Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12385

Kiss Laszlo, ”tăticul” off-shore-urilor afaceriştilor României judecat la Cluj Napoca

$
0
0

KISS V. LASZLO GYORGY este un om de afaceri la care au apelat aproape toţi magnaţii din România când au avut nevoie să îşi bage banii prin vreun off-shore. Sorin Ovidiu Vântu, deputatul William Brânză sau Dumitru Creştin, sunt doar câteva nume grele care au apelat la serviciile lui Kiss pentru a îşi deschide off-shore-uri în paradisuri fiscale. Acum Kiss Laszlo este în închisoare fiind judecat pentru spălare de bani în cadrul afacerii Petrom Services, unde titular este Sorin Ovidiu Vântu. De asemenea, Kiss mai este judecat şi pentru afacerea Ultra Pro Computers unde prejudiciul este de aproximativ 10 milioane de euro.

 

La Curtea de Apel Cluj a început procesul de fond al unui dosar de constituire a unui grup infracţional organizat în care este judecat şi consultantul off-shore clujean Kiss Laszlo.

Lui Kiss i s-a ”înfundat” în acest dosar din cauza unor oameni de afaceri sălăjeni, CHEREGI I. RODICA CARMEN, IORDACHE F. FLORIN – GHEORGHE, IORDACHE I. ALINA şi IORDĂCHESCU M. MARIANA care au apelat la serviciile de consultanţă ale lui Kiss pentru a deschide off-shore-ul Farbridge LDT.

Dosarul a fost trimis către instanţă la începutul acestui an şi pentru că în cadrul dosarului este inculpat şi avocatul lui Kiss, procesul la curtea de Apel Cluj. ”Cheregi Rodica Carmen este trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional, complicitate la înşelăciune (şase infracţiuni corespunzător celor 6 contracte de mandat); complicitate la spălarea banilor, complicitate la evaziune fiscală, (şapte infracţiuni corespunzător relaţiilor societăţii offshore FARBRIDGE LTD cu cele şapte societăţi româneşti); Iordache Florin Gheorghe pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional, complicitate la înşelăciune, complicitate la spălarea banilor, complicitate la evaziune fiscală, Iordache Alina pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional, complicitate la înşelăciune, Neacşu Constantin  pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, KISS V. LASZLO GYORGY pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional, complicitate la înşelăciune, complicitate la spălarea banilor, Iordăchescu Mariana pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional, complicitate la înşelăciune, complicitate la spălarea banilor, complicitate la evaziune fiscală”, arată soluţia pe scurt a sentinţei prin care s-a dispus legalitatea trimiterii în judecată.

kiss-laszlo

I-a făcut schema lui Vântu

Kiss Laszlo şi Iordăchescu Mariana au fost implicaţi şi în dosarul Petrom Service şi anul trecut cei doi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare. Kiss Laszlo Gyorgy a primit şase ani şi patru luni pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată, iar Mariana Iordăchescu a fost condamnată la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată. Potrivit procurorilor Parchetului General, 8,5 milioane de euro ar fi fost scoase din conturile companiei Petromservice sub forma unor plăţi pentru studii de piaţă, sigle şi spoturi care trebuiau folosite pentru crearea unei noi imagini societăţii. Banii ar fi intrat în conturile firmelor Boaz Active SRL şi Laveco SRL, care ar fi fost controlate de Kiss Laszlo şi de reprezentata sa, Mariana Iordăchescu.

În 2014, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 6 ani şi 2 luni de închisoare, pe Octavian Ţurcan la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare. În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhâlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE. „În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar”, a arătat Parchetul instanţei supreme. Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

 

Prejudiciu de 10 milioane de euro

Anul trecut, Laszlo Kiss şi Cristian Fughină au fost trimişi în judecată, de procurorii DIICOT, în dosarul „Ultra Pro Computers”, ei fiind acuzaţi că au prejudiciat statul, prin delapidare şi spălare de bani, cu aproximativ 10 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada iulie 2008 – iunie 2009, Cristian Fughină, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba şi Liliana Anton au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul firmei kTech Electronics SRL, deţinătoare a mărcii Ultra Pro Computers, prin delapidarea acesteia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăţi de tip offshore, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse. Astfel, cei patru au încercat să ascundă adevărata natură a provenienţei acestora.

„Scopul grupului a fost atins prin însuşirea de către inculpatul Fughină Cristian a unei sume totale de 39.665.729 lei (din această sumă 17.784.500 lei reprezentând valoarea unui imobil din Bucureşti), prin intermediul mai multor societăţi offshore pe care le controla”, conform DIICOT. într-o primă etapă, în perioada 15 iulie – 27 august 2008 s-au încheiat 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT, de către societatea comercială K Tech Electronics SRL, în calitate de vânzător, către patru offshore-uri controlate de către Laszlo Kiss, în calitate de cumpărător, în valoare de aproape 13,5 milioane de euro şi circa 3,2 milioane de dolari.

„Scopul acestor contracte încheiate în mod formal, lipsite de scop economic, a fost acela de a genera naşterea în patrimoniul celor patru societăţi nerezidente a unor creanţe ce aveau ca temei chiar activarea unor clauze penale (vădit nefavorabile pentru K Tech Electronics) pentru nerespectarea termenelor de livrare a mărfii”, arăta DIICOT.

 

 

De la Brânză la Vântu toţi merg la Kiss

Potrivit riseproject.ro, Marian Iancu, implicat în afaceri petroliere a apelat la serviciile lui Kiss Laszlo Gyorgy. Lanton Enteprises Inc. şi Faber Invest & Trade Inc., înfiinţate în Delaware cu sprijinul lui Kiss, au fost utilizate de Iancu atât în preluarea rafinăriei Rafo Oneşti, cât şi într-o amplă operaţiune comercială, ambele fiind anchetate penal.

Familia parlamentarului Willian Brânză face afaceri cu statul român printr-o companie offshore din Delaware: Nouvel Investment Corp – înfiinţată de Delaware Intercorp, agentul american de înregistrare al lui Kiss Lazlo Gyorgy. Din 2008, offshore-ul controlează firma românescă Alrod Consult SRL care a primit, fără licitaţie, aproximativ 6.5 milioane de dolari de la Metrorex pentru deratizarea metroului bucureştean.

Varujan Pambuccian, deputat minorităţi , este coleg în loja masonică “Sphinx” cu Kiss Laszlo Gyorgy, Pambuccian a apelat, în 2002, la expertiza consultantului offshore pentru a-şi ascunde participarea într-o companie de transport, alături de Metin Cerchez – un alt deputat. Pambuccian a negat iniţial conexiunea cu Kiss, prin offshore-ul Horus 33 World Wide Financial din Delaware, pentru ca apoi să susţină că firma de transport nu a mai funcţionat.

Sebastian Albescu

Post-ul Kiss Laszlo, ”tăticul” off-shore-urilor afaceriştilor României judecat la Cluj Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12385

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48