Războiul pentru detronarea lui Mihai Fercală, șefului SIF Transilvania ar putea duce la apariția unor reguli noi dictate de Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF). Constantin Frățilă, cel care contestă funcția deținută de Fercală cere ASF-ului să introducă o regulă nouă: persoanele care au fost sancționate pentru diferite abateri de tranzacționare să nu mai poată lucra în cadrul SIF-urilor. Șeful SIF Transilvania se remarcă prin faptul că este cel mai longeviv preşedinte de SIF, reuşind performanţa de a se afla în fruntea SIF 3 Transilvania de 22 de ani. Din salariul de șef al SIF Transilvania, Fercală a câștigat anul trecut 634.494 de euro.
În momentul de față, războiul dintre Constantin Frățilă, acționar în cadrul SIF Transilvania și Mihai Fercală, șeful societății de investiții financiare, este pe față și cu toate armele pe masă. Dacă Fercală a reușit să îl îndepărteze pe contestatorul lui din cadrul Consiliului de supraveghere a SIF Transilvania, Frățilă încearcă să îi dea o lovitură decisivă lui Fercală.
Pe lista de așteptare a Autorității de Supraveghere Financiară se află o cerere semnată de Frățilă prin care se solicită și se argumentează instaurarea unei noi reguli care să îi supună pe cei care lucrează în cadrul SIF-urilor. Se cere ca persoanele sancționate de ASF pentru nereguli să nu mai poată fi angajate în cadrul societăților de investiții. De fapt, Frățilă urmărește ca în urma informațiilor pe care le furnizează să atragă sancționarea lui Fercală, iar acestuia să îi fie suspendat dreptul de a mai fi angajat la SIF Transilvania.
Motivaţia pornirii acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, în opinia grupului de acţionari care au cerut convocarea, este nerespectarea formularului de procură specială şi nepublicarea listei celor 63 de acţionari care au solicitat revocarea lui Constantin Frăţilă din Consiliul de Supraveghere în cadrul A.G.O.A. din 11/12.08.2014, potrivit convocatorului transmis Bursei de Valori Bucureşti.
”Boierul” din SIF Transilvania
În octombrie, pe ordinea de zi a AGA de la SIF Transilvania Frăţilă a introdus şi două modificări ale actului constitutiv. “Din cauza sancţiunilor ASF care pot ajunge la amenzi în cuantum de 100.000 lei persoane fizice şi până la 10% din cifra de afaceri în cazul persoanelor juridice, nu pot fi angajaţi în funcţii de directori sau alte funcţii, în baza unor raporturi de muncă şi nu pot încheia contracte de colaborare cu societatea, persoane care au fost sancţionate de CNVM/ASF, pentru încălcări ale Legii 297/2004, Regulamentelor CNVM/ASF şi Legii nr. 31/1990 rep., în ultimii 4 ani. Persoanele, care în cadrul SIF Transilvania SA au încheiate raporturi de muncă, respectiv angajaţi, directori şi membrii Directoratului, care au fost sau vor fi sancţionate de CNVM/ASF pentru orice faptă, vor fi demise de drept din toate funcţiile pe care le deţin în cadrul SIF Transilvania S.A., imediat ce este comunicată public sancţiunea.”
Constantin Frățilă contestă modul în care societatea este condusă de Mihai Fercală care, după ultima reînnoire a mandatului de șef, și-a atribuit un salariu de boier: 200.000 de lei/lună. De altfel, el se remarcă prin faptul că este cel mai longeviv preşedinte de SIF, reuşind performanţa de a se afla în fruntea SIF 3 Transilvania de 22 de ani. spre exemplu, doar din salariul de șef al SIF Transilvania, Fercală a câștigat anul trecut 634.494 de euro, bani de buzunar. Sătul de conducerea și de salariile șefului, unul dintre acționarii minoritari din cadrul SIF Transilvania, Constantin Frățilă, dorește să pună capăt ”domniei” Fercală.
El a solicitat pornirea acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală, printre acestea numărându-se utilizarea de procuri speciale la AGA din aprilie, cu nerespectarea cadrului legal, aspect sancţionat de ASF prin amenzi pentru membrii Directoratului.
Șeful SIF Transilvania acuzat de ”vânturare” de fonduri
Frățilă mai arată și cum șeful SIF Transilvania ”vântură” fondurile în interiorul societății de investiții. “Având în vedere obiectul de activitate al SIF Transilvania, activitatea principală din care societatea trebuie să obţină şi să raporteze profit este activitatea de investiţii financiare. Cu toate acestea, societatea a obţinut, în mare parte, profit din vânzarea acţiunilor primite la înfiinţare, moştenite la constituirea societăţii şi nicidecum din activitatea de bază. Astfel, conducerea SIF Transilvania nu a făcut decât să vândă din zestrea primită de la statul român şi să se laude cu profit. Raportarea, în anul 2013, a unui profit inferior profitului obţinut din vânzarea acţiunilor dobândite la înfiinţare, demonstrează că din activitatea de bază (de investiţii şi plasamente financiare şi din dividendele primite de la societăţile din portofoliu) societatea nu a reuşit nici măcar să obţină cheltuielile de întreţinere, funcţionare, salariile şi alte costuri necesare desfăşurării activităţii. Cu toate acestea cheltuielile cu personalul înregistrate de societate în anul 2013, este unul foarte mare, de peste 20.000.000 lei, nejustificat, raportat la rezultatele obţinute.
Costurile salariale ale preşedintelui directoratului, numai pentru activităţi desfăşurate în cadrul SIF Transilvania, este de peste 200.000 lei/lunar, ceea ce este inacceptabil în condiţiile în care societatea nu produce din activitatea de bază. La aceste venituri lunare se adaugă şi indemnizaţiile primite din participarea în diferite Consilii de Administraţie în cadrul societăţilor din portofoliu”, explică Frățilă.
Fercală pune ventilatorul pe Frățilă
Pe de altă parte, Mihai Fercală consideră că Frăţilă îl acuză din necunoașterea legii. “Consideră (n.r. Frăţilă) că eu am completat în mod ilegal ordinea de zi, privind cenzurarea în Adunarea Generală a utilizării metodei votului cumulativ în condițiile în care grupul Frăţilă nu este un acţionar semnificativ. Nu are 10 % din acţiuni. AGA se pronunţă dacă se utilizează această metodă sau nu. Consiliul nu subordonează politicile şi strategiile SIF3 intereselor lui. Nu este dispus să acopere pagubele provocate de actul de administrare a lui Frăţilă la COMCM şi Scut Constanţa. Ca atare, dorind să şantajeze atât Consiliului, cât şi Directoratul, nereuşind să facă, până acum, acest lucru, a decis să convoace din nou AGA, ca să desfiinţeze actualul CS şi să aleagă altul care să i se subordoneze. Dacă acţionarii asta vor dori, asta vor face. Eu nu cred că vor face acest lucru”, a explicat Fercală pentru bursa.
Cum vrea Frățilă să se împartă profitul la SIF Transilvania
”Membrii Consiliului de Supraveghere, ai Directoratului şi personalul societăţii au dreptul să participe la repartizarea profitului net aferent fiecărui exerciţiu financiar în limita unei cote procentuale, aprobată de adunarea generală ordinară a acţionarilor. Aprobarea cotei de participare la profit a membrilor Consiliului de Supraveghere, Directoratului şi personalului societăţii se va face în cadrul unui punct distinct înscris pe ordinea de zi a şedinţei adunării generale în care sunt aprobate situaţiile financiare anuale, pe baza unui material prezentat adunării, în care să fie precizat cuantumul procentual şi valoric al acestei cote şi justificarea pe baza căreia se solicită aprobarea. În cazul în care, într-un exerciţiu financiar, se diminuează activul net sau capitalurile proprii faţă de exerciţiul financiar precedent, membrii Consiliului de Supraveghere, ai Directoratului şi personalul societăţii nu au dreptul să participe la repartizarea profitului net aferent exerciţiului financiar respectiv şi nici să primească o altă formă de indemnizaţie, retribuţie suplimentară sau primă”, arată Constantin Frățilă.
Post-ul Frățilă îl scormonește pe Fercală la SIF Transilvania apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.