Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12388 articles
Browse latest View live

Fiul omului de afaceri clujean Sever Mureșan a amenințat că se sinucide

$
0
0

Fiul omului de afaceri Sever Mureşan s-a urcat pe o macara amplasată în sectorul 6 din capitală și a coborât de pe aceasta doar după 10 ore, timp în care a ameninţat că se sinucide.

Ştefan Mureşan era nemulţumit că ar fi trebuit să primească mai multe sume de bani care nu au ajuns în posesia sa. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti Ilfov au precizat că bărbatul, în vârstă de 35 de ani, a coborât de pe macaraua amplasată pe Bulevardul Uverturii miercuri seara.

El nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind preluat de un echipaj de poliţie şi dus la o secţie din apropiere. Ştefan Mureşan a ales această formă extremă de protest pentru că era nemulţumit din cauză că ar fi trebuit să primescă mai multe sume de bani, în urma executării unor lucrări de construcţii. Bărbatul şi-a început protestul miercuri dimineaţă. La faţa locului s-au aflat mai mulţi negociatori, scrie Mediafax.

Sever Mureşan (foto) (născut în 1948, la Câmpia Turzii) a fost în tinereţe tenisman şi ulterior om de afaceri. După înfiinţarea Băncii Dacia Felix (BDF), în martie 1991, a devenit acţionar al băncii în calitate de persoană fizică, apoi, la cererea membrilor fondatori, a intrat în Consiliul de Administraţie (CA).

sever muresan

Între 1992 şi 1994, realizează prin societăţile SM Invest Holding, Astra Română Capital şi Sita Investment investiţii masive, astfel că participarea acestor societăţi la capitalul social al BDF ajunge la 68,89%. Chiar dacă devenise în 1994 acţionar majoritar al BDF, un an mai târziu, din cauza presiunilor politice pentru a se afilia partidului de guvernământ, ca sponsor electoral al PDSR, Sever Mureşan a demisionat din CA.

Post-ul Fiul omului de afaceri clujean Sever Mureșan a amenințat că se sinucide apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Jefuitorii de bătrâni din Cluj rămân la zdup

$
0
0

Curtea de Apel Cluj a decis să respingă apelurile făcute de DOGHI ANTON REMUS și pe GEREBENEŞ IOAN, judecați pentru înșelăciune.

”În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.proc.pen., respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către apelantul – inculpat D.A.R. şi apelantul – inculpat G.I., împotriva sentinţei penale nr. 1058/29.05.2017 a Judecătoriei Cluj-Napoca.Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului D.A.R. perioada reţinerii ?i arestării preventive începând cu data de 8 iunie 2015 până la data de 31 august 2015, a reţinerii din 30.01.2017 până în data de 31.01.2017 şi a arestului preventiv din 03.02.2017 la zi, iar inculpatului G.I.perioada reţinerii din 30.01.2017 până în data de 31.01.2017 şi a arestului preventiv din 03.02.2017 la zi. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de câte 360 lei, onorariu avocat din oficiu, pentru d-nul avocat O.L.(pt. inc. D.A.R.) şi d-na avocat M.C.M.(pt. inc. G.I.), ce se va avansa din FMJ. Obligă apelanţii să achite în favoarea statului suma de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 27 septembrie 2017”, arată soluția pe scurt a instanței.

Cei doi nu sunt la prima condamnare, ei fiind recidiviști, printre victimele lor numărându-se și una dintre cele mai bătrâne persoane din Cluj Napoca, Ioan Moldovan, care la data jafului avea 102 ani.

Din rechizitoriu reiese desfăşurarea unei activităţi infracţionale complexe a grupului pe o largă perioada de timp, mai exact între 2008 şi 2011. ”În baza unui plan bine organizat, prin declinarea calităţii false de angajaţi fie ai RAJUC Cluj, fie ai E.ON Gaz, aceştia identificau potenţiale victime, cărora le spuneau că trebuie să efectueze o anumită lucrare de verificare la instalaţiile de apă sau de gaz, în scopul de a pătrunde în locuinţele acestora. Ulterior, le solicitau să achite anumite sume de bani pentru serviciile aparent efectuate, evident nereale. Aşa aflau unde îşi ţin oamenii banii şi, profitând de neatenţia acestora, le furau economiile”, se arată în rechizitoriu.

 

Victimă la 102 ani

Procurorii au găsit nu mai puţin de doisprezece victime ale acestei bande, toţi oameni în vârstă, toţi din Cluj-Napoca sau Floreşti. Cel mai bătrân dintre ai avea, la data jafului, 102 ani. Este Ioan Moldovan, colonel în retragere, pe care Clujul îl sărbătorea anul trecut ca pe cel mai bătrân cetăţean al său. Acesta s-a plâns poliţiei că, pe 7 ianuarie 2011, exact în ziua care doi dintre hoţi – Gerebeneş Ioan şi Doghi Anton – ieşiseră din închisoare, unde fuseseră pentru a ispăşi alte furturi, trei bărbaţi au pătruns în locuinţa sa, spunând că sunt de la Distrigaz şi trebuie să verifice instalaţia de gaz, după care i-au cerut 198 de lei, contravaloarea lucrărilor pe care au pretins că le-au făcut. Pentru a fi credibili, au prezentat legitimaţii falsificate şi aveau chiar chitanţier. După ce au văzut unde îşi ţine banii, l-au atras în bucătărie şi unul dintre ei i-a furat economiile. În timpul anchetei, procurorii au descoperit că în timp ce Gherebeneş şi Doghi operau în locuinţa bătrânului, Runcan şi Ludvig stăteau afară, în parcare, de şase.

Cea mai mare sumă de bani au furat-o din locuinţa unui bătrân a fost de 6.500 de lei, pe lângă cei 200 de lei încasaţi pentru lucrările de întreţinere ”efectuate”. Deşi sumele nu par neapărat mari, este vorba despre oameni în vârstă, de multe ori singuri, cei mai mulţi dintre ei cu venituri extrem de mici. Pentru unii dintre ei, bani furaţi erau toate economiile pe care le aveau.

Doi au ajuns în instanţă

Procurorii au dispus disjungerea, din dosarul ”mamă”, a mai multor dosare, iar unul dintre ele, care se referea la două cazuri în care au fost implicaţi Gerebeneş Ioan şi Doghi Anton, au ajuns în instanţă. Dosarul se referă la jefuirea a doi au fost doi bătrâni, unul dintre ei de 84 de ani, altul cu deficienţe de auz, atât de bolnavi amândoi încât nu au fost în stare să se prezinte la proces. Ca urmare cei doi nu s-au putut constitui parte civilă şi nu şi-au mai recuperat niciodată prejudiciul.

Gerebeneş şi Doghi au recunoscut că au intrat în locuinţa celor doi pretinzând că sunt angajaţi ai RAJAC Cluj, şi după mimarea unor lucrări de verificare a instalaţiilor, au cerut fiecăruia 200 de lei. Într-unul dintre cazuri, au mai furat, pe loc, profitând de neatenţia locatarului, 3.400 de lei. În cel de al doilea caz, au revenit sub acelaşi pretext şi au reuşit să fure 1.3000 de lei.

Post-ul Jefuitorii de bătrâni din Cluj rămân la zdup apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Romeo Couți, repus director la TVR Cluj

$
0
0

Romeo Couţi este începând de astăzi coordonator al Studioului TVR Cluj, fiind numit prin ordin direct de către directorul general interimar, Doina Gradea. 

”Romeo Couţi este, începând de astăzi, 29 septembrie 2017, coordonator cu atribuţii de director interimar al Studioului TVR Cluj, în urma deciziei Directorului General Interimar, Doina Gradea.

Jurnalist cu peste 27 de ani de experienţă tv, Romeo Couţi a intrat în echipa TVR Cluj în anul 1990, unde a ocupat, de-a lungul timpului, funcţiile de redactor şef Redacţia Social Economic, redactor şef Redacţia Ştiri, director al studioului TVR Cluj.

Ca jurnalist, Romeo Couţi a realizat reportaje de anchetă pentru emisiunile ”Reporter în anchetă” şi ”Banii vorbesc”, a moderat talkshow-ul cu tematică social-politică ”Întrebări pentru o funcţie” şi a fost prezentatorul grupajului informativ TVR Cluj.

În 1998, a susţinut înfiinţarea Fundaţiei de Jurnalism Independent Cluj, anul următor devenind director executiv al Centrului de Formare în Jurnalism şi Audiovizual Cluj. Romeo Couţi a mai ocupat funcţia de Preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor din presă Cluj, în prezent fiind Preşedintele Forumului Internaţional al Jurnaliştilor Români.

În perioada 31 martie – 28 septembrie a.c., conducerea interimară a studioului teritorial a fost asigurată de Irina Radu”, se arată în mesajul comunicat astăzi de către directorul general al TVR.

 

Post-ul Romeo Couți, repus director la TVR Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Revolta judecătorilor, după votul negativ din CSM la legile Justiției

$
0
0

Votul negativ dat joi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pachetului de legi ale  Justiției nu a rămas fără urmări. Mai mulți judecători au luat atitudine față de decizia controversată a membrilor CSM.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj, Adina Daria Lupea, se declară mândră de atitudinea celor opt membri ai CSM care au votat în favoarea modificărilor propuse de ministrul Justiției. Dar numărul magistraților care se arată revoltați de abuzurile DNA este din ce în ce mai mare.

”In acest moment, eu cred ca este necesar sa ma intorc in timp, la dvs., la colegii mei. Nu am de gand sa ascund faptul ca ma pozitionez de partea minoritatii din CSM si ma simt mandra de colegele noastre care nu au imbratisat fara rezerve opinia procurorului general, domnul Augustin Lazar. Domnia sa a sugerat ca trebuie sa existe in CSM un vot in bloc, negativ, impotriva intregului pachet de proiecte de legi propuse de minister, fara nuantari si fara discutii. Sunt profund dezamagita de votul celor trei colegi judecatori care au imbratisat opinia procurorului general (imi depaseste imaginatia cum), numit si el, sa repetam, fara concurs si fara proceduri transparente. Si sa mai repetam o data. Procurorii din aceste doua structuri speciale beneficiaza de peste 10 ani (se fac 12) de prevederi „”speciale”, incepand cu modalitatea de numire in functie, pana la salarizare si mai apoi, la posibilitatile de promovare in sistem. Aceste lucruri trebuiau demult oprite, pentru a nu ajunge ca eu, sau ca dvs. , sau ca oricare din sistem (ceilalti magistrati) sa putem fi anchetati de personaje care nu au sustinut un examen de promovare real in viata vietii lor sau (in cazurile putine, fericite) au sustinut cel putin unul. Marturisesc ca pentru mine aceste aspecte au fost si sunt frustrante, dincolo de faptul ca sunt profund nedrepte.

Metaforele de genul ca am construi un acoperis pe o temelie subrezita raman metafore si cuvinte mestesugite, in care eu nu cred si cred ca nici dvs. Vor ramane metafore, la inaltimea unor „nivele superioare”, nepatrunse de „muritorii de rand”si, ca atare, neaccesibile. Viata mea, traseul meu profesional, si al dvs. al tuturor, colegi ai mei si ai nostri, nu este o metafora si nici o accedere a unor sfere nepermise „pamantenilor”si nici nu ne va acorda pe acest pamant, o reparatie demna si echitabila in ceea ce priveste soarta si viitorul profesiei noastre. De vorbe goale si de viziuni sunt la fel de satula ca dvs.

Legile propuse de domnul ministru contin si prevederi bune, care tind a fi anihilate prin votul de 10-8.

Prin urmare, incercand sa coboram din atmosferele „celeste”, imi propun sa incercam aici, cu oameni asumati, cu nume, prenume si semnatura, sa sustinem acea minoritate care nu este deloc fragila (de 10-8) si sa luptam pentru noi, cei care muncim in sistem. Am rugamintea ca cei care impartasiti aceeasi viziune sa imi trimiteti personal (sau public, este alegerea dvs,) adeziunea la parerea minoritara, pentru ca la momentul cand colegii nostri din CSM vor inainta mai departe votul pozitiv cu amendamente, sa stie ca in spatele lor suntem si noi, cei pe care ne deranjeaza acest vot negativ in bloc, cum a cerut, repet, Procurorul General al Republicii. Cred ca trebuie sa fim de partea celor care sunt de partea noastra iar acei colegi judecatori dintre noi care au ales calea apararii altor interese decat cele ale judecatorilor sa inteleaga ca nu ne reprezinta.

Va asigur ca public voi proteja identitatea fiecaruia dintre dvs. Insa, in sustinerea opiniei minoritare din CSM, o sa am nevoie de nume, prenume si instanta de unde proveniti, pentru ca stiu ca sunteti multi”, a transmis judecătorul Adina Daria Lupea.

Judecătorul Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea spune că „prin votul negativ de azi, majoritatea din CSM a transmis magistraţilor care i-au ales că ei nu vor să răspundă niciodată pentru depăşirea sau derapajul de la madatul încredinţat, aceştia înţelegând să se eternizeze în funcţii fără a putea fi traşi vreodată la răspundere în vreun fel de către cei care i-au ales. Printre propunerile făcute de asociaţiile de magistraţi a fost şi aceea ca lucrătorii serviciilor secrete care racolează magistraţi ca informatori, ofiţeri acoperiţi, colaboratori, să fie pedepsiţi cu închisoare de la 5 la 10 ani. Prin votul negativ de azi, majoritatea din actualul CSM păşeşte pe urmele CSM-ului anterior, arătând tuturor cetăţenilor că nu intenţionează în niciun fel să lamurească amestecul ilegal şi de notorietate al serviciilor secrete în justiţie. Acest amestec, copiat dupa modelul stalinist de a face justiţie, trebuie lămurit pentru ca dreptul cetăţenilor români la o justiţie independentă să poata fi garantat efectiv. …În loc să aibă o atitudine care să onoreze poziţia pe care o ocupă, majoritatea din CSM a dat dovadă azi de reflexe străine democraţiei şi desconsiderare faţă de încălcarea drepturile şi libertăţilor. Această majoritate s-a comportat ca o clică totalitară care nu vrea să răspundă în fata nimanui şi căreia nu îi pasă de problemele din justiţie care îi compromit credibilitatea”, a transmis judecătoarea.

Post-ul Revolta judecătorilor, după votul negativ din CSM la legile Justiției apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ce a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj, în discursul care nu a fost tradus în română: „Viitorul o să fie în limba maghiară“

$
0
0

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasă la Biserica Centrală Reformată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, către Insitutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs în limba maghiară care nu a fost tradus.

„Adevărul“ vă prezintă ce mesaje a transmis Orban în respectivul discurs.
Conform Szabadsag.ro, Viktor Orban, premierul Ungariei, şi-a început discursul de sâmbătă din Cluj-Napoca decretând că urmează o epocă a mândriei naţionale în întregul bazin carpatic. A continuat spunând că viitorul e scris în limba maghiară; să cauţi şi să păstrezi intacte comunităţile maghiare devine o adevărată misiune naţională, a explicat el. „Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari“, a spus Orban.  Întrebat dacă mai există putere în maghiari să reziste şi în următorii 500 de ani, a zis că „avem rădăcini adânci şi puternice, care ne-au ajutat să ajungem până aici şi să supravieţuim chiar şi după Mohacs, atunci când ţara noastră s-a rupt în trei bucăţi. Chiar şi acum 100 de ani, când am fost rupţi în cinci. Am rezistat şi în timpul dictaturii comuniste, şi în deceniile trecute. Dacă sub povara ultimilor 500 de ani am reuşit să ne păstrăm coloana vertebrală şi să fim drepţi ca stejarii, atunci cu riguranţă vom face asta şi în următorii 500 de ani“.

Orban a mai spus că Europa se poate face bine graţie „leacului reformat“, şi în ce priveşte cultura, şi în ce priveşte economia sau scăderea demografică: „Mesajul bisericilor pentru Europa este acesta: rămâneţi cei pe care i-a creat bunul Dumnezeu, rămâneţi în credinţa naţională şi păstraţi-vă credinţa. Păstraţi ordinea, iar ordinea o să aibă grijă de voi. Păstraţi-vă bisericile, şcolile şi credinţa, iar credinţa va avea grijă de voi“. Victor Orban şi-a adus aminte şi de anul 1989, „când libertatea a pornit pe drumul său dintr-o parohie reformată din Timişoara“. Apoi a spus că toate astea reprezintă o datorie a celor care trăiesc acum, a maghiarilor contemporani: „trebuie să ne păstrăm tradiţia şi cultura, pe care biserica reformată le-a creat aici, în mijlocul Ardealului. Noi trebuie să populăm această zonă geografică şi spirituală şi e datoria noastră să creăm cămin aici pentru următoarele generaţii de maghiari“.

Premierul Ungariei a mai spus că, indiferent de faptul că sunt despărţiţi de graniţe, toţi maghiarii formează un tot: „Noi construim acum o naţie maghiară compactă. Unul din interese este construirea unui viitor în care românii şi maghiarii să trăiască şi să convieţuiască echilibrat şi în care drepturile maghiarilor să fie recunoscute. Interesul nostru comun e să creăm un viitor în care, de exemplu, închiderea unei şcoli să nu fie altceva decât o eroare datorată unui eventual accident, dar să nu fie ceva normal“. El a continuat că un interes comun este ca nicio comunitare, fie română, fie maghiară, să nu fie văduvită de dreptul de a putea învăţa în limba maternă.

A mai spus şi că vrea un viitor în care Ungaria, care acum se dezvoltă, să se poată alătura României, care şi ea se luptă să crească. S-a adresat şi tineretului prezent, studenţi la teologie, şi le-a zis că acum, după toată perioada de constrângeri, urmează o perioadă de dezvoltare şi o eră în care o să fim cu toţii cu capul ridicat: „Vom fi din nou mândri din punct de vedere naţional“. Orban a scos în evidenţă cât de importantă e biserica reformată în cadrul mişcării protestante şi cât de importantă e biserica maghiară reformată: „Datoria dumneavoastră este să adunaţi familiile în biserică şi să le explicaţi că viitorul o să fie în limba maghiară“. (sursa adevarul.ro)

Post-ul Ce a spus premierul Ungariei, Viktor Orban, la Cluj, în discursul care nu a fost tradus în română: „Viitorul o să fie în limba maghiară“ apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

O femeie din localitatea Salatiu a fost găsită într-un lan de porumb după ce a amenințat că se sinucide

$
0
0

O femeie din localitatea Salatiu, după o ceartă cu ginerele său a plecat de acasă amenințând că se sinucide.

Fiica femeii a sunat imediat la 112 declarând că mama ei a plecat de acasă și a amenințat că îți va lua vița. Motivul plecării a fost o ceartă cu ginerele său.

Detașamentul de Pompieri din Dej au efectuat căutări timp de 2 ore, pe raza locaității Salatiu și în cele din urmă au găsit femeia pe malul Someșului într-un lan de porumb.

„Ieri în jurul orei 19:30, autoritățile au fost sesizate cu privire la faptul că o femeie a amenințat că se sinucide, din cauza unui conflict de familie. Fiica acesteia a sunat la 112 declarând că mama ei a plecat de acasă și că se va sinucide. Căutările s-au efectuat pe parcursul a 2 ore, iar în jurul orei 21:00 autoritățile au găsit-o pe femeie într-un lan de porumb, pe malul Someșului” a declarat purtătorul de cuvânt ISU.

Post-ul O femeie din localitatea Salatiu a fost găsită într-un lan de porumb după ce a amenințat că se sinucide apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Închisoare pentru două femei care au dat ţepe cu locuri de muncă în străinătate

$
0
0

O clujeancă şi o sălăjeancă au fost condamnate de către magistraţi, după ce au tras pe sfoară peste 100 de persoane, cărora le-au promis locuri de muncă în străinătate. Oamenilor li s-a pretins să plătească un comision în schimbul căruia inculpatele se ocupau de intermedierea şi plasarea forţei de muncă. Recent, Curtea de Apel Cluj le-a condamnat definitiv pe cele două ţepare la ani grei de închisoare.

Din dorinţa unei slujbe bine plătite în străinătate, peste 100 de sălăjeni s-au lăsat amăgiţi de promisiunile a două femei, care i-au asigurat că le vor oferi servicii de  intermediere şi plasare a forţei de muncă, în schimbul unui comision. Oamenii s-au trezit, însă, şi fără bani, şi fără locul de muncă promis.

În perioada iunie-septembrie 2011, Bulea Erzsebet, din Şimleu Silvaniei şi Victoria Natalia Abrudan, din comuna Căpuşu Mare, judeţul Cluj, au indus în eroare mai multe persoane, încasând de la fiecare 230 de euro, sub pretextul că le vor oferi locuri de muncă în străinătate. În acest fel, în conturile inculpatelor au ajuns peste 20.000 de euro.

În mai 2016,  magistraţii de la Judecătoria Şimleu Silvaniei au condamnat-o pe Bulea Erzsebet la trei ani şi jumătate de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de şapte ani. La rândul său, clujeanca, care avea la activ o condamnare, cu suspendare, într-un dosar de abuz de încredere, s-a ales cu cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost sporită cu nouă luni, întrucât inculpata a fost găsită vinovată şi de încercarea de a determina două persoane la mărturie mincinoasă, prin oferirea de bani. Pedeapsa finală a fost şase ani de închisoare cu executare.
Celor 104 persoane constituie ca părţi civile în dosar, instanţa a dispus ca partenerele de infracţiuni să le achite daune materiale în valoare de aproape 22.000 de euro.

 

Condamnările definitive ale ţeparelor

Soluţia Judecătoriei Şimleu a fost atacată cu apel de către cele două inculpate, astfel procesul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorul a schimbat în parte soluţia dată de instanţa de sub Măgură şi le-a a redus femeilor pedeapsa primită iniţial. Clujencei i s-a înlăturat sporul de nouă luni şi a fost condamnată la o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie, iar pentru femeia din Sălaj, judecătorul i-a redus pedeapsa la doi ani de închisoare.

”În baza art.421 pct.2 lit.a Cpp admite apelurile declarate de către inculpatele A. V. N. împotriva sentinţei penale nr.91/04.05.2016 a Judecătoriei Şimleu Silvaniei, pe care o desfiinţează, în parte, sub aspectul laturii penale, respectiv a cuantumului pedepselor aplicate inculpatei B. E. şi a modalităţii de individualizare a executării pedepsei rezultante şi a sporului aplicat inculpatei A. V. N. şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Reduce pedepsele aplicate inculpatei B. E. (B.) pentru săvârşirea infracţiunilor de: – înşelăciune în formă continuată prev. de art. 215, alin. 1 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 41, alin. 2 Cod penal 1969, totul cu aplicarea art. 5 Cod penal de la pedeapsa de 3 ani închisoare la 2 ani închisoare ; – contrabandă în formă continuată prev. de art. 270, alin. 1 şi 3 din Legea 86/2006 privind Codul vamal al României cu aplicarea art. 41, alin. 2 Cod penal 1969, cu aplicarea art.74 alin.1 lit.b , 76 lit.d VCp totul cu aplicarea art. 5 Cod penal de la pedeapsa de 2 ani închisoare la 1 an închisoare. – În baza art. 33 lit.a Cod penal 1969 rap. la art. 34 alin.1 lit.b Cod penal 1968, contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare . În conformitate cu prevederile art.81, 82 Vcp dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate prin prezenta pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Atrage atenţia inculpatei B. E. asupra prev, art.83 Vcp. Pe durata termenului de încercare se suspendă şi executarea pedepselor accesorii, conform art.71alin.5 VCp Înlătură sporul de 9 luni aplicat pedepsei rezultante aplicate inculpatei A. V. N. (N.) prin sentinţa atacată urmând ca, în final, aceasta să execute pedeapsa finală de 5 ani şi 3 luni închisoare , cu executare în regim de detenţie. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj sumele de: 360 lei pentru av. V. M. O., câte 1145 lei pentru av I. M., M. A. V., B. B. J. şi C. A. şi 1155 lei pentru av. M. D. I., sume ce se vor avansa din FMJ. Cheltuielile judiciare avansate de stat cu prezentul apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de azi, 22 septembrie 2017”, se arată în soluţia pe scurt.
Percheziţie cu final fericit

O speţă similară există şi în Cluj-Napoca, unde sătmăreanca din comuna Păuleşti, Bodea Deac Ana Adela, a fost acuzată în nenumărate rânduri că a înşelat persoane promiţându-le acestora locuri de muncă în străinătate în schimbul unor sume de bani. Aceasta a deschis în Cluj-Napoca mai multe firme prin intermediul cărora dă ţepe. Gazeta de Cluj a relatat în nenumărate rânduri poveştile oamenilor care spun că au fost înşelaţi de Ana Deac prin intermediul mai multor firme la care femeia este asociat şi administrator.

După numeroasele ţepe de înşelăciune pe piaţa locurilor de muncă în străinătate date de Bodea Deac Ana Adela, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au reţinut-o în august pe aceasta în urma percheziţiilor făcute la sediile a trei societăţi comerciale administrate de Deac.

”La data de 10 august a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat 3 descinderi la sediul unor societăţi comerciale din municipiul Cluj-Napoca, care au încheiat contracte de intermediere pentru muncă în străinătate pentru mai multe persoane.

Prin punerea în executarea mandatului de percheziţie, la sediul celor trei societăţi au fost descoperite şi ridicate circa 4.000 de contracte de mediere şi de secretariat şi alte înscrisuri care servesc ca probe în dosar, precum şi calculatoare şi medii de stocare ce conţin date de interes.
Cu ocazia cercetărilor efectuate a rezultat că, prin publicarea de anunţuri cu locuri de muncă disponibile în Germania şi Austria, persoanelor vătămate le era prezentată ca adevărată împrejurarea mincinoasă că, dacă vor achita în contul celor trei firme sume cuprinse între 550 de lei şi 700 de lei, vor pleca la muncă în cel mai scurt timp, informează IPJ Cluj.

Profitând de dorinţa persoanelor vătămate de a pleca la muncă cât mai curând, precum şi de faptul că majoritatea din acestea nu citeau condiţiile contractelor de mediere şi de secretariat încheiate cu cele trei societăţi, administratorul de fapt al celor trei firme, menţinea în eroare clienţii că vor pleca la muncă, până la expirarea perioadei precizate în contratele de mediere, după care firmele erau radiate pentru a li se pierde urma.

În baza probatoriului administrat, procurorul a dispus efectuarea în continuare a urmării penale faţă de o femeie de 43 ani, din comuna Păuleşti, judeţul Satu Mare, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.

Valoarea prejudiciului stabilit până în prezent se ridică la suma de aproximativ 85.000 lei, reprezentând sumele plătite de persoanele care au apelat la serviciile oferite de societăţile comerciale.

În baza unui mandat de aducere, femeia a fost prezentată la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, faţă de aceasta fiind dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

De asemenea, la sediul poliţiei au fost conduse alte 10 persoane, pentru a se stabili gradul de implicare al acestora în activitate infracţională.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente, urmând ca femeia să fie prezentată magistraţilor pentru a dispune măsuri preventive.

Pentru administrarea probatoriului poliţiştii clujeni au beneficiat de sprijinul colegilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Poliţia adresează rugămintea către persoanele care au fost victime ale acestui gen de infracţiune şi nu au depus plângere să se prezinte la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj din Cluj-Napoca, strada Traian nr. 27”, au transmit în august reprezentanţii IPJ Cluj.

Însă, în ciuda percheziţiilor făcute la sediul lui Deac, aceasta este din nou pe piaţă.

Post-ul Închisoare pentru două femei care au dat ţepe cu locuri de muncă în străinătate apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Fetiţă-lup într-o grădiniţă clujeană! Şi-a muşcat majoritatea colegilor iar pe o micuţă de trei ani nu mai puţin de şapte ori!

$
0
0

Fenomen înspăimântător într-o grădiniţă cu ştaif din centrul Clujului: o fetiţă cu probleme psihice îşi muşcă majoritatea colegilor, cu o sălbăticie rar întâlnită! Ba, mai mult, una dintre colege – o fetiţă de trei ani – pare a fi ţinta predilectă astfel că fetiţa-lup a muşcat-o deja de şapte ori. Şi culmea, deşi tatăl fetiţei s-a prezentat cu ea la I.M.L. Cluj a renunţat se pare să-i mai scoată momentan copilului certificat medico-legal, motivându-ne că e prieten cu directoarea grădiniţei. Apoi, după ce ne-a relatat întreaga tărăşenie ne-a interzis s-o mai publicăm. Inutil, povestea e de un interes public prea mare ca să n-o facem. Iată faptele:  

 

Fetiţa, „pradă” cu voia tatălui?

Marţi, 26 septembrie, în jurul orei 13.00, un incident cu totul special a impresionat personalul Institutului de Medicină Legală Cluj după ce la cabinetul de consultaţii al instituţiei şi-a făcut apariţia un bărbat de circa 40 de ani, însoţit de fetiţa lui. Fetiţa, o minune de copil, în vârstă de trei ani, avea urme pronunţate de muşcătură în zona gurii şi aştepta, stingheră şi timorată, în braţele tatălui să fie văzută de către legişti. Stârnit la culme de subiect, după ce m-am prezentat – fapt inutil, întrucât respectivul mi-a răspuns că mă ştie „bine” – aflu de la acesta că fetiţa lui a fost muşcată pentru a şaptea oară de o colegă de grupă cu porniri atavice. „Majoritatea copiilor au fost muşcaţi o dată sau de două ori de către aceasta, însă fata mea are deja de şapte agresiuni produse asupra ei! Cred că e o problemă medicală a fetiţei respective – nevinovată în fond – însă lucrul e extrem de supărător pentru toată lumea. Părinţii cârtesc deja, întocmesc febril liste, dar eu şi fiica mea suntem cei mai păţiţi deocamdată în acest caz. Voi opta probabil pentru varianta unui tratament psihologic al fetiţei respective, făcut cu tact de către conducerea grădiniţei şi sper ca micuţa să se vindece cât mai curând”. Adaugă apoi că e teribil de nesigur asupra a ce va face mai departe deoarece d-na manager îi este prietenă şi nu ar dori în niciun chip s-o supere. Dar, pe de altă parte admite – zâmbind cu amărăciune – că dă o mulţime de bani lunar grădiniţei tocmai ca să-i fie muşcată fata! M-am gândit, involuntar: ce părinte poţi să fii ca să-ţi laşi fata drept pradă într-un experiment psihiatric viitor – şi toate doar de dragul prieteniei cu managerul instituţiei care n-a făcut nimic să oprească acest fenomen, aici fiind vorba de  numeroase acte de violenţă! Însă, după ce a apărut şi medicul de gardă s-a ivit rapid un inconvenient serios: neexistând un act emis de un specialist, acesta l-a îndrumat pe bărbat să se prezinte cu fetiţa la Clinica de Boli Infecţioase, singura în măsură să elibereze o dovadă care să ateste faptul că micuţa a fost muşcată. Abia apoi, conform legii, pe baza diagnosticului clar şi a tratamentului prescris de către cei de la „Infecţioase”, urmează eliberarea unui certificat medico-legal de către I.M.L.! Părintele copilei îmi oferă apoi o carte de vizită, astfel că a fost o formalitate pentru mine, câteva minute mai târziu, să identific grădiniţa şi să procur un set de fotografii cu grupa în care se află fetiţa, ele fiind postate pe contul de Facebook al bărbatului chiar de către instituţie…

 

Managerul: ”Aveţi plângere? Dacă nu, atunci NO COMMENT”

Află, îngrozită povestea şi o distinsă angajată de la Laboratorul de Anatomie Patologică care-mi mărturiseşte că la începuturile carierei sale a auzit de un fapt asemănător: un băieţel muşca într-o grădiniţă pe orice copil îl prindea, dar numai de …fese. „Inexplicabil, care cum se apleca puţin, copilul îşi înfigea dinţişorii în fundul lui. Însă, din fericire, acesta a fost vindecat destul de rapid printr-un tratament psihiatric”, explică doamna. La rândul său, după ce i-am prezentat cazul şi d-lui dr. Cristian Delcea, psiholog la I.M.L.Cluj, acesta ne-a mărturisit, intrigat, următoarele: „În baza Legii 213/2004 grădiniţa este obligată să aibă un psiholog permanent. Fetiţa respectivă poate avea tulburări de comportament şi s-ar impune în primul rând o evaluare psihologică şi psihiatrică în cazul în care e-n spectrul autist sau ADHD. În primul rând conducerea grădiniţei este responsabilă de evaluarea, testarea acelui copil împreună cu părinţii acestuia pentru a gestiona problema şi în caz de menţinere a patologiei şi comportamentului este pasibilă din punct de vedere penal”.  A doua zi, miercuri, 27 septembrie încercăm să aflăm dacă tatăl fetiţei s-a prezentat împreună cu ea la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. Răspunsul d-nei dr. Augusta Aştilean, care înlocuieşte pentru câteva zile pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, este următorul: „Până la această oră nu s-a prezentat niciun părinte cu un copil pe această temă – nici în ambulator şi nici la internări”. O întrebăm, totuşi, dacă instituţia medicală în care îşi desfăşoară activitatea a întâlnit un asemenea caz. Cu amabilitate, d-na doctor ne-a mărturisit: „La copii este o raritate aşa ceva. Am mai avut muşcături de animale asupra unor oameni, sau chiar ale unor oameni asupra semenilor lor – dar cazuri de muşcături între copii, nu. În cazul acestora transmiterea unor boli este, oricum, mai puţin probabilă decât în cazul adulţilor”.

Pornesc apoi spre grădiniţa cu pricina – situată la aproximativ un kilometru de Piaţa Mihai Viteazul – şi, ajuns la poarta ferecată apăs butonul interfonului pe care scrie „Birouri”, dornic să discut cu conducerea instituţiei despre caz. Mi se deschide cu promptitudine şi apare imediat şi d-na director a grădiniţei. Pare total dezorientată la auzul vorbelor mele şi a motivului vizitei şi – după ce mă legitimez – mă roagă să aştept afară până o sună pe directoarea „mare”. Aşa că, tacticos, iau loc pe un scaun aflat lângă o măsuţă şi îmi pregătesc carneţelul de notiţe. Durează circa zece minute până când directoarea „mică” mă anunţă, timorată, de parcă ar fi vorba de apariţia Maicii Sfinte, că vine curând cea „mare”. Apare şi aceasta, o tânără atrăgătoare cu aspect de corporatistă, ca o adevărată amazoană şi având un zâmbet profesional întipărit pe figură. Dar care după ce află din gura mea ce mă aduce în „parohie” îmi retează, scurt, avântul: „Tocmai am vorbit cu avocatul nostru şi vă întreb dacă există formulată vreo plângere împotriva noastră”. La auzul răspunsului meu că deocamdată nu, aceasta mă expediază, scurt: „Atunci nu avem nimic de declarat”! Mă retrag, salutând politicos, şi părăsesc incinta grădiniţei. Nu fac mai mult de două sute de metri, pe jos, şi mă sună, indignat, tatăl fetiţei ameninţându-mă cu depunerea unei plângeri penale pe numele meu, din partea părinţilor, „pentru intrare abuzivă în incinta grădiniţei”. Îmi fac cruce. Tot el este cel care vrea să mă reclame, de parcă eu aş fi fost cel care i-a muşcat bestial fetiţa. Aşa că fără dovezi palpabile, doar pe baza a ce-am văzut cu propriii mei ochi, eu şi încă vreo cinci-şase persoane de la I.M.L. Cluj, plus camerele de supraveghere mă hotărăsc să prezint totuşi cazul opiniei publice – însă fără a da numele „actorilor” şi a preciza locaţiile. În laşitatea şi „corectitudinea politică” generală n-am niciun motiv să mă trezesc cu un proces intentat de conducerea grădiniţei, de tatăl victimei sau poate de părinţii indignaţi de „obrăznicia” mea. Dar promit că voi reveni – însă doar în cazul când vreun părinte va hotărî să relateze pe propria-i răspundere întâmplările petrecute acolo sau una viitoare. Fiindcă – sunt sigur – în lipsa luării unor măsuri rapide micuţa fetiţă-lup va mai muşca. Deci mă mulţumesc deocamdată cu atât, minunându-mă de valabilitatea zicalei despre mămăliga care nu explodează…

Post-ul Fetiţă-lup într-o grădiniţă clujeană! Şi-a muşcat majoritatea colegilor iar pe o micuţă de trei ani nu mai puţin de şapte ori! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Costică Pocol jonglează cu afaceri ilegale prin Cluj Napoca

$
0
0

Tot mai multe nereguli se strâng în jurul personajului clujean Costică Pocol. Evacuări forţate, cesiuni nelegale de acţiuni în cadrul firmelor la care Pocol are interese, dosare la poliţie şi, constanta afacerilor care l-au consacrat pe Pocol, construcţii ilegale. Spre exemplu, la Vila Eunicia dar şi la alte imobile marca Pocol, afaceristul clujean a făcut o serie de jonglerii la limita legii şi a făcut mai multe cărţi funciare pe imobilele pe care le-a deţinut.

 

Afaceristul Costică Pocol este celebru în Cluj Napoca prin faptul că pe o autorizaţie de construcţie pentru un chioşc, el a construit un hotel în mod cu totul şi cu totul ilegal. Este vorba de Hotel Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. Terenul pe care este construit hotelul aparţine municipalităţii clujene care, chiar dacă are cunoştinţă de starea de nelegalitate al construcţiei respective, prelungeşte contractul de concesiune al terenului până la calendele greceşti.

Un alt lucru interesant vizavi de Pocol este că el a făcut o plângere penală la poliţie în care reclamă că i s-au sustras aproximativ 400.000 de euro (bani, bijuterii şi… jucării electronice pentru copii). Potrivit unor informaţii judiciare, Pocol a depus această plângere la Secţia 1 de Poliţie din Cluj Napoca, însă poliţiştii clujeni au spus că nu este de competenţa lor să rezolve acest caz, astfel că ar fi venit o echipă de la IGPR. Interesant este faptul că Pocol susţine că i s-a sustras această sumă în situaţia în care el este căutat de executorii judecătoreşti care încearcă să recupereze diferite sume de bani de pe urma afacerilor girate de el şi care au intrat în faliment sau se află în insolvenţă.

De asemenea, o altă şmecherie imobiliară marca Pocol constă în ”fragmentarea” cărţilor funciare ale clădirilor pe care le-a deţinut sau pe care le deţine în continuare. Cu concursul funcţionarilor de la Cartea funciară Cluj Napoca, afaceristul a reuşit să obţină numere de CF diferite pentru căile de acces ale clădirilor respective. Cu alte cuvinte, un imobil cum ar fi Vila Eunicia are două cărţi funciare: una pentru clădirea propriu-zisă şi altul pentru căile de acces. Astfel, chiar dacă lichidatorii judiciari au pus poprire pe clădire, Pocol are acces la holurile şi casa scării din imobilul respectiv. Aşa el şi-a putut amenaja, ilegal, un apartament între etaje şi, potrivit ultimelor informaţii, o terasă pe acoperişul Vilei Eunicia.

 

Pocol îşi pune ”locotenenţii” la bătaie

Afaceristul clujean Costică Pocol are o adevărată suveică de firme prin care îşi gestionează businessurile. Însă, pentru că simte cum procurorii încep să îi ia urmele, Pocol a început să îşi pună oamenii la înaintare. Dan Nichita, şoferul lui Pocol, a devenit peste noapte singurul acţionar al firmei Tripstar SRL.

Potrivit modificărilor făcute la jumătatea lunii trecute şi publicate în Monitorul Oficial, ”NICHITA DAN, CNP [***date personale***], cetăţean român, domiciliat în com. Apahida, posesor al CI [***date personale***] eliberată de SPCJEP Cluj la data de 11.08.2014, asociat;

TRIPON TULIA-DORINA, CNP [***date personale***], cetăţean român, posesoare a CI [***date personale***], eliberat în 10.02.14, domiciliată în Municipiul Cluj-Napoca, asociat, am adoptat prezenta hotărâre pentru modificarea actului constitutiv al societăţii prin: cesionarea de către TRIPON TULIA DORINA a unui număr de 5 părţi sociale deţinute în cadrul Societăţii TRIPSTAR – S.R.L., la valoare nominală, către asociatul NICHITA DAN.

Ca urmare a acestei tranzacţii, Tripon Tulia Dorina nu mai deţine nicio parte socială în cadrul Societăţii TRIPSTAR – S.R.L. şi se retrage din societate. În urma acestor modificări, capitalul social total al SOCIETĂŢII TRIPSTAR – S.R.L. este de 470 lei, reprezentând 47 părţi sociale în valoare de 10 lei fiecare, şi revin în întregime asociatului unic NICHITA DAN, care astfel deţine 100% capitalul social”, arată modificările făcute în structura firmei.

Dorina Tripon este avocat clujean şi unul dintre acţionarii constanţi ai lui Costică Pocol. Soţul ei, Teofil Tripon a fost ofiţer de Securitate, apoi procuror militar, iar din 1991 avocat.

piata marasti moloz la etaj 1

Istoric de ilegalităţi sub ochii tuturor

Extinderea Pieţei Mărăşti, o altă afacere ”marca” Pocol, a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permitea lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca.

Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli, asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri, se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.


Ilegal non stop la Piaţa Mărăşti

Însă, problema cea mai gravă în care Pocol este implicat constă în lucrările de construcţie ilegale, pe care nimeni nu le sesizează, la Piaţa Mărăşti. Potrivit unor surse, Pocol pregăteşte un întreg etaj din cadrul acelei construcţii ilegale pentru a îl închiria unei firme care vrea să deschidă o sală de fitness. Astfel că el a început să deruleze o serie de lucrări de construcţii fără a deţine absolut nici o autorizaţie. La etajul 3 din Piaţa Mărăşti au început să adune adevăraţi munţi de moloz care pun în pericol clădirea, care şi aşa are o structură cu deficienţe de proiectare.

Povestea Parkingului din Mărăşti începe din toamna 2004 când, şeful Poliţiei Sanitar Veterinare Cluj, Mircea Lucian Chertes, s-a decis să intre în afaceri, demisionând din acest post şi deschizându-şi o firmă. După nici o lună de zile, firma sa a primit fără licitaţie contractul pentru construirea unei parcări în cartierul Mărăşti, pe un teren concesionat de colegul său de alianţă, democratul Emil Boc.

Ulterior, în schemă a intrat Costică Pocol, iar afacerea a ajuns în faliment.


Licenţa Parking Mărăşti

În 2008, Amelia Cândea,  studentă la Sociologie, a scris o lucrare de licenţă intitulată ”Informalitate şi clientelism. Piaţa Mărăşti din Cluj Napoca”. Pentru redactarea textului, ea a discutat cu clienţii din piaţă, cu vânzătorii şi cu alte diferite persoane.

”Primarul Funar a fost cel care a concesionat terenul Pieţei Mărăşti (pe 49 de ani) către trei acţionari: ”Pocol o avut 40%, Bongdane 19% şi APO 30%”. Primii doi, îmi spune cu o totală nonşalanţă interlocutorul meu ”au lucrat amândoi la CFL Baciu 2, deci au reuşit să fure de acolo atâţia bani, pentru că numai acolo erau legume şi fructe în vremea aceea. Cam ăştia au fost banii pentru concesionare, pentru teren. Iar pentru amenajare, pentru a amenaja piaţa, au scos un credit de la Bancoop”. Din acest împrumut însă o sumă importantă a fost folosită pentru a deschide o fabrică de bere în Săvădisla, iar o altă parte a fost investită la abatorul lui Costică Pocol, din Dâmbul rotund. Desigur, aceştia nu au mai putut să returneze ratele la bancă, şi aşa au fost confiscate de bancă magazinele limitrofe, terenul rămânând însă al acţionarilor.

Post-ul Costică Pocol jonglează cu afaceri ilegale prin Cluj Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DNA a dat o licitaţie unei firme din Cluj Napoca acuzată că a falsificat o licitaţie

$
0
0

Firma Union Co din Cluj Napoca a câştigat o licitaţie organizată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Firma este o abonată a licitaţiilor publice, câştigând sute de contracte de la instituţiile de stat. Societatea a vândut echipamente IT şi periferice Camerei Deputaţilor, Poliţiei de Frontieră sau Ministerului Economiei. Firma SC Union Co are succes la licitaţiile publice în situaţia în care a fost amendată penal pentru că a falsificat un dosar pentru a putea participa la o licitaţie.

 

LA finele lunii august, DNA a atribuit o licitaţie în valoare de aproximativ 100.000 de euro firmei Union Co care s-a obligat să livreze cartuşe de toner.

DNA a estimat valoarea acestui contract la suma de 1.083.465,23 de lei cu TVA, intenţionând să încheie un acord cadru până în februarie 2018. La licitaţie au fost depuse nouă oferte, două dintre ele au fost respinse iar firma clujeană a fost desemnată câştigătoare cu o ofertă de 364.017 de lei fără TVA.

Acesta nu este singurul contract pe care DNA l-a încheiat cu această firmă, în 2012 societatea furnizând laptopuri pentru procurori în valoare de 25.000 de euro.

Contractul acesta a fost câştigat în situaţia în care firma fusese implicată într-un scandal cu universitatea Babeş Bolyai care lansase o serie de acuzaţie de trucare a unei licitaţii împotriva firmei şi a unui angajat. Acuzaţiile au fost tranşate de procurorii clujeni care i-au scos de sub urmărire penală pe reprezentanţii firmei şi au dat o amendă penală.

După aceea afacerile firmei au mers din ce în ce mai bine.

Firma clujeană a vândut tonere pentru IPJ Cluj, calculatoare pentru Universitatea de Agronomie Bucureşti sau echipamente video de 250.000 lei Camerei Deputaţilor, unde înţelegerea a fost parafată, la vremea respectivă, cu Roberta Anastase.

Tot firma clujeană Union Co a câştigat de la Poliţia de Frontieră un contract de aproape jumătate de milion de euro. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a cumpărat de la firma clujencei „tehnică IT&C- procurare staţii de lucru pentru asigurarea suportului tehnic necesar activităţilor specifice controlului şi supravegherii frontierei şi procesului de învăţământ”. Acordul cadru încheiat de IGPF pe 19.07.2013 a presupus cumpărarea de staţii de lucru cu monitor (minim 180 de bucăţi, maxim 1000) şi UPS (minim 180 de bucăţi, maxim 1000). Valoarea totală a contractului a fost de 446.500 de euro, fără TVA, bani europeni proveniţi din Fondul pentru Frontierele Externe.

Union Co a semnat  pentru un contract de 509.905 lei, fără TVA, cu Universitatea Politehnică Bucureşti (rechizite şi cartuşe), iar înainte de acest ”gheşeft” firma  lui DEZSO AGNES a vândut aparatură IT birourilor electorale din Satu Mare, Hunedoara şi Alba, pentru 175.383 lei.

 

Amendă pentru documente falsificate

În Cluj Napoca, firma Union Co, patronată şi administrată de DEZSO AGNES, a fost amendată pentru că a falsificat o serie de documente pentru participarea la o licitaţie organizată Universitatea Babeş Bolyai. Licitaţia respectivă a a avut loc în perioada 2008-2009, iar patroana Union Co şi unul dintre directorii societăţii, Sipos Istvan, au fost amendaţi abia la trei ani după organizarea licitaţiei. Conform citynews.ro din 2011, ”potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în 18 iunie 2007 Universitatea Babeş-Bolyai a organizat o licitaţie ce avea ca obiect furnizarea de produse tehnică de calcul. Este vorba despre 60 de calculatoare desktop şi laptop, în valoare totală de peste 200.000 de lei. La licitaţia organizată în acea zi s-au înscris firmele Union Co SRL, Electroweigl SRL şi Expert Service SRL. Potrivit caietului de sarcini, firmele participante trebuiau să prezinte o autorizaţie de livrare de la producător.

După ce reprezentanţii Universitatea Babeş Bolyai au desemnat firma Union Co drept câştigătoare, societatea Electroweigl a contestat licitaţia pe motiv că documentele firmei câştigătoare nu ar fi în ordine. Mai exact, firma deţinea autorizaţia de livrare de la un producător care a nu a eliberat un asemenea act pentru această firmă. UBB a reclamat firma Union Co doar după un an. Potrivit actelor, abia în 5 mai 2008 universitatea a depus o plângere penală la Poliţie împotriva societăţii comerciale. În septembrie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe Sipos Istvan şi Dezso Agnes, dar a decis aplicarea unei amenzi administrative pentru cei doi în valoare de 100 de lei”.

După câţiva ani, în septembrie 2014 UBB a atribuit firmei Union Co un contract de aproximativ un milion de euro. A fost vorba de achiziţionarea mai multor echipamente IT. Contractul ”LOT I: 1.Desktop Model I ; LOT II: 1.Desktop Model II; LOT III: 1.Desktop Model III;LOT IV:1.All-in-one Model I; 2. All-in-one Model II; LOT V: 1.Laptop Model I ;LOT VI:. 1.Laptop Model II; LOT VII: 1.Laptop Model III; LOT VIII:1.Notebook Model I ; LOT IX: 1.Notebook Model II; LOT X: 1.Tablete Model I; 2. Tablete Model II;3. Tablete Model III; LOT XI: 1. Tablete Model IV; LOT XII: 1.Videoproiectoare Model I;2. Videoproiectoare Model II;3. Videoproiectoare Model III;LOT XIII:1.Tablete Model V;”, a fost atribuit, în mare parte, firmei Union CO.


Contract de 1,3 milioane de lei pe firma soţului

În data de 8.06.2016 Compania de Apă Someş a atribuit contractul ”Furnizare, instalare, mentenanţă pentru sisteme video de supraveghere, sisteme de alarmare la efracţie, sisteme de alimentare cu celule fotovoltaice şi servicii de intervenţie cu personal la intrarea prin efracţie”. Iniţial, contractul a fost estimat la valoarea de 1.307.000 de lei, fără TVA, însă pentru că firma Union Protection a fost singurul participant negocierile au fost aproape inexistente, astfel că valoarea contractului încheiat a fost de 1.306.000 de lei, fără TVA, cu posibilitatea ca societatea să poată subcontracta.

Firma Union Protection este administrată şi deţinută de Tibor Dezso, după ce soţia lui, Agnes, i-a cesionat partea ei de acţiuni. Anul trecut, firma Union Protection a mai încheiat un contract cu RA Aeroportul Satu Mare în cadrul contractului ”REABILITARE ŞI MODERNIZARE SUPRAFEŢE DE MIŞCARE ŞI EXTINDERE AEROGARĂ LA AEROPORTUL SATU-MARE”. Aici, contractul a fost doar de 56.000 de lei. Grosul banilor din acest contract a ajuns în conturile lui Tiberiu Urdăreanu prin intermediul firmei sale UTI Grup.


Performanţa Unio Co

Însă cel mai tare contract pe care SC Unio Co a reuşit să îl încheie este cu o agenţie a statului care urma să fie desfiinţată. Însă, oficialii au considerat că este impetuos necesar ca înainte să pună lacăt pe Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI) trebuiesc cumpărate câteva zeci de la calculatoare de la… aţi ghicit: SC Unio Co!

În 2009, când Emil Boc ”călărea” pe Guvern şi cerea reducerea cheltuielilor, ASSI, agenţia care se ocupă de programele furibunde e-romania, e-guvern sau e-ţeapă, a început să facă achiziţii publice în situaţia în care se semnau documentele pentru desfiinţarea ei. Printre contracte s-au strecurat şi cele de achiziţie a câtorva de computere şi laptopuri. La licitaţie s-a înscris doar Union Co care a vândut cu 22.000 de euro aproximativ 30 de calculatoare. La data respectivă, preşedintele ASSI era Bogdan Mihailescu un afacerist care se învârte pe piaţa echipamentelor IT.

Post-ul DNA a dat o licitaţie unei firme din Cluj Napoca acuzată că a falsificat o licitaţie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Revoltă a credincioșilor parohiei greco-catolice Grigorescu

$
0
0

Credincioșii greco-catolici din parohia clujeană Grigorescu sunt în mare agitație de câteva zile, datorită unui nou abuz făcut de episcopia de Cluj-Gherla. Este vorba de un act ilegal al episcopiei, un act care nu respectă regulile canonice ale Bisericii, dar și ale moralității. Este vorba de decretul de numire în funcția de paroh al lui Anton Crișan din data de 27.09.2017, decret care este contestat de enoriași. În urma decesului regretatului părinte Iosif, parohul și principalul ctitor al acestei parohii, urma să devină paroh vicarul actual, părintele Marius Popa, preot dorit de enoriași, preot care de 20 de ani slujește cu dăruire această comunitate creștină unită, însă acesta a fost destituit ilegal. La fel, credincioșii doresc alături de paroh un vicar cunoscut de multă vreme de ei. Numirea lui Anton Crișan (Toni) este un abuz, deoarece a fost făcută fără a fi anunțat preotul Marius Popa , fără a fi consultată parohia și fără a se prezenta motivul de destituire al preotului Marius. Conform dreptului canonic, un preot nu poate fi destituit decât în urma unei abateri grave, lucru care nu există aici. Din contră, această comunitate, alături de preotul Marius și de regretatul părinte Iosif, a construit această parohie, cu biserica și anexele sale. Credincioșii nu doresc numirea preotului afacerist Anton Crișan în parohia lor, cea mai mare parohie greco-catolică din Cluj-Napoca, deoarece acesta, în funcția de rector al catedralei, a transformat-o în circ pentru grupul său de carismatici precum și în loc de reclamă pentru afacerile sale. Nu doresc același lucru și în biserica lor. La fel, nu doresc înlocuirea preotului Marius, un preot care are o deosebită grijă de bolnavi, bătrâni și de familii, cu un preot care se ocupă cu afaceri în locul păstoririi. Pentru aceste lucruri, credincioșii au strâns semnături, realizându-se o cerere pentru anularea decretului ilegal și imoral al episcopiei, cerere care va fi înregistrată la episcopie. Se începe recursul împotriva actului administrativ al episcopiei. Credincioșii au declarat că nu vor accepta niciodată acest abuz și nu vor accepta ca și paroh decât pe părintele Marius. Ei nu doresc ca munca de o viață a lor și a preoților Marius și Iosif să ajungă pe mâna clanurilor Crișan și Teglaș.

Este foarte gravă situația iar imoralitatea conducerii episcopiei se vede din nou. Ei nu înțeleg că Biserica nu înseamnă autoritate ci frățietate. Nu înțeleg că Biserica suntem noi toți, nu doar cei din conducere, nu înțeleg că ei au fost puși acolo pentru a ne sluji pe noi credincioșii, nu invers. Cum să numești un preot care nu a avut în viața sa parohie, care nu știe ce este acest lucru și nici nu-l interesează? Anton Crișan, a fost pus direct în funcții înalte fără nicio experiență. Iar acum, în urma scandalurilor legate de incompetența sa, fiind dat jos din funcția de vicar pentru preoți, se vrea aducerea sa în această parohie? De ce nu este trimis într-o parohie din Munții Apuseni, cu oameni săraci, să vadă și el cum este să păstorești cu adevărat? Sunt preoți cu familie și copii care fac acest lucru cu mare greutate și mari sacrificii. El nu are familie, nu ar trebui să facă niciun sacrificiu. Toată lumea se întreabă revoltată cum i se permite acestui individ orice? Pentru că nu mai este vicar peste preoți, s-a inventat special pentru el o funție inutilă, ceva ce nu a mai existat: vicar pentru călugări și pentru grupurile de adorație. Totul pentru a nu pierde salariul, biroul de la episcopie, mașina și alte privilegii. De ce se face așa ceva? Pentru că și el este din ,,gașca,,turnătorului Pintea? Iar acum se dorește instalarea sa în cea mai mare parohie din Cluj-Napoca.

Vlad Nap

Post-ul Revoltă a credincioșilor parohiei greco-catolice Grigorescu apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

La Apahida primarul Grigore Fati și-a angajat un fost coleg de arme

$
0
0

La Primăria Apahida concursul pentru ocuparea funcției de jurist a fost cu dedicație din partea primarului Grigore Fati pentru un fost coleg de-al lui de Armată, Florin Chitu. Una dintre condițiile pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea acestui post a fost vechimea candidaților de cel puțin nouă ani într-o funcție din domeniul juridic. Astfel că, nici un absolvent de drept nu s-a putut înscrie la concurs, singurul care și-a depus dosarul fiind un vechi prieten de-al primarului apahidean, Florin Chitu.

 

Colonelul Chiţu a fost angajat, în prima fază pe un post temporar, iar ulterior, în data de 22 august a susţinut concursul, unde a participat de unul singur și a fost declarat admis. De menţionat că juristul Chiţu, încasează o pensie specială de peste 4.200 de lei iar salariul de jurist pe care îl va primi de acum înainte este de aproximativ 5.200 de lei. Un total de aproape 10.000 de lei. „S-a prezentat la concurs. Legea nu îi interzice. A îndeplinit condițiile și a luat examenul”, a spus pentru evz.ro, primarul din Apahida, la rândul lui fost ofițer de armată și coleg cu juristul Chițu.

Post-ul La Apahida primarul Grigore Fati și-a angajat un fost coleg de arme apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Colonelul Daniel Dragomir dezvăluie fabrica de bani Coldea-Kovesi

$
0
0

Nomenklatura Coldea-Kovesi care conduce statul paralel a făcut o grămadă din bani fără a răspunde în fața nimănui, a declarat duminică seară la B1 TV în emisiunea lui Silviu Mănăstire fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir.

Fostul colonel decorat de CIA a descris o parte a fenomenului controlat de nomenklatura pe care a numit-o CLICĂ. Din această nomenklatură fac parte şi oameni de afaceri.

Colonelul Daniel Dragomir a fost şef sectoare informativ-operative din Brigada Anti Tero a SRI. El a fost responsabil de colaborarea SRI cu serviciile secrete partenere. El a demisionat în 2013.

El s-a referit la firmele acoperite ale SRI, dar și la presiunile făcute de SRI, DNA și ANAF în mediul economic.

„Resursele Serviciilor au fost utilizate în mizerii. Mii şi zeci de ore de filaje, toate acestea plătite din banii contribuabililor… Din această nomenclatură fac parte şi oameni de afaceri”, a mai spus fostul ofiţer SRI.

Daniel Dragomir a spus că, potrivit legii, firmele acoperite au fost inființate cu scopul de a obține informații, așa cum se întâmplă în toată lumea, dar că în România lucrurile au luat-o razna,.

Aceste firme care fac parte din culoarul economic SRL Coldea ar acționa în industria petrolieră, țigarete și produse accizabile, alcool, media, IT și mai puțin în imobiliare.

„Am vorbit de nomenclatura Coldea-Kovesi. Ultimele luni, ne arată o listă de nume care este importantă. De ce? Pentru că în România ultimilor ani, s-a creat o nomenclatură. Oameni s-au ridicat unii de alţii, au împânzit statul. Dar această nomenclatură a produs bani care scapă întru totul controlului instituţiilor. Banii se află în toate formele imaginative. Aceste firme sub acoperire activează în zonele în care sunt bani, zona produselor petrolieră, ţigări şi alte produse accizabile, zona care e referă la alcool?”, a mai spus Dragomir, potrivit flux24.ro.

Aceste firme au fost însă utilizate în interes personal, a susținut colonelul Dragomir.

Când obții 80-90 la sută contracte cu statul nu mai ai drept scop să obții informații, intri pe o turnură pur românească. Mai avem de-a face cu o economie de piață? Din 2008-2009 acest fenomen a luat amploare, iar în paralel a funcționat culoarul justiției, a mai precizat Daniel Dragomir. 

El a vorbit de ofițerii SRI detașați la ANAF care efectau controale la unele firme, iar mai apoi livrau dosarele către DNA care le instrumenta împreună cu ofițerii SRI conform celebrelor protocoale. 

”Trecem de la companiile acoperite la companiile protejate. Firmele sub acoperire nu au voie să comită ilegalităţi. Firmele sub acoperire au 90% dintre contractele cu statul. Şi,aici, intervine culoarul justitiţie care este menit să protejeze interesele personale”, a precizat Dragomir.

Concurenții erau luați și cu mascații. Nu mai era democrație, nu mai exista separația puterilor în stat, a concluzionat fostul colonel SRI.

Banii din aceste afaceri nu au ajuns în bugetul SRI, ci în fondurile operative care nu sunt controlate de nimeni. Din banii obţinuţi s-au rezolvat chestiuni personale, printre care şi probabil concedii, a mai declarat Daniel Dragomir.

El s-a întrebat dacă banii cu care Dorin Cocoș s-a dus la un post de televiziune nu făceau parte din aceste operațiuni, dar a spus că nu poate da un răspuns.

Cu banii obținuți se finanțează operațiuni clandestine, dar și interese personale, a precizat Daniel Dragomir.

Astfel au fost scose firme din piaţă, a mai spus fostul colonel SRI.

„Am numit acest nucleu, această nomenclatură, clică. Mai exact, vorbim despre un sprijin reciproc în rezolvarea intereseor comune cu scopul de a acapara mai multă putere şi de a o menţine.  Această controlare a început cu anul 2009 şi s-a manifestat în plenitudinea lor după 2012, mai exact după referendumul preşedintelui Băsescu. Au prins mai multă putere şi prin minţirea/înşelarea factorului politic. Faptul că un Serviciu de informaţii se implică în mod activ în anchetele penale, gândiţi-vă ce rol, ce putere, ce apărare mai ar un individ fie că este acuzat de corupţie, de fapte de siguranţă naţională, în momentul în cvare statul decide să-l elimine?”, a spus Dragomir.

„Am vorbit de nomenclatura Coldea-Kovesi. Ultimele luni, ne arată o listă de nume care este importantă. De ce? Pentru că în România ultimilor ani, s-a creat o nomenclatură. Oameni s-au ridicat unii de alţii, au împânzit statul. Dar această nomenclatură a produs bani care scapă întru totul controlului instituţiilor. Banii se află în toate formele imaginative. Aceste firme sub acoperire activează în zonele în care sunt bani, zona produselor petrolieră, ţigări şi alte produse accizabile, zona care e referă la alcool?”, a mai spus Dragomir.

 

Post-ul Colonelul Daniel Dragomir dezvăluie fabrica de bani Coldea-Kovesi apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Scandalul de la TVR Cluj a ajuns în Israel: ”Auschwitz 70 de ani. ALIVE” o carte cutremurătoare boicotată în România?

$
0
0

La începutul acestui an, în prestigioasa editură ”Libris” din București, apărea o carte cutremurătoare: „Ausch­witz 70 de ani. ALIVE”, care cuprinde materialele realizate de TVR Cluj la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea sinistrului lagăr al morții Auschwitz. Cartea redă în mod veridic și minuțios reportajele și interviurile realizate de echipa TVR Cluj cu supraviețuitori ai Holocaustului din România – este vorba de evreii deportați de pe meleagurile Transilvaniei la Auschwitz, cel mai înfricoșător lagăr de exterminare inventat de naziști.

Membrii echipei TVR Cluj, tineri, talentați, profesioniști de mare calitate – este vorba de Thea Haimovitz, Sebesi Karen și coordonatorul cărții Romeo Couti jurnalist TV senior – care au realizat reportajele și interviurile, au fost profund marcați de realitățile descoperite în universul morții și terorii de la Auschwitz, pe acest tărâm al groazei, creat de mințile bolnave ale unor criminali hotărâți să extermine întreg poporul evreu.
Holocaustul, această pată rușinoasă în istoria omenirii, a dus la dispariția, asasinarea, transformarea în cenușă a unui număr de ȘASE milioane de evrei. Un milion dintre aceștia erau copii. Astăzi, supraviețuitorii Holocaustului sunt din ce în ce mai puțini și din acest motiv devine evident că materialul documentar realizat de echipa TVR Cluj, interviurile cu oamenii care au traversat infernul, care și-au pierdut identitatea, întreaga familie, visurile și care astăzi au peste 90 de ani, reprezintă un document istoric de o valoare inestimabilă.
Despre Holocaust s-au scris zeci de mi de pagini, reportaje, cărți, articole, studii, lucrări științifice, s-au realizat filme,
s-au scris scenarii, s-au turnat pelicule documentare, dar nimic și niciodată nu va putea explica ce anume s-a întâmplat atunci, cum a fost posibil ca o națiune „civilizată” să comită crimele în masă executate cu precizie și inumană detașare de naziști.
Cartea „Auschwitz 70 de ani. ALIVE”, coordonată de jurnalistul de mare valoare Romeo Couti cu un „Cuvânt înainte” aparținând directoarei PROTV Doina Gradea și beneficiind de o foarte bine documentată „Introducere” a eruditului profesor Andrei Marga, este scrisă alert, interesant, documentat, veridic și, contrar a ceeace s-ar putea crede, complect nepărtinitor. Căci istoria, acest universal tribunal al lumii, trebuie să fie nepărtinitoare chiar dacă este extrem de greu să readuci în scenă trecutul fără a-i da coloritul propriilor tale sentimente.

Ei bine, tocmai aici se ascunde valoarea deosebită a cărții pe care încerc să v-o prezint. Cartea este profund obiectivă, prezintă, prin interviurile realizate, o realitate cumplită și înspăimântătoare, dar fără ură, fără a-i judeca pe criminali, fără să acuze tăcerea vinovată a lumii întrgi în fața crimelor naziste.
Niciunul dintre supraviețuitorii intervievați de Thea sau Karen nu-și strigă durerea, pierderea familiei, a copiilor, a părinților, chinurile suferite, teroarea, niciunul nu se întreabă dece oare în 1944, când au fost deportați și sfârșitul războiului era atât de aproape, aliații nu au încercat să bombardeze șinele trenurilor care îi duceau pe evrei la Auschwitz…
Așa cum am subliniat, cartea este întradevăr un document dintre cele mai prețioase ale genocidului cumplit, care marchează istoria secolului trecut. Este o carte cu care Televiziunea Română ar trebui să se mândrească, o carte emblematică pe care ar fi trebuit să o cunoaștem cu toții… Dar printr-un fenomen greu de explicat și imposibil de înțeles cartea a fost marginalizată, ostracizată, ea nu se găsește în librării, nu a fost difuzată masiv și zace undeva în vreun depozit prăfuit fără a fi pusă în valoare.
Până în urmă cu câteva săptămâni eminentul prof. Andrei Marga avea o emisiune culturală foarte apreciată la TVR Cluj. Am crezut că, la un moment dat, în cadrul emisiunii sale, va prezenta cartea căreia îi aduce deosebite elogii în „Introducerea” pe care o semnează. Dar… surpriză! Emisiunea sa a fost eliminată din program, fără nici o explicație.
O altă întrebare se referă la faptul că întreaga echipă TVR Cluj care a filmat la Auschwitz a fost practic desființată, iar cărții nu i s-a făcut prezentarea pe care ar fi meritat-o, deși a avut parte de câteva „palide” lansări la Târgu Mureș, Cluj sau București. Nimeni nu mi-a putut oferi deocamdată o explicație logică a faptului că despre această carte nu se știe, nu se vorbește, nu s-a aflat nimic.
Îmi pun acum și întrebarea: De ce nici o echipă TVR nu a fost prezentă, recent, la Sighet și Oradea la comemorarea marelui umanist, laureat al premiului Nobel, scriitorul Elie Wiesel de la al cărui deces s-a împlinit un an? Oare evenimentul, la care au fost prezenți diplomați din întreaga lume și membri ai guvernului israelian, nu prezenta interes măcar pentru TVR Cluj?
Marșul, la care au participat mii de oameni din întreaga lume, de la casa memorială Elie Wiesel și până la gara unde acesta a fost urcat într-un vagon de vite și trimis la Auschwitz, a putut fi urmărit pe ecranele televizoarelor din întreaga lume, dar în România nu.
Oare de ce minunata, sensbila, eficienta echipă TVR Cluj, care a realizat reportajele la Auschwitz, nu mai există? Aceia care au ordonat excluderea ziaristei Diana Apahidean din Televiziunea Română, aceia care au încercat să treacă sub tăcere manifestările profund antisemite de la Festivalul “Zilele Cul­turii Maghiare”, din centrul Clujului, unde au apărut portretele lui Hitler, Stalin și Lenin, afișe cu ISIS, s-a strigat “Allahu Akhbar”, și s-au intonat refrene “Va fi, va fi, Clujul va fi din nou oraș maghiar”, sunt aceiași care impun tăcerea în jurul cărții „Auschwitz 70 de ani. ALIVE”?

Hai să spunem lucrurilor pe nume! Partidul U.D.M.R. se pare că are puteri nelimitate la Cluj. Cert este că nimeni dintre cei care au filmat la Auschwitz nu și-a mai păstrat funcția și locul de muncă, iar ziarista Diana Apahidean, care a dezvăluit opiniei publice românești manifestarea nazistă și anti-românească de la Cluj a fost aruncată afară din televiziune.
Întrebările nu s-au epuizat. Ele sunt multe și dureroase și vom încerca să găsim răspunsuri în numerele noastre vii­toare. Și încă un lucru important: vom organiza la Tel Aviv o lansare deosebită, așa cum i se cuvine cărții „Auschwitz 70 de ani. ALIVE ” .

Doina MEISELES / ”Jurnalul săptămânii”

auschiwits 70 de ani. ALIVE

 

Doina MEISELES este editoarea publicațiilor israeliene de limbă română – Magazin expres, Revista Mea, Jurnalul Săptămânii și Jurnalul de Luni.

Post-ul Scandalul de la TVR Cluj a ajuns în Israel: ”Auschwitz 70 de ani. ALIVE” o carte cutremurătoare boicotată în România? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Kovesi este obligată să se prezinte la comisia parlamentară de anchetă

$
0
0

Curtea Constituţională a României a constatat obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa Parlamentului – Comisia specială de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, se arată într-un comunicat al CCR.

„Plenul  Curții  Constituționale,  învestit  în  temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), art.34, art. 35 şi ale  art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituţionale,  a luat  în  dezbatere cererile privind soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public, Parte a autorității judecătorești, pe de altă parte, cereri formulate de președintele Senatului şi, respectiv, de președintele Camerei Deputaților.
În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe  de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei  Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009  şi de rezultatul scrutinului prezidenţial. În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial și de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

Post-ul Kovesi este obligată să se prezinte la comisia parlamentară de anchetă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Clujeanul prins în flagrant în timp ce ridica un colet cu droguri din Spania, rămâne după gratii

$
0
0

Un tânăr în vârstă de 27 de ani, din Câmpia Turzii, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la începutul lunii septembrie după ce oamenii legii l-au fost prins în flagrant delict că ridica un colet primit din Spania cu droguri. I se aduc acuzaţii de trafic de droguri de risc şi mare risc, respectiv deţinere de droguri de risc fără drept pentru sonsum propriu.

Potrivit DIICOT, bărbatul de 27 de ani este Andrei Ciprian Cobzariu, locuieşte în Câmpia Turzii, şi îi sunt aduse acuzaţiile de trafic de droguri de risc şi de mare risc şi deţinere de droguri de risc fără drept pentru consum propriu. „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii septembrie 2017 inculpatul Cobzariu Andrei Ciprian a procurat din Spania, în vederea comercializării, cantitatea de 196,8 grame cannabis, şi 20 de comprimate de MDMA  care i-au fost livrate prin intermediul unei firme de coletărie cu punct de lucru în Sebeş, judeţul Alba“, susţin procurorii DIICOT, într-un comunicat.

300x194cannabis

300x194 (2)300x194 (1)

La începutul acestei luni, Tribunalul Cluj a decis ca Andrei Ciprian Cobzariu să mai stea după gratii încă 30 de zile.

”În baza art.348 alin.2 C.pr.pen. rap. la art.207 alin.4 C.pr.pen. constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive şi, în consecinţă, menţine, pe o durată de 30 de zile, măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul C.A.C., deţinut în prezent în Arestul I.P.J. Cluj.Potrivit art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare cu procurorul şi inculpatul”, se arată în soluția pe scurt.

Ulterior, Ciprian Andrei Cobzariu a formulat o contestație împotriva soluției date de judecător.

Post-ul Clujeanul prins în flagrant în timp ce ridica un colet cu droguri din Spania, rămâne după gratii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

UPDATE: Plantație de cannabis descoperită în cartierul Iris. Cine sunt clujenii cercetați de DIICOT

$
0
0

Poliţiştii din Cluj şi procurorii D.I.I.C.O.T., cercetează trei persoane care ar fi cultivat cannabis în scop de comercializare. Cei în cauză au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar ulterior arestaţi preventiv/la domiciliu.

La data de 3 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au depistat în flagrant delict, în cartierul Iris, din Cluj-Napoca, o femeie şi un bărbat care ar fi recoltat plante de cannabis. Asupra acestora au fost găsite 56 de plicuri cu cannabis. 

Persoanele au fost identificate, stabilind că este vorba despre o femeie, de 31 de ani, şi un bărbat, de 23 de ani, din Cluj-Napoca. De asemenea, au fost efectuate percheziții la domiciliile celor două persoane depistate în flagrant, fiind identificată și a treia persoană bănuită de comiterea faptei, un bărbat, de 41 de ani, din Cluj-Napoca.

La locul de domiciliu al femeii, poliţiştii au descoperit şi ridicat 74 de plante de cannabis, ajunse la maturitate şi 100 de răsaduri de plante de cannabis, într-o seră. De asemenea, in imobil au fost găsite 3 kilograme de cannabis în cutii sau la uscat, în beci.

 În urma prezentării acestora în faţa instanţei,  doi dintre ei au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, faţă de unul fiind dispusă măsura arestului la domiciliu.

La percheziții au participat și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca. Cercetările continuă, sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc.

 

Clujenii cercetați de DIICOT

”La data de 04.10.2017  procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Ogradă Diana Felicia, Aluaş Sergiu şi Maja Paul Adrian, pentru comiterea  infracţiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna mai 2017, în mod repetat şi în baza aceleiași rezoluţii infracţionale, inculpaţii Ogradă Diana Felicia şi Aluaş Sergiu au cultivat, transportat şi distribuit droguri de risc – cannabis – mai multor persoane, inclusiv prin intermediul inculpatului Maja Paul Adrian care a participat la distribuirea de droguri de risc -cannabis – și a fost depistat în flagrant delict, în Cluj-Napoca, alături de inculpata Ogradă Diana Felicia, asupra lor fiind descoperite 56 de plicuri cu cannabis.

În urma investigaţiilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpații Ogradă Diana Felicia şi Aluaş Sergiu au înființat și cultivat o cultură de cannabis într-o seră aflată la locuința inculpatei Ogradă Diana Felicia.

Cu ocazia percheziției domiciliare au fost identificate și ridicate, 74 de plante de cannabis ajunse la maturitate şi 100 de răsaduri de plante de cannabis din seră, precum și 3 kilograme de cannabis  aflate în cutii sau la uscat, în beci, precum.

La data de 04.10.2017, Tribunalul Cluj a dispus față de inculpaţii Ogradă Diana Felicia şi Aluaş Sergiu măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de inculpatul Maja Paul Adrian – măsura arestului la domiciliu începând cu data de 04.10.2017.

Acțiunea s-a efectuat cu sprijinul  ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și a jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Suportul de specialitate  a fost asigurat de către  Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.

IMG-20171004-WA0008

IMG-20171004-WA0007

IMG-20171004-WA0005

IMG-20171004-WA0003

IMG-20171004-WA0002

Post-ul UPDATE: Plantație de cannabis descoperită în cartierul Iris. Cine sunt clujenii cercetați de DIICOT apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Apariţie editorială: ”AL WA. Prinţul Negru al Vlahiei şi vremurile sale”

$
0
0

Joi, 5 octombrie, ora 10.00 în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania 2017 din Piața Unirii, are loc lansarea cărții ”AL WA. Prinţul Negru al Valahiei și vremurile sale”, scrisă de cercetătorii Alexandru Simon, Adrian Ioniţă şi Beatrice Kelemen.

La eveniment vor vorbi Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop (rectorul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), CS I dr. Ovidiu Cristea (directorul Academiei Română, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, București), CS I dr. habil. Tudor Sălăgean (directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca) și Prof. univ. dr. habil. Ioan Marian Țiplic (prorectorul Universității Lucian Blaga, Sibiu).

„Va fi înainte și după această carte. Fie că o accepți, fie că o respingi. Nu o poți ignora”, spune istoricul, Șerban Papacostea.

Citește și:  Istoricul Alexandru Simon: Voievozii fondatori ai Ţării Româneşti şi Moldovei au fost catolici

 

 

Post-ul Apariţie editorială: ”AL WA. Prinţul Negru al Vlahiei şi vremurile sale” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Incendiu de amploare la rampa de gunoi de la Pata Rât

$
0
0

Pompierii clujeni au intervenit miercuri seară, pentru a stinge un incendiu de amploare care a izbucnit la rampa temporară de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât unde au fost trimise cinci autospeciale şi autocisterne ale unei regii locale.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat că flăcările sunt favorizate de vântul puternic.

”Un incendiu de amploare a izbucnit în jurul orei 21 la rampa de gunoi de la Pata Rât. ISU Cluj intervine cu 5 autospeciale şi peste 20 de pompieri. Flăcările sunt favorizate de vântul puternic şi se manifestă pe o suprafaţă de circa 1.000 metri pătraţi. Intervenţia pompierilor este sprijinită şi de autospeciale ale Regie Autonome a Domeniului Public (RADP)”, a spus Biriş, potrivit Mediafax.

Incendiul are loc pe rampa temporară de gunoaie care deserveşte municipiul Cluj-Napoca şi care este administrată de RADP, regie subordonată Primăriei Cluj-Napoca.

La faţa locului s-a deplasat şi prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş.

Pompierii ISU Cluj au mai intervenit la stingerea unui incendiu la rampa temporară de la Pata Rât în mai 2016, când primarul Emil Boc a declarat că focul a fost pus intenţionat de persoane necunoscute. Rampa temporară de la Pata Rât a fost dată în folosinţă în octombrie 2015, după ce fosta rampă, neconformă, situată în vecinătate, a intrat în procedură de închidere.

 

 

Post-ul Incendiu de amploare la rampa de gunoi de la Pata Rât apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Pomohaci încearcă să-și convingă superiorii să nu-l lase cu sutana în vine

$
0
0

Astăzi, fostul preot Cristian Pomohaci încearcă să îi convingă pe reprezentanţii Constitoriului Mitropolitan că merită să rămână preot. Întâlnirea dintre Pomohaci și înaltele fețe bisericești va avea loc la Sibiu, unde se judecă apelul la caterisirea dispusă în luna iulie, la Alba Iulia.

Dacă reprezentanţii Consistoriului Mitropolitan îi vor da dreptate lui Cristian Pomohaci, acesta va putea rămâne preot, însă dacă decizia îi va fi nefavorabilă, rămâne în vigoare caterisirea, decisă la Alba Iulia.

În urmă cu două săptămâni, Cristian Pomohaci a venit la aceeaşi instanţă de judecată preoţească, însă în 19 septembrie a cerut timp pentru studierea dosarului.

În funcţie de hotărârea care va fi adoptată în acest caz de Consistoriul Mitropolitan, Cristian Pomohaci poate face recurs, la Consistoriul Superior Bisericesc.

Fostul preot Cristian Pomohaci a fost caterisit în şedinţa Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei în data de 27 iulie 2017, fiind acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, în care Cristian Pomohaci este acuzat de infracţiuni de racolare de minori în scopuri sexuale.

Sesizarea a fost făcută după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Moşuni din judeţul Mureş, care aparţine de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia.

Post-ul Pomohaci încearcă să-și convingă superiorii să nu-l lase cu sutana în vine apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12388 articles
Browse latest View live