Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au confirmat pentru Gazeta de Cluj că faptele lui Andrei Cionca şi ale Casei de Insolvenţă Transilvania sunt în vizorul lor într-un dosar penal. Vă prezentăm noi dovezi ale “şmenurilor” şefului din insolvenţă care a închiriat în cazul Romstrade utilaje de 200.000 de euro cu 12.000 de euro. Mai mult, contractul este mai mult decât păgubos pentru firma lui Nelu Iordache, Romstrade. Suntem curioşi dacă procurorii vor lungi strângerea de probe împotriva lui Andrei Cionca mai ales că numai anchetele din Gazeta de Cluj sunt probe pentru continuarea cercetărilor. Culmea este că Andrei Cionca ar vrea să mai distrugă o nouă firmă pe modelul Romstrade.
Cel mai păgubos contract al lui Andrei Cionca
Cel mai păgubos contract semnat sub conducerea lui Andrei Cionca al societăţii Romstrade a fost cel semnat cu societatea Dateco. Casa de Insolvenţă Transilvania a închiriat societăţii bunuri în valoare de minim 200.000 de euro cu 12.000 de euro pe lună. Adică un prejudiciu de 188.000 de euro doar dintr-o privire. Doar că utilajele respective puteau fi folosite non-stop, deoarece nu exista nicio prevedere contractuală care să stabilească altceva. Majoritatea contractelor de închiriere a utilajelor prevăd că utilajele pot fi folosite doar câteva ore pe zi şi nu pot fi “forjate” la maxim. În schimb, celor de la Dateco nu prea le-a păsat pentru că au primit un contract mai mult decât generos. Dar proprietarul societăţii Romstrade, Nelu Iordache, a fost prejudiciat de către Andrei Cionca. Culmea este că Andrei Cionca nu le-a închiriat doar utilaje celor de la Dateco, ci şi terenurile societăţii Romstrade. Dacă utilajele ar fi trebuit să fie închiriate cu sume cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro, iar terenurile între 11.000 şi 15.000 de euro, acestea sunt închiriate societăţii conduse de Florin Măran cu 2.500-3.500 de euro şi respectiv terenurile cu sume între 3.500 şi 6.500 de euro.
“Utilajele respective ar trebui să fie închiriate cu minim 200.000 euro pe lună. Şi asta în condiţiile în care poţi folosi utilajele cu o anumită limită. În contractul respectiv nu se stipulează aşa ceva, deci practic poţi lucra non-stop cu ele”, arată o sursă apropiată situaţiei.
Cionca serveşte, Cionca primeşte
De altfel, una dintre societăţile deţinute de Andrei Cionca, Consultanţă Andrei&Andrei a avut şi alte contracte păguboase cu societatea Romstrade. Deci cum ar veni el se ocupă de contracte, lui îşi dă contracte şi tot el este beneficiarul procedurii. Şi societatea merge înspre faliment. Nu e un pic mai mult de conflict de interese aici, domnule Cionca?
DNA strânge probe
Oficialii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au confirmat pentru Gazeta de Cluj că au demarat strângerea de probe în cazul insolvenţei Romstrade. ” Persoanele menţionate de dvs. în cuprinsul cererii (n.r. Andrei Cionca, Andreea Cionca Anghellef) nu au calitatea de suspect sau inculpat în dosarul 171/P/2013. În acest dosar, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Acest lucru nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă” , arată procurorii DNA într-un răspuns la solicitarea Gazeta de Cluj.
Măran are pădure de 11.000 de hectare
Florin Măran, asociatul care controlează firma Dateco, privilegiată de Andrei Cionca în insolvenţa Romstrade, este implicat într-un scandal care vizează cea mai mare pădure din România. Acesta a pus mâna pe o pădure de 11.000 de hectare din Nădrag, judeţul Timiş, şi are chiar o plângere penală în această speţă. Pădurea de 11.000 de hectare de la Nădrag este disputată tot mai puternic după ce instanţa a dat câştig de cauză foştilor proprietari, se arăta anterior într-u articol de pe adevarul.ro. Miza în acest caz este enormă, fiind vorba de masă lemnoasă de aproximativ 30 de milioane de euro. Acuzele aduse de o parte şi de alta sunt pe măsură, iar DNA este pe fir, existând o plângere penală în acest caz.
Războiul birocratic pentru pădurea de la Nădrag a început în 2005, în momentul în care s-a înfiinţat Asociaţia Societatea Anonimă Forestieră Nădrag, condusă de omul de afaceri Florin Măran. Asociaţia, ca şi reprezentantă a foştilor proprietari a revendicat pădurea de 11.000 de hectare, dar Direcţia Silvică s-a opus, invocând mai multe nereguli. S-a ajuns în instanţă, iar Asociaţia Societatea Forestieră Nădrag a primit câştig de cauză. Pentru a-şi susţine însă punctul de vede, surse din cadrul Direcţiei Silvice Timiş spun că totul a început de la doi oameni: Florin Măran, care avea informaţii din Primăria Nădrag şi Francisc Toth, fost director tehnic al Direcţiei Silvice, în prezent angajat al firmei Tehnocer, deţinută de omul de afaceri din Nădrag. „Firma lui Măran a lucrat la drumuri forestiere, iar aici s-a făcut legătura între cei doi”, a declarat o sursă din cadrul Direcţiei Silvice. Aceeaşi sursă a mărturisit că acesta a fost momentul în care cei doi au făcut o „călătorie în timp” pentru a vedea trecutul pădurii.
Tehnologica Radion, un nou client al lui Cionca
Sursele noastre ne declară că Andrei Cionca este sigur că oamenii din sfera sa de influenţă vor prinde contractul Tehnologica Radion. Este vorba despre Emil Gros. Andrei Cionca este atât de înfricoşat de anchetele procurorilor încât nu mai îşi părăseşte Bucureştiul. Mai mult decât atât, Andrei Cionca şi oameni săi ar încerca să împartă deja utilajele celor de la Tehnologica Radion precum a făcut la Romstrade. Sau pe româneşte nu am putea fi siguri că va reuşi să scoată şi această firmă din sfera falimentului. Mai precis, la momentul redactării acestui articol nu se ştia ce companie va intra în insolvenţa cunoscutei firme de afaceri. Aşa că o să facem o premoniţie: Emil Gros, omul de bază al lui Cionca la „şmenurile” din insolvenţă. Însă, suntem curioşi dacă Andrei Cionca îşi va mai permite să facă aceleaşi porcării ca la Romstrade şi cu această companie.
Compania Tehnologica Radion, unul dintre cei mai importanţi constructori locali, al cărei proprietar, Theodor Berna, este arestat într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, a cerut intrarea în insolvenţă. Cererea de intrare în insolvenţă a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti, termenul de judecată stabilit de instanţă fiind 15 septembrie. Constructorul a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 356,8 milioane lei (80,7 milioane euro) şi un profit net de 3,8 milioane lei (876.000 euro). Datoriile companiei se ridicau la 383 milioane lei (86,6 milioane euro) la finele lui 2013, în vreme ce nivelul creanţelor era de 253,6 milioane lei (57,3 milioane euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor. Compania avea la sfârşitul anului trecut un număr mediu de aproximativ 2.000 de angajaţi.
Patru maşini de lux au fost închiriate cu 2.000 de euro.
Toate utilajele de mai jos au fost închiriate cu 10.000 de euro pe lună:
Escavator: 22
Încărcător frontal: 6
Cilindru: 8
Cap Tractor Scania: 6
Staţie de asfalt: 4
ATB 8*4 : 2
Staţii: 6
Freză pentru îmbrăcăminţi asfaltice şi beton: 1
Dacii: 5
Renault Megane: 1
Ansamblu containere de birouri: 23
Autogreder: 2
Reciclator: 1
Generator: 1
Cântar: 1
Post-ul DNA confirmă actele împotriva lui Andrei Cionca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.