Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12388

Andrei Cionca a deturnat Romstrade către firme pesediste

$
0
0

Andrei Cionca, patronul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), nu se lasă până nu distruge şi ultimele companii în cadrul cărora mai are acţiuni. Dacă banii societăţii Romstrade i-a deturnat către firme pesediste, Andrei Cionca încearcă acum să distrugă o nouă companie clujeană: SSIF Broker. El ar încerca să transforme compania din una care se ocupă de tranzacţiile pe bursă, după cum îi spune şi numele, într-o companie de investiţii cu risc ridicat. Culmea este că insolvenţa Romstrade, care le-a eşuat Casei de Insolvenţă Transilvania, şi distrugerea SSIF Broker au un numitor comun: Rudolf Vizental.

Andrei Cionca este bântuit de dosarul DIICOT, unde 27 de percheziţii l-au vizat direct pe el. Procurorii nu au luat nicio măsură asiguratorie, dar ancheta continuă. Oricum, ştim cu toţii că dacă nu au reuşit să facă nimic cu tine după ce au făcut 27 de percheziţii, nu vor face ceva prea curând. În schimb, surse din apropierea lui Andrei Cionca ne spun că acesta nu doarme liniştit noaptea din cauza acestor cercetări. De faptul că este cercetat pentru devalizarea Romstrade îi pasă prea puţin. Ştie că face parte din lungul şir al eşecurilor pe care le-a avut din domeniul insolvenţei. În schimb, escrocheriile pentru care este cercetat de DIICOT sunt mai complicate. Iar dacă toate îi cad în cap o dată s-ar putea să îşi vadă şi el imperiul ruinat.

 

Cionca+BCR+insolvenţă= LOVE

 

Să analizăm în primul rând cazul Romstrade. O insolvenţă a unei companii de transport rutier de top din România, cu afaceri cuprinse între 500 de milioane şi 1 miliard de euro. Devalizarea unei companii de top din domeniul construcţiilor de drumuri din România. Actorul principal: Andrei Cionca şi a sa Casă de Insolvenţă Transilvania. Precum şi în alte procedee suspecte în care a intrat Andrei Cionca, unul dintre creditorii principali în cadrul acestui caz a fost BCR. Acum a intrat, dar s-a trezit şi cu un dosar penal. Problema principală este că nu a continuat nicio activitate a societăţii, ba mai mult, a făcut contracte păguboase.

Vă dăm doar câteva exemple de societăţi care au făcut contracte păguboase cu Romstrade: EuroMontaj, Dateco SRL, Strade Spedition, Ideal 95 Construct, Urban SA, Union Prod Company etc. La unele contracte chiar oamenii Companiei de Insolvenţă Transilvania recunosc că nu a fost achitată chiria, că nu s-au predat toate bunurile şi cu toate acestea nu s-a întâmplat nimic.

Una dintre societăţile favorite la lucrări cu statul dintre cele care au primit de la CITR închirierea de utilaje este Strade Spedition. Societatea, controlată de Constantin Cariga, a primit chiar în primele luni de la înfiinţarea ei în 2005 un contract de 300.000 de lei. Culmea este că în 2005 au declarat o cifră de afaceri de doar 370.763 de lei.

Cel mai păgubos contract însă, a fost cel semnat de Casa de Insolvenţă Transilvania cu Dateco. Ei aveau 50 de utilaje printre care staţii de asfalt, escavatoare. Toate la preţ redus.

Romstrade plăteşte chirie pentru propriile utilaje

Un alt lucru nemaiîntâlnit în vreo procedură de insolvenţă petrecut în cazul Romstrade este faptul că o parte din utilajele Romstrade au fost garate pe un spaţiu, societatea plătind taxă de garare. Când de fapt, cu toţii ştim că pentru utilaje oricine plăteşte bani. Ce societate nu şi-ar dori să facă astfel de afaceri şi să primească şi bani şi utilaje? Acest lucru nu se putea face fără complicitatea lui Andrei Cionca şi a Casei de Insolvenţă Transilvania.

Una dintre societăţile cu care Romstrade a realizat contracte păguboase este Dateco, deţinută ”din umbră” de unul dintre greii asfaltului din Banat, Florin Măranu. El este un apropiat al PSD şi a avut doar de câştigat de la venirea unui social-democrat la şefia CJ Timiş. Acest lucru nu face decât să confirme faptul că Casa de Insolvenţă Transilvania a intrat pe pile pesediste în insolvenţa Romstrade. Pentru că banii au ajuns tot la firme pesediste.

Dateco, pesedistă cu acte în regulă

Venirea pesedistului Titu Bojin în fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş  a fost o adevărată binecuvântare pentru firmele apropiaţilor săi. Cel mai bine a simţit schimbarea puterii tatăl finului său, Florin Măran, se arăta într-un articol de anul trecut pe pressalert.ro. Acesta pe lângă Technocer, mai controlează şi o altă firmă cu care participă la licitaţii, Dateco SRL, cu care în aparenţă nu are nici o legătură – cel care este în acte proprietar este, însă, un angajat de-al său. Măran, după cum recunoaşte chiar el,  nu a dus-o rău nici pe vremea pedeliştilor, acesta având contracte atât în Timiş, cât şi în Arad şi Caraş Severin, în patria „Ayatolah”-ului Sorin Frunzăverde, judeţ unde mai toate lucrările i-au fost atribuite prin încredinţare directă, conform unui răspuns oficial al CJ Caraş Severin.

Extrem de interesantă  este evoluţia contractelor dintre firmele controlate de Măran şi Consiliul Judeţean Timiş care de anul trecut este condus de naşul  Titu Bojin. În 2010, valoarea contractelor executate şi încasate de Technocer  a fost de 14.354.322 lei, fiind vorba de patru contracte câştigate în urma unor licitaţii deschise. În 2011, valoarea contractelor a scăzut puţin , la 15.067.272,91 lei, chiar dacă au fost mai numeroase. De data aceasta, banii s-au scos din plombări şi alte lucrări de întreţinere a drumurilor judeţene şi din deszăpezire. Anul 2012 a fost cel mai bun pentru firmele lui Măran, care, după ce Bojin s-a instalat la butoanele consiliului judeţean, a reuşit să câştige cele mai importante contracte, valoarea acestora triplându-se faţă de anul anterior. Dacă până la alegerile locale au fost semnate  doar două contracte, în octombrie şi noiembrie au fost semnate nu mai puţin de şase contracte, valoarea totală pentru 2012 fiind de 51.716.066,82 lei. Cel mai „greu” contract a fost  cel pentru reabilitarea DJ 681 A Fârdea – Traian Vuia –Mănăştur, pentru cei 14,7 kilometri de şosea plătindu-se  20.686.209,32 lei, în timp ce pentru cei 11,66 kilometri de drum judeţean dintre Lugoj şi Ohaba Forgaci  urmând să se plătească asocierii Dateco – Topavedi Constructii SRL 16.579.133,62 lei.

Ce spune Iordache după 8 luni de arest

Patronul Romstrade, Nelu Iordache, anunţa după opt luni de arest că societatea Romstrade îi este distrusă de Casa de Insolvenţă Transilvania. A trebuit să mai treacă încă  opt luni până când societatea lui Andrei Cionca să se retragă din procedura de insolvenţă şi încă 10 luni până să fie eliberat. De altfel, insolvenţa a fost preluată de o societatea apropiată CITR, ZRP Insolvency.

„După 8 luni de arest preventiv, cu o societate precum ROMSTRADE SRL spoliată de o firmă de insolvenţă care nu urmăreşte respectarea intereselor societăţii, ci doar o lichidare cât mai rapidă şi încetarea oricăror contracte de execuţie lucrări este clar că se urmăreşte uzura psihică a lui IORDACHE NELU şi îngenuncherea unor companii de top: BLUE AIR TRANSPORT AERIAN şi SC ROMSTRADE SRL. Practic, mesajul pe care IORDACHE NELU trebuie să-l accepte este că un sistem care a fost pornit împotriva sa nu va renunţa până ce imperiul financiar de altă dată nu va fi distrus pentru a da ‘satisfacţie unui public avid’.’”

 Care sunt consecinţele arestării lui Nelu Iordache

 Consecinţele sunt absolut clare: toate contractele pe care ROMSTRADE SRL le avea în derulare cu statul roman (în cuantum de aproximativ 500 milioane euro) au fost reziliate tocmai datorita motivării date arestării preventive: fraudarea de fonduri europene! În fapt, procurorul, în luna decembrie 2012 a extins cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 18 ind 1 din Legea nr 78/2000, care reprezintă tocmai obţinerea nelegală de fonduri europene prin decontarea de lucrări neefectuate şi, după efectuarea de cercetări nu s-a dispus nici măcar începerea urmăririi penale, prin rechizitoriu cercetarea fiind disjunsă (după 6 luni de verificări), se arată pe Luju.ro. Explicaţia este foarte simplă: ROMSTRADE a efectuat lucrările contractate, nu a decontat lucrări neefectuate şi nu a fraudat bani europeni, însă măsura arestării preventive a fost menţinută cu motivarea ,,indiciilor temeinice’’ privind infracţiunea de schimbare a destinaţiei fondurilor europene.

Cionca şi SSIF Broker

Andrei Cionca nu se astâmpără şi vrea să mai distrugă încă o companie. De această dată este vorba despre SSIF Broker, o companie de prestigiu din domeniul tranzacţiilor bursiere, cotată la Bursa de Valori Bucureşti. Cu toate că activitatea de bază a SSIF Broker este evidenţiat în raportul de activitate întocmit de preşedintele Consiliului de Administraţie Mihai Buliga precum a fi una structurată pe două filiere, gaşca lui Cionca vrea să restrângă activitatea societăţii. Cealaltă gaşcă, formată din Grigore Chiş şi Sif Muntenia vor să continue activităţile de tranzacţionare. Mai precis, el ar vrea să renunţe la serviciile de brokeraj şi să rămână cu administrarea portofoliului propriu de active financiare. Printre societăţile în care SSIF Broker deţine acţiuni reamintim Napochim, unde doar terenul de sub fosta fabrică valorează enorm, precum şi Cemacon, unul dintre cei mai mari producători de cărămidă din România. Culmea este că Cionca joacă ”la două capete” în ceea ce priveşte tranzacţia Cemacon: are atât acţiuni la compania producătoare de cărămidă prin intermediul societăţii Consultanţă Andrei&Andrei, cât şi vrea să o controleze prin intermediul SSIF Broker.

Cum închide Cionca SSIF Broker

Cionca vrea de fapt ca să valorifice toate capitalurile SSIF Broker şi apoi este o societate bună de închis ca şi oricare alta. Ca şi Romstrade, ca şi orice altă societate a cărui insolvenţă nu a reuşit. Vrea să valorifice terenurile şi apoi să închidă . Pentru că la momentul de faţă SSIF Broker valorează doar 1 milion de euro pe bursă. Iar doar clădirea SSIF Broker din centrul Clujului valorează cel puţin 1,5 milioane de euro, conform unor calcule. Problema este că în momentul de faţă pe clădirea respectivă este un sechestru de la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA), însă acest sechestru este eliberat de orice sarcină pentru că prejudiciul creat s-a plătit. Ca să nu mai vorbim despre celelalte imobile pe care SSIF Broker le are în proprietate prin intermediul celorlalte companii pe care le deţine, printre care Napochim sau importantele acţiuni la Cemacon. Astfel, cu 1 milion de euro se poate cumpăra o companie care valorează minim 4 milioane de euro.

“Ca urmare a stingerii pe cale amiabilă a litigiului cu o parte din clienţii păgubiţi de la Deva (Dosar nr. 6087/97/2009*), SSIF Broker SA a continuat în primele 6 luni din 2014 procesul de despăgubire, achitând clienţilor suma de 4.84milioane lei, suma totală plătită persoanelor păgubite ajungând astfel la 100%din valoarea creanţei (inclusiv dobânzi şi penalităţi)”, se arată în rapoartele SSIF Broker. Acum, cu un simplu proces se poate ridica sechestrul respectiv, arată nişte surse din apropierea companiei.

Cionca şi CA la SSIF Broker

Singura problemă în achiziţia SSIF Broker cu 1 milion de euro este că nu se pot cumpăra mai mult de 15% din acţiuni deodată. Credeţi că nu s-au gândit ei mai bine? Compania ar fi cumpărată de SIF şi Grigore Chiş într-o clipă. Dar cum Andrei Cionca şi-a impus propriul Consiliu de Administraţie nu va reuşi acest lucru prea curând.

Mai precis, preşedintele Consiliului de Administraţie-Mihai Buliga, dar şi vicepreşedintele Rudolf Viezental sunt amândoi oamenii lui Cionca. Cel de-al doilea a ruinat Romstrade, iar primul a fost pus cu o complicitate a mai multor acţionari printre care şi Anton Ionescu sau Banca Transilvania.

500.000 de euro, aruncaţi pe apa sâmbetei

Gaşca din SSIF Broker care doreşte continuarea operaţiunilor de tranzacţionare pe bursă a investit 500.000 de euro într-un program special pentru acest lucru. Programul este aproape finalizat, însă lui Andrei Cionca nu îi pasă pentru că el nu a investit aceşti bani. Investiţia a fost făcută în cea mai mare parte înainte să intre el în SSIF Broker. De altfel, Cionca nu ar fi de acord să piardă aceşti 500.000 de euro la cât de avar este. Dar cum nu a investit el acei bani este dispus să arunce aplicaţia pe apa sâmbetei. Pe de cealaltă parte, Grigore Chiş şi Sif Muntenia doreşte să facă din SSIF Broker una din perlele tranzacţionării pe bursă şi societatea prin intermediul cărora să îşi poată cumpăra acţiuni pe BVB. Şi nu numai ei, ci oricine are un calculator sau un telefon inteligent să poată accesa aplicaţia dezvoltată de SSIF Broker şi să vadă în timp real ce se întâmplă cu acţiunile sale.

Culmea este că argumentul celor care vor să continue tranzacţionarea este şi faptul că veniturile SSIF Broker din comisioane s-au dublat în primul semestru din 2014, ajungând la 4,28 milioane de lei.

SSIF Broker este o companie care încă mai poate fi salvată din ghearele lui Andrei Cionca, însă Romstrade este aproape distrusă. Totuşi, acest “mare” afacerist dat de Cluj, Andrei Cionca, cu mai multe dosare penale decât businessuri reuşite, va plăti vreodată? Sau va fi şi el unul dintre cei lăsaţi în pace de sistem…

 

Doru Costin

 

Post-ul Andrei Cionca a deturnat Romstrade către firme pesediste apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12388

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48