Judecătorii clujeni joacă alba-neagra cu un caz de înșelăciune în care sunt inculpați Marcel Clețiu, fost recepționer la Hotelul Victoria, cunoscut ca fiind locul de băut cafele al ”băieților cu ochi albaștri”, și italianul De Angelis Albano, patronul societății constructoare De.Be.Co, care ar fi trebuit să edifice Cluj Arena și care a muls câteva milioane de euro de la CJ Cluj pe vremea când administrația județeană era condusă de liberalul Marius Nicoară. Cei doi sunt judecați pentru înșelăciune și, inițial ei au fost achitați, însă instanța de apel a hotărât rejudecarea procesului. Printre cei ”înțepați” de cei doi se numără și procuroarea Rica Leordean de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.
În 2014, la Judecătoria Cluj Napoca a fost deschis procesul penal de înșelăciune care îi are ca inculpați de clujeanul Marcel Clețiu și italianul De Angelis Albano. Primul este un fost recepționer la Hotelul Victoria, fieful băieților cu ochi albaștri, care a fost cooptat de italian să facă parte, ca administrator și acționar în cadrul societății constructoare De.Be.Co SRL. În Italia, firma respectivă este specializată pe edificarea de arene sportive. În Cluj Napoca, potrivit surselor judiciare, cei doi au tras o țepe imobiliare, iar printre ”beneficiari” se numără și Rica Leordean, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Din 2014 până la jumătatea anului trecut în cadrul procesului, care s-a ținut la Judecătoria Cluj Napoca au fost administrate 13 termene, majoritatea dintre ele fiind amânări pe diferite motive, pentru ca, la jumătatea anului trecut, instanța să îi achite pe Clețiu și italian în baza stingerii acțiunii penale. ”În baza art. 396 al 5 C.p.p. rap. la art. 16 lit. b C.p.p. achită inculpatul CLEŢIU MARCEL IOAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prev de art. 215 al 1, 3 şi 5 Cp 1969 cu aplic. art. 41 al 2 Cp 1969. În baza art. 397 al 5 C.p.p. rap. la art. 16 lit. b C.p.p. achita inculpatul DE ANGELIS ALBANO sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prev de art. 215 al 1, 3 şi 5 Cp 1969 cu aplic. art. 41 al 2 Cp 1969. In baza art. 25 al 5, art. 397 C.p.p. lasă nesoluţionate acţiunile civile exercitate de părţile civile Murariu Georgeta, Murariu Lucian, Tomus Elena Doina, Georgea Elena, Leordean Rica, Leordean Vasile Danut, Murariu Georgeta Laura Dana, Murariu Lucian, Ghetie Alexandra Raisa prin reprez. Ghetie Delia Adi, Sc Aga Prodcom Srl – prin administrator Munteanu Augustin Liviu, Munteanu Augustin Liviu, Pop Alexandru, Pop Irina, Sabo Vlad Grigore, Sabo Carmen, Pop Eugen Claudiu, Flanja Delia, Budean Gheorghe, Budean Valeria, Danciu Adrian, Stanculescu Marcela Flavia, Stanculescu Ilie. În baza art. 397 al 5 Cpp menţine măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanţa emisă la data de 30.09.2011 în dosarul nr. 269/P/2011 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. In baza art. 275 al.3 C.pr.pen cheltuielile judiciare rămân in sarcina statului. Onorariul apărătorilor din oficiu Schwachhofer Andreea şi Rotund Carmen Elena, în sumă de 300 lei respectiv 150 lei, se avansează din FMJ. Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată in şedinţa publică din 16.06.2016.”, arată soluția pe scurt a judecătoriei clujene.
Surprize la Curte
La apel, surpriză!, instanța dispune casarea sentinței și rejudecarea cauzei. ” În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.p.p. admite apelurile părţilor civile S.M.F, S.I. , D.A., G.A.R. prin reprezentant legal G.D.A., G.E., L.R., L.V.D. şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca ale căror efecte le extinde şi asupra părţilor civile M.L. , T.E.D. , M.G.L.D., SC AGA Prodcom SRL prin administrator M.A.L., P.A. , P.I. , S.V.G., S.C., P.E.C., F.D., , B.G. , B.V. şi asupra inculpaţilor C.M.I. şi De Angelis Albano şi asupra părţilor responsabile civilmente SC. DE BE CO RO Construct SRL Cluj –Napoca prin lichidator judiciar H & B INSOLV SPRL din Cluj –Napoca , str. Arieşului, nr. 1 /1 , SC DE BE CO SRL ( SPA ) Italia cu sediul în Castelato –Italia reprezentată de administrator unic De Angelis Albano împotriva sentinţei penale nr. 981/16.06.2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca pe care o desfiinţează în întregime şi dispune rejudecarea cauzei de către aceiaşi instanţă Judecătoria Cluj-Napoca . Dezbaterile se vot relua de la demararea cercetării judecătoreşti .Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Stabileşte in favoarea Baroului Cluj suma de 360 lei onorariu din oficiu, ce se va avansa din FMJ pentru d-l avocat Tudor Brebenaru pentru inculpatul De Angelis Albano Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21 decembrie 2016”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.
Nicoară i-a făcut lobby lui Clețiu și unui italian
Marcel Clețiu este un personaj cunoscut în mediul de afaceri clujean și unul dintre cunoscuții lui Marius Nicoară, fostul șef al CJ Cluj. În 2005, când administrația județeană era condusă de Nicoară, firma De.Be.Co era în cărți să construiască stadionul Cluj Arena. La vremea respectivă, practic, Nicoară făcea lobby pentru ca această firmă să edifice proiectul.
„Nu prea văd nici o altă firmă (este vorba de SC De.Be.Co, n.red.) care să vină cu un proiect mai ieftin și la aceleași standarde. Locația unde se află actualul stadion este centrală. Italienii mi-au explicat că nu se construiesc stadioane în zona centrală din cauza fluenței circulației, cât și a vandalismelor de după meciuri. În plus, demolarea va duce la creșterea prețului cu aproape douăzeci la sută. Totuși, avem variante în Gheorgheni sau în Făget pentru noua construcție. Amplasamentul actual va fi valorificat și vom scoate niște bani pentru noul proiect!, explica la vremea respectivă Nicoară. Ulterior, pasiența nu le-a ieșit, iar Nicoară a devenit senator.
Însă, italienii tot au pișcat ceva de administrația județeană.
În 2007 ei au câștigat, fără licitație, contractul de renovare a hotelului Univers T aflat în administrarea CJ Cluj. După doi ani, când consilierii județeni au văzut că cei de la De.Be.Co cheltuiesc cele trei milioane de euro, care era valoarea contractului, pe altceva decât pe renovarea Univers T au făcut o… comisie.
Oficialii s-au ținut de ”comiții și comitete” și banii au dispărut
Conform lui Ramonei Moldoveanu (şeful unei comisii de supraveghere a lucrărilor de la Univers T de la acea dată, n.red), firma a cheltuit peste 1,6 milioane de euro doar pentru reamenajarea amfiteatrului care se află în incinta hotelului. “Noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să decidem, ca acţionar, dacă aşteptăm ca instanţa să finalizeze acest proces sau mergem mai departe şi angajăm un alt constructor. Procesul se poate prelungi ani de zile şi rămânem cu lucrările blocate. Consiliul de Administraţie trebuie să demareze procedura de reziliere a contractului cu De.Be.Co, iar apoi să angajăm un nou constructor. Dacă trebuie să plătim societăţii De.Be.Co, plătim, vom vedea cum se va proceda, găsim soluţii. Important este să nu blocăm lucrarea”, declara Alin Tișe, care îi luase locul lui Nicoară la șefia CJ Cluj.
Să vină procurorii!dar să mai aștepte un pic
Tot la data respectivă, consilierul PSD, Pop Puşcaş, susţinea, în cadrul şedinţei CJ Cluj, că s-ar putea face şi o plângere penală pentru ca procurorii să deschidă un dosar de urmărire penală. “S-ar impune chiar deschiderea unui dosar de urmărire penală, dar asta ar presupune să blocăm întreg proiectul. De aceea propun ca proiectantul să evalueze stadiul lucrărilor necesare pentru un hotel de trei stele, aşa cum a fost obiectivul Consiliului Judeţean şi să mergem mai departe. S-a ajuns la concluzia că nici vechiul, nici noul Consiliu de Administraţie nu pot lucra cu această societate. Ar trebui făcută o reevaluare a proiectului şi consultat proiectantul, pentru a putea începe lucrările de unde am rămas”, a spus Pop-Puşcaş.
Până la urmă, renovarea hotelului univers T a fost finalizată abia în 2011.
Sebastian Albescu
Post-ul După ce au ”înțepat” CJ Cluj cu trei milioane de euro și un procuror clujean. Judecătorii clujeni se joacă cu patronii De.Be.Co. de-a achitarea apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.