La sfârşitul lunii trecute, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) a judeţului Cluj a atribuit un contract de peste un milion de euro pentru servicii de deszăpezire a drumurilor din Cluj. Beneficiarii contractului au fost firmele Diferit şi BEMA PRODSERV, abonate la contractele de acest gen, şi RADJ Cluj. Însă, poliţia, procuratura şi cititorii trebuie să ştie că şeful RAADPP Cluj, Mircea Avram, nu a organizat o licitaţie publică pentru că a invocat ”situaţie de urgenţă extremă” când afară era soare şi cerul senin, caz în care contractele se pot da oricum şi oricui!
UPDATE: RAADPP a venit cu un punct de vedere pe care il puteti accesa dand click mai jos:
În data de 28 octombrie 2014 vremea la Cluj a fost însorită, temperatura medie fiind de 11 grade Celsius. Cu toate acestea, conform licitaţiei organizate de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) a judeţului Cluj, zona a fost în mijlocul unei calamităţi naturale. La data menţionată anterior, RAADPP Cluj, instituţie condusă de Mircea Avram, a invocat ”Situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă” şi a atribuit un contract de peste un milion de euro pe cinci loturi. Beneficiarii banilor au fost RADJ Cluj şi două firme abonate la contractele publice: SC Diferit şi BEMA PRODSERV. Pentru poliţiştii şi procurori care citesc mai greu trebuie subliniat că RAADPP Cluj, instituţie condusă de Mircea Avram, a atribuit un contract de peste 1 milion de euro fără să facă licitaţie. Avram a invocat ”situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute” pentru a da contracte de deszăpeziri, în situaţia în care la Cluj Napoca erau 11 grade Celsius!
Graba situaţiilor de urgenţă
Pentru ca atribuirea acestor contracte să fie cât mai flagrantă, trebuie menţionat că unele loturi din contract au fost atribuite pentru mai mulţi bani decât estimarea iniţială a RAADPP Cluj, în situaţia în care criteriul de atribuire trebuia să fie preţul cel mai scăzut. De asemenea, Mircea Avram a primit doar ofertele câştigătorilor, aşa că, practic, nu a avut de unde alege!
Pentru Lotul I, câştigător a fost DRUMURI SI PODURI JUDETENE CLUJ SA. Preţul pe care societatea îl va primi este de 878.721 de lei, în situaţia în care estimarea iniţială era de 799.755 de lei (fără TVA). Pentru lotul II, câştigat tot de DRUMURI SI PODURI JUDETENE CLUJ SA, preţul final a fost de 1.306.747 de lei, în situaţia în care estimarea RAADPP Cluj a fost de 1.189.660 de lei (fără TVA).
Pentru lotul III (Servicii de deszăpezire a drumurilor judeţene din judeţul Cluj Lot 3) valoarea estimată era de 1.234.845 de lei, iar SC Bema Prodserv a câştigat cu o ofertă de 1.221.089 de lei (fără TVA). Pentru lotul IV, atribuit celor de la SC Diferit, valoarea finală a fost de 1.235.967 de lei, în situaţia în care estimarea era de 1.124.110. Tot cei de la Diferit au câştigat şi lotul V, unde valoarea finală a fost de 878.200 de lei, în situaţia în care angajaţii din subordinea lui Avram estimaseră lucrările la 798.505 de lei (fără TVA). Mircea Avram nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a explica de ce a văzut ”calamităţi naturale” când afară era senin. Secretara RAADPP Cluj ne-a spus că şeful ei era vineri (07.11.2014) la ora 12.00 într-o şedinţă extrem de importantă şi că nu poate fi deranjat. În schimb, Călin Platon a declarat că s-a apelat la ”situaţia de urgenţă” pentru că semnarea contractelor de deszăpezire trebuiau neapărat parafate.
”Situaţia a fost extremă din punctul de vedere al termenului în care trebuia semnat contractul, adică până la 1 noiembrie”, a declarat şeful DRUMURI SI PODURI JUDETENE CLUJ SA, Călin Platon.
Regia din ”sânul” lui Avram
Gazeta de Cluj a prezentat date din cadrul unui audit realizat la RAADPP Cluj care arată modul în care Regia este condusă de Mircea Avram. Auditul făcut pentru perioada 2010 – 2013 arată cum s-au plătit mii de lei pentru arbuşti ornamentali care, după ce au fost cumpăraţi la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele de pe piaţă, nici măcar nu au fost plantaţi în totalitate. Printre neregulile depistate de audit se arată că ”lucrările au fost executate fără proiecte (detalii de execuţie), fără studii şi fără acordurile şi avizele prevăzute de lege în cazul tuturor celor 13 contracte de lucrări auditate. Lucrările nu au fost urmărite şi verificate de diriginţi de şantier. Conducerea a desemnat alte persoane din cadrul regiei să verifice lucrările din teren, fără ca aceste persoane să aibă pregătirea profesională corespunzătoare sau atestatul de diriginte de şantier. Nu s-au emis ordine de începere a lucrărilor în scris, pentru cele 13 contracte de lucrări auditate şi nu s-au întocmit procese-verbale de predare – primire a amplasamentului, procese – verbale de lucrări ascunse, pentru următoarele contracte: contractul de lucrări nr.332/30.03.2011 amenajări exterioare curte – alei pietonale şi spaţii verzi str.Traian Vuia nr.26, pentru contractul de lucrări nr.102/16.03.2012 amenajare acces rutier la imobilul din str.Traian Vuia nr.26, contract de lucrări nr.14/18.04.2011 amenajare parcări auto la cabinete medicale str. Grigore Alexandrescu nr.5, contract de lucrări nr.108/02.05.2012, contract de lucrări nr.16/10.05.2011 amenajare a trotuarelor la cabinete medicale str. Galaxiei nr.13, contract nr.331/30.03.2011 alei pietonale – cabinete medicale str. Băiţa nr.9 etc.
Deszăpezire cu Bema
Nu este prima dată când firmele Bema şi Diferit câştigă licitaţii pentru deszăpezire de la regiile clujene. În 2012, au fost atribuiţi 4,52 de milioane de lei Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene Cluj care a împărţit aceşti bani în două loturi. Ulterior, administraţia judeţeană a semnat un contract de 2 milioane de lei cu SC Bema Prodserv SRL, iar alte două contracte au date firmei Diferit SRL (unul de 1,61 milioane lei şi altul de 977.000 lei).
Contractele diferit
Anul trecut, din valoarea totală a contractelor la nivel naţional, pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care a efectuat aceste lucrări a fost SC Diferit. Firma este patronată de familia Petri (Daniela şi Nicolae). Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. SC Diferit a lucrat la modernizarea (2007) din zona Pieţei Cipariu, iar societatea a lucrat şi la diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj-Napoca şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC Diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro.
Post-ul Avram de la RAADPP Cluj vede calamităţi pe cerul senin al licitaţiilor cu dedicaţie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.