Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12737

Boc a încărcat un ”tun” de 1,5 milioane de lei din bugetul clujenilor

$
0
0

La sfârșitul săptămânii trecute, Primăria Cluj Napoca a cumpărat trei utilaje pentru care a plătit peste 3,7 milioane de lei, fără TVA. Printre firmele care au primit banii se numără Grădinariu Import Export și WIRTGEN ROMANIA S.R.L., două societăți ”abonate” la contractele administrațiilor clujene. Prima firmă a primit aproape jumătate de milion de lei pentru o mașină de ridicat gunoi, iar cea de-a doua societate un milion de lei pentru un încărcător frontal. Dacă prima societate are ”relații” care ajung până la Relu Fenechiu, a doua firmă este administrată de MATHIAS PICHLER. Potrivit unor informații, acesta din urmă ar fi fratele lui Willi Pichler, cel care le-a tras clujenilor ”tunul” Power Pack și apoi a plecat fără ca procurorii să îl întrebe de sănătate.

 

La sfârșitul săptămânii, Primăria Cluj Napoca a încheiat trei contracte pentru cumpărarea de utilaje cu o valoare totală de 3.764.960 de lei, fără TVA. Banii au fost plătiți pentru cumpărarea unei mașini de ridicat gunoiul, a unui utilaj de finisat cu șenile de finisat asfaltul și a unui încărcător frontal, adică un tractor cu cupă.

Pentru aceste utilaje s-au organizat trei licitații. La primele două au fost câte un singur participant, care a și primit contractul, iar pentru cel de-al treilea contract s-au înscris trei firme care au licitat.

Primul contract a fost câștigat de firma Grădinariu Import export, care a vândut municipalității mașina de ridicat gunoi pentru suma de 402.950 de lei, fără TVA. a fost singura firma care a dorit acest contract!

Firma respectivă aparține familiei Grădinariu, Maria, Radu și Andrei. Firma a sponsorizat partidele și politicienii fără nici o discriminare. În 2008, Grădinariu Import Export SRL s-a aflat cu 10 mii de lei pe lista sponsorilor de partid ai PSD Constanța. În 2013, Grădinariu Import Export s-a asociat cu firma Mira Telecom, pentru a câștiga un contract cu Consiliul Județean Constanța pentru achiziția de echipamente speciale de intervenție pe timp de iarnă în valoare de aproape 1,3 milioane de euro.

Iar la Cluj, firma Grădinariu a câștigat licitația ”Echipamente pentru colectarea deșeurilor în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Cluj”, de peste 13,5 milioane de lei, contract gestionat de administrația județeană. Acești bani au fost câștigați de două firme, EUROPLAST ROMANIA S.R.L. și GRĂDINARIU IMPORT EXPORT S.R.L., care au mai fost implicate în proiecte similare.

 

Un milion pe șenile

A doua firmă, WIRTGEN ROM NIA, care a vândut municipalității clujene un ”Finisor asfalt pe șenile” pentru suma de 1.045.000 de lei este deținută de compania germană WIRTGEN INTERNATIONAL GMBH și este administrată de SERETEAN CATALIN CONSTANTIN împreună cu MATHIAS PICHLER, cetățean german. Potrivit unor informații, cel din urmă ar fi fratele lui Willi Pichler, care a făcut la Cluj afacerea Power Pack, un business care, în parteneriat cu CJ Cluj a adus bugetului administrației județene un prejudiciu de câteva milioane de dolari.

Afacerea a avut loc în 2002, iar utilajele vândute de Pichler în 2002 ruginesc la Gherla şi Câmpia Turzii. În 2002, Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a încheiat, fără nici o licitaţie, un contract de circa cinci milioane de dolari pentru achiziţionarea unor instalaţii de împachetare a deşeurilor menajere (Power Pack). Pentru această înţelegere a făcut lobby, din partea societăţii de consultanţă XPO „Gesellschaft fur eXterne Projekt Organisation Viena”, care a vândut utilajele, austriacul Willi Pichler. Pentru utilajele respective, CJ Cluj a făcut un împrumut bancar de circa cinci milioane de dolari. Cu toate acestea, compactoarele s-au dovedit a fi second-hand şi au funcţionat timp de câteva săptămâni. Din această afacere, CJ Cluj, care la vremea respectivă era condus de pesedistul Şerban Graţian, a pierdut cinci milioane de dolari din banii publici. În 2004, senatorul Gheorghe Funar a făcut o plângere penală pe numele celor care au semnat recepţia utilajelor, dar după un an procurorii au dat verdictul de neîncepere a urmăririi penale. Unul dintre cei care au fost direct implicaţi în afacerea Power Pack este fostul consilier judeţean UDMR, Kerekes Sandor. Cu toate că numele lui a fost citat într-un dosar penal, Kerekes nu-şi mai aduce aminte nimic din această afacere pentru că a ieşit la pensie. „A… Nu, eu nu mai ţin minte nimic. Nu mai ştiu, că am ieşit la pensie. N-am făcut parte din nici o comisie. Întrebaţi-i pe cei actuali”, declara Kerekes. Cu toate acestea, Kerekes Sandor a fost preşedintele comisiei care a semnat recepţia utilajelor defecte, alături de preşedintele CJ Cluj din 2002, Şerban Graţian, şi unul dintre foștii vicepreşedinţi  ai administraţiei judeţene, Liviu Medrea.

 

La spații verzi ”abonamentul” a fost plătit

Acesta nu este singurul contract cu dedicație politică semnat de administrația locală clujeană. Începând cu anul trecut și în cursul acestui an, primăria lui Boc a semnat mai multe contracte cu SC Garden Center Grup.  Firma este deținută, prin intermediul ECO HORTICULTURA, de Ion Olteanu și Adrian Cobzaru. Cele două firme, Garden Center Group și Eco Horticultura, au contracte cu majoritatea administrațiilor locale din România. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, cele două firme sunt titulare în peste 200 de contracte publice  cu administrațiile locale din România și cu cele sectoriale din București. În 2009, un contract încheiat între SC Eco Horticultura și Administrația Domeniului Public sector 1 (primărie condusă de Andrei Chiliman) a făcut obiectul unui control al Curții de Conturi. Verificările au constatat că firma Eco Horticultura a mărit prețurile, iar primarul Andrei Chiliman a plătit mai mult decât făcea pentru amenajarea spațiilor verzi. La data respectivă bugetul lui Chiliman a fost de aproape 23 de milioane de euro. În 2009, Curtea de Conturi recomanda ”extinderea verificărilor privind lucrările efectuate de Geca Impex și Eco Horticultura pentru identificarea tuturor cazurilor de nerespectare a clauzelor contractuale prin decontarea unor prețuri mai mari față de cele din devizul ofertă sau de nerealizare a lucrărilor contractate și achitate”, însă rapoartele Curții de Conturi nu s-au finalizat cu nici un dosar.

Adrian Cobzaru, partenerul de afaceri al lui Olteanu, face parte din cercul de apropiați al lui Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, fiind prieten cu fiul edilului bucureștean, Mircea Oprescu.

 

Grădina lui Fenechiu

Potrivit Bzi.ro, firma Grădinariu Import Export SRL a pus mâna pe cea mai mare investiție făcută în județul Iași cu bani europeni. Grădinariu Import Export SRL a dat lovitura cu potul de aproape 6 milioane de euro, bani plătiți de către Consiliul Județean Iași. Un aspect important este faptul că firma Grădinariu Import Export este de mulți ani una dintre cele mai des întâlnite societăți la licitațiile organizate la Iași. An de an, aceasta participă la licitațiile organizate de diverse firme ale municipalității sau ale Consiliului Județean și, în cele mai multe cazuri, iese câștigătoare. Norocul acestei societăți constă în legăturile pe care le are cu Valerian Sălăvăstru, liberalul ținut aproape de Relu Fenechiu. Sălăvăstru a fost pentru multă vreme directorul zonal al Rosal Grup, iar în urmă cu aproape 10 ani a primit funcția de șef la compartimentul de aprovizionare al Salubris. Din acel moment, licitațiile câștigate de firma paravan Grădinariu Import Export SRL au curs cu nemiluita. Prima manevră a fost făcută printr-o licitație câștigată de Grădinariu SRL pentru o autogunoiera în valoare de 85 mii lei. Suspiciunile au ieșit în momentul în care, după câștigarea licitației, Grădinariu nu avea mașina în stoc, însă a cumpărat-o trei zile mai târziu de la Rosal Grup pentru suma de 25 mii lei.

Sebastian Albescu

Post-ul Boc a încărcat un ”tun” de 1,5 milioane de lei din bugetul clujenilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12737

Latest Images