Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12459 articles
Browse latest View live

Comisia SRI acoperă scandalul SII Analitycs

$
0
0

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, marţi, că proiectul SII Analitycs a fost atribuit corect, potrivit Ministerului Comunicaţiilor şi MDRAP, cele două ministere care au competenţa legală de a analiza în ce condţii a fost atribuit şi care au transmis răspunsuri comisiei. Despre afacerea SII Analytics. FLUX 24 a prezentat de-a lungul timpului mai multe detalii explozive. Povestea sistemului SII Analytics deţinut de SRI a produs multă efervescenţă în media şi enervare în opinia publică românească. Iar când s-a aflat că, de fapt, Sistemul Big Data, cunoscut drept „BIG BROTHER”, funcţionează din 2015 prin intermediul primei părţi SII Infrastructură şi că prin partea a doua, SII Analytics, SRI îşi va consolida sistemul BIG BROTHER, toată lumea a luat foc. Şefii SRI vor cu disperare să deţină sistemul de supraveghere totală.


“Operaţiunea BIG BROTHER”

Vă arată cum înalţi funcţionari de stat au încălcat Legea 24/2000 pentru ca SRI să aibă în ogradă Sistemul BIG BROTHER. Vorbim despre Eduard Hellvig, directorul SRI, de foştii miniştrii Marius Bostan, Dragoş Tudorache şi secretarul de stat Horaţiu Silviu Anghelescu de la Comunicaţii, precum şi de Cristian Ghinea,  ministrul Fondurilor Europene în guvernul Cioloş.

Pentru a înţelege mai uşor “Operaţiunea BIG BROTHER” am realizat o schemă în care se văd foarte clar instituţiile şi persoanele implicate în încălcarea Legii 24/2000, în accesarea Fonduriilor Europene Nerambursabile – 25,5 de milioane de euro şi graba suspectă – 9 zile! Iat-o: Calendarul Încălcării Legii 24 de către şefii SRI, MCSI şi MFE

 

Legea 24 a fost terfelită

Intrăm direct în subiect: prin Legea 24/2000 republicată se prevăd normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Prin intermediul articolului 11, Legea 24 spune:

Art. 11. — (1) În vederea intrării lor în vigoare, legile şi celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile şi ordonanţele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, precum şi ordinele,instrucţiunile şi alte acte normative emise de conducătorii organelor administraţiei publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Iar prin articolul 12, aceeaşi lege este categorică:

Art. 12. — (1) Legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, şi expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare. (…)

(3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepţia legilor şi a ordonanţelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră învigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.

Fostul premier Dacian Cioloş şi Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene – veselie mare în Paradisul Zeilor

 

Legea nu-i lege şi pentru şefii SRI

Pentru a fi respectată legea, Ordinul 282/2016, semnat de secretarul de stat Horaţiu Silviu Anghelescu în data de 7 IUNIE 2016, a fost trimis la Monitorul Oficial (MO) pentru publicare. Numai că publicarea Ordinul 282/2016 s-a făcut după mai mult de o lună şi jumătate, în 27 IULIE 2016. Iar pentru că NU avea nicio prevedere specială conform Art. 12 din Legea 24, ORDINUL 282/2016 a intrat în VIGOARE la data de 30 IULIE 2016. Aşadar, conform Legii 24/2000, GHIDUL Solicitantului definit de Ordinul 282/2016 a început să-şi facă efectul legal abia în 30 IULIE 2016. În acest caz, ce licitaţie a câştigat SRI de la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a obţine fonduri comunitare în valoare de peste 25,5 de milioane de euro, la data de 9 iunie 2016? În baza cărui Ghid?

De asemenea, ce licitaţie a organizat directorul Eduard Hellvig, pentru a implementa SII Analytics, la data de 17 iulie 2016, conform SEAP?

Răspunsul este unul singur: Au fost puse în practică DOUĂ licitaţii ILEGALE. Conform Constituţiei, toate actele care au fost emise fără BAZĂ LEGALĂ – respectiv în perioada 7 iunie – 30 iulie 2016 – sunt ILEGALE. Şi ca efect legal suplimentar, nici documentele emise de SRI în această perioadă, adică licitaţia nr 168753/17.07.2016, cu toate documetele aferente ei, NU sunt legale!

 

Vinovaţii din punct de vedere penal, conform articolelor 11 şi 12 din Legea 24/2000, sunt următorii:

  • Cristian Ghinea,ministrul Fondurilor Europene în perioada respectivă, pentru că a permis desfăşurarea licitaţiei de accesare a fondurilor europene în perioada 7 – 9 iunie 2016;
  • Marius Bostan,ministrul Comunicaţiilor la acea dată, pentru că a permis desfăşurarea licitaţiei pentru accesarea fondurilor europene, în perioada mandatului său.
  • Horaţiu Silviu Anghelescu,secretarul de stat de la Ministerul Comunicaţiilor, pentru că a permis desfăşurarea licitaţiei pentru accesarea fondurilor europene în perioada 7 – 9 iunie 2016, deşi ştia foarte bine că Ordinul semnat de el, cu nr. 282/2016, NU fusese publicat în Monitorul Oficial.
  • Dragoş Tudorache, ministru interimar al Comunicaţiilor la acea dată, pentru că a permis desfăşurarea licitaţiei de pe SEAP, organizată ilegal de SRI, în perioada mandatului său.
  • Eduard Hellvig,directorul SRI, pentru că a permis SRI să participe la licitaţia pentru accesarea fondurilor europene pe baza unui GHID ilegal (7-9 iunie 2016) şi pentru că a permis ca SRI să organizeze o licitaţie de producere a sistemului SII Analytics în 17 iulie 2016 conform datelor de pe SEAP.

REAMINTIM: ORDINUL 282/2016 a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 27 iulie 2016 şi a început să-şi facă efectul legal în 30 IULIE 2016.

 

Ministrul Tudorache a minţit

Ministrul interimar al Comunicaţiilor, Dragoş Tudorache, a MINŢIT când a afirmat public că, “practic, toate criteriile din ghid erau îndeplinite” de către SRI. Cum ar fi putut ca toate criteriile sa fie ÎNDEPLINITE, când GHIDUL nu fusese publicat în MO şi nu începuse să-şi facă efectul juridic?

Dar pentru fostul mare ministru Dragoş Tudorache, de profesie judecător, ca şi pentru inegalabilul ex-ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, LEGEA e bună de respectat doar de “pulime” NU şi de „ZEII” cei noi, cu masterate celebre la butonieră!

N.B. Oare mult lăudata şi decorata doamnă Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, se va sesiza din oficiu şi va deschide un dosar penal IN REM în vederea cercetării şi a tragerii la răspundere a vinovaţilor pentru accesarea ilegală a fondurilor europene în tentativa lor de a pune în practică “Operaţiunea BIG BROTHER”? Sau se va sesiza procurorul general Augustin Lazăr cel care la data numirii de către preşedintele Iohannis avea dosar penal deschis la DNA pentru fapte de corupţie?! Cum se legă, ele, toate iţele într-un ghem de fraudă!

 

Scurt Istoric al Sistemului BIG BROTHER

Încă de pe vremea lui Radu Timofte, 2006, s-a dorit ca SRI să aibă un Sistem BIG BROTHER. Iar din 2015, pe bani europeni, SRI deţine prima parte a Sistemului BIG BROTHER,  prin SII Informatic, adică Sistemul Informatic Integrat. Este vorba despre bazele de date care-i vizează pe toţi românii, baze ce aparţin Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului de Justiţie – Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerului Dezvoltării- APIA, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Băncii Naţionale a României, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În 2016, tot prin UM 0929 Bucureşti, SRI a dorit să finalizezeSistemul BIG BROTHER şi prin definitivarea celei de-a doua părţi:SII Analytics, adică Sistemului Informatic Integrat – partea de analiză, formare personal, integrare şi valorificare operaţională.

P.S. La fel ca prima parte, şi cea de-a doua a Sistemul BIG BROTHER deţinut de SRI s-a realizat din fonduri europene. Este o altă încălcare a legii de către şefii SRI, deoarece aceasta prevede că nu se pot accesa fonduri europene pentru aceeaşi temă, în decurs de 3 ani, de aceeaşi instituţie!

Demararea de catre SRI a unui program (“SII Analytics”) pe fonduri europene, cu potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei, a starnit profunde ingrijorari legitime din partea unei parti a societatii civile, care l-au numit “un adevarat sistem informatic Big Brother”, scria recent pe facebook Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

dana garbovan judecator

POSTAREA DANEI GÎRBOVAN:

Amploarea riscului intruziunii in viata privata a fiecarui cetatean din Romania de catre un serviciu secret al statului, semnalata de organizatii, constituie o problema extrem de serioasa, motiv pentru care trebuie sa fie tratata transparent si responsabil de autoritati.

Importanta subiectului reclama si o discutie mai ampla la nivel de societate, un rol fundamental revenind presei, ce trebuie sa fie “cainele de paza al democratiei”.

Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibila violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie.

Fiecare cetatean trebuie sa stie, de aceea, ce implica o astfel de intruziune a unui serviciu secret in viata privata, sa intelega exact consecintele ingradirii propriilor drepturi si libertati si de ce plateste acest pret.

Problema este cu atat mai importanta cu cat finantarea acestui proiect cu potential de supraveghere in masa a romanilor se face din fonduri europene, iar Uniunea Europeana este fondata pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, ca valori comune ale statelor membre.

Scrisoarea deschisa a societatii civile din Romania ce militează pentru respectarea drepturilor cetatenilor romani a fost trimisa mai multor institutii nationale şi europene (Comisia Europeana, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT) si poate fi consultata aici:

De asmemena, Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI a facut o analiza tehnica a caietului de sarcini, prezentand argumentat riscurile la adresa democratiei si a drepturilor fundamentale ale acestui proiect, precum si care sunt regulile ce trebuie respectate de o buna guvernanta.

In analiza facuta de ApTI se arata ca: “aceste dispozitive si programe nu au nici un rost in cadrul proiectului de Big Data sau e-Guvernare, pentru datele transmise legal – acestea au un rol doar pentru interceptarea comunicatiilor fara acordul utilizatorilor. Mai mult in mod normal supravegherea comunicatiilor se poate face doar in contextul stabilit de Codul de Procedură Penala, deci cu autorizarea judecatorului, altfel aceste activitati sunt ilegale. Unde va instala SRI-ul aceste echipamente, ce date doresc sa intercepteze si cu ce autoritate vor analiza si stoca datele şi informaţiile rezultate în urma acestei monitorizări?”

In analiza citata se mai arata: “Practic SRI îşi creează un sistem (unde s-ar putea ca şi alţii să aibă acces conform descrierii generale) unde ar putea căuta orice informaţie despre orice persoană fizică care apare într-o bază de date a autorităţilor publice, nerespectând în mod flagrant legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal şi neaplicând nicio măsură de protecţie a acestor date.”

Institutiile statului trebuie sa raspunda public de indata acestor argumente şi critici aduse unui program de supraveghere potentiala in masa a romanilor. Este ingrijorator sa vedem tot mai des astfel de programe sau propuneri – cum a fost recent si cea privind plăţile cu cardul – prin care se incearca ingradirea tot mai accentuata a drepturilor si libertatilor castigate prin eliberarea de comunism in 1989.”


Sursa: flux24.ro

http://www.flux24.ro/comisia-sri-acopera-scandalul-sii-analitycs/

Post-ul Comisia SRI acoperă scandalul SII Analitycs apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Statul îi finanțează pe clujenii de la Electrogrup cu 11 milioane de euro

$
0
0

Una dintre băncile statului român, EximBank, a semnat un acord de împrumut a 11 milioane de euro pentru compania clujeană Electrogrup, controlată de frații Teofil și Simion Mureșan, bani destinați susținerii activității de export a companiei.

Pachetul de finanţare include un plafon multiprodus pentru asigurarea capitalului de lucru necesar derulării activităţii curente a companiei şi un plafon de garanţii ce va fi utilizat pentru participarea la un mare proiect de investiţii în Polonia, unde compania deţine o subsidiară.

Potrivit celor mai recente date de la Ministerul de Finanţe, Electrogrup a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 131 mil. lei (30 mil. euro), iar pentru acest an compania şi-a bugetat afaceri de 256 mil. lei.

Post-ul Statul îi finanțează pe clujenii de la Electrogrup cu 11 milioane de euro apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dan Tarcea, noul președinte al PNL Cluj-Napoca Exclusiv

$
0
0

Votul membrilor din biroul municipal al PNL Cluj-Napoca este la fel de respectat precum plăcuțele cu ”Păstrați curățenia”. Altfel nu se explică de ce noi deja am aflat că deseară câștigător al alegerilor pentru șefia organizației respective este Floriiiiiiiiiiiiin Călinescu. Eh, am glumit.

Mai încercăm odată: Daaaaaaaaaaaan Tarceaaaa! Nu sună neapărat cu rezonanță, dar e adevărul.

Și ca să vă spunem care este de fapt procedura, trebuie să vă avertizăm că ”asta e, ăștia suntem, noi în politică: bem!”.

Adică, omul, el Viceprimario del Minicipio Cluj-Napoca- Dan Tarcea n-a trebuit să facă nimic. Ca de obicei, alegerile de acest gen sunt de fapt numiri politice. Astfel, se ia una bucată telefon, se apelează liderii PNL Cluj, se convoacă la o ciorbă de fasole cu ciolan afumat, se cheamă țapul ispășitor-în speță Tarcea.

Apoi se amestecă un brainstorm de idei. Se taie bucățele orice propunere de alt personaj și toate ingredientele se lasă la dospit în timpul servirii ciorbei sub motto-ul:„Ori pe cine am pune pe funcție, tot noi tragem sforile. Măcăr ăsta nu e un rebel care să ne facă surprize precum NuDămNume(Seplecan)”.

Se termină de servit supa, toți mesenii sar cu portofelul superficial ca o duduie scoasă în oraș(adică fără intenția de a achita consumația). Apoi vine ospătarul care spune că totul e ”Din partea Casei” alias ”Noului Președinte” ce trebuie să își plătească locul.

Indivizii se retrag și se prezintă ulterior la o ședință ce va avea loc azi. Unde, hăi care nu au fost convocați la ciorbiță nici nu știu că votul e de formă.

Pentru ca produsul să fie de succes, se introduce”Tarcea” într-o urnă separată care va fi prezentat ca rezultatul oficial.

Aaaa…stați liniștiți că o să comunicăm tot în exclusivitate și desertul: singurului candidat ce va fi numit, pardon- ales la organizația județeană PNL Cluj.

 

Acest material este un pamflet și trebuie tratat ca atare!

Post-ul Dan Tarcea, noul președinte al PNL Cluj-Napoca Exclusiv apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cel mai celebru INFRACTOR din Transilvania PRINS la Cluj

$
0
0

Cunoscut pentru multiplele spargeri din locuințe și talentul cu care bruia până și semnalele SRI-ului, Ioan Duma, zis „Nepotul” a fost reținut de polițiștii clujeni după ce agentul de pază din Leroy Merlin a raportat furtul comis de acesta.  Duma face parte din elita spărgătorilor de locuințe de pe raza județului Cluj.

În trecut, acesta a fost acuzat că i-a spart casa europarlamentarului Daniel Buda, și a executat o pedeapsă de 14 ani de închisoare. Cât a stat închis, Duma s-a perfecționat la maximum. Când a fost prins ultima dată avea o stație mobilă de bruiaj, de bruia și antenele de la SRI. Un om de afaceri din Cluj a plătit 100.000 de lei pentru el, la două victime, pentru a-și retrage plângerile.

„La data de 8 martie, jurul orei 15, un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Cluj-Napoca a fost depistat de către polițiști în incinta unui magazin de pe Calea Turzii având asupra lui 18 burghie în valoare de peste 700 de lei, pe care nu le-ar fi achitat la casa de marcat, acestea fiind ascunse pe sub îmbracamintea acestuia. În aceeași zi, inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei contestații a Parchetului” arată reprezentanții IPJ Cluj. 

De fapt, Duma ar fi fost depistat pe camere de către agentul de pază, care a asteptat ca acesta să treacă de camerele de supraveghere pentru a apela poliția și totodată a-l imobiliza până la sosirea organelor competente. Spărgătorul de locuințe a fost reținut pentru 24 de ore, iar la propunerea parchetului, instanța de fond a respins reținerea acestuia. Însă, procurorii au contestat decizia de fond și într-un final au reușit, invocând istoricul infracțional al lui Nepotul, să îl rețină până săptâmâna trecută.

Pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca există un dosar în care Leroy Merlin s-a constituit parte vătămat. La termenul de propunere prelungire arest preventiv, din 12 aprilie, instanța a decis să respingă revocarea arestului preventiv a inculpatului Ioan Duma. De data aceasta, măsura a fost prelungit pentru  60 de zile, dat fiind că deja a fost trimis în judecată. 

„Respinge cererile de înlocuire şi revocare a măsurii arestării preventive formulate de către inculpatul DUMA IOAN, în nume personal şi prin apărătorul său , ca fiind neîntemeiate. In temeiul art. 348 din N.C.p.p. rap. la art. 207 al. 4 din N.C.p.p. constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive pe care o menţine faţă de inculpatul:DUMA IOAN. Următoarea verificare a legalităţii şi temeiniciei arestării preventive nu poate avea loc mai târziu de data de 11.05.2017. Cheltuielile de judecată rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie in termen de 48 ore de la comunicare” arată magistratul Judecătoriei Cluj-Napoca.

 

Post-ul Cel mai celebru INFRACTOR din Transilvania PRINS la Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DIICOT Cluj face perchezitii la Institutul de Transplant Renal si celebra clinica Lukmed din Cluj

$
0
0

Procurorii DIICOT fac percheziții la Clinica privată de urologie Lukmed, a medicului urolog Mihai Lucan.

Procurorul șef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, a declarat că deocamdată nu poate face comentarii și că va transmite un comunicat dacă va fi cazul.mihai luncan

„Nu vă pot spune nimic. În măsura în care o să fie cazul, o să facem un comunicat de presă. Nu vă pot spune absolut nimic. La momentul acesta, nu pot să vă dau niciun fel de informație”, a spus Florin Mornăilă, potrivit AGERPRES.

Post-ul DIICOT Cluj face perchezitii la Institutul de Transplant Renal si celebra clinica Lukmed din Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cluj, „oraş de cinci stele”! Student francez, bătut marţi în Janis Club, de a văzut stele verzi! EXCLUSIV

$
0
0

Tânărul parizian în vârstă de 21 de ani, aproape un copil, mărturiseşte că se află în anul pregătitor la Universitatea „Babeş-Bolyai”, dar de la anul va urma cursurile U.M.F. Cluj-Napoca. Are un plasture uriaş în dreptul arcadei şi două tăieturi profunde, care au necesitat – spune el – o intervenţie chirurgicală de peste o jumătate de oră la Chirurgie altminteri ar fi existat riscuri majore pentru ochiul său stâng. Povesteşte, în engleză, că dansa, efectiv, în Janis Club, când un necunoscut aflat în mulţime l-a pocnit, din partea laterală, cu pumnul sau un obiect contondent, umplându-l de sânge…

Studentul, ai cărui părinţi sunt de origine marocano-tunisiană, îmi spune că este stabilit împreună cu familia, la Paris şi deţine cetăţenie franceză. Intrigat de evenimentul care l-a marcat profund – care s-a petrecut marţi dimineaţă, în jurul orei trei dimineaţa, la Janis Club, fostul „Ursus” – arată că nu şi-ar fi închipuit vreodată că ar putea păţi aşa ceva într-un club select şi în  prezenţa a zeci de tineri.

„Venisem la Janis Club împreună cu patru colegi – când, la un moment dat, un client al clubului, pe care nu-l văzusem niciodată, m-a lovit din partea laterală cu ceva ascuţit, cu pumnul, inel, ceva – nu ştiu exact. În secunda următoare n-am mai văzut nimic, m-am prăbuşit la pământ, plin de sânge, moment în care body-guarzii au intervenit şi l-au imobilizat pe agresor. Apoi, l-au scos cu dificultate din discotecă deoarece tinerii aflaţi acolo intenţionau, pur şi simplu, să-l linşeze pe individ. Mai târziu, din câte am auzit l-au predat poliţiei. Cred că era beat sau drogat, avea în jur de 28 de ani, după cum mi-au relatat prietenii mei”.

Arată apoi că după incident s-a deplasat propriile-i picioare până la U.P.U. de unde medicii l-au transferat la clinica alăturată şi fost supus unei dificile intervenţii chirurgicale, de mai bine de o jumătate de oră, nu înainte însă de a suferi şi o anestezie totală.

„Am fost cusut de către medici, la cele două tăieturi, cu vreo zece copci. Acum mi-e groază de acest incident, în care am picat ca musca-n lapte, deoarece trebuie să văd cum fac să nu se prindă mama c-am păţit ceva şi să se îngrijoreze, atunci când voi vorbi cu ea pe Skype”, explică tânărul, gândit. Între timp este poftit în cabinetul de consultaţii al I.M.L. de unde iese după câteva minute ca din puşcă,  în mână cu un certificat medico-legal, fără să-şi mai ia rămas bun…

“La data de 18 aprilie a.c., un bărbat a depus o plângere la Secţia 1 Poliţie, reclamând faptul că, în timp ce se afla în incinta unui local public, din Piaţa Unirii, a fost agresat de către un necunoscut. În cauză se desfăşoară cercetări pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs incidentul, identificarea agresorului şi luarea măsurilor legale”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Cluj, „oraş de cinci stele”! Student francez, bătut marţi în Janis Club, de a văzut stele verzi! EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Demografia schimbă România: bizara relație dintre Cluj și București

$
0
0

Municipiul Cluj a devenit în ultimii ani gazda concertelor de fel și chip, în timp ce Bucureștiul are un profil mai complex: și centru IT, dar și bază puternică de susținere pentru un tradiționalism refractar la schimbări. Victoria lui Firea nu e întâmplătoare, popularitatea lui Firea nu e întâmplătoare, locul unu obținut de Ponta în primul tur al alegerilor prezidențiale în 5 sectoare din 6 nu e nici el o întâmplare. Contrareacția prin proteste din ce în ce mai mare nu e nici ea un accident, arată Sociollogica.

În spate se află demografia care, parafrazând o zicală populară despre pumni, „nu are minte”, nu are milă și nu poate fi cârmită ușor.

Să pornim de la elementele de bază. La ultimul recensământ, Cluj-Napoca avea 324 de mii de locuitori cu domiciliul (adică carte de identitate cu adresa) în oraș, iar București 1,88 milioane. Un raport de 5,8-la-1 în favoarea capitalei.

De la recensământ și până acum, adică din 2011 și până acum, situația s-a schimbat în două feluri:

1) raportul a scăzut cu rapiditate, tinzând deja spre un 4-la-1.
2) Bucureștiul, deja un oraș în care tinerii aveau o pondere mai mică în populația totală decât în cazul Clujului, a devenit „și mai în vârstă”. Când spun asta nu mă mai refer doar la populația cu domiciliul oficial, ci la populația totală.

Iar aceste două fenomene vor continua bine-mersi și în anii următori. În perspectiva lui 2020 vorbim de un raport de 3,3-la-1.

Ce se întâmplă? Păi, ce definește demografia unui oraș?

1) Migrația internă. Cum România nu are o tradiție a migrației interne a forței de muncă necalificate, cel mult fiind vorba de a munci în orașul mai bogat din județul tău sau dintr-un județ apropiat, un factor important îl reprezintă mediul universitar.

La o populație totală de 5,8 ori mai mare (în 2011), București are doar de două ori mai mulți studenți decât Clujul și, în funcție de ce cifre găsim, chiar de doar 1,8 ori mai mulți. Ponderea și impactul studenților asupra populației totale a orașului sunt mai mici în București decât în Cluj și lucrurile au stat așa dintotdeauna.
Până acum un deceniu acest lucru nu conta foarte mult. Între timp însă Cluj-ul a crescut economic și a devenit o opțiune autentică pentru absolvenți. Nu mai este doar o haltă între localitatea de naștere (Bistrița, Satu Mare, Sibiu, etc) și localitatea unde se merge la muncă (București sau un oraș din străinătate). Un fenomen similar are loc și în municipiul Iași, dar la dimensiuni mai mici.

Efectul? 28% din populația Cluj-ului cu domiciliul în oraș are între 20 și 34 de ani. Dacă adăugăm și pe cei care locuiesc în oraș dar au adresa din cartea de identitate în altă parte, ajungem la 37% din populația totală a orașului. La București valorile corespondente sunt de 19% și respectiv 23%.

Să privim și altfel lucrurile. În Cluj își stabilesc reședința în fiecare an 10 mii de persoane și pleacă în alte localități din țară maxim 1900. Creștere netă de cel puțin 8 mii pe an. În București, se stabilesc între 25 și 35 de mii și pleacă în alte localități din țară (în Ilfov sau chiar… Cluj) 15-20 de mii. Raportul dintre creșterea celor două orașe fluctuează între egalitate și 2-la-1 în favoarea Bucureștiului, mult inferior acelui 5,8-la-1 de la care pornim în 2011. Bucureștiul gâfâie, la Cluj 14% din populație (oficial) nu trăia în oraș acum cinci ani…

2) Migrația externă. Înainte să aruncăm un ochi pe cifre: când vine vorba de marile orașe nu se pleacă în străinătate doar pentru bani mai mulți. Bucureștiul e afectat serios de lipsa calității vieții, lucru din ce în ce mai transparent celor care vizitează, măcar în trecere, un oraș similar din străinătate. Traficul e prost ca la Cluj, în rest punct cu punct – spații verzi, poluare, transport în comun, birocrația locală – capitala e inferioară atât Cluj-ului cât și Budapestei sau (haha) Londrei. Niciuna din probleme nu prezintă interes pentru primărie – asta în cazul în care ar fi capabilă să încerce să le rezolve – întrucât baza sa electorală e în altă parte.

bucurestiIar bucureștenii știu asta și acționează în consecință.

Conform INS migrația externă definitivă dinspre Cluj spre străinătate e de 280-320 persoane/an. Dinspre București e de minim opt ori mai mare (cotă atinsă în 2013) și până la de douăzeci de ori mai mare (2014). Raportul 5,8-la-1 nu se menține… din București se emigrează în droaie.

Și nu emigrează pensionarii.

3) Spor natural: nașteri vs. decese.

Demografia funcționează geometric. Atragi la tine în oraș mulți oameni tineri, de vârstă fertilă? Vei avea copii mulți și, implicit, peste ceva ani, iarăși mulți oameni tineri, de vârstă fertilă și deci mulți copii etc etc etc. Gonești tinerii? La revedere natalitate, deci la revedere și natalității de peste 20-30 de ani…

Din fericire aici matematica e mai simplă. În contextul în care România are un spor negativ ( = mai multe decese decât nașteri) de 75 000, Cluj-ul are mai multe nașteri decât decese an de an, fenomen cel puțin bizar pentru țara noastră, iar Bucureștiul un deficit de 3000/an. Iar valul deceselor din București încă n-a început… în deceniul următor 450 de mii de bucureșteni, cam cât un Cluj mai dodoloț, vor păși în lumea celor drepți.

Unde orașele seamănă este un dezechilibru de gen care explică parțial valorile disonante față de restul țării. La categoria de vârstă 20-34 de ani, la fiecare 100 de bărbați din București există 105 femei; în Cluj la 100 bărbați corespund numeric 111 femei, în timp ce în restul țării doar 93. Că ești un bărbat tânăr care vrea să înceapă o familie sau că dorești o relație pur erotică, e mai ușor să îți îndeplinești obiectivul în metropolele României decât într-un orășel mic sau în mediul rural. Iar acest lucru schimbă totul, de la tonul unui protest până la rata infracționalității sau prioritățile generaționale.

Ce înseamnă toate astea, în rezumat?

București-ul e o rană care supurează, orașul-dormitor în care locuitorii ar prefera să nu doarmă de fel (și, cu câte noxe li se strecoară pe fereastră, cine-i poate blama?). Se migrează la Cluj, se migrează la Sibiu, mai nou la Iași, se migrează la Milano sau la Dublin sau la „casă în Ilfov” (o iluzie cândva sacră, ea însăși pe cale de nimicire datorită infrastructurii deficitare). În cuvintele jurnalistei Elena Deacu, „Bucureștiul e orașul unde faci banii cu care să pleci să vizitezi orașe civilizate și frumoase”. Un alt jurnalist, Teodor Tiță, punctează într-un articol solid starea de anxietate în care se regăsesc mulți din locuitorii tineri ai capitalei, care simt că orașul se apropie de starea de debandadă a Kinshasei mai degrabă decât de traiul predictibil, curat și civilizat al unui oraș vest-european. Dezvoltarea în cifre a economiei orașului e un adevăr parțial, trădat de scăderea constantă a numărului de locuitori (adică … a plătitorilor de taxe, lucru de care primăria municipală cu 50 (!) de consilieri nu prea pare să-i pese). Între norurile de rapt, șmen și șperț, infrastructura se prăbușește: deși populația scade, capacitatea mijloacelor de transport în comun de a duce oameni din punctul A în punctul B scade cu și mai mare repeziciune. Cine nu vede legătura între traficul infect și protestele stradale anuale este invitat să o facă. Fluviile au deseori la bază râușoare.

Cluj-ul trece și va trece prin alt tip de criză. Economia orașului este în schimbare, iar modelele orașelor în creștere sunt intraductibile pentru o municipalitate românească (Shanghai? Nairobi? Dacca? San Francisco?). Limitările obiective de natură geografică apasă deja greu, creând scenariul „Berlin”: chirii care scot din oraș locuitori, tragedii autentice dar de ne-evitat („Aș dori să trăiesc aici, îmi place enorm orașul dar nu-mi mai permit, ajutați-mă!”). În cazul în care paradigma economică generală va fi funcțională în continuare, cuvântul Cluj-ului va deveni din ce în ce mai important în acest secol. Contează mult și competiția regională (mă uit la tine, Timișoara), dar atracția pentru emigranții interni e mai mare în Cluj decât în cazul capitalei Banatului, adică aproape dublă, ceea ce e deocamdată decisiv.


Sursă info&text Sociollogica

Post-ul Demografia schimbă România: bizara relație dintre Cluj și București apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Țeparul imobiliar Traian Floarea Ianson așteaptă azi verdictul la un nou dosar penal

$
0
0

Magistrații de la Judecătoria Cluj Napoca ar trebui să se pronunțe astăzi într-un nou dosar penal care îl vizează pe clujeanul Traian Floarea Ianson, acuzat de mai mulți clienți de țepe imobiliare. De această dată, Mariana Mircea și JOSE EUGERGIOS PLAZA au făcut o plângere penală împotriva imobiliarului clujean, dar procurorii au emis o soluție de neîncepere a urmăririi penale pe care cei doi au contestat-o în cadrul instanței clujene. În mod normal, judecătorii ar fi trebuit să se pronunțe la mijlocul lunii, dar au amânat pronunțarea pentru astăzi.

Traian Florarea Ianson este fiul lui FLOAREA IANSON MARIANA, medic expert al asigurărilor sociale, şef serviciu Expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă din cadrul Casei de Pensii a Judeţului Cluj, care a fost condamnată de magistrații clujeni la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Traian Floarea Ianson, care și-a schimbat numele în Traian Onuc, este cunoscut pentru mai multe țepe imobiliare date în Cluj Napoca. Anul trecut, a fost arestat preventiv, între timp eliberat şi pus sub control judiciar. Este acuzat de înşelăciune cu un prejudiciu estimat la 680.300 euro. Inculpatul numit acum Onuc are în Cluj-Napoca două proiecte imobiliare– două blocuri de câte opt etaje pe strada Miko Imre nr. 14 şi un alt bloc pe strada Fabricii nr. 67.

 

Post-ul Țeparul imobiliar Traian Floarea Ianson așteaptă azi verdictul la un nou dosar penal apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Procurorul Ceort suspendat din magistratură. Decizia CSM Exclusiv

$
0
0

Imagini pentru Ceort Cătălin NicolaeMagistrații de la Consiliul Suprem al Magistraturii au dispus vineri, 21 aprilie suspendarea din funcție a procurorului Ceort Cătălin Nicolae ca urmare a faptului că acesta a fost trimis în judecată .

ceort decizie suspendare csm

COMUNICATUL DNA, de joi 20 aprilie…

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată:

-în stare de libertate, a inculpatului CEORT CĂTĂLIN NICOLAE, la data faptei procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită;

-sub control judiciar, a inculpatului IGNAT VICTOR, la data faptei avocat suspendat în cadrul Baroului București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2016, inculpatul Ceort Cătălin Nicolae, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Ignat Victor, a pretins suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri (martor în cauză), cercetat pentru comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar penal aflat în instrumentarea magistratului.
Acești bani au fost pretinși de inculpatul Ceort Cătălin Nicolae în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu un act contrar acestor îndatoriri, în sensul adoptării unei soluții favorabile față de martor în cauza respectivă.
La data de 27 decembrie 2016, în scopul arătat mai sus, inculpatul Ignat Victor a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

 

Post-ul Procurorul Ceort suspendat din magistratură. Decizia CSM Exclusiv apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ioan Aurel Pop prezent la o expoziție EUNIC Austria la Biblioteca Centrală din Viena

$
0
0

‘Europa – moștenirea umaniștilor’ – o expoziție EUNIC Austria la Biblioteca Centrală din Viena

EUNIC Austria prezintă în perioada 20 aprilie — 27 mai la Biblioteca Centrală din Viena expoziția ‘Europa — moștenirea umaniștilor’. Proiectul reunește figuri reprezentative ale umanismului european și este organizat în parteneriat cu Universitatea din Viena, Academia Austriacă de științe și Buchereien Wien (Bibliotecile Municipale).

Vernisajul expoziției are loc în data de 19 aprilie, începând cu ora 19.00. În deschidere vor lua cuvântul Christian Jahl — directorul Bibliotecii Centrale, Teresa Indjein — șeful Secției pentru Politici Culturale din cadrul Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Relații Externe al Republicii Austria, Christian Gastgeber — Academia Austriacă de științe și Irina Cornișteanu — președinte EUNIC Austria și director al Institutului Cultural Român de la Viena. Programul serii cuprinde intervenții muzicale în stil renascentist în interpretarea ansamblului slovac Musicantica Slovaca.

23 de țări prezintă pe panouri de mari dimensiuni câte două personalități care au trăit între secolele al XV-lea și al XVIII-lea și care au avut un rol determinant în evoluția Europei.

La originea Europei de astăzi, a idealurilor Uniunii Europene, stau concepte și valori născute în timpul Renașterii. Expoziția evocă rolul unor umaniști mai puțin cunoscuți și al unor personalități feminine remarcabile, rămase în umbră.

România îi prezintă pe Johannes Honterus (1498-1549) și Nicolaus Olahus (1493-1568). Materialele de descriere a umaniștilor transilvăneni sunt realizate de dr. Ioan-Aurel Pop (rector al Universității ‘Babeș-Bolyai’, membru al Academiei Române și director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române) și Alexandru Simon (cercetător la Academia Română în cadrul Centrului de Studii Transilvane).

În cadrul unui program de evenimente conexe desfășurat timp de două luni în Viena, vor avea loc dezbateri pe teme precum colaborarea și relațiile dintre națiuni, fenomenul migrației, toleranța în societatea de azi, moștenirea culturală și lingvistică. În acest context, prof. dr. Ioan-Aurel Pop va susține pe 21 mai la sediul Institutului Cultural Român de la Viena conferința ‘Mărturii străine despre limba română la începuturile epocii moderne’.

EUNIC Austria reunește 27 de institute culturale și ambasade care dezvoltă proiecte comune, cu rolul de a promova înțelegerea și diversitatea culturală europeană în societate. Începând din septembrie 2016, Institutul Cultural Român de la Viena deține președinția clusterului. Mai multe informații despre activitatea EUNIC Austria găsiți aici: austria.eunic-online.eu

Post-ul Ioan Aurel Pop prezent la o expoziție EUNIC Austria la Biblioteca Centrală din Viena apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Iosif Rus, profesorul din Gherla de 101 ani, care a trecut prin război cântând la vioară!

$
0
0

La cei 101 de ani ai săi, profesorul Iosif  Rus citeşte fără ochelari şi urcă mai sprinten decât un tânăr etajele blocului în care locuieşte. A trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial cu vioara în raniță, deşi un instrument extrem de valoros i-a fost furat pe front de către ruşi. El mărturiseşte, astăzi, cu  detaşarea pe care i-o dă vârsta, că a fost un om norocos în viaţă: „Norocul nu m-a părăsit pe parcursul vieţii, în primul rând pentru că n-am fost bolnav vreodată. Apoi, pentru că, deşi rănit la şold, nu am fost atins la mână, astfel că am putut cânta la vioară. Şi norocos am fost iarăşi pentru că, pe front, de fiecare dată scăpam teafăr, deşi zeci de militari mureau lângă mine”.

 

„De la tata am moştenit gena longevităţii”

Mărturisesc, după ce-mi programasem plecarea la Gherla dorisem să renunţ fiindcă aflasem, în autogara Cluj, chiar înainte să urc în microbuz că bătrânelul – dintr-o stranie cochetărie, de parcă i-ar fi furată aura odată cu declanşarea aparatului – nu este niciodată încântat să-şi facă fotografii şi pe deasupra, chiar şi puţinele fotografii pe care le deţinea fuseseră rătăcite accidental de către familie. Astfel, mi se părea oarecum absurd să încerc să-i reconstitui viaţa fără un minim suport de imagini, aşa că îmi cerusem deja banii înapoi pe bilet, hotărât să renunţ la deplasare, iar bărbatul de la casierie s-a executat, amabil. Dar, înainte de a mă depărta, am intrat în vorbă cu el şi am aflat că e gherlean şi-l cunoaşte bine pe profesorul Rus. Apoi, după ce i-am mărturisit deziluzia mea, omul m-a sfătuit să mă răzgândesc – nu din patriotism local – ci pentru că, efectiv, bătrânelul e un adevărat fenomen al Gherlei, o persoană cum rareori întâlneşti. Aşa că, mergând pe „mâna” lui, în minutul următor eram instalat deja, confortabil, în cursa Cluj-Napoca – Gherla, care a pornit – doar cu doi călători – spre destinaţie. Şi, după cum se va vedea mai târziu, până la urmă nu voi regreta că i-am ascultat sfatul… După descinderea în municipiu, îl întâlnesc degrabă pe dl. Marius Jiman, soţul nepoatei lui Iosif Rus. Acesta mă aşteaptă la bariera de la calea ferată, situată pe şoseaua care duce spre Mănăstirea Nicula. Ne întoarcem, şi apoi intrăm într-un bloc aflat în proximitate şi urcăm la apartamentul lui Iosif Rus şi al soţilor Jiman. Acesta, sprinten ca un  tânăr şi fercheş, nevoie-mare, mă aşteaptă în prag, bucuros de cunoştinţă. Mă scanează cu o privire pătrunzătoare, de dascăl, şi ne deplasăm în sufragerie, unde Iosif Rus îşi începe, fără prea multe tatonări, depănarea poveştii vieţii:„M-am născut în satul Ghiolt, comuna Ţaga. Tata a fost în Primul Război Mondial prizonier în Siberia, iar mama a murit în anul 1918, de Rusalii, când eu aveam doi ani şi şase luni. Mai aveam încă trei fraţi, cu toţii mai mari. Tata s-a întors în noiembrie 1918 din Rusia şi s-a recăsătorit, având cu cealaltă soţie încă doi copii. Mama de-a doua a murit în 1974, iar tata în anul 1978, la vârsta de 95 de ani. Poate că de la el moştenesc această genă a vitalităţii şi longevităţii, astfel că dintre toţi fraţii mei am rămas la această oră singurul în viaţă”.

intrun cvartet de coarde

Învăţător la Penitenciarul Gherla şi apoi militar pe graniţă

Îşi începe şcoala primară, abia la patru ani după Marea Unire de la 1  Decembrie 1918, pentru că a durat ceva timp până s-a instalat în zonă şcoala românească. Explică profesorul: „Am început la vârsta de şapte ani, după ce ne-or adunat – exact ca-n „Amintirile din copilărie” ale lui Creangă – cu bădiţa Vasile Moldovan, cantorul bisericii, într-o singură clasă, pe toţi – mici şi mari – iar singura noastră obligaţie era să aducem în fiecare zi câte un butuc pentru foc. Iar sâmbăta venea la noi preotul Andrei Bujor – împuşcat mai târziu, în 1944, de către horthyşti, la Mureşenii de Câmpie –  care făcea un fel de oră de „procitanie” (n.n.- religie) dar şi de verificare a cunoştinţelor noastre.” Îşi continuă studiile, în 1927, la Cluj, în cadrul Şcolii Normale, aflată pe atunci în proximitatea Pieţei „Mihai Viteazu”, lângă actualul Liceu „Nicolae Bălcescu”, dar nu înainte de a trece un examen dificil. „Ţin minte, la matematică am avut un examen scris, cu o problemă în care, după ce mi se dădeau dimensiunile unei lăzi cu zahăr, mi se cerea să răspund cât costă zahărul. Eram în bancă împreună cu un elev de la Casa Copilului din Cluj. Acolo a venit un inspector şi ne-a zis: „Mă copii, rezolvaţi problema prin regula de trei simplă”. Eu nu ştiam metoda aceasta şi am tras cu ochiul la coleg, dar până la urmă am rezolvat-o altfel, cum ştiam eu, prin adunări şi scăderi. Iar concursul oral s-a făcut afară, în curte, în faţa părinţilor. Ambele le-am luat, cu brio”. Arată, mai departe că a rămas la Cluj trei ani, însă pentru că tatăl său n-a mai avut bani l-a adus acasă, la Gherla, în 1930, la Şcoala Normală, exact în anul când s-a mutat Episcopia Greco-Catolică la Cluj. A absolvit aici „şcoala săracilor”, Şcoala Normală de Băieţi din Gherla – o şcoală cu profesori extraordinari, în ciuda poreclei dobândite. „Ce mi-a părut cel mai rău după plecarea de la Cluj a fost că am pierdut profesorii de vioară, adevărate personalităţi muzicale  – şi m-am trezit în Gherla mea unde numai un coleg sau doi cântau la acest instrument. Iar pentru că eram cel mai bun la muzică, la absolvire dirigintele meu, preot la Penitenciarul Gherla, m-a dus acolo ca învăţător al deţinuţilor minori – însă pe post de gardian cu atribuţii de învăţător – între alte douăzeci şi cinci de cadre didactice”. După satisfacerea stagiului militar, ca TR-ist, între 1937 – 1938, Rus este numit suplinitor în două localităţi: Groape, lângă Târgu Lăpuş şi de asemenea un sat lângă Ileanda, dar numirea oficială de la minister îi vine pentru comuna Baciu, judeţul Braşov. Se întoarce la Penitenciarul Gherla, detaşat fără voie, în 1939,  iar în 1940, după atacul Poloniei de către Hitler armata îl mobilizează şi ajunge, împreună cu regimentul său la graniţa de vest a ţării, unde rămâne până la Diktatul de la Viena din 30 august, 1940. „Momentul acesta a fost tulburător în viaţa mea şi a Ardealului, fiindcă e tragic să cedezi acest pământ sfânt, fără luptă, datorită unor împrejurări istorice. De acolo am fost lăsaţi la vatră, iar restul camarazilor mei s-a deplasat la Râmnicu Vâlcea. Plângeam cu toţii, distruşi că trebuie să lăsăm Ardealul de izbelişte, fără luptă”, explică profesorul, cu o mină tristă, parcă retrăind clipele de atunci.

Iosif Rus in 1966

„Vezi, să nu apar prea bătrân în poză”!

După doi ani de şedere acasă , la Baciu, lângă Braşov în 1942 a fost mobilizat la Regimentul 95 Infanterie Turnu Severin, începând pregătirile pentru război, împreună cu armata germană, pregătire ce a durat o lună. Apoi a pornit cu unitatea lui spre Caucaz. „La un moment dat, după atacul lui Hitler asupra Stalingradului, Frontul de Vest a fost oprit şi am instalat sârmă ghimpată între noi şi ruşi. Însă, după primul atac al ruşilor din Caucaz, la 1 octombrie 1942 m-am trezit că de pe urma măcelului de atunci, din totalul de 40 de militari ai plutonului nostru am rămas rapid 20”, mărturiseşte profesorul. Adaugă apoi că marea ofensivă a armatei sovietice a început la 4 aprilie 1943, cu 43 de baterii de tunuri, care operau pe o suprafaţă de patru kilometri, plus artileria grea cu care ruşii atacau, de la distanţa de 18 km. La această ofensivă Iosif Rus este rănit la şold şi împreună cu căpitanul unităţii, rănit şi el, este mutat într-o unitate nemţească, aflată într-o comună destul de îndepărtată. „De acolo, ne-au pus într-o maşină şi ne-au trimis până-n Crimeea, unde am fost tratat la un spital românesc. Apoi, pentru o îngrijire mai  bună, ne-au trimis la Bucureşti, în vinerea Paştilor anului 1943. Am avut un mare noroc şi schija a ieşit singură din şold, iar medicul s-a tot minunat de asta fiindcă şansa să nu fi rămas şchiop era de una la mie… Iată, a fost încă o dovadă că m-am născut sub o zodie norocoasă”, mărturiseşte interlocutorul meu. După bombardamentul americanilor asupra Severinului, de şase ori, în noaptea de Paşte a anului 1944 profesorul are din nou un noroc orb: întoarcerea armelor împotriva nemţilor îl prinde acolo şi nu este trimis pe Frontul de Vest, împotriva nemţilor, ci e numit şeful unui depozit din Turnu Severin pentru a administra capturile făcute de români în Transnistria – capturi care trebuiau aduse înapoi de la Craiova, Târgu Jiu, Filiaşi, etc. „Nu făceam altceva decât să inventariez maşinile de cusut, dulapurile frigorifice, cerealele, animalele şi multe alte lucruri – care erau aduse acolo. Şef îmi era colonelul sovietic Vokov, care glumea tot timpul cu mine zicându-mi că mă numesc Rus, dar tot nu sunt rus de-al lui. Apoi, toate capturile astea le-am pus în douăsprezece şlepuri şi le-am transportat la Galaţi, pe Dunăre. Dacă nu aveţi imaginea clară a problemei, trebuie să ştiţi că într-un asemenea şlep intrau nu mai puţin de 80 de vagoane. Iar sfârşitul războiului, 9 mai 1945, m-a găsit la Galaţi, pe un asemenea şlep. M-am întors la Severin în iunie 1945, iar în 1948 când s-a făcut reforma învăţământului – cu totul cu mine – erau în Severin patru profesori de muzică”, adaugă Rus. Părăseşte apoi camera, la rugămintea mea, ca să-şi aducă vioara şi să mi-o arate. A fost metoda mea ca să-l determin cumva să stea la poză cu vioara în mână, cunoscându-i aversiunea pentru şedinţele foto. Intervine, zâmbind cu dragoste soţul nepoatei, în timp ce bătrânelul cotrobăie, cu zgomot, prin dulap: „Actuala lui vioară e excelentă, de dată mai recentă, din secolul XX, dar a avut una de prin secolul al XIX-lea, formidabilă şi scumpă, dar pe care i-au furat-o însă ruşii în timpul războiului”. Apare, radiind, profesorul şi îi fac astfel câteva „shot”-uri în postură de muzician, aşa cum a fost întreaga sa viaţă – indiferent că s-a aflat pe timp de pace sau de război. Nu este foarte încântat de gestul meu şi-mi aruncă, avertizându-mă mai în glumă, mai în serios: „Vezi, să nu apar prea bătrân în poză”!

Rus in familie 100 de ani

Iubit de ursitoare

Îşi continuă relatarea poveştii vieţii sale, referindu-se la activitatea muzicală: „Încă din anul 1946 muncesc metodic în domeniul muzical. La Târgu Severin, de pildă, am avut ansambluri de copii şi orchestră. Cântam intens la vioară încă din perioada studiilor de la Cluj, din 1927, când vioara era obiect obligatoriu în cadrul programei şcolare. Am continuat apoi la Gherla, începând cu 1954 – întâi la Şcoala Pedagogică şi apoi la Casa Pionierilor, până la pensionarea mea care a avut loc în anul 1980. Dar continuă chiar şi acum, cu numeroase concerte, tot la Casa de cultură, unde director e Marius Guţă, elevul meu din ultima serie de copii pe care i-am pregătit la Casa Pionierilor. Dar cânt şi-n corul Bisericii Ortodoxe din municipiu, precum şi-n Corala „Magna” a oraşului. De asemenea, timp de 43de ani am lucrat cu numeroase formaţii artistice ale oraşului, inclusiv cu cele maghiare… Asta, pe lângă fanfară, coruri, formaţiile de dansuri, teatru sau trupa de operetă, aceasta din urmă fiind tot a maghiarilor. Să nu mai spun de onoarea care mi s-a făcut în octombrie 2015, când, la împlinirea vârstei de 100 de ani am primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului”. Îl rog să-mi povestească câte ceva despre soţia lui, Eugenia, decedată în urmă cu 29 de ani, în 1988. Mărturiseşte acesta, cu un aer trist, semn că durerea pierderii ei rămâne vie chiar şi după atâţia ani: „Ne-am cunoscut la Ocna Mureş, oraşul ei natal, când am fost în trecere cu armata pe acolo, însă ne-am căsătorit mult mai târziu, în 1954, când ne-am regăsit. N-am avut copii împreună – în schimb avusese ea un băiat, dintr-o relaţie trecută – pe care l-am trecut, bineînţeles pe numele meu. Iar el a avut o fată, pe nepoata, iar nepoata pe scumpa mea strănepoată”. Îşi încheie rememorarea cu acelaşi aer tonic, optimist, pe care i-l ştiam: „În orice caz, nu mă pot plânge fiindcă viaţa mea a fost cumpătată şi liniştită – deşi cu necazuri multe, dar pe care am încercat să nu le bag în seamă. Iar norocul nu m-a părăsit nicio clipă, ca dovadă că am ieşit cu bine dintr-o mulţime de situaţii-limită. Plus că în patruzeci şi trei de ani de serviciu n-am fost niciodată bolnav sau internat în spital, fapt care se poate numi, evident, tot noroc. Dar şi să-mi păstrez vederea şi mintea intacte la această vârstă cred eu e o nouă dovadă că mi-au prevestit numai de bine, la naştere, ursitoarele”!

Iosif Rus, cu strănepoata


Marius Jiman, soţul nepoatei lui Iosif Rus: „Eu locuiesc la dânsul din 1990 şi-n tot timpul acesta care a trecut nu ne-a jignit niciodată, n-a spus ceva deplasat sau nepoliticos. E un om foarte calm şi cred că viaţa lui lungă e datorată şi psihicului său puternic. Are totul împărţit, cu chibzuinţă: banii pregătiţi pentru plata apei, gazului, cheltuielilor – şi de când îl ştiu primul lucru pe care-l face când o primeşte plăteşte utilităţile, ca să nu rămână cumva dator. În rest, programul lui arată astfel: se trezeşte zilnic la ora 7.00, ascultă ştirile la radio, apoi merge la baie şi se bărbiereşte. Mănâncă fix la ora 8.00. Când nu suntem noi acasă, îşi prepară singur tot ce-i trebuie. În schimb, trebuie să aibă la masa de amiază ciorbă, de aceea i-o pregătim din timp. Dimineaţa, la 9.00, pleacă în oraş după ziarele la care e abonat şi stă cu prietenii şi cunoscuţii până la ora 12.00. Apoi se întoarce acasă şi citeşte ziarele, fără ochelari, până la 13.00 când ia masa. Apoi, de la 13.30 la 15.30 se odihneşte, după care iese din nou în oraş, la plimbare. Se întoarce la ora 19.00 – asta vara, iarna mai devreme – când se aşează  pentru maxim douăzeci de minute la televizor, la ştiri şi apoi adoarme cu o carte în mâini, fiindcă nu poate dormi dacă nu citeşte în fiecare seară câteva zeci de pagini”.

Post-ul Iosif Rus, profesorul din Gherla de 101 ani, care a trecut prin război cântând la vioară! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un băiat de 14 ani din Mociu a fost sfâşiat în plină stradă de câinele unei vecine, lăsat liber!

$
0
0

Luni, 17 aprilie Dănuţ, un băiat de 14 ani din localitatea Boteni, comuna Mociu a fost atacat şi sfâşiat, în patru locuri, de câinele unei sătence. Adolescentul se plimba pe uliţele satului împreună cu două colege, iar în momentul când patrupedul a sărit pe el, fetele au reuşit s-o ia la sănătoasa şi să ţipe după ajutor. A intervenit salvator proprietara animalului care a sărit pur şi simplu pe el şi l-a oprit, altminteri copilul ar fi fost hăcuit, pur şi simplu. Însă, femeia n-a fost cinstită până la capăt: ca s-o liniştească, i-a spus mamei copilului că animalul e vaccinat, lucru infirmat de veterinarul satului. Acesta a arătat că nu  reuşise să vaccineze patrupedul din cauza violenţei sale extreme.

 

Marţi, 18 aprilie, Dănuţ, însoţit de mama lui, este poftit după câteva minute de aşteptare în cabinetul de consultaţii al I.M.L. Cluj. Cei doi se întorc însă dezamgiţi deoarece, în ciuda faptului că băiatul avea trei urme profunde de muşcătură la picioare şi una mai superficială, la mână, li s-a cerut, conform legii să prezinte programul de vaccinare al băiatului emis de către medicii de la Clinica de Boli Infecţioase. Asta, fiindcă de gradul de severitate al tratamentului prescris depinde întotdeauna şi numărul zilelor de îngrijiri medicale pe care urmează să-l recomande legiştii.  De aceea, înainte de a se întoarce la „Infecţioase” pentru a li se prescrie desfăşurătorul tratamentului, mama şi copilul au acceptat să stea câteva minute de vorbă cu jurnalistul Gazeta de Cluj. Astfel, sub ochii îngrijoraţi ai mamei, băiatul a început, cu curaj, să povestească drama prin care a trecut luni, 17 aprilie: „ Mă plimbam pe uliţă cu două fete din sat când prin poarta lăsată deschisă a vecinei noastre, Marişca, a sărit la noi câinele ei, cunoscut şi temut de toată lumea pentru că-i foarte rău. Prima dată m-a apucat de pulpă şi m-a aruncat jos, apoi m-a muşcat serios în alte trei locuri, făcându-mi bucăţi pantalonii şi umplându-mă de sânge. Prietenele mele au reuşit, cumva, să fugă însă din fericire, după ce ne-a auzit ţipând a venit stăpâna lui Rex şi s-a aruncat peste câine, împiedecându-l să mă mai muşte. Din fericire, vărul meu era acasă, aşa că m-a dus repede cu maşina la dispensarul din Mociu, unde asistentele de acolo m-au bandajat. Însă sunt supărat pe vecină, care a zis că nu-i nimic, să nu iau în seamă muşcăturile, fiindcă Rex e vaccinat, lucru despre care am aflat că nu-i adevărat. Ne-a spus chiar nenea veterinarul că n-a reuşit să-l vaccineze din cauză că-i foarte rău şi n-a stat”. Intervine în discuţie şi mama băiatului: ”Azi dimineaţă am venit şi la Urgenţă, la Cluj-Napoca – şi de acolo am fost trimişi la Clinica de Boli Infecţioase, unde i s-a făcut copilului injecţie. Din păcate, acum vecina se arată indiferentă la ce i s-a întâmplat copilului şi nici măcar nu ne-a sunat să ne întrebe cum se mai simte Dănuţ. De asemenea, până primim certificatul medico-legal, cu zilele de îngrijire, primul lucru pe care-l vom face când ajungem acasă este să întocmim plângere penală, la poliţie împotriva vecinei noastre”.

Post-ul Un băiat de 14 ani din Mociu a fost sfâşiat în plină stradă de câinele unei vecine, lăsat liber! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Doi tineri de 18 şi 22 de ani rupţi în bătaie de Paşte, cu bâte de baseball, la o discotecă din Călata!

$
0
0

Incidentul a avut loc luni, 17 aprilie, la ora patru dimineaţa, într-o discotecă din localitatea Călata, comuna Călăţele. Doi tineri, Ionuţ şi Adelin, în vârstă de 22, respectiv 18 ani tocmai ieşeau din discotecă şi se îndreptau spre automobilul lor când trei inşi înarmaţi cu bâte de baseball au năvălit intempestiv peste ei şi le-au administrat o „corecţie” exemplară. Totul, pentru că împotriva liderului acestora, Alin-Vlad, există un proces pe rol pentru loviri şi alte violenţe, intentat de fratele lui Ionuţ, bătut şi el în condiţii asemănătoare de către Alin-Vlad, tocmai în noaptea de Crăciun a anului 2016.

 

Cei doi tineri, ambii din localitatea Dealul Negru, comuna Călăţele, însoţiţi de unchiul unuia dintre ei, păşesc în coridorul I.M.L. Cluj. Mai „şifonat” pare Ionuţ, bărbatul de 22 de ani, însă Adelin, tânărul de 18 ani acuză crunte ameţeli şi dureri după lovitura pe care a  încasat-o în moalele capului şi l-a trimis la ”somn” pentru o jumătate de oră!  Ionuţ, cel vizat de această răzbunare, povesteşte modul în care s-a desfăşurat întreaga tărăşenie: „Era deja luni dimineaţă, ora patru, când am ieşit din discotecă şi ne-am îndreptat spre maşină. Nici n-am ajuns la ea că ne-am şi trezit cu trei inşi  din Beliş şi Râşca, înarmaţi cu bâte de baseball, care tocmai coborâseră dintr-o maşină.  Îl aveau în frunte pe Alin-Vlad, un bătăuş notoriu din satul nostru, Dealul Negru, în vârstă de 25 de ani,  individ cu o mulţime de procese pe rol pentru violenţe, dar niciodată pedepsit până acum, din motive care-mi sunt necunoscute. De altfel, tot el este şi cel care l-a bătut rău pe fratele meu, cu câteva luni în urmă, chiar în seara de Crăciun, şi din această cauză este cercetat într-un dosar penal, aflat pe rol. De aceea ne-a atacat el acum, ca să se răzbune şi probabil ca să ne determine să ne retragem plângerea. După cum vedeţi, pe mine m-au lovit în cap şi la ochi, iar pe Adelin direct în cap”. Descrie şi Adelin coşmarul prin care a trecut în a doua zi de Paşte: „După ce-am încasat lovitura m-am prăbuşit la pământ şi am rămas inconştient timp de mai bine de o jumătate de oră. Apoi, după ce mi-am mai revenit puţin ne-am deplasat amândoi la Spitalul din Huedin unde medicii nu mi-au făcut niciun consult amănunţit. S-au mulţumit să mă trimită la Cluj, la U.P.U. Acolo, deşi sunt major, am fost trimis la Pediatrie, pe Moţilor, unde un domn doctor Dobrescu (n.n. –  renumitul medic şpăgar?)  m-a consultat la fel de superficial, refuzând să mă trimită la un computer tomograf. De aceea, acum am ajuns aici fără urme evidente de lovituri, dar cu ameţeli şi dureri uriaşe şi urmează ca după refuzul acelui medic să mă duc la o clinică privată şi plătesc o mulţime de bani pentru un consult real”. Între timp, Ionuţ se întoarce din cabinetul de examinări al I.M.L. Cluj, cu un certificat medico-legal în care i-au fost recomandate între 8 şi 9 zile de îngrijiri medicale. La rândul său, Adelin este consultat şi el – dar în lipsa unor urme evidente ale loviturii încasate nu i-au fost recomandate zile de îngrijiri. „Am uitat să vă spun că în atacul respectiv a fost lovit încă un prieten de-al nostru, Dorin Ionuţ, însă din câte am înţeles el nu a venit încă la I.M.L.”, adaugă Ionuţ, după care toţi trei îşi iau rămas bun şi părăsesc incinta instituţiei medicale.

“La data de 17 aprilie a.c., doi tineri, de 18 şi 22 de ani, din Dealu Negru, au formulat plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, reclamând faptul că, la data menţionată, în timp ce se aflau pe raza localităţii Călata, au fost agresaţi de un tânăr de 26 de ani. Cercetările continuă pentru lămurirea aspectelor sesizate şi luarea măsurilor legale”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Doi tineri de 18 şi 22 de ani rupţi în bătaie de Paşte, cu bâte de baseball, la o discotecă din Călata! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Imobilul de 11 etaje ce se construieşte în Mărăşti i-a făcut pe vecini nemulţumiţi: Cum este posibil aşa ceva?

$
0
0

În luna octombrie 2016, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a autorizat executarea lucrărilor de construire pentru un imobil de 11 etaje pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Vecinii din zonă îşi exprimă nemulţumirile legate de blocul ce se edifică în cartierul Mărăşti, în spatele supermarketului Lidl, motivând că în vecinătate sunt blocuri numai de patru etaje, cerând şi o explicaţie reprezentanţilor primăriei.

 

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului stabileşte încadrarea funcţională UTR Z = subzonă centrală cu funcţiuni de centru de afaceri, comerţ, locuire şi parking, cu clădiri de înălţime medie şi accente înalte. Regimul de înălţime va fi variabil, max. 12 etaje, cu încadrarea în condiţiile avizului Autorităţii Aeronautice Civile. Indicii urbanistici: POT max = 40% şi CUT max = 2,9.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) complexul de clădiri va adăposti 88 apartamente, 7.350 mp de birouri şi 3.500 mp de spaţii comerciale şi servicii.

Construcţia cuprinde: la subsoluri – garaje auto (adăpost de protecţie civilă), la parter – spaţii birouri şi servicii, la mezanin, etaj 1, etaj 2 şi parţial etaj 3 – birouri, servicii şi locuinţe, la etaj 3 parţial şi până la etaj 11 – apartamente de locuit cu 1,2 sau 3 camere.

”Înspre bulevard se va construi un volum pentru complexul comercial, cu D+P+E, iar în spatele acestuia un volum cu înălţimi variabile de la S+P+M+10E+etaj retras, cu descreştere până la S+P+M+12E, cu funcţiuni de birouri şi locuinţe. Configurarea clădirilor respectă normele de distanţă faţă de limitele terenului. Amplasarea pe parcelă se face în retragere de min. 5,0 m spre bulevardul şi cca 12 m spre partea posterioară, unde se preia alinierea cu blocurile vecine. Zona posterioară, dinspre canal, se va amenaja ca spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii, cu menţinerea şi reamenajarea aleii pietonale de pe mal. Se rezolvă accesul auto şi pietonal în incintă, pe alee de 6,5 m carosabil + trotuar, platforme de parcare dalate la sol şi parking subteran în subsolul general (în total se realizează 150 locuri pentru locuinţe şi birouri)”, se arată în PUD.

  

Cine construieşte imobilul

Beneficiarul proiectului este Portico Investments România (PIR), o filială a Portico Investments Limited, cu sediul în Insulele Jersey, situate în Canalul Mânecii şi aparţinând din punct de vedere administrativ Marii Britanii. PIR, Portico Investments Limited şi Portico Retail Kft, din Ungaria, sunt acţionarele Karpatbau Construct SRL, cu sediul la Cluj, care are ca administratori un israelian – Dahan Isaac, un francez – Jean Philippe şi un american – Aaronson Glenn Hunter.

Portico Investments România (PIR) edifică pe B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 95-97 (în spatele supermarketului Lidl Mărăşti), pe terenul fostei fabrici Napolact un bloc cu 11 etaje. Potrivit proiectului, imobilul va avea funcţiuni mixte, birouri şi locuinţe, va avea două niveluri de subsol, parter, mezanin, 10 etaje şi unul retras (S2+S1+P+M+10E+R).  Durata de executară a lucrărilor este de 50 de luni, iar investiţia se ridică la aproximativ19 milioane de lei –  lucrări în valoare de 13.757.000 locuinţe + 5.129.000 lei birouri şi organizare de şantier în valoare de 188.860 lei.

Arhitectul şi proiectantul sunt cei care orchestrează întregul proiect. În mod normal, proiectantul colaborează cu beneficiarul construcţiei pentru a lua deciziile, teoretic, cele mai bune cu privire la alegerea soluţiilor arhitecturale, structurale şi a instalaţiilor electrice şi termice. În acest sens. documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire a fost elaborată de SC PLAN TRADE SRL, societatea condusă de arh. Hanga Ladislău şi de Simion Chichişan.

Inginerul Simion Chichişan conduce şi controversata societate de proiectare Chibo SRL. Ziua de Cluj a scris acum câţiva ani că în perioada iunie 2005-iunie 2006, locul întâi la aprobări de PUD-uri îl ocupa detaşat societatea Chibo SRL. Cele mai multe reclamaţii din acea perioadă despre abuzuri şi ilegalităţi în diverse lucrări de construcţii pe raza oraşului vizează tocmai societatea Chibo. Cazurile punctuale de ilegalităţi prezentate în 2006 arată că există mai multe “filiere” prin care un proiect (PUD) care nu respectă legislaţia în construcţii poate fi aprobat cu lejeritate.

lidl 2 google maps

Nemulţumirile vecinilor noului bloc

Alexandra Toma cere explicaţii primăriei pentru autorizaţia pe care reprezentanţii instituţiei au emis-o şi pune la îndoială legalitatea acestui fapt, având în vedere că în zona în care se edifică imobilul sunt doar blocuri de patru etaje.

”As vrea să ştiu, întrucât locuiesc în zonă, cum s-a putut da autorizaţia de construire a unui ansamblu de blocuri de locuinţe de 10 etaje (S+P+M+10 etaje) într-o zonă înconjurată doar de blocuri de patru  etaje (în spatele Lidl Mărăşti)? Care este baza legală pentru aşa ceva?”, spune clujeanca.

Un alt clujean crede că traficul din zonă va fi afectat din cauza fluxului mare de maşini:

”Această clădire va sugruma circulaţia din zonă. Aproape tot Clujul se umple cu blocuri de locuinşe sau birouri foarte înalte. Oricum oraşul este deja sufocat de trafic, dacă mai sunt şi clădiri cu apartamente şi birouri, situaţia va fi tot mai rea şi nicidecum nu pare o problemă care să se rezolve în următoarea perioadă. Iar politica municipalităţii nu este de ajutor”.


Achiziţiile PIR în Cluj-Napoca

Portico Investments România a construit şi clădirea în care funcţionează supermarketul Lidl de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi furnizorul de soluţii software pentru piaţa imobiliară Yardi. Imobilul, inaugurat în 2012 dispune de demisol, parter şi etaj, iar construcţia ce se edifică în spatele acesteia are 11 etaje, unde pe lângă apartamente şi birouri va funcţiona şi un magazin de electrocasnice.

Portico Investments (fostul fond de investiţii Morava) a achiziţionat spaţiile Napolact încă din 2006. Portico deţine 42 de proprietăţi imobiliare în Cehia, Ungaria, România şi Polonia, în urma unei investiţii brute de 200 milioane de euro.

Grupul are 22 de proprietăţi situate în Cluj, Arad, Reşiţa, Haţeg, Odorheiu Secuiesc, Mediaş, Orşova, Simeria, Târgu-Mureş, Deva, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Moldovenesc, Drobeta Turnu Severin, Tulcea, Bârlad, Carei şi Oradea. Cele mai multe sunt închiriate de Penny, Billa, Lidl, Spar, Plus, Domo şi Carrefour Express.

Post-ul Imobilul de 11 etaje ce se construieşte în Mărăşti i-a făcut pe vecini nemulţumiţi: Cum este posibil aşa ceva? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Infinity Games funcţionează în ilegalitate

$
0
0

În cartierul Mănăştur funcţionează la parterul unui bloc sala de jocuri Infinity Games. Familiile care locuiesc în vecinătate se arată deranjaţi de modul în care localul funcţionează, iar unul dintre locatari a înaintat o plângere către instituţiile abilitate prin care cere să se facă verificări în ceea ce priveşte ilegalităţile expuse de acesta.

 

Un clujean a depus o plângere către Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Poliţia Locală Cluj-Napoca cu privire la modul în care funcţionează sala de jocuri Infinity Games de pe Aleea Clăbucet nr. 5

”Rog să efectuaţi verificarea legalităţii şi a modului în care s-a acordat dreptul de funcţionare cu program non-stop al sălii de jocuri Infinity Games de la parterul imobilului precizat mai sus. Precizez ca în mod repetat de la deschiderea acestei societăţi comerciale preponderent după orele 23:30, liniştea în imobil a fost tulburată de manifestări zgomotoase ale clienţilor, atât în interiorul cât şi în jurul localului, motiv pentru care am solicitat intervenţia poliţiei prin apelarea numărului de urgenţă 112, ineficient însă deoarece până la deplasarea echipajului situaţia nu mai putea fi constatată de reprezentanţii structurilor de poliţie”, este una dintre problemele semnalate de Andrei M.

Totodată, clujeanul a cerut lămuri în legătură cu orarul de funcţionare a localului pentru care Revital SRL, firma care deţine lanţul de baruri – casino Infinity Games, trebuia să ceară vecinilor acordul de funcţionare, aşa cum prevede legislaţia. Acordul de funcţionare este actul administrativ emis de autoritatea locală prin care se reglementează şi aprobă desfăşurarea activităţii de comercializare a produselor şi serviciilor pe piaţă.

”Cu aceeaşi ocazie, rog să-mi comunicaţi dacă s-a depus o copie certificată în conformitate cu originalul a documentului/documentelor menţionate în Regulamentul de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Cluj-Napoca, respectiv capitolul II art.13 lit. c teza 4 si capitolul III, art., 9, care prevăd că ,,pentru unităţile de alimentaţie publică cu program de funcţionare peste orele 22,00, în vederea funcţionării este necesară îndeplinirea următoarelor condiţii: (…) să existe semnăturile cu datele de identificare, (cod numeric personal, act de identitate) ale locatarilor direct afectaţi pe orizontală şi vertical din locuinţele colective”, ,,acordurile tuturor vecinilor limitrofi, persoane fizice (cu care se învecinează pe plan orizontal şi vertical), referitor la orarul de funcţionare –formular tip sub semnătura privată  –  anexă-  deci o copie a documentului/documentelor care conţin semnăturile locatarilor sau a acordurilor la care se face menţiune în cadrul regulamentului ca parte a procedurii de eliberare a acordului de funcţionare pentru agenţii economici”.

Referitor la sesizarea făcută, Poliţia Locală a comunicat că localul nu are acord de funcţionare, în consecinţă s-a dispus suspendarea activităţii cafe-barului. Totuşi, în prezent, sala de jocuri Infinity Games funcţionează bine mersi.

”Societatea a depus la Primăria municipiului Cluj-Napoca o documentaţie incompletă în vederea eliberării acordului de funcţionare şi a aprobării de orar, pentru activitatea de cafe-bar, aceasta fiind returnată. Pentru lipsa acordului de funcţionare, societatea comercială a fost sancţionată, iar prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei încheiat s-a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea acordului de funcţionare”, se arată în răspunsul Primăriei.

Potrivit Regulamentului de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă pe raza municipiului Cluj-Napoca ”neînregistrarea la Primăria municipiului Cluj-Napoca, până la data controlului, a documentaţiei complete prevăzută de lege respectiv de prezentul act de reglementare, în vederea obţinerii acordului de funcţionare şi a aprobării de orar constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei”.

infinity games 2

Nu se ţine cont nici de legea antifumat

Considerând probabil că Legea antifumat nu-i pentru oricine, Infinity Games le permite clienţilor să fumeze într-un spaţiu public închis:

”Rog sa interveniţi şi să luaţi măsuri potrivit competenţelor legale atribuite instituţiei dumneavoastră prin prevederile art.14 indice 1  din Legea nr. 15/2016 modificată, întrucât prin încălcarea prevederilor legale, societatea comercială care îşi desfăşoară activitatea sub imobilul proprietate de la adresa mea de domiciliul, permite consumatorilor săi să fumeze într-un spaţiu public închis (aşa cum este definit în lege la art.2 litera m. ,, orice spaţiu accesibil publicului (…) care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat cel puţin doi pereţi (…)’’), respectiv în spaţiul de trecere şi acces către local şi magazinul alimentar alăturat”, semnalează clujeanul.

În schimb, reprezentanţii poliţiei locale cu comunicat că ”în datele şi la orele efectuării controalelor, nu au fost depistate persoane care să încalce prevederile Legii nr. 349/2002 cu modificările şi completările ulterioare”.
Camerele video, o altă problemă

Clujeanul a pus la îndoială şi faptul că accesul în scara blocului este monitorizată video, considerând că în acest mod i se încalcă dreptul la viaţa privată:

”Rog sa efectuaţi o verificare a cadrului legal incident pentru a stabili daca nu aveţi competenţe pentru a interveni legal şi dacă apreciaţi că nu vă revin atribuţii în acest sens, (…) întrucât doresc să sesizez autorităţile (Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal)  în legătură cu faptul că accesul în scara imobilului de domiciliu este monitorizat cel puţin video, nu ştiu daca si audio, cu aparatură de specialitate, în mod abuziv după părerea mea, încălcându-mi-se dreptul la viaţa privată, prevăzut şi garantat de Constituţie precum art. 71 NCC”.

Cu privire la acest aspect, reprezentanţii Poliţiei Locale au transmis că ”montarea camerelor video s-a efectuat în baza contractului de instalare echipament de securitate, încheiat cu SC PP PROTECT SECURITY SRL, existând avizul Serviciului de Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipale Cluj-Napoca”.

 

PP Protect a montat ilegal camerele video

Însă, potrivit legislaţiei europene obligatorii şi pentru România,  nu se instalează camere video pe căile comune de acces, alei, casa scărilor etc., în blocuri sau vile cu mai multe apartamente comune, decât dacă există acordul expres (scris) al tuturor locatarilor de drept care tranzitează aceste zone;

Utilizarea tehnicilor/sistemelor de supraveghere pentru captarea, manipularea, înregistrarea, stocarea şi comunicarea datelor constituite din imagini privind persoanele fizice reprezintă operaţiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, în conformitate cu Directiva 95/46/CE (paragraful 14) a Parlamentului European, act corelat cu dispoziţiile Convenţiei nr. 108/1981 a Consiliului Europei.
Concret, prin sistemului de supraveghere sunt prelucrate date cu caracter personal. Imaginile cu persoane fizice identificabile sunt date cu caracter personal.

Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a emis Decizia nr. 52 din 31 mai 2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, publicata în Monitorul Oficial nr. 389 din 11 iunie 2012.
Articolul 6 al actului normativ prevede: ”Prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea sistemelor de supraveghere video se efectuează numai cu consimţământul expres şi neechivoc al persoanei vizate.,cu excepţia cazurilor prevăzute de articolul 5, alineatul 2, din Legea nr. 677/2001”.

Art. 5 al 2 din Legea nr. 677/2001 se referă la cazurile în care persoana fizica solicită încheierea unui contract (ex: cu angajatorul), viaţa îi este pusă în pericol, în interesul public al autorităţilor, când operatorul este obligat prin lege să monteze camere video (ex: instituţiile bancare) pentru un interes legitim.

Conform dispoziţiilor în vigoare, fiindcă ne referim la un condominiu, e vorba despre acordul tuturor locatarilor persoane fizice identificate şi identificabile prin intermediul imaginilor colectate şi stocate.
În caz contrar, monitorizarea video la bloc şi în curţile comune e ilegală, iar operatorul –
persoanele fizice, juridice de drept public ori privat care gestionează sistemul video, este pasibil de a suporta rigorile legii.

În consecinţă, SC PP PROTECT SECURITY SRL, patronată de Pop Puşcaş Teodor  a montat camere video ilegal, deoarece nu au acordul locatarilor de pe Aleea Clăbucet, nr. 5, bl. S.


Infinity Games face zeci de milioane de lei anual din jocuri de noroc şi pariuri
Societatea SC Revital SRL a fost înfiinţată în anul 2001, iar de atunci cifra de afaceri şi numărul de angajaţi i-a crescut considerabil, de la an la an. Dacă în anul 2001 realiza o cifră de afaceri de doar 70.000 de lei, neavând niciun angajat, în 2015 societatea controlată de Ciura Adrian a reuşit o cifră de afaceri de nu mai puţin de 45,6 milioane de lei, un profit de 3,8 milioane şi având 290 angajaţi.

Având obiectul principal de activitate „Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri”, brand-ul „Infinity Games”, s-a răspândit rapid în toate cartierele Clujului, în prezent existând peste 30 de localuri în oraş.

Post-ul Infinity Games funcţionează în ilegalitate apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


”Aplaudacii” lui Adrian Zaharia, şeful APIA Cluj, daţi în judecată la Bucureşti

$
0
0

Pentru că nici o autoritate nu a luat nici o măsură, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a deschis un proces împotriva a şase angajaţi din cadrul APIA Cluj care au fost angajaţi de Adrian Zaharia pe sistemul PCR (pile – cunoştinţe – relaţii). Gazeta de Cluj a prezentat faptul că anul trecut au existat mai multe controale vizavi de modul discreţional în care Zaharia conduce APIA Cluj, dar lucrurile au continuat la fel ca şi până la data controalelor.

 

APIA Cluj împreună cu şase angajaţi din cadrul instituţiei, Groza Paul Sever, Filip Octavian Dumitru, Culic Maria Daniela, Raţiu Natalia Marinela, Dobrican Stefania şi Bogdan Natalia Teodora sunt daţi în judecată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici într-un proces care se judecă la Tribunalul Bucureşti şi care a fost înregistrat la începutul lunii trecute.

Toate aceste persoane fac parte din camarila lui Adrian Zaharia, şeful APIA Cluj, care i-a şi angajat.

Potrivit lui Antoniu Poienaru, fost angajat în cadrul APIA Cluj, condiţiile în care persoanele respective au fost angajate de către Zaharia sunt similare cu cele necesare pentru a fi angajat la ”apelul bocancilor”. ”Groza Paul Sever a fost angajat la Centrul local Capuşu Mare în 2014 pe funcţia de consilier debutant din poziţia de personal contractual, având la acea dată întreprindere individuală şi activităţi de arhivare. În 2015, luna aprilie, îşi lichidează întreprinderea individuală iar din 2016 devine consilier asistent la serviciul Controale pe teren, Apia Cluj.

Filip Octavian Ovidiu, din personal contractual devine consilier debutant, tot în 2014, la serviciul Măsuri de sprijin, pentru ca în 2016 să devină, brusc, consilier asistent la acelaşi serviciu.

Culic Maria Daniela, trecută pe la Eurocontact Serv Impex şi Paloma Tours, cu contract individual de muncă, având şi întreprindere individuală, devine personal contractual la Apia Cluj, apoi consilier debutant la serviciul Autorizare plăţi. Ea a fost mai iute de picior şi şi-a lichidat întreprinderea în decembrie 2014, pentru ca în 2016 să devină consilier asistent la acelaşi serviciu.

Raţiu Natalia Marinela, soţia lui Raţiu Ovidiu, consilier superior la serviciul Controale pe teren, devine consilier debutant în 2013, când soţul său a schimbat macazul, devenind simpatizant PC, dintr-un înflăcărat susţinător al vechiului dir. exec. Apia Cluj, Şerban Gheorghe, simpatizant şi cotizant PDL. Ea devine consilier asistent în 2014 şi consilier principal în 2015. În 2016 apare consilier principal la Compartimentul juridic, titulara postului fiind în concediu de maternitate şi mutată la Dej. Postul urma să-l ocupe noua stea juridică a Apia Cluj. Vechea titulară a postului şi apărătoare ferventă în instanţă a Apia, în procesul cu mine, s-a prezentat în mod ilegal în apărarea agenţiei, la ultimul termen pe care l-am avut, ea nefiind angajată la data procesului, 1.11.2016, în Compartimentul juridic.

Dobrican Ştefania, altă beizadea, aterizează la Apia Cluj, la serviciul Controale pe teren în 2014, din postura de personal contractual, direct consilier asistent. Ea este mai bengoasă fiind administrator şi acţionar la S.C. FLOWERGRAPH S.R.L.-D. dar şi fostă inginer horticol la S.C. COMGABY MOLN S.R.L.

În 2016 apare la serviciul Măsuri de sprijin, consilier asistent, fără a-şi mai declara SRLD-ul.

Ultima pe listă, cu voia dumneavoastră, este Bogdan Natalia Teodora. Aceasta, din poziţia de economistă în 2014, deţinută la SC INDECOR SRL, sare în schema lui Zaharia, direct consilier principal la serviciul recuperare debite, arzând probabil mai multe etape. Poate şi poziţia de expert a soţului de la ADS Cluj să fi contat. Nu ştim. Culmea e că în 2015 câştigă de la Apia,  din prestări servicii şi ca angajată consilier principal la acelaşi serviciu, luând bani şi ca economistă la SC INDECOR SRL”, arată Poienaru pe antoniupoienaru.finantare.ro, blogul lui.

 

Puţină incompatibilitate

Pentru ca tabloul să fie complet, şeful APIA Cluj, Adrian Zaharia, deţine din 2010 o întreprindere individuală care se ocupă, conform codului CAEN (129) de cultivarea plantelor permanente. Cu toate acestea, potrivit ghidului ANI privitor la incompatibilităţi, ”funcţionarii  publici,  funcţionarii  publici  parlamentari  şi  funcţionarii  publici  cu  statut  special  pot  exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar‐artistice (art. 96 al  Legii nr. 161/2003).  De  asemenea,  pot exercita  funcţii  în  alte  domenii  de  activitate  din  sectorul  privat,  care  nu  sunt  în  legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate, potrivit fişei postului”, arată ghidul. Ori, APIA funcţionează în acelaşi domeniu de activitate cu PFA-ul lui Zaharia: agricultura.

Încă din 2014, Gazeta de Cluj prezenta cum angajaţii din cadrul APIACluj se plâng de modul în care şeful instituţiei, Adrian Zaharia a transformat instituţia într-o feudă a Partidului Conservator. O parte dintre liderii sindicali se plâng de faptul că Zaharia pune presiune pe angajaţi pentru ca aceştia să se înscrie în sindicatul condus de Ovidiu Raţiu, văzut în APIA Cluj ca fiind omul lui Zaharia. Gazeta de Cluj a prezentat cum APIA Cluj a fost transformată în ”vehicolul de campanie” al conservatorilor clujeni, ţinând cont de faptul că majoritatea persoanelor angajate în ultimul timp fac parte din organizaţia ”Tineretul Conservator” din Cluj Napoca.


DNA lucrează la dosarul Zaharia

În cursul anului trecut, la APIA Cluj a avut loc un control făcut de Ministerul Agriculturii în urma căruia DNA a fost sesizată cu privire la modul în care Adrian Zaharia conduce instituţia. Din cauza acestui control, Zaharia a fost detaşat la Giurgiu, însă ”pilele” pe care le are s-au dovedit destul de puternice, astfel că el a revenit la conducerea APIA Cluj. Potrivit unei decizii APIA semnate de Nicolaie Horumbă, directorul general al instituţiei, şeful APIA Cluj, Adrian Zaharia, a revenit în post după ce fusese detaşat la APIA Giurgiu.

Potrivit surselor Gazeta de Cluj, Zaharia a motivat dorinţa de a reveni la Cluj prin faptul că trebuie să aibă grijă de părinţii lui bătrâni şi concubina lui a rămas însărcinată. Cu toate acestea, trebuie remarcat că concubina a fost angajata lui iar tatăl lui Adrian Zaharia încă mai predă la USAMV unde, potrivit surselor menţionate anterior, îi şi ţine locul atunci când fiul lui nu poate ajunge la universitate. Mai mult, concubina lui Zaharia a născut şi l-a dat în judecată pe Zaharia pentru neplata pensiei alimentare.


Despăgubiri de 40.000 de euro pe barba lui Zaharia

Magistraţii de la Curtea de Apel Cluj au decis că şeful APIA Cluj a concediat-o ilegal pe Gabriela Mateiu şi i-au acordat femeii despăgubiri de aproximativ 40.000 e euro, bani care vor fi plătiţi din fondurile bugetate ale APIA, şi nu din buzunarul lui Zaharia.  MATEIU GABRIELA TATIANA, va trebui reintegrată în funcţia pe care o deţinuse anterior şi recompensată cu salariile care i s-ar fi cuvenit din 2013, când a fost concediată de Zaharia. Gazeta de Cluj a prezentat faptul că în cadrul APIA Cluj Zaharia ia decizii discreţionale, sancţionează membrii de sindicat, pentru ca oamenii să plece iar posturile rămase libere să poată fi ocupate de cei aleşi de Zaharia. Cei care au depus plângeri prealabile împotriva lui Zaharia spun că şeful APIA Cluj se bazează pe faptul că procesele în contencios administrativ pot dura ani întregi şi că el nu poate fi tras la răspundere imediat.

Post-ul ”Aplaudacii” lui Adrian Zaharia, şeful APIA Cluj, daţi în judecată la Bucureşti apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tanarul director al Salii Polivalente surprins pe camerele de filmat intr-o altercatie violenta

$
0
0

Un cititor anonim ne-a trimis la redactiea Ziar de Cluj un video in care se vede clar ca Ionut Rusu, seful Polivalentei, are o cearta violenta cu un individ, chiar in apropierea biroului sau directoral si a incaperii cu panoul de supraveghere.

Potivit surselor Ziar de Cluj și NCN TV , Ionut Rusu i-a aplicat mai multe lovituri unui angajat, nervos ca acesta a fost neatent si centrala de incendiu s-ar fi pornit, in mod accidental.

Acesta, insa, nu este un motiv pentru ca directorul unei institutii atat de importante precum Sala Polivalenta sa se comporte ca un derbedeu.

Contactat telefonic, Ionut Rusu, dupa cateva eschive, a confirmat incidentul, sustinand ca a fost vorba despre o disputa avuta acum un an cu un angajat, dar ca nu l-a bruscat.

Reporter: Vi se pare normala maniera de comportament?
„Nu”, a spus Ionut Rusu, care, de-a lungul convorbirii, a dat impresia ca este un incident minor, nevazand nicio problema in atitudinea sa violenta.

Ziar de Cluj solicita Consiliului de Administratie al Salii Polivalente si primarului Emil Boc sa il demita de urgenta pe directorul golan, pentru a nu afecta reputatia Clujului in fata organizatorilor de evenimente locali, dar si straini.

Reamintim ca in urma cu o luna, acelasi director al Polivalentei a fost dus cu catuse la politie pentru ca ar fi incercat sa penetreze in perimetrul securizat al Polivalentei, in care se efectua un control anti-tero.

Post-ul Tanarul director al Salii Polivalente surprins pe camerele de filmat intr-o altercatie violenta apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Accident grav în Tureni. Victima se zbate între viață și moarte

$
0
0

O femeie din comuna Tureni se zbate între viața și moarte, după ce în jurul orei 11 un tânăr de 21 de ani din Cluj-Napoca a spulberat-o de pe trecerea de pietoni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, tânărul circula pe direcția Turda- Cluj-Napoca accidentând-o pe femeia ce traversa regulamentar.

„În jurul orei 11 s-a produs un accident grav în Comuna Tureni. O femeie de 80 de ani din Micesti s-ar fi angajat în traversarea regulamentara a străzii pe trecerea de pietoni, fiind surprinsă și accidentata de un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din Cluj-Napoca, ce circula pe direcția Turda Cluj-Napoca. La situația inițială, tânărului i se va întocmi dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”.

De asemenea, tânărul a fost testat de către polițiști rezultând faptul că nu a consumat băuturi alcoolice. Potrivit surselor, băiatul din Cluj-Napoca susține că femeia nu se afla pe trecerea de pietoni, ci în apropierea ei, lucru ce a determinat ca acesta să nu o observe.

 

Post-ul Accident grav în Tureni. Victima se zbate între viață și moarte apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

UPDATE: Polițiștii de la Locală și Municipală ATACAȚI de un șofer șmecher pe Regele Ferdinand Galerie FOTO/EXCLUSIV

$
0
0

UPDATE:

”Un echipaj de la Secția I Poliție care patrula pe strada Regele Ferdinand a intervenit la solicitarea unui polițist local ce se afla într-o dispută verbală cu un conducător auto oprit pe o bandă de circulație de pe strada respectivă.

La solicitarea polițiștilor de a se legitima, bărbatul a refuzat intenționând să plece cu autovehiculul. În același timp a lansat injurii și amenințări la adresa organelor de cercetare.

Având în vedere situația creată s-a impus imobilizarea bărbatului și conducerea acestuia la sediul poliției pentru audieri”, au declarat reprezentanții IPJ Cluj.

În prezent, acesta se află la audieri. Potrivit surselor, bărbatul este din Cluj-Napoca și are în jur de 50 de ani, iar printre amenințările lansate la adresa polițiștilor, se număra și cea cum că el îi poate revoca din funcție pe aceștia.

_____________________________________

 

8Un eveniment nefericit a luat amploare luni, 24 aprilie, în jurul orei 12. Aparent, un șofer a rămas fără benzină în fața sediului Trezoreriei Cluj-Napoca.

4În spatele acestuia se afla încă o mașină parcată neregulamentar. Cei de la Poliția Locală l-au abordat pe șoferul rămas fără combustibil pentru a-l întreba dacă mașina parcată în spatele său a venit să îl ajute. Surprinzător șoferul a devenit brusc violent atacându-i pe agenții de la Locală. Dat fiind comportamentul violent și injuriile adresate politistilor, cei de la Locală au chemat prin dispecerat ajutor de la IPJ Cluj. Astfel agenții de la Poliția Municipală Cluj-Napoca au venit și l-au imobilizat pe bărbat.

L-au încătușat și transportat la sediu, unde cel mai probabil șoferul violent va fi reținut pentru tulburarea liniștii publice și atac asupra agenților de la Poliția Locală.

31

8Știre în curs de actualizare….

Post-ul UPDATE: Polițiștii de la Locală și Municipală ATACAȚI de un șofer șmecher pe Regele Ferdinand Galerie FOTO/EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Răzvan Pop fuge din țară să poată fi audiat URSACHE (DOVADA) EXCLUSIV

$
0
0

Inculpații din dosarul Mită la Consiliul Județean Cluj au cerut re-audierea martorilor denunțători Răzvan Pop și Ursache Ioan(nume de cod, martor cu identitate protejată) la același termen de judecată, întocmai pentru a se stabili dacă cele două declarații sunt făcute de două persoane distincte sau dacă Răzvan este în spatele declarației semnată cu numele Ursache.

Sursa Foto: Ziar de Cluj
Sursa Foto: Ziar de Cluj

Dacă în trecut, Tribunalul Cluj-instanța de fond în prezentul dosar- a refuzat acest aspect, completul de judecată a Curții de Apel Cluj a acceptat cererile inculpaților(în special Ioan Bene și Horia Uioreanu, protagoniștii faptelor relatate de martorii denunțători).

 


Pe aceeași temă:

Inculpații din dosarul MITĂ la CJ vor ca sifonarul Răzvan Pop…


Subit, pentru următorul termen ce va avea loc mâine, 26 aprilie, Răzvan Pop a trimis instanței o adresă prin care comunică faptul că nu va putea să se prezinte la termen pentru că este plecat din țară, dar că negreșit va veni la următorul. Lucru ce duce doar la audierea lui Ursache într-o cameră separată cu imaginea blurată și vocea schimbată. Iar Răzvan Pop va lipsi din camera de ședință publică, astfel neputând să ateste că el și Ursache nu sunt una și aceeași persoană. razvan pop document ca cluj wm

Majoritatea rechizitoriului DNA Cluj, construit în ”era Botezan Elena” se baza pe aceste două denunțuri făcute de Razvan Pop și pseudonimul Ursache Ioan. Inculpații din dosar au suspiciunea reală că aceste două denunțuri sunt făcute de aceeași persoană. Acesta a fost și motivul pentru care la apelul sentinței de fond, în primele termene avocații au cerut audierea celor doi autori ai deunțurilor la același termen.

Citește și:

Petran şi Davidescu reaudiaţi în Dosarul “Mită la CJ Cluj”

 

 

Post-ul Răzvan Pop fuge din țară să poată fi audiat URSACHE (DOVADA) EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12459 articles
Browse latest View live