Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 12388

Andrei Cionca, urmărit de DNA pentru un prejudiciu de 1 miliard € adus lui Iordache

$
0
0

Afaceri de 1 miliard de euro avea Romstrade în 2012. Bugetul României pe întreg anul 2014 este de 52 de miliarde de euro, iar Andrei Cionca spune că nu a avut un management bun. Aveţi timp să îl credeţi?

Andrei Cionca, patronul Casei de Insolvenţă Transilvania, este cercetat penal de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) pentru lichidarea societăţii Romstrade. Cionca a dus o firmă cu afaceri de 1 miliard de euro în 2012 şi 2.500 de angajaţi la o societate falimentară cu 20-30 de angajaţi şi fără nicio afacere. Având în vedere creanţele de 1,7 milioane de lei, pe care Casa de Insolvenţă Transilvania le-a acceptat fără să cerceteze prea mult cererile creditorilor, societatea ar fi reuşit să iasă din procedura de insolvenţă dacă ar fi continuat contractele de 1 miliard de euro, adică 4,5 miliarde de lei. Romstrade ar fi rămas la un calcul simplu cu 2,8  miliarde de lei. Doar că Andrei Cionca nu a continuat nici un contract…

Documentul care dovedeste acest lucru il puteti citi mai jos:

dna urmarire penala andrei cionca

Mai mult decât atât, Cionca a dus societatea Romstrade în pragul falimentului. Faptul că ulterior Casa de Insolvenţă Transilvania s-a retras din insolvenţa societăţii Romstrade arată doar că aceştia şi-au dat seama de greşelile pe care le-au făcut. Oficalii DNA nu au oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei despre cercetările pe care le fac în cadrul dosarului 171/P/2013, dar informaţiile noastre arată că aceştia sunt interesaţi de mai multe documente privind insolvenţa Romstrade.

Prejudiciu de 1 miliard de euro

Andrei Cionca şi a sa Casă de Insolvenţă Transilvania(CITR) este unul dintre cei mai „grei” jucători din insolvenţă din România. A „pus” mâna pe cele mai mari contracte de insolvenţă, dar şi cele mai dubioase. În fiecare insolvenţă Cionca îşi scoate un profit în plus. Mai toate sunt în afara legii. Însă în insolvenţa Romstrade au fost cele mai multe probleme, unele chiar penale, fapt pentru care procurorii anticorupţie au intrat pe fir. Mai mult, oficialii Direcţiei Naţionale Anticorupţi îl cercetează pe Andrei Cionca şi CITR pentru infracţiuni prevăzute în Legea 78/2000. Mai precis, această lege vorbeşte că atunci când ai o societate pe mână trebuie să nu îi creezi un prejudiciu şi să îi dezvolţi afacerile. Patronul CITR a făcut fix opusul. A „ucis-o”. Dacă Cionca a dus o societate de la afaceri de 1 miliard de euro la zero voi cam cât aţi crede că este prejudiciul?

Andrei Cionca ar fi intrat în insolvenţa Romstrade cu ajutorul unor pile politice de la vârful PSD, conform unor surse apropiate anchetei. Acesta a făcut ulterior tot felul de contracte de închiriere care mai de care mai păguboase din bunurile Romstrade. Astfel, utilajele au fost închiriate la preţuri de şase până la zece ori mai mici decât cele ale pieţei. Instalaţii de preparare asfalt, reciclatoare, buldoexcavatoare, staţie de suspensie apă-ciment, autocisterne sau încărcătoare frontale sunt doar o parte din utilajele pe care Andrei Cionca le-a închiriat cu mult sub preţul pieţei.

Nu a plătit salariile muncitorilor

Patronul CITR nu a plătit salariile nici măcar ale angajaţilor. Marele Andrei Cionca care primeşte tot felul de premii de la revistele şi publicaţiile economice nu plăteşte salariile la micii angajaţi. Cei care au până în 2.500 de lei salariu lunar, au credite şi trăiesc de pe o zi pe alta nu şi-au primit banii. Şi nu este la prima experienţă de acest tip. Avem dovezi concludente că angajaţii Romstrade le scriau şi le tot scriau şefilor că nu şi-au primit salariile. Nimic nu se întâmpla. Unii se îmbolnăveau, alţii aveau diferite probleme, iar compania de insolvenţă rămâne indiferentă. Marele Cionca nu avea nicio problemă cu faptul că oamenii mureau de foame.

Andrei Cionca este un mare fan al mass-media. Oferă interviuri servite la diverse publicaţii. În martie 2013 vorbeşte despre managementul prost al Romstrade şi că această companie şi-a cerut prea târziu insolvenţa. Vă imaginaţi ce management prost trebuie să fi făcut Nelu Iordache din moment ce societatea avea în derulare contracte de 1 miliard de euro… Probabil că orice management prost poate să ajungă la asemenea afaceri.

Managementul prost aduce afaceri de 1 miliarde de euro

La jumătate de an de la preluarea insolvenţei Cionca începea să se plângă. „Sunt multe companii care puteau fi salvate dacă intrau în insolvenţă. Dar au început procesul doar când a fost prea târziu şi le-a lipsit resursele care poate să le salveze. Acesta este cazul companiei de construcţii Romstrade, unde salariile nu au mai fost plătite din iunie anul trecut(n.r. el fiind de şase luni la conducerea companiei şi neplătindu-le în continuare). Compania are probleme legate de curte, ceea ce înseamnă că angajaţii nu pot primi documente doveditoare că nu mai sunt angajaţi. A trebuit să manageriem această situaţie. Trebuie să identificăm toate resursele de care compania poate să beneficieze”, declara Cionca în martie 2013 pentru doingbusiness.ro. Ulterior a găsit el soluţiile: a închiriat aparatele cu mult sub preţul pieţei, nu a continuat contractele pe care societatea le avea cu statul şi a încetat să mai producă bani. A vândut tot ce a putut şi cum a putut pentru ca topul creditorilor să îşi primească banii. Iar în top era şi de această dată BCR. Majoritatea insolvenţelor unde BCR este creditor principal ajung la Andrei Cionca şi la CITR. Şi uite aşa BCR îşi primeşte banii şi dacă e musai şi câteva dintre celelalte societăţi. Dar nu acesta e rolul lui Cionca, să ofere banii doar către BCR. El se pare că trebuie doar să îşi încaseze comisioanele şi nu să salveze societatea. Cum nu a putut să o facă nici cu Romstrade.

Cine îl protejează pe Cionca?

Având în vedere că procurorii DNA au efectuate îndelungi cercetări asupra societăţii Romstrade, asupra patronul firmei, Nelu Iordache, iar toată lumea era cu ochii pe această insolvenţă, la ce s-a gândit Andrei Cionca când a făcut toate aceste măgării? Oare s-a gândit că poate fi protejat de PSD? Oare s-a gândit că atâta timp cât creditorii sunt de partea lui poate să facă orice? Oare s-a gândit că este intangibil? Se pare că s-a înşelat şi din acest motiv este cercetat în numeroase dosare. Unul de care ştim noi la DNA, după cum spuneam legat de infracţiuni prevăzute în Legea 78/2000 unde poate face până la şapte ani de puşcărie. Alt dosar, de asemenea de la DNA, în care Gelu Diaconu, şeful ANAF, ar fi cercetat alături de Andrei Cionca pentru o rambursare ilegală de TVA acordată societăţii Avicola Crevedia, societate aflată sub insolvenţa CITR. Un altul, la DIICOT, unde s-au efectuat 28 de percheziţii. Numeroase am spune noi, dar fără efecte. Să fie Cionca informat? De ce toate insolvenţele ciudate sunt la CITR?

Acuzaţia de devalizare

Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) este acuzată de afaceristul Nelu Iordache de devalizarea Romstrade şi Blueair, două dintre companiile omului de afaceri care au intrat în insolvenţă, se arăta într-un articol anterior. Iordache spune că şefii casei de insolvenţă au întrerupt/încheiat contracte preferenţial şi au vândut activele Blueair cu scopul de a-l ruina. Casa de Insolvenţă Transilvania este condusă de Vasile Godincă, Andreea şi Andrei Cionca.

După ce a fost mazilit de procurorii DNA, patronul firmelor Romstrade şi Blueair, Nelu Iordache, spune că cei care au asigurat insolvenţa companiilor lui au urmărit devalizarea firmelor.

Potrivit unui raport financiar făcut de el, ”în susţinerea celor afirmate, în legătură cu administrarea frauduloasă şi păgubitoare pentru Debitoare (Romstrade – n.r.) derulată de CITR prin reprezentanţii acesteia Cionca Andrei şi Anghelof Andreea, precizăm încă de la început, că în prezent administrarea derulată de CITR în legătură cu activitatea de reorganizare a Debitoarei face obiectul urmăririi penale in rem în cadrul Dosarului 171/P/2013 / Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa cum rezultă din Adresa de Înaintare transmisă de Parchet, din care rezultă începerea urmăririi penale in rem, existând suspiciunea plauzibilă că au fost efectuate operaţiuni comerciale şi financiare de natură a aduce foloase necuvenite unor persoane din cadrul CITR şi unor creditori ai Romstrade SRL. Ţinând cont de cele de mai sus şi de situaţia actuală a Romstrade, pentru a evita pe viitor situaţii similare celor expuse, dorim să beneficiem de tot suportul dumneavoastră, în calitate de creditori, membri în Comitetul Creditorilor/Adunarea Creditorilor, în vederea numirii unui nou administrator judiciar, precum şi pentru stabilirea unei proceduri riguroase de administrare”.

40 de milioane de euro de la banii armatei

Andrei Cionca, acţionar în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, l-a presat pe Emil Spătăceanu, fostul administrator al firmei Grup Taurus Development să intervină în contractul de 40 de milioane de euro pe care acesta l-a câştigat pentru a construi casele militarilor clujeni, arătam într-un articol anterior.

Deşi Spătăceanu era la acea vreme asociat cu Nemeş Flaviu, asociatul lui Cionca în Savron Invest, omul de afaceri specializat în insolvenţă îşi controla subordonaţii şi le-a dictat cum să îşi dezvolte afacerile. Spătăcean ar fi ieşit în pierdere în urma presiunilor lui Andrei Cionca cu 9,4 milioane de euro, dupa ce la începutul proiectului şi-a calculat un profit de 25%.

Încă de acum doi ani spuneam că militarii trebuiau să se mute în noile case dacă proiectul ar fi decurs conform planului. Însă coada reptiliană a lui Cionca a tergiversat şi această afacere. Andrei Cionca a încercat prin intermediul insolvenţei să preia proiectul. El are precedentul societăţilor Ziua de Cluj, Realitatea Cluj şi Silver Business Center, pentru care foloseşte angajate de-ale sale să controleze aceste afaceri. Ciudat este cum, când vine vorba de 40 de milioane de euro din banii militarilor, toată lumea a încercat să intre în joc, dar nimeni nu merge până la capăt cu proiectul. Dacă Spătaceanu, acţionarul iniţial al societăţii Grup Taurus Development, a încercat să realizeze un profit de 10 milioane de euro, Cionca a intrat pe fir cu presiuni pentru a-i diminua  din veniturile sale şi a le atrage în propria ogradă. Surse apropriate afacerii ne-au declarat că Cionca ar fi făcut presiuni la toate nivelurile asupra lui Spătăceanu pentru a i prelua afacerile prin  presă, prin ameninţări la familia lui Spătăceanu, şi la tot ce îi stă în putinţă lui Cionca pentru a primi o parte mai mare din afacerea de 40 de milioane de euro.

Relaţiile lui Cionca

Andrei Cionca este cunoscut pentru relaţiile sale din toată ţara. În schimb, el se foloseşte de acestea pentru a putea prinde contracte publice şi oferte pe care un om obişnuit nu le-ar putea avea. Mai precis el ar fi ajuns atât de sus datorită traficului de influenţă pe care l-ar practica cu oamenii care îl înconjoară. Mai precis, el s-ar folosi în oraş de numele anumitor europarlamentari care nu sunt tare mulţumiţi de aceste circumstanţe şi s-ar putea ca până la urmă să fie vânat şi să îşi găsească naşul. “Eu nu am făcut presiuni asupra nimanui”, a declarat la acea vreme Cionca.

Anchetele Gazeta de Cluj privind insolvenţa lui Andrei cionca şi felul cum acesta a reuşit întotdeauna să „cadă” în picioare vor continua. Noi dezvăluiri săptămâna următoare….

 

Articolul 11 din Legea 78/2000 este obiectul anchetei în care Andrei Cionca este cercetat penal:

Art. 11
(1) Fapta persoanei care, in virtutea functiei, a atributiei ori a insarcinarii primite, are sarcina de a supraveghea, de a controla sau de a lichida un agent economic privat, de a indeplini pentru acesta vreo insarcinare, de a intermedia sau de a inlesni efectuarea unor operatiuni comerciale sau financiare de catre agentul economic privat ori de a participa cu capital la un asemenea agent economic, daca fapta este de natura a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a fost savarsita intr-un interval de 5 ani de la incetarea functiei, atributiei ori insarcinarii, aceasta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

lucrari_drumuri.jpgNelu Iordache Gelu Diaconu 2

Post-ul Andrei Cionca, urmărit de DNA pentru un prejudiciu de 1 miliard € adus lui Iordache apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 12388

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48