Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12386 articles
Browse latest View live

Radu Chirita despre superficialitatea UNBR: „…când ajung la un număr de martori îl execut pe fraier”

$
0
0

Specialistul in Penal, avocatul Radu Chirita a facut o radiografie scurta a modului superficial, daca nu absurd cu care UNBR reprezinta interesele avocatilor. In postarea sa intitulata Ochiu’ lu’ dracu’ ” avocatul prezinta argumente atat in favoarea avocatilor ce fac oficii cat si pentru persoanele care isi aleg reprezentantul in instanta.


Cred UNBR-ul trebuia şi trebuie să se agite cu rezolvarea unor probleme reale ale avocaţilor din mândra-i subordine. Dau primele cinci exemple care îmi vin în minte, dar sunt minim 50:

– prostia cu TVA-ul defalcat care o să ne gâtuie pe ăia dintre noi (puţini) care am făcut greşeala să dăm facturi clienţilor. Toată lumea afacerilor urlă pe tema asta, cu excepţia UNBR şi a celor câteva zeci de avocaţi din Parlament, care nu sunt interesaţi de subiect.

– propunerile de modificare a legilor de organizare judiciară, asupra cărora UNBR normal că nu are nicio părere. Nu ne privesc pe noi, aşa-i?

– chestii de zi cu zi, de genul că la multe dintre parchete avocaţilor li se iau telefoanele la intrare deşi nimeni nu ştie exact de ce şi pentru ce.

– chestii de mileniul trei care a început acum 16 ani, gen să putem plăti cotizaţiile cu cardul online. Până şi statul român prin trezorerie îţi permite asta şi e greu să fii mai urma decât statul român. UNBR a reuşit, noi şi primul ministru ce mai umblăm cu sacoşa de bani

– incapacitatea funciară de a face ca asistenţa juridică din oficiu să nu fie altceva decât o formă de “să mânâncă şi gura mea o pâine”.

 

În schimb, UNBR ne-a lovit cu o hotărâre despre onorariile minime pe care trebuie să le cerem de la clienţi. Firma noastră va trimite şi un punct de vedere către barou, ca să ne facem datoria obştească, dar sunt câteva idei pe care aş vrea să le prezint public.

În primul rând, am aşteptat vreo 3 săptămâni de când a apărut mizeria asta ca să aflu ce argumente au existat pentru adoptarea ei. M-am gândit că poate îs eu mai prost şi nu le văd şi aştept să mă lumineze UNBR şi cei care au votat drăcia asta care ar fi argumentele în favoarea ei. Încă aştept. Până le primesc, eu cred că:

1. Nu ştim încă dacă aplicarea acelor onorarii şi toată procedura cu decanul care să ne aprobe reduceri este o recomandare sau este obligatorie. Ne plângem că Parlamentul nu e în stare să dea legi clare, facem gargară pe tema asta în instanţă, dar noi ca profesie nu ştim să dăm o hotărâre clară. Eu nu înţeleg dacă e recomandare sau e obligatorie. Dacă e recomandare, nu mai îmi bat capul. Dacă e obligatorie, trecem la punctele de mai jos. Dar ar trebui onor UNBR să ne spună cum e.

2. Avocatura e profesie liberală. Liberală. Asta include libertatea de a negocia onorariile după cum doresc eu şi clientul meu, în limitele pe care ni le lasă legea avocaturii şi legea civilă. Dacă UNBR îmi negociază contractele, îi invit să facă şi munca.

3. Boss, avem aviz de la Consiliul Concurenţei pe drăcia asta? Că altfel e un pic ilegală toată treaba şi nu aş vrea vreo amendă pe cifra de afaceri a UNBR că tot eu o să o achit şi pe aia prin contribuţii. Din onorariile pe care mi le negociez singur, că îs băiat mare.

4. Cum puteţi să stabiliţi nişte onorarii minime, aceleaşi pentru piaţa din Zimnicea şi cea din Cluj, pentru cea din Huedin şi cea din Bucureşti, pentru cea din Darabani (da, există Judecătorie acolo) şi cea din Timişoara? Nu are rost să insist.

5. De unde sunteţi siguri că orice avocat, inclusiv ăla semianalfabet merită banii ăia, destul de mulţi pentru unele activităţi? Cred că nici măcar şmecherii ăia cu 400 euro pe oră nu cer 120 de lei pentru declararea unei căi de atac. Declararea, nu redactarea, nu motivarea, nu nimic. Cred că până şi ăia, dacă pierd un proces, declară calea de atac pe gratis, nu?

6. Pentru avocaţii din oficiu de ce nu aţi negociat cu Ministerul aceleaşi onorarii? Sau ăia care fac oficii nu trebuie să obţine cică “recunoaşterea muncii lor”?

7. Voi chiar nu realizaţi că noi avem şi o obligaţie socială? Chiar nu mai avem voie să facem muncă pro bono?

8. Care a votat astea şi nu a făcut niciodată ceva pe gratis pentru familie, prieteni etc. să ridice mâna. Să îl cunoaştem şi noi pe cel care i-a cerut 2.000 lei lui sora-sa ca să o divorţeze sau i-a cerut câteva mii de lei lu’ maică-sa ca să ceară terenul ăla de la ţară…

9. Cum adică sunt obligat să îmi urmăresc silit clienţii pentru onorarii neachitate? Dacă ştiu că ăla nu are nimic pe numele lui sau e în insolvenţă ce drac’ să urmăresc? Şi chiar şi altfel, de când poate fi obligatorie urmărirea silită? Nici măcar ANAF-ul nu a reuşit să ajungă la asemenea idei, ceea ce ridică nişte semne de întrebare.

10. Modul de stabilire a onorariilor e ridicol pe alocuri şi imposibil de pus în practică. Câteva exemple simple, ca să priceapă toată lumea, că dacă ajungem la alea complicate ne-am spart:

  • cică e minim 120 de lei să declar o contestaţie. Să zicem că suntem la arestare şi judecătorul pronunţă în sală admiterea propunerii. Eu am contract cu omul pentru faza de urmărire penală pentru X lei. Cum fac când mă întreabă grefiera dacă declar contestaţie? Mă întorc la fraier şi îl întreb: Ai, boss, 250 lei la tine (că nu am faţă de avocat de minim….)?
  • e minim parcă 120 de lei participarea la orice act de urmărire penală. Eu am contract pe onorariu global cu clientul pe faza de urmărire, mă sună procurorul să îmi spună că audiază martori, cum fac? Îl sun pe client să îi spun că dacă sunt cumva 3 martori, tre’ sa mai scoată ceva caşcaval sau cum fac? Ţin evidenţa şi când ajung la un număr de martori îl execut pe fraier? Mai am voie să am onorarii globale?
  • dacă după ce fac întâmpinarea pe vreo minim 500 de lei, îmi amintesc că îs prost şi nu mi-am dat seama că era o excepţie. Dacă o invoc oral în sală, tre’ să îi mai cer bani la client, că aşa scrie în mercurial… Dacă ridică cealaltă parte o excepţie, ca să pun concluzii, trebuie să mai cer bani. Cum fac? Îi spun judecătorului că al meu nu o vrut să mai plătească ceva cash şi deci eu nu pun concluzii?
  • pe faza de judecată cică e minim 340 lei (parcă) pe fiecare termen. Deci, dacă eu cer amânarea că nu mă pot prezenta trebuie să îi cer la fraier 340 lei ca să nu mă duc la procesul lui. Genial, nu? Plus că am vreo câteva dosare, în care o să invit UNBR să numere termenele de judecată, că eu am pierdut şirul.

Mai sunt multe din astea. Până la urma cred că ideea e simplă în spatele acestei prostii: UNBR va cere contribuţii la valoarea asta minimă. Vor fi mulţi avocaţi care vor face simulaţii inverse adică vor trece mai mult în contracte decât s-au înţeles cu clienţii, pentru că mai ales cei la începutul carierei sau cei din zonele foarte sărace ori cei care fac chestii pro bono nu vor putea cere acele minime. Vor trece însă în contracte minimele, ca să scape de sancţiunile disciplinare şi vor plăti contribuţii la acele minime, spre satisfacţia enormă a UNBR şi CAA care vor putea să mai cumpere ceva nămol cu care să acopere rahatul pe care l-au făcut.

Post-ul Radu Chirita despre superficialitatea UNBR: „…când ajung la un număr de martori îl execut pe fraier” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Șeful haosului imobiliar din Florești, Alex Ladariu, găsit incompatibil de ANI

$
0
0

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către LĂDARIU ALEXANDRU, șef Birou Urbanism din cadrul Primăriei comunei Florești, județul Cluj.

În calitate de șef Birou Urbanism, a semnat o Autorizație de construire având ca obiect ‘Continuare lucrări autorizate cu AC nr. 94/14.04.2010 — construire biserică ortodoxă’, în condițiile în care documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare a construcțiilor era elaborată de S.C. AG Tektum S.R.L., societate comercială în cadrul căreia persoana evaluată deținea calitățile de asociat și administrator.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia ‘(1) Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial’.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. LĂDARIU ALEXANDRU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

‘Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)’.

‘Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului’.

Post-ul Șeful haosului imobiliar din Florești, Alex Ladariu, găsit incompatibil de ANI apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

UPDATE: Un apartament din Apahida a luat foc din cauza unui frigider

$
0
0

Cei de la Inspectoratul Județean de Urgență Cluj au anunțat că în Apahida a luat foc un apartament intreg.

”Am fost sesizați că in Apahida arde un apartament, se pare că a început să ardă și fațada blocului. În momentul de față un echipaj se deplasează deja la locul respectiv”, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

UPDATE: Incendiul din apartament a izbucnit din cauza unui frigider aflat pe balcon ce a făcut scurt circuit. Pompierii au reușit să stingă flăcările și din fericire nu au existat victime.

 

Post-ul UPDATE: Un apartament din Apahida a luat foc din cauza unui frigider apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibile presiuni ale șefei DNA

$
0
0

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la pretinsele presiuni pe care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică, dar și pentru cercetări în legătură cu înregistrarea de la IJ și modul de comunicare a conducerii Inspecției Judiciare cu ceilalți inspectori, au transmis oficiali ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În urma votului din plen, s-a aprobat sesizarea din oficiu a Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări care să stabilească dacă a fost încălcată independența funcțională și operațională a inspectorilor judiciari și instituției pe care o reprezentau, în realizarea atribuțiilor de serviciu, în raport de informațiile apărute în presă în legătură cu verificările realizate la DNA, dacă au existat situații de încălcare a independenței IJ prin presiuni interne și externe și dacă au existat situații de încălcare a independenței inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

Inspecția Judiciară mai trebuie să stabilească modul de comunicare a conducerii instituției cu ceilalți inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce țin de independența inspectorului judiciar, precum și dacă a existat o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conținutul acesteia a fost adus la cunoștința inspectorului șef, motivele eventualei întârzieri și orice alte aspecte relevante.

Plenul CSM a aprobat, totodată, în urma sesizării formulate de Asociația Magistraților din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), ca Inspecția Judiciară să efectueze verificări privind posibila afectare a independenței întregului sistem judiciar față de pretinsele presiuni pe care procurorul șef al DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupție.

UNJR și AMR au cerut CSM, joi, să se sesizeze „de îndată” în vederea apărării independenței justiției în cazul pretinselor presiuni care ar fi fost exercitate de procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, asupra unui procuror inspector.

Potrivit unui comunicat semnat de conducerile UNJR și AMR, procurorul inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupție, ar fi fost supusă unor presiuni de către șefa DNA.

„Solicitarea vine ca urmare a publicării unei înregistrări ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta din urmă ar recunoaște că ‘procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare’ „, arată sursa citată.

Cele două asociații profesionale menționează în scrisoarea către CSM că, dacă faptele se confirmă, ele reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției.

De altfel, în comunicat se precizează că imixtiunea este recunoscută și definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan în cursul respectivei conversații.

„Dacă faptele menționate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției, prin imixtiuni și presiuni ale procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în activitatea Inspecției Judiciare, prin care se încalcă nu doar independența acestui procuror inspector, dar și independența sistemului judiciar în ansamblul său”, au arătat UNJR și AMR în scrisoarea către CSM.

În context, UNJR și AMR subliniază că inspectorii judiciari trebuie să acționeze în deplină libertate și independență, punctând că „imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focică necesită o reacție pe măsură a CSM, garantul independenței justiției”.

De asemenea, acestea cer efectuarea unei anchete, dar și audierea în ședință publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare.

 

Post-ul CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare privind posibile presiuni ale șefei DNA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tentativă de viol în Mănăştur: victima, o tânără de 23 de ani, a scăpat dându-i atacatorului un bocanc în cap!

$
0
0

Noroc incredibil şi o prezenţă de spirit ieşită din comun, duminică, pentru o tânără braşoveancă, stabilită la Cluj-Napoca, absolventă a Universităţii “Babeş Bolyai”. Atacată pe Calea Floreşti, de către un individ dornic de sex, femeia a reuşit să-l pună pe fugă după ce i-a ars cu un bocanc în cap, chiar în clipa când acesta – aflat călare pe ea – încerca să-i dezlege cureaua pantalonilor. Acum poliţia cercetează cazul şi încearcă să-l găsească pe atacator pe baza înregistrărilor camerelor de supraveghere instalate pe stâlpii din zonă.

 

Teribilul incident a avut loc în dimineaţa zilei de duminică 17 septembrie, în jurul orei 4.00 dimineaţa. Povesteşte Dana, luni dimineaţă, la I.M.L.Cluj, unde s-a prezentat pentru a-şi scoate certificat medico-legal: “Stătusem toată noaptea la un bar din zonă, împreună cu nişte prieteni şi la ora aceea “mică” mă întorceam spre casă, pe Calea Floreşti, ca-n multe alte rânduri. Ajunsesem aproape de podul de la Calvaria – la intersecţia cu strada care coboară din Câmpului – când, brusc, m-am trezit atacată de la spate de un ins cu o glugă pe cap. Individul m-a prins de gât şi m-a trântit la pământ – chiar acolo, pe trotuarul străzii principale, cu scopul evident de a mă viola. Nici una, nici alta, mi-a băgat mâna direct în pantaloni încercând să-mi desfacă cureaua. Eu am început să ţip şi să-l zgârii, dar el continua să caute să încerce să mi-o desfacă – însă zadarnic, fiindcă era bine strânsă. Şi, cum se afla aşa, călare, peste mine, am făcut un efort uriaş şi – de pe spate – am reuşit să mă ridic puţin şi să-i ard un bocanc milităresc în ceafă. Din fericire, în noaptea respectivă încălţasem o pereche de bocanci grei din colecţia mea, fiindcă deţin mai multe perechi de astfel de încălţări. Aşa sm scăpat, fiindcă omul a ameţit de la lovitură, s-a speriat şi a luat-o la fugă”.

În continuare, Dana şi-a găsit telefonul – căzut alături de ea – şi a sunat imediat la poliţie. “Poliţiştii au venit la faţa locului şi mi-au spus că vor căuta imaginile imprimate pe camerele de luat vederi de pe stâlpi, după care m-au sfătuit să mă prezint la I.M.L.”, adaugă tănăra.

Este poftită curând în cabinetul de consultaţii şi se întoarce după circa zece minute cu un certificat în care i-au fost recomandate între patru şi cinci zile de îngrijiri medicale. Apoi, şchiopătând puternic – în timp ce părăseşte sediul I.M.L. – îmi explică faptul că trebuie să se mai supună unei examinări, la Clinica de Ortopedie, existând posibilitatea ca piciorul să-i fie fracturat.

 

“La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 04:00, o tânară, de 23 de ani, din Braşov, a sesizat faptul că, în timp ce se deplasa pe o alee de pe raza cartierului Mănăştur, a acostat-o un bărbat, care, prin întrebuinţare de violențe, a încercat sa întreţină raporturi sexuale cu aceasta. Poliţiştii fac verificări pentru identificarea bărbatului, fiind înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la viol, faptă prevăzută de Codul penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

 

Post-ul Tentativă de viol în Mănăştur: victima, o tânără de 23 de ani, a scăpat dându-i atacatorului un bocanc în cap! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bărbat din Iclod cu faţa zdrobită şi buza tăiată de un nepot pentru acuza că tânărul i-ar fi furat lemne din curte!

$
0
0

Ioan Moholea din localitatea Livada, comuna Iclod este şofer de profesie şi vărul primar al tatălui lui Mauriciu, un tânăr în vârstă de 26 de ani fără ocupaţie. După ce Ioan s-a trezit fără lemnele pe care şi le-a depozitat în curte, omul a gândit cu voce tare prin sat dându-şi cu presupusul că autorul n-ar putea fi decât nepotul lui, specializat pe astfel de expediente. Iar vorba lui l-a costat scump: a fost desfigurat, chiar în faţa porţii casei sale, de către omul atins -vezi Doamne!- în demnitatea sa.

Luni, 18 septembrie bărbatul, distrus pur şi simplu în bătaie, având nasul şi pometele fracturate – dar şi buza cusută după ce aceasta i-a fost despicată – păşeşte în sala de aşteptare a I.M.L. Cluj. Povesteşte, fără urmă de reticenţă, că autorul violenţei a fost un nepot de-al său din localitate pe care-l acuzase de furtul unor lemne depozitate în curtea casei sale: „I-am spus lui taică-său că-l suspectez de această faptă fiindcă el se ocupă numai de chestii de astea. Sâmbătă, acesta a venit la mine acasă zicând că vrea să-mi spună ceva – dar în spatele grădinii, departe de ochii oamenilor, mai bine zis ca să mă poată lovi – iar fiu-meu i-a zis să-şi vadă de treabă. După ceva vreme, pe la ora nouă seara, pe întuneric, a venit din nou, de data aceasta la poartă. Am ieşit să văd ce doreşte însă el în secunda următoare m-a pocnit în faţă cu pumnul. Am căzut la pământ şi apoi a urmat o ploaie de lovituri – din partea lui şi a unchiului – ascunşi la câţiva metri de noi. Se afla acolo şi mama lui, fiindcă în timp ce mă lovea îl auzeam pe Mauriciu strigând: „Lasă-mă, mamă, că-l omor”! M-a salvat fiul meu, care a apărut la poartă, fiindcă dacă n-ar fi intervenit cred că la această oră eram mort. Ţin minte de asemenea un lucru: căzut fiind l-am lovit şi eu pe Mauriciu şi am auzit că şi el s-a prezentat, ceva mai devreme, la I.M.L., ca să-şi scoată certificat”. Mărturiseşte în continuare că la faţa locului au sosit de urgenţă poliţia şi ambulanţa, iar el a fost transportat la Spitalul Municipal Gherla, apoi la Clinica de Chirurgie Maxilofacială din Cluj-Napoca. „Am refuzat internarea fiindcă am mult de lucru dar se pare că până la urmă trebuie să o fac deoarece numai pe parcursul a câteva ore mi-a slăbit simţitor vederea la ochiul atins. Ieri a venit la noi acasă şi tatăl lui ca să se împace cu mine – însă i-am spus că nu am de gând s-o fac şi merg împotriva lor până-n pânzele albe. De altfel, istoria se repetă cu fiul lui fiindcă el însuşi a bătut-o pe mama cu sadism în urmă cu vreo douăzeci şi cinci de ani”.

“Un bărbat din Livada a depus o plângere penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  lovire sau alte violenţe. Acesta a sesizat faptul că, la data de 16 septembrie a.c., a fost agresat de vecinul său, în urma unor neînţelegeri. În continuare se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs altercaţia, urmând a fi dispuse măsuri legale”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Bărbat din Iclod cu faţa zdrobită şi buza tăiată de un nepot pentru acuza că tânărul i-ar fi furat lemne din curte! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Turnătorul homosexual Aştilean Pantelimon şi distrugerea Bisericii Greco-Catolice

$
0
0

Daca în urma numeroaselor articole scrise, a indignării şi dezamăgirii credincioşilor greco-catolici din Eparhia de Cluj-Gherla, conducerea acesteia nu a luat nicio măsură de îndreptare, sfidând în continuare proprii credincioşi dar şi învăţăturile Bisericii, apelând la zvonuri şi minciuni mieroase, iată-ne nevoiţi de a merge mai departe în demersul nostru. Şi mai grav este că au încălcat inclusiv taina spovedaniei prin acel preot bătrân şi ,,cumsecade,, de la catedrala Schimbarea la Faţă, pentru a ascunde incompetenţa, neregulile canonice şi reaua voinţă.

Este de ajuns să ne amintim începutul anilor 90, atunci când nu aveam nicio biserică retrocedată sau construită, dar aveam o Biserică vie, a credincioşilor. În acei ani umpleam stadionul oraşului de credincioşi precum şi Piaţa Unirii. Ce am ajuns astăzi? O Biserică moartă, cu clădiri goale, o Biserică îmbătrânită în care intelectualitatea a dispărut aproape de tot, deşi acum 27 de ani eram Biserica cu cea mai puternică intelectualitate în Cluj-Napoca. Acesta nu este decât rezultatul acestei conduceri incompetente şi rău voitoare de pe strada Moţilor. Deşi am început aşa de promiţător în 1990, având conducători de nădejde, oameni care au suferit în temniţele comuniste, totul s-a năruit când aceştia au fost înlăturaţi de actuala conducere, formată din,,fii spirituali,, ai turnătorului homosexual Aştilean Pantelimon(Pintea),,. Acest individ fără scrupule, a semnat primul angajament cu securitatea în 3. XII.1959, exact în perioada în care marii noştri oameni erau torturaţi în temniţele comuniste. Vom prezenta deocamdată doar câteva date din două volume C.N.S.A.S. ale unui dosar în care se prezintă mai ales urmărirea acestuia pentru homosexualitate şi pentru recrutarea ca informator al Securităţii. Aceste volume, având numărul comun 54751, poziţia 1157094, sunt cu numele conspirative ,,Ardeleanu,, (dosar 2337) I.S.J. Cluj. Direcţia 1, Biroul 4 şi ,,Anton,,(dosar 4964) M.A.I. Cluj, Serviciul 3, Biroul 4.

Prezentăm câteva date privind recrutarea acestuia de către Securitate, pentru a caracteriza acest sinistru personaj, principalul vinovat al distrugerii Bisericii noastre:

,, Pintea este caracterizat ca o persoană abilă şi prefăcută, care, în fapt, conduce cultul greco-catolic din umbră, prin infiltrarea printre şefii acestui cult, cărora le inoculează ideile sale privind strategia şi tactica ce trebuie adoptate de conducerea uniţilor,,(Anexa la nr.0063743. 2.X.1959).

,, Cunoaşterea personală a susnumitului Aştilean Pantelimon s-a făcut sub acoperirea organelor de miliţie, cu care ocazie s-a dovedit a fi un element fricos; de asemenea, cu ocazia cunoaşterii personale, a rezultat că este un element materialist şi intenţionează necondiţionat să ocupe un serviciu în oraşul Cluj.(342/23 sept. 1959).

Oare mai are rost să ne întrebăm de ce am ajuns unde am ajuns? Ce educaţie spirituală le-a putut da acest turnător homosexual fiilor săi spirituali în frunte cu actualul episcop de Cluj-Gherla şi colaboratorii apropiaţi ai acestuia? Educaţia primită se vede din nerealizările lor, din răutatea şi nesimţirea acestora faţă de Biserică, faţă de credincioşi şi preoţi. De ce noi greco-catolicii, membrii Bisericii ce a avut de suferit cel mai mult în România comunistă, nu avem încă canonizaţi niciun martir? Oare nu pentru că se îngreunează acest lucru tocmai de conducere, pentru a nu ieşi la iveală din dosare murdăriile unor indivizi ca Pintea? Vom prezenta câteva din cuvintele de laudă rostite de episcopul actual la moartea acestui turnător homosexual:

,,Îmi amintesc întâlnirea providenţială rânduită de Înţelepciunea divină într-o sfântă zi de Duminică a Rusaliilor, pe treptele Bisericii piariştilor. O mână întinsă în ajutorul unui tânăr inginer debusolat în viaţa-i spirituală, o mână, dar mai cu seamă o inimă de părinte şi de frate, care l-au condus de pe lespezile de piatră de la intrarea în Biserică, prin Sfintele Taine, la treptele de marmură ale Sfântului Altar şi chiar mai sus la treptele tronului arhieresc.,,

,,Dispare dintre noi o lumină a Bisericii, dar o nouă lumină se adaugă acum şirului înaintaşilor martiri şi mărturisitori ai Bisericii, o nouă lumină mijlocitoare de sus pentru noi toţi,,

Formator şi educator de conştiinţe a ştiut să fie un instrument docil în mâna Domnului care, prin colaborarea sa a schimbat destine de viaţă, a înălţat din mizeria păcatului la slujirea Altarului, a purtat lumina şi căldura focului iubirii în ungherele reci şi întunecate ale unor suflete împietrite sau debusolate. A condus pe cale, şi apoi la timpul rânduit a ştiut să se retragă, să se micşoreze, pentru a lăsa noile generaţii să lumineze din strălucirea primită,,

,,Vă mulţumim Dom, Profesor,, Pintea cel Rău,, Preacucernice vicar episcopal Părinte şi Frate în Hristos pentru lumina primită, pentru slujirea împlinită, pentru modelul de viaţă,,

,,Un fiu spiritual, cu inima îndoliată, Florentin,,

(Viaţa Creştină, Nr.1(275) – Ianuarie 2002)

Credem că orice comentariu este de prisos. Dacă un homosexual care i-a trădat pe martirii Bisericii noastre este considerat de actualul episcop o lumină a Bisericii şi pus alături de adevăraţii martiri, mai putem spune ceva?

2

1

3

Vlad Nap

 

Post-ul Turnătorul homosexual Aştilean Pantelimon şi distrugerea Bisericii Greco-Catolice apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Șefii de regii din subordinea CJ Cluj îşi pierd funcţiile. Cine le ia locul

$
0
0

Începând din 17 octombrie, 2017, directorii regiilor subordonate Consiliului Județean Cluj vor fi schimbați. Consilierii județeni, în frunte cu Alin Tișe, au votat în ședința de azi, 22 septembrie, demiterea tuturor directorilor de regii ai instituției și preluarea acestora de către Consilii de Administraţie (CA). 

Noile Consilii de Administrație ale regiilor subordonate Consiliului Județean Cluj sunt formate din:

La  TETAROM S.A:

  1. ABRUDEAN MIRCEA
  2. CÎINEANU ALINA LIGIA
  3. MORAR MARIAN
  4. CORDA ROXANA ANDREEA (5 ani experiență- juridic)
  5. KEREKES KINGA
  6. CÎMPIAN SEBASTIAN
  7. RADU RODICA RENATA (5 ani experiență- economic)

Viorel Găvrea este în prezent la coducerea Tetarom. Sursele noastre spun că Viorel Găvrea, cel ce este în prezent la conducerea Tetarom va fi greu de înlăturat, dat fiind faptul că acesta nu are contract de mandat, ci are contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

Compania de Apă Someș

  1.  MICLĂUȘ LIVIU
  2.  TOPAN GELU VASILE
  3.  RĂDOIU LEȘ GABRIELA ANGELA
  4.  BĂLU MARIUS
  5.  MORAR IGNAT
  6.  HENTER ANDREA ELISABETA
  7.  POP IOAN CRISTIAN

În prezent, directorul  Companiei de Apă Someş este Dorin Ciatarâş, care va fi schimbat, probabil, cu Gelu Topan.

Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj:

  1. POP IOAN- reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice
  2. AVRAM MIRCEA CONSTANTIN- reprezentantul Consiliului Județean Cluj
  3. POPA IRIMIE EMIL
  4. LUPAȘ MIRELA
  5. CIOTLĂUȘ PAUL
  6. FEDERIGA VIOREL
  7. POP LEOPOLD OVIDIU

David Ciceo este director general al Aeroportului Internaţional Cluj din 1995, iar sub conducerea sa Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Dacă în 1996 avea doar 30.000 de pasageri, în 2016 s-a înregistrat un record absolut de trafic aerian, aproape 1,9 milioane de pasageri. Ieri, Aeroportul Internațional Cluj a atins pragul de 2 milioane de pasageri, iar pentru 2017, se preconizează un trafic de 3 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca.

Aeroportul Cluj ar putea fi condus de Mircea Avram, fost director al RAADPP Cluj și este membru PNL.

„Art.1. (1) Se numesc în calitate de administratori neexecutivi în Consiliul de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A, următoarele persoane: Ioan Pop- reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, Mircea Avram- reprezentantul Consiliului Județean Cluj, Popa Irimie Emil, Mirela Lupaș, Paul Ciotlăuș, Viorel Federiga, Leopold Ovidiu Pop.

Art.5. (2) Începând cu data de 17 octombrie, conducerea executivă, exercitată până la această dată de directorul general al regiei, va fi asigurată de consiliul de administrație, până la data numirii directorilor respectiv încheierii contractelor de mandat”, precizeză proiectul votat de consilierii județeni.

 

 

 

 Clujana S.A

”Propunerea şi desemnarea în calitate de administratori neexecutivi în Consiliului de Administraţie, pentru un mandat de 4 ani începând cu data semnării contractelor de mandat, a următoarelor persoane:

1 CĂPRAR IOANA VOICHIȚA

2  ȚERBAN GHEORGHE

3.  PULBERE LIVIU

Propunerea și desemnarea în calitate de administratori provizorii în Consiliului de Administraţie, începând cu data semnării contractului de mandat și până la finalizarea procedurii de selecție, dar nu mai mult de 4 luni, a următoarelor persoane: CREȚ DANIEL,  FELEZEU CRISTIAN, CÂMPEAN LAURENȚIU, SIMPF NORBERT”, se arată în proiectul de hotărâre.

 

 Univers T S.A

”Se numesc în calitate de administratori neexecutivi în Consiliul de Administrație al. societătii Univers T S.A, următoarele persoane:

  1. Domnul Mureșan Aurelian Călin
  2. Domnul Marchiș Angela
  3. Domnul Ghițea Gabriel Dănuț
  4. Doamna Nagy Ildikó

 (2). Se numesc în calitate de administratori provizorii începând cu data semnării contractului de mandat și până la finalizarea procedurii de selecție, dar nu mai mult de 4 luni, următoarele persoane:

  1. Domnul CERNEA SANDU CRISTIAN
  2. Doamna ZANC ANGELA
  3. Domnul ILIEȘ VASILE”, se arată în proiectul de hotărâre.

 

Centrul Agro Transilvania Cluj S.A

”Se acordă mandat special domnului Lörinczi Zoltán László, în calitate de reprezentant al Judeţului Cluj în Adunarea Generală a Acţionarilor la Centrul Agro Transilvania Cluj S.A., pentru:

a) constatarea încetării contractelor de mandat ale administratorilor provizorii, începând cu data semnării noilor contracte de mandat, pentru următoarelor persoane: Biro Attila Bela, Kinizsi Zoltan, Forna Maria, Luca Emil, Morcan Ioana Marieta, Pulbere Liviu, Mureșan Genel, Rus Sorin Ioan, Sabo Marius Călin.

b) propunerea şi desemnarea în calitate de administratori neexecutivi în Consiliului de Administraţie, pentru un mandat de 4 ani începând cu data semnării contractelor de mandat, a următoarelor persoane:

  1. Domnul LUCA EMIL
  2. Domnul SABO MARIUS CĂLIN
  3. Doamna FORNA MARIA
  4. Domnul MARIAN ADRIAN CĂLIN
  5. Domnul MUREȘAN GENEL
  6. Domnul BIRÓ ATTILA BÉLA.

c) propunerea şi desemnarea în calitate de administrator provizoriu în Consiliului de Administraţie, a doamnei MOLDOVAN MARINELA, începând cu data semnării contractului de mandat și până la finalizarea procedurii de selecție, dar nu mai mult de 4 luni”, mai arată Consiliul Județean Cluj.

 

Post-ul Șefii de regii din subordinea CJ Cluj îşi pierd funcţiile. Cine le ia locul apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Profesor chinez, bătut de romii din Huedin în târgul din oraş, în faţa a zeci de persoane!

$
0
0

Yao Baogheng este un fost dascăl de limba chineză dintr-un oraş de lângă Sanghai care îşi vizitează anual cumnata, pe He Min (“Luminiţa” – în limba română) o comerciantă stabilită la noi de circa cincisprezece ani. Marţi dimineaţă, fiind târg la Huedin acesta fusese lăsat “planton” la stand de către cumnată, dar a avut ghinionul ca nişte romi să încerce să-şi expună şi ei mărfurile, însă la o distanţă nepermis de mică de standul chinezoaicei. Iar gestul de împotrivire al profesorului a dus la “taxarea” sa de către romi, în văzul tuturor, cu câţiva pumni în coaste.

 

Miercuri, 20 septembrie, profesorul Yao Baogheng păşeşte umil – ca un oriental tipic  – în incinta I.M.L.Cluj, însoţit de cumnata lui He Min, Luminiţa în traducere română. Acesta nu ştie o boabă româneşte însă Luminiţa o rupe cât de cât, aşa că instantaneu se leagă un dialog “intercultural”, chiar interesant, între noi. Aceasta îmi povesteşte că e fiică de medici militari din Beijing şi a făcut cunoştinţă cu România încă din anul 1988, cu un an înainte de căderea lui Ceauşescu. “Am iubit România din prima clipă când am vizitat-o, datorită frumuseţilor sale naturale, dar şi  aerului său atât de curat, cu totul diferit de cel poluat din Beijing. Apoi, când am putut m-am stabilit aici, împreună cu soţul. Fiind economist de profesie imediat după ce am obţinut permis de şedere am început să desfăşor la Cluj diverse activităţi comerciale. Aşa am ajuns şi la târgul din Huedin unde a avut ieri neplăcutul incident cu cumnatul meu”. Femeia are 61 de ani dar arată ca la 40. Zâmbeşte tot timpul şi emană multă energie. Povesteşte că profesorul Yao Baogheng s-a pensionat în urmă cu trei ani din postul de profesor de limba chineză din oraşul Chian Su – situat în apropiere de Sanghai – şi de atunci vizitează anual România. Continuă femeia: “Ieri, pe la 8.30 l-am lăsat pe cumnat la standul meu şi am mers împreună cu o cunoştinţă la un bar din vecini, la o cafea. Iar când m-am întors, am surprins doar scena când cei trei romi care îl bătuseră fugeau şi urcau într-un automobil cu număr de Bihor, pe care am reuşit să-l fotografiez şi apoi să dau datele poliţiei.” Arată că este uimită de un lucru teribil de neplăcut: cât de tare s-au schimbat românii, numai în cei 15 ani de când s-a stabilit ea aici.  “Cumnatul a fost bătut de romi în mijlocul mulţimii aflată în târg şi nimeni nu a intervenit să-l salveze, toată lumea s-a prefăcut că nu vede nimic. Atâta lipsă de solidaritate umană nu credeam să văd în România, ţara pe care o ador şi în care am hotărât să mă stabilesc. Doar de un lucru sunt sigură. Dacă aşa ceva se întâmpla la Bucureşti cei de acolo, i-ar fi linşat, pur şi simplu pe atacatori, nu i-ar fi lăsat să acţioneze în voie”. Apoi, la semnalul medicilor, îl însoţeşte pe cumnat în cabinet şi se întoarce curând cu un certificat în mână. Apoi, zâmbind politicos, cei doi părăsesc sediul instituţiei –  dar nu înainte ca profesorul, molipsit se pare de metehnele româneşti, să încerce din răsputeri să-i ofere reporterului Gazetei de Cluj o bancnotă de 10 lei – gest respins, desigur.

Aflăm apoi din surse apropiate de acest caz că profesorul chinez a încasat bătaia respectivă deoarece a refuzat să-i lase pe comercianţii romi să intre “în sufletul lor”, adică la o distanţă nepermis de mică de standul chinezoaicei. Aflăm de asemenea că Poliţia locală Huedin a intervenit cu promptitudine şi – pe baza fotografiei făcute de către Luminiţa – i-a descoperit şi apoi amendat pe agresori

Post-ul Profesor chinez, bătut de romii din Huedin în târgul din oraş, în faţa a zeci de persoane! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bătut în timp ce încerca să-l pună la punct pe un obsedat sexual care-i făcuse propuneri fiicei sale de 15 ani!

$
0
0

Viorel Mocan este un mecanizator în vârstă de 58 de ani din comuna turdeană Mihai Viteazu, actualmente aflat în şomaj. Marţi, 19 septembrie, în jurul orei opt seara, acesta îl surprinsese în barul din localitatea Corneşti pe un consătean care de o vreme îi tot făcea propuneri indecente fiicei sale în vârstă de 15 ani, aşa că s-a gândit să-l pună la punct. Însă, spre marea sa disperare, în timp ce dorea să tranşeze rapid lucrurile cu acesta, fiind blocat de nişte clienţi care-l  ţineau de mâini, s-a trezit atacat şi lovit puternic cu capul în gură de un prieten al hărţuitorului.

Bărbatul din Corneşti, comuna Mihai Viteazu, supraponderal, cu o greutate ce circa 150 de kilograme, a avut ghinion încă de la „descălecarea” în Cluj-Napoca, dintr-o maşină „angajată”, după ce a coborât în curtea Clinicilor clujene: în secunda când a ieşit din autovehicul şi-a şi pierdut, din buzunarul prea larg al pantalonilor, suma de 1.600 de lei. Nu a luat în seamă avertismentul unei femei care a văzut întreaga scenă şi, crezând că-i căzuseră doar câteva hârtii de un leu nu s-a mai ostenit să-şi ridice banii.  „No, i-o fi luat femeia aia. Dar nu-i nimic, am pierdut eu mai mult în viaţă” – clamează acesta, pe coridorul I.M.L. Cluj după ce şi-a dat seama, într-un târziu, că nu-şi pierduse doar câţiva lei, ci chiar grosul banilor pe care-i avea la el. Apoi, adaptându-se situaţiei care l-a adus la Cluj, povesteşte că fusese lovit cu  o zi în urmă chiar în barul din satul natal, Corneşti, de un consătean. „Stăteam liniştit la un pahar de vin şi l-am văzut intrând pe unu` Dan, obsedat sexual şi om în vârstă de vreo 48 de ani, cu familie şi copil, care de la o vreme îi tot face propuneri indecente fiicei mele de 15 ani. M-am ridicat să-i atrag atenţia să se potolească, însă în clipa următoare m-a lovit un rom, unul Alin, alt individ care-mi face viaţa grea în sat şi strigă după mine, „M…e”, oriunde m-ar vedea. Apare totul pe camera de supraveghere, mi-a zis patronul că o va pune la dispoziţia poliţiei. Mi-a dat „doar” un cap în gură, însă tare – totul în timp ce ăilalţi mă ţineau să nu-i rup capul lu` obsedatul”, mărturiseşte simpaticul personaj. Declară că, imediat după ce s-a consumat incidentul, a fost sfătuit de şeful de post să se prezinte la I.M.L. Cluj, deşi pentru el ar fi fost mai uşor să-şi facă singur dreptate. Aşa că iată-l aici – însă mai mult de dragul şefului de post, „care-i băiat bun”. Mocan este poftit în cabinetul de consultaţii şi se întoarce după câteva minute cu un certificat medico-legal în care i-au fost recomandate patru zile de îngrijiri. Poartă căşti în ureche – spune el – pentru că aşteaptă un telefon de la fiica lui, ca să se prezinte împreună la postul din Mihai Viteazu unde el să facă plângere penală împotriva agresorului, iar ea împotriva hărţuitorului. Apoi, cu un zâmbet inocent – de uriaş cu suflet de copil – îşi ia rămas bun de la toţi cei aflaţi pe coridorul I.M.L. şi părăseşte încăperea, grăbit să prindă o ocazie care să-l ducă înapoi acasă….

“La nivelul Postului de Poliţie Comunal Mihai Viteazu a fost depusă o plângere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, sesizând faptul că a fost victima unei agresiuni, faptă care s-ar fi produs pe raza localităţii Corneşti”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Bătut în timp ce încerca să-l pună la punct pe un obsedat sexual care-i făcuse propuneri fiicei sale de 15 ani! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un pensionar de poliţie şi altul de MApN au oferit un spectacol de kung fu. Cel de armată s-a ales cu coastele fisurate!

$
0
0

Mirajul aerului sănătos, de ţară, i-a cuprins şi pe doi pensionari – unul de MApN şi altul de MAI – prieteni de familie încă din perioada când erau activi la Cluj-Napoca, astfel că aceştia s-au stabilit cu ceva ani în urmă la Cătina unde fiecare şi-a cumpărat casă şi grădină. Însă – pornind de la pasiunea lor comună, alcoolul – scandalurile dintre ei au devenit tot mai dese, astfel că rivalitatea dintre ei a degenerat vinerea trecută într-o bătaie cruntă, dusă chiar pe uliţele satului. Din încleştare a ieşit câştigat pensionarul de MAI, mai robust şi mai tânăr vreo cu cinci ani decât cel de armată, pierzătorul alegându-se cu câteva coaste fisurate.

 

Gheorghe, pensionarul de armată, aşteaptă spăşit pe coridoarele I.M.L. Cluj înainte de a fi poftit în cabinetul de consultaţii al instituţiei. Este însoţit de Niculina, soţia lui. Aceasta mă recunoaşte instantaneu fiindcă în urmă cu aproximativ doi ani relatasem în scris despre încăierarea sa cu o consăteancă din Cătina. Aceasta o făcuse ”praf”  pe Niculina cu o lovitură de kung-fu, în cap, scoţând-o pe “tuşă” pentru două săptămâni. Povesteşte femeia, slobodă la gură: “Acum, după mine, a venit rândul soţului meu care a fost bătut săptămâna trecută de fostul lui prieten, Victor. Acesta consideră de la o vreme că în mâna lui e legea şi se crede stăpânul locului. L-a lovit atât de tare în coaste, încât acum bietul Gheorghe abia mai respiră”. Mărturiseşte la rândul său victima, cu aer damnat: “Unsprezece ani am fost prieten cu Victor, de când eram amândoi activi – el în poliţie, la Cluj şi eu în armată, la unitatea din Someşeni – şi uite cu ce m-am ales din partea lui: numai bătaie şi supărare”. Apoi se închide în sine, afectat de incident. Continuă însă, îndrăzneaţă, Niculina: “Eu n-am asistat la scenă, eram plecată la lucru şi când m-am întors numa` am aflat că „tata” e dus cu salvarea la U.P.U. având coastele rupte de Victor. Apoi, după câteva minute, a apărut la noi acasă chiar Victor, beat-turtă şi pus pe scandal. A vrut să intre peste mine, ca să mă lovească, dar am reuşit să închid la timp poarta altfel mă „rupea”. Dar, nu-i nimic, acum a dat-o-n bară, îi facem plângere la poliţie pentru ce-a făcut vineri”. Între timp iese, nervos, şi soţul ei, cu un certificat medico-legal în care i s-au recomandat peste două săptămâni de îngrijiri. Apoi, braţ la braţ, aşa cum se cuvine în cazul a două persoane onorabile, părăsesc sediul I.M.L. Cluj cu un aer triumfal, de adevărați învingători.

“La nivelul unităţii de poliţie din Cătina a fost depusă o plângere sub aspectul săvârşirii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Un bărbat, de 63 de ani, a reclamat faptul că, la data de 15 septembrie a.c., a fost victima unei agresiuni”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Cluj.

 

Foto reprezentativă

Post-ul Un pensionar de poliţie şi altul de MApN au oferit un spectacol de kung fu. Cel de armată s-a ales cu coastele fisurate! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Copil de doi ani din Cluj rănit la Băile Felix de şuruburile gurii de scurgere al piscinei unui hotel de cinci stele!

$
0
0

Weekend-ul trecut a fost unul de coşmar pentru o familie cu copil mic din Gherla venită la Băile Felix: aceasta, după ce-a poposit la cel mai luxos hotel din staţine, „Lotus Therm”, a avut ghinionul ca micuţul lor în vârstă de doi ani şi zece luni să se rănească la piciorul drept de pe urma unui salt în piscină! Între timp familia şi-a angajat un avocat pentru a obţine despăgubiri pentru necazul suferit, însă conducerea hotelului i-a tot purtat cu vorba. Abia acum, după ce publicaţia noastră a abordat conducerea hotelului aceasta a fost de acord cu despăgubirea pe cale amiabilă, dar cu condiţia ca evenimentul să nu apară în presă!

 

Familia Tabarcea din Gherla a plătit, săptămâna trecută, nu mai puţin de 1.300 de lei pentru două nopţi de şedere la „Lotus Therm”, un hotel de cinci stele din staţiune Băile Felix. Însă sejurul celor trei membri ai familiei, care trebuia să fie unul de vis, a fost distrus brusc după ce Julian, băieţelul de doi ani şi zece luni al familiei s-a rănit adânc la talpa piciorului drept în piscina destinată copiilor. Aflat, luni, 18 septembrie, la uşa cabinetului de consultaţii al I.M.L. Cluj, împreună cu micuţul, tatăl copilului ne declară supărat la culme: „Băiatul a sărit pur şi simplu în bazin, de pe margine şi la scurt timp am constatat cu groază că s-a rănit la picior. Ne-am deplasat rapid la punctul de prim-ajutor însă cei de acolo ne-au trimis la Spitalul de Copii din Oradea fiindcă n-aveau nici măcar plasturi speciali. Abia acolo băiatul a fost îngrijit cum se cuvine şi după intervenţie medicii ne-au îndemnat să venim acasă. Dar spre stupoarea noastră, cei de la hotel nici măcar nu şi-au cerut scuze pentru  incident – ba, dimpotrivă – ne-au mustrat pentru că Julian a sărit în bazin, de parcă n-ar fi avut voie să facă acest lucru. El s-a tăiat în nişte şuruburi neprotejate care închideau canalul de scurgere  al piscinei. Nu vă ascund faptul că în timp ce ne aflam la spital cei de la hotel au acoperit rapid şuruburile, protejând gura de scurgere”. Bărbatul mărturiseşte în continuare că sâmbătă, aflat deja acasă, l-a sunat pe directorul hotelului dl. Ioan Mircea Nath, care a „pasat” răspunderea şi l-a rugat să se adreseze directorului general, fapt care l-a determinat pe gherlean să-şi angajeze, rapid, un avocat din Bucureşti pentru a obţine despăgubiri. Între timp dl. Tabarcea este poftit în cabinet împreună cu Julian.  Se întoarce după câteva minute cu un certificat medico-legal în care copilului i-au fost recomandate între 7 şi 8 zile de îngrijiri medicale. Apoi se retrage, nu înainte însă de a-mi lăsa numărul său de telefon deoarece îşi uitase acasă hârtia pe care se aflau datele de contact ale d-lui Nath, directorul hotelului.

Micutul Julian

Julian, băiatul de doi ani şi zece luni, în braţele tatălui, la I.M.L.Cluj

 

Vorbim din nou, a doua zi, prilej cu care primesc numărul de telefon al lui Nath. Printre altele, îmi spune că nu s-a schimbat nimic, doar că li s-a oferit un sejur, ca despăgubire pentru cel ratat. „Le-am spus că nu mai avem concediu, plus că rana copilului nu-i permite băi în bazin şi l-am îndreptat, la rândul meu spre avocatul nostru, dar încă nu ne-au dat niciun răspuns”. Pun, la rândul meu mâna pe telefon şi-l sun pe dl. director Nath. Acesta îmi transmite, laconic, să mă adresez directorului general al societăţii S.C. Turism Felix, însă – în loc să-mi ofere datele de contact ale acestuia – crezând că are de-a face cu vreun începător, mă expediază la … internet unde apar numele de telefon de la secretariatul firmei. „Nu pot să vă dau punctul meu de vedere, există un director general şi vă rog să-l căutaţi prin intermediul secretariatului firmei”, a sunat răspunsul său în batjocură. Dar după numai un sfert de oră sunt contactat de către dl. Tabarcea care îmi sugerează să opresc mediatizarea cazului, deoarece avocatul său l-a înştiinţat că direcţiunea hotelului nu le va mai oferi despăgubire în cazul în care incidentul apare în presă şi dificultăţile acestuia pentru obţinerea banilor vor fi mult mai mari. L-am „liniştit” însă pe tatăl micuţului cu o singură frază: conform credinţelor noastre nu vom pune batista pe ţambal acoperind cazul, ci, dimpotrivă, vom urmări cu mărită atenţie desfăşurarea lui…

Post-ul Copil de doi ani din Cluj rănit la Băile Felix de şuruburile gurii de scurgere al piscinei unui hotel de cinci stele! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Penelista Cornelia Pantea zisă “Elena Udrea de Câmpia Turzii” a accidentat grav un bătrân, de care nu-i pasă!

$
0
0

Cornelia Pantea şi-a câştigat porecla de “Elena Udrea de Câmpia Turzii” după ce, în trecuta “stagiune”, în calitate de consilier local a migrat de la PDL  la PMP – partidul lui Traian Băsescu şi al fostei “blonde de la Cotroceni” – lăsându-I însă şi pe acesta în favoarea PNL. Şi totuşi, politicianul cu mult suflet, implicat în diverse acţiuni umanitare, a rănit grav cu portiera, din neatenţie – pe 6 iulie a.c. – un pensionar în vârstă de 75 de ani care trecea liniştit pe bicicletă pe lângă maşina ei. Din seara respectivă fosta consilieră a uitat de suferinţele bietului om, lăsându-l pe acesta în ghearele suferinţei şi ale deznădejdiei, refuzând să mai audă de el şi să-l întrebe măcar de sănătate…    

 

Victima: “Din ziua accidentului, n-am mai văzut-o pe autoare”!

Mihail Rad, bărbatul în vârstă de 75 de ani din municipiul Câmpia Turzii se află în imposibilitate să poată coborî scările până la demisolul Institutului de Medicină Legală Cluj, acolo unde se află cabinetul de consultaţii al instituţiei respective. S-a prezentat pentru o nouă prelungire a termenelor de îngrijire pe certificatul său medico-legal iar angajaţii I.M.L. îi pun la dispoziţie, cu amabilitate, un scaun pe care omul  îl acceptă cu profundă recunoştinţă şi se aşează pe el. Între timp soţia lui, Maria, aleargă de colo-colo cu hârtiile în mână ca să îndeplinească rapid formalităţile necesare. Şi, după eficienţa ei se vede că femeia e experimentată deja în domeniu. Apucă totuşi să înceapă descrierea dramei prin care trece împreună cu bărbatul ei de mai bine de două luni: “Pe 6 iulie soţul meu mergea cu bicicleta pe strada “1 Decembrie 1918” când, brusc o doamnă – fostă consilier local al Câmpiei Turzii – a deschis portiera maşinii sale parcate pe marginea drumului astfel că soţul a intrat cu bicicleta direct în portieră. S-a prăbuşit la pământ, ajungând în mijlocul străzii şi norocul său a fost că şoferul autoturismului care venea din spate a avut prezenţă de spirit şi a frânat în ultima clipă, evitându-se o tragedie. Apoi un gardian de la ANAF, instituţie aflată vizavi de locul accidentului, l-a ridicat şi a chemat imediat salvarea”. Intervine în discuţie Mihail Rad, nerăbdător să-şi descarce sufletul şi să-mi povestească tot ce a urmat după momentul fatidic: “Am stat internat cinci zile la Spitalul Municicpal din Câmpia Turzii, apoi am fost trimis acasă unde am zăcut în pat, până pe 14 septembrie, cu piciorul în ghips. Practic, 70 de zile – lungi şi grele. A fost un chin de nedescris fiindcă – având fractură femuro-podală posterioară – nu am putut merge singur la baie şi ajunsesem să-mi fac nevoile într-o găleată. Iar doamna politician Pantea Cornelia, zisă “Elena Udrea de Câmpia Turzii” –a dispărut de atunci, totalmente, şi nici măcar un telefon nu mi-a dat ca să mă întrebe cum mă simt. Venise la mine în seara accidentului, la spital, şi m-a întrebat dacă mă doare, plângând cu lacrimi de crocodil pentru că i se suspendă carnetul”.

Maria Rad, soţia

“A găsit, se pare, un martor care va declara că eu sunt vinovatul”

Bărbatul îmi mărturiseşte că e un om simplu, care s-a pensionat după 36 de ani de muncă la laminorul trei – de la Industria Sârmei Câmpia Turzii – “dar consideraţi 44, după grupa grea de muncă”, precizează el cu nedisimulată mândrie. Apoi continuă, nu înainte însă ca o umbră să-i cuprindă faţa:  “După ce m-a lovit doamna respectivă nu mai ştia cum să-şi ceară scuze pentru greşeală, dar la poliţie a încercat să se “scoată” zicând că nu m-a văzut pentru că am intrat în unghiul mort al maşinii sale. M-am întrebat atunci, la ce folosesc oglinzile retrovizorii… Iar acum aflu din nişte surse că – fiind o femeie puternică, soţie a şefului staţiei C.F.R. a Câmpiei Turzii şi politician de carieră – a găsit un martor care va declara sub jurământ că eu am intrat singur în maşină. Asta e o minciună strigătoare la cer iar adevărul-adevărat e acesta: de fapt ea a parcat, cu un minut înainte de trecerea mea şi când am ajuns în dreptul portierei maşinii sale a deschis-o brusc şi m-a aruncat în mijlocul şoselei. Practic – nici mai mult, nici mai puţin – m-a nenorocit pentru mult timp de-acum încolo”. Între timp apare şi soţia lui, cu actele eliberate de medici. Declară, grăbită: “Ducem prelungirea certificatului la Asigurări şi o predăm împreună cu actele pe care ni le-au mai cerut. Apoi mergem şi la poliţie după care ne luăm şi avocat ca să primim totuşi despăgubirea cuvenită de la autoarea accidentului”. Apoi, cu o forţă nebănuită – pe care numai disperarea o poate oferi – îl ridică pe soţul său de pe scaun, îl “înfige” în cârji şi părăseşte apoi împreună cu el, şontâc-şontâc, sediul I.M.L. Cluj.

cornelia pantea


Punctul de vedere al Corneliei Pantea, “Elena Udrea de Câmpia Turzii”

“Mi se pare foarte ciudat telefonul dumneavoastră pentru că nu ştiu dacă sunt informaţii cu caracter public ceea ce s-a întâmplat. Dosarul e la Poliţia Câmpia Turzii şi este în derulare. Dacă doriţi date suplimentare în legătură cu acest dosar vă rog să apelaţi la organul care se ocupă de caz. Informaţii personale nu vă dau, este o problemă personală şi privată – şi nu pot s-o fac publică. Eu, dacă vreau să mă abţin, considerând-o o problemă privată, asta e!”


Punctul de vedere al I.P.J.  Cluj

“La data de 6 iulie a.c., pe strada 1 Decembrie 1918, din Câmpia Turzii, s-a produs un accident de circulaţie soldat cu rănirea unei persoane.Victima, un bărbat, de 75 de ani, care circula cu bicicleta, a intrat în coliziune cu portiera unui autoturism oprit pe strada indicată. Conducătoarea auto, o femeie, de 55 de ani, ar fi deschis portiera fără a se asigura corespunzător. În cauză a fost inregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

Post-ul Penelista Cornelia Pantea zisă “Elena Udrea de Câmpia Turzii” a accidentat grav un bătrân, de care nu-i pasă! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Procesul dintre mama fetiţei abuzate sexual de afaceristul Ioan Codreanu şi Decanul Baroului Cluj s-a mutat la Curtea de Apel

$
0
0

Avocata Oana Patricia Vanca, membră a Baroului Cluj este acuzată că ar fi practicat un onorariu interzis în statutul profesiei de avocat. Victoria Popean, mama fetiţei molestate sexual de către omul de afaceri Ioan Codreanu, susţine că avocata i-ar fi cerut un onorariu de succes nelegal în care Codreanu urma să fie condamnat penal. După deciziile Decanului Baroului Cluj şi a Baroului Cluj cu privire la această speţă, acuzaţiile s-au întors împotriva celor din urmă. Nemulţumită de decizia Tribunalului Cluj, Victoria Popean a făcut recurs, iar cazul se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

 

Plângere împotriva avocatei

Avocata Oana Patricia Vanca este cea care a apărat-o în instanţă pe Victoria Popean în procesul cu Ioan Codreanu. Însă, ulterior, doamna Popean a formulat o plângere împotriva avocatei Patricia Vanca, susţinând că doamna avocat a cerut un onorariu nelegal şi cere restituirea lui, motivându-şi şi nemulţumirea faţă de activitatea pe care a prestat-o doamna avocat, subliniind faptul că pe instanţa de fond, avocata nu s-a prezentat decât la ultimele trei termene din cele opt, după ce dosarul a luat o întorsătură totală.

”Din cauza avocatei Vanca, că nu s-a prezentat la experiment, dosarul a fost întors împotriva mea pentru că practic, nu am avut pe cineva care să mă apere. Din cauza avocatei Vanca, judecătorul tot a amânat cauza şi mă întreba că unde mi-e avocata, iar eu nu ştiam ce să fac, stăteam şi plângeam că nu avea cine mă apăra.

Această avocată a avut trei onorarii: onorariul de condamnare 300 euro care nu e legal, deoarece instanţa îl condamnă, nu ea; onorariul de succes a fost 25% şi pe urmă l-a mărit la 30%. Îmi cerea din 5.000 euro daune morale, 1.500 euro să îi dau ei şi ea nu a fost în stare să scoată nici cheltuielile de judecată. Ar trebui să îi fie ruşine cum a făcut dosarul. M-a făcut de trebuie să plătesc 10.000 lei cheltuieli de judecată către stat. De unde să îi dau 1.500 euro.. Şi onorariul avocaţial de 1.000 euro pe care nu îl merită că nu şi-a dat interesul deloc. Avocata Patricia Vanca nu şi-a cerut cheltuielile de judecată să le poată recupera de la inculpat”, se arată în plângerea către Baroul Cluj.

Astfel, Victoria Popean a cerut Decanului Baroului Cluj să o sancţioneze pe avocata Patricia Vanca, deoarece nu şi-a respectat contractul şi a cerut o grămadă de bani, bani pe care nu avea dreptul să îi ceară, aşa cum a afirmat doamna Popean.

 

Avocata Patricia Vanca: ”Sunt absolut siderată şi dezamăgită”

După plângerea formulată de către doamna Popean, avocata Patricia Vanca susţine că toate aspectele formulate de aceasta sunt nereale.

”Mărturisesc că sunt absolut siderată şi dezamăgită nu doar de formularea unei sesizări în contra mea, dar şi de conţinutul acesteia. Toate aspectele învederate de petentă sunt nereale, nesincere, rău-voitoare.

Constant cu adâncă dezamăgire că petenta poliferează fel de fel de cuvinte urâte la adresa prestaţiei mele din prima instanţă. Petenta nu era nemulţumită, şi mai mult, nici nu avea de ce să fie nemulţumită (nu doar soluţia era una foarte bună, dar mai mult, o persoană nemulţumită renunţă la serviciile avocaţiale încă din fond dacă într-adevăr ar fi fost nemulţumită şi nu angajează pentru recurs un avocat de care ar fi fost nemulţumit”, susţine Patricia Vanca.

Doamna avocat a solicitat Baroului Cluj să respingă plângerea.

 

Decizia Decanului Baroului Cluj

”Doamna Popean Victoria nu depune odată cu această solicitare copii justificative care să vină în sprijinul celor susţinute de către dânsa, ulterior, cu ocazia convocării de către consilierul Baroului Cluj desemnat cu cercetarea disciplinară aduce copii după contractele de asistenţă juridică, din care reies onorariile pretinse de doamna avocat şi eşalonarea plăţilor acestora.

”Doamna avocat Vanca Patricia, în răspunsul formulat cu privire la cererea de restituire onorariu a doamnei Popean Victoria, susţine că aceasta nu a achitat onorariile avocaţiale prevăzute în contractele de asistenţă juridică încheiate în perioada 2012-2013, precum şi actele adiţionale la acestea, încheiate în anul 2014 şi care atestă obligaţiile părţilor, valoarea serviciilor avocaţiale, precum şi ce şi cât s-a plătit. Neachitând aceste onorarii, dna avocat a formulat cerere de executare silită, care a fost admisă de către instanţă, dar la care a renunţat ca urma a insolvenţei debitoarelor, comunicată de către executorul judecătoresc. Dna avocat menţionează faptul că clienta nu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de prestaţia dânsei în dosarul angajat, mai ales că soluţia pronunţată în prima instanţă a fost una vizibil favorabilă clientei sale. Ulterior, clienta a apelat tot la dna avocat pentru formularea recursului, ocazie cu care a fost încheiat al doilea contract de asistenţă juridică. Dna Vanca Patricia infirmă afirmaţia petentei cum că nu s-ar fi prezentat la termenele de judecată, admiţând că a lăsat în substituire pe colega dânsei, lucru permis în contractul de asistenţă juridică încheiat. Doamna avocat consideră că a investit foarte mult timp în acest dosar complex, implicându-se cu seriozitate atât în faza de fond, cât şi în cea de recurs, chiar dacă soluţia finală a fost una dezamăgitoare pentru petentă.

Fată de cele mai sus menţionate, petenta nu a făcut dovada celor susţinute în plângere, cu atât mai mult cu cât plângerea în sine este lapidar formulată, fără motivarea în detaliu a prejudiciului suferit, a faptei în concret a dnei avocat care i-ar fi cauzat prejudiciul, precum şi fără a fi dovedită cu vreo probă de natură să susţină culpa profesională pretinsă de petentă ca fiind săvârşită de către dna avocat.

S-a avut în vedere şi faptul că clienta petentă nu a achitat onorariile convenite cu dna avocat, conform contractului de asistenţă juridică şi a actelor adiţionale încheiate.

Faţă de cele de mai sus, s-a dispus respingerea plângerii formulată de dna Popean Victoria pentru obligarea avocatului la restituirea onorariului, ca nefondată”, Decan, Avocat Mircea Pop.

 

Victoria Popean a dat în judecată Baroul Cluj şi Decanul Baroului Cluj

În noiembrie 2016, Victoria Popean a formulat o cerere de chemare în judecată prin care solicită Decanului Baroului Cluj şi Baroului Cluj să anuleze deciziile în care cei din urmă au respins plângerea formulată de Victoria Popean împotriva avocatei Oana Patricia Vanda.

În 13 februarie a avut loc primul termen de judecată în care Tribunalul Cluj a respins cererea formulată de doamna Popean.

”Admite excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtul Decanul Baroului Cluj. Respinge cererea formulată de reclamanta Popean Victoria Mărioara în contradictoriu cu pârâtul Baroul Cluj ca fiind formulată faţă de o persoană fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea formulată de reclamanta Popean Victoria Mărioara în contradictoriu cu pârâtul Decanul Baroului Cluj ca inadmisibilă. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în soluţia pe scurt.

 

Baroul Cluj: Recursul este nefondat

După ce Victoria Popean a făcut recurs, Decanul Baroului Cluj şi Baroul Cluj a depus o întâmpinarea la Curtea de Apel Cluj prin care a cerut respingerea ca nefondată a recursului doamnei Popean.

Tribunal Cluj a respins acţiunea formulată de reclamanta Popean Victoria în contradictoriu cu Baroul Cluj şi cu Decanul Baroului Cluj, deoarece ”acţiunea faţă de pârâtul Baroul Cluj a fost respinsă ca efect al admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a acestui pârât, iar acţiunea faţă de pârâtul Decanul Baroului Cluj a fost respinsă ca efect al admiterii excepţiei inadmisibilităţii”.

”Prin motivele de recurs, reclamanta critică sub aspect de nelegalitate soluţia pronunţată de către instanţa fondului strict în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii. Din această perspectivă soluţia de admitere a excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a Baroului Cluj este definitivă, astfel apărările noastre în recurs se vor circumscrie doar aspectelor criticate de către reclamanta recurentă.

Instanţa de fond a admis excepţia inadmisibilităţii pe două considerente: Un prim motiv vizează inadmisibilitatea cererii reclamantei în contextul în care instanţa de fond a apreciat ca întrucât pretenţiile acesteia derivă din contractul de asistenţă juridică încheiat cu doamna avocat Patricia Vanca care este un contract civil, reclamanta nu are deschisă calea acţiunii în contencios administrativ prin care să conteste Decizia Baroului Cluj, ci doar calea acţiunii în rezoluţiunea sau rezilierea contractului de asistenţă juridică cu consecinţa repunerii părţilor în situaţia anterioară. Al doilea motiv a fost faptul că instanţa de fond a apreciat excepţia invocată de pârât.

Recurenta susţine că excepţia inadmisibilităţii este neîntemeiată deoarece aceasta nu avea obligaţia să atace Decizia Consiliului Baroului Cluj, putând să atace doar dispoziţia Decanului. Cu toate acestea arată că a înţeles să atace Hotărârea Consiliului Baroului Cluj chemând în judecată Baroul Cluj, aceasta fiind entitatea cu personalitate juridică, patrimoniu şi buget propriu în timp ce Consiliul Baroului Cluj este doar un organ de conducere al Baroului Cluj care nu poate sta în judecată în nume propriu.

(…) În acest context în mod corect, instanţa a admis excepţia inadmisibilităţii acţiunii pe considerentul faptului că reclamanta nu a chemat în judecată emitentul actului atacat, recursul fiind nefondat, motiv pentru care solicităm  respingerea acestuia ca atare”, spune Decanul Baroului Cluj şi Baroul Cluj, prin avocat Ioana Flavia Maier.

Termenul de judecată a fost fixat în 30 octombrie şi va fi judecat la Curtea de Apel Cluj de către magistratul Antoniu Simion.


ioan-codreanu

Afaceristul Ioan Codreanu, acuzat că a abuzat sexual o minoră

Un proces controversat în care un bărbat trecut de 60 de ani din Cluj-Napoca, Ioan Codreanu, este acuzat de act sexual cu un minor, corupere sexuală şi perversiune sexuală se află din 2012 pe rolurile instanţelor de judecată clujene. Victoria Popean, mamă a două fete, îl acuză pe acesta că i-a corupt fiicele, pe vremea când acestea aveau 14, respectiv 12 ani, oferindu-le sume mari de bani şi cadouri scumpe. Abuzatorul a scăpat şi de închisoare – pentru că e „onorabil”, bătrân şi bolnav, şi de plata cheltuielilor de judecată. În schimb victima plăteşte la pătrat: Completul de judecată al Curţii de Apel Cluj a pus de două ori la plată familia fetiţei abuzate prin sentinţa dată în procesul în care a fost judecat omul de afaceri clujean Ioan Codreanu pentru infracţiunea de act sexual cu un minor: 5.000 de lei cheltuieli de judecată pentru copila în vârstă de 15 ani, 5.000 de lei cheltuieli de judecată pentru mamă. Familia a fost executată silit pentru a plăti cheltuielile, deoarece veniturile părinţilor abia le permit să îşi crească cei patru copii.

Post-ul Procesul dintre mama fetiţei abuzate sexual de afaceristul Ioan Codreanu şi Decanul Baroului Cluj s-a mutat la Curtea de Apel apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cazul de incompatibilitate al Steluţei Cătăniciu arată cum politicienii se şterg la fund cu legile

$
0
0

În şedinţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor de la mijlocul lunii iunie, Agenţia Naţională de Integritate a cerut ca deputaţilor Steluţa Cătăniciu (ALDE), Ioan Roman (PSD) şi Matei Suciu (PSD) să le înceteze mandatul ca urmare a stării de incompatibilitate în care s-au aflat. Însă, corb la corb nu-şi scoate ochiul, aşa că Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea (PSD) le-a luat apărarea deputaţilor incompatibili, astfel că ei îşi vor păstra funcţiile în continuare.

 

În luna iunie în cadrul Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaţilor s-a discutat încetarea mandatelor de deputaţi pentru Steluţa Cătăniciu (ALDE), Ion Sorin Roman (PSD), Matei Suciu (PSD), Sorin Marciu (PSD) şi Cornel Resmeriţă (PSD) , politicieni care sunt declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate şi de instanţele de judecată.

Pe ordinea de zi din 12 iunie s-a discutat încetarea mandatelor politicienilor Steluţa Cătăniciu, Ioan Sorin Roman şi Matei Suciu. Însă, şeful Comisiei Juridice Eugen Nicolicea a considerat că ”încetările de mandat ale deputaţilor sunt strict limitate potrivit Constituţiei, printre ele neregăsindu-se cele menţionate în documentele ANI. Având în vedere cele precizate,  absolut toate cele trei cazuri – Sorin Roman, Matei Suciu şi Gustica Cătăniciu – se constată că toate faptele acestea sunt anterioare actualului mandat. Deci nu poate fi niciun fel de cauză de încetare de mandat. Neputând să înceteze mandatul sancţiunea este de 10% din indemnizaţie pentru trei luni aplicabilă de către Biroul Permanent. Am tratat interdicţiile trecute ca şi un conflict de interese existent”, arată Nicolicea, frizând indolenţa.

Cu alte cuvinte, în loc să fie daţi afară din Parlament, deputaţilor li se reduce indemnizaţia cu 10%.

Această decizie a fost luată într-un mod nelegal, în situaţia în care  Curtea Constituţională a luat o decizie fix invers faţă de cea luată de PSD-ist. Legea ANI (176/2010) prevede că un demnitar declarat incompatibil nu mai poate ocupa „aceeaşi funcţie” timp de trei ani de zile.

Mai mult, Steluţa Cătăniciu este membru al comisiei Juridice patronată de Nicolicea. În urma împărţirii ”ciolanului” politic, Steluţa Gustica Cătăniciu a fost desemnată să ocupe una dintre funcţiile de vicepreşedinte al Camerei deputaţilor. Astfel, desemnarea lui Cătăniciu arată clar că PSD-ul, care deţine conducerea camerei, este dispus să facă alianţă cu politicianul clujean.

 

Logică de politician clujean condamnat penal

În cadrul unei conferinţe de presă, Steluţa Cătăniciu a afirmat că ea nu se consideră vinovată de incompatibilitate şi că nu are nici o problemă să candideze la alegerile parlamentare. Asta în pofida faptului că ANI a declarat-o incompatibilă, iar instanţele din România au condamnat-o penal, definitiv şi irevocabil, pentru incompatibilitate.

Potrivit site-ului Agenţiei Naţionale de Integritate, Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE, figurează pe o listă în care sunt trecute numele funcţionarilor publici găsiţi în stare de incompatibilitate şi care ar avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie eligibilă pentru o perioadă de trei ani de la expirarea mandatului curent, adică anul 2016.

Potrivit reprezentanţilor ANI, ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenţei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoană a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupă aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoană nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată ANI.

 

Cătăniciu a pus procurorii pe ANI

Pe de altă parte, Cătăniciu a declarat pentru ziuadecluj.ro că ea nu ar trebui să fie vizată de această interdicţie şi că le va face celor de Agenţia de integritate o plângere penală.

”La mine nu se aplică acea interdicţie. Nu se aplică o asemenea interdicţie în cazul în care nu ţi-ai pierdut mandatul în curs. Nu tot ce spune ANI e real, ei trec acolo la grămadă. A existat decizia 418/2014 a Curţii Constituţionale (CCR), care vorbeşte exact despre interdicţiile aplicate consilierilor locali. La mine nu se aplică pentru că a fost un conflict de interese administrativ, era abatere disciplinară. Şi dacă se aplica, termenul a trecut, au trecut cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. Dacă era aşa, eu ar fi trebuit să plec din Parlamentul României, or nu s-a întâmplat asta. Le voi face o sesizare, luni, să modifice informaţiile pe care, în mod eronat – şi mă gândesc că n-au făcut-o cu intenţie – le-au trecut pe site, atât în privinţa mandatului în care a fost conflictul de interese, respectiv mandatul de consilier local 2008-2012, cât şi referitor la perioada de interdicţie de trei ani, care nu se aplică în cazul meu. Dacă, în caz contrar, având în vedere alegerile parlamentare, care sunt foarte apropiate, nu vor rectifica informaţia falsă de pe site, miercuri voi depune o plângere penală la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii, aşa cum a constatat CCR recent. Dacă România e stat de drept, atunci să fie stat de drept pentru toţi, şi pentru cetăţenii ţării şi pentru instituţiile represive”, arată Cătăniciu.

Anul trecut, Steluţa Cătăniciu a declarat că vrea să depună plângeri penale împotriva inspectorilor ANI. „Cred că ar trebui să fim mult, mult mai atenţi şi aş vrea să vă spun că foarte mulţi colegi de-ai noştri, inclusiv colegi parlamentari care se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate, inclusiv avocaţi care îi reprezintă, am senzaţia de foarte multe ori că nu cunosc legea, ca să nu mai vorbesc de judecătorii Înaltei Curţi, care dau sentinţele aşa, în funcţie de numele fiecăruia şi  în funcţie de alte atribuţii pe care le au”, a declarat Cătăniciu în cadrul şedinţei.


Colegii de partid au sancţionat-o pentru incompatibilitate

Steluţa Cătăniciu a fost eliminată din cursa electorală la primăria clujeană pentru că şefii ALDE, gruparea politică din care deputatul clujean face parte, au adus în discuţie condiţiile de integritate pe care candidaţii ar trebui să le îndeplinească. Deputatul clujean a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un proces cu Agenţia Naţională de Integritate. Pe 24 martie anul trecut, la ÎCCJ a fost depus dosarul 556/33/2013 în care Steluţa Cătăniciu, deputat clujean, a reclamat Agenţia Naţională de Integritate care îi pusese lui Cătăniciu ”ştampila” de incompatibil

Post-ul Cazul de incompatibilitate al Steluţei Cătăniciu arată cum politicienii se şterg la fund cu legile apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


În ciuda controlului judiciar menţinut în cazul lui Traian Onuc, ţeparul îşi caută noi ”victime”

$
0
0

Traian Onuc (fost Floarea Ianson) este un tânăr dezvoltator (ţepar) imobiliar clujean acuzat de mai multe persoane de înşelăciune. El le-a promis oamenilor că le vinde apartamentele din trei blocuri, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Iniţial, Onuc a fost arestat, apoi a fost eliberat sub control judiciar, stare în care este judecat şi cercetat în mai multe dosare. Recent, magistraţii clujeni s-au pronunţat asupra verificării măsurilor preventive ale acestuia. 

 

Niciunul dintre proiectele derulate de acesta pe strada Fabricii nr. 65-67 şi strada Miko Imre f.n nu respectă autorizaţia de construire, în fapt, oamenii au cumpărat apartamente în clădiri autorizate ca birouri. Ba mai mult, Onuc a vândut de mai multe ori aceleaşi apartament la clienţi diferiţi sau apartamente la etajul 9, într-un bloc care în realitate are 8 etaje sau situate la etajul 5, deşi imobilul a fost avizat doar cu 3 etaje şi etajul 4 retras. Din acest motiv, cumpărătorii nu au putut să-şi intabuleze locuinţele şi îl acuză pe Traian Onuc că le-a nenorocit viaţa, aceştia trăind acum în condiţii inumane, constrânşi fiind de faptul că şi-au irosit economiile de-o viaţă cumpărând iluzii cu zeci de mii de euro, iar acum nu mai au nimic.

Iniţial, verificarea măsurii preventive în cazul lui Traian Onuc s-a judecat la Tribunalul Cluj în 7 septembrie unde instanţa a hotărât să-i menţină acestuia controlul judiciar.

”În temeiul articolului 207 din Codul de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar luată împotriva inculpatului ONUC TRAIAN şi menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul ONUC TRAIAN. În temeiul art.215, alin.1 şi 2 din Codul de procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă, e) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Cluj, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus sau menţinut măsura; f) să nu efectueze tranzacţii având ca obiect înstrăinarea de drepturi (reale sau personale) asupra imobilelor situate în Cluj-Napoca, str. Fabricii nr. 65-67 şi în Cluj-Napoca, str.Miko Imre, f.n. – corpuri C1 şi C2, respectiv antecontracte de vânzare-cumpărare cu privire la spaţiile compartimentate în cadrul construcţiilor ori cu privire la construcţiile edificate sau aflate în curs de edificare, după caz, contracte de schimb care vizează spaţiile în discuţie şi alte asemenea contracte de cesiune de drepturi cu titlu oneros ori gratuit. g) să nu desfăşoare activităţi de construire şi activităţi conexe (organizare de şantiere, lucrări de construire, lucrări de utilare a clădirilor, lucrări de finisare a construcţiilor) respectiv orice alte activităţi desfăşurate în scopul producerii de bunuri imobiliare precum şi restaurare, reparare ori întreţinere cu privire la imobilele situate în Cluj-Napoca, str. Fabricii nr. 65-67, respectiv în Cluj-Napoca, str. Miko Imre, f.n. – corpuri C1 şi C2. În temeiul art.215, alin.3 din Codul de procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În temeiul art.215, alin.4 din Codul de procedură penală supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către organul de poliţie în raza căruia locuieşte efectiv inculpatul, în condiţiile legii. În temeiul art.215, alin.5 din Codul de procedură penală, o copie a încheierii se comunică, în ziua pronunţării ei, inculpatului, unităţii de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte, precum şi celei în a cărei circumscripţie are interdicţia de a se afla acesta, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, Poliţiei de Frontieră Române, în vederea asigurării respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare”, se arată în soluţia pe scurt din 7 septembrie.

Traian Onuc a făcut contestaţie, iar în 20 septembrie procesul a fost judecat la Tribunalul Cluj, unde magistraţii au respins contestaţia acestuia şi a menţinut controlul judiciar.

”În baza art.425 ind.1 al.7, pct.1 lit.b, art.205 C.pr.pen. respinge ca nefondată contestaţia declarată de către inculpatul O. T.( anterior F.I. T.), împotriva Încheierii penale nr.179 din data de 07.09.2017 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca pronunţată în dosarul cu nr. 3263/211/2017/a1.8 al aceleiaşi instanţe, pe care o menţine. În temeiul art.275 al.2 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în contestaţie în sumă de 50 lei . Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 20.09.2017”, se arată în soluţia pe scurt.

miko imre 3

Traian Onuc, de neoprit

În ciuda faptului că Traian Onuc se află în control judiciar, deci are interdicţia de a mai vinde apartamente şi de a construi la imobilele de pe strada Fabricii nr. 65-67 şi strada Miko Imre f.n., acesta încearcă în continuare să vândă imobile ilegale. Gazeta de Cluj a prezentat la sfârşitul lunii trecute cum Onuc a postat pe site-ul www.olx.ro anunţuri prin care încerca să vândă apartamente. Pozele folosite în anunţuri nu reflectau realitatea, iar apartamentele puse spre vânzare erau sub preţul pieţei (sume cuprinse între 25.000 euro şi 40.000 euro) pentru a ademeni potenţialii clienţi, aşa cum a procedat şi în situaţiile precedente. Acesta a postat 80 de astfel de anunţuri în care descria că apartamentele sunt complet finisate. Chiar dacă anunţurile aveau descrieri diferite, în realitate era vorba despre apartamentele de pe strada Miko Imre f.n.

Ulterior, reprezentanţii olx.ro i-au blocat contul lui Traian Onuc pentru a evita tentativele de fraudă. Cu toate că cei din conducerea OLX au decis blocarea contului său, Ianson a încercat să îşi creeze un nou cont şi să posteze acelaşi tip de anunţuri, însă acesta a fost blocat din nou.

”OLX caută mereu să ofere utilizatorilor o experienţă plăcută de vânzare-cumpărare, de aceea monitorizăm, în mod constant, ca experienţa de care utilizatorii au parte să fie una optimă. Prin instrumentele de care dispunem, am monitorizat acest anunţ pentru o perioadă de timp, iar ca urmare a articolelor respective, ieri am luat decizia de a bloca contul acestui utilizator, notificându-l anterior.

Astăzi am primit reacţii din partea acestuia, şi într-o dorinţă de a continua acţiunile deja întreprinse de dumnealui, şi-a creat un alt cont în care a publicat acelaşi tip de anunţuri, dar şi acela a fost blocat.

Încercăm prin toate acţiunile noastre să punem la dispoziţia utilizatorilor un mediu de schimb plăcut şi onest, de aceea, vom monitoriza în continuare astfel de acţiuni şi vom interveni de fiecare dată când vom vedea periclitat scopul OLX.

Referitor la acest user, va fi în continuare ţinut sub observaţie, astfel încât să evităm şi să rezolvăm tentativele de fraudă”, ne-au transmit reprezentanţii olx.ro.

 

Ţeparul a schimbat site-ul, dar năravul ba

După ce OLX.ro i-a blocat lui Onuc contul, acesta se foloseşte acum de un alt site de imobiliare. În anunţurile postate pe www.storia.ro, Onuc oferă spre vânzare apartamente la preţuri atractive, folosindu-se de nume de utilizatori fictivi -”Vlad”, ”Vali”, ”Oli” şi de poze care nu reflectă realitatea.

anunt stroia onuc anunt stroia onuc 1 anunt stroia onuc 2 anunt stroia onuc 3

 


Peste 100 de persoane înşelate

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca l-au trimis în judecată pe Traian Onuc sub acuzaţia că a înşelat 130 de persoane, de la care a încasat avansuri de peste 2 milioane de euro pentru apartamente în două blocuri pe care nu le-a finalizat.

Potrivit rechizitoriului, ”în perioada 2009 – mai 2016, cu ocazia încheierii unor antecontracte de vânzare-cumpărare autentificate ori atestate cu dată certă de către avocaţi şi notari publici din Cluj-Napoca, inculpatul Onuc Traian (fost Floarea Ianson) a indus în eroare un număr de 130 de promitenţi-cumpărători prezentându-le ca adevărată împrejurarea mincinoasă că are resursele financiare şi capacitatea lucrativă de a le transmite dreptul de proprietate şi a le preda în termen scurt folosinţa unor apartamente amplasate în imobilele aflate în curs de edificare de pe str. Fabricii nr. 65-57 şi str. Miko Imre, f.n., după caz, din Cluj-Napoca, continuând să le menţină în eroare, iar în unele cazuri determinându-le să-i suplimenteze tranşe din preţ, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase legate de construirea efectivă a apartamentelor ori de relocarea spaţiilor locative, fără a avea vreun moment intenţia de a îşi îndeplini obligaţiile contractuale asumate, denaturând în unele cazuri destinaţia reală pentru care au fost autorizate clădirile ori disimulând demersurile făcute în sensul schimbării destinaţiei, după caz, şi folosind în scopul captării încrederii victimelor schiţe tehnice mincinoase, determinându-le astfel să îi achite cu titlu de avans suma totală de 2.074.249 euro şi 701.104 lei (echivalentul sumei de 10.035.224,5 lei)”.

 

Post-ul În ciuda controlului judiciar menţinut în cazul lui Traian Onuc, ţeparul îşi caută noi ”victime” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Stingerea creditului BCR către Cemacon a intrat în atenţia ANAF şi a procurorilor

$
0
0

În această perioadă, ANAF derulează o serie de controale la băncile din România. La verificările care au vizat BCR s-a descoperit că unul dintre creditele neperformante ale BCR, cel de la Cemacon, în valoare de câteva zeci de milioane de euro şi care a fost tranzacţionat în cadrul acţionarilor băncii pentru suma de 1 euro ar trebui impozitat suplimentar pentru că n-ar fi fost chiar atât de neperformant. În tranzacţionarea acestui credit a fost implicat şi Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania.

 

În urma unor controale ANAF a stabilit că BCR trebuie să plătească un impozit suplimentar pentru tranzacţionarea creditelor neperformante pe care banca le-a avut la Cemcon şi Ambient, companii care au trecut prin insolvenţă. În cadrul unui circuit interior, BCR, deţinută de ERSTE, a vândut pentru doi euro două credite neperformante în valoare de zeci de milioane de euro către BoF, un fond de investiţii deţinut tot de ERSTE.

Acum ANAF a stabilit că pentru aceste două credite BCR ar trebui să plătească un impozit suplimentar de 100 de milioane de lei.

În ultima vreme, Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a făcut declaraţii publice referitoare la o bancă şi la o serie de controale pe care ANAF le face în sistemul bancar. Chiar dacă nu a nominalizat cazul BCR şi Cemacon, surse din domeniul financiar au arătat că este vorba despre această situaţie.

„Controlul s-a finalizat prin diminuarea pierderii fiscale de 650 de milioane de lei şi stabilirea unei plăţi suplimentare de 104 milioane de lei. Această pierdere era artificial creată. Diminuându-se pierderea, în anii următori acea bancă va plăti impozit pe profit. Nu va mai compensa impozit pe profit cu pierderile anterioare”, declara ministrul. Ulterior, el a completat că „acolo este vorba şi de o plângere penală. Au fost nişte tranzacţii succesive de vânzare/cumpărare de creanţe, prin care o parte din active, sute de milioane de euro, au mers în paradisuri fiscale. (…) Spre exemplu, a fost o bancă ce a vândut o creanţă cu o valoare nominală de 14 milioane euro cu un euro, în străinătate, iar cumpărătorul a venit la firma românească şi i-a spus simplu: dacă nu intru acţionar, cer lichidarea. Gândiţi-vă că avem firme de stat care pot ajunge în această situaţie când iau credite de la bănci străine din România. Acestea pot fi preluate pe nimic prin acest mecanism. Este chiar şi o problemă de siguranţă naţională”, a mai declarat Misa.

 

Scheme financiare

În momentul de faţă acţionarul principal al Cemacon este fondul BoF, cu 33% din acţiuni. Alături mai deţin pachete majoritare de acţiuni Dedeman şi Andrei Cionca prin intermediul a două firme.

Andrei Cionca a intra în acţionariatul Cemacon în 2011, când producătorul de blocuri ceramice avea probleme financiare. Una dintre gurile de aer pentru redresarea companiei a fost un credit de peste 33 de milioane de euro venit din partea BCR.

După acordarea acestui credit a început misiunea lui Cionca. Prin lobby-ul făcut el a reuşit ca cei de la Cemacon să returneze doar 18 milioane de euro, restul datoriei urmând să fie convertită în acţiuni administrate prin intermediul unui fond. Potrivit acordului de rambursare, 13 milioane de euro vor trebui plătite până în 2023, iar un credit secundar, de 5 milioane de euro, va trebui rambursat în cinci ani. Însă, cele cinci milioane vor trebui înapoiate de Cemacon Real Estate, o societate la care acţionar este Cemacon SA.

Însă, lobby-ul lui Cionca a constat în convertirea a 12 milioane de euro în acţiuni cedate în favoarea fondului Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF).

„Părţile au convenit îngheţarea şi conversia integrală a creanţei deţinute de fondul de investiţii în cuantum de 58,03 milioane de lei în acţiuni Cemacon ca parte a procesului de restructurare a împrumutului Cemacon acordat de BCR, conform hotărârii AGEA din data de 22 decembrie 2014”, se arată într-un raport al fondului.

În urma unui tratament ”şoc” administrat de Andrei Cionca, şeful Casei de Insolvenţă Transilvania, companiei Cemacon, fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BoF), controlat de Erste Bank, s-a ”pricopsit” cu o creanţă de 12 milioane de euro la Cemacon.

De curând, BoF şi-a transformat creanţa pe care o avea la Cemacon în acţiuni, însă valoarea acţiunilor este de 1,7 milioane de euro. Diferenţa între valoarea datoriei şi cea a acţiunilor rezultă din faptul că principalul acţionar al Cemacon,  KJK FUND II, a dublat capitalul social al Cemacon, de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei.  KJK este administrat de  SALMELIN JAAKKO SAKARI MIKAEL, AIMA LAURI KUSTAA şi LEFTER RAZVAN STEFAN.

În cadrul conducerii BoF, se află Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), unul dintre ”creierele” BCR-ului. El a demisionat anul trecut din cadrul Băncii Comerciale Române pentru evitarea unei situaţii de conflict de interese. O firmă patronată de Pogonaru, Central Euro­pe­an Financial Services, a încheiat un parteneriat cu un fond internaţional de in­ves­ti­ţii pentru a cumpăra credite neperformante de la BCR

În cadrul fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, alături de Pogonaru se află şi Erste Bank, grupul care controlează şi BCR-ul.


Cum să pui mâna pe o fabrică

Fondul de investiţii BoF, care deţinea o creanţă în valoare de 12 milioane de euro la Cemacon şi-a transformat datoria în acţiuni care valorează aproximativ 1,7 milioane de euro. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, înainte de transformarea creanţei în acţiuni, Cemacon şi-a majorat capitalul social de la 8,2 milioane de lei la 16,4 milioane de lei. Tranzacţia BoF a fost făcută de firma de brokeraj Swiss Capital, condusă de Bogdan Juravle, cunoscut şi pentru faptul că el a fost brokerul lui Adriean Videanu, fostul Ministru al Economiei.


Girează cu fabrica modernizată tot de un credit BCR

Specialiştii financiari consideră destul de problematică emiterea unor acţiuni noi care vor fi oferite cu titlu gratuit persoanelor din conducerea Cemacon. ”Capitalul social nu va putea fi majorat şi nu se vor putea emite noi acţiuni până nu vor fi complet achitate cele din emisiunea precedentă. Pentru a putea emite noi acţiuni, în cazul în care acţionarii vechi nu şi-au efectuat vărsămintele restante, dacă urmărirea acţionarului debitor nu a dat rezultate, societatea va proceda, în condiţiile art.100 LSC, la anularea acestora.

În orice caz, acţiunile subscrise, dar neachitate în întregime, nu dau acţionarului drept de vot în adunarea generală, acest drept fiind suspendat până la achitarea în întregime a acţiunilor. Dar aici, ele fiind date cu titlu gratuit este cu totul altceva”, explică un consultant financiar.

De asemenea, potrivit proiectului de hotărâre al Cemacon reprezentanţii companiei mai doresc ”aprobarea contractării unui credit în vederea refinanţării creditului contractat cu BCR în baza Contractului de Credit nr. 2 din data de 19.03.2015 şi suplimentării capitalului de lucru şi mandatarea Consiliului de Administraţie pentru a negocia condiţiile refinanţării în următoarele limite maxime: valoarea maximă a facilităţii 60.000.000 RON:

  1. Refinanţare – 55.000.000 RON b. Capital de lucru – 5.000.000 RON”.

Garantarea acestei refinanţări se va face cu activele fabricii din Recea, judeţul Sălaj.

Post-ul Stingerea creditului BCR către Cemacon a intrat în atenţia ANAF şi a procurorilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Inspecţia judiciară anunţă cercetarea disciplinară faţă de Kovesi

$
0
0

La solicitarea celor de la „Lumea justiţiei”, Inspecţia judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a comunicat că întreaga conducere a DNA va fi supusă cercetării disciplinare în urma plîngerilor formulate de procurorii revocaţi Iorga Moraru şi Doru Tuluş! Sînt vizaţi Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, Marius Iacob, adjunctul şefei DNA, şi Gheorghe Popovici, procuror şef de secţie la DNA.

În această adresă, Inspecţia judiciară precizează: „Apreciind că există indiciile săvîrşirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare” faţă de cei de mai sus. Se mai spune în Adresă că, la finalizarea cercetării disciplinare, pot dispune fie admiterea sesizării, fie respingerea ei.

Această cercetare disciplinară, mai precizează Inspecţia judiciară, „este o etapă a procedurii disciplinare reglementată de Legea 317/2004”.

Răspunsul Inspecţiei judiciare este extrem de important, întrucât vine după recentul scandal declanşat de înregistrările în care inspectorul judiciar Mihaela Focică se plîngea Inspectorului şef adjunct al Inspecţiei judiciare de presiunile la care a fost supusă de Laura Codruţa Kovesi. Iată documentul publicat acum câteva minute de către „luju.ro”:

decizie_inspectia_judiciara

Post-ul Inspecţia judiciară anunţă cercetarea disciplinară faţă de Kovesi apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un caz de evaziune fiscală a fost sesizat la DIICOT de către un deputat clujean

$
0
0

Deputatul clujean USR, Adrian Dohotaru, a depus o plângere la DIICOT, unde a semnalat un caz ”clasic de evaziune fiscală”, în zona Măguri-Rătăcău din județul Cluj. Acesta spune că în această zonă sunt aduse între 1000-2000 de persoane care reușesc să recolteze 10-15 tone /zi de ciuperci și aproximativ 60 de tone de fructe de pădure pe sezon.

”Un grup structurat bine dezvoltat care operează în zona bazinului Someșului Rece exploatează persoane vulnerabile pentru a recolta ilegal ciuperci și fructe de pădure cu scopul de a le introduce în lanțul economic din Uniunea Europeană.

Începând cu luna mai până în octombrie, zonele montane menționate sunt ocupate de tabere informale în care sunt aduse între 1000-2000 de persoane care reușesc să recolteze 10-15 tone/zi de ciuperci și aproximativ 60 de tone de fructe de pădure pe sezon. Din punct de vedere demografic, aproximativ 30% dintre aceste persoane sunt minori și lucrează împreună cu adulții. Pe durata sezonului de muncă, starea taberelor, pe care le-am vizitat, este improprie vieții de familie, aceștia trăind în construcții improvizate.

Munca prestată de ei se desfășoară fără forme legale și este nefiscalizată, generând o valoare de 40000 EUR/zi raportată la o cantitate de 10 tone de ciuperci la fața locului. Se recoltează de zeci de ori mai mult față de cantitatea de ciuperci aprobată de Institutul de Cercetări Biologice. Recolta este preluată, fără acte de proveniență, de reprezentanții a mai multe firme comerciale, care transportă bunurile în propriile depozite în vederea exportului.

În ciuda conflictelor care apar între culegătorii din tabere și localnici, ori între mediu și un stil de viață nomad neprietenos cu muntele, trebuie să ne îndreptăm spre cine face profitul. Iar profitul este făcut de achizitori. Acest lanț economic este valorificat pe teritoriul Uniunii Europene, în special în Franța, Italia și Germania la o valoare totală care atinge câteva zeci de milioane de euro, doar luând în calcul ce se recoltează din zona Măguri-Răcătău.

Nu cred că o rețea care poate prelua munca a mii de persoane poate funcționa fără o anumită complicitate a autorităților. Este o suspiciune întărită de atitudinea autorităților locale care au fost semnalate. Astfel, au fost depuse sesizări atât la postul de Poliție Comunal din Mărișel și Măguri Răcătău, cât și la ANAF Cluj și ITM Cluj, însă acestea au rămas fără răspuns în teren. Situația de fapt poate fi confirmată de detașările realizate în teren de către Jandarmeria Cluj, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Garda Forestieră Cluj și Garda Națională de Mediu, în urma sesizărilor depuse la aceste autorități de activiști ecologiști. Mai mult, Ocolul Silvic care gestionează aceste zone a refuzat să colaboreze pentru a soluționa problema, dar sunt complici prin nerespectarea regimului drumurilor forestiere, care trebuie închise cu barieră și care pot fi deschise doar cu emiterea unei autorizații scrise.

Această activitate produce pagube importante și faunei de interes cinegetic. Un exemplu ar fi populația de urși, care este îndepărtată din arealul natural înspre zonele populate de oameni, unde cauzează pagube în rândul animalelor domestice și culturilor agricole. De asemenea, se resimte și în cadrul populației de mistreți și cerbi din aceste zone.

Lupta anti-corupție este îndreptată pentru a combate corupția politicienilor la vârf, dar prea puțin se caută soluții pentru  a combate evaziunea fiscală. Economia subterană este evaluată de INS, în 2016, la aproape un sfert din economia românească – 38 de miliarde de euro. Economia subterană și evaziunea fiscală sărăcesc astfel de zone montane. Pentru că statul român e complice cu furtul, ne lipsim de posibilitatea de a dezvolta afaceri curate, lanțuri  legale de producție și distribuție, forme legale de muncă decentă și condamnăm astfel România la subdezvoltare”, afirmă Adrian Dohotaru.

adrian dohotaru

Adrian Dohotaru, deputat USR Cluj

Post-ul Un caz de evaziune fiscală a fost sesizat la DIICOT de către un deputat clujean apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Judecătorii clujeni au amânat procesul bărbatului care a pus o bombă artizanală în toaleta tribunalului

$
0
0

Judecătorii clujeni au început procesul lui Vasile Coman, acuzat de terorism, cu o amânare. Coman este trimis în judecată pentru că în urmă cu an a montat o bombă artizanală în toaleta Tribunalului Maramureș.

Potrivit unui comunicat DIICOT, în noiembrie anul trecut inculpatul Coman Vasile a amplasat într-un grup sanitar din incinta clădirii în care-și desfășoară activitatea Tribunalul Maramureș, un pachet ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat compus din patru elemenți cilindrici, interconectați prin fire conductoare, un acumulator, un led/bec luminos, acesta fiind descoperit de o persoană care a anunțat lucrători din cadrul IJJ Maramureș ce asigură paza și controlul acces la nivelul instituției.

”Menționăm faptul că inculpatul a suferit anterior condamnări penale, cea din urmă fiind aplicată în dos. nr. 2955/100/2014 a Tribunalul Maramureș pentru infracțiunea prev. de art. 51 alin. 1 din Legea nr. 161/2003 cu aplicarea art. 41 alin. 2 din C.pen. (1969), iar în privința acestei pedepse s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării. Trimiterea sa în judecată pentru această infracțiune s-a făcut de către Biroul Teritorial Maramureș din cadrul DIICOT. În prezent, datorită nerespectării obligațiilor impuse pe perioada suspendării sub supraveghere, pe rolul Tribunalului Maramureș există înregistrat dosarul nr. 569/100/2016, având ca obiect sesizarea privind revocarea suspendării sub supraveghere a pedepsei al cărui termen de judecată a fost la data de 23.11.2016, ocazie cu care inculpatul a fost prezent, procedând în felul descris anterior”, mai arată comunicat DIICOT.

Post-ul Judecătorii clujeni au amânat procesul bărbatului care a pus o bombă artizanală în toaleta tribunalului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12386 articles
Browse latest View live