Roberto Marzanati, unul dintre personajele cheie din cadrul Băncii Transilvania a murit la finele lunii trecute. El fusese trimis de BERD – unul dintre cei mai mari creditori ai României – să-i supravegheze noua investiţie: achiziţia a 15% din Banca Transilvania, pentru care plătise 6,2 mil. dolari, bani destul de mulţi la vremea respectivă. Atunci Banca Transilvania, care nici nu era în top 10, fusese evaluată la 41 mil. dolari. Înfiinţată în 1994 de un grup de oameni de afaceri din Cluj, banca încerca să iasă în lume şi avea nevoie de un partener, dar şi de bani proaspeţi, scrie zf.
Marzanati intrase în boardul băncii ca vice-preşedinte, iar în 2002, pentru un an, chiar a fost preşedinte, fiind unul dintre cei care au stat la baza unei prime decizii cruciale care a schimbat evoluţia unei bănci regionale.
Împreună cu Horia Ciorcilă, unul dintre fondatori şi apoi preşedintele băncii până acum, au schimbat strategia băncii şi-au adus la conducerea executivă pe Robert Rekkers, un olandez care fusese trimis la Bucureşti să conducă operaţiunile din România ale băncii olandeze ABN Amro. Marzanati a fost una dintre persoanele care au crezut cel mai mult în potenţialul băncii, succes la care a contribuit cu know-how-ul şi experienţa lui de bancher. Ca reprezentant al BERD, italianul a fost membru în 11 bănci din regiunea fost comunistă, ceea ce i-a adus o experienţă extraordinară, pe care a folosit-o şi la Cluj, unde a activat ca membru în board şi vicepreşedinte al băncii timp de 15 ani neîntrerupt. El a dus Banca Transilvania în Italia, la Roma. Horia Ciorcilă, cel care este preşedintele băncii de 15 ani, a spus despre Marzanati că „a contribuit la toate momentele importante ale băncii, iar deciziile comune au transformat Banca Transilvania în una dintre cele mai mari bănci din România, au schimbat configuraţia sistemului bancar şi s-au răsfrânt în mod pozitiv asupra echipei din punctul de vedere al motivării şi recunoaşterii performanţelor acesteia“.
Post-ul A murit unul dintre personajele cheie din cadrul Băncii Transilvania apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.