Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12461 articles
Browse latest View live

După scandalul cadavrelor decapitate, Siserman revine la conducerea IML Cluj

$
0
0

După ce a câștigat procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, medicul legist Costel Siserman revine la conducerea institutului după ce fusese demis în urma unui scandal cu cadavre decapitate pentru o serie de experimente.

La ÎCCJ Siseman a dat în judecată Mnisterul sănătății și pe actualul șef al IML Cluj, Marius Vartic și, potrivit deciziei instanței, ”respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Sănătăţii împotriva sentinţei civile nr. 345 din 16 septembrie 2014 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal și recursul incident declarat de reclamantul Siserman Costel Vasile împotriva aceleiași sentințe civile, ca nefondate. Respinge recursul declarat de pârâtul Vartic Marius împotriva încheierii din data de 1 septembrie 2014 şi a sentinței civile nr. 345 din 16 septembrie 2014 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca inadmisibil. Definitivă”, arată sentința ÎCCJ.

În 2013, poliţiştii clujeni au declanşat o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, plângerea referindu-se la decapitarea a şase corpuri. Cele şase capete ale cadavrelor de la IML Cluj au dispărut după un curs postuniversitar organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, la care au participat mai mulţi studenţi străini. Potrivit surselor citate, capetele celor şase cadavre nerevendicate au dispărut din frigiderul IML Cluj. După ce o persoană din cadrul IML a sesizat Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut, miercuri, la sediul IML, înainte ca poliţiştii şi procurorii să ajungă acolo. „După ce au fost sesizate Poliţia şi Parchetul, capetele au reapărut într-un sac de plastic asemănător cu cele folosite la gunoi, înainte de a ajunge Poliţia la IML pentru a face cercetarea”, arată o sursă.

Conform acesteia, cadavrele decapitate nu puteau fi folosite ca material didactic, fiind cazuri de medicină legală. „Aceste cadavre nu puteau fi folosite ca material didacti, din cauză că au fost, toate, cazuri de medicină legală, astfel că sunt probe şi se poate cere peste un timp deshumarea lor, de exemplu, pentru analize suplimentare”, a mai spus sursa.

Costel Siserman a mai ocupat funcția de șef al IML până în 2013, când a fost demis în urma scandalului menționat anterior. El este cumnatul Sorinei siserman, fost președinte al Tribunalului Cluj, și frate al procurorul Viorel Siserman de la Parchetul Militar Cluj.

Post-ul După scandalul cadavrelor decapitate, Siserman revine la conducerea IML Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Un clujean a decedat după ce i s-a făcut rău la locul de muncă

$
0
0

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a decedat, ieri seară, la locul de muncă după ce i s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința. Clujeanul era angajat în comuna Jucu, însă din păcate, medicii nu au putut decât să constate decesul victimei.

”Ieri, în jurul orei 21:50 a fost înregistrat decesul unui bărbat de 43 de ani din comuna Sâncraiu. Acesta se afla la locul de muncă unde i s-a făcut rău și a căzut la pământ. La locul evenimentului s-au deplasat echipaje medicale care au efectuat manevre de resuscitare, însă fără rezultat, medicii au constatat decesul.

Bărbatul a fost transportat la morga spitalului din Gherla pentru necropsie și pentru a stabili cauza decesului”, a declarat Carmen Jucan, purtător de cuvânt IPJ Cluj.

Post-ul Un clujean a decedat după ce i s-a făcut rău la locul de muncă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Percheziții la comercianții cu extensii de păr din Cluj

$
0
0

La data de 26.04.2017 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Tg. Mureș au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, la persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane, acționând în numele și interesul societăților/PFA-urilor ce desfășoară în principal activități de comercializare a extensiilor de păr, s-au constituit într-un grup infracțional organizat (la nivelul mai multor societăți).De asemenea s-a mai reținut că mai multe persoane, acționând în numele sau în interesul societăților comerciale/PFA-urilor care desfășoară activități de comercializare a extensiilor de păr, au ascuns în mod repetat sursa taxabilă cu ocazia efectuării importurilor produselor indicate anterior (fie prin declararea unei cantități mai redusă de marfă decât cea importată, fie prin declararea unei valori mai reduse a mărfii importate decât valoarea reală) în scopul sustragerii de la plata taxelor vamale și a TVA. S-a reținut că marfa importată a fost comercializată fără evidențierea în actele contabile și în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor astfel realizate.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 1.300.000 euro.

Până la această oră, în urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicați 4.120 de euro, 4.070 de dolari, 250 de lire, 200 de franci elvețieni și 17.000 de lei, precum și 17 telefoane mobile, 8 laptopuri, 3 calculatoare, 11 stickuri de memorie, 4 hard-diskuri externe, o tabletă și 1 card de memorie.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea s-a efectuat împreună cu ofițeri de poliție din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureș, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române — Centrul de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi București-Otopeni, BCCO Cluj-Napoca, BCCO Suceava, BCCO Constanța, BCCO București, BCCO Pitești, BCCO Iași, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, I.P.J. Mureș și Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Regele Ferdinand I’ Tg. Mureș.

De asemenea, acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul inspectorilor antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, subiecții procesuali beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală.

Post-ul Percheziții la comercianții cu extensii de păr din Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Exclusiv: Un autobuz CTP a luat foc în apropierea INTERSERVISAN. video

$
0
0

Potrivit primelor informatii un  autobuz CTP a luat foc in aceasta seara pe strada Unirii, in apropierea statiei Borsec.

Autobuzul era de culoare veche si aparent, a avut o defectiune in partea din spate, lucru ce a dus la izbucnirea unui incendiu.

La fata locului au intervenit politistii si cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Cluj.

Nu exista informatii cum ca ar fi pasageri sau trecatori raniti in urma incidentului.


Sursa Video- Youtube Actual de Cluj
Stire in curs de actualizare

Post-ul Exclusiv: Un autobuz CTP a luat foc în apropierea INTERSERVISAN. video apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

După 14 ani, fetele lui Dragan Petricevic reaprind spiritul “U” la Cluj

$
0
0

V-am mai spus că sunt un out-sider în ceea ce privește sportul. Dar asta nu mă face orb, nici surd. Aseară am simțit cum n-am mai simțit din anii ’80 pe când mai mergeam pe la meciurile de fotbal ale Universității, că “sala” poate da tonul jocului din teren.

Spre deosebire de meciul de anul trecut al fetelor lui Dragan Petricevic cu Sepsi Sfântu Gheorghe, Galeria „U” nu a mai derapat în imprecații ieftine ca răspuns la prostia galeriei Sepsi, ci a fost al șaselea jucător din teren.

Da, la modul sec. echipa de baschet feminin Universitatea Cluj a fost învinsă ieri seară, pe teren propriu, de campioana en-titre, Sepsi Sfântu Gheorghe, cu scorul de 72-68 (40-35), şi conduce cu 2-1 la general în finala Ligii Naţionale. Dar și Sepsi a fost învinsă pe teren propriu – și sunt convins că galeria Sepsi a fost al șaselea jucător în teren acolo, la fel de redutabil ca și galeria noastră la Cluj!

Pentru specialiști și tabela de marcaj, câștigătoarea se decide azi.

Zice Dragan Petricevic (JOS PĂLĂRIA, драги мастер!) citat de Monitorul de Cluj:

„Încerc să găsesc un răspuns care a fost vizibil din prima secundă. La capitolul organizarea jocului și la capitolul conducător de joc. Cred că înțelegeți ce înseamnă lipsa unui conducător de joc. Nici măcar cel de rezervă nu îl avem. Noi încercam să găsim soluții împotriva unei echipe cu cea mai bună apărare. Nu am reușit de foarte multe ori astăzi, dar am reușit la final totuși să ne apropiem și dacă eram un pic mai lucizi, spre final, dacă nu ne-am fi grăbit în câteva atacuri, poate am fi învins meciul, poate nu. În orice caz, eu pot doar să-mi felicit jucătoarele pentru faptul că au rezistat foarte bine într-o sală plină, mare parte dintre ele pentru prima dată într-o finală și cu toate neajunsurile, nu am fost atât de departe, asta nu înseamnă că victoria celor de la Sfântu Gheorghe nu este meritată”, a spus antrenorul Dragan Petricevici.

Petricevici a mai spus că are încredere în jucătoarele sale, care „s-au autodepășit astăzi”.

„Mâine este o altă zi și mâine este un alt meci. Am încredere în potențialul acestei echipe, sunt obosite, s-au autodepășit în mai multe momente astăzi, eu sunt convins că vor găsi suficientă energie să lupte. Atmosfera a fost atât de frumoasă încât doresc să nu o uit și doresc să o mai văd și cred că prin asta am spus tot. Cred că trebuie să muncim în continuare, cu tot spiritul pe care l-am arătat pe teren, să aducem acest public în sală și pe parcursul sezonului, nu doar în meciul din finală. Mulțumesc publicului și sper să ne vedem în același număr și mâine. Acum trebuie să arătăm dacă comunitatea clujeană înțelege ce înseamnă lupta pentru titlu sau nu. După părerea mea, fără să pot să promit că vom învinge mâine, cred că ar trebui să fie și mai multă lume.  Și dacă nu va fi la fel de plin, dacă unii au pierdut speranța după meciul de astăzi, eu le mulțumesc că au fost astăzi aici și sper ca pe viitor vor mai veni. Astăzi, toți au fost minunați”, a mai declarat la finalul meciului antrenorul Dragan Petricevici.

Pentru mine câștigul a fost ieri seară: clocotul sălii, spectacolul din teren! Azi mă duc fix pentru spectacol – tot ceea ce trebuia să fie câștigat, s-a câștigat. După doi ani de muncă în singurătate a antrenorului Dragan Petricevic, a fetelor și a prostului de Liviu Alexa care a umblat de năuc după bani într-un oraș rece, cu o administație cu mentalitate de maneliști, pentru care “spectacol” este doar mititelul sfârâind la grătar în centrul orașului și hoardele năuce de minori bântuind străzile municipiului pe muzica discotecii ilegale în aer liber numite Untold, s-a câștigat suflet. Măcar pentru seara trecută și, sper, pentru seara aceasta. Și s-a câștigat respect. În mod cert al meu și al prietenilor mei pentru prostul și nesimțitul ăla gras care ne arată că știe să-și ducă visul până la capăt.

Până și respectul campionilor en-titre a fost câștigat. O zice explicit antrenorul celor de la Sepsi Sf. Gheorghe:

„O să atacăm campionatul mâine. Suntem pregătiți fizic, psihic, e greu să spun ce se va întâmpla mâine, dar cred că suntem pregătiți mâine să luptăm ca astăzi. Jocul a fost greu. Toți jucătorii noștri au dat totul pe teren. Atmosfera a fost grozavă, este un punct grozav pentru baschetul românesc„, a precizat Zoran Mikes, antrenorul celor de la Sepsi.

Atmosfera a fost grozavă, este un punct grozav pentru baschetul românesc” – asta s-a câștigat în mod cert după doi ani de muncă susținută. La meci au asistat un număr record de spectatori, peste 2000. Sper ca azi să văd mai mulți, să nu pot respira în sală. Toată munca aceasta de până acum merită răsplătită cu un mic incendiu sufletesc.

După 14 ani, avem o finală a campionatului feminin de baschet în „Horia Demian”.

Ultima oară când Sala Sporturilor „Horia Demian” a găzduit o partidă din finala întrecerii interne a fost în 2003, atunci când ”studentele” au întâlnit formația din Târgoviște, cea care avea să își adjudece trofeul.

BRAVO!

PS: Banii puși la bătaie de către sponsorii Sepsi Sfântu Gheorghe în acest joc sunt cu două, trei vagoane (poate mai mulți, ce știu eu?) decât cei pe care a reușit Alexa să-i strângă. În timp ce Emil Boc și Alin Tișe se dau patrioți locali, cei din secuime și din Sfântu Gheorghe chiar sunt și contribuie pentru sportul local. Dar pentru cei doi de mai sus „sport” înseamnă doar cum să-și lipească numele în mod populist de câte ceva: o clădire, un eveniment, o chestie în care se merge la „sigur” (ca niște Dinu Păturică ai imaginii publice ce sunt), nu de lucruri mici din care lor nu le „iese” nimic.

Prietenii mei remarcau, la ieșirea din sală, trecând prin Parcul Central cât de rece și trist era acesta chiar dacă colcăia de tineret. Că nu nu există nimic în zona centrală, în zona spațiilor „de făcut sport” și discoteci ilegale în aer liber (că în asta s-au transformat investițiile sportive ale Clujului), care să amintească permanent de gloria sportivă a acestui oraș, de generațiile care i-au adus faimă prin sudoare, entuziasm și muncă susținută, nu din opintit de limbă.

Orașul acesta oferă tot ceea ce are de oferit celor care-l aleg să-l locuiască. Dar sunt dintre aceia care nu au nici un pic de empatie față de orașul care i-a adoptat și se comportă în el ca niște needucați care au văzut pentru prima dată becul aici. Și n-au înțeles nimic. De aceea și încearcă să-i distrugă sufletul.

(sursa ziardecluj.ro)

Post-ul După 14 ani, fetele lui Dragan Petricevic reaprind spiritul “U” la Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

”Regele pedofililor” angajat în cadrul Ambasadei Poloniei la București arestat cu ”batista pe țambal” EXCLUSIV

$
0
0

Tomasz Kluz, coordonator de proiecte la Institutul Polonez care funcționează sub girul Ambasadei Poloniei și a guvernului Polonez, a fost arestat în urmă cu câteva săptămâni la București pentru pedofilie.

Potrivit surselor judiciare, la domiciliul lui Kluz au fost găsite sute de filme porno în care erau implicați minori, în jurul lui fiind creată o adevărată rețea de distribuție a materialelor pornografice în toată Europa. În vârstă de 39 de ani, Kluz s-ar fi lăudat pe rețelele de profil că în România poate avea acces la zeci de minori.

Chiar dacă el a fost arestat pe teritoriul României, în cadrul instanțelor din capitală nu există nici un proces în care Tomasz Kluz să fie arestat, el fiind trimis în Polonia. Potrivit unor informații, fratele pedofilului arestat este Peter Kluz, fost membru în guvernul lui Donald Tusk, fost premier al Poloniei și actual Președinte al Consiliului European.

Reprezentanții Institutului Polonez au refuzat să facă orice comentarii limitându-se la a declara că Kluz nu mai lucra în cadrul institutului cultural. Reprezentanții Ambasadei Poloniei la București au refuzat să facă vreun comentariu.

Post-ul ”Regele pedofililor” angajat în cadrul Ambasadei Poloniei la București arestat cu ”batista pe țambal” EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Opt spitale din județul Cluj se declară înșelate în procesul Hexi Pharma

$
0
0

 

La finalul lui aprilie 2016, Gazeta deschidea investigația Hexi Pharma care a arătat  că cea mai mare firmă de biocide din România a vândut timp de un deceniu substanțe falsificate în spitalele din 40 de județe.

Dar pe 6 martie 2017, Parchetul General trimite în instanță Dosarul Hexi Pharma.

”Niciunul dintre dezinfectanții Hexi Pharma testați nu era conform, nu era eficient!”, scrie în rechizitoriu.

În rechizitoriul Parchetului General, SC Hexi Pharma este acuzată de 340 de infracțiuni de înșelăciune, dintre care 7 având consecințe deosebit de grave, pentru uz de fals (61 de acte materiale) și de participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Mai sunt inculpați Flori Dinu, director general al Hexi Pharma, acuzată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată( 49 de acte materiale) si pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Aceleași acuzații îi sunt aduse și directorului de producție Mihai Leva, pentru 33 de acte materiale.

„Probatoriul administrat în cauză a relevat că această combinație de factori a fost nefastă pentru sistemul sanitar din România. (…) Pe cale de consecință, au fost asigurate condițiile dezvoltării rezistenței antimicrobiene, în contextul consumului exagerat și eronat de antibiotice din România”Rechizitoriul procesului Hexi Pharma

Lista spitalelor din județul Cluj care s-au constituit deja parte civilă:

Institutul Oncologic Cluj
Spitalul Clinic Municipal Cluj
Spitalul Clinic Recuperare Cluj
Spitalul de Urgență pentru Copii Cluj
Spitalul Județean de Urgență Cluj

Spitalul Municipal Turda
Spitalul Municipal Câmpia Turzii
Spitalul Orăşenesc Huedin

 

Post-ul Opt spitale din județul Cluj se declară înșelate în procesul Hexi Pharma apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Liviu Alexa: “Ovidiu Vasu trebuie să demisioneze. Chem fanii U-iști în ajutor ca să îl dăm jos pentru că a falimentat moral și sportiv Universitatea Cluj”

$
0
0

Nimeni nu a crezut in Liviu Alexa acum doi ani, atunci cand a propus revirimentul celei mai titrate echipe din baschetul feminin romanesc, U Cluj. Pas cu pas, Alexa a construit impreuna cu providentialul antrenor bosniac Dragan Petricevic un proiect de comunitate cu 50 de sponsori, jucatoare cu caracter, ducand U Cluj din faliment in finala, proiect unic in Romania.

Mai mult decat atat, Liviu Alexa si Dragan Petricevic au reusit ceea ce nu mai credea nimeni, sa aduca in doua zile la Sala Sporturilor “Horia Demian” peste 6.000 de clujeni, creand o atmosfera care nu a mai fost niciodata la baschetul feminin, in ultimele doua decenii.

In mod ciudat, asa cum reiese dintr-un interviu pe care Ziar de Cluj i l-a luat lui Liviu Alexa, in calitatea sa de presedinte al echipei Universitatii, cel mai mare adversar  al lui U Cluj in acest sezon de exceptie nu a fost nici arbitrajul, nu au fost nici celelalte echipe din campionat, ci “adversarul principal a venit din interiorul clubului, in persoana lui Ovidiu Vasu, directorul CS Universitatea, care ne-a umilit de-a lungul intregului sezon.”
Este si motivul pentru care Liviu Alexa ii cere demisia lui Ovidiu Vasu. Sa aflam de ce.
Reporter: Ce argumente ai ca sa ceri demisia lui Ovidiu Vasu?
Liviu Alexa: Am o tolba cu argumente. Ovidiu Vasu este cel mai nociv personaj din istoria lui U Cluj, mai nociv si decat Florian Walter. Comunist, conservator, prost manager, Ovidiu Vasu a reusit “performanta” ca in acest an sa distruga complet sporturile de echipa ale Universitatii. Rezultatele la volei sunt jenante. Echipa de rugby este in faliment. Handbalul masculin se chinuie in groapa rezultatelor proaste. Handbalul feminin este o bomba cu ceas.

Ca pe vremea lui Ceausescu, Ovidiu Vasu raporteaza medalii la hectar, dar medaliile provin de la “sectii” precum scrabble si nu au nicio valoare, fiindca, si din acest punct de vedere, sporturile individuale au avut de suferit din cauza lui Vasu.

Echipa de baschet feminin pe care eu o conduc a scapat cu bine din amalgamul de piedici si sforarii pentru ca eu am tinut banii sponsorilor departe de manutele lui Vasu. Si am avut curaj sa il infrunt. Pentru ca nu am vrut sa pup ghiulul, nici eu, nici Dragan Petricevic, Ovidiu Vasu si-a batut joc de noi, intarziindu-ne platile pentru jucatoare si neplatind premierile. 

Reporter: Premierile sunt rasplata acordata jucatoarelor pentru victorii, nu?
Liviu Alexa: Exact! Si acum urmeaza doua informatii bomba. Prima e ca Ovidiu Vasu nu a platit pana acum fetelor Universitatii 15 premieri. Practic, o lipsa de respect fata de victoriile lui U Cluj. Cu ce imagine o sa plece Andra Mandache, Taneisha Harrison, Gabriela Irimia, Brittany Denson, Dajana Butulija, Nicky Dixon, stiind ca clubul pentru care ele au transpirat sange nu le respecta efortul?
Si acum vine a doua bomba. Mi-a fost jena sa o relatez pana acum, fiindca am avut nevoie de liniste la echipa si nu am vrut sa ii infierbant pe fani. Acum doua saptamani, Dragan Petricevic a fost in vizita la Ovidiu Vasu ca sa il intrebe de ce nu plateste victoriile fetelor Universitatii, 15 la numar, ale jucatoarelor noastre.
Iar Ovidiu Vasu i-a spus: “Da ce, mah? Eu v-am pus sa trageti pentru finala? “ 
Asta e mentalitatea unui presedinte al Universitatii? L-am gasit pe Dragan Petricevic cu lacrimi in ochi, singur, in Sala Sporturilor “Horia Demian”, cateva ore mai tarziu. Vroia sa is idea demisia. Mi-a spus ca nu a mai suportat o asemenea umilinta in intreaga lui cariera de antrenor. Am vrut si eu sa plec atunci, dar m-am gandit ca U Cluj merita sa ramanem. Si acum cred ca U Cluj merita sa scape de Vasu.
Acest personaj sinistru detestat de fani si de mediul de afaceri trebuie eliminat din functie. Sa reprosezi cuiva ca de ce face performanta mi se pare de un tembelism infricosator. Ovidiu Vasu ne-a reprosat “ca i-am cheltuit cu 25% mai mult din buget”, in conditiile in care el nu ne-a informat ca l-am fi depasit, in conditiile in care Vasu nu mi-a aratat niciodata pe puncte in ce consta bugetul echipei noastre, despre care el sustinea la inceputul anului ca va fi de 100.000 de euro. Nimeni nu stie cum se toaca banii Universitatii.

Nimeni de la Curtea de Conturi, Minister, Primarie, ANAF nu este curios sa vada unde merg banii publici. Fiindca spre performanta si sport nu merg, de vreme ce CSU este in faliment sportiv. De vreme ce sportivii clujeni ai Universitatii mor de foame, iar antrenorii sunt platiti cu sume de mizerie. 

Daca noi am cheltuit cu 25% mai mult, eu zic ca am facut-o cu folos, fiindca suntem vicecampioni. Dar Vasu are o atitudine de parca clubul asta ar fi buzunarul lui, pe persoana fizica.

Nu pot sa nu observ ca exista “un tipic” de colaboratori ai clubului, ca numai o anumita clinica medicala ofera de ani de zile servicii clubului, ca numai la un anumit restaurant “trebuie” sa manance sportivii. Am trait clipe de cosmar in acest sezon, de exemplu din punct de vedere medical. Pentru domnul Vasu, RMN-ul este o prostie, tape-urile sunt niste tampenii, controalele cardio sunt inutile. Ovidiu Vasu se ghideaza dupa principiul: sa puna niste gheata pe menisc, ca trece. 

Reporter: De ce nu poate fi dat jos Ovidiu Vasu?
Liviu Alexa: Vasu poate fi dat jos, exista toate motivele pentru ca el sa fie demis. Dar principalul motiv este falimentul sportiv al clubului, care se zbate in mediocritate si lipsa de standard. Mi-e ciuda de mor, fiindca sefii de sectii, antrenorii si sportivii stiu bine ca am dreptate, dar se scalda in lasitate si le e frica sa ia atitudine.
Parerea mea e ca se inseala, inghitind atat de multe mizerii de la Vasu, fiindca fiecare dintre ei stie ca se moare de foame cu ceea ce plateste si, de fapt nu plateste, Vasu.

Eu am adus pentru baschetul feminin 500.000 de euro in doi ani, din sponsorizari, provenite de la mediul de afaceri. Muncind zi de zi, fiind transparent cu sponsorii mei si implementand standard de performanta. As putea aduce un million de euro pe an, pentru toate sectiile.

Reporter: Asta inseamna ca vrei sa ii iei locul?
Liviu Alexa: Asta inseamna ca, daca Universitatile Clujului, ce compun prin delegati Consiliul de Administratie al CSU ar vrea un viitor solid pentru U, ar trebui sa se stranga la o masa si sa ma lase sa prezint proiectul meu. Asta inseamna ca, daca as avea un mandat cu targeturi si sprijinul Consiliului de Administratie as putea sa prezint sponsorilor un proiect global despre U Cluj si sa trag mai multi bani pentru sportivi. Sunt oameni mari de afaceri care, daca Vasu ar disparea, fiinca nu au incredere sa ii dea pe mana banii, ar scoate bani seriosi din buzunat pentru U. Cand spun ca pot sa aduc un million de euro pentru U, pe an, sunt precaut si modest. 

Apare intrebarea daca un “civil”, ca mine, trebuie sa fie presedinte la CSU. Fiindca acum exista mentalitatea ca ar trebui sa fie un sportiv de-al Universitatii. Tocmai aici cred ca trebuie facuta schimbarea. Presedinte trebuie sa fie un om ca mine, care stie management, care poate sa aduca bani multi, care sa stie sa faca marketing.

Un presedinte nesportiv, care sa aiba alaturi un consiliu compus din marii sportivi ai Universitatii, care sa-l indrume pe presedinte spre a lua cele mai bune decizii pentru a obtine performanta. In acest moment, universitatile, desi fac parte din Consiliul de Administratie, sunt ignorate de Vasu. Vasu a antagonizat UBB, ceea ce este o rusine pentru el. Fiindca UBB foate fi un sprijin esential pentru Universitatea.

Vasu nu are nicio relatie cu UMF, UAD, UTCN sau USAMV, iar aceste universitati sunt conduse de niste rectori deosebiti, care ar putea aduce multa valoare spiritului U Cluj.

Legendele Universitatii, marii sportivi care au trudit pentru Simbol sunt lasati deoparte si neimplicati in CSU. Fanii Universitatii sunt considerati inutili de Vasu. 
Eu pot schimba total in bine destinul Universitatii. Am demonstrat ca pot, nu e ca si cum as vrea acum sa imi fac rost de o sinecura. Le cer oficial membrilor Cosiliului de Administratie sa il demita pe Ovidiu Vasu pentru incompetenta sau, daca lor li se pare ca e in regula starea in care a ajuns clubul, le solicit sa isi dea ei demisia, pentru ca rectorii sa poata desemna oameni interesati de fenomen.
Eu pot sa imi asum responsabilitatea transformarii U Cluj. Stiu sa aduc bani, stiu sa fiu transparent si neabatut, atunci cand am un obiectiv. Ca sa pastram discutia in termeni sportivi, mingea e acum in mana membrilor Consiliului de Administratie.

Sursa: ziardecluj.ro.

Post-ul Liviu Alexa: “Ovidiu Vasu trebuie să demisioneze. Chem fanii U-iști în ajutor ca să îl dăm jos pentru că a falimentat moral și sportiv Universitatea Cluj” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Gigi Becali: ”SRI a ordonat să intru în puşcărie. I-am dat 10.000 de dolari lui Maior! Fără aprobarea lui Băsescu nu se putea!“

$
0
0

Patronul echipei FCSB a făcut nişte afirmaţii extrem de grave, joi seară, la adresa fostului preşedinte Traian Băsescu şi a lui George Maior, ambasadorul României în SUA.

„O să aflu cine m-a băgat la puşcărie. Comanda a fost dată de SRI. Fără aprobarea lui Băsescu nu se făcea nimic. Dacă el nu zicea da, nu se întâmpla niciodată. Cappo di tutti capi a fost Băsescu. Mi s-a spus că am fost executat pentru că eram în echipa lui Crin Antonescu şi el nu trebuia să iasă preşedintele României. Mi-a spus şeful jandarmeriei la ureche atunci când eram în puşcărie că Băsescu suna să dea ordin să nu fac puşcărie uşoară”, a tunat Becali la România TV.

Băsescu a răspuns pe măsură şi a ameninţat cu judecata. „Să aflăm cine a fost şeful jandarmeriei din judeţ când el a fost închis. Să vedem dacă l-am sunat sau nu. S-a ajuns la un nivel de ridicol incredibil. Minciuni incredibile ale lui Becali. Cum credeţi că un preşedinte ar suna să se ocupe de un deţinut sau să dea un preşedinte aprobări la SRI? O minciună. Niciodată nu am spus să se facă un dosar sau să dau aprobare cuiva să i se facă dosar. O minciună. Nu am intervenit. O să îl chem în judecată şi pe şeful jandarmeriei şi pe domnul Becali. Îi dau în judecată pe amândoi că eu cred că e sincer Becali”, a replicat Băsescu în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Şi George Maior a respins afirmaţiile lui Gigi Becali, spunând că îşi rezervă „dreptul de a-i acţiona în judecată pe cei care lansează asemenea enormităţi”.

”Eu trebuia să mă întâlnesc cu Maior înainte să mă condamne. Mi-a zis că mă sună el marţi şi marţi nu m-a mai sunat. Nu mi-a mai răspuns Maior. Eu cu 10 ani înainte i-am dat 10.000 de dolari, l-am sponsorizat pe tatăl lui pentru o casă. Maior, mincinosul. Nu mi-a mai răspuns la telefon”, mai spune Gigi Becali, potrivit adevarul.ro.

 

 

Post-ul Gigi Becali: ”SRI a ordonat să intru în puşcărie. I-am dat 10.000 de dolari lui Maior! Fără aprobarea lui Băsescu nu se putea!“ apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Despărţire dură între iubiţi: după ce s-au bătut între ei şi fata şi băiatul au ajuns la I.M.L. !

$
0
0

Daniel, un tânăr de 24 de ani din Cluj-Napoca e poreclit „Supravieţuitorul”, de când a scăpat neatins dintr-un teribil accident de circulaţie care i-a distrus în totalitate BMW-ul decapotabil. „Supravieţuitorul” a apărut la I.M.L., miercuri 26 aprilie, agil ca o felină şi îmbrăcat în ţinută sport,  cu o zgârietură profundă pe frunte, căpătată chiar în acea zi, de la fosta sa iubită – o tânără de 20 de ani, domiciliată în Floreşti – de care intenţionase să se despartă. Însă, după cum se va vedea mai târziu, iubirea nu-i o chestiune uşoară – iar despărţirea are şi ea un anume preţ.

Cei doi – Daniel şi Andreea – se întâlnesc pe coridoarele I.M.L. iar privirile lor se intersectează și ele pentru câteva secunde. Dacă Daniel e zgâriat pe frunte, Andreea are buza spartă şi – spune ea – un dinte ciobit de la pumnii a lui Daniel. Ambii încă bâjbâie în sentimentele lor, nu sunt hotărâţi dacă să folosească deocamdată unul împotriva celuilalt „artileria grea”.

Tânăra parcă şovăie mai tare, tânărul mai puţin – sau poate doar îşi  maschează frământarea. Are loc şi un dialog, antologic, între ei, desfăşurat în faţa reporterului Gazeta de Cluj.

El: „Ce-ai de gând să faci acum”?

Ea: „Să fac plângere împotriva ta. Asta pentru că m-ai bătut destul de când suntem împreună”!

Băiatul râde şi-mi spune, luându-mă drept martor: „Eu plec liniştit la serviciu şi când mă întorc la ea, în Floreşti, e vânătă pe picioare peste tot – şi tot eu am bătut-o”!

Apoi o întreabă: „Fumezi o ţigară”?

Ea: „Cum să fumez dacă mi-ai luat pachetul”?

El: „Păi, normal, dacă-i al meu. Că doar eu îţi cumpăr ţigările”.

Între timp fata intră în cabinetul de consultaţii – gardată până la ușă de însoţitor, un tânăr cu alură de sportiv, îmbrăcat complet în negru –  prilej pentru Daniel să-mi relateze cum a decurs scandalul dintre ei. Începe acesta:

„Pentru că am terminat-o cu ea de câteva zile, azi dimineaţă am vizitat-o acasă, în Floreşti, ca să-mi iau hainele şi alte lucruri pe care le aveam acolo. Am salutat-o pe maică-sa, care mergea la serviciu şi i-am spus Andreei să mă lase să fac ce am de făcut. Mi-a spus că din casa ei nu plec aşa cum vreau eu. Am insistat, moment în care ea mi-a luat cheile de la Logan – că BMW-ul, cum vă spuneam, e praf după accidentul pe care l-am avut pe Calea Turzii în ianuarie. În replică, eu i-am luat telefonul. Atunci ea a fugit pe scara interioară, la etaj, şi mi-a închis uşa rabatabilă în nas. Din păcate, am spart-o cu genunchiul când încercam să intru, dar o să le-o pun la loc. Într-un târziu am intrat, ea s-a culcat pe pat, pe spate şi mă tot lovea cu picioarele. Aşa, în timp ce mă apăram, am lovit-o şi eu, dar fără intenţie. Şi asta a fost tot. Apoi Andreea a chemat un echipaj de poliţie, care m-a chestionat ce caut acolo. Le-am spus că am venit să-mi iau lucrurile din casa ei, unde am şi locuit o perioadă, astfel că numai prin intervenţia lor am reuşit să-mi recuperez lucrurile. Şi  după aceea am venit într-un suflet aici”.

Este poftit în cabinet şi după câteva minute se întoarce cu un certificat medico-legal în care i-au fost recomandate câteva zile de îngrijiri medicale. Apoi, se retrage, neîncrezător că fosta lui iubită i-ar putea face plângere penală. Dar, înainte de a pleca îmi mărturiseşte următoarele: „Andreea are nişte probleme, prima, e anorexică şi a doua, chiar la începutul iubirii noastre părinţii ei – care ţin mult la mine – m-au avertizat că fata lor a mai avut dispute violente cu foştii ei prieteni şi s-ar putea să procedeze la fel şi cu mine. Şi, uite, n-am crezut, dar lucrul acesta s-a întâmplat”!

Între timp, plictisită să mai aştepte emiterea certificatului medico-legal – sau  poate ocupată cu alte treburi – fata plecase, gardată de tânărul „man in black”.  În tot acest timp, personalul de la I.M.L. o căuta zadarnic – şi-o tot striga pe nume….

 

“Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că, în dimineaţa zilei de 26 aprilie a.c., pe raza localităţii Floreşti, a avut loc o altercaţie între doi tineri. Aceştia au primit îndrumări legale pentru a putea fi continuate cercetările, tinerii rezervându-şi dreptul de a depune plângeri în termenul prevăzut de lege”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Despărţire dură între iubiţi: după ce s-au bătut între ei şi fata şi băiatul au ajuns la I.M.L. ! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Kamikaze la Auchan-Iris. După ce a luat o bătaie, un infirm a intrat cu maşina în cea a agresorului şi într-un taximetru!

$
0
0

Kokoy Levente Karoly este un bărbat în vârstă de 31 de ani din Cluj-Napoca, bolnav de tuberculoză osoasă, contactată în anul 2007 de pe urma căreia a suferit numeroase tratamente şi operaţii, fiindu-i implantată şi o proteză la şoldul stâng. Însă, duminică 23 aprilie, de parcă necazurile sale nu i-ar fi fost de ajuns, bărbatul a fost eroul unei scene desprinse din filmele de acţiune: a avut o altercaţie în trafic cu un bărbat în vârstă de 59 de ani. După incident, acesta, turbat de furie l-a urmărit până-n parcarea de la hipermarketul Auchan-Iris şi i-a administrat o corecţie. Însă răzbunarea victimei nu a întârziat, care a iniţiat o operaţiune disperată, tip kamikaze…

„Îmi arăţi tu mine degetul”?

Luni, 24 aprilie, bărbatul păşeşte în „pasul piticului”, pe coridoarele I.M.L. Cluj, dornic să completeze formularul necesar examinării sale de către medici şi apoi eliberării unui certificat medico-legal. Păşeşte straniu, aplecat într-o poziţie aproape inimaginabilă, iar capul şi-l ţine totuşi ridicat, stârnind în jur priviri pline de compasiune. În timp ce aşteaptă să fie primit în cabinet, îl abordăm pentru a-i afla povestea, iar omul se arată, fără reţinere, dispus să ne-o relateze. Mărturiseşte acesta: „Ieri, la ora 16.00 am parcat la Auchan-Iris, pe locul destinat persoanelor cu handicap. Tocmai avusesem un conflict cu un şofer mai în vârstă, cu câteva secunde în urmă, la sensul giratoriu de la intrarea în Auchan. Nu semnalizasem pentru că nu eram obligat să fac acest lucru în interiorul sensului giratoriu, decât la ieşirea din sens. Eu i-am mulţumit omului cu o ridicare de mână, însă el a crezut că-i arăt degetul mijlociu, că-l înjur, practic. Şi-atunci m-a urmărit până-n parcare la Auchan şi, furios, mi-a deschis uşa pe partea stângă. Mi-a zis: „Îmi arăţi tu mie degetul”? Şi, fără să mai stea prea mult pe gânduri mi-a ars un pumn, după care m-a dat jos din maşină, mi-a luat piciorul şi mi l-a răsucit puternic. Am crezut că mi-l rupe, atât de tare mi-a sunat osul, din toate încheieturile”. În continuare, reacţia lui Levente a fost cu adevărat „sinucigaşă”, amintind de piloţii kamikaze japonezi din cel de-al Doilea Război Mondial: a urcat înapoi în maşina sa, un Opel Tigra, a dat cu spatele şi după ce s-a aflat faţă-n faţă cu „inamicul” a intrat puternic în Loganul lui, proiectându-l în maşina unui taximetrist parcată în proximitate. Povesteşte, în continuare, tânărul: ”Mi-am pierdut total cumpătul, mai ales fiindcă ştiam că nu-s vinovat şi i-am spart farul, aripa iar capota maşinii lui i s-a îndoit. Eu mi-am spart radiatorul, iar taximetristului i-am distrus bara din spate. Apoi m-am prezentat la poliţie şi am declarat tot ce s-a întâmplat, mi s-a pus etilotestul, care a ieşit cum trebuie, fiindcă nu am băut. Apoi am aflat că agresorul meu le-a declarat, la rândul lui că-l atacasem cu piciorul şi de aceea m-a lovit. A mai spus şi că – într-adevăr – îi pare rău fiindcă nu şi-a dat seama că sunt infirm… Spuneţi-mi şi mie, e chiar atât de greu de observat că-s infirm şi nu sunt în stare să lovesc pe cineva cu piciorul? Pe deasupra am şi proteză la şoldul stâng, după o operaţie efectuată în anul 2009”.

Pupat Piaţa Independenţei

Apoi dispare după câteva minute în cabinetul de consultaţii al I.M.L., de unde se întoarce cu un regret uriaş întipărit pe figură. Explică faptul că medicii i-au cerut o dovadă venită din partea unui ortoped, din care să reiasă cu claritate că piciorul i-a fost răsucit. Obosit şi înfrânt, acesta mărturiseşte că nu mai e capabil de alte drumuri pe la spital – cu radiografie şi tot tacâmul – aşa că renunţă şi preferă să sufere în tăcere. După care îşi continuă pledoaria:

„Sunt un om onorabil, cu familie şi o fetiţă care împlineşte în luna iulie vârsta de doi ani, astfel că nu pot fi considerat un om violent, doar că mi-am pierdut şi eu cumpătul şi am intrat în maşina domnului, după ce m-a bătut. De altfel şi camerele de supraveghere pot să confirme în totalitate ce spun eu”. Îmi mărturiseşte apoi continuând să vorbească despre viața sa că o perioadă a muncit ca taximetrist, în ciuda infirmităţii sale, ca să-şi dovedească sieşi că e în stare să lupte cu viaţa – dar între timp s-a lăsat de lucru şi actualmente stă acasă alături de familie. Arată de asemenea că un ajutor major vine de la mama lui şi de la surorile din Marea Britanie, care  îl ajută cu bani. Speriat că s-a întins cu vorba aruncă o privire pe ceasul telefonului şi-şi cere scuze, spunând că este aşteptat la sediul poliţiei de pe Calea Turzii, la sectorul „daune”, tocmai ca să-i întâlnească  pe cei doi păgubaşi şi să vadă ce se mai poate face în cazul său. Îmi lasă numărul său de telefon, ca să-l pot suna mai târziu, după ce se vor limpezi cât decât lucrurile, după care se îndepărtează.

Miercuri, 26 aprilie l-am sunat pe Levente ca să aflu în ce stadiu se află relaţia cu cetăţeanul în a cărui maşină a intrat şi de asemenea, cu victima colaterală, taximetristul care avusese maşina parcată la Auchan. Mi-a mărturisit, cu aceeaşi sinceritate debordantă: „Am rezolvat lucrurile, m-am împăcat din fericire cu cei doi: domnul de 59 de ani îşi va repara singur maşina iar pe cea a taximetristului am să i-o repar eu, pe cheltuiala mea. Sper din tot sufletul că lucrurile se vor opri aici, fiindcă am ajuns deja la capătul puterilor”.

Kokoy Levente Caroly

Punctul de vedere al I.P.J. Cluj

 

“La data de 23 aprilie a.c., la sediul Poliţiei Rutiere s-au prezentat trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 31 şi 59 de ani, din Jucu de Mijloc şi Cluj-Napoca, pentru soluţionarea unei tamponări produse în parcarea unui complex comercial. Conform primelor verificări, între doi dintre bărbaţi ar fi avut loc iniţial un conflict, unul dintre aceştia reclamând faptul că a fost agresat, celălalt sesizând distrugerea autoturismului deţinut.  Cei implicaţi au fost îndrumaţi în vederea formulării unor plângeri pentru continuarea cercetărilor sub aspect penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Kamikaze la Auchan-Iris. După ce a luat o bătaie, un infirm a intrat cu maşina în cea a agresorului şi într-un taximetru! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Patronul unui bar din Piaţa Muzeului, decorat de poliţie, acuzat de un angajat că l-ar fi bătut bestial!

$
0
0

George Cosma, un tânăr în vârstă de 24 de ani apare în dimineaţa zilei de marţi, 25 aprilie, intempestiv şi încă mahmur, în sediul I.M.L. Cluj. Are mai multe urme de lovituri în zona feţei şi este teribil de vehement împotriva patronului său, pe care îl acuză că l-ar fi “bumbăcit” în aceeaşi dimineaţă, sălbatic, împreună cu un prieten al acestuia pe care tocmai îl bătuse – la beţie – chiar în barul unde munceşte, “O` Peter`s Irish Club” din Piaţa Muzeului.

George povesteşte, teribil de tulburat – şi cu o sinceritate debordantă – că şi-a sărbătorit ziua numelui, prelungit, iar în noaptea de luni spre marţi cheful a continuat şi la locul său de muncă “O` Peter`s Irish Club”. Mărturiseşte acesta: “Scandalul a început în local, era deja marţi dimineaţa, pe la ora 5.00 şi mă aflam în timpul serviciului. Nu e un lucru deloc neobişnuit să bei la bar, că doar nu lucrez la biserică, iar eu mă distram la acea oră cu prietenii mei. În local se afla un prieten al patronului, braşovean ca şi el, de la localul similar din Braşov al celui al nostru. Brusc, după o altercaţie verbală pe care am avut-o cu o colegă, acesta a năvălit peste mine să mă lovească. Eu, recunosc, fost sportiv fiind l-am bătut măr – dar repet, nu am făcut-o decât ca să mă apăr. Apoi am “dat” la pace, ne-am spălat de sânge şi am ieşit împreună pe terasă. Însă n-am ştiut că între timp îl sunase pe patron, care a venit rapid la faţa locului., pe la 6.00.  Apoi m-au atacat amândoi şi m-au rupt în bătaie, chiar pe pietonală cu pumnii şi picioarele Sunt camere de supraveghere care pot confirma ce spun eu.”  Tânărul arată că mai departe s-a deplasat la Secţia 6 de Poliţie, din cartierul Zorilor, acolo unde domiciliază, de unde poliţiştii l-au trimis la U.P.U. şi la I.M.L., pentru a-şi scoate un certificat medico-legal. A ajuns cu un taximetru la U.P.U. unde, după ce l-au consultat cu computerul tomograf, medicii i-au descoperit – pe lângă loviturile din zona feţei – şi un hematon la cap. Îmi arată fişa de examinare. Însă, prezentându-se în faţa medicilor de la I.M.L. Cluj a apărut un inconvenient: tânărul nu avea asupra sa cartea de identitate aşa că a fost nevoit să meargă după ea, acasă.

Între timp, mă deplasez la localul unde a avut loc încăierarea şi-l caut pe Traian Nicolau, angajatorul lui George. Nu este acolo, însă las numărul meu de telefon ca să fiu sunat și să aflu şi punctul de vedere al acestuia. Nu fac mai mult de câteva sute de metri, pe jos şi mă apelează Traian Nicolau. Acesta neagă cu vehemenţă că l-ar fi bătut pe angajatul său: “Într-adevăr, am fost sunat de angajaţi că George s-a bătut cu un client, aşa că am venit cât am putut de repede la bar. Pe drum l-am întâlnit pe băiatul din Braşov, plin de sânge şi am venit să vorbesc cu George. Ajuns aici, l-am concediat pe loc, i-am zis că are cinci minute să-şi lase cămaşa, ecusonul, fiindcă aşa ceva nu se face într-un bar respectabil, aşa cum e al nostru. Plus că îmi strică imaginea mediatizând cazul, asta după ce am fost decorat de poliţie, deoarece le-am dat o mână de ajutor la prinderea autorilor jafului din ianuarie, de pe Vasile Goldiş”.

Nicolau a fost premiat...

Traian Nicolau (primul după comandantul I.P.J. Cluj) a fost decorat de prefectul judeţului şi de conducerea I.P.J. pentru sprijinul oferit în prinderea autorilor jafului de pe strada Vasile Goldiş.

Întors între timp la  I.M.L., intru la clinici de pe str. Victor Babeş. Îl zăresc pe George coborând, în viteză,  scările care duc la U.P.U., cu un certificat medico-legal în mână. Îl strig de la oarecare distanţă, dar acesta nu mă aude şi dispare din raza mea vizuală.

Contactaţi, repezentanţii I.P.J. Cluj ne-au declarat că la poliţie n-a fost făcută nicio plângere penală pe numele patronului barului din Piaţa Muzeului, dar aceasta se poate depune în termen de două luni de la data producerii evenimentului.

Post-ul Patronul unui bar din Piaţa Muzeului, decorat de poliţie, acuzat de un angajat că l-ar fi bătut bestial! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Sinterom încearcă să scape de contractele cu Ştefan Vuza, dar ”locotenenţii” lui stau de pază

$
0
0

În cursul acestei luni, la una dintre ultimele şedinţe al Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Sinterom s-a încercat atragerea răspunderii patrimoniale împotriva persoanelor din conducerea combinatului şi prezentarea unui raport din care să reiasă legăturile contractuale dintre Ştefan Vuza şi Sinterom, însă în cadrul şedinţei ambele încercări de a demasca afacerile cu cântec derulate de Vuza prin intermediul Sinterom nu au avut sorţi de izbândă. Conducerea combinatului este asigurată de Bognar Attila Iosif, unul dintre ”locotenenţii” lui Vuza.

 

În cadrul ultimei şedinţe a Adunării Generale a Acţionarilor de la Sinterom, pe ordinea de zi au fost propuse două puncte extrem de interesante, mai ales pentru omul de afaceri Ştefan Vuza, care deţine pachetul majoritar al combinatului clujean.

”Prezentarea, discutarea şi aprobarea unui raport al consiliului de Administraţie privind tranzacţiile încheiate de societate (Sinterom, n.red.) cu persoanele afiliate. Raportul va viza tranzacţiile efectuate cu persoanele afiliate (intragroup) din ultimii trei ani (actele juridice încheiate de societate cu persoane juridice care fac parte din grupul SCR, inclusiv cu domnul Ştefan Vuza, justificarea economică a tranzacţiilor încheiate, măsuri întreprinse de Consiliul de Administraţie pentru recuperarea prejudiciilor create societăţii prin aceste tranzacţii). De asemenea, raportul va prezenta informaţii cu privire la participaţiile deţinute de Sinterom la societăţile din grupul SCR, valoare, număr de acţiuni sau părţi sociale, cota din capitalul social deţinută, eficienţa economică a acestor deţineri. Declanşarea acţiunii în răspundere împotriva persoanelor din conducerea Sinterom SA (membrii ai consiliului de Administraţie şi ai conducerii executive) pentru prejudicii aduse societăţii prin tranzacţiile încheiate care nu au nici o justificare economică. Desemnarea persoanei însărcinate să exercite acţiunea în instanţă”, arăta ordinea de zi a şedinţei.

Însă, Sinterom este condus de oamenii lui Vuza, conducerea combinatului fiind asigurată de Bognar Attila Iosif, unul dintre ”locotenenţii” lui Vuza care face parte din conducerea Serviciilor comerciale române sau Uzuc Ploieşti.

Astfel că în urma votului, s-a respins aprobarea raportului care ar fi scos la iveală relaţiile comerciale de Vuza prin intermediul sau cu Sinterom, iar despre atragerea răspunderii împotriva şefilor combinatului nu a putut fi vorba, acest punct fiind respins şi el în cadrul şedinţei.

 

Vuza s-a asistat pe el înşuşi

În urmă cu doi ani, Sinterom a rezilat un contract de asistenţă juridică pe care Stefan Vuza îl încheiase cu el înşuşi! Stefan Vuza, a încheiat cu această companie un contract de asistenţă juridică în valoare de 17.000 de euro/lună pentru o perioadă de un an de zile. Practic, Vuza şi-a dat lui însuşi un contract de peste 200.000 de euro.

Acest contract nu a fost singura înţelegere prin care Stefan Vuza avea încheiate contracte de asistenţă juridică prin care primea bani pentru asistenţă juridică de la companiile pe care le controlează. În 2010, reprezentanţii SIF Oltenia acuzau că Vuza obţinuse externalizarea managementului Sinterom în favoarea companiilor AISA Invest şi a cabinetul de avocatură Florin Vrânceanu, din Sibiu, cabinet care acum îi aparţine lui Vuza. Conform SIF Oltenia, AISA Invest şi cabinetul de avocatură primeau între 20 şi 30% din profitul Sinterom. În caz de nerealizare a obiectivelor propuse, Vuza primea, totuşi, 334.300 de lei, sumă minimă garantată. De asemenea, potrivit SIF Oltenia, Sinterom ar mai fi plătit datorii fictive de aproape 300.000 de lei către alte companii controlate de omul de afaceri clujean.

În cadrul Sinterom, pe lângă Vuza, SIF Oltenia deţine  31,6% din pachetul de acţiuni al companiei clujene. Şeful acestui SIF spune că societatea este ”căpuşată” periodic şi nici ei sau instanţele, care le dau câştig de cauză, nu pot face nimic.

”Toate contractele pe cate cei de la Sinterom le încheie cu cabinetul de avocatură al lui Vuza sau cu alte societăţi care căpuşează practic societatea noi le contestăm în instanţă. În urma proceselor câştigăm anularea acestor decizii, dar Vuza beneficiază de calitatea de acţionar majoritar şi reface deciziile respective, aşa că ducem o bătălie cu morile de vânt. singura satisfacţie, minoră de altfel, este că justiţia ne dă dreptate de fiecare dată

Ceea ce se întâmplă la Sinterom este un procedeu prin care societatea este spoliată de fonduri importante pe care le-ar putea folosi la retehnologizare sau în alte investiţii. Este un război continuu între noi şi Vuza, însă vom continua să îl purtăm”, explică Tudor Ciurezu, şeful SIF Oltenia.

 

Sinterom lăsată fără scântei

Referitor la Sinterom,  Vuza a fost prins în “off-side” de SIF Oltenia. Dinel Staicu, şeful SIF-ului, l-a acuzat pe Vuza că „plimbă” banii pentru a-i păstra în propriile conturi. Conducerea SIF Oltenia acuză că Ştefan Vuza, care a cumpărat prin privatizare cele două mari combinate (Sinterom Cluj şi Contactoare Buzău), reuşeşte prin intermediul mai multor tranzacţii financiare de tip „suveică” să ruleze fondurile acestor două combinate pentru ca, în final, acestea să ajungă în capitalul unor firme pe care miliardarul le deţine sub „umbrela” Grupului Serviciilor Comerciale Române (SCR). În mai 2006, SIF Oltenia a dat în judecată Sinterom pentru a anula o hotărâre a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din cadrul Sinterom prin care se majora capitalul social la A1 Impex Cluj-Napoca (firmă deţinută de Vuza – n.r.) cu 2,7 milioane de lei. Judecătorii clujeni au dat câştig de cauză SIF-ului şi au obligat să se anuleze hotărârea. În decembrie 2007, SIF a mai deschis un proces împotriva Sinterom pentru a anula o altă hotărâre prin care se mai încerca majorarea capitalului la A1 Impex Cluj-Napoca cu peste şase milioane de lei. „Printr-un şir de operaţiuni financiare fondurile Sinterom sunt direcţionate către societăţi controlate de Ştefan Vuza”, se arată în plângerea SIF Oltenia. Şi această hotărâre este anulată de instanţa clujeană.

Unul dintre exemplele financiare practicate de Vuza a avut loc în cadrul SC Someş Dej. La începutul anului trecut, SC Someş Dej SA, firmă controlată de către Ştefan Vuza prin SC A1 Impex a împrumutat cu 3 milioane de lei SC Uzuc SA Ploieşti. La câteva luni după semnarea acestui contract de împrumut, în 09.07.2010, în cadrul unei şedinţe a acţionarilor Sinterom, s-au prezentat pentru aprobare situaţiile financiare ale societăţilor A1 Impex Cluj Napoca şi A1 Impex. După doar câteva zile, Sinterom a cerut intrarea în insolvenţă a SC A1 Impex, însă fără a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.


Ce a mai rămas din Uzina Triumf

Sinterom S.A a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “ fabricând produse chimice. Anul 1948 marchează începerea fabricaţiei bujiilor auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. În 2000 S.C Sinterom s-a privatizat, pachetul majoritar fiind achiziţionat de S.C Contactoare Buzău.


“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

Post-ul Sinterom încearcă să scape de contractele cu Ştefan Vuza, dar ”locotenenţii” lui stau de pază apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Patronul YouThink Hostel, acuzat de trafic de droguri, dar achitat în procesul cu Primăria Cluj-Napoca

$
0
0

Anul trecut, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a depus o plângere penală împotriva unor clujeni care au reabilitat fără autorizaţie de la Monumente o clădire – YouThink Hostel – care se află în zona de protecţie a monumentelor istorice. Unul dintre suspecţii din acest dosar a fost trimis în judecată şi pentru trafic de droguri.

 

În 2015, hostelul Youthink de pe strada Republicii a fost reabilitat de către Costa Eugenia Marina, proprietara casei, însă fără o autorizaţie de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, aşa cum prevede legislaţia. În consecinţă, oficialii Primăriei Cluj-Napoca au demarat în acea perioadă un control datorită unei întrebări ridicate de reporterii Gazeta de Cluj şi au constatat că lucrările s-au efectuat ilegal. Reprezentanţii municipalităţii au depus o plângere penală în acest sens.

Oficialii instituţiei ne-au explicat că lucrările care erau efectuate nu erau vizibile, ci lucrări de izolaţie a locuinţei de pe strada Republicii, însă fiind în zona de protecţie aveau nevoie de aviz de la monumente.

”Proprietarul imobilului situat în Cluj-Napoca str. Republicii nr.74, cu domiciliul în Elveţia, a început lucrări de amenajări interioare şi exterioare fără a deţine autorizaţie de construire, respectiv avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, imobilul fiind situat în zona de protecţie a ansamblului ,,Centrul Istoric al oraşului Cluj” având cod CJ-II-a-A-07244. Lucrările constau în: Executarea de drenaje, respectiv protejarea fundaţiei cu membrană hidroizolantă pe tot perimetrul construcţiei şi lucrări de refacere a instalaţiei electrice interioare.

La data şi ora efectuării controlului, 16.01.2015, ora 9.20, lucrările erau în execuţie stadiul acestora fiind consemnat în PVC-ul nr.19/26.01.2015. Având în vedere că lucrările se execută nelegal, în conformitate cu prevederile art. 24, coroborat cu art. 27 din Legea nr. 50/1991 – republicată au fost începute demersurile în vederea sesizării organelor de urmărire penală”, au arătat oficialii de la Primăria Cluj-Napoca la solicitarea gazetadecluj.ro.

 

Clujenii, iertaţi de judecător

Pe strada Republicii nr. 74 îşi are sediul Youthink Hostel. Bogdan Costea deţinea firma YouThink SRL, împreună cu Roxana Maria Nireşteanu  (care mai are o firmă de arhitectură, RN Studio SRL), însă Roxana a renunţat la calitatea de asociat şi administrator al societăţii, astfel Costea Bogdan este în prezent unicul asociat.

În dosarul înaintat de Primăria Municipiului suspecţii sunt atât Eugenia Costea, cât şi Florin Bogdan Costea şi Maria-Roxana Nireşteanu. Însă, după ce primăria a făcut plângerea penală, pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca s-a aflat ulterior judecarea cererii de confirmare a renunţării la urmărirea penală faţă de cei amintiţi mai sus.

”Prin ordonanţa din 04.07.2016 s-a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de suspecţii Marina Eugenia Costa, Florin Bogdan Costea şi Maria-Roxana Nireşteanu pentru comiterea infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire ori cu nerespectarea prevederilor acesteia”.

youthink hostel

Motivele care au stat la baza renunţării urmăririi penale

Judecătorul a admis cererea formulată de procuror considerând că soluţia de renunţare la urmărirea penală este legală şi temeinică, motivând că la baza acestei soluţii stă articolul 318 alin 1-5 CPP:

”(1) În cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.

(2) Interesul public se analizează în raport cu:

  • a) conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei;
  • b) modul şi mijloacele de săvârşire a faptei;
  • c) scopul urmărit;
  • d) urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii;
  • e) eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia;
  • f) atitudinea procesuală a persoanei vătămate;
  • g) existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.

(3) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârşirea infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.

(4) Atunci când autorul faptei nu este identificat, se poate dispune renunţarea la urmărirea penală prin raportare doar la criteriile prevăzute la alin. (2) lit. a), b), e) şi g).

(5) Nu se poate dispune renunţarea la urmărirea penală pentru infracţiunile care au avut ca urmare moartea victimei.”,

Astfel, ” judecătorul constată că soluţia de renunţare la urmărire penală dispusă prin Ordonanţa din 04.07.2016 dată în dosarul penal nr. …./P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, întruneşte toate condiţiile legale deoarece nu se află în situaţia interzisă de legiuitor pentru a se da o astfel de soluţie, pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea săvârşită este de categoria şi între limitele pretinse de legiuitor, lipsa interesului public este pe deplin şi corect conturată prin intermediul criteriilor referitoare la faptă şi persoana autorilor acesteia”, se arată în încheierea penală.


percheziții youthink

Percheziţii la Youthink Hostel

Autorizaţia de construire ilegală nu este singura problemă cu care s-a confruntat Hostelul Youthink. În octombrie 2015, procurorii DIICOT, însoţiţi de jandarmi au efectuat şapte percheziţii pe raza judeţului Cluj, la domiciliile mai multor persoane suspectate de trafic de droguri.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2014-2015, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, suspecţii au deţinut, distribuit şi comercializat diferite tipuri de droguri de risc şi mare risc — cannabis, haşiş, amfetamine, ecstasy, LSD, SPEED—, precum şi ciuperci halucinogene, unui număr de peste 100 de consumatori de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Printre cele şapte percheziţii la diferiţi traficanţi de droguri din Cluj se numără şi cel de la Youthink Hostel. Patronul, Bogdan Costea zis şi „Pilu”,  a avut parte de vizita surpriză a celor de la BCCO şi DIICOT. De la Hostelul acestuia s-au ridicat mai multe documente, iar Florin Bogdan Costea a fost trimis în judecată alături de alţi inculpaţi într-un dosar de trafic de droguri.


Foştii proprietari de lux ai locuinţei

Ca o întâmplare, locuinţa de pe strada Republicii a fost la un moment dat a cunoscutul afacerist Sorin Dan. Firma lui Corpodean Silviu, actual director adjunct al UMF Cluj, şi-a avut la acea adresă sediul social, înainte să îşi încheie activitatea.

O altă sursă ne-a arătat că acea casă a fost a prorectorului UMF Cluj, Grigore Băciuţ, care nu şi-a trecut-o din 1999 în declaraţia de avere. Băciuţ este conform ultimei declaraţii de avere asociat la AutoSincron, firma unde este asociat şi ministrul Transporturilor Ioan Rus.

Post-ul Patronul YouThink Hostel, acuzat de trafic de droguri, dar achitat în procesul cu Primăria Cluj-Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Stenograme din celula infractorului ce a evadat din arestul IPJ Cluj, Czika Laszlo

$
0
0

În vara anului trecut, poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj recunoşteau că un specialist în spargeri de locuinţe a reuşit să evadeze din arest, deschizând poarta din curtea instituţiei. Vorbim de Czika Laszlo, infractorul care este complice la peste 60 de spargeri de pe teritoriul României. Un rechizitoriu întocmit de procurorul Gabriel Ionuţ Tătar de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca portretizează modul de operare a cinci inculpaţi printre care şi faimosul ce a evadat de sub ochii poliţiştilor, Czika Laszlo.

 

Jumătate de milion de euro prejudiciu

Ştefan Laszlo Czika era un client fidel a penitenciarelor din România. De-a lungul activităţii sale infracţionale acesta şi-a format relaţii de complicitate cu mai multe persoane, întâlnite în camera de arest sau chiar rude ale acestuia care l-au ajutat.  Procurorul Ionuţ Toader arată într-un rechizitoriu finalizat şi predat la începutul acestui an că majoritatea spargerilor date de Czika în ultima perioadă se făceau cu directa complicitate a lui Keresztes Jozsef.

„În urma investigaţiilor efectuate în cauză , s-a stabilit faptul că , după comiterea faptelor de furt , inculpaţii Czika Laszlo şi Keresztes Jozsef au efectuat expedieri de colete prin intermediul societăţii Fan Courier din localităţile unde comiteau faptele către inculpaţii Botos Csongor, Czika Elemer şi Batori Andrea.

Astfel conform datelor trimise de către societatea Fan Courier, se observăfaptul că în perioada 01.09.2014 – 07.03.2016, inculpatul Czika Laszlo Ştefan a expediat mai multe colete către inculpaţii Botos Csongor, Czika Elemer şi Batori Andrea, din diferite oraşe ale ţării. Activitatea infracţională a inculpaţilor Czika Laszlo şi Keresztes Jozsef s-a desfăşurat în mod neîntrerupt în intervalul 21.11.2014 – 13.03.2016, când aceasta a fost întreruptă de intervenţia organelor de urmărire penală, perioadă în care

au comis un număr de 60 de infracţiuni de furt din locuinţe, cauzând un prejudiciu estimat de către persoanele vătămate la sumele de 537.300 lei şi 55.000 euro” arată procurorul Tătăr.

ipj-cluj

Stenograme din duba ce transportă arestaţii

Procurorii au devenit de-a lungul timpului foarte inventivi. Dacă în dosarul prezentat de Gazeta de Cluj cu cei 13 mucenici de la Rutieră Cluj interceptările audio-video s-au făcut prin montarea dispozitivului în uşa dreaptă a maşinii dotată cu radar, o practică asemănătoare s-a făcut şi în faza de urmărire penală din prezentul dosar.


Relevante sunt discuţiile dintre cei doi, purtate la data de în interiorul autoturismului aparţinând IPJ Cluj:

  • Czika Laszlo Ştefan: (în şoaptă) No ce să vorbim acuma?
  • Keresztes Joszef: Ai luat parfumuri şi haine şi le-ai vândut în Ungaria, poţi să zici ce vrei…
  • Vrei să vorbim cu avocatul să le conexeze?
  • Czika Laszlo Ştefan: Nu cred că pot să le conexeze.
  • Keresztes Joszef: Şti cât o să avem de umblat la Iaşi şi la Bacău dacă nu le conexează?
  • Czika Laszlo Ştefan: Asta nu depinde de mine. Cei de la Timişoara şi Satu Mare n-o să le conexeze. Procurorul trebe să le facă.
  • Keresztes Joszef: O să primim pe viaţă, băgami-aş…
  • Czika Laszlo Ştefan: Aşa-i.
  • Keresztes Joszef: Măcar la Andi (Batori Andrea) să nu-i dea 4 ani…
  • Czika Laszlo Ştefan: Tu visezi acuma?
  • Keresztes Joszef: Păi i-am trimis pachet, da nu mare lucru
  • Czik aLaszlo Ştefan: A recunoscut , că i-au găsit pe laptop ce a vândut 41
  • Keresztes Jozsef: Cine a vându? Andi?
  • Czika Laszlo Ştefan: Bă, nu ştiu
  • Keresztes Joszef: Botoş?
  • Czika Laszlo Ştefan: Pe mine nu mă interesează Botos
  • Keresztes Jozsef: Eu îţi zic cum e cu el (ea)… Tu să nu fi în legătură cu Andi că a primit pachet de la bărbatu-so.
  • E bine că tu i-ai trimis pachetul, că aşa nu mă poate pune în legătură cu tine.
  • E foarte bine, că eu aşa am să spun că am fost la Satu-Mare şi Carei şi mi-a spus ăsta să-i trimit pachet în Ungaria.
  • …….
  • Keresztes: Aşa frică mi-e… aici două, la Satu Mare 3, dincolo iară 2… îs vreo 7… O să am vreo 20-21 de fapte…
  • Czika: La tine nu-i un miliard…
  • Keresztes: Aici am 500 de milioane şi nu ştiu dacă mă pot împăca
  • Czika: dacă le dai banii, toată lumea de împacă…

 

„Nu ne condamnă, mi-a zis avocatul”

Într-o altă interceptare în care cei doi se aflau într-o celulă de arest, reiese degajamentul cu care cei doi infractori experimentaţi îşi fac planul de a scăpa basma curată.

  • CLŞ: Am dus multe laptop-uri
  • KJ: Dar au găsit doar trei
  • În Târgu Mureş a fost un laptop, în Piatra Neamţ un laptop, sunt două,… ne-am dus în Bacău.
  • Am băgat deodată în aceeaşi zi, în aceeaşi oră
  • CLŞ: Şi după o săptămână din nou tot aşa, amândoi.
  • KJ: Am băgat una după alta. Ştiu că Andi a băgat ceva puţin.
  • CLŞ: şşşşt
  • KJ: Dacă o să ceară/scoată şi pe Andi. Andi a zis că a băgat aur.
  • CLŞ: Şi eu le-am spus că am avut 10kg de aur, am adus acasă 10 kg. de aur din Austria.
  • KJ: Aia multă unde ai băgat-o?
  • CLŞ: În Cluj….
  • KJ: Dar cu astea din Floreşti ce o să fie? Nu le duci nici tu şi nici eu . O să ne condamne pe amândoi.
  • CLŞ: Nu au cum să ne condamne. Asta-i frumuseţea în treaba asta că nu au cum să ne condamne. Nu au cum.
  • KJ: Aşa a spus şi avocatul meu – mai ales că ai fost sub control judiciar
  • CLŞ: De alea nu mă tem. Nu sunt probe/dovezi la faţa locului, nu sunt urme de încălţări, nu sunt amprente, înţelegi?
  • KJ: Nu ştiu. 42
  • CLŞ: Nu o să ne condamne
  • KJ: Aici sunt foarte multe fapte. Sunt 100.
  • CLŞ: Câte?
  • KJ: 100… în fiecare zi 3-4 … cam 50-60 exact ca în Braşov, Sibiu 22-24 de fapte.
  • …..
  • KJ: În Iaşi e prima şi ultima, în Piatra Neamţ cel de 1200 lei şi în Târgu Mureş una
  • CLŞ: Şi în Bacău.
  • KJ: Da, şi în Bacău.
  • CLŞ: Ştii de ce e acolo? E acolo pentru că era camera, am mers şi am sunat cu o zi înainte, îţi aminteşti? Am sunat pe partea asta. A doua zi am intrat pe partea cealaltă dar cu o zi înainte am fost pe partea cealaltă, înţelegi?
  • KJ: Îhî.
  • CLŞ: Şi atunci acolo nu mai avem ce să facem, înţelegi?
  • KJ: Păi atunci aşteaptă, Iaşi două, Bacău una, sunt trei, Piatra Neamţ una, Târgu Mureş 1, sunt cinci şi taxistul din Cluj, sunt şase.
  • CLŞ: Îţi spun ca să şti, acolo unde sunt în ambele locuri le duc eu, iar unde doar la tine va trebui să le rezolvi, înţelegi? E important să ştii.

 

Şi totuşi de evadare nu răspunde nimeni

Bărbatul, originar din Covasna, Laszlo Ştefan Czika a reuşit să evadeze din arestul IPJ Cluj în luna august 2016. Poliţiştii clujeni s-au mobilizat atunci şi au acţionat în sistem integrat cu colegii lor din celelalte judeţe pentru depistarea fugarului.

Ca urmare, în aproximativ trei zile de la incident, Czika a fost găsit pe strada Cetăţii din Comuna Floreşti. Cu toate că evadarea acestuia a fost mediatizată inclusiv prin comunicatele de presă date de reprezentanţii IPJ, după capturarea infractorului anchetatorii au declarat că vor demara cercetări pentru a afla împrejurările şi modalitatea prin care şi-a redobândit libertatea.

La aproape un an de la incident, după schimbarea în totalitate a conducerii IPJ Cluj, nimeni nu a mai revenit cu precizări exacte pe marginea acestui subiect.

Surse apropiate anchetei susţin că Czika era un maestru în confecţionare de chei potrivite pentru orice tip de ială din diferite materiale. Aparent acesta ar fi improvizat un obiect cu care ar fi deschis închizătoarea porţii ce separă curtea arestului de strada principală, toate acestea întâmplându-se când organele nu îl supravegheau. Potrivit surselor, există o înregistrare video cu momentul în care Czika a ieşit din arest, însă nu putem să nu ne întrebăm cine trebuia să supravegheze acele camere în timp real şi, fix în acel moment, n-a făcut-o.

Post-ul Stenograme din celula infractorului ce a evadat din arestul IPJ Cluj, Czika Laszlo apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Sistemul clientelar al primăriei clujene şi ginecologul Ovidiu Braicu îl plimbă prin instanţe pe academicianul Stefan Szocs

$
0
0

Unul dintre cei mai prolifici şi medaliaţi inventatori Cluj Napoca şi din România, Stefan Szocs este plimbat prin instanţe de sistemul clientelar din cadrul primăriei clujene şi de doctorul ginecolog clujean Ovidiu Braicu. În cadrul unei curţi comune unde Szocs are un apartament care se învecinează cu câteva apartamente cumpărate de ginecologul clujean, Braicu a construit un gard care a transformat curtea în proprietatea lui, interzicând accesul celorlalţi vecini la terenul care este cu drept de servitute în favoarea vecinilor. 

 

În 2006, Gelmereanu Sarolta primeşte de la Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul unei dispoziţii de restituire şi acordare de despăgubiri, două apartamente cu cotele aferente din terenul de pe strada Dimitrie Comşa  nr 34 şi un teren în suprafaţă de 328 de mp, aflat la aceeaşi adresă, cu destinaţia de curte şi care este cu drept de servitute pentru ceilalţi vecini. Pe terenul respectiv există o serie de racorduri ale reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare. Practic, Gelmereanu a primit un teren pe care nu putea edifica nici o construcţie din cauza dreptului de servitute.

În ianuarie 2009, Gelmereanu Sarolta le vinde soţilor Maria şi Genel Sur (cel din urmă fiind un cunoscut medic pediatru din Cluj Napoca) un apartament de 25 de mp şi un teren cu o suprafaţă de 512 mp aflat pe strada Dimitrie Comşa nr 34. De fapt, terenul este o curte comună pentru nouă apartamente aflate la aceeaşi adresă. Preţul tranzacţiei a fost de 30.000 de euro, iar contractul a fost încheiat la notarul Elena Mureşan. Chiar dacă la dosarul contractului de vânzare cumpărare ar fi trebuit să existe documentele care arată că vânzătorul avea doar o cotă parte din teren şi că terenul este cu drept de servitute în favoarea celorlalţi vecini, Gelmereanu a declarat că întreg terenul îi aparţine ca bun proprieu, cu titlul de ”restituire în natură”.

În mai 2011, soţii Sur vând terenul în suprafaţă de 512 mp soţilor Cornelia şi Ovidiu Braicu (cel din urmă fiind un cunoscut medic ginecolog din Cluj Napoca). Contractul a fost încheiat la acelaşi notar, preţul fiind de 179.200 de lei.


teren dimitrie comsa nr 34

Capitalismul de după gard

Fiind mai capitalişti din fire, soţii Braicu solicită o autorizaţie de construcţie a unui gard cu care să îşi înconjoare proprietatea şi obţin, potrivit documentelor de la Primăria Cluj Napoca, autorizaţia nr 331/10.04.2012 de ”împrejmuire proprietate privată în sistem provizoriu şi demontabil, durată de existenţă 10 ani”. Din punctul lor de vedere, soţii Braicu au considerat că turnarea unui soclu de beton şi ridicarea unui gard metalic cu o înălţime de aproximativ doi metri se înscrie în cadrul autorizaţiei obţinute. Problema este că gardul a fost construit la un metru distanţă de ferestrele vecinilor, chiar dacă terenul cumpărat de ei le asigura acestora din urmă dreptul de servitute.

După ce vecinii au văzut că Braicu le transformă curtea comună într-un ghetou s-au adresat municipalităţii clujene în mai multe rânduri. La data respectivă, Emil Boc le răspunde oamenilor că dreptul la proprietate trebuie respectat şi că, din loc în loc, gardul va avea o plasă de sârmă pentru a ”nu împiedica pătrunderii luminii naturale la apartamente”. Una peste alta, reprezentanţii municipalităţii îi îndeamnă pe vecinii nemulţumiţi să apeleze la instanţe. Însă, avocatul Emil Boc se pare că a uitat că potrivit prevederilor articolului 615 din Codului Civil, valabil în 2011, care spun că ”este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond”.

Însă, poate din aceste motive Boc este primar, şi nu profesează avocatura!

După ce gardul a fost terminat, soţii Braicu au vrut să se apuce de construit, însă în urma plângerilor venite din partea vecinilor, reprezentanţii municipalităţii au dispus sistarea lucrărilor şi l-au amendat pe medic.

Ovidiu Braicu a spus că nu doreşte să dea nici o declaraţie. ”Deci nu dau declaraţii decât în prezenţa avocatului”, a declarat medicul ginecolog Ovidiu Braicu reporterilor Gazeta de Cluj.


Şicanări în instanţe

Potrivit unei note (216961/43/23.09.2011) emise de Comisia Tehnică de amenajare a Teritoriului şi Urbanism, ”propunerea de împrejmuire a parcelei proprietate de 512 mp nu asigură condiţiile necesare din punct de vedere urbanistic pentru imobile clădiri din incinta respectivă, care nu vor mai avea acces auto, parcare în incintă, curte cu spaţiu verde. Deşi se afirma că pe parcelă nu există racorduri de utilităţi, din planul topo prezentat rezultă că tocmai pe această zonă sunt cămine de apă şi canal aferente locuinţelor existente. Poziţionarea împrejmuirii variind între 0,40 la 1,3 m faţă de casele existente pe parcela iniţială, nu mai asigură respectarea Codului civil privind vederea directă de la ferestrele şi uşile existente spre noua parcelă din mijloc. Având în vedere cele de mai sus se recomandă ca împrejmuirea să fie făcută numai în zona posterioară”, arată adresa municipalităţii clujene.

Văzând cum soţii Braicu au construit un gard la un metru distanţă de ferestrele lor, oamenii au formulat o plângere penală împotriva funcţionarilor de la Primăria Cluj Napoca care au emis autorizaţia de construcţie nr 331/10.04.2012 şi a soţilor Braicu. Bineînţeles că procurorii au aruncat peste gard un NUP.

Însă, în contrapartidă, soţii Braicu i-au notificat, prin intermediul avocatului Viorelia Negrea, pe vecini că au un termen de 3 luni să îşi mute conductele de alimentare cu apă şi canalizare din subsolul curţii comune!

După aceea, doctorul Ovidiu Braicu şi soţia lui, Cornelia, au făcut o plângere penală împotriva proprietarilor de pe terenul respectiv în care îi acuză de fals în declaraţii în sensul că oamenii şi-ar fi construit ilegal reţeaua de apă şi canal la care le sunt racordate apartamentele. Plângerea a fost clasată, mai mult, o adresă a Companiei de Apă Someş SA arată reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare au fost puse în funcţiune la adresa respectivă în anul 1929, respectiv 1939.

De asemenea, în 1976 Grupul Întreprinderilor de Gospodărie Comunală şi Locativă a Judeţului Cluj a emis o decizie conform căreia terenul de 512 mp îngrădit de Braicu a fost declarat curte comună, fiecare apartament primind o cotă parte.


A ”încălecat” terenurile vecinilor cu un gard

Potrivit unei expertize extrajudiciare făcută de inginerul Vulea Ovidiu Daniel, ”terenurile pe care sunt edificate corpurile de clădire din care fac parte apartamentele 1 şi 9 se suprapun peste imobilul cu nr cad. 271962 şi nr topo. 5385 înregistrat în baza de date a OCPI Cluj. Gardul care delimitează perimetrul imobilului cu nr. Cad. 271962 şi nr. Topo. 5385 nu este amplasat pe coordonatele avizate. Conform coordonatelor avizate conturul imobilului cu nr. Cad. 271962 şi nr topo. 5385 se suprapun cu construcţiile şi terenul aferent acestora, din vecinătatea sa. (…) terenurile aflate în proprietatea beneficiarilor ar trebui să beneficieze de servitute de trecere peste întreg imobilul cu nr topo 5385, fapt care nu se realizează deoarece imobilul este împrejmuit, beneficiarii neavând acces peste terenul amintit înainte. Comparând documentele care au stat la baza înscrierii în cartea funciară cu situaţia din teren se concluzionează că gardul existent la faţa locului este amplasat peste terenurile aflate în proprietatea beneficiarilor”, arată raportul. El mai arată că Braicu a construit un gard la un metru de geamurile apartamentelor expertizate.


Academicianul Szocs plimbat prin instanţe de ginecologul Braicu

Inventatorul clujean academicianul Stefan Szocs, o figură respectabilă din Cluj Napoca, care a activat zeci de ani în domeniul fizicii aducând o serie de invenţii premiate în toate ţările europene şi în America, a avut ghinionul să se învecineze cu doctorul ginecolog Ovidiu Braicu.

Szocs deţine un apartament de câteva zeci de metri pătraţi la adresa Dimitrie Comşa nr 34 şi din curtea comună cu o suprafaţă de 512 mp are o cotă parte. De asemenea, Szocs, împreună cu ceilalţi vecini, au drept de servitute pe terenul respectiv, ţinând cont şi de faptul că în subteranul terenul se află racordurile de utilităţi ale reţelei de alimentare cu apă potabilă şi canalizare.

În 2012, medicul ginecolog Ovidiu Braicu a cumpărat terenul respectiv şi l-a îngrădit, construind un gard de beton şi fier la un metru distanţă de ferestrele vecinilor. El a intenţionat să edifice un corp de clădire la adresa respectivă, din sursele Gazeta de Cluj, o clinică de ginecologie, însă după plângerile vecinilor, reprezentanţii municipalităţii au oprit lucrările care, oricum, nu aveau autorizaţie de construcţie.

Post-ul Sistemul clientelar al primăriei clujene şi ginecologul Ovidiu Braicu îl plimbă prin instanţe pe academicianul Stefan Szocs apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ziua în care Curtea de Apel Cluj s-a predat DNA-ului

$
0
0

Presa clujeană în frunte cu inculpaţii din dosarul mită la Consiliul Judeţean Cluj şi o sală de judecată arhiplină cu spectatori şi avocaţi trebuiau să asiste la audierea simultană a doi martori denunţător: Răzvan Pop şi Ursache Ioan(nume de cod pentru un al martor denunţător din dosar care beneficiază de identitate protejată). În schimb reprezentanţii DNA i-au păcălit pe toţi.

 

Completul de doi judecători ai Curţii de Apel Cluj au aprobat, în urmă cu câteva termene, cererile inculpaţilor Horea Uioreanu şi Ioan Bene de a-i reaudia în instanţă pe Pop şi Ursache. Termenul stabilit era pe 26 aprilie. Ipoteza majorităţii era că după cele enunţate prin denunţ de către protejatul Ursache coincideau cu practicile specifice lui Răzvan Pop. Cererea de re-audiere a celor doi simultan era pentru a demonstra că nu există două persoane distincte, ci Pop este în realitate şi Ursache. Însă lucrurile au luat o întorsătură diferită.

 

Cumpăratul unei amânări cu o plecare în străinătate

Gazeta de Cluj a publicat înainte cu două zile de termenul cu pricina, în exclusivitate, documentul prin care Răzvan Pop se eschiva de la audiere, motivând că este plecat din ţară în perioada 19-28 aprilie.

„Doresc să vă aduc la cunoştinţă că în perioada 19-28 aprilie 2017 sunt plecat din ţară şi nu voi putea fi prezent la termenul din 26 aprilie. Doresc să vă asigur de buna mea credinţă şi să vă asigur că mă voi prezenta la un termeni viitor ce îmi va fi comunicat ulterior”, semna adresa depusă la Curtea de Apel Cluj, Răzvan Pop.

Ciudat este că înainte cu  24 de ore de subita plecare a acestuia, ajungea citaţia din partea instanţei, unde Pop semna că a primit-o personal. În aceeaşi zi denunţătorul ar fi depus adresa la Curtea de Apel Cluj. Credem că s-a mişcat extrem de rapid dat fiind că programul la registratură este până la orele amiezii.

„În seara dinainte de proces luminile din apartamentul unde locuieşte, situat în comuna Floreşti, erau stinse iar draperiile de pe ferestrele imobilului erau trase. Nu ştim dacă a plecat din ţară, însă n-a fost atât de neglijent să rămână în apartamentul său”, ne-au declarat surse judiciare.

 

Pogăcean, despre sifonar: a apelat la propria imaginaţie

Afaceristul Vasile Pogăcean este unul dintre inculpaţii din dosar ce a motivat apelul depus la sentinţă, făcând în mare parte referire la martorului denunţător – Răzvan Pop. Despre cel din urmă, Pogăcean spune că a inventat mai multe aspecte şi le-a prezentat ca reale atât procurorilor cât şi judecătorului de fond.

„O simplă adaptare a declaraţiei martorului, devenit suspect, devenit inculpat, devenit denunţător, iar mai apoi ”iertat”: numitul Pop Răzvan. În mod regretabil, instanţa de fond a ales să urmeze acelaşi raţionament şi să construiască o hotărâre de condamnare a inculpatului Pogăcean Vasile în jurul acestei declaraţii de martor, folosind, aşa cum susţinem, argumente neconvingătoare.

Astfel arătăm că acest martor nu s-a rezumat la formularea unui simplu denunţ pentru a se salva pe sine, ci a redactat, cel mai probabil făcând apel la propria-i imaginaţie, un fişier excel şi a reuşit să umple mijloacele de stocare electronică ale DNA-ului cu înregistrări ambientale în care făcea tot posibilul să provoace diverse persoane în scopul obţinerii de probe ” arată reprezentantul lui Pogăcean, av. Alexandru Rîşniţă.

 

Judecătorii din dosar, la cheremul DNA Cluj

Lăsând la o parte faptul că Pop nu se putea prezenta la termen, DNA Cluj trebuia să îl aducă pe Ursache Ioan şi să îl plaseze într-una dintre încăperile Palatului de Justiţie de pe Dorobanţilor, Cluj-Napoca. Când completul format din judecătorii Chitidean şi Ilieş au aprobat audierea simultană a acelor doi denunţători: Răzvan Pop să fie audiat în şedinţă publică, în sala de judecată şi Ioan Ursache să fie audiat prin conferinţă video dintr-o altă încăpere a instanţei, cei de la DNA Cluj nu s-au putut opune procedurii. Însă, dat fiind că miercurea trecută, Răzvan Pop nu a venit la termen, procurorul de sală a invocat câteva aspecte halucinante.

„Onorată instanţă am constatat că aparatura pentru facilitarea acestei audieri a martorului protejat, Ioan Ursache nu este compatibilă cu cea a DNA Cluj. Prin urmare vă solicităm ca martorul să fie audiat la un alt termen şi într-o altă instituţie din subordinea Curţii de Apel Cluj care să îndeplinească standardele cerute de noi” a declarat procurorul de sală.

Preşedintele completului, Valentin Chitideana încuviinţat cele invocate de procuror, precizând că urmează să stabilească instanţa de judecată care îl va găzdui pe Ursache pentru a fi audiat.

Sursa Foto: Ziar de Cluj
Sursa Foto: Ziar de Cluj

Ursache poate fi un actor oarecare

Punctul culminat din şedinţă, referitor la audierea lui Ioan Ursache l-a reprezentat opunerea la cerinţele procurorului a avocatului Alexandru Rîşniţă, cel ce îl apără pe afaceristul Vasile Pogăcean.

„Nu ne-am opune să fie audiat Ursache fix în sediul DNA Cluj, care, onorată instanţă, este vis-a-vis de clădirea în care ne aflăm. Dacă aparatura deţinută de Curtea de Apel Cluj nu este conformă cu cerinţele DNA, audierea lui Ursache să se facă la ei în sediu. Desigur, atâta timp cât dumneavoastră sau colega dumneavoastră de complet pot să verifice în timp real, identitatea adevărată a lui Ursache. Ne opunem cu vehemenţă, în schimb, la audierea acestuia într-o altă instanţă subordonată CA Cluj, tocmai pentru că aşa, nimeni în afara de DNA nu va ştii cine este în spatele imaginii blurate pe care noi o vedem în sală, în timpul audierii” arată avocatul Rîşniţă.

„Poftim? Să mă duc eu să verific identitatea celui audiat? Nu văd de ce ar fi relevant să fac acest lucru. Dacă nu mai sunt alte obiecţii, trecem mai departe…” declară judecătorul Chitidean.

„Onorată instanţă, este foarte necesar să verificaţi identitatea reală a lui Ursache. Spre exemplu, eu am asistat la o cauză în care denunţătorul cu identitatea protejată era de fapt o persoană constituită parte civilă în dosar” mai completase avocatul, însă fără succes.

Astfel că, DNA poate prezenta un om oarecare, ce va trebui să înveţe un rol şi să cunoască tot dosarul Mită la Consiliul Judeţean Cluj. Desigur, ca orice persană audiată în instanţă, respectivul va rosti angajamentul: ” Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Mai pe scurt, dacă actorul nu îşi cunoaşte bine rolul, dacă în cască nu i se poate şopti ce să răspundă la întrebare el poate replica ”Nu mai reţin exact”, ”Nu îmi amintesc” sau „Nu mai ştiu”. Un alt beneficiu al acestuia e că, dat fiind că judecătorii nu vor veni să îi verifice audiere, el, cel mai probabil poate sta cu denunţul în faţă, citind despre ce procurorii au depus la dosar că ar fi declarat Ursache Ioan.


5 întrebări de bun simţ:

  • De ce Curtea de Apel Cluj nu are aparatură adecvată pentru audierea lui Ioan Ursache?
  • De ce nu cumpără o asemenea aparatură?
  • Cei de la Curtea de Apel Cluj n-au audiat niciodată un  denunţător cu identitate protejată? Dacă răspunsul este da, atunci acele audieri au fost ilegale?
  • Care sunt cerinţele DNA în materie de aparatură pentru ca Ursache să poată fi audiat fără a-i fi afectată identitatea ?
  • Domnule judecător Valentin Chitidean, doamna judecător Claudia Ilieş, de ce nu doriţi să verificaţi identitatea adevărată a lui Ursache Ioan? De ce nu doriţi să vedeţi dacă registrele DNA corespund cu chipul celui ce va fi audiat la următorul termen?

Post-ul Ziua în care Curtea de Apel Cluj s-a predat DNA-ului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

A murit în timp ce pregătea înmormântarea unei rude

$
0
0

 

Lucia Ioana S., în vârstă de 44 de ani se afla aseară în satul clujean Mihăiești, comuna Sânpaul unde pregătea împreună cu familia înmormântarea unei rude ce are loc astăzi. Brusc, femeia s-a simțit rău, s-a prăbușit la pământ și a decedat pe loc.

La fața locului s-a prezentat un poliția din Baciu și un echipaj al IML.

Familia femeii a declarat că aceasta suferea de boli cronice, de care însă nu știa.

Post-ul A murit în timp ce pregătea înmormântarea unei rude apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ioan Aurel Pop: Pe fondul unei crase lipse de cultură istorică a opiniei publice…

$
0
0

Într-un text intitulat „Precizări privind „războiul informațional” contemporan”, publicat marţi seara pe contul său de pe o reţea de socializare, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop, vorbeşte în termeni extrem de duri despre forţele interne şi externe „care combat ideea de unitate românească”, în perspectiva Centenarului Unirii din 1919.

Redăm în continuare textul publicat de Ioan Aurel Pop:

„La finele Primului Război Mondial și în perioada imediat următoare (1918-1920) s-au conturat două mari grupuri de state și națiuni în Europa: unele mulțumite de destrămarea imperiilor dominatoare și multinaționale (german, austro-ungar, rus, turc) și de formarea statelor naționale sau federale pe ruinele acestora; altele nemulțumite și frustrate, în urma pierderii forței și influenței de altădată, a imenselor teritorii și a numeroaselor popoare și etnii. Nemulțumiții s-au regrupat treptat și au condus la Al Doilea Război Mondial, după care, în linii mari, ordinea politico-teritorială a rămas, cu unele modificări, ca aceea interbelică. Marele profitor a fost URSS, care a trăit momentul destrămării in perioada lui Gorbaciov și mai ales în 1989-1991. Statele care se formaseră în 1918, prin voința popoarelor și care fuseseră consfințite prin Conferința de Pace de la Paris (1919-1920), au rămas aproape cum au fost (chiar dacă Iugoslavia și Cehoslovacia s-au destrămat), adică formate tot pe criterii naționale, state ale polonezilor, românilor, cehilor, slovacilor, sârbilor, croaților, slovenilor, lituanienilor, letonilor, estonilor etc. Și frustrările au rămas aproape la fel, de aceea este firesc ca, la un secol de atunci, unii să sărbătorească și alții să fie nostalgici și triști. Vocile nemulțumite de formarea României întregite se regrupează acum, cu ocazia centenarului și recurg la forme variate de exprimare. Pe fondul unei crase lipse de cultură istorică a opiniei publice actuale, forțele interne care cultivă relativismul istoriei și care combat ideea de unitate românească sunt dublate de unele din exterior.

Pentru a pregăti sărbătoarea centenarului Marii Uniri, statul român a creat în 2016 un organism guvernamental, condus de un secretar de stat. Între timp, deja s-a schimbat structura acestui „departament”, dar strategia și tactica sa nu sunt clare, mai ales că nu are încă un buget aprobat și nici precizate modalitățile de a procura fonduri din alte surse.

Între timp, în Ungaria, „Grupul de cercetători științifici ai Academiei de Științe Ungare – Elan-Trianon 100″, deși nu figurează ca un organism guvernamental, este, în fapt, puternic susținut de autorități, este format dintr-o redutabilă echipă de istorici, istorici de artă, istorici literari și sociologi, beneficiind de substanțiale fonduri, eșalonate pe cinci ani. Echipa are scopul să elucideze în principal condițiile în care s-au încheiat tratatele de pace și, mai ales cel de la Trianon, tratate care au condus la „pedepsirea” Ungariei, la privarea sa de „două treimi din teritoriu și din populație”. Cel puțin acestea sunt expresiile discursului oficial din Ungaria contemporană, țară care, deși aliată cu România în NATO și membră, ca și România, în UE, și-a oprit, în 2016, diplomații să participe la celebrarea Zilei Naționale a României! Eu nu mai cunosc un caz similar de inamiciție, de ofensă directă și oficială în cadrul UE!

Din păcate, arsenalul de idei pentru cercurile ungare care deplâng Marea Unire românească de la 1918 sunt oferite, în mare parte, de românii înșiși, de acei români care cultivă blamarea istoriei naționale, care resping unitatea românească, care cer felurite autonomii istorice, care condamnă „miticismele” și „balcanismele” cu scopul subminării României. Prevăd că, scoțând lucrurile din context, România va fi criticată pentru naționalism, pentru preamărirea actului de la 1918 prin politica sa de stat, iar Ungaria va fi lăudată pentru obiectivitate, pentru cercetările istorice critice, pentru elucidarea dezinteresată a umbrelor trecutului.

Pe fondul ideii că românii au trăit până în secolul al XIX-lea în două țări distincte și în provincii istorice cuprinse în imperii străine, se cultivă destul de insistent ideea dezbinării românești, a „inventării” numelui de România, a noutății ideii de unitate politică și a civilizației diferite din Transilvania în raport cu ceea ce era în regiunile extracarpatice. Din arsenalul unor epoci pe care le credeam apuse și al unor ideologii totalitare condamnate de istorie, se revitalizează idei teoretice precum: majoritățile etno-demografice sunt relative și voința lor nu mai contează astăzi; popoarele fără statalitate veche sunt popoare fără istorie și, prin urmare, au drepturi limitate; autonomiile teritoriale pe criterii etnice au rădăcini vechi, verificate de istorie etc.

În mod concret, despre trecutul românilor și despre realitățile românești, se insinuează vechi sloganuri, actualizate prin adaptări recente: românii sunt un popor nou, intrat târziu în istorie; valahii și românii sunt popoare diferite; Transilvania nu are legătură cu istoria românilor; numele lui Iancu de Hunedoara trebuie schimbat în Ioan de Hunedoara; particula Napoca trebuie scoasă din numele municipiului Cluj-Napoca; imnul de stat – care ar exprima idei retrograde și în care este vorba și despre Corvini – trebuie înlocuit etc.

Unele dintre aceste „îndreptări” par inofensive: a spune Ioan în loc de Iancu nu schimbă mare lucru, decât că ne îndepărtează de esența unei forme românești diminutivate (Iancu provine tot din Ioan) și de apropierea de numele unui erou național românesc – Avram Iancu; scoaterea particulei Napoca din numele orașului Cluj-Napoca ar șterge mai mult de un mileniu de istorie, adică tocmai rădăcinile daco-romane ale românilor (atâtea câte sunt ele).

Unele dintre aceste „propuneri” prind la publicul larg, mai ales în străinătate, și datorită curentului dacist (tracist), care-i așază pe daco-geți și pe traci la temelia tuturor popoarelor europene, cu o limbă primordială din care s-ar trage latina, cu priorități în toate domeniile, de la scris și astronomie până la arhitectură și medicină etc.

Denigrarea istoriei și vieții românilor este astfel ușor de făcut, mai ales că datele sale esențiale sunt oferite de cealaltă extremă din cultura românească, aceea care acceptă doar nimicnicia românilor, spiritul lor gregar, de popor fără voință, de masă informă, „umbră fără schelet”, formată din „fețe patibulare”, cu „guri vulgare”, „puturoși”, cu un „amestec apos” în loc de creier, cu o istorie în care toți „au urinat” peste noi și din care a rezultat limba română, „bună numai pentru înjurături” etc.

O altă variantă a acestei extreme afirmă că nu ne cunoaștem corect trecutul, fiindcă toți marii istorici și oameni de cultură români au operat doar cu mituri naționaliste. Pe acest fundal trist – pregătit de unii dintre noi înșine – este foarte ușor ca anumiți factori din afară să combată unitatea românească, actul de la 1 Decembrie 1918, ideea de solidaritate a românilor ca popor și ca națiune.

Precizez că mesajul meu pe această temă, de la Academia Română, era menit să sensibilizeze factorii de răspundere din România în legătură cu pregătirea inadecvată centenarului Marii Uniri și să ofere un exemplu de „eficiență” în tratarea chestiunii secolului trecut de la finele Primului Război Mondial. „Eficiența” se referea la vecinii maghiari, care, desigur, nu se pregătesc să celebreze unirea Transilvaniei cu România!

Este clar, după toate semnalele pe care le avem, că mesajele venite dinspre Ungaria și chiar din România nu sunt și nu vor fi prietenești. Presa scrisă și vorbită, unele televiziuni au preluat însă – așa cum se întâmplă mai nou peste tot – mesajul meu trunchiat și i-au dat o amploare și o dimensiune pe care nu le-a avut. Prin poziția mea nu am jignit pe nimeni, ci am atras atenția asupra unor realități care, netratate la timp și în mod înțelept, pot învenina și mai mult raporturile româno-ungare”, a scris Ioan Aurel Pop, rectorul UBB.

Post-ul Ioan Aurel Pop: Pe fondul unei crase lipse de cultură istorică a opiniei publice… apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tișe spune cum s-au sifonat peste 100 de milioane de lei la direcția de Asistență a Copiilor

$
0
0

Potrivit unui bilanț emis de CJ Cluj, conform datelor bugetare exacte, în anul 2014, Consiliul Județean Cluj a plătit DGASPC nu mai puțin de 27.341.786 milioane de euro, din care 5.928.049 milioane de euro pentru cheltuieli de personal, în anul 2015, 31.516.140 milioane de euro din care 7.241.249 milioane de euro pentru cheltuieli de personal, respectiv în anul 2016 au fost plătiți 34.800.593 milioane de euro, din care 10.494.631 milioane de euro pentru personal. De asemenea, pentru anul în curs, forul administrativ județean va plăti suma de 39.246.358 milioane de euro, din care 18.861.810 milioane de euro pentru plata cheltuielilor de personal. Analizând aceste date, reiese în mod clar faptul că fondurile alocate de Consiliului Județean Cluj DGASPC în perioada 2014-2017 au crescut cu peste 10%, în medie, în fiecare an! Mai mult decât atât, în ceea ce privește cheltuielile de personal pentru anul în curs, suma alocată din bugetul județului a crescut, față de anul 2016, cu 8.367.179 milioane de euro, adică cu aproape 80%!

            DGASPC a cheltuit astfel, numai din anul 2014 până în prezent, aproximativ 133 de milioane de euro, din care 42,5 milioane de euro pentru plata angajaților! Aceste sume uriașe au fost folosite astfel, preponderent, pentru plata personalului aflat într-o continuă creștere ca urmare a numeroaselor angajări efectuate în mod absolut ilegal. De asemenea, o mare parte din fondurile alocate au mers înspre reabilitări ale clădirilor de birouri (înlocuire termopane și mobilier, termoizolații, etc.) și mai puțin pentru investiții capabile să contribuie la îmbunătățirea substanțială a condițiilor beneficiarilor serviciilor oferite. Drept dovadă, conform Direcțiilor de Sănătate Publică și Sanitar-Veterinară ale județului Cluj, centrele administrate de DGASPC Cluj nu respectă în acest moment, cu mici excepții, regulile minimale de igienă, astfel încât viețile sutelor de beneficiari și angajați ai acestora sunt puse permanent în pericol.

            Managementul DGASPC Cluj a cheltuit, așadar, în doar patru ani, aproape 133 de milioane de euro pentru satisfacerea, prioritară, a propriilor interese și a firmelor de casă, și mai puțin a celor 1.268 de beneficiari, copii și adulți, deopotrivă. Dezastrul actualei conduceri a DGAPSC este unul mai mult decât evident și, totodată, sfidător, atât la adresa forului administrativ tutelar, cât, mai ales, la aceea a cetățenilor acestui județ.

Post-ul Tișe spune cum s-au sifonat peste 100 de milioane de lei la direcția de Asistență a Copiilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12461 articles
Browse latest View live