Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12381 articles
Browse latest View live

Șeful ANAR, Victor Sandu, și patronii unei firme bistrițene care au câștigat contracte de 30 milioane de lei, trimiși în judecată pentru corupție

$
0
0

Fostul director PSD de la Administrația Națională ”Apele Române”, Victor Sandu, și patronii firmei Industrial Construct Ardeal din Bistrița au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru corupție. Sandu este acuzat că a primit o mită de la oamenii de afaceri, în mai multe tranșe,  în valoare de un milion de euro. Acesta nu este singura investigație a procurorilor DNA care vizează modalitatea în care a fost cheltuit un fond guvernamental de 200 milioane de euro pentru refacerea albiilor râurilor afectate de inundațiile din primăvara anului trecut.

La începutul acestei luni, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul șef al ANAR, Victor Sandu, și pe patronii firmei Industrial Construct Ardeal SRL din Bistrița. Societatea a declarat pe 2018 o cifră de afaceri de 32,7 milioane de lei și un profit de 1,3 milioane de lei. În perioada 2018 – 2019, firma patronată și administrată de Valeria Bondrea și Sorin Emanoil Ciufudean a câștigat licitații pentru lucrări tehnice la cursurile râurilor în valoare de peste 27 milioane de lei, fără TVA.

Potrivit unor informații judiciare, acesta nu este singurul dosar la care procurorii DNA lucrează în cadrul unei investigații care vizează acordarea unor licitații plătite dintr-un fond de urgență de 200 milioane de lei. Administrațiile bazinale din România, instituții subordonate ANAR, au acordate mai multe contracte fără licitații pentru remedierea albiilor râurilor afectate de inundațiile din primăvara anului 2019. Însă, potrivit anchetei DNA, lucrările făcute nu au fost conforme, la fel ca modalitatea de acordare a contractelor.

În acest dosar, procurorii ”au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților: SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul DNA.

Omul lui Iohannis prins cu șpagă

Potrivit informațiilor judiciare, în dosarul de trimitere în judecată a fostului șef ANAR, Victor Sandu, sunt audiați, în calitate de martori, Laura Nistreanu, fiica patronului companiei Repcon din Oradea, Mircea Nistreanu, și Dorinel Edu, om de afaceri din Oradea implicat în dosarul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely.

O altă persoană din acest dosar este Valeria Bondrea, partenera de afaceri al lui Ciufudean.

Informațiile judiciare mai arată că Sorin Emanoil Ciufudean a fost folosit de procurorii DNA pentru a strânge mai multe informații în cadrul investigației care vizează contractele și lucrările pentru refacerea albiilor râurilor afectate de inundații. Sursele arată că el a purtat pentru o bună perioadă de timp aparatură de înregistrare în timp ce încerca să îi convingă pe alți patroni de firme, care lucrează în domeniul amenajărilor hidrotehnice, să eludeze o serie de norme tehnice și de procedură în atribuirea și derularea contractelor.

În ”suveica” dosarelor formate în jurul acestei anchete a fost prins și fostul viceprimar al Sibiului, Gheorghe Tuluc. Însă el s-ar putea să scape mult mai ușor pentru că a semnat un acord de recunoaștere a faptelor. Primul termen al acestui dosar va fi la mijlocul acestei luni.

Tuluc a fost consultant și apoi consilier superior la Serviciul Finanțări Investiții din Ministerul Mediului și Pădurilor, și este acuzat de trei infracțiuni de luare de mită în formă continuată, în valoare de aproape 1,3 milioane de lei.

Alături de el au mai fost trimise în judecată două persoane, rude cu el, prin conturile cărora au fost trecuți banii pentru falsa consultanță sub care își ascundea Tuluc șpaga, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată.

Toți trei au semnat cu procurorii un acord de recunoaștere a infracțiunii în urma căruia urmează să fie condamnați cu suspendare condiționată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că, în perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor „Acumulare nepermanentă Corbești, județul Bihor”, „Creșterea siguranței în exploatare a barajului și lacului de acumulare Dridu, județul Ialomița” și „Servicii pentru pregătirea și execuția designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare și testare pentru 2 locații Sinaia și Săcele”, Gheorghe Tuluc, ar fi primit de la trei oameni de afaceri 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privitoare”.

Banii au fost primiți prin intermediul unor firme controlate de rude ale lui Tuluc, în baza unor contracte fictive de consultanță și asistență tehnică în construcții sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri.

În prezența avocaților, cei trei au recunoscut faptele reținute de procurori împotriva lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord și cu cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pedepse cu suspendare.

Fond de 200 de milioane pentru corupția din ANAR

În primăvara anului trecut, guvernul a înființat un fond în valoare totală de 194.606.000 lei pentru remedierea pagubelor provocate de inundații. Bani sunt destinați pentru ”realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița -Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vaslui, Vrancea”.

Problema investigată de procurori constă în faptul că lucrările respective nu sunt de extremă urgență, așa cum prevede hotărârea de guvern, ci de investiții. Iar pentru acest gen de contracte ar fi trebuit să se organizeze licitații publice.

Astfel, toate aceste contracte, estimate la aproape 200 de milioane de lei, au fost acordate fără vreo licitație în baza ”prerogativelor” de extremă urgență.

Articolul Șeful ANAR, Victor Sandu, și patronii unei firme bistrițene care au câștigat contracte de 30 milioane de lei, trimiși în judecată pentru corupție apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Mai există PSD Cluj? Discuție cu ultimii 3 lideri ai filialei județene

$
0
0

Putem vedea clar cum, în ultimii ani, Partidul Social Democrat a traversat o perioadă de criză atât pe plan național cât și la nivel local. Criza s-a reflectat în rezultatele obținute la alegerile europarlamentare și prezidențiale, precum și la nivel intern, în interiorul filialelor de partid unde mai mulți membri ce dețineau funcții publice au decis să migreze.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu mai mulți lideri ai filialei PSD Cluj, pentru a afla ce părere au aceștia despre fenomenul migrațiilor, dar și care cred ei că este viitorul PSD Cluj în raport cu instabilitatea actuală.   

Să fii lider al PSD Cluj aparent nu e treabă ușoară. Începând cu anul 2016, PSD Cluj a schimbat nu mai puțin de 4 președinți interimari, creând o atmosferă instabilă și dând dovadă de o lipsă a unității în partid. Chiar și trimisul Comitetului Executiv de la București, Gheorghe Șimon, nu a reușit să coalizeze membri de partid într-o structură stabilă. Drept urmare, un număr însemnat de primari și consilieri locali au migrat fie la PNL, fie au decis, în cazul primarilor, să candideze independent. Într-un oraș precum Cluj-Napoca, unde PSD nu deține notorietatea partidelor precum PNL sau USR, acest lucru poate fi catastrofal pe termen lung pentru filială. Clujul este un județ important cu un electorat numeros iar, în apropierea alegerilor locale, organizația PSD Cluj trebuie să găsească tăria și resursele necesare pentru a putea câștiga legitimitate în fața alegătorilor.

Am reușit să-i contactăm pe 2 din cei 3 foști lideri, Horia Nasra și Liviu Alexa, precum și pe actualul președinte al filialei PSD Cluj, Alexandru Cordoș. Recent înlocuitul Gheorghe Șimon nu a putut fi contactat pentru a ne oferi mai multe declarații despre activitatea sa în PSD. Le-am adresat câteva întrebări de interes prin care am vrut să aflăm mai multe despre situația tumultoasă și despre eventualele soluții.

 Se află PSD Cluj în declin electoral? 

Întrebați ce părere au de migrația a peste 10 primari de la PSD Cluj, părerile au fost împărțite. Horia Nasra spune că le regretă plecarea și că speră să rămână la valorile pe care le-au avut și până acum.  Alexandru Cordoș e de aceeași părere. Pe de altă parte, Liviu Alexa îi consideră pe cei care au plecat din PSD “trădători ” care oricum nu vor obține un mandat.

Toți cei 3 au căzut de acord că mutările se datorează unei proaste gestionări la nivel intern precum și lipsa de sprijin pentru proiectele primarilor.

“Îmi pare rău pentru ei. Eu am fost coleg cu ei si sunt niște oameni buni. Cred că migrația se datorează instabilității cronice a instituției PSD Cluj, schimbarea rapidă a liderilor a creat această instabilitate, precum și amânarea alegerilor cred eu. “ a declarat Horia Nasra

“Toți primarii PSD care au plecat spre alte partide nu sunt o pierdere, din contră, e un lucru chiar foarte bun că au plecat trădătorii. Cred că cei mai mulți dintre cei care au plecat chiar și cu PNL în spate vor rata mandatul pe care vor să-l ia. PSD Cluj trebuia oricum curățat de unii dintre primari. Îmi pare tare rău că încă nu s-a curățat de primărița din Chinteni care este pur și simplu o otravă a acestei filiale. Lucia Suciu este fermentul tuturor trădărilor și intrigilor din această filială. Pe ea nu a luat-o nimeni la PNL pentru că nu a vrut-o nimeni nicăieri așa că nu prea a avut de ales.” a declarat Liviu Alexa.

”Acest lucru ne arată că organizația județeană în ultimii 4-5 ani a fost într-un declin și a fost gestionată necorespunzător. Supărarea lor vine în primul rând din modul de organizare al activității de partid în filială județeană și de lipsa sprijinului și a susținerii politice pentru proiectele pe care ei le aveau pentru comunitățile lor. Să sperăm că de această dată, în această formulă cu primarii care au rămas alături de partid și cu noul președinte al Consiliului Național PSD, domnul Dâncu, putem schimba această situație nefericită. Să știți, totuși, că primarii care au plecat de la noi nu au fost neapărat de organizații sau de alți membri. Asta înseamnă că avem un electorat stabil, chiar dacă structurile din teritoriu” a declarat Alexandru Cordoș.  

De vină pare să fie toată lumea

I-am întrebat dacă îl consideră pe Gheorghe Șimon, ultimul președinte interimar al PSD Cluj, vinovat de declinul organizației la nivel de județ și, dacă nu, să ne explice cauzele acestui eveniment nefericit.

Deși intervievați separat, cei 3 au refuzat să numească un vinovat direct. Situația pare cauzată de conflictele la nivel intern combinate cu un management de partid precar. Aceste cauze sunt întărite de criza de popularitate de care suferă PSD la nivel național și cu atât mai mult în Cluj. Actualul președinte al filialei.

“Nu cred că pot numi un singur vinovat. Spre exemplu dacă e să o luăm pe conduceri, în comparație cu Șimon, PSD Cluj a avut parte de conduceri și mai rele care nu au făcut nimic. Nu doresc să dau nume.” a declarat Horia Nasra.

”Nu cred că Gheorghe Șimon este de vină pentru asta. E vorba de o sumă de greșeli care s-au făcut în trecut. Blaturile instalate de Remus Lăpușan, atitudinea precară a celor din conducerea națională PSD de la București față de Cluj și, în general, o proastă selecție a cadrelor politice și a reprezentanților din partea PSD Cluj.” a declarat Liviu Alexa

“Nu cred asta. Dânsul a fost înaintea mea președinte interimar la decizia Bucureștiului pentru că nu s-a găsit o soluție locală, și dorința oamenilor de la capitală a fost să aibă stabilitate și liniște la Cluj și să se organizeze alegeri interne. Eu cred că domnul Șimon a început o reconstrucție, la fel ca și ceilalți președinți dinainte dumnealui. Din păcate acesta nu a reușit până acum. Acum împreună cu echipa pe care o avem lucrăm și noi tot la asta. O reconstrucție a partidului pentru cei care cred în valorile de stânga și în proiectele PSD.”

 Despre colegi, numai de bine

Am vrut să aflăm și ce părere au acești lideri despre actualul președinte al PSD Cluj. Atât Nasra cât și Liviu Alexa se pare că își pun speranțe mari în Alexandru Cordoș pentru restructurarea si ordonarea PSD Cluj.

”Eu cred că o să fie bine și că o să avem rezultate bune. Alexandru Cordoș este un om care a demonstrat că poate și am așteptări de la el.  Mă aștept ca listele pentru consilieri să fie transparente, alegerile la nivel intern să fie la fel și ca turul de locale să meargă bine” a declarat senatorul Horia Nasra.

“Sandu Cordoș este un om de echipă, care nu se trage pe fund când e vorba de muncă. Din punctul meu de vedere nu are tăria necesară să curețe PSD de otrăvurile rămase în PSD și cred că asta va fi principala lui problemă. La nivel moral și intelectual chiar îl consider unul dintre cei mai faini oameni din PSD. Dl Cordoș mi-a dovedit cât am lucrat împreună că este un om la locul lui care poate trece peste orgolii și a demonstrat că oamenii pe care-i întâlnește îl respectă și îi solicită sfatul. Acesta este lucru rar, având în vedere că în Cluj dacă ești din PSD și ieși pe stradă nu te știe nimeni. Eu sper ca domnul Cordoș să continue să lupte pentru ca în filială să vină oameni noi și să scape cu orice preț de scursurile din partid”, spune Alexa.

Pentru că nu ni s-a părut corect ca domnul Cordoș să fie lăsat fără drept la replică, l-am rugat să ne facă un top al fostelor conducere din PSD din ultimii ani, pentru a putea înțelege mai bine situația. Deși unul diplomat, răspunsul domnului Cordoș a fost evaziv. A evitat să compare liderii între ei argumentând că din poziția de interimat nu poți fi evaluat cum trebuie. A precizat însă că e o “culpă comună și continuă” când vine vorba de ultimii ani dată de lipsa de organizare din partid.

”Cu toții au fost interimari, niciunul nu cred că a apucat să definitiveze ceea ce și-ar fi dorit să realizeze în partid. Rezultatul nu poate fi catalogat sau ierarhizat. Dacă ar fi fost un președinte ales cred că mergea o evaluare. În schimb, pentru toți cei 3 foști președinți cariera lor s-a încheiat abrupt. Rezultatul unei astfel de succesiuni negativ care a făcut primării și o parte dintre consilierii județeni să plece din acest partid. Problema majoră după cum am mai menționat a fost o lipsă de organizare internă și de unitate. Eu nu mi-aș permite să cataloghez pe vreunul ca un eșec. Niciunul n-a reușit să obțină rezultate pentru că niciunul nu a fost aici suficient timp. Cumva cred că este o culpă comună și continuă a persoane plus contextul în care au fost implicați.” a declarat Alexandru Cordoș. 

PSD rămâne singurul partid care are nu și-a anunțat încă candidații

Am vrut să aflăm ce părere au liderii PSD Cluj despre faptul că fac parte din singurul partid care nu a dat încă în spațiul public listele cu candidați și consilieri pentru alegerile ce vor avea loc pe 27 septembrie. Aparent, toți consideră că gestul este unul greșit însă vina este împărțită. Horia Nasra crede că aici vina este a tuturor pe când, Liviu Alexa îl consideră vinovat principal pe domnul Șimon, fostul președinte de filială. Alexandru Cordoș ne-a asigurat că un program complet va fi scos de PSD până la sfârșitul săptămânii și că electoratul pe care l-am format de-a lungul anilor încă îi susține

“Ba da, este o greșeală clară, cred că aici e vina tuturor, listele trebuiau anunțate de vreo 2-3 săptămâni. Nu cred însă că e ceva ce nu se poate remedia” a declarat Horia Nasra

“Ba da. Aici cred că este cu adevărat vina domnului Șimon. Prieten cu domnul Ciolacu, când a venit la Cluj la începutul anului a promis că va face, va verifica și va reorganiza. Până la urmă a făcut un mare rahat. De fapt, Gh. Șimon nu cred că a vrut să lucreze ceva pentru Cluj. E a doua oară când pleacă de la Cluj cu coada între picioare și e păcat că s-a întâmplat așa ce.” a declarat Liviu Alexa

“Ba da într-adevăr suntem întârziați. Vom finaliza în această săptămână numirea candidaților pentru primarul Cluj-Napoca și pentru consiliul județean. Avem validate liste pentru primarii din majoritatea teritoriilor cât și pentru cei la consiliul local. Mai există câteva unități unde nu s-a decis încă. Și această întârziere se datorează tensiunilor din ultimii ani. Noi chiar primim solicitări de la tot felul de oameni, chiar și tineri pentru a intra în partid. Există dorință de a candida din partea PSD și cred că vom reuși să trecem cu bine de alegerile locale. După aceasta vom organiza alegeri interne și vom avea într-un final o conducere legitimă, aleasă direct, capabilă să intre în alegerile parlamentare într-un mod serios. Lucrăm la toate acestea chiar dacă suntem întârziați și vom recupera prin muncă și responsabilitate”, a declarat președintele PSD Cluj.

Vasile Dâncu – Noua gâscă cu ouă de aur

Curioși din fire, am observat recurența personajului Vasile Dâncu în declarațiile celor intervievați așa că am adăugat o întrebare bonus. Se pare că social-liberalii își pun speranțe foarte mari actualul președinte interimar al Consiliului Național PSD. Socialiștii dau semne că ar dori înaintarea profesorului pe plan național, onorându-l cu o funcție primară în stat precum prim-ministru sau președinte.

”Atât timp cât la nivel național dumnealui a fost ales președinte interimar până la organizarea congresului însemnă că colegii noștri din țară au încredere în el. Eu cred că este unul din intelectualii valoroși de stânga din România. Ne bazăm pe el la un nivel de politică mare? Eu mi-aș dori să ocupe o poziție mare la nivel național. Cred că poate schimba percepția greșită despre PSD și să contribuie la ceva mai bine.” a declarat Alexandru Cordoș

Acum eu cred că aceasta funcție înseamnă foarte mult pentru domnul Dâncu, având în vedere că a luptat pentru ea de ceva vreme. E clar că ea nu se putea realiza decât cu largul concurs al oamenilor din “sistem”. E drept că la asta au contribuit și presiunile făcute de doi dintre președinții de filiale din Ardeal, și aici mă refer la Gabriel Zetea și Radu Moldovan, care l-au strâns de momițe pe Marcel Ciolacu.

Mergând mai departe, trebuie să vedem ce se dorește cu domnul Dâncu. Pentru că cred că nimeni nu are curaj să vorbească despre planurile care-l vizează pe dumnealui. Spre exemplu, dacă domnul Ciolacu chiar reușește să ducă moțiunea de cenzură până la capăt domnul Dâncu ar putea fi viitorul Prim Ministru al României. Cu siguranță, planul adevărat pe termen mediu e ca Vasile Dâncu să devină Președintele României în 2024. Cred că la nivel de onoare și demnitate domnul Dâncu este un soare pe cer. Marcel Ciolacu și astăzi se ridică în picioare ca un caporal când îl sună Iohannis. Eu îmi doresc să fiu reprezentat în PSD de niște generali din servicii. De niște oameni cu grad înalt. Putem să-l luăm, de exemplu, pe domnul Florian Coldea în PSD pentru că acum se poartă recrutarea foștilor șefi mari din servicii în partide politice. Uitați-vă la domnul Victor Ponta cât de bine patinează pe gheața politică când îl are în spate pe Cătălin Predoiu de la SIE. Să lăsăm serviciile să se bată între ele dar măcar să știm o treabă.” a declarat Liviu Alexa, fost președinte al PSD Cluj.

Pronosticuri vagi pentru alegerile din septembrie

La capitolul pronosticuri pentru alegerile din septembrie, tot Liviu Alexa este cel pesimist. Acesta crede că PSD la nivel de județ nu va reuși să treacă, cu indulgență de 11%. Pe o notă mai optimistă, ceilalți doi respondenți au recunoscut că fără muncă și proiecte serioasă, PSD Cluj riscă să rămână anul acesta într-un con de umbră.

“PSD Cluj municipiu nu va trece de 8%. Iar la nivel de județ cred că un rezultat de 10-11% este deja optimist. Va fi un dezastru total. Cred că și la nivel național va fi dezastru pentru PSD la acest tur de alegeri” a specificat Liviu Alexa

“Nu vreau să dau numere, cred că rezultatul va fi mai mult decât mulțumitor dacă ne vom organiza cum trebuie. Este nevoie de transparență și de o bună comunicare cu alegătorii “a declarat Horia Nasra

“Nu pot să mă pronunț cu vreun pronostic. Noi avem sondaje făcute și calcule pe care le vom publica mai târziu printr-un program clar de campanie cu obiective clare de obține un număr de primari și un număr de consilieri județeni. Cred că rezultatul nu va fi drastic schimbat față de cel de acum 5 ani. Dacă luăm în considerare proiectele pe care le avem și oamenii pe care îi avem alături eu cred că e posibilă o creștere. PSD nu mai e pe val ca în 2016 însă munca și dedicare ne vor ajuta să ne păstram niște rezultate mulțumitoare. Dacă nu mai facem nimic de acum încolo și oprim demersurile, cred că vom avea rezultate mai slabe”,  a declarat Alexandru Cordoș În concluzie, PSD Cluj încă există. Filiala a trecut printr-o criză evidentă de leadership și management iar schimbările bruște de conducători au bulversat-o. Noul lider al organizației are pe umeri o responsabilitate imensă și trebuie să-și demonstreze capacitățile politice și de comunicare în următoarea perioada. Miza din acest joc sunt chiar voturile alegătorilor din septembrie, care vor decide eficiența acestei filiale la nivel județean.

Articolul Mai există PSD Cluj? Discuție cu ultimii 3 lideri ai filialei județene apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Coronavirus: 779 de noi cazuri din 6.607 teste (11%), în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt acum 476 persoane, iar 29 au decedat de ieri și până astăzi

$
0
0

Grupul de Comunicare Strategică a raportat luni (10 august) 779 de noi infecții cu coronavirus și 29de decese, centralizate în ultimele 24 de ore. Numărul total de cazuri urcă astfel la 62.547, dintre care 2.729 și-au pierdut viața. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 326 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

30.311 pacienți au fost declarați vindecați și 6.497 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.763 Dintre acestea, 476 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.385.334 de teste. Dintre acestea 6.607 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.738 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 1.869 la cerere.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmate
1.Alba8185
2.Arad12809
3.Argeș410240
4.Bacău184227
5.Bihor133137
6.Bistrița-Năsăud9641
7.Botoșani12041
8.Brașov368344
9.Brăila109323
10.Buzău158125
11.Caraș-Severin4160
12.Călărași3547
13.Cluj145611
14.Constanța118216
15.Covasna5350
16.Dâmbovița234425
17.Dolj98021
18.Galați256127
19.Giurgiu4688
20.Gorj112722
21.Harghita6050
22.Hunedoara11275
23.Ialomița8242
24.Iași177212
25.Ilfov151617
26.Maramureș62412
27.Mehedinți89311
28.Mureș10919
29.Neamț15357
30.Olt9219
31.Prahova269260
32.Satu Mare1270
33.Sălaj2280
34.Sibiu108715
35.Suceava474110
36.Teleorman4143
37.Timiș163616
38.Tulcea3293
39.Vaslui88621
40.Vâlcea64639
41.Vrancea202247
42.Mun. București7454132
43.56
 TOTAL62547 779

Articolul Coronavirus: 779 de noi cazuri din 6.607 teste (11%), în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt acum 476 persoane, iar 29 au decedat de ieri și până astăzi apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Managementul haotic al grecilor de la Aktor: Este greu de crezut că tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda va finalizat chiar și în anul 2021

$
0
0

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură susțin că tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda nu va fi finalizat nici în anul 2021, după ce au criticat modul în care se construiește tronsonul.

”Am realizat o vizită pe tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Mulțumim CNAIR și DRDP Cluj pentru disponibilitate și transparență.

Putem observa o dată în plus managementul haotic al grecilor de la Aktor, mobilizarea insuficientă, lucrările realizate în ultimii 5 ani ce trebuie remediate, sau un sistem de scurgere al apelor aproape inexistent ce produce pagube semnificative la fiecare ploaie.

Cu excepția structurilor principale unde subcontractorul Retter este bine mobilizat, este greu de crezut că Aktor va finaliza restul lucrărilor chiar și în anul 2021”, susțin reprezentanții de la Asociația Pro Infrastructură.

Am realizat o vizită pe tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Mulțumim CNAIR și DRDP Cluj pentru disponibilitate și…

Posted by Asociația Pro Infrastructură on Monday, August 10, 2020

Articolul Managementul haotic al grecilor de la Aktor: Este greu de crezut că tronsonul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda va finalizat chiar și în anul 2021 apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Povestea unei jurnaliste din Cluj suspectă de COVID-19: ”Mi-a rămas gândul la oamenii aceștia din spitale, despre care se vorbește atât de mult și, de fapt, deloc cu adevărat! Și merită mult mai mult respect decât parcă ne prefacem că le oferim!”

$
0
0

Jurnalista News.ro Adina Oșan a relatat, într-o postare pe Facebook, experiența sa ca suspect de COVID-19. Ea povestește despre felul în care a marcat-o întâlnirea cu personalul medical din ambulanță, de la Unitatea de Primire Urgențe și de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca și descrie procedura prin care a trecut odată ajunsa la spital.


„M-am gandit vreo 12 zile daca sa scriu sau nu. Asta e decizia!

Testul a fost negativ! Simptomele nu! Salvare, spital, testare, asteptare….. Nu conteaza absolut deloc ce afectiune este si ca treneaza inca, dupa o saptamana de 15 pastile pe zi si restul cu ceva mai putine!

Altceva e de spus din partea mea.

Am asteptat ambulanta aproape sapte ore, nu o spun cu repros, e clar ca orasul era plin de cazuri mult mai grave. In mod normal m-as fi ratoit. Nu a fost cazul.

Ma uitam la cei doi oameni de pe ambulanta, care mi-au luat tensiunea in fata blocului (bineinteles ca a fost dezastru)….. ma uitam la ei in continuu, mai ales ca am stat vreo trei ore impreuna.

Scriu acum pentru a intelege toti cei care isi dau cu parerea despre spitale, ambulante, servicii medicale etc in perioada asta complicata.

Traseul este asa: UPU, primul triaj, viza pentru al doilea cort de triaj, analize medicale rapide, repartizare la spitalul disponibil, in cazul meu Infectioase.

Alea sunt povesti cu lume care sta agatata de usile spitalului. Nu era nimeni, nu ai acces acolo fara ambulanta, care intra prin subsol. Dezinfectare de 100 de ori, acoperire picioare, maini, fata, dezinfectat buletin, tot ce ajunge in contact cu tine. Oameni trasi la fata, chiar daca nu se vede sub masti, se vede in ochi. Oameni care mai au rabdare. << Ati fost in Delta? Cu cine ati ajuns in contact? Cate persoane? Cu cine ati fost in contact de cand ati venit acasa? Aveti alergii? Unde va doare? De cand aveti febra? Ce a spus medicul de familie? Haideti sa auzim plamanii… si inima… Tegumentele sunt calde, gambele cam umflate, buzele uscate. De cand tusiti asa? Ati avut frisoane? Dureri musculare?… >>

Si tot asa. Cu rabdare, calm, aproape in soapta.

La cortul de triaj de la UPU, unde daca intri nu mai ai ce cauta afara, tipau apartinatorii tot felul spre medici, spre asistente. Ca nu exista Covid, ca nu au dreptul sa retina pe nimeni, ca e tara nimanui, ca e nesimtire, ca se duc pe proprie raspundere la Infectioase, si injuraturi, si circ, si umilinta pentru mastile trase la fata.

Cand am ajuns eu la testare nu erau paturi. Eram cu rucsacul pregatita, si-au cerut scuze si m-au trimis acasa in asteptarea rezultatului. Testarea e ciudata, in cazul meu pe nas. Betisorul acela ajunge in creier, asa am simtit. Nu doare, dar e ciudat, nimic nu ajunge acolo in mod normal, nu-i asa?

De atunci ma lupt cu o febra si accese de tuse care nu cedeaza orice as face. Nu e Covid, asa zice testul. Dar e ceva ce n-am mai trait, nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trec cei infectati. Nu trece si gata!

Au trecut 12 zile! Cumva se va linisti si povestea asta!

Am ramas cu gandul la cei doi oameni de pe ambulanta, la costumele lor, ochii aceia abia ghiciti, felul in care s-au purtat cu mine si au stat cu masina la dispozitie pana am plecat acasa. A fost o fractiune de secunda la final in care m-am uitat la ei si am vrut sa caut banii. Nu am stiut cum sa ma port, nu am stiut cum sa fac asta fara sa-i jignesc, pentru ca nu am mai facut asta niciodata. Nu aveam nimic altceva la mine care sa consider ca merita oferit acelor oameni obositi ingrozitor! Nu am stiut cum sa-i recompensez si ma gandesc si acum. Nu am mai fost niciodata cu ambulanta si nu am stiut si nu stiu nici acum cum trebuie sa ma port cu acesti oameni speciali.

Imi ramane sa-i gasesc intr-o zi. Chiar cred ca se va intampla. Cumva le voi multumi pentru cum mi-au purtat de grija! Si, da, stiu ca pentru asta sunt platiti! Doar ca au trecut de faza asta de multe luni.

Sa ne intelegem: o sa-mi revin! Nu-mi plang de mila, nu acesta e scopul postarii. Doar ca mi-a ramas gandul la oamenii acestia din spitale, despre care se vorbeste atat de mult si, de fapt, deloc cu adevarat! Si merita mult mai mult respect decat parca ne prefacem ca le oferim!”

Adina Oșan

Articolul Povestea unei jurnaliste din Cluj suspectă de COVID-19: ”Mi-a rămas gândul la oamenii aceștia din spitale, despre care se vorbește atât de mult și, de fapt, deloc cu adevărat! Și merită mult mai mult respect decât parcă ne prefacem că le oferim!” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Curtea de Apel Cluj: Închisoare pe viață pentru bărbatul care i-a măcelărit pe soția infidelă și amantul ei

$
0
0

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la închioare pe viață pe bărbatul din Baia Mare care i-a înjunghiat de mai multe ori pe soția lui și pe amantul ei.

Crima a avut loc în noaptea de 28 februarie spre 1 martie 2019, pe fondul consumului de alcool şi al geloziei, când Aurel Mălina a luat viaţa fostei sale iubite, V.H.L., o femeie de 37 de ani, şi a lui I.G., de 50 de ani, prieten al acesteia. 

Potrivit anchetatorile, din cauza certurilor dese, pe fondul consumului de alcool, femeia l-a părăsit pe agresor, însă la insistenţele acestuia din urmă a decis să îi mai dea o şansă. În 28 februarie, cei doi au mers în vizită la bărbatul de 50 de ani, care făcea parte din anturajul lor şi în compania căruia femeia fusese văzută de mai multe ori.

La domiciliul victimei, cei trei amici au consumat băuturi alcoolice, iar de aici până la iscarea unui scandal a fost cale scurtă. Conflictul a degenerat, Aurel Mălina luând un cuţit de bucătărie şi aplicându-le celor doi mai multe lovituri de cuţit, ce le-au fost fatale. Procurorii spun că bărbaul a fost înjunghiat de nu mai puţin de 14 ori, în timp ce corpul femeii prezenta nouă lovituri de cuţit.

„La momentul agresiunii, cele două victime se găseau împreună în pat, iar victima V.H.L. era dezbrăcată de la brâu în jos. Probabil că victimele se găseau într-o stare avansată de ebrietate, întrucât nu s-au putut apăra, ele rămânând pe pat, în poziţia culcat”, spun anchetatorii. Potrivit acestora, unul dintre vecinii victimei I.G. a declarat că din apartament s-au auzit zgomote şi bufnituri puternice, iar o femeie a ţipat „Cheamă poliţia”, după care s-a făcut linişte.

Realizând gravitatea faptelor, ucigaşul şi-a sunat sora stabilită în Anglia, căreia i-a relatat pe parcursul a aproape o oră şi printre hohote de plâns, că i-a omorât pe cei doi, şi a ameninţat că se va sinucide. Femeia a încercat să îl convingă să anunţe poliţia, însă acesta a refuzat.

În următoarele zile, Aurel Mălina s-a ascuns, fiind prins de către oamenii legii în 5 martie. În ceea ce priveşte cadavrele, acestea au fost descoperite de către mama bărbatului ucis, care, îngrijorată de faptul că fiul său nu a răspuns trei zile la telefon, s-a deplasat la locuinţa acestuia şi a descuiat uşa cu cheia pe care o avea.

În faţa anchetatorilor, Mălina şi-a pus faptele pe seama geloziei, afirmând că şi-a piedut minţile în momentul în care şi-a văzut fosta iubită în pat cu un alt bărbat. „În acel moment, şi-a pierdut controlul, a pus mâna pe un cuţit şi a dat în stânga şi dreapta însă nu poate da detalii. Din acel moment nu mai ştie nimic ce s-a întâmplat, trezindu-se în data de 1 martie, ]n pat, la el acasă. Inculpatul a mai arătat că nu-şi aminteşte când a sunat-o pe sora sa deoarece şi-a pierdut controlul din cauza băuturii şi a geloziei”, se arată în rechizitoriu. Mai mult, el a precizat că ar fi băut cinci calmante, lucru pe care nu l-a putut proba.

„Instanţa apreciază că inculpatul a fost nesincer în declaraţii deoarece, cu ocazia cercetării la faţa locului, în apartamentul victimei I.G. nu au fost găsite pastile de genul celor indicate . Mai mult, comportamentul său după comiterea infracţiunii denotă că a conştientizat ceea ce a făcut. Mai exact, el şi-a informat sora că i-a omorât pe cei doi, a ascuns telefonul victimei Istrăua n de pe care a vorbit şi a spălat cuţitul cu care i-a atacat pe cei doi. Inculpatul nu a putut face dovada că a luat calmante. În plus, chiar dacă era probată susţinerea apărării, ingerarea unor astfel de substanţe ar fi fost una voluntară”.

„La aplicarea acestei pedepse, instanţa are în vedere că inculpatul a încălcat relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă, drept fundamental recunoscut prin norma penală, oricărei persoane. Protejarea dreptului la viaţă prin normele interne şi internaţionale constituie un imperativ şi în acelaşi timp o necesitate, deoarece reprezintă un atribut fundamental al persoanei, a cărui ocrotire este strâns legată de alte atribute ale persoanei: integritatea corporală, sănătatea, libertatea, etc., şi determină ocrotirea acestora din urmă. Viaţa umană, ca valoare socială apărată prin normele de drept, se înfăţişează nu numai ca un drept absolut al individului la viaţă, opozabil tuturor cetăţenilor, dar şi ca o valoare socială pe care dreptul obiectiv o ocroteşte în interesul întregii societăţi. Aşa cum rezulta din probe, inculpatul s-a dovedit a fi o persoană lipsită de respect faţă de valoarea supremă în ierarhia drepturilor omului, valoarea încălcată fiind de natură să atragă sancţiunea penală cea mai grea – cea a detenţiunii pe viaţă”, au explicat judecătorii maramureşeni.

Criminalul a atacat sentinţa primei instanţe, însă Curtea de Apel Cluj a respins, ca nefondat, apelul formulat.

 

Articolul Curtea de Apel Cluj: Închisoare pe viață pentru bărbatul care i-a măcelărit pe soția infidelă și amantul ei apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Au fost depistate 1.215 de noi cazuri de coronavirus. Nou record de pacienți internați la Terapie Intensivă

$
0
0

În ultimele 24 de ore au fost depistat în România 1.215 noi cazuri de coronavirus din 19.511 teste prelucrate, iar alte 35 de decese au fost raportate. 7436 de persoane sunt internate, dintre care 485 pacienți se află la Terapie Intensivă, fiind un nou record.

Buletinul de presă:

Până astăzi, 11 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 63.762 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

30.585 pacienți au fost declarați vindecați și 6.756 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.215 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmate
1.Alba8279
2.Arad131232
3.Argeș415553
4.Bacău186018
5.Bihor138453
6.Bistrița-Năsăud97814
7.Botoșani12117
8.Brașov371027
9.Brăila112835
10.Buzău162039
11.Caraș-Severin43519
12.Călărași3606
13.Cluj147923
14.Constanța120220
15.Covasna5361
16.Dâmbovița241571
17.Dolj9855
18.Galați260847
19.Giurgiu48113
20.Gorj116033
21.Harghita6105
22.Hunedoara117851
23.Ialomița8295
24.Iași180331
25.Ilfov154529
26.Maramureș64824
27.Mehedinți90613
28.Mureș10943
29.Neamț156631
30.Olt93716
31.Prahova274351
32.Satu Mare1347
33.Sălaj2346
34.Sibiu109811
35.Suceava476928
36.Teleorman42410
37.Timiș167539
38.Tulcea3323
39.Vaslui999113
40.Vâlcea67327
41.Vrancea205836
42.Mun. București7605151
43.56
 TOTAL63762 1215

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 613 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JUDEȚPROBE POZITIVE LA RETESTARE
1ALBA2
2ARAD21
3ARGEŞ49
4BACĂU13
5BIHOR21
6BISTRIŢA-NĂSĂUD0
7BOTOŞANI12
8BRĂILA16
9BRAŞOV7
10BUZĂU7
11CĂLĂRAŞI1
12CARAŞ-SEVERIN1
13CLUJ48
14CONSTANŢA10
15COVASNA5
16DÂMBOVIŢA5
17DOLJ35
18GALAŢI19
19GIURGIU6
20GORJ17
21HARGHITA6
22HUNEDOARA5
23IALOMIŢA2
24IAŞI37
25MARAMUREŞ4
26MEHEDINŢI6
27MUREŞ1
28NEAMŢ7
29OLT26
30PRAHOVA28
31SĂLAJ5
32SATU MARE6
33SIBIU15
34SUCEAVA9
35TELEORMAN4
36TIMIŞ23
37TULCEA2
38VÂLCEA18
39VASLUI13
40VRANCEA4
41MUNICIPIUL BUCUREŞTI86
42ILFOV11
TOTAL613

Până astăzi, 2.764 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.08.2020 (10:00) – 11.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 35 de decese (21 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița – Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș – Severin, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 5 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

33 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.436 Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.404.845 de teste. Dintre acestea 19.491 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.595 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.896 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 20 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 11 august.

Pe teritoriul României, 7.161 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.419 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.562 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 159 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.009 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.447 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 988 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 210.250 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, trei infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.627 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 17 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința  publicului în cel mai scurt timp.

Până la data de 10 august 2020, au fost raportate 1.820.986 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARACAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAŢI
Regatul Unit310.825   (+1.062)  46.574     (+8)        1.463      (+12)
Spania314.362             –  28.503         –    150.376         –
Italia250.566      (+463)  35.205     (+2)    202.248(+150)
Franţa197.921             –  30.324         –      82.971         –
Germania216.327      (+436)    9.197     (+1)    197.382    (+599)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en) 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 10 AUGUST 2020
CAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAȚI
19.845.788 (+221.744)731.263   (+4.310)12.281.862   (+164.939)   

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 9– 10 august 2020

* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică

Articolul Au fost depistate 1.215 de noi cazuri de coronavirus. Nou record de pacienți internați la Terapie Intensivă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ioan-Aurel Pop, despre scoaterea Limbii Latine din programa școlară: ”O eroare a unor decidenți fără perspectivă culturală”

$
0
0

Guvernul pregătește două mari provocări în educație: eliminarea predării Limbii Latine și înlocuirea notelor cu calificative la ora de Religie. Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, consideră, într-un interviu acordat pentru stiripesurse.ro că eliminarea studierii Limbii Latine este ”o eroare a unor decidenți fără perspectivă culturală”.

Ministerul Educației și Cercetării, condus de Monica Anisie, membră a PNL, lucrează la revizuirea planului cadru pentru învățământul gimnazial. ”Specialiștii” MEC au realizat, până acum, patru variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII pentru a pune în aplicare legea ce prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu.

Limba Latină este una dintre materiile care au căzut ”pe frontul gândirii” celor din ministerul conduse de Anisie și se ia în calcul eliminarea ei, începând cu data de 14 septembrie. ”Ar fi o catastrofă în urma căreia ni s-ar atrofia treptat mințile.”, mai spune, în interviul pentru stiripesurse.ro, academicianul Ioan-Aurel Pop, care vine cu argumente extrem de solide în favoarea păstrării predării Limbii Latine.

Ilustrul profesor ne vorbește despre ce-i ”mână în luptă” pe cei 33% dintre profesorii și 27% dintre părinții care au cerut eliminarea predării Latinei, atunci când MEC i-a întrebat, într-un chestionar online, ce materii ar considera că trebuie scoase pentru a pune în practică legea care cere diminuarea programului școlar. ”Mulți dintre ei sunt produsul anilor mai recenți, ai unor licee de pripas și ai unor universități improvizate, în care dragostea de carte profundă, de cultură generală serioasă, de cunoaștere diacronică a valorilor omenirii lasă mult de dorit”, punctează Ioan-Aurel Pop în interviul pe care îl redăm mai jos.

”Cristi Șelaru: După cum știți, o lege ce urmează să se aplice de la debutul acestui an școlar prevede diminuarea numărului de ore pe care elevii trebuie să le petreacă la școală. Conform diverselor scenarii pe care MEC le are în lucru, orele de Limbă Latină ar putea să dispară cu totul din curricula școlară în ciclul gimnazial. Cum vedeți acest lucru, din poziția dvs. de istoric, dar și de președinte al Academiei Române?

Ioan-Aurel Pop: Văd acest lucru drept un mare rău, așa cum am spus și în anii trecuți. Mai întâi, scoaterea latinei din școlile unei țări latine este un nonsens, este ca și cum ne-am nega strămoșii, originile. În al doilea rând, latina nu este o limbă moartă, ci limba unei mari culturi care trăiește prin Horațiu, Vergiliu, Ovidiu, Cicero, Caesar, Titus Livius, Tacitus și câți alții! În al treilea rând, latina nu este o limbă moartă și datorită variantelor sale contemporane: italiana este latina vorbită azi în Peninsula Italică, franceza este latină vorbita azi în fosta Gallie, spaniola este latina actuală din Hispania și așa mai departe. Evident, româna este latina dunăreană sau latina așa cum s-a menținut ea și s-a transformat, de două milenii încoace, în fostele provincii Dacia și Moesia. În al patrulea rând, latina este ca o „geometrie” a umanioarelor, pentru că disciplinează mintea, te face să poți vedea în spațiu și timp, adică în perspectivă. În multe școli, chiar cu profil tehnic, din Germania, se studiază latina tocmai pentru „gimnastica minții”. Latina este și cheia învățării altor limbi … Scoaterea latinei ar fi, prin urmare, o eroare a unor decidenți fără perspectivă culturală. Latina nu se învață pentru școală, ci pentru viață. Iar diminuarea numărului de ore petrecute de elevi în școală este, de asemenea, o mare eroare. Cu cât scade numărul de ore petrecute în școală crește cuantumul de timp petrecut de unii elevi pe stradă, în săli de jocuri, pe site-uri nepotrivite, prin mall-uri etc. Părinții de azi, ocupați peste măsură cu câte două-trei joburi, nu ar trebui să se bucure că scad orele petrecute de copiii lor la școală. Dimpotrivă, ei ar trebui să ceară creșterea numărului de ore petrecute la școală, timp în care copiii să-și facă și temele, să repete ceea ce au învățat, să se și joace etc. Copilul spune, adică „râde”, prin vocea lui Lucian Blaga: „Înțelepciunea și iubirea mea e jocul”, dar și jocul e bine să fie supravegheat. Altfel, el degenerează. Firește, dacă toate aceste reduceri de ore se fac temporar, din perspectiva tristă a școlii online de pe durata acestei pandemii, atunci ar fi de înțeles. Dar mă tem că nu este așa.

Cristi Șelaru: MEC a publicat rezultatele unui chestionar care arată că 33% dintre profesorii și 27% dintre părinții care au răspuns au cerut eliminarea predării Latinei. Ce mesaj aveți pentru profesorii și părinții care au cerut asta?

Ioan-Aurel Pop: Profesorii care au cerut asta nu știu ce au făcut sau știu și vor să facă un rău intenționat, conform principiului „după noi, potopul!”. Probabil că mulți dintre ei sunt produsul anilor mai recenți, ai unor licee de pripas și ai unor universități improvizate, în care dragostea de carte profundă, de cultură generală serioasă, de cunoaștere diacronică a valorilor omenirii lasă mult de dorit. Pe părinți nu-i condamn, pentru că majoritatea nu au pregătirea necesară ca să se poată pronunța în cunoștință de cauză. Totuși, unii părinți sunt mai deștepți decât unii profesori, fiindcă sunt mai puțini părinții care se văd în postura de demolatori decât profesorii. Pe de altă parte, dați-mi voie să spun că democrația împinsă la extrem poate conduce la anarhie. De unde pot să știe elevii și chiar unii părinți ce este mai bine să știe viitorii maturi ca să fie bine adaptați la viață? Viața este formată din poveri și din plăceri și, oriunde și oricând, oamenii preferă plăcerea. La școală nu se învață doar lucruri ușoare și plăcute, ci lucruri necesare și în toată ecuația asta legată de pregătirea pentru viață, munca este elementul esențial și nu plăcerea. Iar munca nu este o glumă! Dacă îi întrebăm pe părinți ce le-ar plăcea să studieze copiii lor, trebuie să ne așteptăm și la surprize foarte mari. Cu atât mai grav ar fi să-i întrebăm pe copii ce vor să învețe, câtă matematică, fizică sau română să facă și să socotim răspunsurile lor decisive. În acest caz, nu este vorba despre democrație, ci de un simulacru care obturează competența, experiența, viziunea pentru viitor.

Cristi Șelaru: Oare la ce se gândește un cadru didactic, dar și un părinte, când cer eliminarea Latinei? De exemplu, Polonia tocmai ce a adăugat limba latină curriculumului de bază pentru a-i ajuta pe elevi ‘să înțeleagă temelia civilizației occidentale’, într-o reformă ce vizează învățământul.

Ioan-Aurel Pop: Un profesor care nu vrea să se mai învețe latina, gândește foarte simplu. Din egoism, crede că își apără propria disciplină. Din comoditate, fiindcă nu a învățat nici el latină sau nu a știut s-o folosească în viață, crede că latina este un „balast”. Dacă el nu s-a putut înălța la nivelul unei înalte culturi universale, crede că toți pot trăi și așa, în ignoranță și semidoctism. Un părinte, de regulă, își apără odorul și, mai ales când vede cât de încărcate sunt programele școlare, vrea să-i ușureze „chinul”. Aici trebuie să repet ceea ce spun destul de des: nu văd problema școlii în numărul prea mare de ore petrecute la școală de către elevi. Problema școlii noastre este supraîncărcarea cu materie a programelor, după principiul „predăm cât mai mult, înțelege cine poate”. Mai înțelept ar fi să predăm mai puțin și mai sigur, mai temeinic. Un profesor nu poate să fie mulțumit dacă înțeleg 3 elevi din 30 ceea ce a predat el, ci doar dacă înțeleg lecția majoritatea elevilor. Iar elevii nu pot să înțeleagă fără fixare, fără recapitulare, fără reveniri la explicații. Astăzi, parcurgerea integrală a programei înseamnă o goană prin materie din care nici profesorii nu înțeleg mare lucru.

Cristi Șelaru: Pentru că sunteți președintele Academiei Române, ați fost consultat în vreun fel în această chestiune?

Ioan-Aurel Pop: Da, am fost invitat într-un grup mai mare de profesori, pedagogi, cercetători și părinți, unde, după o oră și jumătate petrecută online, nu apucasem să spun nimic, pentru că se „discutau” programele de școală primară, de gimnaziu și de liceu împreună. Mi-am trimis, însă, în scris punctul de vedere către secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar.

Trebuiau să fie consultați mai mulți oameni cu experiență în învățământ și trebuiau bine organizate lucrurile. Nu consider că trebuie schimbate toate planurile-cadru în același timp. Nu avem de ce să ne grăbim, dacă tot am pierdut trei decenii cu experimente neterminate, pentru care nu am avut analize ale urmărilor lor (feedback-uri). Am transmis și voi mai transmite: școala preuniversitară este obligată să-i pregătească pe elevi pentru viață, pentru aspectele practice ale vieții, dar nu pentru meserii anume (cu excepția școlilor profesionale, a liceelor cu profiluri anume, tehnologice, de exemplu).
Firește că avem obligația să-i pregătim pe elevi pentru viață, dar viața nu înseamnă doar cariere și calcule exacte, doar investiții și întreprinzători, doar servicii și mall-uri, ci și concerte, statui, monumente, muzee, opere literare, festivaluri de folclor sau de jazz, spectacole de operă, tradiții ale popoarelor, adică înseamnă cultură și civilizație în ansamblu. Competențe în viața practică înseamnă și a vorbi corect românește, și a cunoaște curentele culturale care au traversat istoria omenirii, și a conversa în limbi străine, și a plasa corect pe hartă lanțul Carpaților sau al Anzilor, și a recunoaște o biserică gotică și a nu o confunda cu una bizantină, și a ști din ce limbă (limbi) vin numele științifice ale plantelor și animalelor etc.

Cristi Șelaru: De ce trebuie predată, în continuare Latina, în gimnaziu? Mihail Șora spunea, acum câteva zile, despre intenția Guvernului PNL de a elimina orele de latină că ”este exact acea aversiune care te scoate de pe orbita fiinţelor gânditoare”.

Ioan-Aurel Pop: Dacă este să începem cu începutul, nu cred că este ideală predarea limbii latine în gimnaziu, fiindcă gramatica latină se învață mai ușor după cunoașterea temeinică a gramaticii limbii române (care descinde din latină) și după cunoașterea gramaticilor altor limbi, de exemplu a limbii germane. Locul latinei ar fi la liceu. Dar știu că predarea unei limbi străine nu se mai face acum la modul clasic, ci „creativ”, în multe cazuri cu ocolirea completă a gramaticii. Sunt „școli de gândire” în pedagogia contemporană care susțin învățarea limbilor străine exclusiv prin conversație, după ureche. Poate să meargă această tehnică la preșcolari, dar școala are regulile ei normative. Cu toate acestea, dacă este ca latina să rămână la gimnaziu, atunci locul ei este mai firesc în clasa a VIII-a decât în clasa a VII-a. Știu că și programul elevilor de liceu este foarte încărcat, ca și programul elevilor de clasa a VIII-a, dar nu Latina este cauza supraîncărcării. Necazul este că avem tot mai puțini profesori de Latină și de studii clasice. De ce să facă tinerii astfel de studii, dacă ei nu vor avea unde să muncească și din ce să trăiască? Pentru predarea latinei, este nevoie de profesori dăruiți, care se cuvine să fie apreciați și nu disprețuiți și mereu amenințați cu dispariția meseriei lor.

Cristi Șelaru: De ce considerați că s-a ajuns ca tocmai această disciplină să fie propusă pentru eliminare?

Ioan-Aurel Pop: Odinioară, studiul latinei era o marcă importantă a culturii generale și nu era de imaginat un intelectual autentic care să nu fi făcut în școală o astfel de disciplină. Se studia temeinic literatura latină, se recita (scanda) în latină, se cunoșteau pe de rost poezii și bucăți de proză. Azi nu mai există aproape nimic din toate acestea, iar lumea merge înainte. Mulți consideră, cum se spune la noi, că „merge și așa”. Este mai comod, pentru mulți, să ne afundăm în ignoranță, din moment ce cultura generală nu mai înseamnă aproape nimic, din moment ce modelele promovate de mass media sunt ariviștii, inculții, orgolioșii, tupeiștii. Latina, din păcate, nu mai are „avocați” cum avea odinioară, fiindcă mergem în viață pe minima rezistență, pe succesul facil, pe acumulări de bunuri materiale. Vorba lui Shakespeare care, în Sonetul 66, spune că „prostia a ajuns doctor la deștepți”.

Cristi Șelaru: Dacă MEC va duce la capăt acest plan și Latina va fi eliminată, ce „prejudicii” în educația elevilor credeți că se vor produce?

Ioan-Aurel Pop: Vom avea tineri tot mai inculți, care se vor crede că America Latină se cheamă așa pentru că acolo limba oficială este latina! Limbajul gramatical va fi tot mai sărac, încât ideile de declinare, conjugare, flexiune, numele cazurilor și ale modurilor, gradele de comparație ale adjectivelor etc. li se vor părea „intelectualilor” de mâine noțiuni extraterestre. Un pedagog și filosof grec, întrebat acum circa două milenii și jumătate, de ce are nevoie un copil de educație, a răspuns prompt: „Pentru ca, atunci când merge la teatru, să nu stea o piatră peste altă piatră!”. Pe vremea aceea, toți grecii liberi mergeau la teatru si stăteau pe bănci de marmură, adică de piatră. Ne vom transforma și noi, încet, în pietre peste pietre, adică în roboți, în humanoizi.

Cristi Șelaru: Considerați că Latina, odată eliminată, va mai putea fi reintrodusă, vreodată?

Ioan-Aurel Pop: Aproape orice rău se poate repara, dacă există voința de a face binele. Eu consider că, dacă Latina va fi eliminată, faptul se va petrece doar pe durata educației nefirești online de pe vremea pandemiei. Latina nu ne ajută să comunicăm între noi ca indivizi, dar ne ajută să comunicăm cu lumile și cu civilizațiile, ceea ce înseamnă infinit mai mult decât dialogul cotidian și decât nevoile curente. Iar celor care cred că toate educația se va face de-acum doar online nu le răspund cu vorbele – prea grele și aspre – ale scriitorului și profesorului de-odinioară Umberto Eco, ci cu concluziile științifice ale profesorului Manfred Spitzer (Universitatea din Ulm), care spune în cartea „Demența digitală”, publicată recent în românește: „Mediile digitale ne fac să ne folosim mai puțin creierul, iar eficiența acestuia scade cu timpul. La tineri, ele împiedică și formarea creierului, eficiența mentală rămânând astfel de la început sub medie”. Prin urmare, școala exclusiv digitală – în care Latina pare să nu mai aibă loc – ar fi o catastrofă în urma căreia ni s-ar atrofia treptat mințile.”

Articolul Ioan-Aurel Pop, despre scoaterea Limbii Latine din programa școlară: ”O eroare a unor decidenți fără perspectivă culturală” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Ucigașul pădurarului din Maramureș a fost arestat după un an de la comiterea crimei

$
0
0

Ucigașul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș, a fost arestat la un an de zile după ce a comis crima, Tribunalul București dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Numele suspectului arestat preventiv n-a fost facut public, nici alte informatii privitoare la identitatea acestuia sau la motivele precise pentru care s-a luat decizia restrictiva.

Se mai mentioneaza in informarea publica faptul ca inculpatul este anchetat pentru „comiterea in concurs real a infractiunilor de ultraj (in modalitatea omorului savarsit impotriva unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu), talharie calificata si uz de arma fara drept”.

Tribunalul București a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție față de un inculpat pentru care anterior a fost dispusă măsura reținerii pe o durată de 24 de ore, pentru comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu),  tâlhărie calificată și uz de armă fără drept, prevăzute de art.257 alin.1 C.pen.  rap. la art. 188 alin.1 C.pen., art. 234 alin. 1 lit. a și d rap. la art. 233 C.pen. și art.343 alin.1 C.pen cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal.

În cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:  

În data de 16.10.2019, în jurul orei 19.45, în condiții de noapte, în timp ce se afla în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului, situată în raza orașului Târgu Lăpuș – sat Rogoz, jud.Maramureș, inculpatul – în scopul sustragerii de material lemnos, în contextul depistării sale în flagrant de către victimă, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș,  pentru a-și asigura scăparea, dar și pentru păstrarea bunului sustras – l-a ucis prin împușcare pe pădurar  cu arma aflată în acel moment în posesia și dotarea acestuia.

Padurarul Liviu Pop din Maramures, in varsta de 37 de ani, tatal a trei copii, a fost impuscat in timp ce incerca sa impiedice taierea ilegala de arbori, iar trupul sau, care a fost aruncat intr-o rapa, prezenta numeroase urme de agresiune fizica.

Vestea arestarii unui suspect in acest caz a luat prin surprindere pe aproape toata lumea implicata in caz la nivelul judetului Maramures. In noiembrie 2019, dosarul a fost preluat de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe fondul presiunii publice si a suspiciunilor legate de o eventuala masluire a anchetei.

Anchetatorii implicati initial in caz spun acum ca nimic nu prevestea o arestare a vreunui suspect. Vaduva padurarului ar fi declarat unor apropiati ca este la fel de surprinsa de decizia anuntata de Parchetul General. Nimeni din Maramures nu are informatii privitoare la identitatea suspectului arestat.

Potrivit unor informații judiciare, suspectul Nelu Petrisor Giurgiu (foto) ar fi fost nasit de procuroarea din Targu Lapus. Localnicii afirma ca Giurgiu ar fi mostenit o avere fabuloasa, de pe urma sotiei care a lucrat pentru un batran singur din Italia. La moartea lui, batranul i-ar fi lasat femeii in jur de 3 milioane de euro.

Al doilea supect este descris sub numele de Iacobanu, iar al treilea era un carutas din localitate. Toti trei lucrau pentru firma de prelucrare a materialului lemnos administrata de familia Munteanu. Este vorba despre o afacere controversata, despre care presa locala scrie ca se desfasoara de ani de zile sub semnul ilegalitatii si ca beneficiaza de protectia politica.

Articolul Ucigașul pădurarului din Maramureș a fost arestat după un an de la comiterea crimei apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea a doi soți care și-au abuzat sexual copilul înfiat

$
0
0

Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea a doi soți din Maramureș care au primit în îngrijire un copil și l-au supus unor abuzuri sexuale.

Un bărbat de 42 de ani din județul Maramureș și soția acestuia au fost arestați de Curtea de Apel Cluj în baza unui mandate european de arestare emis de autoritățile din Italia, unde românii au fost condamnați la doi ani și opt luni de închisoare pentru că au abuzat sexual un minor.

Potrivit sentinței de condamnare a românilor, “abuzând de condiția de inferioritate psihico-fizică a unui minor, care le-a fost încredințat spre îngrijiri și educare, prin constrângere, l-au obligat pe minor la întreținerea unor diferite forme de acte sexual”.

Judecătorii italieni au mai reținut că românul și soția lui au întreținut acte sexuale în față copilului “în scopul a-l face să privească, profitând de capacitatea limitată a victimei de a se autoapăra și abuzând de ospitalitatea pe care ar fi trebuit să i-o ofere copilului”.

În față judecătorilor români, cei doi maramureșeni au declarat că sunt de acord să fie predați autorităților italiene, urmând că fiica lor de cinci ani să rămână în grijă bunicii.

Articolul Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea a doi soți care și-au abuzat sexual copilul înfiat apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Comisia ”Sparanghelul”: Mergem cu întrebările și în Germania să aflăm relațiile între autoritățile germane și române

$
0
0

Aglomeraţia care s-a creat pe Aeroportul de la Cluj, pe 9 aprilie, când 1.900 de români care urmau să lucreze la ferme din Germania la cules de sparanghel s-au înghesuit pentru a se îmbarca în 12 curse charter, s-a produs pe fondul unor „disfuncţionalităţi profunde”, a declarat, marţi, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă de la acest caz, senatorul PSD Radu Oprea.

„Am constatat că aeroportul a fost închis între orele 9,00 – 11,00, pe o dispută între aeroport şi una dintre firmele de handling şi lucrul acesta a dus la întârzieri, la formarea aglomeraţiei în parcarea aeroportului. Niciunul dintre românii care s-au aflat în acea zi în aeroport nu avea bilet, dar este un lucru permis pentru cursele charter, şi sunt foarte multe elemente care arată disfuncţionalităţi profunde în relaţiile dintre cei care operează în interiorul Aeroportului Internaţional de la Cluj”, a precizat Oprea, după audierea reprezentanţilor firmelor de handling.

Potrivit senatorului PSD, din audieri a reieşit „foarte clar” că sunt ferme din Germania care au plătit zborurile charter în cauză.

„Astăzi a reieşit foarte clar că sunt ferme din Germania care au plătit zborurile charter. Am transmis scrisori către firmele care au operat zborurile respective să ne comunice cine a plătit zborurile, astfel încât să putem să ajungem cu întrebările şi în Germania şi să aflăm relaţiile între autorităţile germane şi române cum s-au petrecut.

Cei pe care i-am audiat până acum, unii ne-au vorbit despre organizatori, cum ar fi reprezentanţii MAI, Poliţia de Frontieră, Poliţia Transporturi, alţii au spus că au venit în grupuri, dar în acele grupuri oamenii se cunoşteau între ei, deci există un organizator care nu neapărat a fost prezent în Aeroportul de la Cluj”, a menţionat preşedintele comisiei, potrivit Agerpres.

Oprea a adăugat că au fost finalizate investigaţiile referitoare la ceea ce s-a întâmplat în aeroport pe 9 aprilie, iar acum comisia îşi îndreaptă atenţia către Ambasada României din Germania şi, ulterior, spre miniştrii Transporturilor, de Interne şi de Externe.

„Am finalizat investigaţiile privind ceea ce s-a întâmplat în Aeroportul de la Cluj, în acea zi. De acum, trebuie să mergem către Ambasada României din Germania, despre felul în care a existat corespondenţă între Guvernele Germaniei şi României, despre felul în care a apărut articolul 10 în Ordonanţa Militară nr. 7, acel articol care se referă la zborurile charter.

Imediat ajungem şi la miniştri, pentru că deja sunt elemente care ne arată că avem pentru ce să-l audiem pe ministrul Transporturilor, pe domnul Bode, avem, de asemenea, elemente care ne arată că trebuie să-l chemăm la comisie şi pe ministrul Afacerilor Interne, domnul Vela, acum aşteptăm să primim răspunsul de la Ambasada Germaniei şi, în funcţie de ceea ce vom primi, vom constata dacă avem elemente pentru a-l audia şi pe domnul ministru al Afacerilor Externe”, a explicat social-democratul.

El a susţinut că au fost constatate „disfuncţionalităţi profunde în comunicare, în organizare, iar vidul legislativ este foarte clar”.

„Trebuie să ne explice domnul ministru al Transporturilor, de exemplu, de ce la acea dată nu exista reglementare în transportul cu autocare. Am văzut astăzi că au sosit 50 de persoane cu acelaşi autocar, deci nu exista nicio distanţare fizică. Veţi vedea că au luat aceste măsuri, dar după Cluj.

De ce a fost nevoie ca 1.900 de români să fie puşi în pericol, în parcarea Aeroportului de la Cluj, şi să fie supuşi riscului potenţial al infectării cu COVID? Dacă nu se întâmpla Clujul, oare ar fi luat toate măsurile necesare? Apoi au reuşit să revină cu legislaţie”, a mai adăugat Oprea.

Comisia se reuneşte din nou săptămâna viitoare. Parlamentul a aprobat constituirea acestei comisii la solicitarea liderilor PSD, Pro România şi ALDE, Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Articolul Comisia ”Sparanghelul”: Mergem cu întrebările și în Germania să aflăm relațiile între autoritățile germane și române apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Record de cazuri de coronavirus depistate în România în ultimele 24 de ore

$
0
0

Un nou record de cazuri de coronavirus depistate în 24 de ore a fost înregistrat în România, fiind confirmate 1415 noi infectări din 22.781 de teste prelucrate. Alte 43 de decese au fost raportate, dintre care o persoană de sub 30 de ani. 7.381 de persoane sunt internate, dintre care 485 de pacienți se află la Terapie Intensivă. A fost depășit pragul de 65.000 de cazuri de la începutul epidemiei.

Precedentul record a fost înregistrat în 7 august, când au fost raportate 1378 de cazuri noi.

Numărul total al deceselor a ajuns la 2807.

Cele mai multe noi cazuri au fost raportate în București (174), Vaslui (123), Argeș (77), Hunedoara (71), Prahova (65).

Buletinul de presă:

Până astăzi, 12 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

31.048 pacienți au fost declarați vindecați și 7.026 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmate
1.Alba83912
2.Arad135341
3.Argeș423277
4.Bacău189838
5.Bihor143955
6.Bistrița-Năsăud9835
7.Botoșani12132
8.Brașov375242
9.Brăila114921
10.Buzău163919
11.Caraș-Severin44813
12.Călărași37212
13.Cluj152142
14.Constanța121816
15.Covasna55519
16.Dâmbovița244429
17.Dolj102843
18.Galați266254
19.Giurgiu4898
20.Gorj118424
21.Harghita6177
22.Hunedoara124971
23.Ialomița8389
24.Iași185249
25.Ilfov15549
26.Maramureș68739
27.Mehedinți92822
28.Mureș111117
29.Neamț160438
30.Olt95114
31.Prahova280865
32.Satu Mare1373
33.Sălaj2384
34.Sibiu112325
35.Suceava480536
36.Teleorman4339
37.Timiș172045
38.Tulcea3331
39.Vaslui1122123
40.Vâlcea69421
41.Vrancea212062
42.Mun. București7779174
43.56
 TOTAL65177 1415

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 763 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JUDEȚPROBE POZITIVE LA RETESTARE
1ALBA7
2ARAD10
3ARGEŞ60
4BACĂU28
5BIHOR27
6BISTRIŢA-NĂSĂUD0
7BOTOŞANI9
8BRĂILA11
9BRAŞOV48
10BUZĂU31
11CĂLĂRAŞI8
12CARAŞ-SEVERIN0
13CLUJ24
14CONSTANŢA20
15COVASNA9
16DÂMBOVIŢA13
17DOLJ10
18GALAŢI24
19GIURGIU0
20GORJ21
21HARGHITA19
22HUNEDOARA12
23IALOMIŢA2
24IAŞI24
25MARAMUREŞ5
26MEHEDINŢI10
27MUREŞ2
28NEAMŢ24
29OLT13
30PRAHOVA20
31SĂLAJ0
32SATU MARE2
33SIBIU21
34SUCEAVA26
35TELEORMAN5
36TIMIŞ18
37TULCEA1
38VÂLCEA12
39VASLUI12
40VRANCEA29
41MUNICIPIUL BUCUREŞTI122
42ILFOV24
TOTAL763

Până astăzi, 2807 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 11.08.2020 (10:00) – 12.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 43 de decese (25 bărbați și 18 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș – Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Timiș, Vâlcea și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 15 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la categoria de peste 80 de ani.

42 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.381 Dintre acestea, 485 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.427.626 de teste. Dintre acestea 22.607 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.098 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.509 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 174 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 12 august.

Pe teritoriul României, 15.494 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.970 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 39.900 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 214 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 977 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 788 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 1397 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 262.900 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.629 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 19 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința  publicului în cel mai scurt timp.

Până la data de 11 august 2020, au fost raportate 1.841.114 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARACAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAŢI
Regatul Unit311.641      (+816)  46.526      –        1.464        (+1)
Spania322.980   (+8.618)  28.576   (+73)    150.376         –
Italia250.825      (+259)  35.209     (+4)    202.461(+213)
Franţa202.775   (+4.854)  30.340   (+16)      82.971         –
Germania217.293      (+966)    9.201     (+4)    198.832  (+1.450)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en) 

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 11 AUGUST 2020
CAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAȚI
20.075.600 (+229.812)736.372  (+5.109)12.591.454   (+309.592)   

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 10– 11 august 2020

* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică

Articolul Record de cazuri de coronavirus depistate în România în ultimele 24 de ore apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Antrenorul echipei CFR Cluj a depus notificare pentru neplata salariilor

$
0
0

Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj, a depus notificare la clubul ardelean după ce nu i-ar fi fost plătite mai multe salarii. Recent, fundașul Kevin Boli a depus memoriu tot din cauza problemelor cu plata salariilor, scrie ProSport.

Dan Petrescu a revenit pe banca lui CFR Cluj în luna martie a anului trecut.

Antrenorul lui CFR Cluj nu este primul om din cadrul clubului ardelean care face un demers pentru obținerea banilor restanți. ProSport a anunțat, zilele trecute, că fundașul Kevin Boli și-a depus memoriu deoarece ar avea mai mult de trei salarii neplatite.

CFR Cluj are la dispoziție 15 zile să-i vireze banii restanți lui Dan Petrescu, după ce tehnicianul a depus notificare. În cazul în care „Bursucul” nu-și va primi drepturile bănești, acesta va putea depune memoriu la Camera Națională pentru Soluționarea Litigiilor din cadrul FRF.

Problema salariilor restante de la CFR Cluj nu mai este de mult o necunoscută. Damjan Djokovic, mijlocașul formației din Gruia, l-a atacat pe colegul său Giedrius Arlauskis la ProSport Live, după ce a spus de acesta că este ipocrit.

În plus, Djokovic a declarat că toate cluburile din România trebuie să se trezească, deoarece CFR nu este singura echipă cu probleme.

„Cred că e momentul să ne trezim toți. Toate cluburile din România au probleme cu banii. Nu mi se pare normal ca cineva să profite de COVID. Suntem campionii României și trebuie să avem și respect, de aia am vrut să trag un semnal de alarmă. Nu pot să mă schimb eu, iar când ceva e în neregulă trebuie să spun.

Sincer, m-a surprins un pic. Dacă țin bine minte, în luna mai, Arlauskis nu era lângă noi pentru că nu era fericit cu banii pe care i-a primit, iar acum e moralist. Eu am respectat contractul meu. Chiar m-a surprins reacția lui Arlauskis. Îmi asum critica de jucător, dar când cineva mă face praf în presă că nu am caracter… a greșit persoana Arlauskis. Arlauskis a fost primul care a cerut respect și banii, dar acum se schimbă la 180 de grade, înseamnă că ești cam ipocrit. Un om cu două fețe. M-a dezamăgit.

În 3 ani de zile nu am văzut asta, ci abia acum. Am pierdut o grămadă de bani cu care puteam face chestii frumoase. Nu este vorba de bani, ci de respect. Eu consider că am respectat Clujul și iubesc România. Chiar mă simt atacat de un om de la care nu mă așteptam. Dacă vrei să faci performanță, ceva trebuie schimbat”, a declarat Djokovic la ProSport Live.

Articolul Antrenorul echipei CFR Cluj a depus notificare pentru neplata salariilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Pedofilii de la ”Iulius Mall”, trimişi în judecată. Cum racolau minorii

$
0
0

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj au trimis în judecată doi bărbaţi pentru comiterea mai multor infracţiuni de agresiune sexuală asupra copiilor, victimele celor doi având vârste cuprinse între 9 şi 12 ani.

Potrivit unui comunicat de presă, Parchetul anunță că prin rechizitoriul din data de 04.08.2020, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor C.Z. şi I.I. pentru săvârşirea mai multor infracţiuni împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale.

Procurorii au reținut că în perioada 2018 – 2020, inculpatul C.Z. a urmărit racolarea a şase persoane vătămate minore, în vederea satisfacerii propriilor nevoi sexuale.

Racolarea era oarecum facilă pentru inculpat, având în vedere faptul că avea ca țintă minori cu vârste între 9 și 12 ani, incapabile să își exprime consimțământul pentru astfel de acte, care erau vulnerabile și ușor de convins sub promisiunea de bani sau diverse bunuri.

Astfel, în perioada amintită, atât în zona unor scări de acces din incinta unui complex comercial de pe raza mun. Cluj – Napoca, cât și la locuința acestuia, inculpatul C.Z. a exercitat acte de agresiune sexuală cu privire la persoanele vătămate minore, în condiţiile în care, în prealabil, inculpatul le prezenta minorilor materiale video cu caracter pornografic, pentru a le indica modalitatea în care aceştia urmau să efectueze actele de natură sexuală.

Racolau minori din 2018

Activitatea infracţională a inculpatului C.Z. a început în cursul anului 2018, iar ulterior, prin intermediul primei sale victime a reuşit să racoleze şi alte persoane vătămate minore.

Se impune precizarea că inculpatul C.Z. ara angajat la o societate  comercială şi avea ca atribuţii de serviciu colectarea coşurilor de cumpărături din zona complexului comercial, astfel că aşa a reuşit să intre în legătură cu unele din persoanele vătămate minore, care participau la această activitate pentru a aduna monedele de 50 de bani lăsate în coşurile abandonate.

Întâlnirile ulterioare între inculpatul C.Z. şi persoanele vătămate minore au avut loc în proximitatea centrului comercial, în zona special amenajată pentru luarea mesei (zona „food court”) şi în spaţiul de joacă destinat copiilor din incinta centrului comercial, dar şi la locuinţa acestui inculpat.

În continuare, în cursul anului 2020, inculpatul C.Z. l-a cunoscut pe inculpatul I.I., iar cei doi au devenit colegi de muncă, astfel că în aceste împrejurări a debutat şi activitatea infracţională a inculpatului I.I.

Materiale video cu caracter pornografic

Din probele administrate s-a stabilit că în perioada februarie – mai 2020, în mod repetat, profitând de incapacitatea uneia din persoanele vătămate minore în vârstă de 11 ani de a-şi exprima voinţa, prin prisma vârstei,  inculpatul I.I. a comis acte de natură sexuală asupra acestuia, precum și acte sexuale de natură anală și orală, în timp ce se aflau în zona scărilor de serviciu din incinta unui complex comercial de pe raza mun. Cluj – Napoca, în imobilul unde locuia inculpatul, precum și în locuința tatălui inculpatului, situată într-un alt judeţ.

De asemenea,  în perioada februarie-mai 2020, inculpatul I.I. a pus în repetate rânduri la dispoziția acestei persoane vătămate materiale video cu caracter pornografic.

S-a mai stabilit că la data de 17 mai 2020, în timp ce se aflau la locuinţa tatălui inculpatului I.I., acest inculpat a exercitat acte de agresiune sexuală asupra uneia din persoanele vătămate, în vârstă de 9 ani.

Ce infracțiuni au săvârșit pedofilii?

În consecinţă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca a dispus trimiterea în judecată a inculpatului C.Z., cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de agresiune sexuală în formă continuată, tentativă la agresiune sexuală în formă continuată, coruperea sexuală a minorilor

De asemenea, prin acelaşi act de sesizare a instanţei s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului I.I., cercetat în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor agresiune sexuală în formă continuată, viol în formă continuată, coruperea sexuală a minorilor în formă continuată.

Pe de altă parte, în acelaşi dosar a fost cercetat şi inculpatul S.M. pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea sexuală a minorilor, constând în aceea că în primăvara anului 2020, fără a se putea stabili cu exactitate data, acest inculpat a arătat unei persoane vătămate minore în vârstă de 11 ani o fotografie cu o persoană de sex feminin dezbrăcată de pe telefonul mobil.

La anchetă au participat și polițiști de la Investigații Criminale

Raportat la conţinutul concret al infracţiunii, la modul şi mijloacele de săvârşire, la scopul urmărit şi la împrejurările concrete de săvârşire, prezentarea unui singur material cu caracter pornografic, tip fotografie, la urmările produse, lipsa antecedentelor penale ale inculpatului, atitudinea procesuală de recunoaștere a faptei şi cu luarea în considerare a tuturor criteriilor reglementate în cuprinsul art. 318 C.pr.pen., în cauză s-a dispus soluţia renunţării la urmărire penală cu privire la acest inculpat.

În fine, în cauză s-a mai procedat la disjungerea cauzei pentru continuarea cercetărilor faţă de alte trei persoane care la acest moment procesual au calitatea de suspecţi pentru săvârşirea unei infracţiuni de coruperea sexuală a minorilor, prev. de art. 221 alin. 3 C.pen..

Dosarul de urmărire penală a fost instrumentat de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale de la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, sub coordonarea procurorului de supraveghere din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca.

Articolul Pedofilii de la ”Iulius Mall”, trimişi în judecată. Cum racolau minorii apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Spitalul de Urgență pentru Copii a cumpărat măști la prețuri cu 180% mai mare în pandemie

$
0
0

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, la Spitalul de Urgență pentru Copii au fost făcute achiziții de măști de măști de protecție la prețuri de 180 % mai mare decât cel normal.

Documentul arată că prețul de achiziție la măști chirurgicale cu elastic a fost fluctuant, de la 0,08 lei/bucata la 14,25 lei/bucata, ceea ce reprezintă o creștere de 178,13 ori. 

Evoluția prețului de achiziție pentru masca FFP2 este de asemenea oscilantă, prețul maxim de achiziție fiind înregistrat la mijlocul lunii aprilie, de 37,90 lei.  În privința combinezoanelor, unitatea medicală clujeană a cumpărat cu 78 lei/combinezon în 13.04.2020, de 3,5 ori mai mult decât prețul de achiziție din 09.04.2020, pentru ca în data de 14.04.2020 prețul să fie de 22,30 lei. Cel mai mic preț pentur masca FFP2 a fost obținut de spitalul clujean în 7.05.2020 și a fost 9,32 lei.

Articolul Spitalul de Urgență pentru Copii a cumpărat măști la prețuri cu 180% mai mare în pandemie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


România înregistrează un nou record de cazuri noi de coronavirus confirmate într-o singură zi

$
0
0

În ultimele 24 de ore au fost depistate în România 1454 de cazuri noi de coronavirus din 22.649 de teste, înregistrându-se un nou record. Și numărul deceselor raportate într-o zi este cel mai mare de până acum: 53. În prezent, 7.437 de persoane sunt internate, dintre care 478 pacienți se află la Terapie Intensivă.

Buletinul de presă:

Până astăzi, 13 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 66.631 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

31.547 pacienți au fost declarați vindecați și 7.253 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JudețNumăr de cazuri confirmate(total)Număr de cazuri nou confirmate
1.Alba85112
2.Arad137825
3.Argeș431280
4.Bacău193537
5.Bihor150566
6.Bistrița-Năsăud99411
7.Botoșani12218
8.Brașov381058
9.Brăila117122
10.Buzău168748
11.Caraș-Severin4579
12.Călărași3797
13.Cluj155130
14.Constanța125537
15.Covasna57722
16.Dâmbovița247531
17.Dolj109365
18.Galați270947
19.Giurgiu50112
20.Gorj120622
21.Harghita6181
22.Hunedoara126920
23.Ialomița85618
24.Iași189442
25.Ilfov162470
26.Maramureș71831
27.Mehedinți94517
28.Mureș113423
29.Neamț164440
30.Olt98029
31.Prahova289688
32.Satu Mare1436
33.Sălaj2446
34.Sibiu114219
35.Suceava484237
36.Teleorman4407
37.Timiș180080
38.Tulcea3429
39.Vaslui117048
40.Vâlcea71420
41.Vrancea214121
42.Mun. București7951172
43.571
 TOTAL66631 1454

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 571 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

Nr. crt.JUDEȚPROBE POZITIVE LA RETESTARE
1ALBA1
2ARAD15
3ARGEŞ56
4BACĂU17
5BIHOR26
6BISTRIŢA-NĂSĂUD2
7BOTOŞANI5
8BRĂILA7
9BRAŞOV22
10BUZĂU11
11CĂLĂRAŞI4
12CARAŞ-SEVERIN0
13CLUJ21
14CONSTANŢA4
15COVASNA2
16DÂMBOVIŢA19
17DOLJ12
18GALAŢI16
19GIURGIU3
20GORJ36
21HARGHITA10
22HUNEDOARA4
23IALOMIŢA4
24IAŞI29
25MARAMUREŞ3
26MEHEDINŢI8
27MUREŞ4
28NEAMŢ20
29OLT4
30PRAHOVA22
31SĂLAJ11
32SATU MARE7
33SIBIU20
34SUCEAVA4
35TELEORMAN7
36TIMIŞ8
37TULCEA2
38VÂLCEA42
39VASLUI13
40VRANCEA4
41MUNICIPIUL BUCUREŞTI60
42ILFOV6
 TOTAL571

Până astăzi, 2.860 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 12.08.2020 (10:00) – 13.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 53 de decese (32 bărbați și 21 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș – Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

49 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți care au decedat nu au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.437. Dintre acestea, 478 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.450.269 de teste. Dintre acestea 22.649 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.999 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.650 la cerere.

Pe teritoriul României, 7.935 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.421 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.775 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 101 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.003 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 564 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 1045 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 253.690 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.630 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 19 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 12 august 2020, au fost raportate 1.853.444 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Regatul Unit, Spania, Italia, Franţa și Germania.

ŢARACAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAŢI
Regatul Unit312.789   (+1.148)  46.526      –        1.472        (+8)
Spania326.612   (+3.632)  28.581    (+5)    150.376         –
Italia251.237      (+412)  35.215    (+6)    202.697(+236)
Franţa204.172   (+1.397)  30.354  (+14)      83.609     (+638)
Germania218.519   (+1.226)    9.207    (+6)    198.991     (+159)
 

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 12 AUGUST 2020
CAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAȚI
20.330.351 (+254.751)742.413  (+6.041)12.828.195   (+236.741)   

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 11– 12 august 2020

CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.

Grupul de Comunicare Strategică

Articolul România înregistrează un nou record de cazuri noi de coronavirus confirmate într-o singură zi apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dragoș Damian, clarificări despre posibila sa candidatură la Primăria Cluj-Napoca sau la Consiliul Local

$
0
0

După ce în presă a apărut informația că Dragoș Damian ar fi tentat să candideze la alegerile locale pentru Primăria Cluj-Napoca, CEO-ul Terapia Cluj vine cu clarificări despre posibila sa candidatură.

”Am avut discutii cu Domnii Simon si Dancu cu privire la o posibila candidatura a mea la Primaria Cluj-Napoca ca independent sustinut de PSD sau la Consiliul Local pe listele PSD. Am fost onorat de propunere, m-am gandit la ea si pentru ca paradoxal, desi sunt un om de afaceri, am o tendinta ideologica de stanga, probabil este din cauza domeniului particular in care imi desfasor activitatea. Romania trebuie sa propuna un pol sanatos si reformat de stanga, in opinia mea din cel putin doua motive, unul, am pierdut prea multa suveranitate economica, trebui s-a recuperam pana in 2030  si al doilea, migratia si structura demografica a Romaniei ne pune pe directia semi-extinctiei pana in 2050. La modul mai general de altfel, toata UE se va misca implacabil catre o economie de stanga, vezi mugurii de taxare a bogatiei si de taxare suplimentara a veniturilor din anumite sectoare economice considerate “prea bogate”.

Sunt multi oameni de afaceri in varsta de 50+ de ani in Romania si desigur, in Cluj, care conduc organizatii antreprenoriale puternice sau sunt in fruntea unor multinationale cu afaceri globale de miliarde si care au atins un nivel de satisfactie profesionala, personala si materiala care sa-i puna sa se gandeasca ce ar trebui sa faca pentru comunitate, ce ar trebui sa dea inapoi, daca ar fi in serviciul public. Subliniez, pentru comunitate, nu pentru ei insasi sau pentru prietenii lor. Unii aleg sa aiba activitati de responabilitate comunitara, dupa care se lauda cu ele in presa. Altii ingrijesc zonele verzi din sensurile giratorii. Dar sunt foarte multi autentici, care ar putea foarte bine sa fie Primari sau consilieri locali, si care sa faca treaba buna.

Nu ma pricep (nu am vrut sa ma pricep) la politica mai mult decat orice pensionar care isi da cu parerea in fata blocului. Dar ader cu fermitate la doua principii pentru modernizarea politicii in Romania.

Primul, un ales local pe criterii politice nu trebuie sa aiba mai mult de doua mandate succesive (fie ele si de 2 x 5 ani), iar alegerile trebuie sa fie in doua tururi, pentru ca democratia sa aiba timp sa sa gandeasca si razgandeasca. Administratia publica ar trebui sa se inspire din administratia corporatiilor listate la bursa (deci publice), in care un director senior de companie, oricat de performant, nu sta in aceeasi pozitie mai mult de 10 ani, se duce fie in sus, fie in lateral, putand sa revina ulterior. Asta pentru ca riscul de complacere, toropeala, automultumire, plictis, abuz de putere – spuneti-i cum doriti – este foarte mare, si atunci dispare orice eficienta.

Si al doilea, politicienii romani trebuie sa devina politicieni de cariera. Nu poti transfera un director de companie pe un post de politician sau pe un post de administrator de oras asa, peste noapte, doar pentru ca are un succes exceptional sau o reputatie solida. Si desigur, si invers. Trebuie sa existe o perioada de sevraj, de formare, de acumulare de cunostiinte noi. Trecerea din administratia privata in cea publica este teribil de grea, imposibila daca se face peste noapte. Si desigur, si invers.

In ultimii 4 ani nu a intrat pe poarta companiei mele nici un administrator local sau politician de Cluj, ca sa ma intrebe cu ce sa ma ajute, desi sunt unul dintre cei mai mari platitori de taxe si impozite si angajatori din oras si am continuat sa imi dezvolt operatiunile pe platforma din Cluj-Napoca. Asta probabil pentru ca orasul a mers pe directia dezindustrializarii manufacturii (30 de fabrici inchise), orientandu-se cu succes catre alte directii. Am lucrat in schimb remarcabil de bine cu politicienii de la centru, mai ales din Comisiile de Specialitate din Parlament, indiferent de culoarea politica, care s-au implicat mai mult decat s-ar putea crede in problemele legate de accesul pacientilor la servicii medicale, pe care le-am prezentat. Astfel incat, relatia mea cu politicul este una de tip sentimente contradictorii.

Stiu ca voi putea servi mai bine Romania si Cluj-Napoca continuand de pe pozitia pe care o am acum. Raman la dispozitia tuturor partidelor politice pentru a elabora politici publice sustenabile in domenul sanatatii si a reindustrializarii. Astept sprijin de la toate partidele politice in initiativa pe care am pornit-o cu directori de fabrici din farma si chimie de a crea un hub industrial de chimie in tara, pentru a recastiga pana in 2030 un domeniu economic care a fost de prima marime inainte de 1990. Voi continua initativa personala “Cumpara Fabricat in Romania”, pentru ca o cultura de consumator responsabil se cladeste cu greu, in timp si cu multe resurse.

Domnului Emil Boc, care va castiga inca un mandat de 4 ani la Cluj-Napoca, si viitorilor consilieri locali, le urez succes, va urma un 2021 foarte greu, cu al doilea timp al crizei economice post pandemie. Romania intra in 2021 cu o datorie publica de 40% din PIB, un deficit bugetar care probabil va depasi 10% si un deficit de balanta comerciala care probabil se va apropia de 20 miliarde Euro. Pe intelesul tuturor, suntem foarte indatorati si producem putine bunuri si servicii sustenabile. Asa incat, al doilea oras ca putere economica din Romania va plati si el un pret, poate mai redus daca va stii sa navigheze curajos si va capitaliza din reforma universitara, turismul medical si reindustrializare”, a transmis pentru Gazeta de Cluj, Dragoș Damian.

Articolul Dragoș Damian, clarificări despre posibila sa candidatură la Primăria Cluj-Napoca sau la Consiliul Local apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Raed Arafat: Se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează

$
0
0

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că ”libertatea e mai presus decât viața”, un crez care nu poate fi spus decât în nume propriu, pentru că există limite pentru orice drept atunci când există un impact asupra comunității.

Arafat a declarat la Digi24 că singura problemă majoră a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă, când se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează.

„Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a punctat Raed Arafat.

El a spus că România acum se află la un moment de răscruce, un moment care necesită o atenție mare și toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune. Altfel, dacă situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave.

Deocamdată, Raed Arafat nu crede că situația este scăpată de sub control, dar dacă prognozele de adeveresc și cifrele continuă să crească, vor exista restricții pe zone, inclusiv carantinare zonală sau a unor localități. 

Iar starea de alertă va fi prelungită, printr-o decizie ce va fi aprobată vineri, pentru că altfel, ar înseamna că suntem într-o situație de normalitate, ceea ce desigur nu este cazul, a explicat Raed Arafat.

„Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează – n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a conchis Raed Arafat.

Articolul Raed Arafat: Se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

#sexcoachalpha: misoginismul lui Bogdan Ștefan ieșea la suprafață inclusiv acum 7 ani

$
0
0

Bogdan Ștefan este un tânăr din Timișoara care sub aparența de „sex coach” și „bărbat alpha”, amenință fete în privat cu bătaie și viol. Din ce în ce mai multe tinere se plâng de misoginismul acestuia, care de altfel este și student în cadrul unui program de Masterat în Psihologie, după cum notase pe contul său de Instagram, înainte de a fi inaccesibil.

bio Bogdan Ștefan/ Instagram

Citește mai multe detalii accesând linkul: https://gazetadecluj.ro/update-conturile-de-socializare-ale-lui-bogdan-stefan-nu-mai-sunt-accesibile-sexcoachalpha-fenomenul-online-care-ameninta-cu-viol-si-bataie/

Aparent, problemele de comportament ale lui Bogdan Ștefan nu sunt de ieri, de azi, ci chiar de pe vremea liceului, de acum aproximativ 7 ani, după cum relatează o tânără timișoreancă. Aceasta nu este singura care s-a plâns în privința atitudinii lui Bogdan Ștefan.

Fetele sunt îngrijorate pentru siguranța lor. Surse au declarat că Bogdan cerea poze nud inclusiv fetelor minore, de 13 ani.

Iată ce a povestit o timișoreancă pentru reporterul Gazeta de Cluj:

„Și eu am avut o problema la fel cu acest băiat . E așa de când a început liceul , cel puțin eu am prins liceul fiind aceeași promoție cu el. Știu ca intr-o noapte mi-a scris o faza de genul “Eu fac clătite , nu vrei sa aduci tu nutella, ca eu nu am acasă și îmi este lene sa merg sa cumpăr“ ( ora 02, noaptea ).

I-am dat pace și l-am lăsat pe seen, lucru care mai apoi l-a enervat iar școala și se ținea după mine într-una .. cerându-mi poze nud sau sa ma culc cu el. După ce l-am refuzat de vreo 2 ori, a început sa ma jignească in tot liceul, toată lumea ma știa de “curva “ sau “o fata ușoară“, in circumstanțele in care eu îl refuzasem.

A început sa îmi fie teama de el.. iar imaginea mea in ultimi 3 ani de liceu nu a fost una tocmai ok.. . Îmi era rusine sa socializez cu băieți .. pentru ca toți îmi spuneau ce se aude de mine prin liceu.

Apoi intr-o zi ( după ce am terminat liceul ) , am hotărât sa ii scriu și sa îl jignesc înapoi , iar răspunsul la toate astea a fost un mare “Block “. Prietena mea are traume cu el.. pe o aplicație numita snapchat .. tipul ii trimitea poze cu organul lui genital .. spunându-i ca e foarte excitat .. și ca i s -au umflat .. (mi e Rușine sa reproduc ) .. s au umflat și ca el trebuie sa “se golească “.

Citind ieri articolul vostru despre Bogdan Ștefan, mi-ați făcut ziua mai buna și ma bucur sa văd ca se iau măsuri, repet întâmplarea mea a fost acum 7 ani, eu fiind la liceu atunci!

Îmi doresc sa rămân anonimat pentru ca știu cum e tipul .. și știu ca in social media are influența mare.. Chiar știu fete.. cunosc fete personal ce au pățit-o cu el.

O alta întâmplare e cea cu “miss-ul”. El organiza balul bobocilor in Timisoara, la liceu. Ii promisese unei fete ca va lua ea miss doar dacă întreține relații intime cu el, ce credeți? Fata a rămas cu buza umflata iar mai mult decât atât , a povestit -o apoi ca nu s-a ridicat la standardele lui.. și ca de aceea nu a luat miss-ul..

Sunt multe fete ce au pățit chestii cu el.. sper ca poliția sa își facă treaba ..”

Tânăra dorește să își protejeze identitatea, motiv pentru care nu vom face public numele său: „Îmi doresc sa rămân sub anonimat (…) îmi este frica pentru mine”.

Comportamentul lui Bogdan Ștefan a fost sesizat la IPJ Timiș.

Articolul #sexcoachalpha: misoginismul lui Bogdan Ștefan ieșea la suprafață inclusiv acum 7 ani apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Boc și Tișe și-a depus candidatura pentru alegerile de primar și șef la consiliul județean

$
0
0

Astăzi, primarul Emil Boc și-a candidatura din partea PNL pentru un nou mandat de primar al orașului Cluj-Napoca.

Emil Boc spune că și-a depus candidatura pentru ca, împreună cu clujenii, să continue modernizarea orașului și parcursul european al Clujului.

„Prioritățile sunt investiții și locuri de muncă mai bine plătite la Cluj, creșterea calității vieții, Clujul metropolitan. Este vorba de a avea un Cluj ca afară. Românii își doresc de foarte multe ori să aibă o țară ca afară, noi ne dorim să avem un Cluj ca în UE”, a spus Boc.

Acesta a explicat că un Cluj ca afară înseamnă locuri de muncă mai bine plătite, iar clujenii să rămână acasă, să aibă o calitate a vieții ca în UE, iar administrația locală să fie eficientă.

Emil Boc a fost ales prima dată primar al Clujului în anul 2004.

Tot în cursul zilei de azi și Alin Tișe, șeful CJ Cluj, și-a depus candidatura pentru un nou mandat.

”Astăzi mi-am depus candidatura pentru un nou mandat la Consiliul Judetean Cluj.Mandatul pentru care candidez are ca finalitate transformarea până la capăt a județului Cluj într-unul modern și dezvoltat la cele mai înalte standarde europene.Echipa de consilieri județeni care îmi va fi alături în acest mandat este o echipă tânără, dinamică, dornică să fie parte a succesului numit Județul Cluj.Candidatura depusă astăzi nu este despre persoana mea ci este despre viitorul întregului județ, iar campania electorală care va începe nu este despre un politician; este despre aspirații, despre realizări pe care ni le dorim cu toții, este despre o viață mult mai bună, este despre ce promitem și ce lăsăm copiilor noștri, este despre viitorul nostru, al tuturor”, a declarat Tișe.

Articolul Boc și Tișe și-a depus candidatura pentru alegerile de primar și șef la consiliul județean apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12381 articles
Browse latest View live