Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12479 articles
Browse latest View live

UPDATE: Partidul lui Cioloș a respins adeziunea fondatorului Russia Today în România

$
0
0

UPDATE:
PLUS a transmis joi un comunicat de presă prin care anunță că filiala sectorului 1 a luat decizia să respingă adeziunea ziaristului și consultantului Dan Mușetoiu. Fostul director de programe al postului TV The Money Channel, Dan Muşetoiu, a înregistrat în 2014 la OSIM brandul Russia Today și a deschis siteul russiatoday.ro. Russia Today este organul de propagandă al Kremlinului în străinătate.

”Motivul respingerii este activitatea sa anterioară, care a inclus multe colaborări cu publicații care au răspândit materiale mincinoase și rău intenționate, unele fiind mijloace de propagandă rusești. În consecință, conducerea Filialei Sector 1 a considerat că cererea sa de adeziune nu respectă principiile și standardele PLUS și a respins-o ca atare. În aceste condiții, dorim să precizăm că Dan Mușetoiu nu a fost niciodată membru PLUS”, transmite partidului lui Dacian Cioloș, într-un comunicat de presă.

_______________

Știrea inițială:

Fondatorul Russiatoday.ro în România, Dan Mușetoiu, s-a înscris în partidul lui Dacian Cioloș, PLUS.El a făcut această precizare pe facebook. Russia Today este organul de propagandă al Kremlinului în străinătate, scrie flux24.ro. 

CE SPUNE DESPRE RUSSIATODAY.RO:

Dacă mă mai întreaba cineva de Russia Today, îi zic doar atât: când am înregistrat brandul la OSIM și am dat drumul la site, s-au întâmplat următoarele:
– Au fost sistate discuțiile oficiale (cu stegulețele pe masă) privind deschiderea unei stații RT la București (până la clarificarea chestiunilor legale). RT m-a dat în judecată pe chestia asta (a contestat înregistrarea brandului la OSIM) printr-o casă celebră de avocatură (chiar, cine credeți că a fost? Valeriu Stoica sau Dan Șova? Ghiciți voi care din ăștia doi a reprezentat RT!)
– Mi s-a umplut căsuța de mai de CV-uri de vedete media care voiau să facă parte din proiect (nu le fac publice, că plm, e aiurea)
– După lansarea site-ului russiatoday.ro și analiza traficului, Vocea Rusiei s-a închis! A trecut ceva vreme până s-a deschis Sputnik, dar la Chișinău, nu la București, unde erau deja fripți!
– Apoi am vândut site-ul și, după cum se vede cu ochiul liber, s-a închis! Nu insistați că nu vă zic cui l-am vândut.
Oricum, întreaga poveste m-a apropiat mult de mediile în care relația România-Rusia este analizată/construită zi de zi de ambele ”părți”. Nu vorbesc nici de politică, nici de servicii, nici de masonerie. Gândiți-vă la un think-tank. Nu e modestia una dintre principalele mele calități, însă cred că expertiza mea pe Rusia e mult mai bună decât a majorității analiștilor din spațiul public, care tot o dau de gard și nu sunt în stare să anticipeze corect nici măcar un pas al Moscovei. N-am date concrete, însă dacă și în servicii lucrurile stau la fel, am cam belit-o!
Adăugați la asta o experiență de +25 ani în presă, de la reporter de noapte la director de stație tv și o să intuiți cam ce am de gând să fac la PLUS (dacă-mi aprobă).

CE VREA SĂ FACĂ LA PLUS:

Ce-am de gând să fac la PLUS (dacă îmi aprobă ”adeziunea”)? Câteva chestii, din care:
a) Să încerc să-i conving ceva mai devreme de un adevăr care, deocamdată, este doar intuit (sugerat doar prin postări timide pe facebook), și anume că USL există și funcționează bine-merci. Da, USL, adică alianța PSD-PNL. Nu numai că există, dar iată că își păstrează și un 70% înfricoșător. Se pare că oamenii ăștia din PLUS (nu mai zic de USR) sunt prea tineri ca să-și aducă aminte strategia prin care FSN-ul ”emanat” în 1989 (prin fărămițările dictate de algoritmi electorali) și-a păstrat puterea câteva decenii. Cam asta a făcut din 2012 USL-ul și uite, a câștigat Cotroceniul!
b) Urăsc să-i dau dreptate lui Gușă (motivul, în poza atașată postării), însă România e cam înconjurată de vecini care răspund la apăsările de buton de la Moscova. Ca să nu cadă între vagoane, România trebuie să observe Rusia ceva mai atent și să înțeleagă ce se întâmplă acolo. Ceea ce deocamdată nu se întâmplă. Cel puțin în spațiul public, nu văd vreun analist care să ”vadă” și să ”înțeleagă” (poate cu excepția lui Unteanu și, din când în când, mult mai rar, Dungaciu. Chifu e doar un alt fel de Mândruță mai zgomotos pe tema asta).

Articolul UPDATE: Partidul lui Cioloș a respins adeziunea fondatorului Russia Today în România apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Veste bună pentru clujeanul condamnat în China la opt ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari. Marius Balo ar putea ajunge acasă înainte de finalul anului

$
0
0

Marius Balo, clujeanul care a fost arestat în China și condamnat la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea ajunge înapoi în România înainte de finalul anului.

Citește și: Schema infracțională care l-a trimis pe clujeanul Marius Balo în pușcăriile din China

După ce Curtea de Apel Cluj a recunoscut hotărârea de condamnare pronunțată de instanța chineză și a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, sentința definitivă și mandatul de executare a pedepsei au fost înaintate către Ministerul Justiției din China, cu solicitarea de a se comunica dacă autoritățile competente apreciază că sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea consimțământului la transferare, anunță apărătorul ales al lui Marius Balo, av. Eugen Constantin Iordăchescu

Acesta și-a reînnoit apelul pentru ca noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, și directorul Direcției Drept Internațional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerul Justiției, Viviana Onacă, să sprijine demersurile prin care cetățeanul român să fie transferat înapoi acasă pentru executarea restului de pedeapsă.

„Raportat la faptul că documentele au fost înaintate către Ministerul Justiției din Republica Populară Chineză la data de 30 octombrie, precum și la condițiile deosebit de grele de detenție, vă solicităm respectuos să ne sprijiniți în continuare în vederea urgentării procedurii de transfer”, se arată în adresa trimisă de Societatea Civilă de Avocați „Iordăchescu și Asociații” către Ministerul Justiției din România.

Citește și: Clujean condamnat la 8 ani in China pentru un prejudiciu de 80 de dolari

APELUL LUI MARIUS, IGNORAT ANI DE ZILE

Pentru ca acest transfer să fie posibil, Marius Balo a trebuit să plătească statului chinez și o amendă penală în valoare de peste 60.000 de lei, motiv pentru care singura sa rudă din România, unchiul Ion Felecan, a fost nevoit să vândă apartamentul familiei. În anii care au trecut deja de la condamnare și până astăzi, Marius Balo a fost deținut constant în condiții inumane: fără contact cu persoane care să vorbească limba română, obligat să lucreze cel puțin 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a-și câștiga dreptul la hrană, și fără căldură sau apă caldă.

„Dezindividualizați, dezbrăcați de orice drept, sclavii roboți trudesc zi/lumină în întunericul închisorilor comuniste, la perpetuarea demonică a celui mai grotesc și celui mai extins construct de tortură sistematică întâlnit vreodată în istoria omenirii. (…) Am trecut prin umilințe și torturi de care mă doare să îmi amintesc; Dumnezeu, însă, mi-a fost alături”, spunea Marius Balo într-una din rarele conversații telefonice pe care i s-a permis să le aibă cu unchiul său.

În ciuda coșmarului pe care Marius Balo îl trăiește zilnic, procedurile de transfer în România trenează de ani întregi. Apărătorii săi au trimis adrese și memorii către Ministerul Justiției pe tot parcursul anilor 2017, 2018 și 2019.

„Fiecare zi pe care Marius Balo o petrece într-un penitenciar din China, fără a-i fi respectate drepturi fundamentale ale omului, atât cele recunoscute în convențiile internaționale, cât și cele garantate prin Constituția României, reprezintă un eșec al statului român de a-și apăra propriii cetățeni pe plan internațional”, susține Eugen Constantin Iordăchescu, avocatul lui Marius Balo.

Sursa: monitorulcj.ro

Articolul Veste bună pentru clujeanul condamnat în China la opt ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari. Marius Balo ar putea ajunge acasă înainte de finalul anului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bufonul Popovici, consilier județean, sfidează bunul simț și lovește din nou cerând excluderea Fany din toate domeniile de transport!!!

$
0
0

FORT – Federația Operatorilor Români de Transport – este condusă de dl. Augustin Hagiu în calitate de președinte și având drept Motto: FORT REPREZINTĂ VOCEA TRANSPORTATORILOR ROMÂNI CE DORESC RESTABILIREA ORDINII ŞI DISCIPLINEI ÎN TRANSPORTURI PRECUM ŞI REDOBÂNDIREA RESPECTULUI FAŢĂ DE TRANSPORTATORI ATÂT DIN PARTEA AUTORITĂŢILOR ROMÂNE CÂT ŞI DIN PARTEA CELOR DIN AFARA GRANIŢELOR ŢĂRII.

Asociaţiile fondatoare au în componenţă un număr de aproximativ 850 de companii de transport mărfuri şi persoane.

Filialele F.O.R.T cuprind în prezent 475 de membri.

Această Federație reprezintă diferiți operatori de transport  care se reunesc în ședințe pentru a discuta diferite aspecte legate de activitatea de  transport: legi aflate în vigoare, promulgate sau inițiate și alte chestiuni pe teme de transport: exploatare, logistică etc și își delegă membri pentru ai reprezenta în dialog cu autoritățile statului .

În această Federație pe lângă alți operatori de transport din toată țara se află  și firma Fany reprezentată de manager general Vlad Sabo. Tot în această federație se află grupul ALIS prin firmele: Auto Trust Corporation SRL  reprezentată de consilierul județean din partea PSD Popovici Alin, de Tours Claus SRL reprezentată de Jișa Liviu și de Sosim Trans SRL reprezentată de Sorin Sipos 

Consilierul județean Popovici Alin, un personaj cu un profil perfect, de-a dreptul izbitor atât fizic cât și psihic, pentru comediile lui Caragiale (se identifică clar și limpede cu Agamiță Dandanache) și nu înțelege că firma Fany nu reprezintă concurență sau obstacol pentru el și gasca lui de la ALIS, însă el în dobitocia sa cronică și netratabilă consideră că firma Fany reprezintă pentru întreaga comunitate o  „PARIA” și este „NOCIVĂ” și cere cu vehemență excluderea acestui ,,INTRUS” din FORT, făcând referire la trecutul infracțional al firmei Fany, fără a avea cunoștințe că firma Fany în urma sentinței judecătorești care a fost pusă în aplicare și executată se află în reabilitare.

”Fany apreciază mult activitatea Federației, a operatorilor de transport care formează această federație, cât și a membrilor din conducere, precum și implicarea activă a d-lui președinte Augustin Hagiu, mai ales în aceste vremuri tulburi când, noi, toți operatorii de transport avem nevoie mai mult ca oricând de unitate pentru a răzbi în multe din situațiile actuale cu care ne confruntăm zi de zi”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, manager general Fany, Vlad Sabo .

Această reacție de dulău turbat marca înregistrată Popovici Alin a pornit instant în momentul în care managerului  firmei Fany, Vlad Sabo a scris un mesaj de mulțumire și apreciere la adresa d-lui președinte Augustin Hagiu și întregii echipe din conducerea FORT. În acel moment, în capul de bostan al clovnului Popovici s-a declanșat tsunami și frustrarea incorigibilă, dându-și pe față arama de om meschin, mărunt și josnic . 

Vă prezentăm mai jos momentele de „euforie” și delir ale lui Popovici în strigătul său disperat de excludere a firmei Fany din FORT făcând referire la infracțiunile de corupție pentru care a fost condamnată persoana juridică SC Fany Prestări Servicii SRL care, în opinia lui, nu mai trebuie să existe, pur și simplu să dispară de pe fața pământului pentru că așa poftește tam-nesam  acest neavenit al sorții. Asta, cu toate că firma Fany și-a plătit datoria față de comunitate fără a se sustrage executând sentința dată de Instanța de Judecată în momentul de față fiind în reabilitare .

Dar acest creier atrofiat al lui Popovici trebuie să înțeleagă că firma Fany a fost condamnată pentru infracțiuni de corupție (DARE DE MITĂ) de Instanța de Judecată la 50.000 lei amendă (care a fost plătită la 19 mai 2017 când s-a pronunțat sentința definitivă) și  interdicția de a efectua traseul de Cluj-Napoca – Așchileu pe o perioadă de 3( trei) luni și NU a fost condamnată firma Fany de Instanța de Judecată la dizolvare, așa cum dorește el acum și nici la izolarea societății față de operatorii de transport sau de diferite domenii de transport .

„Eu ca manager îmi doresc foarte mult ca firma Fany să NU fie exclusă din FORT și vreau să rămân membru în această federație și împreună cu ceilalți operatori să realizăm unitatea de care avem toți nevoie și totodată vreau să cer scuze președintelui FORT, d-lui Augustin Hagiu, și tuturor membrilor FORT pentru această situație neplăcută” , a declarat pentru Gazeta de Cluj, manager general Fany, Vlad Sabo .   

Vă prezentăm convorbirile în care Bufonul Popovici, pentru a-și îndeplini moftul de a distruge firma Fany și de a o elimina cu orice preț de pe piața transporturilor de călători, cere cu vehemență membrilor afiliați excluderea Fany din FORT. 


Articolul Bufonul Popovici, consilier județean, sfidează bunul simț și lovește din nou cerând excluderea Fany din toate domeniile de transport!!! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mârlanii pământului bat toba. „De când se aşază ca un căţel răzgâiat în preajma lui Klaus Iohannis, Rareş Bogdan pare să contamineze”

$
0
0

Editorial scris de Cornel Nistorescu în cotidianul.ro

De cînd se aşază ca un căţel răzgîiat în preajma lui Klaus Iohannis, Rareş Bogdan pare să contamineze. Lui, penibil om politic român, îi apartin frazele de mai jos:

„Prima dată când sunt nevoit să o fac pur și simplu PROASTA pământului. Nu am văzut asa ceva în viața mea! Ruşine maximă pentru PSD și pesedişti că au ajuns să fie conduşi de o astfel de creatură“.

Ce fel de educaţie, de instrucţie şi de caracter poate avea un asemenea om? De ce nu-l fugăreşte nimeni de la microfoane? Și ce stofă poate avea cel care se însoţeşte cu o asemenea caricatură? Cunoscut drept bişniţar de presă mai mult decît jurnalist, Rareş Bogdan a funcţionat la Realitatea TV pe post de agitator şi agent de influenţă pentru aripa binomului de pe scena publică. Ce consecinţă a avut trecerea sa în politică? Mass-media a scăpat de un impostor în vreme ce politica românească s-a pricopsit cu un ins care nu contaminează numai cu exprimări grosolane, ameninţătoare, nedemne.

Exercită Rareş Bogdan o influenţă asupra liberalilor? Stilul său zăltat pare a-l încuraja şi pe Ludovic Orban.

Sunt obligat să mă întreb dacă nu cumva răbufnirile caricaturii liberale îl influenţează şi pe preşedintele României? Greu de crezut! Ca primar, Klaus Iohannis s-a purtat ca un căprar încruntat. Ca preşedinte, la fel. Nu-mi vine să cred că omul de care în urmă cu cinci ani ne legam atîtea speranţe poate derapa înstr-un asemenea hal încît să scrie:

“Nu poate exista însă nicio dezbatere cu un candidat al unui partid care a guvernat împotriva românilor trei ani de zile. Nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentanta unui PSD nereformat, care a călcat în picioare statul de drept, care a vrut ca România să deraieze de la parcursul său european doar pentru beneficiul unei clici de infractori. Vorbim de candidata unui partid care acum mimează democrația, după ce a sfidat sistematic valorile și principiile democratice, care i-a umilit pe români, care s-a făcut scut în fața corupților și penalilor în toți acești ani. Nu trebuie să uităm nicio clipă cine este PSD și care este pericolul pe care îl reprezintă pentru viitorul României, oricât ar vrea acum să fugă de responsabilitate și să încerce să ne dezbine prin tot soiul de tertipuri!”

Să fi stat el cu Rareş Bogdan şi cu Ludovic Orban şi să fi zis „proasta aia” şi de la o asemenea discuţie să fi pornit toată campania pe Facebook? Oricît de fudul şi de rar vorbeşte liber, fără să citească, Klaus Iohannis n-a probat niciodată într-o frază că ar fi peste gîndirea sau peste gramatica Vioricăi Dăncilă. Și Rareş Bogdan, în clipele sale de exalatre şi în isteriile sale politice, nu este nici mai corect şi nici mai şchiop decît emotivităţile lingvistice ale doamnei Dăncilă. Și dacă ar fi aşa, ieşirile sale în decor nu sunt de tolerat şi nu au nici o justificare. Îl descalifică şi pe el şi pe Klaus Iohannis, şi ca oameni şi ca politicieni.
Încă un lucru. Judecăţile lui Klaus Iohannis puse de el, sau în numele său, pe Facebook emană un spirit totalitar cu accente de o factură cumplită.
Cum să afirme un om care a dormit în funcţie o mare parte din mandatul său că adversara sa „a guvernat împotriva românilor”, că „a călcat în picioare statul de drept”? Poate că trei milioane de români stîrniţi de violenţa preşedintelui cred asta şi de-aia l-au votat. Dar două milioane sunt de altă părere. Iar ce gîndesc celelalte 14 milioane de români care nu s-au exprimat prin vot nu ştim. Poate că îl acuză pe Klaus Iohannis de dispreţ, de aroganţă, de fascism, de lene, de incompetenţă, de gîndire retardă sau de… Dumnezeu ştie ce. Poate că unii îl cred geniu neînţeles, sau… cine ştie ce. Dar nici un premier sau fost premier şi nici preşedinte nu are dreptul să vorbească în numele unor asemenea fantezii pentru că asemenea afirmaţii n-ar fi decît preludiul unui asalt asupra Palatului Cotroceni. Sau chiar începutul unui război civil.

Regretabil acest mod de a acuza şi de a condamna din partea unui ins care a pus mîna (şi foloseşte la greu) pe multe pârghii de putere în România şi este pe cale să le înşface pe toate.
Mă tem că mîrlăniile de impostor ale lui Rareş Bogdan, cel care a prins glas în ultimul an, sună atît de vulgar şi de grosolan pentru că în întîlnirile de la Cotroceni cam acesta este limbajul şi tonul. Dacă este aşa, atunci vreau să spun că nu caricatura de Batistuţă produce influenţe nefaste.
Dimpotrivă, el exprimă stilul şi calitatea gîndirii locatarului din Palatul Cotrocenilor!


Articolul Mârlanii pământului bat toba. „De când se aşază ca un căţel răzgâiat în preajma lui Klaus Iohannis, Rareş Bogdan pare să contamineze” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Nelu Bene scoate la vânzare Hotelul Continental și restaurantul Aroma

$
0
0

Artmark, una dintre cele mai mari case de licitații din România, scoate la vânzare patru imobile artistice istorice din județul Cluj. Hotelul Continental, Vila cu influențe Secession din Turda, Complexul Aroma și Castelul Prințul Vânător sunt acum disponibile pentru investitorii care își doresc să achiziționeze unele dintre cele mai de preț monumente arhitecturale din România.

Hotelul New York (Azi Continental), locul de întâlnire a boemiei clujene de altădată

Hotelul Continental amplasat în centrul municipiului Cluj-Napoca este scos la licitație cu preț la cerere. Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de „New York”. Amplasată în inima orașului, la intersecția dintre străzile Napoca și Universității, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construcția hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice. Clujeanul care a semnat proiectul, Lajos Pakey, a fost arhitect șef al orașului în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Între clădirile proiectate de acesta se numără Pavilionul de patinaj (astăzi restaurantul Chios) și Cazinoul din Parcul Central, cele două clădiri ale Universității Tehnice de pe strada Barițiu, fostul Liceu Brassai, toate în acel limbaj arhitectural eclectic. Este posibil ca hotelul New York din Cluj-Napoca să fi fost inspirat de hotelul omonim din Budapesta, inaugurat în octombrie 1894. Piesele de mobilier au fost aduse de altfel de la acesta, fiind marcate cu monograma NY, detaliu ce a inspirat denumirea hotelului din Cluj. Dacă până atunci Hotelul Biasini din centru (finalizat în 1840), găzduia personalitățile sosite în oraș, noua clădire cu camere elegante și facilități de ultimă oră va deveni noua destinație. După instaurarea regimului comunist, hotelul a fost transformat în cămin studențesc, iar din 1960 a devenit hotel, sub numele de Continental. Emblemă a Clujului, Hotelul New York (Azi Continental), merită atenția investitorilor, având un potențial turistic și comercial extraordinar.

Vila cu influențe secession din Transilvania

Un alt monument istoric scos la vânzare cu preț la cerere este Vila cu influențe secession din Turda, județul Cluj. La începutul secolului XX, arhitectura din Transilvania și Banat, parte a monarhiei austro-ungare până în 1918, a fost influențată de noile curente artistice în vogă în metropolele Viena și Budapesta. Limbajul Secession s-a pliat pe artă constructivă tradițională a zonei, rezultând un valoros patrimoniu construit în stil „secession transilvan”.

Vila este situată în zona istorică a orașului Turda, la 500 de metri de Castrul Român Potaissa, cel mai important monument istorico-arheologic al urbei, situat pe platoul denumit Dealul Cetății. În primăvara anului 1945, Turda fiind sub ocupație germană, imobilul a fost ocupat de Comandamentul Forțelor Militare Germane. Proprietatea de față are o suprafață utilă de 571 mp și teren de 5074 mp, acoperit în prezent de vie. Amplasarea și caracteristicile sale oferă perspective de dezvoltare a următoarelor funcțiuni: hotel, pensiune, terasă/restaurant, organizare de evenimente, grădiniță.

Centrul de evenimente și restaurantul Aroma din Livada Palocsay

Amplasat în livada Palocsay, la aproximativ 6 km de centru, acest complex este scos la licitație pentru o sumă de 7.000.000 de euro + TVA. Construită în anul 2003 și având o suprafață utilă de 5.000 mp și teren de 3949 mp, proprietatea este compusă din două corpuri principale: restaurantul și centrul SARA Social Events. Restaurantul este dispus pe două niveluri: parterul amenajat în stil neoclasic, oferă acces spre grădina de vară, iar etajul care menține nota clasică, are ca piesă centrală șemineul. Locația este una privilegiată, departe de ritmul alert al orașului dar suficient de aproape pentru a oferi acces facil. Livada Palocsay, cea mai mare și mai cunoscută din oraș, creează un ambient relaxant și un cadru natural ideal pentru desfășurarea de evenimente. Complexul este potrivit pentru diferite scenarii de utilizare, datorită sălilor multiple cu capacitate până la 280 de persoane.

Castelul Prințul Vânător, complexul Hotelier în stil Medieval din Transilvania

Acest complex hotelier aflat în Turda, județul Cluj, a fost scos la licitație la suma de 2.500.000 euro. Amplasat în centrul istoric al orașului Turda este conceput ca un spațiu de design inedit, inspirat de stilul de viață medieval și legendele Transilvaniei. Cele 18 spații de cazare sunt amenajate cu grinzi de lemn, mobilier din piele, lemn și fier forjat. Sala mare are multe zone amenajate diferit: Coliba Haiducilor, restaurant cu specific vânătoresc, Casa țărănească, realizată în întregime din lemn de stejar de către meșteri maramureșeni, Castelul lui Dracula, construit din piatră naturală, cu ferestre din țepe și Terasa Turda. Prin cadrul inedit, meniul tradițional diversificat și zona pitorească, acest complex se pretează pentru evenimente diverse, private sau corporate. Turda este un oraș turistic care beneficiază de puține locuri de cazare, însă are un flux mare de vizitatori atrași de obiectivele pe care le propune: Salina Turda, Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Mormântul lui Mihai Viteazu ș.a

Pașii de urmat în achiziționarea unui imobil

Pentru a putea achiziționa unul dintre imobilele scoase la licitație de către ArtMark este necesară parcurgerea anumitor pași importanți. În primul rând fiecare doritor trebuie să-și exprime intenția prin trimiterea unui email către adresa oficială a casei de licitații iar pe urmă se va organiza vizionarea imobilului la o dată convenită cu minim 7 zile în prealabil. Dacă intenția de cumpărare rămâne și după vizionarea acestuia, se va achiziționa dosarul care cuprinde toată documentația aferentă și se va înainta oferta de cumpărare în termen de maxim 90 de zile de la data vizionării.

Odată cu oferta de cumpărare se depune o garanție de participare la licitație, în valoare de 10% din suma oferită. Un alt pas care se va efectua la data limită de depunere a ofertelor inițiale, îl reprezintă înștiințarea ofertanților asupra numărului de oferte depuse până la acel moment și valoarea ofertei maxime, acordându-se posibilitatea revizuirii acestora în termen de 48 de ore. Dacă în acest interval de timp  nu se vor face modificări, se va face publică oferta cea mai mare și se va stabili data de perfectare a contractului de vânzare-cumpărare. Contractul va putea fi semnat după primirea răspunsului de la Ministerului Culturii privind dreptul de preemțiune al Statutului de cumpărare. 

Articolul Nelu Bene scoate la vânzare Hotelul Continental și restaurantul Aroma apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Rezultatul alegerilor la Cluj: Iohannis și Barna pe primele locuri

$
0
0

Biroul Electoral Central prezintă rezultatele parţiale ale scrutinului pentru alegerea preşedintelui României programat duminică, 10 noiembrie. La nivelul judeţului Cluj au fost date publicităţii următoarele rezultate: Klaus Iohannis – 42,09%, Dan Barna – 20,18%, Viorica Dăncilă – 10,43 %. Au fost numărate voturile de la 98% din secţiile de votare.

Primele rezultate parţiale din turul I al alegerilor vor fi făcute cunoscute la câteva ore după închiderea secţiilor de votare.   Un număr de 664 (urban – 289, rural -375) de secţii de votare au fost deschise pe raza judeţului Cluj, unde erau aşteptaţi la urne 608.455 de cetăţeni.   În municipiul Cluj-Napoca au fost deschise 183 de secţii de votare, iar le listele electorale permanente au fost înscrişi 272.073 de clujeni.   Pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral, au fost necesare 669.326 de buletine de vot, 620.930 de timbre autocolante şi 664 de ştampile control pentru fiecare secţie.    Al doilea tur de scrutin va avea loc în 24 noiembrie.

SURSA: adevarul.ro

Articolul Rezultatul alegerilor la Cluj: Iohannis și Barna pe primele locuri apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Consilierul județean din partea PSD Alin Popovici mai presus de DNA și Instanțele de Judecată!!!

$
0
0

Popovici Alin solicita retragerea Licentei de Transport a firmei Fany ,solicitare care nu a fost facuta nici de catre procurorii DNA nici  de catre Instantele de Judecata .

Consilierul județean din partea PSD Alin Popovici patronul firmei de transport Auto Trust Corporation SRL (membra brandului ALIS ) impreuna cu partenerul sau de afaceri Liviu Jisa (cercetat  intr-un dosar complex pentru evaziune fiscala de 6.000.000 lei si anume 1.250.000 euro) patronul firmei de transport Tours Claus SRL (membra a brandului ALIS) încearcă prin orice mijloace să isi satisfaca propriile mofturi si anume sa dizolve firma  Fany Prestări Servicii SRL, societate deținută in concret de Olezia Cadar.

Doar că, în încercarea lui fara scrupule de a distruge si a elimina de pe piata firma Fany Prestari Servicii SRL(in urma verificarilor , Fany nu inregistreaza nici o datorie la ANAF la bugetul de stat sau local ,la persoane fizice sau juridice) consilierul judetean Alin Popovici nu evită de niciun fel potențialele riscuri de natură penală ce s-ar putea întoarce asupra lui ca un bumerang. Vorbim de fals în înscrisuri, nelăsând la o parte nici amenințările permanente si presiunile la adresa inspectorilor ISCTR,si toate aceste actiuni disperate pentru a elimina sub orice forma firma Fany de pe piata transportului de persoane . Pentru că consilierul judetean din partea PSD Popovici Alin „este bazat”,folosinduse de statutul sau de om politic si consilier judetean actionand in sens abuziv fara nici o temere considerandu-se pe tarlaua proprie !

In urma articolelor aparute in presa consilierul judetean Popovici Alin  sustine ca „a inregistrat sesizarea la ISCTR prin care cere explicit retragerea licentei de transport detinuta de Fany.Aparent ,in cadrul unui control de la ISCTR IT.4 cei de la Fany au prezentat un cazier judiciar in alb in care nu aparea istoricul cu condamnarea penala definitiva a sotilor Cadar si implicit a firmei Fany Prestari Servicii SRL prin care au efectuat operatiuni de EVAZIUNE FISCALA ’’.

 Persoana juridica S.C. Fany Prestari Servicii S.R.L.  NU a fost judecata pentru EVAZIUNE FISCALA ci pentru infractiuni de coruptie . Fapta de coruptie (DARE DE MITA) reprezentand vanzare unui autoturism VW Polo an de fabricatie 2006 care apartinea  firmei Fany in valoare de 3.000 lei – tatalui unui director din cadrul ARR .

Fany Prestari Servicii Srl a fost condamnata in urma procesului  pentru aceasta fapta de catre Instanta de Judecata la: 50.000 lei amenda (suma care a fost achitata de societate in data de 19 mai 2017 odata cu pronuntarea sentintei definitve ,si apare ca si platita in cazierul judiciar) si interdictia dreptului de a efectua traseul de Cluj –Napoca  – Aschileu pe o perioda de 3 (trei) luni, sanctiune care a fost executata.

Concret, Auto Trust Corporation SRL a făcut câteva sesizări înregistrate la ISCTR prin care cere anularea  Licenței de Transport deținută de Fany făcând referire la o clauză ”de bună reputație” (pe care o vom detalia pe larg într-un alt articol). Culmea, ”buna reputație” ne-o arată chiar consilierul judetean  Alin Popovici care a depus în fals aceste sesizări, semnând documentul în calitate de administrator al firmei Auto Trust Corporation SRL, când consilierul judetean Alin Popovici nici măcar nu deține această funcție. Sesizarea a fost depusă în 4.11.2019, iar potrivit datelor din Monitorul Oficial, Alin Popovici nu mai este administrator al firmei din decembrie 2018. 

”Societatea AUTO TRUST CORPORATION – S.R.L. HOTARAREA NR. 2/04.12.2018 a A.G.A a societății AUTO TRUST CORPORATION – S.R.L.

Subsemnații SIPOS VASILE SORIN, POPOVICI ALIN, asociați la societatea „Auto Trust Corporation” – S.R.L., cu sediul in Turda, Str. Clujului nr. 75A, jud. Cluj, înregistrata la ORC Cluj sub nr. J12/3659/1992, CIF RO2883129 in ședința A.G.A. am hotărât următoarele:

1. Revocarea din funcția de administrator a dlui POPOVICI ALIN.

2. Atribuțiile privind administrarea și reprezentarea societății față de terți și personalul salariat vor fi exercitate de dl HOSSU IULIU ALEXANDRU DUMITRU, cetățean român, născut la (….) în satul Rastoci, com. Ileanda, jud. Sălaj, [***domiciliu***] posesor al[***act identitate***] elib. de SPCLEP Cluj-Napoca la 08.052003, [***CNP***], pe durata nelimitata si cu puteri depline”, se arată în Monitorul Oficial. 

Presiuni și amenințări  pe banda rulanta pentru inspectorii ISCTR

În zecile de sesizari  depuse de Auto Trust Corporation SRL la ISCTR prin care solicită anularea Licentei de Transport pentru firma Fany,  consilierul judetean din partea PSD Alin Popovici ne uimește din nou cu abilitățile pe care le are să comande instituțiile statului. Practic, în sesizarile  respective depuse în lunile decembrie 2018, ianuarie ,martie ,iunie ,septembrie ,noiembrie 2019 Auto Trust Corporation SRL încheie cu notificarea celor de la ISCTR, respectiv că ”în cazul în care nu vor da curs cererii cu solutionarea de anulare a Licenței de Transport deținute de Fany Prestări Servicii, consilierul judetean Alin Popovici va  formula plângeri penale împotriva celor de la ISCTR, pentru abuz în serviciu”. 

Îi reamintim domnului consilier judetean din partea PSD Alin Popovici că nu e nevoie să facă presiuni și nici să amenințe in permanenta  inspectorii ISCTR pentru că există legi care obligă funcționarii statului să acționeze în conformitate cu dispozițiile legale, adică profesionist, transparent, eficient și imparțial. De asemenea, există consecințe și pentru cei care se joacă cu legea! Avem convingerea ca inspectorii ISCTR vor da dovada de profesionalism si nu se vor lasa intimidati de presiunile si amenintarile consilierului judetean Alin Popovici pentru ai satisface mofturile personale si vor aplica corect legea !

Articolul Consilierul județean din partea PSD Alin Popovici mai presus de DNA și Instanțele de Judecată!!! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

UPDATE: Neluțu Varga, patronul CFR Cluj, rămâne achitat

$
0
0

UPDATE:

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni, definitiv, ca o parte din dosarul respectiv, cea referitoarea la inculpatul Cărciunescu Adam, să fie rejudecată de către Curtea de Apel Brașov. 

În ceea ce îi privește pe clujenii Costel Călugăr și Neluțu Varga rămâne decizia definitivă de achitare. Inițial, presa locală a scris că patronul CFR Cluj rămâne cu dosar penal, însă informația s-a strecurat greșit în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a revenit cu o îndreptare a erorii materiale, informează ziardecluj.ro.

„În temeiul art. 278 alin.1 Cod procedură penală, admite sesizarea din oficiu şi îndreaptă eroarea materială evidentă strecurată în conţinutul minutei deciziei penale nr.257 din data de 11 noiembrie 2019, pronunţată în dosarul nr. 2862/1/2018, în sensul că la pct. VI din eroare s-a menţionat „În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părţi civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Suciu Alina şi de apelanţii inculpaţi Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica şi Sturza Paltin Gheorghe împotriva sentin?ei penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind si pe intimaţii inculpaţi Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam şi Varga Ioan Gheorghe” în loc de „În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părţi civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Suciu Alina şi de apelanţii inculpaţi Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica şi Sturza Paltin Gheorghe împotriva sentin?ei penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.278/1/2015 privind şi pe intimatul inculpat Crăciunescu Adam.” Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 noiembrie 2019.”

___________________

Știrea inițială:

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni, definitiv, ca dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt acuzaţi foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, dar şi fostul ministru Tudor Chiuariu să se rejudece de la zero, procesul urmând să se desfăşoare la Curtea de Apel Braşov, informează Agerpres.

Instanţa supremă a respins o cerere a Parchetului General de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale de rejudecare a dosarelor de corupţie.

Pe de altă parte, judecătorii au admis apelurile formulate de Ministerul Finanţelor, dar şi de mai mulţi inculpaţi, fiind desfiinţată sentinţa dată în mai 2018, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

„În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părţi civile statul român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Suciu Alina şi de apelanţii inculpaţi Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica şi Sturdza Paltin Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind şi pe intimaţii inculpaţi Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam şi Varga Ioan Gheorghe. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza Curţii de Apel Braşov”, se arată în hotărârea instanţei.
Decizia ÎCCJ este definitivă.

Practic, prin această decizie a fost desfiinţată sentinţa din mai 2018, prin care Viorel Hrebenciuc primise 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă , Ioan Adam – 2 ani de închisoare cu executare, iar fiul lui Viorel Hrebenciuc primise 2 ani cu suspendare.

De asemenea, au fost anulate condamnările primite de: Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – 2 ani de închisoare cu suspendare; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – 3 ani de închisoare cu executare, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – 3 ani de închisoare cu executare.

Prin hotărârea dată de Instanţa supremă au fost anulate şi deciziile de achitare de care beneficiaseră fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

  • Secția de anchetare a magistraților a retras apelul făcut de DNA în dosarul de corupție al lui Viorel Hrebenciuc
  • Parchetul General se opune cererii secției speciale de retragere a apelului în dosarul lui Hrebenciuc: „Decizia şefului SIIJ a fost una intempestivă”
  • Instanța Supremă a admis solicitarea Secției speciale de retragere a apelului în dosarul de corupție al lui Hrebenciuc

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015 şi Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.
Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

Viorel Hrebenciuc şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcţionarii unor instituţii din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenţiei, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adiţional pe numele fiului său.

Procurorii susţin că, la data de 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna, din care făcea parte şi Lorand Andras Ordog, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situată pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.

Anterior, în luna iunie 2010, judecătorul Lorand Andras Ordog a primit de la Ioan Adam suma de 10.000 de euro, pentru a formula o soluţie favorabilă clientului acestuia din urmă, Paltin Sturdza. Banii au fost primiţi chiar în biroul judecătorului de la Tribunalul Covasna.

După ce a primit banii, judecătorul Ordog, împreună cu membrii completului, a admis recursul împotriva unei sentinţe pe care a casat-o şi a trimis cauza spre rejudecare instanţei care a pronunţat hotărârea atacată, Judecătoria Sfântu Gheorghe.

În luna martie 2012, Ordog i-a solicitat lui Ioan Adam suma de 50.000 de euro pentru a-i da o soluţie favorabilă lui Paltin Sturdza.

Ulterior, după formularea deciziei, Ioan Adam i-a dat magistratului suma de 10.000 de euro din banii promişi anterior.

Anchetatorii DNA susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica, cu probe, cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.

Conform DNA, după pronunţarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu Paltin Sturdza, Daniel Călugăr, Ioan Varga, Dan Bengescu şi Viorel Hrebenciuc, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată.

La începutul anului 2013, Ioan Adam şi Paltin Sturdza le-au promis celorlalţi membri ai grupului, pentru „serviciile lor”, bani sau alte foloase (achiziţionarea unei părţi din teren la un preţ foarte mic raportat la valoarea de piaţă).

În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcţionarilor cu atribuţii în instituţiile locale, astfel încât aceştia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuţiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanţă împotriva deciziilor Comisiei judeţene de fond funciar Bacău).

Ulterior, acestui grup infracţional i s-a alăturat Andrei Hrebenciuc, care, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei bunurilor promise tatălui său de Adam şi Sturdza, a determinat administratorul firmei SC Reşedinţa Vârstnicilor SRL să încheie un contract prin care această societate a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, la preţul de 2.500 de euro/ha.

În contextul acestor demersuri pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către Paltin Sturdza, în luna noiembrie 2012, Ioan Varga şi Daniel Călugăr i-au promis lui Tudor Chiuariu 2,5 milioane de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Prefecturii Bacău, Romsilva – Direcţia Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu Tudor Chiuariu, potrivit căruia suma de 2 milioane euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi 500.000 euro, cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În acelaşi context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între Paltin Sturdza şi Tudor Chiuariu, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influenţa pe care o avea asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Totodată, Chiuariu i-a pretins acestuia suma de 3 milioane euro pentru a obţine, cu ajutorul influenţei sale asupra respectivilor funcţionari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

DNA arată că, prin cooptarea lui Tudor Chiuariu în interiorul grupului, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea lui Ioan Adam şi Paltin Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al Justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Prefecturii Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

SURSA: hotnews.ro


Articolul UPDATE: Neluțu Varga, patronul CFR Cluj, rămâne achitat apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Implicarea soților Iohannis în traficul internațional de copii şi schimbarea la față a lui Dan Tăpălagă

$
0
0

Subiectul în care se vorbea despre implicarea soților Iohannis în traficul de copii a fost intens discutat în media, iar azi îl vom readuce în atenția publicului. Nu numai pentru că nicio autoritate a statului nu a făcut o anchetă, însă vom aborda şi parcursul jurnalistului Dan Tăpălagă, cel care a scris ştirea respectivă în anul 1997 în fostul cotidian național ”Ziua”.

 

Presa a abordat mai intens implicarea soților Iohannis în traficul de copii după anul 2000, deşi subiectul a mai fost abordat şi înainte ca marile ziare sau televiziuni să dezbată problema Subiectul a fost readus în actualitate după anul 2000 de către diferiți jurnalişti care au redat întreaga operațiune pusă la cale de Klaus şi Carmen Iohannis.

Înainte ca presa să dezbată mai intens acest subiect, informațiile despre drama familiei care şi-au adoptat nepoții către canadieni cu ajutorul familiei Iohannis a fost dezvăluită în anul 1997 de către Dan Tăpălagă, jurnalist pentru o scurtă perioadă la fostul cotidian național ”Ziua”, ştire pe care o vom publica integral, la fel cum vom publica şi reacțiile ulterioare ale lui Dan Tăpălagă pentru a evidenția ceea ce Traian Băsescu spunea cândva: ”Tăpălagă, unul care m-a lins fără să-i cer. Voluntar a fost. Acum şi-a schimbat obiectul lingerii”.

Așadar, vă prezentăm integral știrea scrisă de Dan Tăpălagă în 1997 în ”Ziua”, intitulată ”Doi bătrâni din Rășinari-Sibiu se tem că nepoții lor au ajuns într-o bancă de organe”.

”Soții Arene Dianne și Alain Roger Lalande au înfiat, în 1990, patru copii din România, deși mai aveau două fete. Ei au promis familiei Iliuț că-și va vedea anual cei trei nepoți. De șapte ani, bătrânii nu au primit decât o fotografie în care apărea doar unul dintre copii. În primăvara acestui an, bunicii au aflat că presa canadiană a demascat o afacere cu copii vânduți, în care apărea și numele nepoților lor.

Familia Iliuț din comuna Rășinari, județul Sibiu, se teme că cei trei nepoți ai săi, înfiați în 1990 de soții Lalande din Canada au fost vânduți la graniță sau au fost folosiți pentru o bancă de organe. În 1990, tatăl copiilor și-a înjunghiat soția, după care s-a sinucis. Familia Iliuț, bunicii celor trei copii, nu a avut posibilități materiale să crească un băiat de trei ani și două fetițe de cinci, respectiv trei ani. Familia Lalande s-a folosit de situația delicată în care se aflau copiii și, cu ajutorul profesoareo Carmen Johannes, i-a convins pe bătrâni să accepte înfierea lor. Vasile Iliuț și surorile lui, Anca și Elena, au fost înfiați de familia de canadieni în condiții perfect legale în 14 august 1990, iar bunicii lor au primit asigurări că micuții vor reveni în România în fiecare an. Familia Iliuț a așteptat în van șapte ani să-și revadă nepoții. Ei sunt alarmați de veștile trimise de un preot canadian de origine română în primăvara anului 1997, care confirmau zvonul că aceștia au fost vânduți la graniță de familia Lalande. Familia Iliuț își vrea nepoții înapoi și cere ajutorul ambasadei Canada din București în elucidarea acestui caz.

Soții Lalande din Canada au înfiat, în 1990, patru copii din Sibiu, deși mai aveau două fete acasă

Vasile Iliuț din comuna Rășinari, tată a trei copii minori, și-a omorât soția în 1990 și apoi s-a spânzurat. Rămași fără părinți în urma acestei tragedii, Vasile Iliuț (5 ani) și surorile lui, Elena (3 ani) și Anca (8 ani) urmau să fie crescuți de bunicii din partea tatălui. Bătrânii Iliuț nu au avut însă bani să-și crească nepoții și intenționau să-i deaîn grija unei Case de copii. Maria Iliuț, bunica acestor copii, a afirmat că, în 11 iunie 1990, a fost vizitată neașteptat de profesoara Carmen Johannes de la Liceul ”Gheoghe Lazăr” din Sibiu, care i-a propus să dea copiii unei familii de canadieni. Bătrâna susține că profesoara a convins-o de seriozitatea soților Lalande, spunând că și ea are un copil de 5 ani, care a fost ținut o vreme de canadieni, prietenii ei de familie. Arene Dianne și Alain Roger Lalande, ajutați de profesoara de engleză, i-au convins în cele din urmă pe bunicii Iliuț, că nepoții lor vor crește în deplină siguranță în noua lor familie și că vor duce o viață mai ușoară în Canada. În 14 august 1990, soții Lalande au încheiat actul de înfiere la Tribunalul Sibiu, în condiții perfect legale. Ca să le înlăture bărtrânilor orice îndoială, soții Lalande, ajutați de profesoara Johannes, au încheiat pe o coală de hârtie un ”contract fără nici o valoare juridică, prin care se obligau să nu despartă copiii și să îi aducă în România în fiecare an”. Bunicii copiilor susțin că profesoara Johannes le-a cerut contractul și nu l-a mai înapoiat. În mod curios, pe actul de înfiere încheiat pentru copiii familiei Iliuț mai apare un nume: Ada Maria Scutelnicu, o fetiță de la Casa de Copii din Sibiu. Așadar, soții Lalande, care aveau deja două fiice, vin în România și înfiază patru copii. Canadienii explică acest lucru astfel: ei au toate condițiile să-i crească. Maria Iliuț ne-a declarat: ”Mi-am dat seama că sunt oameni zgârciți pentru că nu au adus bomboane copiilor nici măcar o dată”.

 

Într-o afacere cu copii vânduți apărea și numele copiilor familiei Iliuț

Deși au trecut ani de zile de la despărțirea de nepoți, familia Iliuț nu a primit nici o veste despre soarta celor trei copii. Bătrânii le-au trimis scrisori canadienilor, în care insistă să-și vadă nepoții, după cum li s-a promis, însă nu au primit nici un răspuns. La începutul anilor `90, zvonurile despre traficul de copii din Casele de Copii erau în toi. Maria Iliuț ne-a spus că în 1992 a căutat-o disperată pe Carmen Johannes la liceul unde aceasta preda, amintindu-și că profesoara de engleză afirmase odată că se află în bune relații cu soții Lalande. Bunicii Iliuț sperau să afle de la ea în ce situație se află cei trei copii. Bătrâna ne-a spus că profesoara nu a recunoscut legătura cu soții Lalande și i-a amenințat pe bunici, cerându-le să fie lăsată în pace. Bătrânii și-au dat seama că au fost mințiți de profesoară când au aflat că ea nu are nici un copil de cinci ani. Îngrijorarea familiei Iliuț a sporit. În primăvara acestui an, Sorin Dragoe, consilier în primăria din Rășinari, a fost anunțat telefonic de un preot canadian de orgine română, plecat cu ani în urmă din comună, că a citit în ziare despre o afacere cu copii vânduți și că în articol apărea și numele copiilor familiei Iliuț. Bătrânii afalseră, cu puțin timp în urmă, că doi dintre nepoții lor au fost vânduți la graniță. Această variantă li se pare bătrânilor posibilă, deoarece în singura poză primită din Canada, apare doar unul dintre copii.

 

Profesoara Carmen Johannes se contrazice

Profesoara Johannes a negat, vădit speriată, faptul că ar fi scris un al doilea contract sau că i-ar fi amenințat pe bătrâni. Ea a recunoscut că a mai ”intermediat” o înfiere, în sensul că a tradus discuțiile. Profesoara a afirmat că bătrânii au căutat-o ”de mii de ori” ca să o întrebe despre soarta copiilor. După câteva minute, ea ne-a declarat că familia Iliuț a căutat-o o singură dată la liceul unde predă. Carmen Johannes era vădit tulburată în timpul discuției și a afirmat de mai multe ori că totul s-a petrecut în condițiile legii. Familia Iliuț, îngrijorată de soarta nepoților, vrea să-i aducă pe copii în țară. Ei cer ajutorul Ambasadei Canada din București pentru elucidarea cazului. Adresa familiei Lalande, trecută pe actul de înfiere, este Tumbler Ridge 163 Kiaketinaw Cres – Canada”.

Așa cum am mai menționat, articolul de mai sus este semnat de către Dan Tăpălagă. Au trecut anii și cum zicea Băsescu în 2016, ”Tăpălagă a schimbat sensul lingerii”. Cu cruciulița sfintei Macovei la gât, Dan Tăpălagă este acum la datorie și aduce o propagandă în jurnalism, propagandă evidentă în favoarea DNA, SRI, Macovei și a soții Iohannis. Amintim că în 2015, Tăpălagă a semnat în HotNews un articol prin care o elogia pe Carmen Iohannis, după ce jurnalistul a făcut parte din Grupul de presă care i-a însoțit pe soții Iohannis în călătoria în Franța. Tot Tăpălagă a solicitat public înființarea instituției primei doamne, după modelul american.

Deci Tăpălagă, nesurprinzător, ne-a arătat pe parcursul anilor că nu mai susține ceea ce în 1997 a scris despre soții Iohannis și acum cuplul prezidențial e numai lapte și miere.  Marius Albin Marinescu, directorul publicației ”Justițiarul” afirmă că l-a contactat pe Dan Tăpălagă, după ce a investigat mai mult acest subiect realizând că ”faptele comise de către soții Iohannis sunt mult mai grave decât cele scrise la avea vreme în ”Ziua de Ardeal”, fiind vorba de implicarea într-un grup de crimă organizată specializat în traficul de internațional de carne vie”, notează jurnalistul.  Acesta povestește că l-a frapat anumite lucruri la ”alunecosul personaj”, surprins fiind că Tăpălagă ”începuse să se dezică de cele scrise cu mânuța lui în anul 1997. Cică nu era chiar așa, articolul a conținut exagerări și Iohannis nu ar fi chiar așa de ticălos. Mai mult, mi-a dat de înțeles că articolul a fost scris la ordin cu scop de șantaj”.

Și ca să închei cu Tăpălagă, bursierul de la”Freedom House”, un ONG finanțat de Fundația Soros, se impune să amintim din nou vorba lui Băsescu: ”Tăpălagă (…) și-a schimbat obiectul lingerii”.

Diane şi Roger Lalande, cei doi canadieni care vânau copii pentru adopţii în România, împreună cu cele două fete ale lor.
Diane şi Roger Lalande, cei doi canadieni care vânau copii pentru adopţii în România, împreună cu cele două fete ale lor.

 

NUP pentru soții Iohannis

Investigațiile despre implicarea soților Iohannis în traficul de copii au mers mai departe după ce Tăpălagă a semnalat acest odios episod. În publicația ”Justițiarul” apar mai multe anchete privind implicarea soților Iohannis în traficul internațional de copii semnate de Marius Albin Marinescu. Într-o investigație scrisă în 2009, jurnalistul spune că a aflat despre această poveste abia în anul 2000 și de atunci a adunat, cu tenacitate, mărturiile legate de adopțiile celor trei frați Iliuț.

”Aceştia au fost adoptaţi împreună cu fetiţa Anda Maria Scutelnicu, în vârstă de doar patru luni, copilul „din flori” al unei tinere din Tălmaciu, fără posibilităţi materiale şi repudiată de propria familie. Am predat aceste probe (materiale audio şi video) sublocotenentului Cristina Ghişoiu de la Serviciul Combatere a Crimei Organizate (S.C.C.O. )- I.P.J. Sibiu în data de 13 iunie 2000. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus neînceperea urmăririi penale faţă Iohannis Klaus şi Iohannis Carmen în dosar nr. 423/P/2000, având ca obiect înfierile ilegale. Direcţia de Combatere a Crimei Organizate (D.C.C.O.) din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (I.G.P.) a efectuat cercetări cu privire la traficul de copii, respectiv adopţii ilegale, în care au fost implicaţi cei doi Iohannis în dosarul 346007/2000. Mă întreb dacă mai există acest dosar în arhiva I.G.P.? Personal, mă îndoiesc. În anul 2000, subsemnatul am sesizat Camera Deputaţilor, la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii atât despre traficul de copii, cât şi despre obţinerea frauduloasă de către aceeaşi familie Iohannis a celor două imobile. În naivitate mea, eu chiar credeam că o comisie a aleşilor poporului, cu o titulatură aşa stufoasă şi războinică chiar se va implica şi va face dreptate. Iluzii deşarte! Am persistat în naivitate şi am revenit la aceeaşi comisie, aducând-o la Bucureşti pentru audiere şi pe doamna Iliuţ Maria, pe cheltuiala mea (transport, masă) în data de 3 martie 2004. A fost invitat la audieri şi Iohannis, în două rânduri, dar acesta a sfidat Parlamentul, refuzând să vină. Regulamentul Camerei Deputaţilor nu prevede sancţiuni pentru persoanele care refuză să vină. Un regulament făcut de şmecheri pentru alţi şmecheri!

Bunica Maria Iliuţ s-a adresat şi lui Ion Iliescu, în ultimul său mandat de preşedinte, dar a primit un răspuns „în doi peri”, iar promisiunile din scrisorica alcătuită din două propoziţii şi o frază, primită de la Preşedinţie, a rămas fără nici un fel de rezultate. S-a adresat, biata bătrână îndurerată şi procurorului general al României, dar tot degeaba! Singura ei speranţă a rămas preşedintele Traian Băsescu, căruia i-a trimis o scrisoare,  imediat după emisiunea de pe postul B1 Tv, care a agitat spiritele în comuna Răşinari şi a determinat-o să reînceapă lupta pentru aflarea adevărului, fiind cea mai interesată de soarta acelor copii, sânge din sângele ei. Femeia, chiar dacă nu are multă şcoală şi nu este cultă, posedă o inteligenţă nativă, dând dovadă de logică şi intuiţie, calităţi care au ajutat-o şi în cercetările pe care le-a desfăşurat de una singură, până să iau eu legătura cu ea. Astfel a reuşit să găsească liceul „Gheorghe Lazăr” unde lucra Carmen Iohannis, deşi aceasta nu-i spusese unde predă limba engleză. Tot aşa a aflat că cei doi „geambaşi” ştiau de tragedia din familie şi de nepoţii ei, rămaşi orfani, de la Mitrea, un unchi de-al copiilor dinspre mamă, care era şi el vârât în banda traficanţilor de copii, găzduind copii abandonaţi într-o cameră închiriată special cu acest scop”, scrie jurnalistul  Marius Albin Marinescu.
maria iliut



Iohannis se acuză


În  2000, Iohannis a recunoscut într-o conferinţă de presă că a primit cadouri de la familia canadiană, iar soţia lui le-a fost doar translator și că el doar i-a însoțit pe canadieni. Mai mult, nu a dat detalii despre ce fel de cadouri a primit, în schimb legea adopţiilor din 1990 interzicea clar primirea de foloase necuvenite în procesele de adopţii de copii. Justitiarul.ro precizează că şi în 2014 Iohannis avea trecută în declaraţia de avere suma de 9.000 de dolari, depusă la bancă încă din anul 1990. Iar doi ani mai târziu îşi cumpără prima casă cu 75.000 de mărci germane. Oare de unde avea Iohannis atunci atâta bănet?

El recunoaşte, întrebat fiind şi după o scurtă ezitare, că pe lângă această înfiere a mai intermediat una în anul următor (1991), dar afirmă că vor veni canadienii cu acel copil şi-l va prezenta presei sibiene. La fel, Iohannis recunoaşte că familia Lalande (Alain Roger şi Arlene Dianne), cei care i-au adoptat pe fraţii Iliuţ, împreună cu fetiţa Anda Maria Scutelnicu, au fost cazaţi la domiciliul soţilor Iohannis.

Cei trei copii ai familiei Iliuţ, daţi spre adopţie unei familii din Canada
Cei trei copii ai familiei Iliuţ, daţi spre adopţie unei familii din Canada

 

Adopție ilegală

Aceeași sursă spune că Legea 11/1990, intrată în vigoare cu două săptămâni înainte ca Tribunalul Sibiu să legalizeze adopţia, prevedea în mod expres, la Art. 3, că: „Străinii sau cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot adopta numai copii aflaţi în evidenţa Comitetului Român pentru Adopţii şi care nu au putut fi încredinţaţi sau adoptaţi în ţara, în intervalul de cel puţin şase luni de la luarea în evidenţa”. Ori, copiii respectivi nu au fost nicicând luaţi în evidenţa acelui Comitet de Adopţii, iar de şase luni nici nu poate fi vorba, deoarece în urmă cu patru luni părinţii lor mai trăiau, iar micuţa Scutelnicu nici nu era născută! Deci adopţia a fost total ilegală, iar judecătorii au ignorat Legea 11/90, deşi o citează cu tupeu în sentinţa lor. În aceeaşi conferinţă de presă, Iohannis invocă faptul că adopţia a fost cu drepturi depline şi familia aparţinătoare nu mai are dreptul să ia legătura cu copiii adoptaţi. Total fals! Îl contrazice Dreptul Internaţional al Copiilor, care spune, la Art. 1, că fiecare copil are dreptul legitim să-şi cunoască părinţii şi familia din care provine.

 

Socrii președintelui țineau copii în coșuri de nuiele

Publicația ”Justițiarul” mai spune că deţine două mărturii, de la persoane diferite, care nu se cunosc între ele, privind copii ţinuţi în coşuri de nuiele la familia Lăzurca, socrii lui Klaus Iohannis şi un anume Radu Gheorghe, fratele Georgetei Lăzurca, fost activist comunist,unchiul lui Carmen. Problema devine şi mai gravă, deoarece nu este vorba doar de adopţia fraţilor Iliuţ şi a Andei Scutelnicu. Chiar bunica, Maria Iliuţ, afirmă că erau două familii de canadieni, împreună cu Carmen Iohannis, la Tribunalul Sibiu şi, în timp ce familia Lalande a adoptat cei patru copii, cealaltă familie a adoptat cinci!

 

Soții Iohannis și-au cumpărat casă din banii obținuți din traficul de copii

Cu banii obţinuţi din trafic internaţional de copii, soţii Iohannis şi-au cumpărat, în anul 1992, o casă pe strada Bâlea din Sibiu, la numărul 29. Au plătit fostului proprietar, un sas adevărat, care a plecat definitiv în Germania, suma de 75.000 mărci germane. Ei nu au cum să justifice aceşti bani, fiindcă nu aveau alte venituri decât salariile de profesori, mai scrie sursa citată.

În 2013, Maria Iliuț, bunica celor trei copii vânduţi de soţii Iohannis unei familii de canadieni a decedat, însă un lucru este cert: de 28 de ani nu se mai știe ce s-a întâmplat cu cei patru copii adoptați de către familia Lalande din Canada prin intermediul soților Iohannis, iar în ciuda negării permanente a complicității cuplului prezidențial, dovezile că gradul de implicare a fost total sunt numeroase!

Articolul Implicarea soților Iohannis în traficul internațional de copii şi schimbarea la față a lui Dan Tăpălagă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

O mamă de 51 de ani și fiica ei au fost arestate pentru trafic de persoane și proxenetism

$
0
0

Potrivit procurorilor DIICOT două femei din Bistrița, mamă și fiică în vârstă de 51 și 22 de ani, au fost reținute pentru proxenetism și trafic de persoane.

”În fapt s-a reținut că, în cursul anului 2018 inculpata H.M.G. și fiica acesteia F.M.C., împreună cu alte două persoane s-au constituit într-un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, respectiv pentru exploatarea unor persoane de sex feminin, minore și majore, prin recrutarea, adăpostirea și transportarea precum și obligarea lor la practicarea prostituției în favoarea membrilor grupului, dar și prin obținerea de foloase materiale și înlesnirea practicării prostituției de către persoane de sex feminin majore; În urma cercetărilor s-a descoperit că inculpatele H.M.G. și F.M.C., prin constrângere, amenințare și violență, au obligat mai multe persoane de sex feminin minore și majore să practice prostituția în favoarea acestora (găsindu-le clienți și asigurând transportul acestora în locațiile unde aveau loc relațiile sexuale), obținând diferite sume de bani reprezentând o parte din plata serviciilor sexuale practicate de persoana vătămată. La data de 13.11.2019, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Bistriţa – Năsăud împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița – Năsăud au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare pe raza județului Bistrița Năsăud, cu ocazia cărora au fost ridicate mai multe obiecte și înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile, un laptop, precum și suma de 7.000 de euro.”, se arată în comunicatul DIICOT.

Cele două femei au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.

Articolul O mamă de 51 de ani și fiica ei au fost arestate pentru trafic de persoane și proxenetism apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Generalul Iliescu: ”Este adevărat că Excelența-Voastră, Herr Iohannis, la sugestia șefilor din Vest, i-ați promis lui Viktor Orban că îi cedați gazele din Marea Neagra?

$
0
0

Fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, îl întreabă pe Klaus Werner Iohannis dacă e adevărat că i-a promis lui Viktor Orban o cotă semnificativă din gazele din Marea Negră.

”O INTREBARI PE ZI…
SAU MAI MULTE

Este adevarat ca Excelenta-Voastra, Herr Iohannis, la sugestia sefilor din Vest, i-ati promis lui Viktor Orban, Premierul Ungariei, ca ii cedati o cota semnificativa din gazele din Marea Neagra, cand va incepe extractia lor? Folositi acest prilej pentru a da satisfactie celor care va pastoresc, dar si pentru realizarea unor interese meschine, personale, seful Executivului de la Budapesta, promitandu-va in schimb ca veti fi sprijinit de etnicii maghiari in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din aceasta luna? Nu mie trebuie sa imi raspundeti! Eu cunosc deja realitatea! Dati raspunsul milioanelor de romani carora peste cateva zile le cereti votul pentru a ramane cocotat pe SITZ-ul (jiltul) de la Cotroceni!!!”, scrie pe Facebook, generalul Iliescu.

Articolul Generalul Iliescu: ”Este adevărat că Excelența-Voastră, Herr Iohannis, la sugestia șefilor din Vest, i-ați promis lui Viktor Orban că îi cedați gazele din Marea Neagra? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Morții din Lista Coldea-Kovesi ar merita un monument în curtea DNA

$
0
0

Editorial scris de Mirel Curea în evz.ro

„Ce ai, băi Mirele, cu Coldea?”, este întrebarea-avertisment pe care mi-o adresează amical-curios-nevinovat din ce în mai mulți trimiși de-ai fostului șef operativ al SRI.

Ultimul dintre emisari săi m-a abordat la redacție marți, în jurul prânzului. Cum nu dau explicații unor agarici de-ai securistului, explic public ce am, dacă încă nu este clar ce poate avea un jurnalist neagățat de nimeni, cu un personaj care are o conștiință mai neagră decât bentițele de doliu de la reverele multor familii de români. Așadar, să vedem, ce am!

A rămas în urmă etapa în care publicul vedea cu stupefacție cum crește valul de achitări pronunțate de instanțe în dosarele DNA. Cei care au ținut socoteala acestor achitări au pierdut de multă vreme șirul. Locul aritmeticii a fost luat de întrebarea „cum a fost posibil?”. Aceste nenumărate achitări au avut drept numitor comun și vor avea în continuare dosarul fabricat, trucat, lipsit de orice probă validă. Presa civilă a demonstrat de nenumărate ori algoritmul în baza căruia cei din calea Statului Paralel și a călăilor din slujba sa, fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea și fostul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Totul începea cu un denunț! El era obținut fie de un procuror DNA, de la cineva aflat deja în anchetă, în schimbul reducerii pedepsei, fie de un ofițer SRI, de la un condamnat aflat deja în penitenciar, în schimbul îmbunătățirii regimului de detenție. Pasul următor era arestarea țintei Binomului SRI-DNA, în baza denunțului smuls. Pentru cine nu știe, fix le fel se efectuau arestările în regimurile lui Stalin și Hitler, în vremea instaurării de către sovietici a demenței comuniste în România și țările Europei de Est și, în general, oriunde în lume, acolo unde bolnavii au scăpat din saloanele ospiciilor și au ocupat birourile doctorilor și ale conducerii spitalelor. După acest al doilea pas, urma practic măcelărirea nefericitului aflat în calea planurilor politice și financiare ale Sistemului Paralel de Putere, care debuta cu arestarea. Una cât mai umilitoare, transmisă de televiziuni în direct și trâmbițată cu date „pe surse” de jurnaliștii deontologi, adică de sifoanele SRI și DNA.

Notele și interceptările SRI începeau să umple coperțile dosarului. Primele, fără niciun suport probatoriu, întocmite după tipicul clasic al securiștilor, în baza metodei „prin mijloace specifice s-a stabilit că”, „se spune că”, „este cunoscut că”. Interceptările intrau și ele în dosar, invariabil trucate, tăiate și lipite convenabil, sau pur și simplu rescrise total diferit față de ceea ce se auzea pe suport, astfel încât să pară că probează vinovăția celui vânat. Nu, nu apăreau diferențe față de spusele reale din vreo eroare omenească, pentru că se greșea vreo literă, ci erau înlocuite cuvinte, sintagme și chiar propoziții întregi. Un singur exemplu: în Dosarul „Paltin Sturdza” cuvântul „fază” a fost înlocuit cu „mită”! Este doar un exemplu din mii de asemenea falsificări. În scurt timp, unul determinat doar de durata presiunilor pe care procurorii DNA le făceau pentru a-l transforma pe cel anchetat, la rândul său, în denunțător al altor români cărora le venea rândul să fie eliminați, notele SRI erau transformate în rechizitoriu, iar dosarul pleca la instanță. Lovitura finală era dată de judecători captivi combinației Coldea-Kovesi, fie colaboratori ai serviciilor, fie șantajați cu date din dosarele SIPA, fie ambele, aleși cu grijă în trageri la sorți aranjate, botezate „aleatorii”. Aceștia nu mai aveau de făcut altceva decât să pronunțe pedepsele cu privare de libertate.

De la un punct încolo, acela în care Curtea Constituțională a scos SRI din dosarele penale și acela în care generalul Coldea a fost înlăturat prin demiterea din șefia operativă a SRI și trecerea în rezervă, au început să curgă achitările. Judecătorii care erau doar șantajați și amenințați au prins curaj și au deschis ochii asupra falsurilor criminale  din dosare și, așa cum spuneam, achitările au început să curgă. Numărătoarea celor nevinovați și achitați, dar cu viețile distruse, pare una care nu se mai termină. Este o realitate care a devenit una banală. Dramele îndurate de mulțimea de nefericiți distruși de bestialitatea celor doi componenți ai Combinației Criminale Coldea-Koveși scriu un capitol de istorie cutremurător, căruia i se adaugă noi file zi de zi.

Ca și cum nu ar fi de ajuns, o altă realitate crâncenă își face loc în memoria noastră. Una care va păta istoria la fel cum au pătat-o toate crimele comise la adăpostul instituțiilor menite să-l apere pe om. Șirul achitărilor de care vorbeam mai sus a început să conțină numele unor oameni care nu se mai pot bucura, pentru că și-au găsit dreptatea veșnică, în timp ce se odihnesc la umbra propriilor cruci, în cimitire. Zilele le-au fost scurtate de nedreptatea, chinul și batjocura la care au fost supuși, s-au dus la întâlnirea cu Creatorul din plin coșmar, și-au dat sufletul fără să înțeleagă care le-a fost rostul și menirea pe această lume și fără să aibă șansa împăcării date de sentimentul vieții și datoriei împlinite. Despre ce a rămas pe urma lor, despre ce o fi în sufletul copiilor, soțiilor,  părinților și prietenilor lor, nu cred că are rost să mai vorbesc, pentru că mi-ar fi imposibil să-mi controlez limbajul și nu m-aș putea abține de la rostit blesteme.

Cazurile în care omului de afaceri Dan Grigore Adamescu și judecătorului Stan Mustață, aruncați în dosul gratiilor pentru că încurcau și asasinați prin lăsarea fără asistență medicală, primul în ianuarie 2017, al doilea în vara lui 2018, nu au făcut altceva decât să deschidă o serie neagră. Lor le-au urmat alte cazuri tragice, semnalate și analizate pe îndelete de jurnalistul George Tărâță, de la Lumea Justiției, unul dintre puținii tineri ziariști care mai risipește din pesimismul în privința viitorului presei. George a scris pe larg despre cele două decese din dosarele fabricate de structura condusa ani de zile de procurorul orădean Ciprian Man, arătând în esență că: „Acuzat de abuz în serviciu și obținerea unui folos necuvenit pentru altul, inspectorul vamal Ion Piloiu nu a mai apucat nici măcar sentința de la fond. Defilat în cătușe pentru luare de mita și spălare de bani, Dorel Parcas, fost director executiv adjunct al Finanțelor Bihor, a murit în plin proces cu DNA.”

Mai apoi, același jurnalist a făcut un bilanț al morților de pe răbojul cuplului criminal Coldea-Kovesi, atunci când a publicat o „listă cu inculpații care au intrat în malaxorul DNA și nu au mai scăpat cu viață”: „Doar în opt dosare din ultimii doi ani, 12 oameni s-au stins din viață înainte ca instanțele să pronunțe deciziile definitive. Lista rămâne deschisă. În paralel, numeroși inculpați hărțuiți de DNA cu anii și apoi achitați au ajuns sa sufere de boli grave. Alții au trebuit să-și îngroape părinții înainte să fie declarați nevinovați.”

Câteva luni mai târziu, zilele trecute, o nouă știre despre nenorocirile DNA, una bună la o primă vedere, o nouă achitare a unui întreg lot de prigoniți din dosarul „Deputatul PSD Mircea Drăghici și fostul șef al CJ Argeș Constantin Nicolescu”, pe motive cum nu se poate mai clare: „Conduita ilicită imputată nu este susținută de probatorii apte a dovedi cele imputate la nivel de certitudine, organul de cercetare penală concentrându-și eforturile către interceptările convorbirilor care, și valide de ar fi, nu sunt suficiente”.

Minunat! Dar asta doar pentru achitații care se mai pot bucura, pentru că trei dintre cei hăituiți de sinistrul cuplu Coldea-Kovesi n-o mai pot face, nu mai sunt lângă cei dragi lor, au fost conduși pe ultimul drum și au compărut deja în fața Judecătorului Suprem.

Dacă până acum am pierdut numărătoarea nevinovaților care au scăpat doar cu viețile amputate, pentru că sunt prea mulți, măcar pe a celor duși dintre noi fără șansa de a-și mai vedea obrazul spălat să nu o pierdem. Până acum, 15 morți! Drept pentru care, o soluție de meritată neuitare ar fi ca fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, împreună cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, ajutați de acoliții lor cu care au transformat țara într-un poligon de trageri cu ținte vii, să pună mână care pe lopeți, care pe târnăcoape și, în aceleași aplauzele cu care deontologii își manifestau entuziasmul atunci când executau oameni, să sape în curtea DNA o groapă largă și adâncă, în care să fie depuse spre odihnă veșnică, cu un monument la cap, toate victimele lor.

Este destul de clar acum ce am cu generalul Coldea și o să am în continuare? Sute de vieți distruse, sute de familii făcute praf și pulbere plus, și mai tragic, doar până acum, 15 morți care nu au mai apucat să-și strige nevinovăția și să se bucure de spălarea numelui lor. Asta am: 15 morți!

Articolul Morții din Lista Coldea-Kovesi ar merita un monument în curtea DNA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Traficanți de droguri, prinși în flagrant de DIICOT Cluj. Bărbații încercau să vândă aproape 1 kg de cannabis și pastile de MDMA

$
0
0

La data de 14.11.2019, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților T.G. și M.I.S., pentru săvârşirea de infracțiuni de trafic de droguri de risc și de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, la data de 14.11.2019, inculpații T.G. și M.I.S. au fost surprinși în flagrant pe raza municipiului Cluj – Napoca, în timp ce încercau să comercializeze o cantitate de 878 grame de cannabis și 13,8 grame de MDMA.

De asemenea, asupra acestora a fost depistat un cântar electronic cu urme de substanță pulverulentă, un caiet pe care inculpații țineau evidența drogurilor vândute, precum și suma de 9800 lei.
La data de 14.11.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare pe raza municipiului Cluj – Napoca, cu ocazia cărora au fost identificate și ridicate alte 74 grame de cannabis, 10,8 grame amfetamina, 3 grame ciuperci halucinogene, 3 laptopuri, o unitate centrala, 4 telefoane mobile și suma de 14.000 lei.

La aceeași dată, magistrații Tribunalului Cluj au dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Poliției municipiului Cluj – Napoca, precum și a jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Articolul Traficanți de droguri, prinși în flagrant de DIICOT Cluj. Bărbații încercau să vândă aproape 1 kg de cannabis și pastile de MDMA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Omul care a dat toată producția de concentrat de cupru a României unui mafiot chinez a fost pus șeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale

$
0
0

Premierul Ludovic Orban l-a numit vineri în funcția de președinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) pe Nicolae Turdean, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Nicolae Turdean a fost director al companiei de stat CupruMin și este considerat un apropiat al lui Remus Vulpescu. 

Tudean a dat în 2017 pentru 2 ani unei firme chinezești toată producția de concentrat de cupru a țării.

Firma aparține lui Wang Yan. Despre acesta a făcut dezvăluiri Cătălin Tolontan. Chinezul a condus celebra rețea de prostituție Shanghai.

AVENTURILE LUI WANG YAN ÎN ROMÂNIA (SURSA: TOLO.RO)

1999 Chinezul Wang Yan primește cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.
Hotărârea de Guvern nr. 360 / 6 iunie 1999

2005 Alexandru Ioan, zis și ”Senatorul” Wang Yan, apare alături de chinezul Mihai în dosarul DIICOT de prostituție cu minore și trafic transfrontalier. Conform martorilor și inculpaților din caz, Wang Yan comite acte de șantaj, violență și extorcare, în complicitate cu ofițeri români corupți!
Dosar nr.719/D/P/2005

2007 Ambasada Chinei intervine printr-o scrisoare către Înalta Curte în favoarea cetățeanului său Mihai. Mihai era secretar general, iar Wang Yan era președinte al Camerei de Comerț și Industrie Chino-Române.
Adresa 07341 din 10 iulie 2017, aflată la Dosarul ”Shanghai”

2009 DIICOT închide cazul disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români corupți din dosar să fie trimiși în instanță. Statul recunoaște că ”procurorii au clasat cazul fără să administreze alte probe în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt”.
Comunicatul Parchetului General, 1 februarie 2018

LA UN AN DUPĂ CE EMIL BOC ÎI INAUGUREAZĂ AFACEREA, WANG ESTE DECLARAT ”PERICOL PENTRU SECURITATEA NAȚIONALĂ”

Wang Yan (stânga) și Emil Boc în 2011, la deschiderea China Town din Afumați. În dreapta, în spate se vede ambasadorul Chinei, Liu Zengwen 

2011 Ambasadorul Chinei la București, Liu Zengwen, și prim-ministrul României, Emil Boc, inaugurează afacerea condusă de Wang Yan, Mihai și de alți mafioți la ”China Town”, în Afumați.
Agenda publică a premierului României, 19 iulie 2011

2012 SRI solicită retragerea cetățeniei lui Alexandru Ioan (Wang Yan) pentru că ”a săvârșit fapte care pun în pericol siguranța națională”.
Dosarul de retragere a cetățeniei române nr 275/R/2012

2013 Președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei. ANC motivează prin art. 3, literele f) și l) din Legea Siguranței Naționale, ceea ce înseamnă că Alexandru Ioan a făcut parte din organizații care s-au ocupat fie cu ”subminarea, sabotajul sau orice alte acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români sau pot aduce atingere capacității de apărare ori altor asemenea interese ale țarii ”, fie cu ”acte de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”.
Ordinul președintelui ANC 365/P/ 5 iunie 2013

2014 Wang Yan face contestație la Tribunalul București. Pierde cererea de suspendare a retragerii cetățeniei, mai face o contestație, dar, brusc, renunță!
Hotărârea nr. 4185/ 17 septembrie 2013 a Tribunalului București

SE ÎNTOARCE FIIND CETĂȚEAN CHINEZ ȘI REPREZENTANT AL MERLION RESOURCES

2017 ”Senatorul” Wang reapare în România, de data asta în calitate de cetățean chinez, și locuiește actualmente în București. Participă la licitația organizată de societatea strategică Cupru Min. Procedura contestată de restul participanților este câștigată de Merlion Resources, un trader din Hong Kong al cărui reprezentant este Wang Yan!
Contract Cupru Min – Merlion, 10 octombrie 2017

2018 După ce DIICOT pasează cazul licitației câștigate de Wang Yan la Cupru Min, ”nu a reieșit săvârșirea vreunei infracțiuni de competența DIICOT”, plângerea ajunge în 2018 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia.
Adresă DIICOT 3095-VIII-I/2017

2018 Declarat de statul român ”pericol de siguranță națională”, Wang Yan semnează în numele firmei care cumpără și exportă azi de la Cupru Min întreaga producție de concentrat de cupru a României.
Contract Cupru Min – Merlion.

Sursa: flux24.ro

Articolul Omul care a dat toată producția de concentrat de cupru a României unui mafiot chinez a fost pus șeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Iată cât de ”Diferit” se va face deszăpezirea în Cluj

$
0
0

Trei firme care au deja un istoric al contractelor publiceau câștigat licitația pentru servicii de deszăpezire în Cluj. Pentru noul sezon de iarnă, Consiliul Județean Cluj a semnat un contract în valoare de peste 17 milioane de lei cu firmele Bema Prodserv S.R.L,  Difert S.R.L și Drumuri și Poduri Județene Cluj, societate subordonată Consiliului Județean

Contractul dintre cele trei firme și Consiliul Județean Cluj a fost semnat la sfârșitul lunii trecute, iar de peste şapte ani, companiile Bema Prodserv şi Diferit câştigă aproape anual contracte pentru serviciile de deszăpezire.

Firma Bema Prodserv ce are sediul în Câmpia Turzii, este condusă de Ispas Rusu și Lina Maria Rusu. Societatea are un bilanț contabil suspect. Spre exemplu, în 2016 firma a raportat un profit de doar 5.000 lei la o cifră de afacaeri de 2,7 milioane de lei. În anul 2017 a declarat un profit de aproximativ 11.000 de lei la o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, iar anul trecut a avut un profit de aproape 27.000 la o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei. Firma a funcționat anul trecut cu 23 de angajați.

Iniţial, societatea Bema avea ca şi obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, însă ulterior firma şi-a mai adăugat un domeniu de activitate respectiv ”Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”, care acum este singurul obiect de activitate.

Practic, după schimbarea obiectului de activitate, firma a început să câştige contracte de milioane pentru reparaţii de drumuri şi deszăpeziri.

Diferit, compania de casă a administrației clujene

Firma Diferit SRL este patronată de soţii Denisa şi Nicolae Petri şi administrată de Grigore Vădean. Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Firma Diferit a mai câştigat contracte în valoare de zeci de milioane de lei pentru deszăpeziri şi întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă de la DRDP Cluj.

Spre exemplu, în luna noiembrie 2015, când afară erau aproximativ 15 grade, oficialii CNADNR au invocat ”situaţia de urgenţă” şi au organizat o licitaţie, fără anunţ de participare, iar atribuirea contractului a fost făcută prin negociere directă. Pentru serviciile de deszăpezire de pe raza judeţului Sibiu, contractul fusese estimat la aproximativ 1,279 milioane de lei, plus TVA, iar negocierea a fost făcută cu o singură societate, firma clujeană Diferit. Negocierea s-a concretizat printr-o diferenţa minusculă de preţ, contractul fiind semnat pentru suma de 1,278 de milioane de lei, plus TVA!

Gazeta de Cluj a prezentat că în ajunul Crăciunului, CNADNR a făcut o licitaţie pentru deszăpezirea drumurilor, iar pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care va efectua aceste lucra este SC Diferit. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro!

De asemenea, compania a câştigat, în asociere cu turcii de la Kiat, contractul de întreţinere şi reparare a străzilor din Cluj Napoca pentru suma de 120 de milioane de euro.

SC Diferit a fost contractată şi la lucrările de modernizare a uneia dintre principalele artere din oraş, Calea Turzii. Contractul obţinut pentru modernizarea de pe Calea Turzii este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Compania Diferit, amendată pentru contractele de deszăpezire

SC Diferita fost amendată în această toamnă de Consiliul Concurenței alături de alte firme pentru trucarea licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concureţei a sancţionat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construţiei de drumuri şi autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro) Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere. Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv.

„În această situaţie, companiile au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii, câştigând cel puţin un contract, la preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezenţa simultană a ofertanţilor la sediul autorităţii contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sancţiunile au fost aplicate, astfel:

➢ Diferit SRL – 2,755,562 lei

➢ Selina SRL 1,329,936 lei;

➢ Athos Com SRL – 922,741 lei;

➢ Ritorsa Trans SRL – 34,301 lei.

Curg milioanele și de la Boc

Firma Diferit a câștigat în primăvară de la Primăria Cluj Napoca un contract în valoare de peste 15 milioane de lei.

Licitația pentru ”Proiectare, asistenta tehnica si executie lucrari pentru obiectivul de investitii CRESTEREA SI IMBUNATATIREA SPATIULUI PIETONAL IN ZONA URBANA-MODERNIZAREA STRAZILOR R. FERDINAND, E. ZOLA, S. PUSCARIU, TIPOGRAFIEI (TRONSONUL 1, RESPECTIV 3) SI A SCUARULUI CEC DIN MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, judetul CLUJ” a fost câștigată de firma Diferit cu suma de 15.329.920,61 lei, fără TVA.

În vara acestui an, o altă licitație a fost câștigată de Diferit, respectiv municipalitatea a atribuit firmei contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru strada Molnar Piuariu in cartierul Mărăști, prima stradă ”smart” a Clujului. Contractul a fost atribuit pentru peste 4,3 milioane lei. 

Articolul Iată cât de ”Diferit” se va face deszăpezirea în Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Schimbarea la față a SRI?

$
0
0

Prin reorganizarea în format regional a SRI, s-a renunțat la organizarea județeană a unităților teritoriale, conform împărțirii adimistrative a teritoriului național și s-a trecut pe repede înainte la înfiinațarea a 11 direcții regionale cu competențe legale pe zona mai multor județe. Deși operațiunea reorganizării a fost validată în cadrul unorproceduri de testare în format pilot ce s-au derulat pe parcursul anului 2018, activitatea respectivă conține un ”virus” legislativ, care poate da peste cap întregul proces.

Din motive decomdată neștiute operațiunea de regionalizare a SRI a fost ținută la ”secret” timp de o lună, după ce ea s-a produs efectiv, abia ulterior instituția venind cu un comunicat, prin care au fost puse în fața faptului împlinit nu numai opinia publică dar și instituții cu atribuții într-un domeniu atât de sensibilprecum este securitatea națională, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) și nu în ultimul rând Parlamentul României.

Regionalizarea a luat de asemenea prin surprindere și competitorii din sistem ai SRI, precum pe cei de la ”doi și un sfert”, canibalizați tocmai de cei de la SRI, Direcția Generală de Informații a Apărării, respective Direcția de Siguranță Militară, specializată și pe obținerea de informații interne conform competențelor pe care le are, Direcția de Prevenire a Criminalității și Terorismului din cadrul ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor).

Deja apar voci care spun că nu operațiunea de regionalizare constituie o problemă, poate necesară în vederea unei efienticizării a principalului serviciu de securitate internă a țării, ci modul în care s-a realizat și pus în practică.

Această reorganizare pare la prima vedere o acțiune curajoasă de a da un impuls activității specifice unui serviciu de informații intern, dar modul în care a fost făcută, prin implantarea unui ”virus” extrem de periculos, lipsa avizului CSAT, o poate da peste cap și să o facă inoperabilă.

Și nu în ultimul rând, operațiunea respectivă pare o acțiune ”pe persoană fizică”, făcută cu sfidarea Parlamentului României, a legilor aflate în vigoare, care direcționează România spre un stat totalitar. Vrând, nevrând apar tot mai multe întrebări legate de operațiunea a cărei creier și inițiator a fost șeful actual al SRI, Eduard Helvig, numit politic de președintele României, Klaus Iohannis, și ulterior validat de parlament. La o primă constatare, manevra pare un lucru hazardat, au fost puși boii sau caii înaintea carului. Era de așteptat ca mai întâi să se trecă la o nouă organizare teritorială pe regiuni a României și abia apoi să se ajungă, logic, la organizarea structurilor conform acesteia. De o lungă perioadă de timp se vorbește de regionalizarea României, actuala împărțire pe județe a teritoriului național urmând să fie abandonată, iar țara să revină la vechea organizare pe regiuni, asemănătoare celei făcute la ordinul URSS, conform internaționalismului proletar care guverna lagărul socialist în acele vremuri. Iar cine a avut curiozitatea să consulte diferitele proiecte de regionalizare, nu cu mare surprindere a constatat că vechea Regiune Autonomă Maghiară apărea în toate variantele de proiect.

Prin ordin, cu încălcarea legii, fără aviz CSAT

Desigur, trăim în alte vremuri, cu alte realități, aparteneța României la NATO și UE, dar vechile reguli, impuse de alți stăpâni, se pare că revin. Fără îndoială a existat o urgență, și posibil ca acest lucru să fi grăbit operațiunea de regionlizare a SRI. Cineva a dat un ordin care s-a dorit pus în aplicare urgent, iar peste noapte România și românii s-au trezit că SRI a fost comasat în 11 direcții regionale.

Pe bună dreptate, regionalizarea SRI trebuia făcută, dar în tandem cu reorganizarea teritoriului național, a Poliției, a Ministerului Public, respectiv a parchetelor, dar și a sistemului judecătoresc, respective a Curților de Apel.

După cum am arătat, la o primă vedere regionalizarea SRI pare ceva normal, dar când se constată că acest lucru s-a făcut fără ca măsura să treacă prin CSAT, te cuprind frisoanele. Este de neînțeles faptul că armata de juriști de prin SRI, urmașii generalului Dumbravă, cel pentru care justiția reprezenta un camp tactic unde cei de la SRI zburdau în voie și ”executau” la comandă țintele indicate politic – cazul ”Gazeta” a fost unul din multele exemple în acest sens – nu au sesizat ”virusul” instalat în operațiunea de regionalizare. Acești profesioniști ai dreptului din SRI se pare că nu cunosc nici propria lege de funcționare a serviciului, deoarece prevederile articolului 26, capitolul 2, sunt extreme de clare: ”Structura, efectivele, mobilizarea rezerviștilor Serviciului Român de Informații, precum și Regulamentul de funcționare a acestuia se aprobă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Biroul executiv al Serviciului Român de Informații, în funcție de nevoi, în limitele stabilite de lege și ale efectivelor aprobate, propune Consiliului Suprem de Apărare a Țării îmbunătățirea structurilor Serviciului Român de Informații”.

Este normal să fi știut, și probabil că au știut, dar ORDINUL primit a fost mai puternic decât legea. Orice idiot ar fi trebuit să-și fi dat seama dacă a fost pusă în discuție, dacă reorganizarea întregilor structuri teritoriale reprezintă sau nu o modificare adusă regulamentului intern de funcționare și o ”îmbunătățire a structurilor” SRI și acest lucru impunea avizul CSAT.

Ședințele CSAT evident că sunt secrete, ținute în spatele ușilor închise, dar în nici un comunicat emis după aceste conclavuri învăluite în mister nu a apărut informația că cei de la SRI ar fi primit avizul CSAT pentru regionalizare.

Comunicatul SRI privind regionalizarea a apărut la o lună după ce acesta a intrat în vigoare, dar fără să fie lămurită problema avizului care trebuia obligatoriu, conform legii să fie emis de CSAT. Reorganizarea, probabil s-a dorit o măsură de resetare și îmbunătățire a activităților specifice, a muncii de culegere de informații privind situația informativ-operativă din interiorul granițelor naționale și ca urmare avizul CSAT era obligatoriu. Doar nu era nimic de ascuns privind măsura respectivă. Sau era?

Unii uluiți, alții din contră

Regionalizarea s-a dorit probabil să fie o adevărată lovitură în planul imaginii publice, dar există toate premisele ca ”virusul otrăvit” implementat în proces să compromită întregul sistem.

Inclusiv foștii șefi de structuri, Mitică Iliescu – fost șef SPP, Cătălin Harnagea – fost în fruntea SIE, cu excepția lui Costin Georgescu – fost șef SRI, sunt uluiți de măsura luată și o criticăfără menajamente.Costin Georgescu a oferit opiniei publice o explicație halucinantă privind măsura luată. Este de părere că baronii locali nu ar fi prea veseli după această reorganizare pentru că ar fi avut legături în structurile județene, menținând prin intermediul acestora situația sub control.

Pe aceeași linie, Costin Georgescu vine și cu o propunere la fel de inteligentă, ca șefii de direcție regionali, conform unui concept al filozofiei materialist-ștințifice, să fie rotiți periodic cu cadre aduse din alte zone geografice.

Deocamdată nu se știe dacă această regionalizare a SRIa produs și o schimbare la față a anumitor mentalități, practici și metehne neconforme cu legea, percepute ca atare de către opinia publică. Și nu este nevoie să amintim decât de celebrele și nefastele protocoale încheiate cu structurile de parchet, prin care practic SRI a reînființat Direcția a VI-a, Cercetări Penale din Departamentul Securității Statului.

SRI a intrat la greu cu bocancii în justiție

Conform unui rezervist din vechea securitate, dar și din urmașa acesteia – SRI, care ne-a ajutat în documetarea articolului, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, în cadrul securității județene exista un compartiment, format dintr-un ofițer(la nivelul Securității Cluj funcționa un birou de cercetări penale), care analizau cazurile lucrate de ofițerii operativi. În funcție de gravitatea faptelor comise se decidea dacă acestea erau trimise către un procuror și mai departe la o instanță de judecată. Acest lucru era cunoscut, totul se făcea la suprafață, cu transparența specifică perioadei.

La înființarea SRI în 1990, noile linii de muncă numai cuprindeau ”cercetarea penală”, dar realitatea a impus înființarea unor structuri juridice, o nouă Mărie cu altă pălărie de fapt. Acest lucru a fost undeva pe lângă lege, deoarece SRI renunțase prin statut, legea de funcționare, la cercetarea penală. Acest lucru revenea, conform legii, procurorilor și ofițerilor de poliție judiciară, care instrumentau un dosar constituit pe baza informațiilor provenite de la SRI. Astfel a apărut Oficiul Juridic al SRI, un fel de Dir.a VI-a cercetări penale, condus în epoca de glorie de celebrul general Dumitru Dumbravă. Astfel, pe lângă lege, mai ales din momentul în care corupția a devenit un risc la securitatea națională, mai ales în cazurile de corupție, a început să se amestece în activitatea de cercetare penală, trecând de cele mai multe ori peste procurorii și ofițerii de poliție judiciară care instrumentau cazurile. Amestecul acesta, nepermis de lege, a fost oficializat prin apariția protocoalelor, care permiteau ofițerilor SRI să intre cu bocancii în dosare, să dicteze țintele, rechizitoriile procurorilor și, colac peste pupăză, inclusiv hotărârile judecătorilor. Cei care cutezau să se opună acestor manevre, deveneau ei la rândul lor ținte și erau neutralizați fără nicio cruțare. Fie erau eliminați sub diverse motive din sistem, fie li se însceanu comiterea unor fapte penale, fiind trimiși în judecată și condamnați. Au fost distruse cariere, iar unii chiar și-au pierdut viața din cauza presiunilor la care au fost supuși, murind prin penitenciarele patriei.

În perioada respectivă, cel puțin în percepția publică, influența SRI, puterea omniprezentă a acestuia, a început să creeze frisoane fiecărui cetețean. Poveștile despre activitatea Securității privind ascultarea telefoanelor au început să devină mici glume față de ceea ce era indus în percepția oamenilor, că SRI-ul monitorizează diversele mijloace de comunicare ale cetățenilor, respectiv telefoanele mobile, traficul pe internet, rețelele de socializare etc.

Implicare în campaniile electorale

De asemenea pentru mulți oameni, implicarea SRI în procesul electoral, măsurile de dezinformare și manipulare întreprinse, a început să fie perceput ca o realitate prezentă și care dictează diferitele jocuri politice care se desfășoară sub ochii noștri.

Actuala campanie electorală pentru alegerea președintelui României, pentru mulți cetățeni a început să semene cu o uriașă mascaradă, în care câștigătorul este deja cunoscut. Mulți oameni sunt de părere că nu mai are rost să mergi la vot în condițiile în care câștigătorul este deja decis. Atât candidatul Klaus Iohannis, cât și partidul ajuns la guvernare, PNL, printr-o adevărată lovitură de stat ceva mai sofisticată, moțiunea de cenzură, cu șantaje și trădări, se comportă de parcă ar ști cine câștigă scrutinul din 24 noiembrie 2019. Nici nu se mai ostenesc să mimeze că mai trăim într-un stat democratic. Senzația că jocurile sunt făcute, cu cei de la SRI în rolul de păpușari-șefi, începe să fie indus în mentalul colectiv.

Din cauza acestei situații, mulți oameni se întreabă dacă reorganizarea cu cântec a SRI după modelul vechilor regiuni de securitate (atunci erau 16 regiuni, fiecăreia îi corepundea o regiune de securitate), a adus ceva nou în schimbarea la față a SRI într-un serviciu modern, discret și eficient. Sau dacă nu prin această menevră România se îndreaptă cu pași înceți și siguri către un regim de mână forte, sinonim regimurilor dictatoriale.

În cei aproape 30 de ani de istorie, SRI a devenit celebru doar prin scandalurile în care a fost implicat, doborârea și anihilarea unor ținte la comandă politică.

Sunt extreme de puțime cazurile, cel puțin cele devenite publice, în care SRI să-și fi demonstrat rațiunea pentru care a fost creat.

Articolul Schimbarea la față a SRI? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

În Gherla dacă ești traficant de droguri dar și rudă cu primarul scapi de munca în folosul comunității

$
0
0

Un locuitor al comunei Fizeșu Gherlii a fost condamnat în 2017 la 160 de ore de muncă în folosul comunității în urma constatării implicării acestuia în trafic de droguri. Pedeapsa a fost bine primită de inculpatul Lup Petru Rareș, care văr fiind cu domnul primar Lup Vasile Ioan, a prestat munca chiar la el în comună, dar bineînțeles, doar în acte, că de altfel își petrece timpul în vacanțe exotice. Localnicii spun că nu știau nimic despre condamnarea acestuia, mai mult decât atât nu a fost văzut prestând niciun fel de muncă în folosul comunității.

Reporterul Gazeta de Cluj a primit informații interesante de la o sursă de încredere din comuna Fizeșu Gherlii, județul Cluj. În anul 2017, Lup Petru Rareș a fost condamnat de către Tribunalul Cluj la prestarea unui număr de 80 de zile lucrătoare de muncă în folosul comunității în urma suspendării executării pedepsei de 1 ani și 10 luni de închisoare. Acesta a fost acuzat de trafic de droguri de risc și de consum în interes propriu, fapte constatate în urma perchezițiilor efectuate de către polițiștii care i-au confiscat și 16 grame de cannabis pe care le deținea asupra lui.

Primarul care te scapă de pedeapsă

Pedeapsa a fost bine primită de către inculpat care a scăpat de închisoare pentru a efectua muncă în folosul comunității în localitatea din care face parte. Iar cum norocul este mereu de partea unor oameni, lucrurile au devenit și mai simple și mai mult decât atât au avut un final ca în basme. Având în vedere că ar fi fost rușinos ca cel condamnat să fie „umilit” chiar în locul în care cu câteva luni înainte era un mare „boss” sau „dealer” cum se spune în astfel de medii sociale, ce credeți că s-a întâmplat? Cele 180 de ore s-au transformat în ZERO. Cum? Puterile magice ale primarului.

Să lăsăm basmele și magia la o parte și să revenim puțin la realitate. Comuna Fizeșu Gherlii este condusă condusă de primarul Lup Vasile Ioan care datorită funcții sale de prim domn al comunei, încearcă să „ajute” pe cei care trec prin clipe mai puțin fericire. Mai pe scurt, domnul primar s-a folosit de atribuțiile și puterea sa pentru a-l scăpa pe sărmanul văr al său, Lup Petru Rareș, care a fost condamnat pentru trafic de droguri. Datorită legăturilor de rudenie dintre cei doi, domnul primar nu a întârziat să sară în ajutorul vărului său primar în momentul în care acesta a fost obligat de lege și de sentința pe care a primit-o, să lucreze pentru comunitate.

Însă cum munca de jos nu este una specifică acestui „neam”, toată povestea a fost mușamalizată ca la carte, astfel că o parte dintre localnicii acelei zone nici nu aveau la cunoștință despre condamnarea domnului Lup Rareș Petru, care dacă și-ar fi ispășit pedeapsa, cu siguranță ar fi fost și întrezărit prin comună cu mătura și fărașul în mână.

Care este versiunea primarului

Reporterul Gazeta de Cluj a ncercat să-l contacteze telefonic pe domnul primar al comunei Fizeșu Gherlii, Lup Ioan Vasile, pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la această situație. Acesta ne-a spus următoarele: „Nu este adevărat că nu a prestat muncă în folosul comunității, este fals. Știu că a fost la Centrul de Informare din comună, acolo și-a făcut orele de lucru. A fost împreună cu vicele și cu doamna Pop Ramona”.

Din căutările noastre ulterioare, am aflat că Centrul de Informare este închis de multă vreme, motiv pentru care nu există nicio muncă care ar putea fi prestată în acel loc. Pentru mai multe informații, reporterul Gazeta de Cluj a apelat din nou la sursele sale din comună. De data aceasta, informațiile primite au fost transmise din partea unui oficial de poliție care cunoaște îndeaproape cazul și care a studiat dosarul timp de un an de zile pentru a se putea pronunța. Pentru moment sursa a cerut protejarea identității sale, dar a afirmat că dacă lucrurile vor lua amploare, se va pronunța și in mod oficial: „ Atât domnul acesta cât și iubita lui și-au ales comuna Fizeșu Gherlii, având în vedere că amândoi au fost cercetați pentru consum și trafic de droguri. De la bun început când și-a ales comuna aceasta cunoșteam faptul că el nu desfășoară niciun fel de activitate, dar uitându-ne pe comunicarea făcută la primărie, intrând în posesia documentului respectiv, se menționa faptul că într-un an de zile se poate executa pedeapsa, motiv pentru care nu am sesizat organele competente tocmai pentru a trece un an de zile iar noi între timp urmăream acest aspect și anume dacă el lucrează sau nu lucrează. Nu a lucrat nicio zi și nicio ora, acel centru de informare a fost închis în permanență, acolo există femeie de serviciu care trebuie să facă curățenie iar el dacă trebuia să lucreze, trebuia să desfășoare activități în folosul comunității și nu în locul femeii de serviciu. În folosul comunității înseamnă foarte clar și concret comasarea unor șanțuri, curățarea gunoaielor de pe străzi și altele deci el nu poate să spună că a desfășurat activități în casa primarului din Săcălaia. Centrul de informare nu este astfel în folosul comunității. Eu mereu am cunoscut acest aspect și am fost indignat de faptul că nu i-a dat niciodată de muncă și l-a protejat. Eu personal am luat legătura cu un ofițer de poliție și i-am explicat situația și chiar și dânsul ne-a spus că pentru a începe ancheta este nevoie ca această perioadă de un an să treac, pentru a vedea dacă într-adevăr execută ceva până la sfârșitul termenului. Noi am fost pe fază în permanență iar acești doi indivizi nu au desfășurat nicio oră decât o singură dată s-au prezentat atunci când a ajuns sentința pentru a putea fi luați în evidență și cunoscuți, atât.”

Ce s-a pronunțat în sentința finală

Sentința pronunțată la data de 03 august 2017 prevede următoarele: „În temeiul dispozițiilor Sentinței penale nr 91/2017 pronunțată de către Tribunalul Cluj, rămasă definitivă la data de 05.04.2017 prin neapelare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei de 1 an și 10 luni închisoare pe durata termenului de supraveghere de 2 ani și 2 luni cu respectarea obligației de-a presta o muncă în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare (adica 160 de ore) în cadrul Primăriei Mintiul Gherlii sau Fizeșul Gherlii. Tipurile de activități pe care le poate realiza persoana se referă la: întreținere sau curățenie spații, anexe exterioare aparținând instituției sau alte activități corespunzătoare abilităților și competențelor persoanei supravegheate.”

Articolul În Gherla dacă ești traficant de droguri dar și rudă cu primarul scapi de munca în folosul comunității apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Inutilul tur al doilea

$
0
0

Cu câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, diferența dintre cei doi candidați este enormă. Toate sondajele îl dau câștigător pe Klaus Werner Iohannis în dauna Vioricăi Dăncilă cu un număr  probabil dublu față de aceasta. Dar cum s-a ajuns aici?

Păcatul originar a fost făcut de Liviu Dragnea la începutul anului 2017, când președintele Iohannis a refuzat nominalizarea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier al României. Iar Dragnea a acceptat umilința respingerii și a venit cu securistul de Grindeanu, variantă acceptată de Iohannis.

Dacă era bărbat de stat și dacă avea sânge-n instalație, l-ar fi demis pe Iohannis. Avea tocmai câștigate alegerile cu un incredibil 45% din opțiunile electoratului, iar într-o lună de zile președintele interimar Călin Popescu Tăriceanu ar fi decapitat-o și pe Kovesi și pe procurorul general și directorii serviciilor secrete.

În mod sigur n-am mai fi auzit de Iohannis. chiar în varianta în care ar fi câștigat referendumul și s-ar fi întors la Cotroceni, s-ar fi întors, fără să mai aibă nicio pârghie, iar acum am fi râs de el. Din acel moment, Dragnea și-a semnat intrarea la pușcărie, iar PSD pierderea următoarelor alegeri europarlamentare și prezidențiale. În final, PSD a pierdut  și guvernarea și majoritatea legitimă din Parlament atât datorită defecțiunii acoperiților din servicii din PSD cât și datorită trădării celor din ALDE și a lui Tăriceanu, în special, care a aruncat în aer coaliția și guvernul numai pentru că nu a fost nominalizat  drept candidat al fostei alianțe PSD-ALDE la președinția țării.

Din 2017 încoace, de la momentul Sevil Shhaideh PSD a avut doar o atitudine reactivă. Nu a reușit să își impună agenda niciodată. PSD s a  confruntat cu imense manifestații în iarna lui 2017 împotriva celebrei Ordonanțe 13 care dezincrimina abuzul în serviciu, așa cum este statuat în majoritatea țărilor europene. PSD și Liviu Dragnea au fost victimele unei intoxicări și manipulări fără precedent a grupului infracțional organizat care controlează Parchetul, instanța supremă și serviciile secrete ale țării –  așa zisul ”stat paralel”.

PSD-ul și Liviu Dragnea au fost tot timpul în defensivă, doar au reacționat și foarte rar au acționat și atunci acțiunile lor au fost slabe și neprofesioniste. Cred că ultimul moment când mai putea fi suspendat, trădătorul de la Cotroceni a fost atunci când Iohannis a refuzat s-o demită pe nenorocita de  Kovesi. Motivul era foarte grav, primul funcționar al țării refuză să aplice legea. Deci președintele este un infractor! Acesta trebuia să fie sloganul care trebuia să însoțească suspendarea lui Werner: ”Președintele infractor care încalcă legea!”. Ce a făcut PSD? A rămas în aceeași stare de miloagă, de nime-n drum, care se tot roagă de jupân, în loc să-l răstoarne pe jupân și să dea cu el de pământ.

Deci, din păcate, PSD-ul își merită soarta!

O altă problemă extrem de mare a PSD-ului a fost că nu a știut să comunice. PSD-ul a făcut foarte multe lucruri bune în ultimii opt ani. PIB-ul României a crescut cu 77%. Salariile bugetarilor și în special ale medicilor au decolat, pensiile românilor au crescut. aceste lucruri nu au fost comunicate cât ar trebui în spațiul public. Vorba cuiva de pe Facebook, unde au fost la vot cele 6 milioane de pensionari și 1,5 milioane de bugetari cărora guvernul PSD-ist  le-a mărit salariile și pensiile(la doctori cu 400%). chiar unde?!

Nominalizarea Vioricăi Dăncilă a fost o altă greșeală catastrofală. Să mă explic.

Nu am nimic cu omul Viorica Dăncilă care nu este o proastă cum i-a consolidat imaginea propaganda penelisto-securistoidă. Dar în politică, și asta știe orice student în anul I  de la politologie, lucrăm cu imagini, nu cu realități.

Viorica Dăncilă nu e o proastă, dar are imaginea creată   că este o proastă. A mai trebuit să conteze și faptul că a fost numită de Dragnea care, între timp, a intrat la pușcărie, dându-i dreptate lui Iohannis că cel mai mare partid din țară e condus de un infractor și imaginea rezultată e catastrofală: Viorica Dăncilă e o proastă numită de ”infractorul” Dragnea.

Te și miri că a scos 2 milioane de voturi în primul tur. Trebuia ales un candidat bărbat, de vârstă mijlocie, și care să nu fi colaborat cu Dragnea, o figură nouă în opoziție cu obosilă de la Cotroceni, uzatul de Iohannis.

Nu s-a întâmplat asta și  Iohannis  va mai lua un mandat în ciuda noastră, a românilor care iubim țara asta, nu ca trădătorul de Werner!

Articolul Inutilul tur al doilea apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Încă nu i s-a făcut dreptate victimei macelărite de Benny Adegbuyi și prietenii săi în scandalul din 2009

$
0
0

Scandalul vehiculat în presa anului 2009, în care Benny Adegbuyi alături de prietenii săi ar fi băgat în comă bodyguard-ul Clubului Yax din Alba încă nu a luat sfârșit. Victima nu și-a reluat viața sa normală nici la o distanță de 10 ani de la nefericitul eveniment, luptătorul a fost achitat după doar câteva luni petrecute în închisoare, iar toți cei inculpați nu nu achitat nici un ban pentru daunele fizice și morale provocate.

Scandal fără sfârșit fericit pentru victimă

Ioan Vasile Pui este victima scandalului de la Clubul Yax din anul 2009 care a fost snopit în bătaie de către luptătorul de K1 Benny Adegbuyi și prietenii acesuia. Reporterul Gazeta de Cluj a vorbit cu apropiații victimei pentru a vedea ce demersuri s-au făcut după 10 ani de la tragica întâmplare. Situația nu este roz deloc, mai degraba s-ar putea spune că e chiar neagră. Ioan Vasile Pui, și-a petrecut cei 10 ani de la accident în diferitele spitale din România, efectuând recuperări constante, și monitorizări pentru a-și putea recăpăta vechea viață. O persoană apropiată victimei a transmis anumite informații despre starea lui actuală care nu este una tocmai bună: „Are niste probleme locomotorii, dacă îl vedeți de la distanță se observă cu ochiul liber că nu poate să meargă bine. Totodată are probleme la ochi, necesită o operație pe care nu și-o poate permite în momentul de față pentru că nu are banii necesari dar este foarte posibil să își piardă vederea la un ochi. Cât despre starea lui generală, pot spune că nu e apt de muncă, eventual cel mult ar putea să fie un paznic dar nimic mai mult. În momentul de față el nu lucrează nimic, părinții lui au niște vaci iar el se ocupă de lucurile gospodărești în măsura în care îi permite starea lui de sănătate”.

Mai mult decât atât, familia lui Ioan Vasile Pui a cheltuit în toți acești ani o sumă foarte mare de bani pentru demersurile de recuperare a stării de sănătate a fiului lor, însă chiar dacă instanța a stabilit că inculpații trebuiau să achite peste 250 de mii de lei, ca drept despăgubiri morale și fizice, victima nu a văzut NICIUN LEU din partea nimănui dintre cei care l-au agresat și i-au distrus viața în acea seară.

Cum s-a desfășurat povestea în acea seară

Întreaga poveste s-a desfășurat într-o discotecă din Clubul Yax, Câmpeni, județul Alba în anul 2009. Un tânăr și-a sărbătorit ziua de naștere cu prietenii săi în clubul respectiv, printre aceștia se număra și Benny Adegbuyi alături de tovarășii lui de breaslă. Totul a decurs normal, până dimineață când la ora 3 iubita unuia dintre invitații la petrecere a fost abordată și ulterior bruscată de o persoană din club. Acesta a fost momentul în care a început totul. În sprijinul fetei a sărit tot grupul de prieteni al iubitului ei, declanșând un scandal sângeros care își face simțite repercusiuni asupra victimei, chiar și după 10 ani de la eveniment.

Făptașul văzând că situația se complică a preferat să fugă iar având în vedere că scandalul deja era iscat, trebuia să se găsească un vinovat. Extrem de nervoși, cei care s-au simțit ofensați de indrazneala tânărului, le-au cerut bodyguarzilor clubului să le spună cine este și unde locuiește cel care a avut tupeul să se dea la tânără. Refuzând să facă asta, victima principală a fost scoasă din vizor, atenția lor îndreptându-se spre ei. Printre bodyguarzii cluului se afla și Ioan Vasile Pui care la final a devenit victima principală a întregului scandal. Acesta a primit în primă instanță un pumn în față de la unul dintre amicii lui Adegbuyi, după care a reușit să fugă la parter și să se ascundă în baie. Grupul scandalagiu nu a renunțat la intențiile sale agresive, plecând astfel în cautarea lui iar când au găsit în cele din urmă victima: ”Au scos-o apoi pe partea vătămată din baie și au trântit-o la pământ în fața intrării în baie și i-au aplicat din nou lovituri peste corp cu pumnii și cu picioarele lăsând-o în stare de inconștiență. Apoi, înainte de a se încheia incidentul, în timp ce partea vătămată era la pământ, au venit pe rând și i-au mai aplicat câte o lovitură cu piciorul, lăsând-o inconștientă la pământ și plină de sânge”, după cum se arată în rechizitoriu.

Victima aflată în comă a fost transportată de urgență cu o ambulanță la Spitalul Județean de Urgențe Alba, unde medicul legist i-a stabilit uurmătorul diagnostic: ”În urma violențelor exercitate asupra sa, partea vătămată, Pui Ioan Vasile, a suferit un traumatism cranio-facial, cu fracturi ale oaselor feței și fractură de etmoid, leziuni care au determinat instalarea unui edem cerebral difuz, cu manifestări neurologice severe. Toate au necesitat peste 60 de zile de îngrijiri medicale și au pus în primejdie viața părții vătămate”.

Agresorii au părăsit imediat oraşul şi s-au făcut nevăzuţi. Prima persaană arestată a fost Richard Lucaks Dominic, după care în următoarele câteva luni au fost reţinuţi ceilalţi inculpaţi.

Ce a decis instanța

Luptătorul în gale K1 Benny Adegbuyi a fost condamnat inițial la Tribunalul Alba la o pedeapsă de 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat. Totodată, achitați au mai fost și încă trei prieteni de-ai lui care au fost implicați în acea seară în funcție de gravitatea implicării lor în acest scandal: Flaviu Traian Tărău cu domiciliul în Miercurea Nirajului, judeţul Mureş, a primit cea mai mare pedeapsă, de 9 ani de închisoare. Interlopul clujean Adalbert Valentin Şule a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar Richard Lucaks Dominic, din Aiud s-a ales cu 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 5 ani.

Alături de ei în acest dosar, au mai apărut încă trei nume: Bogdan Cristian Măgurean, Gheorghe Bota şi Alin Ionuţ Ardelean. Sentinţa Tribunalului însă nu a fost definitivă iar ulterior a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. În urma formulării acțiunii civile din parea Spitalului Judeţean de urgenţă Alba Iulia, inculpații au fost obligați la suma platei de 13.161 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea părţii vătămate, suma de 49.378 lei drept daune materiale şi 120.000 lei daune morale.

După ce dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-au stabilit următoarele: “Admite recursurile declarate de inculpaţii Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ, Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron şi Măgurean Bogdan Cristian împotriva deciziei penale nr.125/A/2012 din 24 octombrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia Penală. Casează, în parte, decizia recurată şi, în parte, sentinţa penală nr.35 din 06 februarie 2012 pronunţată de Tribunalul Alba şi, rejudecând: În baza art.11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. c Cod procedură penală dispune achitarea inculpatului Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 20 Cod penal raportat la art. 174, 175 lit. şi Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal şi art.321 alin.2 Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. a Cod penal.   

Menţine soluţia instanţei de fond cu privire la inculpaţii Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ şi Măgurean Bogdan Cristian. Înlătură obligarea inculpaţilor Bota Gheorghe, Ardelean Alin Ionuţ, Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron şi Măgurean Bogdan Cristian la plata despăgubirilor civile către părţile civile Pui Ioan Vasile şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Înlătura dispoziţia de prelevare a probelor biologice de la inculpatul Adegbuyi Benjamin Adekunle Miron. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate. Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de inculpaţii Lukacs Dominic Richard şi Tărău Flaviu Traian împotriva aceleiaşi decizii”.

Prin urmare ÎCCJ l-a achitat pe inculpatul Benny Adegbuyi care a executat doar câteva luni de închisoare. În ceea ce privește acțiunea civilă,  formulată de Spitalul Judeţean de urgenţă Alba Iulia, aceasta a fost menținută, şi a obligat în solidar inculpaţii condamnaţi la plata sumei de 13.161 lei reprezentând cheltuieli ocazionate de spitalizarea părţii vătămate. A fost admisă şi acţiunea civilă formulată de victima bătăuşilor şi a obligat în solidar inculpaţii condamnaţi să plătească acestei părţi civile suma de 49.378 lei daune materiale şi 200.000 lei daune morale.

Articolul Încă nu i s-a făcut dreptate victimei macelărite de Benny Adegbuyi și prietenii săi în scandalul din 2009 apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

PNL vrea ”salvarea” sistemului judiciar. O temă falsă de campanie electorală?

$
0
0

Camera Deputaților va dezbate în procedură de urgență un proiect de lege inițiat pe 11 noiembrie 2019. Este vorba despre proiectul inițiat de Alina Gorghiu pentru amânarea pensionării anticipate a magistraților. Culmea, proiectul nu este susținut de toți parlamentarii liberali clujeni, printre inițiatori fiind doar deputații Adrian Oros și Vasile Stamatian, partidul lipsindu-se de susținerea lui Sorin Moldovan. Pentru că tema corupției și a justiției se pare că sunt bune ca temă de campanie, acest proiect pare că are doar acest scop pentru că tema este una falsă.

În așa-zisul haos care ar amenința magistratura din România în situația în care judecătorii și procurorii se vor pensiona anticipat, PNL, prin senatorul Alina Gorghiu a depus la sfârșitul lunii trecute un proiect de legeprin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021.

Alina Gorghiu susține că norma nu ar fi oportună să intre în vigoare din 1 ianuarie 2020, ”așa cum a constatat și Comisia de Veneția” pentru că ”întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap”.

Gorghiu mai spune realitatea nu poate fi negate. “ Există un volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”.

Practic, prin acest proiect s-ar modifica Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, printr-un articol unic: „Prevederile art. 1 pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2014 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”.

Potrivit expunerii de motive, inițiatorul spune că a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, a fost expus şi în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, permite pensionarea chiar şi între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor”, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienţei sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate. Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, şi anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020. 

Proiectul este susținut de 30 de parlamentari PNL și un senator neafiliat, respectiv senatorul Vergil Chițac, fost membru PNL și fost membru în Partidul Comunist. Dintre parlamentarii clujeni, proiectul este susținut de deputații Adrian Oros și Vasile Stamatian.

Judecătoarea Adina Daria Lupea, despre proiect: ”Patetic!”

Imediat după ce Alina Gorghiu a anunțat propunerea legislativă a PNL, judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a avertizat că această propunere nu va ajuta cu nimic sistemul judiciar din România, acest proiect fiind unul ”patetic”.

”Despre inițiativa doamnei Alina Gorghiu, de amânare cu încă un an a pensionării anticipate până la 1 ianuarie 2021, decât un cuvant. Patetic. Probabil domnia sa speră căîntr-un an ne vom clona și înmulți, că alte soluții la problemele din sistem văd ca nu are.

Bine doamnă, cei în situația aceasta vor mai sta un an. Soluții pentru problemele pe care le semnalați aveți? Articol unic…

Cam atât azi după o ședință ce a durat 10 ore cu tot cu deliberări”, spunea judecătorul Adina Daria Lupea.

Într-o altă postare pe Facebook, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj explică de ce sistemul nu riscă să fie dat peste cap prin pensionarea anticipată a magistraților.

”Magistrații care doresc pensionarea anticipată nu sunt mulți. Nici câteva sute. Cred sincer că la nivel de țară nici nu sunt 100. Cei care au deja peste 25 de ani și vor totuși să rămână sunt mult mai mulți. Altfel, ar fi plecat deja.Iar pe cei care vor să plece, că sunt tot mai mulți, și care au depășit deja 25 de ani nu îi puteți opri. E DREPTUL LOR. S-au săturat, s-au săturat de tirurile pe ei, s-au săturat de un sistem care le oferă, pentru sacrificiul lor, că așaîl numesc, un salariu mai mic ca pensia.Nu văîntrebați de ce? Într-o legislație fluctuantă, în care CCR a devenit legiuitor, poate că nu mai vor săîși bată capul sau săîși pună pielea la bătaie?

CCR va bloca de fiecare dată orice încercare a legislativului de a abroga pensiile magistraților. După aia să meargă la CJUE cine dorește, deocamdată avem legi interne care ne spun că deciziile CCR sunt obligatorii.Iar în acest domeniu sunt în concordanță cu orice practici ale țărilor membre UE care permit pensionarea magistraților la limita de 25 de ani.

Iar cei mai mulți dintre ei au un an, maxim doi sau să zicem trei fără până se vor putea pensiona legal la 25.Cum au rezistat atâția ani, mai rezistă. Pe mine mă revolta lipsa de implicare, lașitatea legiuitorilor care tot amână. Abrogați pensionarea anticipată, că până la urmă 25 de ani vom face toți la un moment dat.

A susține că prin plecarea lor anticipată intrăîn colaps sistemul este doar opinia unor asociații izolate, constituite cu trei membri și atât și nu are la bază nicio statistică reală. Cam atât despre inepțiile că ar intra sistemul în colaps”, mai spune judecătorul Adina Daria Lupea.

Articolul PNL vrea ”salvarea” sistemului judiciar. O temă falsă de campanie electorală? apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12479 articles
Browse latest View live