Deputatul clujean Emanuel Ungureanu o acuză pe șefa TVR, Doina Gradea, de corupție. Politicianul spune că ea vrea să dea la schimb un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro pentru un altul de la TVR Cluj care ar valora aproape 2 milioane de euro. „Voi denunţa la DNA această afacere care miroase a corupţie extraordinar de tare”, a afirmat Ungureanu.
Emanuel Ungureanu
”Uriaşa afacere de corupţie pusă la cale de şefa TVR, Doina Gradea? Şefa Televiziunii Române, Doinea Gradea, vrea să fure 4000 de metri pătraţi de la TVR Cluj, teren aflat pe strada Meziad nr. 4, pentru a-i oferi la schimb pentru un teren de 300 de metri pătraţi pe strada Dorobanţilor din Bucureşti! Pe înţelesul tuturor, Televiziunea Română vrea să ofere teren în Cluj-Napoca care valorează aproape 2 milioane de euro la schimb cu un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro. Cel târziu vineri voi denunţa la DNA această afacere care miroase a curupţie extraordinar de tare! Gradea riscă să păgubească Televiziunea Română cu peste 1 milion de euro şi justiţia trebuie să reacţioneze imediat. TVR este susţinută din bani publici, aceşti bani sunt aruncaţi pe fereastră de oameni numiţi politic ca Gradea, această hemoragie trebuie oprită imediat şi Gradea demisă urgent! Pe acest teren din Cluj-Napoca, de pe strada Meziad numărul 4 se poate construi lejer un sediu modern pentru TVR Cluj dar şi o creşă, o grădiniţă pentru zona Clăbucet-Mănăştur, terenul de 4000 de metri pătraţi este suficient pentru toate aceste investiţii!”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.
Un focar de infecție a izbucnit la Centrul de Dializă din Turda, după ce 11 persoane au fost diagnosticate ca fiind purtătoare de coronavirus.
Informația a fost confirmată de primarul Matei Cristian care spune că cele 11 persoane nu sunt din Turda acestea doar beneficiind de serviciile medicale ale centrului.
„Au fost 145 de persoane testate la Centrul de Dializă Turda – 11 persoane au fost descoperite pozitiv, iar restul negativ. Din cei 11, cinci sunt din județul Alba.”, explică prefectul Mircea Abrudean pentru RefleqtMedia.
De asemenea o femeie din Viișoara în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost depistată cu coronavirus fiind transportată la o unitate medicală specializată din Cluj.
Traian Onuc, tânărul clujean acuzat de mai multe cazuri de înșelăciune imobiliară, a cerut judecătorului mutarea procesului din cadrul instanțelor clujene, dar cererea lui a fost respinsă.
”Respinge ca inadmisibilă cererea de strămutare formulată de petent Onuc Traian, inculpat în cauza penală nr. 3263/211/2017* a Tribunalului Cluj. Stabileşte suma de 313 lei onorariu apărător din oficiu ce se va avansa din FMJ în favoarea Baroului de avocaţi Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a instanței emisă la finele lunii trecute.
Traian Onuc (fost Floarea Ianson) este acuzat de peste 100 de persoane pentru înşelăciune, pe rolul instanţelor de judecată fiind două procese împotriva acestuia, unul în care este trimis în judecată, iar în altul este cercetat. După ce le-a vândut oamenilor iluzii cu zeci de mii de euro, Onuc construieşte încă un bloc ilegal, cu toate că se află sub control judiciar, fiindu-i interzis să construiască sau să vândă apartamente.
Judecătoria Cluj Napoca a decis ieri că Q Clinic va fi evacuată din spațiul pe care îl ocupa pănă acum.
”Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei calităţii procesual active, invocată prin întâmpinare. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta QUALITY MEDICAL CLINIC SRL, CUI ., ., cu sediul în . judeţul Cluj, cu sediul procesual ales la ., în contradictoriu cu pârâta QUALITY MEDICAL VISION SRL, CUI ., ., cu sediul în ., cu sediul procesual ales în .. Dispune evacuarea pârâtei din imobilul situat în Cluj-Napoca, str. Constantin Brâncuşi, nr. 117, judeţul Cluj, înscris în CF nr. 267390 Cluj-Napoca. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 3547,43 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge, ca neîntemeiată, solicitarea pârâtei privind obligarea reclamantei la plata cheltuielior de judecată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Cluj-Napoca, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 04.08.2020, prin punerea soluţiei la îndemâna părţilor prin intermediul grefei instanţei.”, arată soluția pe scurt a instanței.
În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat cum, de ani de zile, Clinica Oftalmologică Q Vision, sub coordonarea Dr. Oana Rusu își desfășoară activitatea în clădirea deținută de Q Clinic pe strada Constantin Brâncuși nr. 117. Menționăm că cele două clinici nu au nicio legătură, în afară de spațiul comun pe care (încă) îl împart.
În anul 2014, între Q Clinic și Q Vision a fost încheiat un contract de comodat pentru punctul de lucru al clinicii oftalmologice. După ani de zile, reprezentanții Q Clinic au descoperit că Valeria Simona Sanmarghitan – directorul executiv care se ocupa inclusiv de contracte a pus un spațiu la dispoziția Q Vision cu titlu GRATUIT pe perioadă NEDETERMINATĂ. Directorul executiv a fost ulterior concediat în urma ilegalităților descoperite.
Totul, pus pe tavă gratuit!
Între cele două clinici au fost încheiate două contracte. Primul a fost înregistrat pe o perioadă de șapte ani, iar ulterior, a fost încheiat un alt contract cu aceeași dată, diferența dintre cele două fiind termenul de comodat: dacă primul contract era valabil pentru șapte ani, al doilea e încheiat pe perioadă nedeterminată. O altă diferență majoră este că în cel de-al doilea contract, obiectul este diferit: spațiul pus la dispoziția Q Vision de către Q Clinic este cu titlu GRATUIT pe perioadă NEDETERMINATĂ.
În momentul când directorul Q Clinic și-a dat seama de neregulia fost trimisă o notificare către Q Vision prin care a fost denunțat ultimul contract încheiat între cele două clinici (cel pe perioada nedeterminată), astfel încât contractul a încetat să mai producă efecte începând din 1 iulie 2020.
”Prevederile contractului de comodat din 01.04.2014, încheiat cu privire la punerea la dispoziție cu titlu gratuit a unui număr total de 3 camere destinate cabinetelor medicale, dintre care 2 cabinete medicale și un cabinet de optică medicală, situate la adresa din loc. Cluj-Napoca str. Brâncuși 117, încetează începând cu data de 01.07.2020”, arată Q Clinic, prin avocat.
A profesat ilegal!
Nu numai că dr. Oana Rusu a refuzat eliberarea spațiului, dar aceasta a profesat ilegal! Având în vedere că contractul care a stat la baza emiterii autorizației de funcționare a fost denunțat, dr. Oana Rusu nu mai are dreptul să profeseze în spațiul respectiv. Acest fapt a fost confirmat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Cluj care a comunicat că autorizația sanitară de funcționare a Q Vision și-a încetat valabilitatea începând cu 1 iulie 2020. Practic, timp de o lună, doamna doctor a profesat ilegal.
Scandalul a întrecut orice limite: Oana Rusu, împreună cu soțul ei au vandalizat Q Clinic
Ca urmare a celor povestite mai sus, Oanei Rusu i-a fost restricționat accesul în clădirea Q Clinic, iar în 28 iulie, medicul oftalmolog, împreună cu soțul acesteia, Simion Rusu, au vandalizat clinica:aceștia au spart ușa de sticlă din fața clinicii și au intrat prin efracție. Situația s-a repetat și în ziua următoare, 29 iulie, când Oana Rusu a spart lacătul porții din spate și a pătruns din nou prin efracție în clinică. Scandalul a continuat și în 30 iulie, când a spart din nou lacătul ce a fost înlocuit.
Având în vedere faptul că în mod repetat Oana Rusu a spart fie ușa, fie lacătul porții pentru a intra în clinică, reporterul Gazeta de Cluj a fost la fața locului, însă și de această dată, medicul a refuzat să ne ofere un punct de vedere.
Pe de cealaltă parte, reprezentanții Q Clinic ne-au transmis faptul că nu sunt de acord cu practicile Q Vision și se disociază complet față de clinica de oftalmologie:”Q Clinic (Quality Medical Clinic SRL) prin reprezentant legal își exprimă în mod public și expres dezacordul și disocierea față de Q Vision (Quality Medical Vision SRL), față de reprezentanții acesteia, practicile și modul în care înțeleg să își desfășoare activitatea medicală și nu numai”.
Directorul Q Clinic, Adrian Avram spune că o va lua măsurile legale ce se impun și va lăsa autoritățile să se pronunțe în acest sens.
Oana Rusu s-a ales cu dosar penal pentru distrugere
Polițiștii clujeni au deschis în cauză un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
”La data de 28 iulie a.c., polițistii din cadrul Politiei municipiului Cluj-Napoca – Secţia 3 Poliţie au fost sesizati de un bărbat de 51 de ani, din municipiul Deva, despre distrugerea unei ferestre şi a unui sistem de inchidere a uşii de acces în incinta unei societăţi comerciale, de către un bărbat de 50 de ani şi o femeie de 38 de ani, ambii din municipiul Cluj-Napoca. Totodata, aceştia i-ar fi adresat injurii si ameninţări, provocand indignarea persoanelor aflate aflate în interior, în acel moment.
În urma verificărilor, a rezultat faptul că între respectivele persoane ar exista o stare conflictuală mai veche, în baza unor neînţelegeri de ordin administrativ.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul penal”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.
1.309 noi cazuri de coronavirus au fost depistate în România în ultimele 24 de ore din 24.108 de teste prelucrate, iar alte 41 de decese au fost raportate. La Terapie Intensivă numărul pacienților internați a atins un nou record – 464, cu aproape 30 mai mulți decât ieri. În total sunt internate în prezent 7.919 persoane.
Bilanțul total al infectărilor de coronavirus a ajuns la 56.550, iar numărul deceselor la 2.521.
Buletinul de presă:
Până astăzi, 5 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 56.550 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
28.584 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.370 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.309 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.
Nr. crt.
Județ
Număr de cazuri confirmate(total)
Număr de cazuri nou confirmate
1.
Alba
780
14
2.
Arad
1172
30
3.
Argeș
3705
98
4.
Bacău
1623
57
5.
Bihor
1106
59
6.
Bistrița-Năsăud
921
17
7.
Botoșani
1188
1
8.
Brașov
3413
91
9.
Brăila
962
19
10.
Buzău
1426
35
11.
Caraș-Severin
329
14
12.
Călărași
330
10
13.
Cluj
1332
38
14.
Constanța
1054
30
15.
Covasna
488
19
16.
Dâmbovița
2092
49
17.
Dolj
839
10
18.
Galați
2331
42
19.
Giurgiu
436
2
20.
Gorj
948
39
21.
Harghita
574
14
22.
Hunedoara
1050
26
23.
Ialomița
773
5
24.
Iași
1609
25
25.
Ilfov
1393
26
26.
Maramureș
522
20
27.
Mehedinți
822
11
28.
Mureș
1023
9
29.
Neamț
1431
38
30.
Olt
827
27
31.
Prahova
2271
76
32.
Satu Mare
114
2
33.
Sălaj
202
7
34.
Sibiu
966
11
35.
Suceava
4633
34
36.
Teleorman
385
5
37.
Timiș
1432
58
38.
Tulcea
310
8
39.
Vaslui
773
46
40.
Vâlcea
544
11
41.
Vrancea
1859
32
42.
Mun. București
6509
143
43.
–
53
1
TOTAL
56550
1309
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 922 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.
Nr. crt.
JUDEȚ
PROBE POZITIVE LA RETESTARE
1
Alba
6
2
Arad
19
3
Arges
76
4
Bacau
22
5
Bihor
13
6
Bistrita Nasaud
9
7
Botosani
10
8
Brasov
49
9
Braila
42
10
Buzau
6
11
Caras Severin
0
12
Calarasi
8
13
Cluj
27
14
Constanta
26
15
Covasna
4
16
Dambovita
40
17
Dolj
15
18
Galati
37
19
Giurgiu
3
20
Gorj
23
21
Harghita
7
22
Hunedoara
1
23
Ialomita
0
24
Iasi
34
25
Maramures
2
26
Mehedinti
32
27
Mures
8
28
Neamt
29
29
Olt
21
30
Prahova
62
31
Satu Mare
7
32
Salaj
0
33
Sibiu
11
34
Suceava
51
35
Teleorman
17
36
Timis
7
37
Tulcea
5
38
Vaslui
0
39
Valcea
4
40
Vrancea
47
41
Bucuresti
116
42
Ilfov
26
Total
922
Până astăzi, 2.521 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 04.08.2020 (10:00) – 05.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (28 bărbați și 13 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.
Dintre acestea, 2 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.
40 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un deces nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.919. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 464 pacienți.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.295.222 de teste. Dintre acestea 24.108 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.956 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.152 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 2.215 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 5 august.
Pe teritoriul României, 5.568 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.736 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 18.710 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 174 de persoane.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 962 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 777 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 834 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.970 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.
Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.
Un preot a fost filmat în timp ce își bătea nevasta în plină stradă. Chiar dacă femeia era cu copilul în brațe, acest lucru nu l-a oprit pe agresor să o lovească.
În final, preotul din Bacău reuşeşte să o forţeze pe femeie să urce în maşină, apoi pleacă în trombă de acolo. Reprezentanţii IPJ Bacău susţin că nu a fost depusă nicio sesizare cu privire la incident, dar după apariţia imaginilor poliţiştii s-au autosesizat şi vor investiga incidentul.
Pe o reţea socială, chiar preotul din imagini a reacţionat, cerându-şi iertare pentru incidentul violent. Slujitorul Domnului a pus pe seama oboselii şi stresului gestul său. De asemenea, el doreşte ca imaginea Bisericii să nu fie afectată de aceste imagini, spun jurnaliştii Digi 24.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat joi (6 august) 1.345 de noi infecții cu coronavirus și 45de decese, centralizate în ultimele 24 de ore. Numărul total de cazuri urcă astfel la 57.895, dintre care 2.566 și-au pierdut viața. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 737 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
28.992 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.639 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.961. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 458 de pacienți.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.319.369 de teste. Dintre acestea 24.147 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.260 la cerere.
O femeie din Dej a fost traficată timp de 2 ani de mai mulți proxeneți din Germania (români, albanezi și nemți). A ajuns acolo cu promisiunea unui loc de muncă într-un supermarket.
„Am plecat din ţară în 2018, mă săturasem să lucrez pe salariul minim pe economie şi să flămânzesc la propriu, şi eu, dar mai grav şi băieţelul meu. Noi suntem originari din Iaşi, dar ai mei s-au mutat la Dej când aveam deja 14 ani.
În 2018, ea a decis să plece în străinătate, la muncă, după ce soțul său murise într-un accident, iar ea se afla într-o situație financiară disperată.
„Am plecat din ţară în 2018, mă săturasem să lucrez pe salariul minim pe economie şi să flămânzesc la propriu, şi eu, dar mai grav şi băieţelul meu. Noi suntem originari din Iaşi, dar ai mei s-au mutat la Dej când aveam deja 14 ani.
Am văzut un anunţ că angajează personal pentru un supermarket din Germania, salariul era bun, iar condiţiile la fel. Doar că atunci când am ajuns acolo, situaţia era cu totul alta. Am fost ameninţate cu moartea, eu şi alte trei fete care veniseră să muncească în magazin. Ni s-a spus că dacă nu îi ascultăm, ne omoară. Erau români, albanezi şi nemţi. Timp de aproape 2 ani am fost prizoniere”, a relatat Camelia.
„Toate locurile de muncă din ţară erau pe salariul minim. Un patron mi-a zis în faţă că sunt supracalificată pentru jobul meu, dar că nu are bani, că fondul de salarii e cel care e. Am acceptat, nu aveam de ales”, a completat femeia.
Cum a scăpat de acest coșmar
A scăpat după ce un client, căruia i-a povestit situaţia şi care avea un prieten poliţist l-a anunţat, iar proxeneţii au fost arestaţi. „Eu încă am scăpat ieftin, dar alte fete nu. Aliciei, o tânără din Spania, i-au rupt o mână şi un picior când i-a ameninţat că se va duce la Poliţie. Andreea, o fată din Constanţa despre care nu mai ştiu nimic, a fost ţinută două luni în beci, legată, din acelaşi motiv”, adaugă ea.
De partea cealaltă, Laura are probleme de locomoție și acum, din cauza bătăilor pe care le primea de la proxeneți.
„Am plecat din cauza sărăciei, credeam că voi lucra într-un mall. De fapt, cum am ajuns acolo ne-au închis într-o casă care arăta de parcă era părăsită. Ne-au spus clar: dacă îi ascultăm, trăim. Dacă nu, nu.
Va fi foarte greu pentru că eu nu vreau să mai plec de acasă, din Bucureşti, dar nici nu pot sta pe salariile care mi se oferă. Ei vor să ne dea salariul minim pe economie, vreo 300 de euro. Dar garsoniera pe care aş vrea să o închiriez costă tot cam atât. Mă aflu într-o situaţie de neieşit. M-aş duce să lucrez în străinătate, dar după ce am păţit mă tem să suflu şi-n iaurt
În România îi vedem la televizor pe îmbuibaţi. Rânjesc şi se laudă cât de multe fac ei pentru ţară, dar ţara e săracă. Ei nu, au mii de firme şi de relaţii. Azi sunt la putere, mâine în opoziţie, dar lor le pasă doar cum să facă să acumuleze averi. Sunt politicienii români, despre ei vorbesc.
Sunt politicienii români care indiferent de partidele din care fac parte au grijă doar de ei şi de rudele şi de prietenii lor. Când se întâmplă ca o tânără să cadă victimă unor grupări de infractori, ei ridică din mână. Sigur că doar noi suntem de vină dacă ni se întâmplă ceva, ei nu au nicio vină, au dat totul ţării. Noi suntem de vină, nu politicienii, nu sărăcia care alungă oamenii din ţară”, a povestit tânăra, conform sursei citate.
Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, informează Grupul de Comunicare Strategică.
În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.
Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.
Judecătorii au pus sechestru pe bunurile lui Cristi burci la scurt timp după ce acesta a vândut televiziunea Prima TV unei firme din Cluj, SC Clever Business Transilvania, deținute de Adrian Tomșa. În dosarul respectiv este vorba despre devalizarea societății Romvag Caracal, în care Burci a fost reținut în 2016. Prejudiciul calculat este de 8 milioane de euro.
Curtea de Apel București a aprobat sechestrul cerut de DIICOT pe bunurile lui Cristi Burci care este investigat în dosarul Romvag Caracal pentru un prejudiciu de 8 milioane de euro.
”În temeiul art.250 alin.1, 4 din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul BURCI CRISTIAN-IONEL împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror prin ordonanţa din data de 01 iulie 2020, emisă în dosarul de urmărire penală nr.3846/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Structura Centrală, Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. În temeiul art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata către stat a sumei de 200 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 27 iulie 2020”, arată soluția pe scurt a instanței.
Potrivit unui anunț făcut de Consiliul Concurenței, firma clujeană Clever Business Transilvania se pregătește să preia televiziunea Prima TV, una dintre afacerile lui Cristi Burci, de la societatea Prima Broadcasting Group, care acum este în procedura de insolvență.
Consiliul analizează tranzacția prin care compania Clever Business Transilvania S.R.L. preia postul de televiziune Prima TV. Clever Business Transilvania S.R.L., companie controlată de omul de afaceri Adrian Tomșa, va achiziționa de la Prima Broadcasting S.R.L., companie aflată în reorganizare, activitatea aferentă postului generalist de televiziune Prima TV, în temeiul unui contract de transfer de activitate. Adrian Tomșa deține mai multe investiții în România, dintre care canalele TV Look (LookPlus și LookSport), AgroTV și Profit.ro, dar și paginile web Looksport, Lookplus, Lookmedica Agrotv, Profit.ro. În conformitate cu prevederile Legii Concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurență va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Potrivit declarațiilor depuse la Ministerul Finanțelor Publice, în 2018 și 2019, Clever Business Transilvania S.R.L. nu a declarat nicio cifră de afaceri, iar în ultimii trei ani fiscali a declarat pierderi constante. Anul trecut pierderea a fost de 150.000 de lei. De asemenea, în 2018 firma nu a avut niciun angajat, iar anul trecut figurează cu un singur angajat.
Societatea este administrată de Pop Tudor Mircea, iar acționari sunt Adrian Tomșa (75%) și societatea CLEVER MEDIA NETWORK SRL. această societate este controlată tot de Tomșa și în anul 2018, ultimul an declarat fiscal, a avut o cifră de afaceri de peste 111 de milioane de lei, un profit de aproape 4 milioane de lei și 60 de angajați.
Probleme penale
Odată cu încheierea acestei tranzacții, Cristi Burci va ieși din afacerile pe care le-a avut în domeniul media.
Decizia de exit a fost luată în contextul unor anchete penale care îl vizează pe omul de afaceri.
Potrivit anchetatorilor, Burci, a iniţiat, începând cu anul 2006, un grup infracţional organizat, sprijinit de fostul director al fabricii, Ion Dinoiu, actual candidat UNPR la Primăria Caracal, dar şi de alte opt persoane.
Printre acestea se numără şi Denisa Turcu, administratorul special al „Adevărul”. Membrii grupului ar fi prejudiciat ROMVAG Caracal şi bugetul statului prin evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Anchetatorii spun că prejudiciul cauzat ROMVAG se ridică la peste 7 milioane de euro şi 4 milioane de lei.
Tot începând cu anul 2006, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, cei vizaţi de anchetă „au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei”. Pe de altă parte, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile care nu au la bază operaţiuni reale, grupul condus de Cristian Burci a creat un prejudiciu statului român de peste 25 de milioane lei.
În timpul cercetărilor, Cristi Burci a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar. În momentul de față el se află în Dubai.
Burci a tors șinele CFR-ului
Conform unor surse judiciare, afacerea anchetată de DIICOT are fire care duc spre un alt business pe care Burci l-a început în 2007. Atunci, conducerea CFR Marfă a decis înfiinţarea unor societăţi mixte cu ajutorul cărora să repare/modernizeze vagoanele învechite pentru ca ulterior acestea să poată fi închiriate.
A apărut SC Rolling Stock Company SA , cu un capital social subscris de 397.620.000 de lei, iar potrivit Registrului Comerțului, acţionarii erau CFR MARFĂ (41,9999%), Grup Feroviar Român (39,998%), Raiffeisen Bank (17,9971%) şi două persoane fizice, Viorel Negruţ (0,0025%) şi Vasile Didila (0,0025%). După câteva luni, CFR Marfă a emis un anunţ de asociere cu două societăţii controlate de Cristi Burci. SC Servtrans Invest şi International Railway Systems (IRS).
Apoi, prin IRS, Burci a preluat afacerile pe Europa a concernului american “American Trinity Industries”, unul dintre cei mai mari producători de vagoane de marfă din Statele Unite.
Sertrans Invest a reprezentat baza de la care Cristian Burci a construit ulterior un adevărat imperiu în domeniul feroviar; Romvag Caracal sau MEVA Drobeta Turnu Severin sunt doar câteva din societăţile mai cunoscute din sistem, care au ajuns sub controlul lui Burci. Perla coroanei din grupul de firme al magnatului este reprezentată de International Railway Systems, societate înregistrată în Luxemburg cu care Cristian Burci a preluat afacerile din Europa ale concernului American Trinity Industries, un important producător de vagoane de marfa din SUA. Grupul lui Burci, IRS deţine fabricile de vagoane de marfă Astra Arad, Meva Turnu-Severin şi Romvag Caracal.
Implicat în afacerea cadavrelor de la Protan
În septembrie 2011, Cristian Burci şi-a vândut acţiunile deţinute la Protan, prin Phoenix Farm, partenerului Atev Fehérjefeldolgozó din Ungaria, cu care s-a asociat în 2006 pentru concesionarea activităţii de ecarisaj la nivel naţional. Tranzacţia a fost anunţată de Protan printr-un comunicat transmis Bursei de Valori. Apoi, tot în septembrie, o altă mega afacere deţinută de Burci, International Railway Systems (IRS) a fost cumpărată, în proporţie de 50% de către senatorul UDMR Attila Verestoy. Alături de Verestoy, conform unui interviu dat de senator pentru Capital, în acționariatul firmei vor apărea și băncile la care IRS-ul lui Burci avea datorii. Cele trei fabrici producătoare de vagoane ale lui Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal și Meva) au intrat în insolvență, datoriile totale ale companiei către bănci ridicându-se la 120 de milioane de euro.
Valoarea tranzacției este de aproximativ 5 milioane de euro
Tranzacția respectivă ar fi putut să se încheie încă din 2018, când au existat o serie de negocieri între Tomșa și Burci, la data respectivă prețul vânzării fiind de 4,8 milioane de euro. Ulterior, SC Prima Broadcasting a apelat la serviciile de consultanță ale PWC, astfel că negocierile au fost suspendate până în această primăvară. Odată cu reluarea lor, prețul a fost stabilit la aproximativ 5 milioane de euro, pentru perfectarea contractului fiind nevoie și de acordul Consiliului Concurenței.
Cel mai mare consultant din lume a intermediat tranzacția
Pentru a vinde Prima TV, Cristi Burci a apelat la serviciile celei mai mari companii de audit și consultanță din lume, PWC.
Compania a consiliat statul român în mai multe tranzacții importante precum privatizarea Electrica Muntenia Sud, cedată italienilor de la Enel pentru 820 de milioane de euro, și a conceput procesul de privatizare al Oltchim. De asemenea, PWC a recrutat managerii privați ai companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor.
Când toate canalele de știri din jurul tău vuiesc în jurul unui singur subiect, când toți prietenii și rudele tale aduc, chiar și în discuții scurte, vorba despre asta ai crede că știi cu ce ai de-a face.
Covid 19 a fost și este încă din luna martie un subiect de interes pentru toată planeta. Fiecare individ e bombardat constant cu statistici, previziuni și, după caz, conspirații referitoare la acest subiect. Ne-a schimbat stilul de viața și ne-a făcut să ne gândim de 2 ori înainte de a da mâna cu cineva. Ne-a închis școlile și afacerile și ne-a arătat lipsa de pregătire logistică de care dăm dovadă în cazul unei astfel de catastrofe.
Când toată panica asta ajunge la creier și ne invadează intimitatea gândirii, creierul tinde să creeze mecanisme de contracarare pentru a te liniști. Începi să-ți spui în mintea da că tu oricum ai un sistem imunitar beton că mereu ți-au plăcut fructele și legumele. Oricum fac parte dintr-o categorie cu risc redus de mortalitate și în plus, statistic doar jumate din cei infectați au nevoie de internare. Iar aceste gânduri, lăsate libere se învârt în jurul ideii de “nu mi se poate întâmpla mie, idee cu care ne putem acomoda perfect.
Ce faci însă atunci când numerele lucrează împotriva ta? Printr-o conjunctură nefericită, am ajuns să fiu suspect cum că aș fi purtător de coronavirus după contactul direct cu o persoană declarată pozitiv. Vestea ce a ajuns la urechile mele m-a prins într-o stare relativ confuză, neînțelegând exact cum e posibil așa ceva. “Dar am purtat mască!” a fost primul meu reflex. Mi-am anunțat repede persoanele cu care am intrat în contact în ultima săptămână și le-am asigurat că îi voi ține la curent după ce îmi voi face și eu un test. M-am baricadat bine în casă, așteptând mai multe detalii.
Detalii care nu au apărut niciodată. Abia după a doua tură de convorbiri cu familia am realizat că nu am fost subiectului niciunei proceduri de prevenție, nici unei anchete epidemiologice sau al vreuneia de sănătate. Nu las telefonul din mână pentru a nu rata mult așteptatul telefon de la DSP. Din fericire, niciun simptom până acum. Mă simțeam parcă, mai energic decât la începutul zilei, poate și dintr-un reflex al minții mele care nu voia încă să accepte că am fost infectat.
Am sunat eu, într-un final, la Direcția de Sănătate Publică pentru a afla mai multe despre ce trebuie să fac. După multiple apeluri nepreluate, am făcut rost de numărul directorului DSP și de acolo preluat de un domn care și-a cerut scuze și a motivat că au fost plini de treaba. Nici măcar nu-mi permit să-i condamn, deja prin ziare a fost devoalată lipsa de personal din sistemul de sănătate. I-am explicat calm toată situația și am solicitat să mă testez. Mi s-a explicat tranșant că, în lipsa simptomelor sau a unei rude infectate nu pot beneficia de o testare gratuită. Aici am avut primul șoc. Am întrebat dacă e posibil să mă testez la cerere și mi s-a spus că da.
Abia la 10 minute după ce am închis telefonul am avut și al doilea șoc. Nu mi s-au cerut date de contact, vreun istoric al persoanelor cu care am luat contact sau al locurilor în care am fost, nici măcar nu am fost întrebat un mă izolez pentru a putea fi verificat. Nu sunt vreun fan al statului polițienesc și am fost printre primii care a legiferat împotriva prezenței forțelor militare pe străzi pe timpul stării de urgență. Aici și acum însă simțul responsabilității colective a jucat un rol crucial în starea mea. Fără vreo verificare sau fără vreun mecanism de control, fiecare cetățean este la mâna responsabilității celuilalt. Acest pariu pus pe responsabilitatea cetățenilor este unul riscant, în joc fiind sănătatea lor. Fără o coordonare corespunzătoare a autorităților și fără mecanisme transparente și eficiente de verificare riscăm răspândirea unui focar și nu ne vom aplatiza niciodată curba de infectări.
La mijlocul lunii trecute, procurorul Radu Pașca de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a clasat dosarul de cercetare penală a episodului cu aproximativ 2.000 de români veniți, peste noapte, în Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Napoca pentru a pleca la muncă în Germania. În cadrul dosarului a plouat cu sesizări penale venite din toate direcțiile, iar el a motivat decizia prin faptul că nimeni din cei 2.000 de oameni nu s-a îmbolnăvit. Ancheta a costat 69 de lei, însă în cadrul ei au fost verificați toți cei 2.000 de muncitori sezonieri care s-au îmbulzit în parcarea aeroportului clujean.
Procurorul Radu Pașca, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a deschis la începutul lunii aprilie un dosar penal pentru a depista cine sunt persoanele responsabile de aglomerația creată de mii de români care doreau să plece la muncă în Germania. Răspunsul a venit la jumătatea lunii trecute: nimeni. Chiar dacă în perioada respectivă erai amendat dacă ieșeai din casă după ora 22.00 sau dacă erai surprins în adunări de câteva persoane, fără respectarea normelor de distanțare socială, nimeni nu a fost găsit răspunzător pentru situația creată pe aeroportul clujean. Mai mult, potrivit dosarului, o parte dintre cei care așteptau pe aeroportul clujean să plece la muncă în Germania nu aveau avize epidemiologice.
Însă, un lucru demn de remarcat în cadrul acestui dosar este că, pe lângă autosesizarea în baza căruia au fost făcute cercetările, procurorul a fost ”sufocat” de sesizările venite din parte instituțiilor implicate.
Potrivit dosarului, în 22 aprilie reprezentanții aeroportului clujean au depus o plângere penală împotriva firmei GoTo Parking, a reprezentanților CJ Cluj și a persoanelor care asigurau ordinea.
”La data de 24.04.2020 și CJ Cluj a depus la dosarul cauzei mai multe sesizări ale unor agenți economici cu privire la modul în care a decurs colaborarea cu administrația Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj Napoca în contextul aglomerării de persoane create în incinta aeroportului în data de 09.04.2020, sesizări care nu au fost adresate organelor de urmărire penală, nu indică în mod explicit comiterea vreunei infracțiuni și nu descriu faptele care ar putea întruni elementele de tipicitate ale vreunei infracțiuni”, arată dosarul.
O altă sesizare din cadrul acestui dosar vine din partea Biroului de Poliție Transporturi Aeriene Cluj.
Nu în cele din urmă, și Consiliul Județean Cluj depune o mapă cu diverse sesizări referitoare la situația creată.
2.000 de oameni verificați la sânge
În ordonanța de clasare, procurorul Pașca arată că în cadrul urmăririi penale a fost verificată situația celor 1962 persoane care, la data de 09.04.2020 s-au aflat în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj Napoca și s-au îmbarcat în curse charter spre Germania. În urma verificărilor minuțioase, ținând cont că verificarea a 2.000 de persoane nu este o treabă deloc ușoară, procurorul constată că ”niciuna nu a fost spitalizată sau plasată în carantină definită de textul de lege menționat”. Astfel, dacă nimeni nu s-a îmbolnăvit, înseamnă că nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.
”Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj Napoca la data de 09.04.2020, nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, deoarece fapta sesizată nu există”, se arată în motivarea de clasare a dosarului.
Pe de altă parte, în document se trece în revistă faptul că în incinta aeroportului clujean nu au fost respectate măsurile de distanțare fizică prevăzute de ordonanțele militare, însă ”încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmare răspândirea infecției cu noul coronavirus”, astfel că este împiedicată punerea în mișcare a acțiunii penale!
Procurorul a mai avut de anchetat acuzațiile venite din partea reprezentanților aeroportului clujean făcute împotriva celor de la Biroul de Poliție Transporturi Aeriene Cluj și a celor din cadrul CJ Cluj. Nici în cazul acestor acuzații nu a fost posibilă începerea unor acțiuni penale împotriva celor vizați pentru că ”nu s-au întrunit elementele de tipicitate”. Procurorul încheie cu mențiunea că, oricum încălcarea măsurilor de distanțare fizică constituie o contravenție, iar ordonanța privitoare la decretarea stării de asediu și urgență a fost declarată neconstituțională.
Astfel că dispune clasarea cauzei. Cheltuielile judiciare calculate cu ocazia acestei anchete au fost 69,85 de lei. Banii au fost plătiți de stat.
Procurorii clujeni puși să ancheteze vidul
În paralel cu investigațiile derulate de Parchetul de pe lângă curtea de Apel Cluj, în parlament s-a constituit o comisie de anchetă, formată din politicieni, care s-au hotărât să verifice și ei situația creată de ”exodul” intempestiv al muncitorilor sezonieri.
Preşedintele Comisiei de anchetă, senatorul PSD Ştefan Radu Oprea, a declarat că la audiere, Prefectului Clujului, Mircea Abrudean, a spus că a existat un vid legislativ şi disfuncţii majore în comunicare. El le-a mai transmis membrilor comisiei că responsabilitatea pentru blocajul care s-a creat la Aeroportul din Cluj-Napoca nu era a directorului, aşa cum a afirmat Ludovic Orban, deoarece aeroportul se află în subordinea Consiliului Judeţean.
Comisia parlamentară de anchetă a fost înfiinţată pe 30 iunie şi îşi propune să verifice atât legalitatea deplasării a mii de români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile de origine, unele în carantină, către Aeroportul Cluj Napoca, precum şi implicarea în această operaţiune a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei sociale.
Ordonanțe care se bat cap în cap
Procurorul enumeră ordonanțele care au stat la baza decretării stării de urgență și arată că, în pofida faptului că intră în contradicție cu măsurile luate în perioada respectivă, guvernul emite o ordonanță militară prin care sunt permise operarea curselor de avion pentru transportul muncitorilor sezonieri către alte state.
”Ulterior, fără să intervină vreo modificare a situației epidemiologice, respectiv fără să fi dispărut necesitatea prevenirii răspândirii comunitare a infecției, a fost emisă ordonanța militară 7/04.04.2020 prin care au fost permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni, prin curse neregulate, pentru transportul lucrărilor sezonieri din România către alte state, în timp ce, concomitent, a fost suspendată sau a fost prelungită suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre mai multe țări (printre care și Germania) și din acest țări spre România. Rațiunea acestei măsuri nu a fost explicată în conținutul ordonanței militare, ce reprezintă un act administrativ normativ a cărui oportunitate nu poate fi pusă în discuție în cadrul procedurii de urmărire penală”, arată procurorul.
România este văzută la nivel internațional drept “Raiul Pedofililor”. Nu de azi, nici de ieri, ci de aproape 20 de ani. Francezi, elvețieni, italieni, olandezi, britanici, germani, americani și alții, au o pasiune aparte pentru a poposi pe meleagurile României special pentru a întreține acte sexuale cu copii. Oameni cu cariere onorabile, de altfel, printre ei s-au numărat inclusiv pastori. Pe lângă asta, ei mai au ceva în comun- lejeritatea pedepselor sau chiar absența lor, care se observă cu oroare și la Cluj.
Pedofili, abuzatori sexuali și violatori acționează fără stânjenire în România. De vreo 20 de ani, România poartă emblema Paradisului Pedofililor. În țară se pune și problema părinților care își agresează sexual copiii în schimbul unor sume de bani din partea pedofililor străini. Doar în luna decembrie a anului trecut, 35 de copii au fost victimele sesizate ale unor astfel de evenimente.
Cluj- paradisul pedofililor?
O anchetă realizată de unul dintre reporterii Gazeta de Cluj în anul 2018, a adus la lumină o statistică îngrozitoare: în instanțele din județul Cluj existau la acel moment 90 de procese pe seama acestei infracțiuni.
Conform datelor cumulate atunci, în peste 60% dintre aceste cazuri, pedepsele date de judecătorii clujeni au fost doar cu suspendare. Cu alte cuvinte, pedofilii de la vremea respectivă au scăpat fără a petrece nici măcar o zi în închisoare.
Multe dintre cazurile de acest fel au loc în cadrul familiilor dezorganizate, iar Direcția generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, care ar trebui să se implice activ în cazul protecției minorilor care sunt victimele unor astfel de abuzuri, a formulat în 10 ani de zile doar 3 cereri de decădere din drepturile părintești a celor vinovați de pedofilie și abuz sexual, după cum arată ancheta realizată în anul 2018 la Cluj.
“Obiectul muncii noastre este copilul, în speță, deoarece partea de agresori intră pe partea de cercetare penală. (…) Însă noi facem decăderile din drepturile părintești numai pentru copiii care intră în sistemul de protecție”, a susținut purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.
Alte declarații din partea DGASPC Cluj referitoare la acest subiect au fost promise reporterului Gazeta de Cluj în viitorul apropiat.
Instituția DGASPC „susține mărirea pedepselor pentru această categorie de infractori.”
DGASPC Cluj „condamnă orice acțiune în care un adult se angajează în activități sexuale cu copii. Subliniem faptul că abuzul sexual este una dintre cele mai mari traume pe care copilul le poate suferi, cu impact psihologic major, mergând până la tulburări în sfera psihică în viața de adult.
Sumarizând, un copil expus abuzului sexual este afectat pe toate planurile vieții- fizic, emoțional, psihologic, social (stimă de sine scăzută, tulburări alimentare, de comportament, probleme de integrare și abandon școlar, comportamente sexualizate, manifestări hetero- și autoagresive, depresie, anxietate, tulburări de nutriție, etc).”, transmite instituția în cauză.
În luna curentă s-au înregistrat deja la Cluj-Napoca două victime ale unor agresiuni sexuale, un băiat și o fată, inculpații find tot doi la număr.
Continue încercări de a înăspri pedepsele în cazul pedofililor
În anul 2007, deputatul PNL Adrian-Sirojea atrăgea atenția asupra pericolului ce urma să ia amploare în România: ”De pe internet poţi afla, cu o minimă marjă de eroare, cum şi cu cât poţi cumpăra un copil din România, cum îl poţi trece graniţa, cât plăteşte un pedofil pentru închirierea unui copil etc”.
În 2009, a izbucnit un scandal după ce Comisia prezidențială pentru analiza riscurilorsociale şi demografice din România recomanda dezincriminarea drogurilor ușoare și a prostituției.
Era vremea când deputatul Eugen Uricec avertiza că ”după 1989, deschiderea frontierelor ţării a făcut din România o reală oportunitate pentru grupările de crimă organizată, specializate în traficul de carne vie, producţie pornografică cu minori sau pedofilie. Din păcate, autorităţile române nu au fost pregătite suficient pentru a face faţă unor astfel de provocări ale crimei organizate, ştiindu-se că în domeniul traficuluide persoane şi al pornografiei se rulează sume mult mai mari decât în domeniul infracţional al traficului de droguri”.
În anul 2012, deputatul Ștefan Pirpiliu propunea printr-o lege castrarea chimică a violatorilor de copii și înăsprirea pedepselor. ”Măsura se regăseşte în legislaţia unor ţări precum Polonia, Cehia, Federaţia Rusă, SUA, fapt ce denotă preocuparea statelor pentru crearea unui sistem legislativ omogen de protecţie a minorilor împotriva abuzului sexual” spunea deputatul pe atunci. Nu a avut succes.
În 2014, liberalul Virgil Guran declara la rândul său: ”L-am întrebat pe ambasadorul Marii Britanii cum s-ar simţi dacă televiziunea publică, TVR 1, ar prezenta acele cazuri izolate ale pedofililor englezi sau ale beţivilor englezi care vin uneori în România şi fac exces de băutură, ca fiind un fenomen de masă şi să-i catalogăm pe cetăţenii britanici ca nişte pedofili, ca nişte beţivi”.
Actualul europarlamentar Tudor Ciuhodaru, atrăgea atenția pe când era deputat: ”Noul Cod penal nu sancţionează actul sexual şi coruperea sexuală a minorilor dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte trei ani. Şi, totodată, noul Cod penal nu prevede nicio sancţiune atunci când actul sexual sau coruperea sexuală are drept consecinţă moartea sau sinuciderea victimei”. Proiectul său de lege pentru însprirea pedepselor a căzut, desigur.
În februarie anul trecut, deputatul PMP Ionuţ Simionca declara în parlament: ”Există situaţii în care legile nu pot să fie niciodată îndeajuns de severe. Şi când spun acest lucru mă gândesc, înainte de orice, la infracţiunile care privesc abuzurile sexuale asupra copiilor. În urmă cu două zile, am citit o ştire absolut revoltătoare – procurorii au clasat dosarul în care Cristian Pomohaci era anchetat pentru pedofilie, pe motiv că infracţiunile pe care fostul preot le-ar fi comis sunt prescrise, întrucât s-ar fi petrecut în urmă cu 10 ani. Tot din presă am aflat că, în România, conform statisticii oficiale furnizate de Ministerul Justiţiei condus de Tudorel Toader, există peste 500 de pedofili în libertate, care ar trebui să fie în închisoare. Fie că vorbim despre vechiul Cod penal al PCR, adoptat în 1968, de cel adoptat în 2009, când ministrul justiţiei era Cătălin Predoiu, de Codul penal din 2016, promovat de ministrul justiţiei, Raluca Prună, sau de Codul penal din 2018, promovat de domnul Dragnea şi domnul Iordache, toate au prevăzut pedepse prea blânde pentru agresori”.
Toamna trecută, deputatul liberal Andrei Gheorghe susținea în Parlament: ”Actualul sistem judiciar din România este foarte permisiv cu criminalii, cu violatorii, cu pedofilii. România este o ţară unde pentru un psihopat care omoară copii se vorbeşte de tot felul de drepturi ale omului, dar este o ţară unde o bătrână care vindemărar este săltată cu mascaţii, ori un bătrân care mută ţăruşul unui gard ajunge săltat la puşcărie”.
În iunie 2020, deputata USR Cristina Iurişniţi susține prompt: „Este inacceptabil ca într-o ţară membră a UE şi NATO, cei care au comis fapte violente, de la crime la violuri, pedofilie, trafic de persoane, să poată scăpa fără o pedeapsă cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau pedepse cu suspendare. Tocmai de aceea, vă solicit sprijin pentru dublarea pedepselor şi eliminarea prescripţiei pentru infracţiuni care privesc abuzuri sexuale asupra copiilor,astfel încât un al doilea caz Pomohaci să nu mai fie posibil în România”.
Copiii ca o pradă. România încă speră să întrevadă lumina de la capătul tunelului
Astfel, se votează în 2020, într-o primă fază, legea care mărește pedepsele pentru abuzatori, violatori și pedofili. Nu se pune problema unei prea mari bucurii deoarece Guvernul Orban a sesizat legea la curtea Constituțională a României, pe motiv că legea „instituie un tratament discriminatoriu între persoanele care au comis infracțiuni de o gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate rațiuni obiective pentru alegerea acelor infracțiuni care urmează a fi imprescriptibile”.
deputat PNL Cluj, Cristina Burciu
„Sesizarea Guvernului la CCR a legii care majorează pedepsele pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor este una corectă și pertinentă, deoarece ea se referă la imprescribilitatea răspunderii penale pentru infracțiunile de viol și act sexual cu un minor, aflată în contradicție cu soluțiile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracțiuni din domeniu.
Sesizarea trimisă de Guvernul României la Curtea Constituțională nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, așa cum rău intenționat au interpretat unii politicieni aflați într-un ridicol elan electoral, manifestat prin manipulări grosolane.
Concret, Executivul dorește eliminarea oricăror suspiciuni de ordin constituțional, sesizarea nereferindu-se la majorarea pedepselor propuse prin lege, ci la un amendament introdus în cadrul dezbaterilor parlamentare, care aduce atingere noțiunii de prescripție a răspunderii penale.
Astfel, soluția legislativă privind imprescribilitatea răspunderii penale pentru infracțiunile de viol și act sexual cu un minor vine în contradicție cu prevederile legislative existente în Codul penal în cazul celorlalte infracțiuni din același domeniu (având același obiect juridic), precum cele de trafic de persoane (art. 210 din Codul penal), trafic de minori (art. 211 din Codul penal), proxenetism (art. 213 din Codul penal), agresiune sexuală (art. 219 din Codul penal), pornografie infantilă (art. 374 din Codul penal), care ar urma să fie în continuare supuse prescripției răspunderii penale.
Deoarece doar violul și actul sexual cu un minor sunt imprescriptibile, acest fapt ar putea avea drept consecință discriminarea victimelor acestor infracțiuni.
În niciun caz nu îi iertăm pe agresorii sexuali, doar ne asigurăm că legea e suficient de clară ca să nu scape cu tertipurile juridice pe care le blamam cu toții”, a declarat pentru Gazeta de Cluj deputatul PNL Cluj, Cristina Burciu.
“În concluzie, sesizarea Guvernului la CCR a urmărit respectarea principiilor constituționale, prin eliminarea vulnerabilităților de ordin constituțional și a efectelor negative rezultate prin potențiala aplicare eronată a acestora”, a conchis deputatul PNL.
Marta Petreu, una dintre cele mai cunoscute personalități din domeniul literaturii din Cluj Napoca, a fost amenințată, timp de mai mulți ani, de criticul literar și profesor universitar din Oradea, Mircea Morariu. Într-un final, Petreu a depus o plângere penală, dar procurorul a decis să renunțe la urmărirea penală pe motiv că… hărțuitorul a recunoscut fapta, nu are antecedente penale, e integrat în societate și riscul ca acțiunile să degenereze e scăzut! Procurorul din acest dosar este Mircea Sendroni, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca. El s-a ocupat și de clasarea dosarului în care Ioan Codreanu, un om de afaceri clujean în etate, a fost acuzat și condamnat pentru pedofilie.
Marta Petreu a fost hărțuită pentru o bună perioadă de timp de criticul literar și profesorul universitare orădean Mircea Morariu.
Ea a primit nenumărate mesaje, de-a lungul unei perioade îndelungate de timp, în care era batjocorită și, în opinia ei, amenințată cu moartea.
Într-un final a depus o plângere pentru amenințare, iar procurorul care s-a ocupat de dosarul ei, Mircea Sendroni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a decis că nu există niciun pericol ca amenințările să se transforme în fapte pentru că autorul lor este… un om cult!
Potrivit soluției de clasare, în primele 6 luni ale anului 2018 scriitoarea a primit 55 de mesaje. Numărul de telefon de pe care au fost trimise SMS-urile a fost identificat ca fiind a criticului de teatru Morariu Mircea Emil care a fost audiat și a recunoscut că el a trimis mesajele. ”Suspectul a recunoscut săvârșirea infracțiunii, menționând că nu a existat vreun motiv concret pentru care a transmis respectivele mesaje către persoana vătămată”, arată procurorul.
Însă, magistratul a considerat că, în pofida faptului că a fost comisă o infracțiune, ”apreciez că nu există interes public în continuarea urmăririi penale, trimiterea în judecată fiind o soluție nejustificată în dosar”, se arată în ordonanța de clasare.
”În primul rând, infracțiunea de hărțuire este pedepsită cu închisoarea de la 3 la 6 luni sau cu amendă. În al doilea rând, în raport cu criteriile interesului public menționate în mod expres în cadrul art. 318 alin. (2) și (3) C.proc.pen, se observă că prin identificarea autorului starea de temere pe care a resimțit-o persoana vătămată nu mai este exacerbată, stabilindu-se astfel cine este la originea mesajelor și cu ce scop a acționat în acest mod. În acest ultim sens, trebuie precizat că scopul transmiterii acestor comunicații a fost mai degrabă de șicanare a victimei și nu au constituit acte prealabile comiterii unor infracțiuni mai grave. Suplimentar, autorul este la rândul său profesor universitar și nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca acțiunile suspectului să degenereze sunt scăzute (n.red. corect: „este scăzut”). Astfel, apreciez că prezențele demersuri judiciare sunt de natură a-i atrage atenția suspectului asupra consecințelor acțiunilor sale și constituie un avertisment pentru conduita sa viitoare. Având în vedere materialul de urmărire penală, rezultă că în cauză sunt aplicabile prevederile art 318 C. pr. pen., cu consecința lipsei interesului public în urmărirea infracțiunii de hărțuire”, își motivează procurorul clujean decizia de renunțare la urmărirea penală. Pentru acest dosar cheltuielile judiciare calculate au fost de 53 de lei, bani pe care i-a plătit Mircea Morariu.
Invitație în Paradisul Literar
Dintre cele peste 100 de mesaje primite de Marta Petreu pot fi amintite următoarele:
„07.03.2018, orele 14:09:17“/
Marta, sunt nervoasă, revoltată, sufocată de indignare! Cei de la observatorul cultural au ignorat și romanul tău, și cel al lui Stelică Tănase! Cîtă nedreptate! Elena Vijulie“.
În altele, mă căina batjocoritor pentru că nu sînt invitată la tîrgurile de carte:
„17.03.2018, orele 17:31:43/
Vai, Marta, stau în casă, afară plouă. Unii sunt la Paris, alții la Leipzig, numai noi, romancieri ai anului 2017, stăm acasă și mîncăm răbdări prăjite“ (ca semnătură, numele unui cunoscut prozator român în viaţă).
În preajma zilei mele de naştere, mi-a făcut un „cadou“ care sună aşa:
„09.03.2018, orele 16:54:37/
Am scris o minunată cronică la romanul tău. A apărut în Paradisul literar. Ți-o arăt cînd ajungi la noi. Mihail Petroveanu“.
Deoarece Mihail Petroveanu a murit la cutremurul din 1977, deoarece revista „Paradisul literar“ nu a existat niciodată, era clar că mă invita să trec în lumea celor morţi; recunosc, un asemenea SMS, prin care eram invitată să mă întîlnesc cu un scriitor mort acum mai bine de 40 de ani, mi s-a părut născut din ură şi m-a înspăimîntat. În dimineaţa zilei de 19 aprilie 2018, la orele 10:19:44, zi cînd erau alegeri prezidenţiale la Uniunea Scriitorilor din România, în timp ce urcam scările către Filiala Cluj a U.S.R., pentru votare, am primit următorul SMS de avertizare: „Ai grija cum votezi!“; tîlcul complet al avertismentului l-am aflat numai mult mai tîrziu: hărţuitorul meu era cuprins de-o ură vie şi activă faţă de unul dintre candidaţi, fapt cunoscut de mulţi din urbea lui de domiciliu. În alt mesaj, sînt întrebată dacă am primit carne, pască, brânză, ouă de la P.S.D. de Paşti. Şi aşa mai departe”, arată Marta Petreu într-un punct de vedere exprimat în Revista Apostrof a Uniunii Scriitorilor din România..
CV-ul hărțuitorului
Mircea Morariu
Mircea Morariu este profesor universitar de literatură franceză la Departamentul de limba şi literatura franceză şi germană al Facultăţii de Litere – Universitatea din Oradea, de membru al UNITER şi al AICT – Teatrologie. A primit nominalizări în două rânduri la Premiul de critică teatrală la Gala premiilor UNITER: Premiul UNITER pentru critică teatrală în anul 2009, respectiv în 2013. Este, de asemenea, posesor al Diplomei de onoare acordată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural (2010).
Marta Petreu: ”Mă îndoiesc că legea este dreaptă!”
Nu am fost singura persoană hărţuită. Dar am fost singura care, avînd atunci încredere în legile şi instituţiile statului, m-am adresat Poliţiei pentru ajutor.
În conformitate cu legea, procurorul a decis că nu se începe urmărirea penală. Aşa e legea. Contează şi convingerea proprie a procurorului de caz.
În conformitate cu legea, aştept o hotărîre a „judecătorului de cameră preliminară“. Consultînd un om din domeniu, am aflat că hotărîrea asta poate veni oricînd, cîndva, de acum şi pînă cam peste un an.
Admit că, în ritmul lor, Poliţia şi Procuratura au acţionat în cadrele legii.
Mă îndoiesc că în România legea privind acest gen de fapte este dreaptă”, spune Marta Petreu.
Procurorul a clasat plângerea făcută împotriva unui afacerist clujean acuzat de pedofilie
Procurorul Mircea Sendroni s-a ocupat și de plângerea penală făcută de mama a două fete, care la data respectivă aveau 12 și, respectiv, 14 ani, în care îl acuza pe omul de afaceri clujean Ioan Codreanu de act sexual cu un minor, corupere sexuală şi perversiune sexuală. Bărbatul a fost surprins în timp ce se afla într-o parcare situată din Cluj-Napoca și întreţinea un act oral cu minora C. A-M în autoturism, după care i-a dat suma de 200 de lei drept plată. În cadrul procesului, procurorul Mircea Sendroni a clasat cauza privind pe Iosefina Oana Carmen Moldovan (acuzat de mărturie mincinoasă) şi pe Ioan Codreanu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii şi săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă, respectiv aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate de fals în declaraţii şi săvârşirii infracţiunii de complicitate la mărturie mincinoasă. Mama fetelor abuzate a contestat soluția dată de procuror, dar Judecătoria Cluj Napoca i-a respins plângerea.
După fenomenul Colo, în avalanșa online-ului se conturează și alte extreme mascate, precum cea a bărbatului așa-zis alpha. Sub această aparență se ascunde un bărbat din Timișoara, care, după experiențele povestite de tinere din Timişoara şi nu numai, nu ar fi decât un obsedat sexual. În ochii acestuia, bunul simț și respectul reprezintă o condiționare socială. Probabil așa se “poartă” în lumea virtuală.
Bogdan Ștefan este un tânăr din Timișoara care ar fi, după spusele sale, sex coach. După fenomenul Colo, fenomenul bărbatului alpha- statut pe care tânărul și-l asumă, este o prezență online care stârnește controverse din cauza contrastului esență-aparență.
Când faptele vorbesc, cuvintele sunt nimic
Bogdan Ștefan susține pe contul său de Instagram, unde se bucură de atenția a peste 3000 de urmăritori, că este împotriva abuzului contra femeii, însă, în realitate, acesta amenință femei în privat cu viol și bătăie.
Una dintre femeile care au avut parte la un moment dat de o interacțiune cu el a trimis mai departe un clip video în care a filmat (o parte din) conversația cu “zeul sexului”, în cadrul căreia acesta o amenința cu viol.
“Mamă, frate, (…) dacă te vedeam la o nuntă cu rochia asta direct viol îți dădeam, jur”, sunt parte dintre amenințările tânărului Bogdan Ștefan.
“Acum 3 zile stăteam pe Instagram și văzusem un story la o fată pe care o urmăream și în care era un screenshot al unei postări de-a tipului. Am fost curioasă și am intrat la el pe profil să văd despre ce e vorba. (…) E inacceptabil, pe blog să spui că ești împotriva abuzului asupra femeilor și în realitate ameninți fete cu bătaia și violul la orice ocazie. (…) <toate postările lui decente de pe blog>, din punctul meu de vedere, au valoare 0 din moment ce afirmă că e în stare să “bată femei dacă le pute p**a.” ”, concluzionează o tânără din Cluj-Napoca, după ce a urmărit activitatea lui Bogdan în mediul online.
Abordarea în privat a lui Bogdan Ștefan creează tevatură
Inițial, Bogdan Ștefan avea cont public pe Instagram, după care și l-a făcut privat, limitând accesul persoanelor din mediul online la pagina sa.
În contrast cu mizeriile misoginiste ce se regăsesc în mesaje pe care acesta le trimite fetelor, pe contul său de Instagram are și postări decente, inclusiv pe blogul de tumblr. Păcat, însă, că acestea nu mai cântăresc nimic în momentul în care faptele sale bat textele postărilor de pe social media. Mai ales după ce jură că ar viola.
Mai multe fete, inclusiv din orașul natal al tânărului, au povestit despre experiențele lor cu Bogdan Ștefan.
“Vaai, îl știu și eu pe ăsta. E un frustrat și își încearcă norocul cu oricine apucă. E dinTimișoara tipul. Acum câțiva ani, când eram și eu naivă, să zic așa, eram în clasa a 9 a cred… și făceam naveta la sat… Mai aveam de așteptat câteva ore până aveam autobuz să merg acasă și m-a chemat la el să jucăm un joc (unul despre care vorbeam noi în perioada aia) și după a început cu tot felul de avansuri și m-am grăbitsă plec. Și vorbea urât despre toate fetele care îl refuzau… toate erau curve, grase, urâte, etc…”, a povestit una dintre fetele care au picat în plasa #sexcoachalpha-ului.
“Faceți ceva (…), mi se pare ireal și horror să asculți o astfel de persoană”
O altă tânără atrage atenția asupra comportamentului neadecvat al lui Bogdan Ștefan și atenționează alte tinere pentru a nu pica în plasa timișoreanului.
“Am vorbit cu tipul ăsta cred că maxim o săptămână pentru că îmi scria non stop și am zis din bun simț să îi răspund. E din Timișoara, un obsedat sexual care se crede zeul sexului și un bărbat mai bun ca el n-o să găsești în toată viața ta.”, declară cu ironie una dintre victimele aparențelor de pe social media ale lui Bogdan.
“Am ieșit la un pahar de vin cu el, a fost horror. L-am mințit că sunt pe stop ca să mă lase în pace și nu s-a lăsat, imaginează-ți. Norocul meu era că am fost la mine în apartament așa că i-am băgat duma că trebuie să mă trezesc devreme. A trebuit să-l mint că ne vedem diseară ca să iasă afară pentru că altfel n-ar fi plecat sub nicio formă. Este un tip super demanding și crede-mă- nu e nimic special la el. Pur și simplu el consideră bunul simț și respectul o condiționare socială.
Fetelooor, stați departe de el. Faceți ceva pentru că mi se pare ireal și horror să asculți o astfel de persoană.”, subliniază tânăra.
Mai multe persoane încearcă blocarea contului său, însă fără succes
Îngrijorător este faptul că din momentul în care diferite persoane de pe social media au început să-l posteze în ideea ca oamenii să îl evite, numărul de urmăritori ai lui Bogdan Ștefan (pe Instagram) continuă să crească.
Mai multe persoane au încercat să îi blocheze contul, nefiind un om care ți-ar putea garanta siguranța, însă fără succes. Contul său nu poate fi închis atât timp cât respectă cerințele acestei platforme de socializare. Lup în blană de oaie, Bogdan Ștefan continuă să posteze pe rețeaua sa de socializare diverse pe tema educației sexuale, în timp ce în conversațiile sale cu diverse fete își permite să le calce în picioare.
“Faptul că se încearcă blocarea contului meu, mă motivează și mai mult să continui ceea ce fac.”, se exprimă Bogdan Ștefan pe Instagram.
Tânărul este de părere că aceste acțiuni sunt rezultatul unei mentalități de peșteră. Iată ce mai spune acesta:
“Dacă nu știți ce am dreptul să postez, vă recomand să intrați pe @redtubeverified, @pornhub. (…) Industria porno e mai mare decât cea farmaceutică. (…) De ce? Dacă nu ar fi cerere, nu ar fi ofertă. (…) Însă problema asta este în țările slab dezvoltate sau care au fost controlate de comuniștii ce au creat aceste concepte pentru a controla oamenii mai ușor.”
“SUA, UK și Olanda au cele mai open-minded femei de pe tot globul”, susține tânărul.
“nu ne cunoaştem atât de bine”= condiţionare socială
“O să vedeți pe propria piele despre ce vorbesc și atunci o să înțelegeți că în România majoritatea aleg să trăiască cu mentalitatea de peșteră.”, conchide Bogdan Ștefan, semnându-se la final #sexcoachalpha.
“Nu e vorba că sunt eu misogin, e vorba de modul meu de a fi”
Așadar, femei cu “mentalitatea de peșteră” din Timișoara, susțin că Bogdan Ștefan le tratează ca pe niște cârpe, fără să dea prea mulți bani pe ele.
“E de la noi, din Timișoara, e un jegos. O prietenă de-a mea a avut o experință HORROR cu el, acum vreo 3 ani de zile. Ea a fost super drăguță și a vrut să o ia gen ușor, că îi dădea vrăjeală bună. Până a ajuns la el să facă clătite sau ceva de genul… Și se uita la ea ca un obsedat sexual… Nu mi-a spus mai departe ce și cum s-a întâmplat. Doar că a plecat acasă foarte speriată..”, povestește una dintre timișorene.
“Probabil te-ai plictisit la câte mesaje ai primit de la fete din Timișoara. Și pe mine m-a abordat tipul ăsta, dar la mine a fost o conversație cât de cât normală, mă chemase la el la vin și i-am zis că nu pot, că poate altădată, eu știind ce reputație are și că abordează absolut toate fetele, cel puțin din Timișoara. A mai insistat zilele următoare și i-am zis că am iubit ca să scap de el și mi-a zis că el nu e gelos, deși i-am zis că iubitul meu e. Repet- i-am zis că am iubit doar ca să mă lase în pace, și a mai zis ceva de threesome, dar a renunțat relativ repede.
El cică e mare sex coach și alpha male, dar vorbește cu fetele ca și când ar fi ultimele cârpe… Ce e și mai trist e că unele fete chiar sunt atrase de el și de ce face el…”, atrage atenția o alta.
“Nu e vorba că sunt eu misogin, e vorba despre modul meu de a fi. (…) M-am săturat de mentalitatea de turmă şi condiţionare socială în care toţi trebuie să fim la fel pentru că aşa e normal. Nu dragilor, normal e ce consideri tu, ce îţi place ţie ş ice te face pe tine fericit. Cu condiţia ca asta să nu facă rău altor oameni.”, subliniază Bogdan Ştefan.
Iar acum, bineînţeles, se ridică următoarea problemă- a făcut normalitatea lui Bogdan Ştefan- jigniri, ameninţări cu viol, bătaie- rău oamenilor? Da, altfel nu existau atâtea tinere (“frustrate”, în opinia subsemnatului) care să sesizeze comportamentul bărbatului alpha. Ataşăm în continuare şi alte screenshot-uri pe care surse le-au trimis către reporterul Gazeta de Cluj.
conversaţie online cu Bogdan Ştefan
conversaţie online cu Bogdan Ştefan
conversaţie online cu Bogdan Ştefan
Mai multe tinere, inclusiv din Cluj-Napoca, doresc să se mobilizeze pentru a opri această lovitură a online-ului după viralul Colo.
“Vreau să contactez și ceva ONG-uri pe seama asta pentru că omul e periculos. Vreau să ajungă cunoscut, poate așa se va rezolva ceva”, a transmis o tânără clujeancă.
Feminismul a suferit de-a lungul timpul anumite schimbări, în funcție de interesele femeilor și de ramurile în care au resimțit discriminare. Ia conturul celor 3 valuri, primul a implicat votul și egalitatea politică, al doilea s-a axat asupra femeilor de culoare și femeilor din alte națiuni în curs de dezvoltare, dornice de solidaritate, iar ultimul a abordat inegalități financiare, sociale și culturale și a inclus campanii reînnoite pentru o influență mai mare a femeilor în politică și în mass-media. Cercetările recente scot în evidență un alt val care ia amploare tot mai mult, însă care, din punctul meu de vedere, nu reprezintă decât o distorsionare a valorilor pentru care feminismul a luptat.
Feminismul anului 2020 reprezintă nu neapărat o mișcare, cât un rezultat al unei mentalități dezvoltate în contextul unei anumite educații și unor anumite condiții sociale, culturale, etc.
Am pășit într-o lume atât de diferită din punct de vedere istoric chiar, față de lumea cu care generațiile anterioare au luptat. Am crescut fără a avea parte de o “introducere în realitatea barbară a istoriei” și consider că acest lucru se resimte pe toate planurile. În unele privințe s-ar putea remarca o evoluție pozitivă, dar din păcate vorbim și de anumite regresii.
Trăim, vorbind la modul general, în puf față de generațiile anterioare, ceea ce e foarte bine pe o parte, însă am devenit atât de axațipe această bună-stare încât suntem obsedaţi de prezent (nu voi atinge tematici psihologice), iar trecutul l-am cam dat uitării.Trăim într-o lume a prosperității materiale- nu fac referire la situația actuală a pandemiei- o lume a comfortului. Acest lucru își spune cuvântul inclusiv în cazul feminismului. Socrate a îndreptat la un moment dat o analiză în mod predilect în direcția principiilor sociale și deopotrivă morale, și a comentat modul în care valorile unei societăți influențează dramatic evoluția sistemului. Păcat că se remarcă un declin al valorilor pentru care femeile de altădată au luptat.
Ce a ajuns feminismul în 2020?
Cred că multe feministe sunt pasive. Noi, femeile, cele care susținem feminismul, nu mai suntem responsabile de lucrurile pentru care ar trebui să fim răspunzătoare. În primul rând, nu mai știm să fim modeste (a nu se confunda cu lipsa de putere, cu încrederea, fiindcă am aborda teme diferite) și- că tot îl menționam pe Socrate, nu mai știm nici feminine să fim. Blamăm bărbații, încercăm să le definim noi personalitatea. Cred că simțul realității începe să fie inhibat și tocmai din acest motiv se înregistrează un foarte mare regres în acest sens.
Revoluția le-a oferit femeilor libertate. Sunt pro libertate, sunt pro femeie masculină, sunt pro ce vrea să facă oricine vrea să fie liber. Însă libertatea înseamnă și asumare și responsabilitate.
Sunt egală cu bărbatul. Ce ar trebui să fac? Ar trebui să fiu capabilă să mă apăr, să cântăresc pericolul cum o face și un bărbat, să fiu atentă la anturaje, să nu aștept să vină cineva și să îmi dea pe tavă. Eu lupt pentru mine, dar desigur, de aici putem iniția mai multe discuții.
Menționam despre lipsa feminității pe care o critica filosoful grec. Vrei să fii masculină? Okay, ai libertatea de a fi masculină, sunt pro, dar dacă tot vrei, atunci nu fi numai la nivel de aparență. Nu cerși apărarea cuiva de undeva. Bărbații nu fac asta- îți place să fii masculină, atunci fii ca ei.
Îmi spunea cineva la un moment dat că feminitatea ar fi asociată cu supunerea, tăcerea și “a place bărbatului”, astfel încât o societate patriarhală și nedreaptă poate determina ca unele fete să se sature de ea. Am rămas de-a dreptul șocată, a fost întâia oară când am auzit o astfel de idee.
Eu cred cu tărie că a fi femeie, în adevăratul sens al cuvântului, te ridică pe un piedestal în ochii bărbatului. Nu cred într-o feminitate care să te denigreze în ochii unui bărbat, din contră. Nu suntem conștiente de puterea pe care o putem avea, pe care o avem de fapt, dar în care trebuie să știm să investim și în ce sens să o direcționăm.
Din cele mai vechi timpuri, se poate analiza puterea de influență a femeii. Pericle nu făcea nimic fără sfatul Aspasiei. În momentul în care legăturile cu Roma au fost rupte și s-a înființat Biserica Anglicană, în spatele deciziei regelui Angliei se afla o femeie.
O femeie poate avea o enormă influență asupra bărbaților. Femeile au un rol foarte important nu numai în ochii bărbaților, dar și în societate. Cleopatra l-a cucerit tocmaipe împăratul Romei cu mintea sa strălucită.
Raportându-ne la România- putem vorbi despre Regina Maria, se știe foarte bine- despre cei peste 100.000 de oameni de la Alba Iulia, despre discursurile pline de patos, despre reîntregirea neamului. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu se implica Regina Maria. Regina domina prin energia ei, prin frumusețea personalității ei.
Despre ce “asuprire” a uneia care vrea să fie femeie vorbim? Femeile au făcut istorie. Nu întruchipează mișcarea feministă ideea de a fi liberă, de a fi puternică, de a risca?
Sunt de părere că prea ne ținem în palme una pe cealaltă și pasăm mingea la bărbați, când de fapt noi suntem cele care ar trebui să preluăm frâiele. Cred că trebuie să învățăm să ne asumăm rezultatul propriilor fapte, în special noi, generația tânără.
Rar putem vorbi, de exemplu, despre un viol în momentul în care ieși seara cu el la oîntâlnire, iar bărbatul te invită în apartamentul lui. Dat fiind faptul că tu-i accepți invitația, în mod evident îi transmiți acordul de a te culca cu el. Cred că într-o astfel de situație bărbatul are tot dreptul să creadă că tu ești de acord să te culci cu el. Bineînțeles că între timp te poți răzgândi și nu este normal ca cineva să se impună sexual asupra ta. Ca să nu existe interpretări, subliniez că nu vorbesc despre minori și nici despre cazuri reale de viol și agresiune sexuală. Violatorii şi agresorii ar trebui să putrezească în închisoare.
Generația nouă de femei care susțin feminismul este foarte ușor de ofensat, din punctul meu de vedere. Noi ar trebui să ne asumăm inclusiv gesturile, limbajul non-verbal de care ne folosim ca să transmitem anumite mesaje. Obsedații sexual încă circulă liberi pe străzile din România. La fel cum o fac și psihopații. Societatea în care ieșim când trecem pragul, nu egalează mediul familial de acasă.
Rolurile oamenilor noilor generații, indiferent de sex, încep să devină rezultatul unei presiuni ale anturajului. Credem că-i putem îndoctrina pe bărbați cu anumite idei, îi responsabilizăm pe ei pentru faptele noastre. Luptăm, parcă legate la ochi, pentru schimbarea cursului natural al unor lucruri care n-au de-a face în niciun caz cu feminismul.
În feminismul anilor 1920-1930, o perioadă care mie îmi place foarte mult, femeile au admirat ceea ce făceau bărbații. Nu exista ideea de a călca în picioare personalitatea unui bărbat, așa cum se întâmplă în prezent.
Amelia Earhart, prima femeie pilot care a traversat Atlanticul era o feministă înrăită. Înscrisă inclusiv ca militantă pentru susținerea drepturilor femeii și totuși, nu a îndrăznit niciodată să renege ceea ce înseamnă prin definiție, în primul rând, un bărbat, sau să îl blameze pentru diverse care nu aveau de-a face în esență cu el. Amelia l-a chiar privit cu deosebită stimă și admirație pe Charles Lindbergh.
Cred că se ignoră intenționat- pentru că mi-ar fi greu să cred că o persoană evită dingreșeală în acest caz- natura umană, cum e omul de la creație. A defini bărbatul în funcție de propriile noastre gusturi- a impune ideea noastră de masculinitate asupra bărbatului este, din punctul meu de vedere, o foarte mare înșelăciune. Există diferențe consistente între un bărbat și o femeie din punct de vedere al rădăcinilor biologice, al hormonilor, de care trebuie să se țină cont. Există diferențe chiar și la nivel neuronal. De-a lungul istoriei, bărbații și-au dat inclusiv viețile pentru femei și copii. Cum să ne permitem să redefinim noi, femeile, masculinitatea unui bărbat?
Sunt de părere că acest val de feminism care ia din ce în ce mai multă amploare este unul foarte toxic și ridicol. Faptul că nu deosebim ceea ce promovează feminismul de dorințele noastre de a schimba ciclul natural al unor lucruri, reliefează în același timp și necunoașterea propriei identități. Simpla revendicare a unor drepturi nu trebuie confundată cu doctrina.
De-a lungul anilor, patronul Vitacom, Vasile Andrei Vita, a fost subiectul unor numeroase dispute și neînțelegeri. Omul de afaceri continuă să insiste în abuzurile sale și calcă în picioare drepturile la proprietate privată a locatarilor din cartierul Bună Ziua. Astfel, patronul Vita pune în pericol inclusiv copiii proprietarilor de pe Camil Petrescu, după cum relatează locatarii zonei. Patronul insistă cu nesimțire să abuzeze de anumite servicii la care, în mod normal, nu are drept.
Un proiect imobiliar al subsemnatului cu blocuri dorite în cartierul Bună Ziua, într-o zonă de case, nu a încins spiritele numai în cadrul ultimei ședințe online a Comisiei de Urbanism a Primăriei, ci inclusiv în rândul locatarilor cartierului în cauză.
Beneficiarii acestui proiect de dezvoltare imobiliară sunt Vita Vasile Andrei, Vita Tatiana Tamara, alături de SC VITACOM IMPORT-EXPORT SRL și SC INOVA PRIME GREEN SRL.Vasile Andrei Vita, patronul Vitacom, socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, pus la punct cu avocați, susține că deși tot el a dezvoltat în proximitate case, acum dorește locuințe colective în Bună Ziua.
ședință Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj Napoca- sursă actualdecluj.ro
Vecinii de pe străzile din jurul proiectului de imobiliare i-au cerut primarului Emil Boc să nu permită amenajarea de blocuri lângă casele lor. Locatarii de pe arterele Camil Petrescu și Pompiliu Teodor, artere private, au participat prin reprezentanți la Comisia de Urbanism pentru a semnala faptul că viitorul proiect imobiliar, așa cum a fost conceput, le va afecta calitatea vieții.
Vita recurge la amenințări pentru a închide gurile locatarilor nemulțumiți
Cu toate că atât omul de afaceri Vita, cât și avocatul său au susținut că domnul în cauză ar avea o relație bună cu locatarii străzii Camil Petrescu, cetățeni au negat acest fapt, ba chiar unul dintre reprezentanții cartierului Bună Ziua a dezvăluit mai multe despre comportamentul deziluzionant al lui Vasile Vita.
“El tot susține- și inclusiv avocatul care îl reprezintă- că foarte bine s-a înțeles cu cei de pe strada Camil Petrescu, dar nici vorbă! Din contră, ne-a luat și alveola. Deci a fost un circ… Vă spun- strada fiind înfundată, făcusem pentru salvări, pompieri, ca să poată să treacă. Într-o zi a închis-o, domnule! Și a zis că dacă nu ne liniștim, face el o crescătorie de câini acolo. Ca să ne simțim bine în casele noastre…”, susține locatar al cartierului Bună Ziua.
Clujenii din Bună Ziua mai ridică și o altă problemă destul de importantă- posibilitatea deplasărilor locatarilor din zona în care se dorește dezvoltarea proiectului de imobiliare.
“Sper din tot sufletul ca atunci când se va apuca de acele construcții, să se construiască panouri de izolare fonică, din alea, ca să nu ne zburăm creierii pe aici din cauza lucrărilor. Pentru că acel proiect pe care vrea el să-l facă va dura o perioadă de … . Și bănuiesc că… va sparge strada noastră. Noi nu știu cum o să ajungem acasă- de exemplu!”, atrag atenția locatari ai cartierului Bună Ziua.
Persoanele de pe străzile din jurul spațiului dedicat proiectului de imobiliare se bazează pe autorități în vederea rezolvării acestei situații neplăcute. Până la momentul actual au încercat să rezolve evenimentele apelând la omenie, însă de o bucată de vreme, cu domnul Vita nu mai merge așa. La o eventuală colaborare omenească din partea acestuia nu mai speră nimeni.
“De-a lungul timpului noi ne-am tot gândit. De ce să facem scandal? Dar acum mi separe prea trasă de păr situația. Și de făcut ordine, nu vin eu să fac ordine la tine în curte. Oricum cu Vita nu poți discuta niciodată.
Eu am avut un meci la începuturi, când am venit într-o zi de la locul de muncă și era în dreptul trotuarului casei mele înfundat. Acum am și o crăpătură pe o grindă. M-am oprit în fața unui TIR. Și nu l-am lăsat să treacă.
Am vorbit cu avocata mea de la vremea respectivă și am încercat să rezolv cu Vita, m-am dus de nu știu câte ori. Nu discuți cu el, discuți numai cu administratorul care e omul lui de casă. Și ăla e foarte agresiv.
Și până la urmă s-a obținut închiderea acelei porți. Nu se putea să se permită să intre TIR-uri pe strada noastră pentru că nu avea fundația pentru așa ceva.
Noi ne-am angajat un avocat- și un arhitect ne va trebui- circul e destul de mare pentru că nu este omenesc ce se întâmplă. Vorba domnului primar- trăim în Cluj, trebuie să trăim cu toții, nu numai dezvoltatorii imobiliari. Toți suntem relativ pașnici pe strada aia. Copiii se joacă, nu au făcut rău la nimeni, dar să intri așa cu bocancii în viața omului parcă e deja prea mult.”, a declarat locator de pe strada Camil Petrescu.
Patronul Vita insistă cu tupeu în abuzurile sale
Vasile Andrei Vita, patronul Vitacom, a refuzat orice colaborare cu locatarii de pe strada Camil Petrescu în vederea unei reparări, asfaltări a drumului în cauză. Clujenii din zonă au pus mână la mână și până la urmă și-au asfaltat singuri propria alee, trecerea fiind ulterior închisă cu ajutorul unei porți. În ciuda refuzurilor sale constante de a contribui la investiția în acea alee, patronul insistă cu tupeu în abuzurile sale.#Patronul Vitacom se folosește de aleea, strada privată ce aparține unor locatari de pe strada Camil Petrescu încă de când s-a făcut linia continuă pe strada Bună Ziua.
“Noi ne-am asfaltat strada, el n-a dat niciun leu la treaba asta. Implantare de blocuri printre case. Și decizi tu ce faci pe proprietatea altuia, nu? Că n-a venit nimeni să ne-ntrebe sau să ne zică Domnule, uite ce vreau să fac, sunteți de acord?. Noi când l-am rugat să dea măcar un leu pentru asfaltarea aia, n-a dat nimica. Am făcut tot din banii noștri.”, a subliniat locatar al străzii Camil Petrescu, Bună Ziua.
Trecerea spre strada în cauză a fost închisă prin intermediul unei porți. De câteva zile a fost însă deschisă de către Vitacom pentru a putea trece pe acolo cu mașinile personale și de la firmă. În prezent, locatarii declară că patronul se folosește doar demașini mici, dar în trecut se folosea și de mașini mari.
Astfel, Vasile Andrei Vita se folosește de strada comună a locatarilor, pentru a trece pe acolo cu mașinile personale și pune în pericol inclusiv copiii care sunt mai mereu afară sau la locurile de joacă.
“Mai nou, a deschis poarta laterală care până acum nu avea voie să o folosească. N-au mai trecut camioane, n-au mai venit. Dar copiii erau afară pe la ora 17 și ceva. Eu, ieșind afară, am văzut poarta deschisă. Copiii la un moment dat au închis poarta. Președintele de stradă a întrebat totuși de ce e poarta deschisă. Iar răspunsul a fost de-a dreptul hilar- E linie continuă pe Bună Ziua. Linie continuă, dar până acum n-a deschis poarta.
Făcuse o filmare una dintre mămici. Și copii jucându-se pe-acolo… Un tip dă să iasă, până la urmă reușește cumva să iasă, deschide poarta. Cred că a primit indicații numai ca să ne streseze cu treaba asta.”, s-a exprimat locatar al străzii Petrescu.
Aproximativ 400 de autoturisme ar urma să folosească strada privată a locatarilor din Petrescu
Pe 30 iulie a avut loc o ședință online a Comisiei de Urbanism a Primăriei care a atins și tema zonei de trafic, dar “nu s-a finalizat nicicum”, așadar va mai avea loc o astfel de ședință pe data de 20 august.
Mai mult decât atât, Vitacom are un proiect de ansamblu de locuințe pe care vrea să îl construiască, iar ieșirea din ansamblu se face tot pe aceeași stradă a locatarilor, fără să le fi cerut cineva permisiunea sau acordul. Astfel, aproximativ 400 de mașini care ar circula din și înspre acel ansamblu, abuzând de aleea privată a locatarilor de pe Petrescu.
Punctul 3.8 al părții scrise din cadrul conferinței online ce a avut loc pe data de 30 iulie atrage atenția asupra unei propuneri de a se abuza de strada Camil Petrescu, care e proprietate privată, exprimându-se dorința de conectare la utilitățile deja existente.
“Aseară a fost o obiecție total inedită. Deci el vrea să unească trei străzi private ca să facă sensuri unice. Erau într-adevăr un studiu de trafic la aproximativ 400 de mașini. E o nebunie totală!”, sunt de părere locatarii din Bună Ziua.
Pe lângă toate acestea, locatarii străzilor de pe lângă proiectul de imobiliare scot în evidență și un alt abuz al patronului Vitacom.
„Se vede clar că în 2015, casele din capătul străzii noastre, cele 2 case de pe Costache Negri și parcela din spate Vitacom erau încadrate ca zone de case, acum apar zone de blocuri și industrială…”, transmit locatari ai zonei.
“Noi avem fiecare strada plătită, avem câte o bucată de stradă. Cât a fi… Nu e mare strada, are 9 metri și un pic, cât să parchezi o mașină și să poți să treci pe lângă. Noinu avem cu nimeni nimic, dar decizi tu ce faci pe proprietatea altuia?” conchid clujenii din Bună Ziua.
Deputatul Emanuel Ungureanu s-a prezentat, joi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a depune o plângere penală pe numele șefei SRTv, Doina Gradea, în legătură cu un schimb de terenuri în domeniul retrocedărilor. Pe scurt, este vorba despre o serie de ilegalități legate de un teren aparținând TVR Cluj în suprafață de 4.463 mp, situat pe strada Meziad din Cluj-Napoca, ce ar urma să fie oferit drept compensație pentru un teren în suprafață de 346 mp, aflat pe Calea Dorobanți 191, sediul TVR, revendicat de moștenitorii foștilor proprietari.
”Am venit la DNA să depun o plângere penală împotriva doamnei Gradea, şefa Televiziunii Române, cea care a încercat să înstrăineze un imobil din Cluj-Napoca, vorbim despre sediul TVR Cluj din Strada Meziad nr.4. (…) Este vorba de o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, acolo unde acum 12 ani, în urma unui schimb de terenuri, TVR Cluj a primit sediul unei şcoli, o şcoală care a rămas în paragină, nici TVR Cluj nu a folosit acel teren, nu s-a construit acolo nimic”, a declarat Ungureanu.
Deputatul USR o acuză pe Doina Gradea de corupţie, explicând că aceasta ar dori să dea la schimb un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro pentru un altul de la TVR Cluj care ar valora aproape 2.000.000 de euro.
”Şefa Televiziunii Române, Doinea Gradea, vrea să fure 4000 de metri pătraţi de la TVR Cluj, teren aflat pe strada Meziad nr. 4, pentru a-i oferi la schimb pentru un teren de 300 de metri pătraţi pe strada Dorobanţilor din Bucureşti! Pe înţelesul tuturor, Televiziunea Română vrea să ofere teren în Cluj-Napoca care valorează aproape 2 milioane de euro la schimb cu un teren din Bucureşti care valorează 750.000 de euro. (…) Gradea riscă să păgubească Televiziunea Română cu peste 1 milion de euro şi justiţia trebuie să reacţioneze imediat”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.
Acesta furnizează și cîteva explicații care relevă adevărata natură juridică a terenului și de ce nu este posibilă compensarea preconizată.
“Din anexa 2 din Legea numărul 41/1994, acest teren din Aleea Meziad din cartierul Mănăştur din Cluj Napoca nu face parte din imobilele aflate în proprietatea statului român şi date în baza legii în administrarea şi folosinţă a Societăţii Române de Televiziune. Mai mult, acesta nu este un imobil intrat în mod abuziv în proprietatea statului, ci este un imobil care a intrat în proprietatea Societăţii Române de Televiziune prin plata efectivă a unui preţ şi a altor operaţiuni juridice. Este evident că acest teren nu putea fi oferit spre compensare şi s-a realizat o confuzie între ceea ce înseamnă patrimoniul propriu al Societăţii Române de Televiziune cu patrimoniul Statului Român primit în administrare, ceea ce este o operaţiune abuzivă şi nelegală, aducându-se prejudicii patrimoniale enorme Societăţii Române de Televiziune”, a explicat deputatul USR.
Ce spune Doina Gradea
Într-un comunicat transmis de TVR se precizează că „prin Notificarea nr. 1615/2001, înregistrată la Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi depusă la Primăria Municipiului Bucureşti, moştenitoarele de drept au solicitat – în temeiul Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv, în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare – restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 346 metri pătraţi din parcela A. Hubert, parcul Mornand (str. Arhitect Grigore Cerchez, Bucureşti), teren care a fost preluat de Stat prin sentinţa penală nr.108/12.02.1953 pronunţată de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti, în dosarul nr.656/1952. Notificarea a fost respinsă prin Dispoziţia nr.11368/2009 a Primarului General al Municipiului Bucureşti.
Ulterior respingerii, moştenitoarele de drept au solicitat Tribunalului Bucureşti, în Dosarul nr.18015/3/2009, anularea Dispoziţiei prin care s-a dispus respingerea notificării. Prin Sentinţa civilă definitivă nr.1715/19.12.2014, instanţa de fond a dispus anularea Dispoziţiei nr.11368/26.03.2009 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti şi a obligat primăria să înainteze Societăţii Române de Televiziune, spre competentă soluţionare, dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluţionarea Notificării nr.1615/26.07.2001 formulate de către autorul reclamantelor, în temeiul Legii nr.10/2001.
Pe 16 februarie 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis SRTv dosarul administrativ nr.7095 având ca obiect soluţionarea Notificării nr.1615/2001. În temeiul aceluiaşi act normativ, la nivelul SRTv a fost înfiinţată Comisia internă pentru soluţionarea Notificării 1615/26.07.2001, cu completările aduse acesteia, prin care a fost pusă în vedere obligativitatea aplicării Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.12/2018, potrivit căreia ” (…) pot fi acordate în compensare şi alte bunuri decât cele menţionate în lista întocmită de entitatea învestită cu soluţionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă persoana îndreptăţită face dovada caracterului disponibil al acestora”. În acest context, persoanele îndreptăţite au adus în atenţie Comisiei analizarea echivalenţei pentru terenuri situate în Str. Moliere nr. 2, sector 1, Bucureşti, în Str. Dumitru Sergiu, Bucureşti, Sector 1, respectiv în Str. Meziad din Cluj. Echivalenţa suprafeţelor de teren solicitate a fost propusă de reprezentantul convenţional al moştenitorilor, conform legii, prin raportare la grila notarială valabilă la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013, în baza căreia se stabileşte posibilitatea acordării în compensare a altor imobile.
În ceea ce priveşte terenul situat în Cluj, Comisia a analizat varianta propusă de moştenitori şi a constatat imposibilitatea restituirii în natură a acestui imobil, cauzată de valoarea foarte mare a suprafeţei de teren sau a construcţiei solicitate şi, mai mult, în considerarea faptului că SRTv are efectuat un studiu de fezabilitate pentru a se proiecta şi pentru a se construi un platou de filmare de circa 2.000 de metri pătraţi, necesar realizării obiectivelor sale corespunzătoare serviciului public de televiziune, astfel cum acestea sunt statuate de lege. În concluzie, ţinând seama de împrejurările de fapt şi de drept care fac imposibilă restituirea în natură a imobilului-teren situat în Bucureşti, str.Arhitect Grigore Cerchez, sector 1, precum şi imposibilitatea compensării în natură cu alte imobile identificate de moştenitori, care aparţin TVR, în mod temeinic şi legal, Comisia a propus transmiterea dosarului conţinând Notificarea nr.1615/26.07.2001 şi documentele doveditoare către Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor în scopul stabilirii şi acordării, după caz, prin decizie a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, de măsuri reparatorii alternative prin echivalent pentru imobilul situat în Bucureşti, str. Arhitect Grigore Cerchez. Aceste concluzii sunt cuprinse în Decizia de soluţionare a Notificării, emisă de Preşedintele Director General al SRTv – Decizia nr.129/09.10.2018.
Urmare a respingerii Notificării de către SRTv, moştenitoarele de drept au formulat, în temeiul legii, cerere de chemare în judecată care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, secţia a IV-a civilă, formând obiectul Dosarului nr.39347/3/2018, aflat în fază de judecată. Dosarul se află pe rolul instanţelor în fază de judecată”.
TVR, vlăguită de hoții și măcinată de scandaluri
Scandalul terenurilor lansat public de deputatul USR Emanuel Ungureanu prinde TVR într-un moment de profundă tulburare, când membrii CA cer demisia șefei TVR, când sindicatele arată nenumăratele hoții ale administrației Gradea și când instituțiile statului, ne referim la Curtea de Conturi și Justiție, confirmă această stare de fapt.
Sindicaliștii de la MediaSind TVR au arătat, de pildă, că actuala conducere a TVR a făcut achiziții de peste un million de lei, prin încredințare directă, de la o firmă din Călărași. Șeful serviciului care beneficiază de aceste achiziții este un fost angajat al respectivei firme!
Departamentul Investigații al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind a solicitat conducerii TVR, prin adresa nr.204/28.05.2020, să răspundă la mai multe întrebări referitoare la contractele care au fost încheiate cu SC INTER MEGA CONSTRUCT SRL, cu sediul social în Călărași, în perioada 1 ianuarie 2017-prezent, în ce cuantum, modalitatea de atribuire, notele de fundamentare. Totodată, s-a solicitat să se răspundă dacă conducerea TVR are cunoștință de faptul că șeful Serviciului Logistică din SRTv are sau a avut funcții în această societate, și dacă da, în ce perioadă și dacă au existat conflicte de interese.
Răspunsul, semnat de Doina Gradea, confirmă faptul că în perioada 2017-până în prezent, conducerea SRTv a încheiat 10 contracte, din care 8 contracte prin achiziție directă și 2 prin procedură simplificată cu aceeași firmă la care a fost angajat/colaborator tocmai persoana responsabilă de aceste contracte, și anume șeful compartimentului logistic, Gheorghe Peres, poreclit de cunoscuti “Bebe”.
Conform declarației sale de avere, depusă la începutul mandatului, Gheorghe Peres era angajatul acestei firme cu care TVR urma să încheie majoritatea contractelor de achiziții de servicii de logistică!
O dovadă a strânselor legături dintre dl. Bebe, conducerea TVR și firma SC INTER MEGA CONSTRUCT SRL este, printre altele, și masina cu care circulă în prezent acesta, un BMW electric, înmatriculat pe aceeași firmă din Călărași. Șeful de la logistică vine nestingherit la serviciu cu mașina oferită spre folosință de firma alimentată cu contracte grase din bani publici, iar Doina Gradea nu spune nimic.
Precizăm că suma totală cheltuită în mod suspect de către TVR pentru achiziții de servicii logistice de la firma agreată de conducerea TVR se ridică la 1.134.966 lei, aproximativ un sfert de million de euro!
Șeful acestui serviciu este fost coleg de trust cu actualul presedinte director general, Doina Gradea. Aceasta l-a angajat la TVR după ce a fost trimis în șomaj de ProTv.
În final, mai trebuie precizat faptul că amicul Doinei Gradea, Gheorghe Peres, este unul din cei trei membri ai Comisiei Interne înființată din ordinal acesteia pentru soluționarea schimbului de terenuri despre care vorbește deputatul Ungureanu.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, ne explică într-un interviu realizat de Gazeta de Cluj, cum investițiile în județ au crescut nivelul de trai al cetățenilor și care sunt valorile după care o administrație ar trebui să se ghideze în procesul de modernizare a comunității.
Reporter: Poate fi Clujul considerat un pol al investițiilor în România. Cu ce alte orașe din occident ați putea asemăna județul nostru?
Alin Tișe:Bineînțeles că județul Cluj este un pol al investițiilor în România. În fond, reprezentăm al doilea mare centru economic, social, medical, educațional din țară. Nu cred că aș putea compara cu ușurință județul sau municipiul cu un alt oraș din Europa, din simplul motiv că fiecare mare regiune are o unicitate proprie. Clujul, chiar și numai privit din punct de vedere etnic, religios, este un județ cosmopolit, cu rădăcini adânci care pornesc de la originea noastră europeană. Suntem unici prin modul nostru de a gândi, ne recunoaștem identitatea prin modul în care nu ne abatem de la calea europeană, putem fi recunoscuți prin faptul că țintim mereu tot mai sus și prin faptul că bunăstarea, progresul, tehnologia, inovarea, sunt concepte cu care trăim, în care credem, pe care nu le vom abandona.
Reporter:Ne puteți da exemplu de o regiune/land/oraș etalon la nivelul căruia țintiți să ajungă județul Cluj în următorii ani?
AlinTișe:Țintim performanță, țintim originalitatea, țintim dezvoltarea comunităților prin însăși modul lor de a există. Nu putem spune că avem vreun oraș sau regiune din Europa drept etalon. Mai degrabă trebuie spus că etalonul nostru constă în valorile europene pe baza cărora ne construim și modernizăm comunitățile. Evident, urmărim tendințele, urmărim să ne conectăm la economiile regionale, la realitățile europene. Strategiile noastre sunt construite din idei care țin cont de noile provocări atât din România cât și din Europa.
Reporter: Care sunt ingredientele necesare unui județ care dorește să atragă un număr mare de investiții?
Alin Tișe:Transparență decizională, predictibilitatea economiei locale – pe cât se poate -, eficientă în administrație și, nu în ultimul rând, lipsa corupției din instituțiile locale. În fapt, fiecare primar sau președinte al unui consiliu județean trebuie să își cunoască foarte bine comunitatea, așteptările ei, realitatea, lipsurile. Și mai greu este să eficientizezi fondurile publice. Dar toate aceste trebuie să fie făcute în mod responsabil. De multe ori ne aflăm în situația de a prioritiza fonduri, proiecte. Așa ceva echivalează cu a investi într-o zonă și a o lasă pe alta pentru mai târziu. Este dificil fiindcă dorința oricărui edil este aceea de a face cât mai mult, pentru cât mai mulți. Nu cred că există o rețeta, alta decât dorința de a crește calitatea vieții din comunitatea pe care o reprezintă, cu orice mijloace.
Reporter: Ce recomandări ați putea face celorlalți președinți de consilii județene pentru a putea grăbi dezvoltarea teritoriilor pe care le au în grijă? Pe ce ar trebui să se focuseze?
Alin Tișe:Cum spuneam mai înainte, este greu să ai o rețeta a succesului, prin urmare este dificil să spui unui alt președinte de consiliu județean “fă așa, că va fi bine”. Pot fi cel mult niște linii generale care țin de transparența decizională, ușurarea accesului publicului la informații publice, digitalizarea actului administrativ pentru o mai rapidă decizie, toate acestea având ca beneficiar final cetățeanul. În jurul lui și a nevoilor lui trebuie gândit și conturat întregul act administrativ. Trebuie să se simtă reprezentat, trebuie să se simtă protejat, iar când solicită sprijinul autorităților – spre exemplu pentru o autorizație de construire – trebuie să i se poată da toată asistență necesară, într-un timp cât mai scurt.
Reporter: Considerați că există un punct forte pe care îl are județul nostru (ca de ex universitate, piața IT, etc) care a permis dezvoltarea acestuia la un nivel înalt?
Alin Tișe:Punctul forte al județului sunt comunitățile în sine, modul lor de a se raporta la autorități, așteptările lor. Exact ce spuneam la începutul interviului: cu toții ridicăm nivelul calității vieții noastre prin așteptările pe care le avem și prin acțiunile noastre, începând de la un individ și terminând cu autoritățile care îl reprezintă. Este evident că această tipologie de acțiune a dus la formarea marilor centre educaționale din Cluj, a marilor poli economici, a culturii și inovării. Tot ceea ce înseamnă acum ideea de Cluj se bazează pe forță noastră creatoare. Clujul nu s-a dezvoltat întâmplător, ci pe umerii noștri, ai tuturor.
Reporter: Care considerați e contribuția societății civile la dezvoltarea județului Cluj? Putem vorbi de o mobilizare mai mare decât în alte județe?
Alin Tișe:Contribuția societății civile este una majoră. Continuând ideea de mai înainte, societatea civilă a fost – cred eu – principalul motor al evoluției Clujului. Cu atât mai mult va fi și în viitor. O mobilizare mai decât în alte județe putem găsi, cu certitudine, la capitolul inovare și atragere de fonduri europene, capitol la care, de mai bine de doi ani, suntem pe primul loc. Nu ratăm niciun proiect, suntem pregătiți, avem la Consiliul Județean o echipă excepțională cu care vom continua să aducem bani europeni în județ. Practic, da, ne luptăm să fim cei mai buni.
Reporter: Puteți alcătui un top al investițiilor planificate pentru perioada următoare? Pe care dintre acestea îl considerați o provocare?
Alin Tișe:Categoric, cea mai mare investiție care urmează să fie realizată de Consiliul Județean este noul Spital Pediatric Monobloc. Vorbim aici de aproximativ 100 milioane de euro. Este o investiție capitală pentru sistemul medical din Cluj, o investiție realizată 100% din fonduri europene, investiție care va pune încă o dată județul Cluj pe harta europeană a marilor infrastructuri moderne. Urmează, apoi, parcul Industrial Tetarom 5, de la Luna, parc industrial care va produce peste 6.000 de noi locuri de muncă, apoi implementarea proiectului Park & Ride, care va fi realizat lângă Aeroportul din Cluj. Această investiție va ușura accesul în municipiu, va fluidiza traficul, va contribui major la scăderea poluării. Evident,vom continua să modernizăm infrastructura rutieră județeana. Până acum, din cei peste 1.200 de km de drum județean, am reabilitat peste 650 km. Dacă ținem cont că starea drumurilor județene prezintă un procent mic de tronsoane pe care mai trebuie să intervenim, se poate spune că ne apropiem de un procent de 90% drumuri județene asfaltate.
Reporter: Pe lista proiectelor prioritare de pe site-ul consiliului am putut observa restaurarea și conservarea în castelului Banffy. Care e motivația din spatele alegerii și de ce tocmai acum?
Alin Tișe:Castelul Banffy este un simbol, este istorie. Reabilitarea acestui castel era o prioritate. Am investit mereu în patrimoniul istoric al județului. De ce acum? Nu a fost ales acest moment dintr-un motiv anume. Pur și simplu acum s-a ajuns la un final al licitațiilor pentru restaurare. A fost greu deoarece nu orice firma care activează în domeniul lucrărilor publice poate realiza o astfel de lucrare specifică și amplă. Este nevoie de specialiști în restaurări, este nevoie de soluții tehnice specifice, este nevoie de lucrări de consolidare care trebuie să respecte planurile arhitecturale originale. Nu este simplu deloc
Reporter: Pe lista proiectelor anunțate de către CJ Cluj se află și “Park and Ride-ul” pentru cei ce vin în județ. De ce credeți că acest proiect va avea un impact mare în rândul populației? Ce condiții trebuie îndeplinite ca acest proiect să aibă succes?
Alin Tișe:Vorbeam mai înainte de modele de funcționare ale unor comunități mari din Europa. Iată un astfel de model pe care dorim să îl implementăm și la Cluj: accesul facil în municipiu, accesul la mijloace de transport în comun, accesul la principalele magistrale de călători – aeroport, gară, rețele de autobuze. Vorbim despre un proiect care are că finalitate fluidizarea accesului cetățenilor la marile orașe din județ sau dinspre acestea spre municipiul Cluj ori, de pe aeroportul Cluj, spre oricare alte destinații. Priviți-l ca pe un hub de călătorii, un loc din care poți opta pentru diferite mijloace de transport în comun sau individuale, un nod al transportului public. Condițiile pentru succes sunt date chiar de dinamismul clujenilor, de disponibilitatea lor de mișcare.