Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12479 articles
Browse latest View live

ACUZATII de proportii pentru fostul sef BCCO Traian Berbeceanu

$
0
0

Fostul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, a lansat o serie de acuzații grave împotriva fostului șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, în cadrul unei emisiuni televizate.

La Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea – „Sinteza zilei”, Mureșan a susținut că mai mulți afaceriști din Hunedoara ar fi prejudiciat statul, prin evaziune fiscală, și că ar fi avut acces la informații secrete, în baza cărora au reușit să ascundă o parte din afaceri.

„Niciunul din echipa care lucra în această fază nepublică a dosarului nu ar fi putut transmite informația cu privire la percheziții fără implicarea principalului coordonator al firmelor intermediare. Pentru că acesta se știa că e vizat. Singura persoană căreia i-a fost transmisă astfel informația a fost domnul Berbeceanu Traian, cu ocazia transmiterii autorizației de percheziție. La început nu am solicitat măsuri de interceptări pe domnul Berbeceanu pentru că, prima deconspirare, chiar dacă ne ducea cu gândul la Berbeceanu, văzând relațiile apropiate dintre el și acel intermediar, am crezut că s-a realizat din greșeală”, a afirmat Ioan Mureșan, condamnat la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care Traian Berbeceanu a fost achitat, conform Antena3.ro.

Cu o zi în urmă, tot la „Sinteza zilei”, a fost difuzată înregistrarea unei convorbiri dintre Berbeceanu și un procuror DIICOT, Costel Chirilă, în care fostul șef al BCCO Alba i se destăinuia că a fost nevoit să închidă un dosar, din lipsă de resurse.

Pe o rețea de socializare, Berbeceanu s-a apărat și a dezvăluit că aceleași „probe”, pe care fostul șef al DIICOT Alba le-a prezentat la Antena 3, au mai fost folosite în luna octombrie a anului 2013, când Mureșan a dispus reținerea și a propus arestarea sa preventivă.

„Într-o emisiune tv, procurorul Mureşan Ioan a lansat la adresa mea mai multe acuzații mincinoase, practic aceleaşi formulate în luna oct.2013 când a dispus reținerea mea nelegală şi a propus arestarea mea preventivă în baza unor probe false.
Aceleaşi „probe” false, Mureşan le-a prezentat în emisiunea tv, dându-le valoare de adevăr (interceptări telefonice, rapoarte de filaj, declarații, etc) prin denaturarea adevărului, în scopul discreditării mele.

Toate „probele”, prezentate opiniei publice de Mureşan, au fost administrate şi demontate în faza de urmărire penală la DIICOT şi DNA, şi în faza cercetării judecătoreşti la ICCJ, dovedindu-se a fi false, administrate nelegal şi cu încălcarea drepturilor mele procesuale”, a scris popularul comisar, printre altele, pe o rețea de socializare.

Pentru a citi textul integral, accesați următorul link: Adevărul nespus! Comisarul Berbeceanu rupe tăcerea în scandalul momentului!

Post-ul ACUZATII de proportii pentru fostul sef BCCO Traian Berbeceanu apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Clujeanca Irina Goia batuta in Antalia si de negasit

$
0
0

Clujeanca Irina Goia a devenit subiectul unui scandal ce a ajuns in presa nationala dupa ce conform spuselor acestei iubitul cu care a plecat in Antalia a incarcat sa o arunce de la etajul cinci al hotelului unde cei doi erau cazati.

Marul discordiei ar fi fost faptul ca tanara desi a plecat in vacanta cu iubitul ei s-ar fi intalnit cu un alt barbat.

Cei de la Ambasada Romaniei confirma faptul ca Irina Goia ar fi apelat la ajutorul lor.

Iubitul gelos al victimei care ar fi lovit-o in camera din hotel a mai fost condamnat anterior pentru inselaciune.

La cateva ore de la incident, Irina si-a inchis profilul de Facebook si aparent dupa ce a apelat la Ambasada, a disparut.

 

Iata stirea inititala:

O tânără din județul Cluj a fost bătută zdravăn într-un hotel de lux din Antalya. Iubitul acesteia, român și el, gelos din fire, a bătut-o pe clujeancă în două reprize și ar fi vrut să o arunce de la etajul cinci al complexului hotelier, arata cei de la Ziarul Clujean.

Cuplul de tineri se afla în concediu în Antalya. Bărbatul a acuzat-o pe tânără că se uită după alți bărbați de pe plajă. De aici și până la bătaie a fost doar un pas. Oamenii de pe plajă au scos-o pe fată din mâinile agresorului care era negru de furie.

Marți seara, în camera hotelului, bărbatul aflat sub influența băuturilor alcoolice a luat-o pe tânără la o nouă repriză de bătaie. Clujeanca susţine că a fost lovită cu pumnii în burtă, în cap, a fost strânsă de gât și amenințată pe balcon că va fi aruncată de la etajul cinci al complexului hotelier.

Femeia a fost preluată de un echipaj medical și a fost transportată la un spital din Antalya pentru tratament și îngrijiri de specialitate.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Ankara, au aflat de caz și s-au deplasat de urgență la hotelul unde erau cazați românii.

“Ambasada României la Ankara are cazul în atenție și a luat legătura atât cu cetățeana română, cât și cu conducerea hotelului din Antalya în care s-a produs incidentul.

Reprezentantul misiunii diplomatice i-a recomandat cetățeanului român să se interneze într-o unitate medicală pentru verificări și să informeze poliția locală cu privire la incident.

Misiunea diplomatică menține legătura cu cetățeanul român, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenței legale”, precizează pentru  Ziarul Clujean, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

Post-ul Clujeanca Irina Goia batuta in Antalia si de negasit apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Hoca, interlopul bătăuș de polițiști din Câmpia Turzii, rămâne la bulău

$
0
0

Magistrații de la Tribunalul Cluj au respins o contestație depusă de HOCA CAROL CLAUDIU, astfel că interlopul turdean va rămâne în continuare în arest.

”În temeiul art. 347 al. 3 şi 4 rap. la art. 346 al. 2 Cod de Procedură Penală rap. la art. 4251 al. 7 pct. 1 lit. b Cod de Procedură Penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de către inculpatul H.C.C., în prezent aflat în Penitenciarul Gherla, împotriva încheierii penale nr. 485/31.05.2017 a Judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Turda. În baza art. 275 al. 2 Cod de Procedură Penală obligă inculpatul contestator să plătească în favoarea statului cheltuieli judiciare în sumă de 200 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu”, arată soluția pe scurt a instanței.

În luna martie a acestui an, Hoca a bătut doi polițiști care se aflau în exercițiul funcției și a fost arestat.

”Fapta semnalată face obiectul dosarului penal nr. 493/P/2017 în care se efectuează cercetări faţă de HOCA CAROL CLAUDIU pentru săvârşirea a două infracţiuni de ultraj  (două persoane vătămate) prev. de art.257 al 1 şi 4 rap.la art. 206 C.pen., pentru care pedeapsa prevăzută de lege  este închisoarea de la 4,5 luni la 1 an şi 6 luni sau amendă.

La data de 13.03.2017 Judecătoria Turda a admis propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Turda, luându-se faţă de Hoca Carol Claudiu măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.”, arată IPJ Cluj.

Anul trecut, Hoca a fost implicat într-o altercație care a avut loc între mai mulți interlopi din localitatea turdeană, dar beneficiind de sprijinul unor relații pe care le are în cadrul secției Judiciare de la IPJ Cluj, Hoca nu a fost acuzat de nimic.

 

Post-ul Hoca, interlopul bătăuș de polițiști din Câmpia Turzii, rămâne la bulău apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cristian Pomohaci caterisit. Primele declaratii…

$
0
0

Cristian Pomohaci, cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale, a fost caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Decizia vine la aproximativ o lună de la momentul în care preotului i-a fost interzis să mai oficieze slujbe.

Caterisirea este cea mai gravă pedeapsă pe care o poate primi un preot, însemnând înlăturarea definitivă din cler, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar. Conform normelor BOR, de acum Pomohaci nu mai are voie să îmbrace haina preoțească și să săvârșească niciun fel de slujbă religioasă.

„În cele 30 de zile pe care părintele Cristian Pomohaci le-a avut la dispoziție pentru a prezenta probe sau dovezi care să-l disculpe de învinuirile care i s-au adus în spațiul mediatic, nu au fost prezentate probe la Centrul Eparhial. Părintele Cristian Pomohaci a fost prezent și ieri (n.r. marți) la orele după-amiezii aici, la Centrul Eparhial. Nu s-au prezentat probe care să-l dezvinovățească de acuzațiile care i s-au adus în repetate rânduri”, a precizat miercuri Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei din Alba Iulia.

 

sursa: stiripesurse.ro

Post-ul Cristian Pomohaci caterisit. Primele declaratii… apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tanar mort dupa ce a cazut de pe Caminul 1 din Hasdeu EXCLUSIV

$
0
0

Un tănăr de 18 ani a murit după ce s-a prăbuşit astă noapte de la un etaj al Căminului 1 din Complexul „Haşdeu” din Cluj!

 

Conform primelor informaţii, tânărul în vârstă de 18 ani era participant la o tabără universitară de vară organizată la Cluj-Napoca şi era găzduit împreună cu mai mulţi studenţi într-o cameră a Complexului studenţesc „Haşdeu”.

În jurul orei 04.15 poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că în campusul universitar Haşdeu din municipiul Cluj-Napoca un  tânăr de 18 ani, din Galaţi, a căzut de la etajul III al unuia dintre cămine. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au efectuat cercetarea, fiind constatat decesul tânărului. Cadavrul a fost transportat la I.M.L., în vederea efectuării necropsiei. În cauză se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a survenit decesul acestuia”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, ag. şef. adj. Adrian Ştefan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Tanar mort dupa ce a cazut de pe Caminul 1 din Hasdeu EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Atacat sălbatic, la Apahida, cu securea – doar pentru că însoţea pe cine nu trebuie!

$
0
0

Marcel Mureşan din Apahida este un tânăr în vârstă de 25 de ani, tată a doi copii şi cu o nevastă pe cale să-i dăruiască un nou urmaş. Acesta, priceput la toate, munceşte ocazional pe la gospodăria oamenilor şi lucrul acesta era să-l coste viaţa, luni seară, când pleca de la domiciliul unui client, fără să ştie că omul era urmărit de nişte vecini ca să fie ciomăgit. Aşa, cei doi au fost atacaţi de către aceştia, însă el a fost cel care a încasat o lovitură de secure în picior şi alta mai uşoară, în cap, prietenul său reuşind să scape. Acum magistraţii îi cercetează pe atacatori pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe.

 

Marţi, 25 iulie, tânărul apare, şchiopătând puternic – însoţit de doi poliţişti şi mama sa – la cabinetul de consultaţii al I.M.L: Cluj, fiind poftit înăuntru de către medici. În tot acest timp mama lui Marcel, Elvira, aşteaptă în coridor şi ne relatează cu amabilitate întreaga tărăşenie care i s-a petrecut fiului său în seara precedentă. „S-a dus la un cunoscut în afara localităţii, în locul numit Sughibaia, la un cunoscut care şi-a făcut acolo casă. I-a muncit şi la întoarcere, seara, cei doi au fost atacaţi de doi vecini – care se dau mari şi vor să domine totul în zonă – şi cu care cel care-l angajase pe Marcel avea o ceartă mai veche. Aceştia i-au atacat cu securi, însă victimă i-a căzut doar fiul meu – lovit puternic în picior şi, mai uşor în cap, cel vizat reuşind să se refugieze într-o maşină. Fiul meu a ajuns şi el cu chiu cu vai în maşină, ceva mai târziu, şi până la urmă  cei doi au reuşit să scape din încercuire şi să ajungă până la urmă la poliţia din comună, cu maşina lovită peste tot”. Femeia mărturiseşte că, odată ajunşi la poliţie, autorităţile au anunţat de urgenţă Serviciul de Ambulanţă, fiul ei fiind  transportat la U.P.U. Cluj-Napoca. „A rămas acolo până în această dimineaţă, pe la ora trei, unde a primit primul ajutor, având tendonul atins – şi de asemenea i s-a făcut radiografie pentru lovitura de la cap”, adaugă, îngrijorată, mama lui Marcel – care mai are şi alţi cinci copii în afară de Marcel. După câteva minute tânărul iese din cabinet însoţit de poliţişti, iar mama acestuia ţine să ne mai mărturisească un lucru înainte de plecare: „Nu ne mai trebuie absolut nimic de la atacatori – nici bani, nimic – vrem doar ca legea să-şi spună cuvântul şi aceştia să ajungă la puşcărie, acolo unde li-e locul, ei fiind reţinuţi la acum la postul din comună”.


“La data de 24 iulie a.c., în jurul orei 21:00, Secţia 2 Poliţie Rurală Apahida, a fost sesizată prin apel 112, cu privire la faptul că, un bărbat, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Apahida, judeţul Cluj, în timp ce se afla pe strada Nicolae Bălcescu, din localitatea Apahida, a fost victima unei agresiuni.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au reuşit identificarea persoanelor implicate, stabilind că este vorba despre doi bărbaţi, din localitatea Apahida, în vârstă de 26 şi 28 de ani.

În urma probatoriului administrat poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore faţă de cei doi. Azi, 26 iulie, aceştia au fost prezentaţi în faţa magistraţilor care au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de bărbatul de 28 de ani.

În cauză continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fapte prevăzute şi pedepsite de Codul penal”, au declarat reprezentanţii I.P.J. Cluj.

Post-ul Atacat sălbatic, la Apahida, cu securea – doar pentru că însoţea pe cine nu trebuie! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Pentru băutură gratuită, o femeie aflată în sevraj a atacat patroana unui magazin alimentar din cartierul Mănăştur!

$
0
0

Incident incredibil, luni dimineaţă, într-un magazin alimentar din cartierul clujean Mănăştur: o femeie, băută, în vârstă de aproximativ 45 de ani a atacat cu pumnii şi picioarele patroana magazinului, în vârstă de 30 de ani. Totul, pentru motivul că tânăra refuzase să-i ofere gratuit băuturile alcoolice, cu care se servise singură. Imediat după incident victima s-a prezentat la I.M.L. Cluj de unde şi-a scos un certificat medico-legal iar la această oră atacatoarea este cercetată de către poliţişti pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe.

 

Patroana magazinului alimentar de pe strada Almaşului povesteşte stupefiată, luni în jurul amiezii, pe coridoarele I.M.L. Cluj, că atacul femeii a survenit în urmă cu puţin timp şi s-a petrecut prin surprindere, imediat după ce i-a spus acesteia că nu-i poate oferi băutură fără bani. “În secunda următoare femeia – până atunci clientă destul de fidelă a magazinului şi care se dovedise întotdeauna extrem de politicoasă – s-a transformat brusc şi, nici una nici alta, mi-a ars un picior în coloană şi un pumn în figură. Parcă înnebunise, nu alta. A fost nevoie să mă utilizez la maximum – eu şi soţul meu, aflat în apropiere – ca s-o putem linişti, fiindcă era, cred la ora respectivă capabilă să mă omoare pentru băutură. A fost un lucru cu adevărat şocant, mai ales fiindcă atacatoarea nu era o boschetară, ci avea aere de doamnă, cu un copil mare de vreo douăzeci şi ceva de ani”, mărturiseşte, gânditoare, tânăra patroană.  Aceasta adaugă de asemenea că la această oră se află cu adevărat într-o dilemă: dacă o iartă pe femeie, s-ar putea răspândi zvonul că la ea în magazin e “liber” la jaf şi violenţă, iar pe de altă parte îi e milă totuşi de femeie şi de consecinţele faptei acesteia. Însă decizia ei a fost – în ciuda dificultăţii dilemei  – să dea mână liberă legii, care să decidă măsurile ce se vor lua în acest caz. Este poftită apoi în cabinetul medico-legal al I.M.L., de unde se întoarce cu un certificat medico-legal, cu care promite că se va prezenta, a doua zi, la Secţia 4 de Poliţie din cartierul Mănăştur unde va înainta plângere penală împotriva agresoarei.


“La data de 25 iulie a.c., Poliţia municipiului Cluj-Napoca – Secţia 4 Poliţie, a fost sesizată, prin plângere prealabilă, de o femeie de 30 de ani şi un bărbat de 32 de ani, din Cluj-Napoca, despre faptul că, la data de 24 iulie a.c., în timp ce se aflau într-un magazin alimentar de pe strada Almaşului, au fost agresaţi de către o persoană necunoscută. În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, faptă prevăzută de Codul penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, ag. şef adj  Adrian Ştefan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Pentru băutură gratuită, o femeie aflată în sevraj a atacat patroana unui magazin alimentar din cartierul Mănăştur! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Stenograme din dosarul DNA cu echipa ce urma sa fie distrusa de Vasile Viman

$
0
0
O echipă cu state vechi în handbalul românesc a revenit pe prima scenă după un an de pauză. Minaur Baia Mare a fost la un pas să fie distrusă din interior în vara anului 2015, la numai 3 luni distanţă de la câștigarea campionatului! Ziarul local Emaramures.ro a publicat sâmbătă câteva din stenogramele DNA, din care reiese faptul că oficialii băimăreni plănuiau să distrugă echipa chiar după primele 2-3 etape de campionat. Se lăudau că sunt capitala handbalului românesc, dar se îngropau de fapt singuri. La vremea respectivă, partea financiară reprezenta deja o mare problemă.Minaur revine în prima ligă după ce a luat-o de la zero în eşalonul secund, în 2016, pe un alt CIS. Baia Mare a rămas în handbalul masculin cu o echipă înfiinţată pe un alt club, la câteva luni distanţă după ce brandul ”Minaur” nu s-a făcut de râs în Liga Campionilor, în ciuda problemelor cu care a plecat la drum în sezonul 2015-2016. Echipa băimăreană a realizat 9 puncte, după ce a fost neînvinsă în 6 din primele 7 partide, la un moment dat având chiar şanse să se califice şi în play-off. Minaur a disputat primul meci în Liga Campionilor în 20 septembrie 2015, deşi cu trei săptămâni mai devreme se punea problema altfel, după cum reiese o discuţie între Vasile Viman (pe atunci, consilierul pe probleme de sport al primarului Cătălin Cherecheş, fiind în acelaşi timp şi directorul executiv al Academiei Minaur) şi Florin Năsăiescu (contabilul clubului HCM Baia Mare, entitate care cuprindea şi echipa masculină):Vasile Viman: ”Tu mergi în CL cum ţi-am zis dimineaţă şi pierzi patru, şapte, trei”.

Florin Năsăiescu: ”Da, da ihm”.

Vasile Viman: ”Că nu ai cum altfel. Şi deplasările le faci cu nouă oameni, cu zece oameni cu autocarul, tate şi de mergi trei zile nu contează, da o să le faci”.

Înainte de a reda în totalitate stenograma prezentată de emaramures, discuţia dintre Vasile Viman şi Florin Năsăiescu, să spunem că aceasta a avut loc a doua zi după ce Minaur pierduse pe teren propriu cu CSM Bucureşti (scor 25-30), în etapa a 3-a a Ligii Naţionale. În primele două jocuri, băimărenii acumulaseră un singur punct, după 23-23 cu Dinamo şi 18-22 cu Odorhei, acest meci fiind disputat în deplasare.

Stenogramă: 31-08-2015 (datele sunt prezentate exact cum au fost publicate pe emaramures.ro)

”Nasaiescu Florin-Alo,da.

Viman: Deci nu mai pot de ras.

N.F.: Ei ia, zau!

V: Ce iti povesteam io tie zilele trecute cum o sa preiau io si o sa (n.r. Vasile Viman era directorul executiv la Academia Minaur,)… uita-te, mi-am lasat telefonul acasa, m-am dus la piscina, banuiesc ca a fo iarasi ceva sedinta.

NF: Da a fost.

V: M-o sunat domnul B…. (n.r. referire la sponsorul principal al Academiei Minaur, Ştefan Blasko), io nu am raspuns. L-o sunat pe Flaviu, pe M. (n.r. antrenorul Flaviu Mironescu de la Academia Minaur), si o zis, stai putin ca ti-l dau pe domnul Bala. Si atunci Bala cati jucatori avem la final de contract, cati am dat la Constanta, daca sunt transferurile definitive sau daca ii putem aduce inapoi, daca mai avem ceva si le putem da lor? Stii ca ti-am zis ca la un moment dat primar a intrebat: ba, puteti da vreo zece daca dau 10 afara? (n.r. în vara anului 2015, Baia Mare a trimis mai multi jucatori tineri la Constanta, care începea pe un nou drum dupa desfiintarea HCM-ului) Pe mine m-o pfnit rasul. Si acuma cred ca se intampla daca s-a discutat in consiliul de administratie, e clara chestia . E foarte aproape.

NF: Hei,hei! Pai…

V: Stii?

NF: Hm ,da!

V: Ca io cred ca vor sa sugrume jucaria.

NF: Pai si omori baietii?

V: Pai no.

NF: Ma c… in nasul lor.

V: Da numai nu ai crezut ca o sacrifice fetele in detrimentul baietilor?

NF: Nu, nu, eram ferm convins.

………………………………………………………

………………………………………………………

NF: Amu nu om stii ei de cand a gandit-o, aici ii o problema, da. Poate ei o gandit-o de mai de mult.

V: Bine, da ei o gandit cand am gandit-o si numai ti-am zis-o astazi.

NF: E! De fapt, da.

V: Vezi, ha ha ! Ca noi nu ne-am vazut de doua saptamani jumate, trei.

NF: Exact.

V: Gandeste oare de la cata vreme e la mine in cap?

(n.r. din aceste discuţii, dar şi din ce urmează mai jos, reiese faptul că problema restructurării Minaurului, echipa masculină, poate chiar a falimentării, ceea ce avea să se şi întâmple mai târziu, a fost pusă în discuţie înainte de începerea campionatului. În aceste condiţii este de neînţeles de ce clubul a mai făcut o mulţime de transferuri în acea vară: Vladimir Ostroushko, Tamas Ivancsik, Uros Vilovski, Ivan Karacic, Ionuţ Ramba, Cristi Ghiţă, Inal Aflitulin, Albert Cristescu )

…………………………………………………….

……………………………………………………….

NF: Da o fost, o fost azi si primarul pe acolo.

V: La voi o venit in vizita?

NF: Da, o vinit pana acolo ca s-o intalnit cu Geiger si cu tata-sau.

V: Aha.

NF: No si apoi,dupa aia nu o stat mult, o plecat si apoi am inteles si dupa-masa ar fi trebuit sa vina ca ne-o expediat pe mine si pe asta, Raluca, cand o aparut astia si o stat un pic cu FLAVIU LESE era inflacarat ca trebe dat amu si in baieti, ca vezi doamne, no, nu-i normal ce se intampla si meciuri pierdute si amu ii ocazia sa deie exemple, stii? Si no dupa aia noua ne-o facut vant si apoi nu stiu ce s-o mai intamplat acolo, si domnul Blasko a fost acolo.

V: Aha.

NF: Nu mai stiu.

V: Inseamna ca atunci a sunat ca ti-am zis . O sunat….

……………………………………………………….

Viman: Nu stiu care o venit cu ideea, da io am avut discutia asta cu domnul Blasko si i-am zis ca viitorul suntem noi (n.r. Academia Minaur). Si zice in ce sens? Si am zis ori ii preluam noi pe ei, ori ne preiau ei juma de echipa ca ei se desfiinteaza. Si io am zis ori iti cumpar io pe Cristescu, pe Popescu si il mai tin pe Misu si Sabau si Busecan, astia din Baia Mare care-s ieftin si cu astia cinci promovez. Ori dau ei afara nu stiu cati si imi cumpara de la mine zece, ca….

NF: Ideea ii, parerea mea acuma, ideea ar fi mai bine sa ii iei tu pe aia, sa promovezi.

V: Da, da ei nu au voie sa nu respecte CL ca suspenda clubul……………………………

NF: Am priceput.

V: Tu trebuie sa termini CL si dupa aia poti sa-ti permiti sa inchizi HCM-ul.

NF: da sa mai f…. niste bani

………………………………………………………

V: Tu mergi in CL cum ti-am zis dimineata si pierzi patru, sapte, trei.

NF: Da, da ihm.

V: Ca nu ai cum altfel. Si deplasarile le faci cu noua oameni, cu zece oameni cu autocarul, tate si de mergi trei zile nu conteaza, da o sa le faci.

………………………………………………………

NF: D-apoi oricum baietii nu, astia cel putin ultimele transferuri de joc nu mai au drept de joc pana nu platim transferul la FRH.

V: Pai stiu. Deci ei duminica nu pot sa joace daca nu-s platiti, la steaua nu joaca.

NF: Da.

………………………………………………………

NF: Nu cred ca se vor face rost, fiindca nu cred ca se vrea

V: A! Da si atunci pierde si cu Steaua si la revedere.

NF: Ca de exemplu azi, Liviu Bala i-o zis la clar in fata la Lars ca pierde cu Steaua (n.r. echipa era neantrenată în perioada respectivă, în condiţiile în care jucătorii nu s-au pregătit mai multe zile din cauza grevelor. Este şi motivul pentru care Viorel Fotache şi Uros Vilovski au fost suspendaţi. Până la urmă, Steaua – Minaur s-a terminat egal, 29-29).

V: Ha ha.

NF: O ramas ala masca, sa-mi bag piciorul. Nici nu stia ce sa aleaga.

Viman: Ce tare o fost faza.

NF: No.

V: Tare.”

La debutul sezonului 2015-2016, Viorel Fotache şi Uros Vilovski au fost suspendaţi după declanşarea grevelor. Jucătorii care au fost în lot şi în sezonul 2014-2015, când s-a câştigat titlul, erau neplătiţi deja de câteva luni. Cei ”vechi” discutaseră problemele şi cu cei ”noi” sosiţi, care au făcut front comun. Fotache şi Vilovski erau exponenţii celor două tabere.

Post-ul Stenograme din dosarul DNA cu echipa ce urma sa fie distrusa de Vasile Viman apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


După ploaia de plângeri penale împotriva procurorilor şi magistraţilor, Traian Onuc cere strămutarea dosarului de la Cluj

$
0
0

Cunoscut şi judecat pentru câteva ţepe imobiliare, Traian Floarea Ianson, cunoscut acum sub numele de Traian Onuc cere strămutarea dosarului din Cluj-Napoca. Acesta a formulat de-a lungul timpului trei cereri de recuzare împotriva judecătorului, însă toate au fost respinse. În acelaşi timp, imobiliarul clujean a făcut mai multe plângeri penale împotriva mai multor judecători, procurori şi ofiţeri judiciari care l-au anchetat în cadrul zecilor de plângeri penale depuse împotriva lui de diferiţi clienţi nemulţumiţi. De asemenea, el a formulat plângeri penale şi împotriva clienţilor lui şi a avocaţilor acestora.

 

Traian Floarea Ianson, cunoscut acum sub numele de Traian Onuc este un tânăr imobiliar clujean acuzat de mai multe persoane de înşelăciune. El le-a promis oamenilor că le vinde apartamentele din trei blocuri de câte opt etaje (două pe strada Miko Imre nr. 14 şi un alt bloc pe strada Fabricii nr. 67), dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Niciunul dintre proiectele derulate de acesta nu respectă autorizaţia de construire, în fapt, oamenii au cumpărat apartamente în clădiri autorizate ca birouri. Ba mai mult, Onuc a vândut de mai multe ori aceleaşi apartament la clienţi diferiţi sau apartamente la etajul 9, într-un bloc care în realitate are 8 etaje sau situate la etajul 5, deşi imobilul a fost avizat doar cu 3 etaje şi etajul 4 retras. Din acest motiv, cumpărătorii nu au putut să-şi intabuleze locuinţele şi îl acuză pe Traian Onuc că le-a nenorocit viaţa, aceştia trăind acum în condiţii inumane, constrânşi fiind de faptul că şi-au irosit economiile de-o viaţă cumpărând iluzii cu zeci de mii de euro, iar acum nu mai au nimic.

Iniţial, Traian Onuc a fost arestat, apoi a fost eliberat sub control judiciar, stare în care este judecat şi cercetat în mai multe dosare.

  

Măsura preventivă, contestă din nou

Traian Onuc va contesta din nou măsura preventivă prin care i s-au impus mai multe obligaţii între care cele de a nu desfăşura activităţi de a construiri şi de a nu vinde imobilele de pe străzile Fabricii şi Miko Imre, pentru care a fost trimis în judecată.

Onuc a mai contestat măsura controlului judiciar, însă fără noroc. Spre exemplu. în mai 2017, judecătorul a hotărât:”În temeiul articolului 207 din Codul de procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar luată împotriva inculpatului Onuc Traian (anterior Floarea Ianson Traian), şi menţine măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Onuc Traian.

În temeiul art.215, alin.1 si 2 din Codul de procedura penala, pe timpul cât se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte următoarele obligaţii:

  1. a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
  2. b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
  3. c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
  4. d) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă,
  5. e) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Cluj, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus sau menţinut măsura;
  6. f) să nu efectueze tranzacţii având ca obiect înstrăinarea de drepturi (reale sau personale) asupra imobilelor situate în Cluj-Napoca, str. Fabricii nr. 65-67 şi în Cluj-Napoca, str. Miko Imre, f.n. – corpuri C1 si C2, respectiv antecontracte de vânzare-cumpărare cu privire la spaţiile compartimentate în cadrul construcţiilor ori cu privire la construcţiile edificate sau aflate în curs de edificare, după caz, contracte de schimb care vizează spaţiile în discuţie şi alte asemenea contracte de cesiune de drepturi cu titlu oneros ori gratuit.
  7. g) să nu desfăşoare activităţi de construire şi activităţi conexe (organizare de şantiere, lucrări de construire, lucrări de utilare a clădirilor, lucrări de finisare a construcţiilor) respectiv orice alte activităţi desfăşurate în scopul producerii de bunuri imobiliare precum şi restaurare, reparare ori întreţinere cu privire la imobilele situate în Cluj-Napoca, str. Fabricii nr. 65-67, respectiv în Cluj-Napoca, str. Miko Imre, f.n. – corpuri C1 si C2.

În temeiul art.215, alin.3 din Codul de procedura penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În temeiul art.215, alin.4 din Codul de procedură penală supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de către organul de poliţie în raza căruia locuieşte efectiv inculpatul, în condiţiile legii”, a hotărât judecătorul.

 

Traian Onuc cere strămutarea dosarului

Totodată, săptămâna viitoare se va judeca la Curtea de Apel Cluj strămutarea dosarului. Traian Onuc, prin avocat, consideră că imparţialitatea judecătorului este afectată, invocând prevederile art. 71 din Codul de procedură penală.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la curtea de apel competentă la o altă curte de apel, iar curtea de apel strămută judecarea unei cauze de la un tribunal sau, după caz, de la o judecătorie din circumscripţia sa la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa, atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice. Strămutarea judecării unei cauze de la o instanţă militară competentă la o altă instanţă militară de acelaşi grad se dispune de curtea militară de apel, prevederile prezentei secţiuni privind strămutarea judecării cauzei de către curtea de apel competentă fiind aplicabile”, se menţionează în art. 71.

Traian Onuc consideră că nu este judecat corect, dat fiind faptul că fiind supus măsurii controlului judiciar, măsură solicitată de către Parchet, contestaţiile care se depun faţă de această propunere  ”cad” neîntâmplător la acelaşi complet de judecată, Teodora Loredana Ivaşcu (fiica fostului şef al IPJ Cluj Pop Puşcaş Teodor, patronul firmei de pază PP Protect). Practic, aceasta este magistratul care l-a judecat pe Onuc de fiecare dată de când se află sub control judiciar, ori măsura arestului preventiv. Acesta a formulat cerere de recuzare împotriva magistratului, însă aceasta s-a respins, fără ca avocatul inculpatului să fie solicitat pentru a depune concluzii cu privire la cererea de recuzare, solicitarea făcându-se oral în faţa judecătorului recuzat.

Şi împotriva procurorului Anca Lazăr, fiica procurorului general al României, Onuc a cerut recuzarea acesteia, însă judecătorul i-a respins cererea:

”În temeiul articolelor 65 raportat la art.64, alin.1, lit.f din Codul de procedura penala respinge ca neîntemeiata cererea de recuzare formulata de către inculpatul Onuc Traian în dosarul penal nr.3263/211/2017/a1.1 al Judecătoriei Cluj-Napoca împotriva doamnei procuror Anca Lazar, ca fiind neîntemeiata.”, a decis judecătorul.

Amintim că în această speţă sunt implicaţi vreo 15 notari şi 50 de avocaţi din Cluj, încă un motiv pentru strămutarea dosarului se consideră necesară.

 

Plângeri penale pe capetele procurorilor şi magistraţilor

În acelaşi timp, Traian Onuc a făcut plângeri penale împotriva clienţilor lui, a avocaţilor acestora, a procurorilor, poliţiştilor şi judecătorilor care au avut de-a face cu el.

Pe procurorul Daniela Crăciunescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cuj, o acuză  de ”instigare la infracţiunea de represiune nedreaptă” pentru că a cerut prelungirea arestului preventiv. Pe Georgeta Câmpean, ofiţer judiciar, o acuză de comiterea aceleiaşi infracţiuni pentru că ar fi dispus reţinerea lui pe o perioadă de 24 de ore. De asemenea, pe procurorii Călin Marius Pantea şi Dragoş Gheorghe, pe judecătorul Gabriela Moţ îi acuză tot de represiune nedreaptă, culminând cu o serie de acuzaţii împotriva magistratului Cristi Vasilică Danileţ, fost membru CSM şi reprezentat au judecătorilor din România. Împotriva lui Danileţ are chiar mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi complicitate la şantaj! Din plângerea împotriva judecătorului Danileţ se pot spicui câteva rânduri.

”Cu privire la abuzul în serviciu, apreciez că acesta a existat şi prin prisma faptului că nu mi s-a oferit ultimul cuvânt. Astfel, potrivit textelor legale incidente măsurilor preventive, atunci când inculpatul este prezent, acesta trebuie să primească ultimul cuvânt. Judecătorul în cauză nu mi-a acordat ultimul cuvânt, a închis judecata şi dosarul, ca mai apoi la cererea mea expresă, să revină să redeschisă şedinţa şi să îmi ofere ultimul cuvânt. Am început să citesc o declaraţie, moment la care acesta s-a enervat, şi după mai puţin de 1 minut a spus că şedinţa s-a încheiat, că îmi retrage ultimul cuvânt, pe un ton nepotrivit cu demnitatea de magistrat. Situaţia este intolerabilă, şi trebuie sancţionată”, spune Onuc în plângerea penală depusă împotriva magistratului Danileţ.

Post-ul După ploaia de plângeri penale împotriva procurorilor şi magistraţilor, Traian Onuc cere strămutarea dosarului de la Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Floarea Baica – femeia cu mitraliera din Munţii Gilăului, eroina moţilor din cel de-al Doilea Război Mondial!

$
0
0

Despre Pelaghia Roşu, supranumită Ioana d`Arc a moţilor, „amazoana” care a condus la Mărişel oştile lui Avram Iancu la 1848 au curs fluvii de cerneală. Dar despre umila Floarea Baica – o săteancă din cătunul Păltinei, sat Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău – prea puţină lume în afară de localnici mai ştie ceva. Am aflat povestea femeii ajunsă la 95 de ani,din relatările unui clujean rătăcit în zonă, iar eroismul ei s-a manifestat în cadrul luptelor împotriva horthyştilor, desfăşurate în septembrie-octombrie1944, în Munţii Gilăului, aceasta contribuind decisiv la victoria armatei noastre şi la capturarea a sute de duşmani.

 

Cătunul cu eroi ai neamului

Ajungem, ghidaţi de către fostul viceprimar al comunei Măguri-Răcătău, Ioan Maxin – Precup pe o culme de  deal, la o altitudine de peste o mie de metri. Revăd cu această ocazie, în trecere, gospodăria urmaşilor lui Vasile Petrişor -„a Parteni”, poate cel mai celebru „haiduc” anticomunist al zonei – decedat în urmă cu doar cinci ani, la vârsta de 95 de ani. Acesta a ispăşit ani grei de puşcărie la Canal şi în Deltă  pentru că şi-a confecţionat un tun din lemn de cireş şi ghiulele din piatră, asemeni lui Avram Iancu, cu care urma să tragă în securişti. Era fiul secretarului lui Iuliu Maniu, născut în zonă, dar şcolit la Cluj, „bariţist”, căruia comuniştii i-au confiscat gaterele,iar familia lui a suferit urmări crunte de pe urma apartenenţei sale la P.N.Ţ. A fost „ascuns” de către comunişti pentru o perioadă de peste şapte ani. Împreună cu un alt celebru anticomunist, bun prieten – decedat şi el în urmă cu un an – renumitul medic legist şi jazz-man clujean, Pitty Vintilă, acesta pentru că-şi intitulase o pictură, expusă la Galeria UAP de pe fosta 6 Martie, „Mama lui Lenin a fost curvă” şi pe 24 ianuarie 1959– centenarul Micii Uniri, prima sărbătoare permisă a fi sărbătorită după decenii de interdicţie – urcase pe statuia lui Matei Corvin unde, în entuziasmul general a scandat sloganuri patriotice şi naţionaliste. Cât despre Floarea Baica, eroina noastră în vârstă de 95 de ani locuieşte chiar în vecinătate, la vreo două sute de metri de gospodăria urmaşilor lui Partenie. În clipa în care o înştiinţez despre motivul vizitei mele îmi spune doar atât: „Abia acum veniţi, după ce s-au dus toţi: vecinul Partenie, soţul şi atâţia alţi oameni adevăraţi din zonă”?Fâstâcit, m-am justificat că abia acum am aflat despre existenţa ei şi doresc să recuperez cumva toţi acei ani pierduţi în care, în ciuda faptelor sale a rămas doar o anonimă. Mărturiseşte că se simte slăbită datorită bolii şi vârstei înaintate, însă bucuria sa – chiar tardivă – e nedisimulată. Începe să-mi povestască, asistată şi de nepoata ei în vârstă de 54 de ani, Viorica Stan cum a decurs bătălia la care a participat din plin, ajungând mitralior din pură necesitate, de pe urma căruia sute de ostaşi horthyşti au fost făcuţi prizonieri de o mână de voluntari şi câţiva sergenţi: „Aveam 22 de ani pe atunci şi eram femeie „pogană”, solidă, nu ca acum, bolnavă şi amărâtă, iar soţul meu se afla pe front. Trecuseră câteva zile de la Ziua Crucii (n.n. – 14 septembrie) 1944 şi se tot auzea că ungurii lui Horthy făcuseră graniţă la Someşu-Rece” şi vin spre noi. Vin, vin, vin – se tot auzea. Atunci i-a pândit plutonul fix al românilor, compus din sătenii zonei şi s-o pregătit să-i întâmpine şi armata noastră, în zona actualei mănăstiri din Muntele Rece”.

Floarea impreuna cu sotul

„Astăzi beau sânge de români” – şi a încasat un glonte în cap!

Femeia trage puternic aer în plămâni, de parcă ar porni la luptă, exact ca în urmă cu mai bine de şapte decenii, după care îşi continuă mărturia: „Ungurii veneau pe vechiul drum al lui Antonescu, de la mănăstire spre Gura Râştii. Atunci s-o pregătit şi ai noştri. Sute de soldaţi unguri mergeau tot pe jos, numai în căruţe aveau muniţia luată din Gilău. Luaseră români cu ei, ca prizonieri – şi-i amestecaseră cu ai lor, ca să nu fie atacaţi. Eu eram pe una din cele patru culmi unde aveam mitraliere, în zona Corabiei şi îi aprovizionam pe militari cu muniţie şi cu ce mai trebuia. Atunci am auzit clar cum striga un prizonier, din vale: „Nu trageţi, că-s ficiorul Nonului din Gilău”! Cum vă spuneam, ai noştri erau pregătiţi pe partea dinspre Gura Râştii şi în zona Corabiei să atace”. Femeia îi şochează apoi pe toţi cei aflaţi în încăpere cu un pasaj teribil: „Ajuns la Gura-Râştii şeful ungurilor o zis atât: „Astăzi beau sânge de români”! Şi-a scos apoi chipiul şi s-o pieptănat, moment în care – parcă l-ar fi pedepsit Dumnezeu – un  militar de pe deal l-a nimerit exact în frunte! Am văzut mai târziu, după bătălie, că glontele zburase şase dinţi de la pieptenul comandantului înainte de a-i intra în ţeastă… A  urmat apoi o luptă pe viaţă şi pe moarte – ai noştri, puţini de tot, de pe deal şi ei de jos trăgând spre noi,- care a durat de la zece dimineaţa până la înnoptate. Eu mă oferisem să aduc militarilor noştri, muniţie, cu şorţul, de la Uzina de apă care era ascunsă în nişte bodi (n.n. – căpiţe). Lângă mine, Cadiş Dumitru avea o puşcă mitralieră şi trăgea cu ea de-şi înroşise ţeava – iar eu eram lângă el, îl aprovizionam cu muniţie, că avea un automat cu încărcător rotund, cu 32 de gloanţe, cred. Şi numa` văd că un cartuş dum-dum al duşmanului îl nimereşte în braţ şi i-l rupe complet! Atunci eu am trecut în locul lui şi am început să trag după inamic, mai ales când încercau să vină spre noi, pe după bodi. Iar când mi se termina muniţia, fugeam şi-mi aduceam alta, nouă. Până la urmă ungurii s-au predat, necondiţionat…Însă când au văzut că în luptă mai rămăseseră din partea armatei române doar patru sergenţi, restul fiind localnici, au început să-şi smulgă, de supărare, părul din cap. Dar era prea târziu, fiindcă erau dezarmaţi deja”.

Floarea ai Ioan Baica Ioan Maxin-Precup

„I-au purtat desculţi şi în chiloţi pe unguri până la Pelaghia Roşu”

Intervine în discuţie şi Ioan Stan, nepotul Floarei: „Tatăl meu, cumnat cu Ioan Baica, soţul Floarei mi-a povestit ce-a aflat de la participanţii la bătălie, după ce s-a întors acasă din prizonieratul de şapte ani din Rusia. Urmarea a fost că după ce au dezarmat sutele de unguri la Gura Râştii i-au desculţat şi dezbrăcat pe aceştia până la chiloţi şi i-au mânat pe jos, drept pedeapsă, vreo 30 de kilometri, până la Mărişel, la mormântul eroinei moţilor de la 1848, Pelaghia Roşu. Nu i-au executat, doar i-au pedepsit în acest fel şi apoi i-au predat vânătorilor de munte. Cât despre mătuşa Floarea, pot să vă spun fără urmă de exagerare că este o eroină a neamului care ar fi trebuit să figureze demult în manualele de istorie ca o urmaşă – apărută după aproape o sută de ani – a marii Pelaghia Roşu.”  Îşi cere voie să vorbească şi Victoria Stan, care vine cu câteva precizări referitoare la viaţa bunicii sale: „Bunica Floarea s-a născut aici, mai jos, în cătunul Chirleşti şi a rămas orfană de la vârsta de zece ani, împreună cu alţi şase fraţi şi surori, iar pe front i-a murit un frate şi după aceea, alţi doi din cauza bolilor de plămâni. S-a măritat cu Baica Ioan la 19 ani, care s-a întors şi el după patru ani de la începutul războiului, venind acasă cu armatele ruseşti, în drum spre Berlin. Dar, ajuns lângă Gilău, a fost cuprins de un dor atât de mare de casă încât şi-a lăsat arma şi raniţa la un camarad şi a sărit din camion. A scăpat cu bine şi după încheierea războiului nimeni nu i-a făcut nimic, deşi dezertase, cum s-ar spune. A avut apoi o fiică, pe Virginia, mama mea şi a muncit toată viaţa ca agricultoare, iar acum a ajuns să ia o brumă de pensie de urmaş după soţul ei, mort în urmă cu şase ani.”Aflăm curând că ghidul nostru, Ioan Maxin – Precup, fostul primar al comunei, a avut la rândul său o  contribuţie hotărâtoare la cinstirea cum se cuvine a celor 250 eroi căzuţi cu ocazia luptelor mai sus menţionate, şi mai târziu la ridicarea Mănăstirii Muntele Rece: „În primul meu mandat de viceprimar m-am dus la comandantul comenduirii Garnizoanei Cluj, dl. Dinte Gheorghe şi i-am adus la cunoştinţă că în dealul Bodii este un cimitir al eroilor căzuţi în luptele din 1944, pe lângă alte câteva răspândite pe munte. Spre surprinderea mea, ei nu ştiau de acest cimitir şi au cercetat în arhive, descoperind că cimitirul despre care vorbesc este unul din cele mai mari cimitire ale căzuţilor la datorie, poate cel mai mare după Oarba de Mureş. Şi au deshumat trupurile eroilor, le-au îngropat creştineşte, după care au construit în vecinătate şi Mănăstirea Muntele Rece, prin grija fostului stareţ, Ovidiu Sabău. Cât despre lelea Floarea, vă mărturisesc sincer că nu-i ştiam nici chiar eu istoria până nu m-aţi rugat dumneavoastră să mă interesez, înainte să veniţi aici. Mă bucur mult că avem o asemenea eroină în zonă şi cred că n-ar fi prea mult şi nici exagerat ca ea să fie decorată, chiar cu întârziere, cu cele mai mari medalii şi ordine ale statului nostru”.


Cimitirul din incinta...Placa din cimitir

„Cimitirul Eroilor din Muntele Rece este situat în masivul Munţii Gilăului, la 37 de km sud-vest de municipiul Cluj-Napoca. Începând cu data de 24 septembrie 1944, în zona situată între Buru şi Gilău, ostaşii români din Divizia 2 munte şi luptătorii noştri din Batalioanele Fixe Regionale „Someş” şi „Arieş” au dus lupte aprige pentru reîntregirea patriei, împotriva trupelor horthyste, pe timpul celui de-al Doilea  Război Mondial. Ajutorul dat de moţii din zonă, precum şi cunoaşterea geografiei locurilor de către luptătorii din batalioanele fixe regionale, au favorizat executarea manevrelor şi nimicirea rezistenţei inamicului. Pe data de 10 octombrie 1944, ostaşii români au cucerit localitatea Gilău, aducându-şi astfel o contribuţie importantă la operaţia de eliberare a Clujului. Potrivit jurnalului de operaţii al Diviziei 2 de Munte, în acele zile au căzut la datorie peste 250 de militari români, unde au fost îngropaţi, creştineşte, în 16 cimitire improvizate, răspândite pe întreg Muntele Rece. În acest cimitir sunt îngropaţi 17 cunoscuţi şi 19 necunoscuţi în morminte individuale” (Cuvintele de pe panoul de la intrarea în cimitirul din incinta Mănăstirii Muntele Rece).


s604x0_Pelaghia_Rosu-1

Cine a fost Pelaghia Roşu

„Pe numele de fată Pelaghina Dufleeroina din Ardeal s-a născut în 1800 în satul Mărişel, judetul Cluj. Părinţii au hotărât să o şcolească ţinând-o acasă şi dându-i o educaţie aleasă. Ajunge să studieze şi la Budapesta după care se întoarce în ţară unde se căsătoreşte cu Ioan Roşu, cu care are un fiu, Andrei, cunoscut centurion în timpul revoluţiei de la 1848-1849, revoluţie condusa de Avram Iancu in Transilvania. Andrei Roşu este cel care va conduce lăncierii români în a doua luptă de la Mărişel, alături de mama sa.
Cronicile timpului spun că la 12 martie 1849, în cea de-a doua luptă de la Mărişel, Pelaghia Roşu a preluat comanda unui batalion format din femeile satului. Hotărâte să-şi ajute soţii şi fiii, puţini la număr în faţa duşmanului, de unde şi pornirea lor de a intra in luptă, aceste femei rămân în istorie prin atacul călare dezlănţuit împotriva inamicului pe care au reuşit să-l sperie, făcându-l să se retragă.
Pelaghia Roşu a fost recompensată pentru viteji aşa în timpul revoluţiei paşoptiste. A primit de la guvernatorul Transilvanieigeneralul austriac Wolgemuth, suma de 100 florini la data de 9 octombrie 1850:
„Pe temeiul prea înaltei împuterniciri de la 21 August 1850, ordonez, să se dee Pelagiei Roşu, mama lui Andreiu Roşu din Mărişel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstraţia săvârşită cu isteţime în contra insurgenţilor, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei.”
S-a stins din viaţă la 10 iulie 1870 şi a fost înmormântată în cimitirul din satul Mărişel. În amintirea sa, şcoala din satul Mărişel îi poartă numele. “Şcoala a fost construită în anul 1925 şi a funcţionat iniţial ca şcoală de IV clase, apoi din anul 1960 a funcţionat ca şcoală de VIII clase. În anul 1994 şcoala a primit denumirea eroinei satului PELAGHIA ROSU.”(scoalapelaghiarosu.ro) În anul 1999 în curtea şcolii s-a dezvelit bustul omagial. Despre Pelaghia Roşu, publicistul Corneliu Diaconovici (prim secretar al Asociaţiunii transilvane pentru literatura romana si cultura poporului roman – Astra si redactor principal al Enciclopediei romane, prima enciclopedie românească) scrie:„Eroina română, născută în anul 1800 în Mărişel, în munţii Apuseni ai Ardealului, a fost o ţărancă foarte inteligentă şi foarte însufleţită pentru cauza naţională, pentru care şi-a închinat viaţa cu devotament şi curaj. A luat parte la luptele sângeroase împotriva armatelor maghiare, anume la: 12 martie şi in 6 iulie 1849. Prima dată în fruntea a 80 de femei, toate călări, a luptat împreuna cu glotaşii comandaţi de fiul ei, Andrei, la muntele ‘Grohot’. Comanda supremă o avuse dânsa. Lupta s-a terminat prin înfrângerea honvezilor. A doua oară s-a alăturat la ‘Fântânele’ la oastea Iancului, împotriva armatei maghiare şi s-a încheiat cu înfrângerea ei şi omorârea căpetenieilor Vasvari.”Sursa: enciclopediaromaniei.ro, scoalapelaghiarosu.ro, cluj.com

Post-ul Floarea Baica – femeia cu mitraliera din Munţii Gilăului, eroina moţilor din cel de-al Doilea Război Mondial! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Iohannis a ras mustaţa de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS)

$
0
0

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş. Însă, chiar dacă Opriş nu ar fi fost trecut în rezervă, anul viitor, la împlinirea vârstei de 60 de ani el ar fi fost trecut în rezervă automat. Marcel Opriş este din Sălaj şi a fost înşurubat în această funcţie în 2005 de Traian Băsescu. El a fost şeful acestui serviciu secret timp de 12 ani şi a fost implicat în diferite scandaluri legate de alegeri sau diferite afaceri cu dedicaţii cum ar fi un contract de 3,5 milioane de euro încheiat între STS şi Quality Business Solution SRL, o firma unui afacerist la care a lucrat Camelia Opriş, soţia lui Marcel (!).

 

Klaus Iohannis a semnat săptămâna aceasta decretul de trecere în rezervă a şefului STS, Marcel Opriş, şi a unui adjunct din cadrul acestui serviciul secret, Ioan Balaure.

”Decret privind trecerea în rezervă a domnului general Opriş Marcel din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, propunerea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, arată documentul emis de Administraţia Prezidenţială.

Opriş este originar din Sălaj şi a fost numit în funcţie de Traian Băsescu care, la ”despărţire”, l-a făcut pe sălăjean general cu patru stele.

Trecerea în rezervă a avut loc ca urmare a unei cereri venite din partea lui Opriş care, chiar dacă ar fi rămas în funcţie şi anul acesta, în 2018, când va împlini 60 de ani, ar fi fost trecut în rezervă în mod automat, potrivit legii, după vârsta de 60 de ani un general nemaiputând fi activ. În acelaşi timp, Opriş şi-ar fi făcut o serie de calcule care i-au arătat că mai bine ar ieşi cu pensia de acum decât cu una redusă, după cum anunţă Parlamentul.

Însă, pe lângă pensie, Opriş mai are o serie de atuuri financiare venite din partea Cameliei, soţia lui, însă tot pe filiera STS.

În 2012, STS a acordat contractul de 13.267.000 de lei pentru “Servicii de analiză, proiectare/implementare a sistemului informatic şi de instruire cu privire la noile funcţionalităţi ale SIMS (Sistemul Informatic de Management al Străinilor), achiziţionare de terminale mobile şi licenţe” societăţii Quality Business Solution care, de altfel, a fost singura firmă care a participat la licitaţie. Firma este patronată de Dumitru Octavian Nicolau, care este căsătorit cu Iuliana Adriana Nicolau, la rândul ei patroană a societăţii Omnivision Consultanţă SRL. La această firmă, până anul trecut, a lucrat Camelia Opriş, soţia şefului STS. Însă, acesta nu este singurul contract pe care firmele soţilor Nicolau l-au câştigat cu instituţiile statului. În ultimii ani, familia Nicolau a câştigat peste 50 de contracte cu instituţiile statului în valoare de peste şapte milioane de euro.

 

STS-ul implicat în jocuri politice

De-a lungul timpului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost acuzat că este folosit în diverse scopuri politice. Directorul STS, Marcel Opriş, a fost audiat de Comisia de apărare din Senat referitor la acuzaţiile privind implicarea sa în acţiuni ilegale la alegeri. Marcel Opriş a respins acuzaţiile aduse de PSD, susţinând că STS „a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadru legal pentru procesele electorale”. El a spus că în comisie a prezentat dovezi în acest sens, arătând că este vorba despre documentele pe baza cărora STS a primit şi executat misiuni pentru procesele electorale. „Infrastructura de comunicaţii şi informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă numai la dispoziţia autorităţilor abilitate de lege în organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice”, a explicat Opriş.

O altă investiţie importantă făcută în acest serviciu a fost făcută în primăvara acestui an şi suma a fost în valoare de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta o reţea WiMAX, care să ofere servicii de comunicaţii 4 G. Compania care va implementa această reţea în România este Airspan Networks din SUA, împreună cu partenerul Mobilis. Patronul Mobilis este Călin Stefan Cătălin Radu, cel care a donat 48.500 de lei către PDL, în campania electorala din 2008. Conform ACR, Călin Stefan Cătălin Radu şi jurnalistul Bogdan Chireac au controlat compania Centrul pentru Servicii în Radiocomunicaţii (CSR), o firmă abonată la contracte cu STS şi Ministerul de Interne. În 2009, după izbucnirea scandalului în care jurnalistul a fost acuzat de faptul că este implicat în afaceri de vânzări de echipamente către STS, cei doi şi-au vândut acţiunile deţinute la CSR către o companie elveţiană. Airspan susţine, într-un comunicat, că această investiţie este necesară pentru îndeplinirea condiţiilor asumate de România în vederea aderării la spaţiul Schengen. Reţeaua WiMAX din România va fi cea mai mare din Europa, dar şi una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabilă să ofere servicii de generaţia a patra. Reţeaua va conecta din punct de vedere informaţional instituţii guvernamentale, ale administraţiei locale, siguranţei publice sau poliţiei de frontieră. WiMAX reprezintă un standard de telecomunicaţii care oferă viteze de transfer de date de până la 40 Mb/s download, dar poate să atingă şi viteze de 1Gb/s. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.

STS-ul organizează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi alţi utilizatori prevăzuţi de lege. Instituţia are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare. Noua reţea 4G WiMAX este construită ca urmare a “acordului Schengen care solicită eliminarea controalelor sistematice la frontiere între ţările participante şi extinde sistemul de imigraţie al UE”.

Compania deţinută de Călin Stefan Cătălin Radu a intrat in atenţia presei după ce Ministerul de Finanţe i-a acordat firmei, prin Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (OPCP), în timpul campaniei electorale din 2009, un contract de 23 de milioane de euro pentru achiziţionarea unor staţii radio pentru STS. De altfel, Mobilis trăieşte îndeosebi din contracte semnate cu instituţii publice. În ianuarie 2011, firma a încheiat un contract în valoare de 1,1 milioane lei cu Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru un echipament de supraveghere video. De asemenea, în octombrie 2010, compania a primit 70.000 lei de la CFR Călători pentru furnizarea de radiotelefoane portabile. În luna martie 2010, Mobilis a încheiat cu Ministerul Finanţelor Publice un contract în valoare de 1,5 milioane euro pentru executarea de branşamente electrice complexe şi obţinerea de avize de rezistenţă pentru structurile din amplasamentele de telecomunicaţii.


Stele de STS

Marcel Opriş s-a născut la data de 19 august 1958 în satul Chieşd (judeţul Sălaj). A absolvit Facultatea de Electronică şi Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din Bucureşti în anul 1982, obţinând diploma de inginer. A urmat apoi un curs post-academic de perfecţionare pentru ingineri transmisiuni (1993), un curs postuniversitar de conducere pentru ofiţeri ingineri (2000) şi Colegiul Naţional de Apărare (promoţia 2006). După absolvirea facultăţii, a lucrat ca ofiţer inginer în Ministerul Apărării Naţionale, unde a îndeplinit funcţiile de şef autostaţie radiodifuziune la U.M. 02487 Bucureşti (1982-1989), şef atelier şi inginer şef la U.M. 02381 Bucureşti (1989-1991) şi apoi ofiţer tehnic la U.M. 02415 Bucureşti (1991-1997). În anul 1997, este încadrat ca ofiţer în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) mai întâi ca ofiţer tehnic la Direcţia Comunicaţii Telefonice (1997-1999) şi apoi ca şef birou la Sectorul Independent Prognoză, Dezvoltare şi Reglementări în Telecomunicaţii (1999-2001) şi şef al Direcţiei Tehnologia Informaţiei (2001-2005). Colonelul Marcel Opriş a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la data de 1 decembrie 2004.

Prin Hotărârea CSAT nr. 164 din 7 decembrie 2005, generalul de brigadă ing. Marcel Opriş a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu rang de secretar de stat. A fost înaintat apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 23 decembrie 2006.

Post-ul Iohannis a ras mustaţa de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

CNAIR a reziliat contractul cu italienii de la Maltauro pentru tronsonul Gilău – Mihăieşti

$
0
0

Anul trecut Gazeta de Cluj publica un articol despre faptul că Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro, o firmă din Italia aflată pe ”lista neagră” a Uniunii Europene câştiga contractul  pentru proiectarea şi execuţia segmentului de autostradă Gilău – Mihăieşti în valoare de 446,1 de milioane de lei, fără TVA. În cursul acestei săptămâni, CNAIR a reziliat acest contract pentru neexecutarea obligaţiilor.

 

Contractul în valoare de aproape 100 de milioane de euro încheiat cu asocierea Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro – Viaponte Rom a fost reziliat unilateral din partea CNAIR pentru neexecutarea obligaţiilor contractuale. Ei au câştigat acest contract în situaţia în care oficialii CNAIR estimaseră valoare la aproximativ 825 de milioane de lei, fără TVA, adică dublu.

Italienii au fuşerit proiectul încă de la început pentru că au trasat o porţiune de trei kilometri din tronsonul de drum peste o zonă unde sunt construite case. Proiectantul şi oficialii CNAIR au dat vina pe faptul că planurile au fost făcute în baza unor hărţi vechi din 1970. Însă, CNAIR ar fi trebuit de la bun început să supervizeze proiectarea lucrărilor de construcţie.

În perioada 2014 – 2015, firma italiană Maltauro a fost implicată într-o serie de scandaluri, drept pentru care societatea a fost inclusă pe o ”listă neagră” de Comisia Europeană. Reuters, în 2014 procurorii din Milano au deschis o anchetă în care politicieni şi antreprenori au fost acuzaţi de măsluirea unei licitaţii în valoare de aproape 100 milioane euro al cărei obiect era realizarea unor lucrări de racordare a complexului expoziţional Expo 2015 din Milano la o reţea de canale. Potrivit procurorilor, Maltauro a primit tratament preferenţial în cursul procedurii de achiziţie publică. Au existat intermediari care au facilitat legăturile dintre firmă şi doi membri ai comisiei de licitaţie. Firma italiană ar fi primit informaţii confidenţiale care au ajutat-o să câştige contractul.

 

Italieni arestaţi

În urma cercetărilor, Enrico Maltauro, acţionar şi administrator al companiei a fost arestat la domiciliu. Scandalul a mai dus la arestarea vărului acestuia, anume Domenico Maltauro, a unor politicieni locali importanţi precum şi a oficialului guvernamental însărcinat cu proiectul Expo 2015, anume Antonio Acerbo.

Problemele Maltauro nu s-au sfârşit aici. Acuzele de corupţie aduse fostul administrator şi acţionar Maltauro au determinat Comisia Europeană (CE) să interzică firmei accesul la licitaţia destinată realizării unei clădiri la un Centru de cercetare tehnico-ştiinţifică al UE, situat în localitatea Ispra. Mai mult, interdicţia a fost extinsă la orice licitaţie pe proiecte finanţate din fonduri europene, timp de doi ani şi zece luni. Firma a fost acuzată că nu a adoptat măsuri corespunzătoare împotriva fostului administrator şi că a tras foloase din trucarea licitaţiei Expo.

Interdicţia de participare la licitaţii a fost atacată de Maltauro în faţa unui tribunal. Oficialii acestei firme au argumentat că sancţiunea este disproporţionată şi că de fapt au luat măsurile necesare în cazul fostului administrator şi acţionar. Chestionaţi de Digi24.ro în privinţa cazului Ispra, oficialii Maltauro au informat că CE a revocat decizia privind excluderea companiei. Oficiali ai CE au declarat că revocarea măsurii a avut loc după ce Maltauro a îndreptat situaţia. ”Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro SpA a fost exclusă în 2015 de la participarea în procedurile de achiziţii finanţate de la bugetul Uniunii Europene. Compania a luat măsurile de remediere necesare şi, ulterior, Comisia a ridicat interdicţia. Astfel, compania poate participa din nou la procedurile de achiziţii derulate de Uniunea Europeană”, spun oficiali ai Comisiei Europene. Totodată Maltauro atrage atenţia că proiectul autostrăzii Nădăşelu-Mihăileşti este finanţat de la bugetul de stat şi nu din fonduri UE.

 

Licitaţie contestată de Tirrena Scavi

Întregul sector de Autostradă 3A2, având lungimea de 16,8 km, se desfăşoară pe teritoriul administrativ al judeţului Cluj. Traseul autostrăzii porneşte din zona Nodului Nădăşelu, de la km 8+700 şi asigura conexiunea la km 25+500 cu sectorul 3B Mihăieşti – Suplacu de Barcău. La km 17+800 este prevăzuta execuţia a câte o parcare de scurtă durată pe fiecare parte a autostrăzii. „Autostrada Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Oradea face parte din strategia CNADNR S.A. de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi îmbunătăţire a circulaţiei pe drumurile publice. Este un proiect la început de drum şi sperăm şi mizăm pe seriozitatea antreprenorului, nivelul de aşteptare este foarte mare, solicităm să dea dovadă de responsabilitate pentru respectarea clauzelor contractuale, a termenelor stabilite în vederea finalizării proiectului” declara Cătălin Homor, fostul directorul General al CNADNR.

Licitaţia pentru Nădăşelu-Mihăileşti a fost demarată în urmă cu un an. În luna august 2015, CNADNR a desemnat asocierea italo-portugheză Maltauro-Viaponte drept câştigătoare a procedurii de achiziţie publică. Rezultatul a fost contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de către o altă firmă italiană participantă la licitaţie, anume de către Tirrena Scavi. După ce CNSC a dat dreptate CNADNR şi firmei Maltauro, Tirrena Scavi s-a îndreptat la Curtea de Apel, depunând o acţiune judecătorească. Şi de această dată CNADNR i s-a dat dreptate, decizia instanţei fiind pronunţată în luna noiembrie a anului trecut.


Întregul sector de Autostradă 3A2, având lungimea de 16,8 km, se desfăşoară pe teritoriul administrativ al judeţului Cluj. Traseul autostrăzii porneşte din zona Nodului Nădăşelu, de la km 8+700 şi asigura conexiunea la km 25+500 cu sectorul 3B Mihăieşti – Suplacu de Barcău. La km 17+800 este prevăzută execuţia a câte o parcare de scurtă durată pe fiecare parte a autostrăzii.

Durata contractului a fost de 18 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare şi 12 luni durata de execuţie a lucrărilor.

Post-ul CNAIR a reziliat contractul cu italienii de la Maltauro pentru tronsonul Gilău – Mihăieşti apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Plângere penală împotriva personajelor implicate în escrocheriile imobiliare ale familiei Chiş

$
0
0

Într-o ediţie trecută, Gazeta de Cluj a prezentat ultimul abuz urbanistic al Mariei Angela Chiş, cea care a executat zeci de construcţii fără autorizaţie. Deşi împotriva acesteia s-au făcut nenumărate plângeri, Angela Chiş îşi construieşte în continuare drumul infracţional în domeniul imobiliarelor. La acest moment, pe strada Arad, s-a dispus oprirea lucrărilor de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Din informaţii judiciare există o plângere penală cu privire la situaţia şi personajele implicate în speţă.

 

Atât sub ochii reprezentanţilor primăriei, cât şi a procurorilor care au dispus, în unele cazuri, neînceperea urmăririi penale, considerând că Angela Maria Chiş nu prezintă pericol public, femeia a continuat să ridice în ultimii ani mai multe clădiri ilegale după bunul plac. Alexandrina-Larisa Chiş, fiica Angelei de doar 23 de ani este cunoscută şi ea în domeniul construcţiilor ilegale pe care le-a ridicat împreună cu mama sa. După ce s-a folosit de numele ei, al fostului soţ şi al fiicei, recent şi-a băgat la înaintare şi băiatul proaspăt major – Ioan Angel Chiş.

Amintim de ultimul abuz urbanistic al femeii ce se petrece pe strada Arad nr. 2 şi nr. 4 din Cluj-Napoca. Imobilul de la nr. 2 se află în executare silită pentru că aceasta le-a dat o ţeapă proprietarilor şi i-a prejudiciat pe aceştia cu sute de mii de euro. La imobilul numărul 2, Angela Chiş a transformat clădirea ce are ca destinaţie sediu firmă într-un bloc de garsoniere.

Singura diferenţă între acest caz şi numeroasele celelalte e că de această dată aceasta şi-a băgat şi băiatul la înaintare, astfel după câteva zile după ce fiul ei, Angel Chiş a devenit major acesta a semnat un contract de vânzare-cumpărare pentru imobilul nr. 4. În stilul obişnuit al familiei Chiş, aceştia nu şi-au onorat promisiunile, proprietarii trezindu-se cu o ţeapă de 300.000 de euro, astfel imobilul se află acum în executare silită.

Imobilul de la nr.2 este cumpărat de fiica Angelei – Alexandrina Larisa Chiş care deşi le-a plătit proprietarilor suma stabilită, aceasta construieşte ilegal, fără autorizaţie peste 60 de garsoniere care, potrivit surselor, multe sunt deja vândute. Mai mult, aceasta pune în pericol viaţa oamenilor, deoarece pe lângă faptul că a spart un zid exterior pentru a-şi face scară de acces, această structură metalică nu are platformă, iar pentru că nu are stabilitate, riscă oricând să cadă.

 

Notarul Elena Mureşan, implicată în această escrocherie imobiliară

Atunci când vorbim despre astfel de situaţii şi există antecontracte încheiate de către notari, putem spune că nivelul escrocheriei este unul la nivel înalt. În speţă, ambele înscrisuri s-au încheiat de către notarul public Elena Mureşan (cu sediul pe Calea Dorobanţilor). Prin modalitatea de încheiere a unui contract de vânzare-cumpărare se stabileşte o anumită conduită contractuală. În speţă, putem vorbi despre o conduită imorală sau chiar ilegală. Notarul public Elena Mureşan a avut un rol deosebit de important în modul de concepere a antecontractelor încheiate între familia Chiş şi cumpărătorii de pe strada Arad.

Povestea începe aşa: După ce proprietarii celor două imobile  de pe strada Arad nr. 2-4 au încheiat în decembrie 2016 un antecontract de vânzare-cumpărare privind vânzarea ambelor imobile cu Alexandrina Larisa Chiş, preţul de vânzare pentru ambele proprietăţi trebuia să se achite în trei tranşe. Cea mai semnificativă sumă de bani, aproximativ 300.000 euro, trebuia achitată până în 30.03.2017, dată până la care urma să fie încheiat şi contractul de vânzare-cumpărare propriu zis. Pe baza acestui antecontract, s-au mai stipulat o clauză, astfel încât predarea posesiei pentru ambele imobile trebuia efectuată până la data de 4 .01.2017, lucru ce s-a şi realizat.

În 30 martie când trebuia achitată şi restul sumei de bani, părţile s-au deplasat la notarul Elena Mureşan, notar ales de către Angela Chiş, acolo unde, aceasta a spus că se vor încheia două contracte de vânzare-cumpărare, unul cu Alexandrina Larisa Chiş pentru imobilul nr. 2 şi unul cu fratele acesteia – Angel Chiş pentru imobilul nr. 4. La acel moment contractele erau deja tehnoredactate, iar în ambele contracte termenul de achitare a diferenţei de preţ se preschimbase din 30.03.2017, în 31.03.2017.

În niciunul dintre contracte nu era precizat impunerea unui drept de ipotecă pentru garantarea achitării preţului.

 

Operaţiunea de inducere în eroare

Deşi proprietarii imobilelor au negociat faptul că vânzarea se va realiza doar simultan pentru ambele imobile, s-a stipulat faptul că avansul plus cele două tranşe se vor considera ca părţi componente a preţului doar pentru una dintre clădiri, respectiv pentru imobilul de pe strada Arad nr. 4 care a fost achiziţionat direct de către Alexandrina Larisa Chiş.

În timpul întocmirii actelor, proprietarii celor două imobile au observat faptul că urma să fie încheiat şi un al doilea contract cu fiul, Angela Chiş specificând că ”aşa este mai convenabil”.

Când s-a pus problema achitării şi perfectării contractului de către un copil de 18 ani, atât doamnele Chiş, cât şi notarul au spus că se va insera o clauză potrivit căreia Alexandrina Larisa Chiş este de acord cu vânzarea către Angel Chiş a imobilului, astfel antecontractul se consideră stins, toate sumele fiind imputate doar contractului său. Prin această cauză, proprietarii celor două imobile au pierdut condiţia esenţială a perfectării tranzacţiei, respectiv condiţia primordială a Antecontractului, vânzarea la pachet, drept pentru care s-a stabilit şi un astfel de preţ. În plus, s-a pierdut şi controlul cu privire la ambele clădiri, respectiv condiţionarea achitării preţului.

Pentru contractul încheiat cu Alexandrina Larisa Chiş a fost scoasă o sumă (ca şi rest de achitat), fără analiza unei grile notariale, fără ca suma respectivă să fie valoarea concretă a imobilului. Notarul nu a calculat şi nici nu a pus în discuţie dacă suma globală este cea legală, conform grilei.

Valoarea de schimb valutar stabilită de notar a fost una mai mare, iar proprietarii au plătit un impozit aferent transferului de proprietate mai ridicat.

Astfel, potrivit unor surse, împotriva notarului Elena Mureşan există o plângere penală cu privire la speţa relatată.

strada arad 2-4

Sperăm că organele de specialitate nu vor dormi…

Date fiind problemele urbanistice, s-au depus mai multe sesizări la serviciul de urbanism al Primăriei Cluj de pe urma cărora s-au efectuat controale care însă nu au efect atâta timp cât autorităţile nu iau măsuri aspre împotriva situaţiei de genul şi în această situaţie în particular. Amenzile nu opresc construcţia, amenzile nu opresc vânzarea mai departe.

Pe de altă parte, din surse apropiate, am aflat că raportat la situaţia creată au fost sesizate autorităţile competente din punct de vedere penal, respectiv Parchetul Curţii de Apel Cluj care urmează să desfăşoare o anchetă. Opinia publică se aşteaptă ca autorităţile să dea un răspuns prompt, astfel încât situaţiile urbanistice de acest gen, înşelăciunile din domeniul imobiliar, cu astfel de dezvoltatori imobiliari să nu mai fie permise la nivelul Clujului. Singurele autorităţi care pot reglementa această situaţie şi pot destructura grupul infracţional organizat sunt organele penale abilitate de la cel mai înalt nivel, respectiv, în cazul de faţă, Parchetul Curţii de Apel Cluj.

Post-ul Plângere penală împotriva personajelor implicate în escrocheriile imobiliare ale familiei Chiş apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Profesor universitar din Cluj, trimis în judecată după ce a închis un cămin sub „pretexte ştiinţifice”și l-a închiriat festivalierilor UNTOLD

$
0
0

Profesorul universitar Ioan Gheorghe Oroian a fost trimis în judecată, luni, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de delapidare, pentru că în 2016, când activa în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, alături de alţi complici a închis, sub „pretexte ştiinţifice”, Căminul Agronomia II, pentru a închiria camerele participanţilor la festivalul UNTOLD 2016.

Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), procurorii clujeni i-au mai trimis în judecată pe Vasile Viorel Poruţiu pentru delapidare şi pe Alin Florin Avram, Claudiu Popa, Adina Ramona Grigorean şi Traian Marcel Grebenişan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de delapidare.

Potrivit anchetatorilor, în 2016, Ioan Oroian îndeplinea funcţia de preşedinte al Senatului aceleiaşi universităţi şi, în virtutea acestei calităţi, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcţie în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, cunoştea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care – în calitate de preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania – a inventat un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4 – 8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu aceste spaţii de cazare către participanţii la festivalul menţionat.

„Având în vedere însă că cel care – potrivit fişei postului – putea încheia contracte şi reprezenta instituţia în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituţia în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ şi cel care aproba folosirea spaţiilor de cazare era inculpatul Poruţiu Vasile Viorel, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 4 – 8 august 2016”, se arată în comunicat.

În acest sens, Vasile Poruţiu a primit şi a aprobat o cerere formulată de Ioan Oroian, în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, ştiind că acel document este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc, urmând ca, în realitate, spaţiul de cazare să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Untold.

„În concret, la data de 7 martie 2016, Ioan Oroian a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 4 – 7 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar în aceeaşi zi inculpatul Poruţiu Vasile Viorel a aprobat cererea respectivă. Deoarece cei doi erau conştienţi că – raportat la funcţiile lor înalte deţinute în cadrul USAMV Cluj-Napoca – închirierea acestor camere de către ei în mod direct ar fi însemnat o expunere prea mare şi o dare în vileag a planului lor în cadrul instituţiei şi că acesta nu ar fi fost realizabil fără persoanele din eşalonul administrativ inferior, inculpaţii Oroianu Ioan Gheorghe şi Poruţiu Vasile Viorel au apelat la ajutorul coinculpaţilor Avram Alin Florin, care îndeplinea funcţia de administrator al Căminului Agronomia II, şi Grebenişan Traian Marcel, care era administratorul financiar al restaurantului studenţesc Agronomia”, precizează PÎCCJ.

În cauză, USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 80.676,40 lei faţă de inculpaţi, din care suma de 79.476,40 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca şi suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Cluj-Napoca.

 

Post-ul Profesor universitar din Cluj, trimis în judecată după ce a închis un cămin sub „pretexte ştiinţifice” și l-a închiriat festivalierilor UNTOLD apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mii de imigranti urmeaza sa fie adusi la Huedin si in judetul Cluj

$
0
0

Gazeta de Cluj a intrat in posesia unor informatii conform carora in spatele acestei povesti cu imigranti de la Huedin se afla cei de la LADO Romania filiala Cluj. Proiectul este facut pe  bani europeni si finantat prin Inspectoratul de Imigrari in colaborare cu autoritatile locale.

Atat presedintele Consiliul Judetean Cluj, Alin Tise si primarul din Huedin sustin ca nu  au fost abordati de catre cei de la LADO Cluj.

De toata „afacerea” cu sirieni(si nu numai) adusi in judetul Cluj, in special la Huedin, se va ocupa Ana Ludusan, un personaj care prezinta acest proiect in valoare de 600.000 euro.

Citeste mai multe in  editia tiparita a ziarului Gazeta De Cluj de sambata…

 

Post-ul Mii de imigranti urmeaza sa fie adusi la Huedin si in judetul Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Percheziții în Cluj la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani

$
0
0

Percheziții în această dimineață în Cluj și alte 11 județe, dar și în București, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.
Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mureş, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, efectuează, miercuri, un număr de 59 de percheziţii în judeţele Mureş, Alba, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Giurgiu, Covasna, Harghita, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti. La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Alba, Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Giurgiu, Covasna, Harghita şi Ilfov, precum şi jandarmi.

Percheziţiile sunt efectuate la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii au stabilit că trei persoane ar fi înfiinţat sau preluat mai multe firme fantomă, pe care le-ar fi folosit strict pentru emiterea de facturi fiscale fictive către diverşi agenţi economici, cu scopul diminuării masei impozabile a acestora din urmă şi, implicit, sustragerii de la plata către bugetul de stat, a impozitelor şi taxelor aferente.

După emiterea facturilor fictive, cei în cauză ar fi încasat în conturile acestor societăţi contravaloarea respectivelor facturi fiscale, iar sumele încasate ar fi fost retrase integral şi restituite reprezentanţilor firmelor reale, fără comisionul perceput de aceştia, care varia între 5-12%.

Reprezentanţii firmelor reale sunt cei care ar fi deschis practic circuitul de spălare a banilor prin virarea către firmele fantomă a valorii înscrise în facturile fiscale fictive pe care le primeau şi le înregistrau în contabilitate.

Post-ul Percheziții în Cluj la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Decizie în cazul fostului șef al ISCTR Cluj. ACHITAT pentru MITĂ EXCLUSIV

$
0
0

Magistratul Nora Boiciuc de la Tribunalul Cluj a publicat astazi solutia pentru dosarul ISCTR Cluj. Potrivit deciziei, Rares Pop este achitat pentru celebra acuzatie de luare de mita.

Mai exact vorbim de acel act material prin care DNA sustinea ca Pop ar fi primit de la patronul firmei Fany sumat de aproximativ 1500 lei, mită. Acei bani ar fi mers intr-o campanie caritabila derulata de Elena Uioreanu impreuna cu alti membrii din PNL Cluj. Mai exact din acei bani s-au cumparat fructe si dulciuri pentru copiii nevoiasi din zonele de munte ale judetului Cluj, cu ocazia sărbătorii Craciunului.

Rareș Pop a fost condamnat la patru ani si patru lui de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen.

„pedeapsa finală fiind aceea de: – 4 (patru) ani şi 4 (patru) luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.66 al.1 lit.a şi b C.p., cu executare în regim de detenţie. Face aplic. art.65, 66 al.1 lit.a şi b C.p. În baza art.72 C.p., scade din pedeapsa aplicată, timpul detenţiei preventive începând cu data de 04.06.2014 şi până la .08.05.2015. În baza art.396 al.5 rap. la art.16 al.1 lit.b C.p.p., achită inculpatul(n.red Pop Rareș Vasile) de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de luare de mită, prev. de art.289 al.1 C.p. rap. la art.7 lit.c din Legea 78/2000 modif. prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art.5 C.p. Constată recuperat prejudiciul cauzat părţilor civile ISCTR Bucureşti şi Statului Român prin Anaf – reprezentată prin AJFP Cluj” se arată în decizia judecătoarei Nora Boiciuc.


Contactat pentru a comenta decizia, Pop susțin că a dosarul său a fost produsul unei ambiții personale și că va ataca decizia la o instanță superioară.

„Am citit și eu minuta și nu pot să spun decât că această sentință este o mare nedreptate, ca să nu o numesc o  mascarada securista. Din cate se pare, decizia CCR 405/2016 este facultativa și nu general obligatorie. Timp de trei ani de zile au fost audiați peste 60 de martori care infirmă supozițiile lansate de DNA. Spun supoziții pentru că DNA nu are probe, ci doar interpretări proprii. Dar cu toate acestea instanța de fond a considerat că aceasta nuvelă cu iz penal scrisă de doamna procuror de la DNA să fie încheiata printr-o condamnare cu executare. Cu tristețe felicit sistemul că și-a desăvârșit creația și totodată cu o doza de ironie sunt surprins că am fost achitat de infracțiunea de luare de mită. Altfel, această minuta era decât un copy-paste al rechizitoriului.

Cei care mă cunosc, și în special familia mea, știu și cred în nevinovăția mea, lucru care îmi dă putere să merg înainte și să lupt până la capăt. Aceasta decizie este una intermediara și nu definitivă. Voi folosi toate pârghiile legale nu pentru a-mi demonstra nevinovăția, ci pentru a demasca abuzul la care am  fost supus prin acest simulacru de proces. Nu mă consider un om corupt. În acest dosar nu e vorba despre bani sau foloase de orice natură și consider că acest dosar a fost făcut dintr-o ambiție personală a DNA-ului, datorita faptului ca nu am dorit să fiu delator în dosarul Referendum 2012. Acest lucru i-a ambiționat să mă execute.

Voi ataca aceasta decizie cu apel și totodată mă voi adresa și la CEDO. În concluzie, pot să declar că sunt  dezamăgit de aceasta decizie. Am depus concluzii scrise de peste 100 de pagini, însoțite de probe, dar în opinia mea sunt sigur ca nu au fost citite. Aștept cu interes să văd motivarea pentru a știi cum să îmi construiesc apărarea. Sper să am parte la Curtea de Apel de un complet corect și până atunci să apară și  legea răspunderii magistraților” a declarat pentru Gazeta de Cluj, Rareș Pop.


 

Urmărește în ediția tipărită de sâmbătă întreaga poveste cu finalul acestui dosar.

Post-ul Decizie în cazul fostului șef al ISCTR Cluj. ACHITAT pentru MITĂ EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Comisia Europeana mareste puterea procurorilor de la DNA

$
0
0

Procurorii DNA ar putea avea carne de tun în perioada următoare, asta pentru că Comisia Europeană a adoptat o directivă prin care pragul până la care un stat poate renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane care a deturnat fonduri europene este de doar 10.000 de euro. În ultimii ani, la DNA am avut foarte multe dosare cu deturnare de fonduri, iar sumele fraudate depășeau cu mult 10.000 de euro.

Pragul sub care un stat membru UE poate renunța la acțiunea penală împotriva unei persoane fizice care a deturnat fonduri UE este unul mic, de doar 10.000 de euro. Directiva stabilește standarde înalte în combaterea furtului din banii plătiți de contribuabilii europeni: „Corupția constituie o amenințare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii”.

Directiva e obligatorie pentru toate țările membre UE și trebuie implementată până în iulie 2019. Textul directivei, aici.

Măsura UE vine în România într-un context în care se dezbate stabilirea unui prag pentru prejudiciul cauzat de abuzul în serviciu.

Directiva prevede că statele membre trebuie să ia „toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracţiunile menţionate la articolele 3 şi 4 (deturnarea, reţinerea, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, darea şi luarea de mită etc.) sunt sancţionate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea”.
Dacă prejudiciul este de minim 100.000 de euro, directiva prevede o pedeapsă de cel puţin 4 ani de închisoare.

Directiva prevede că statele membre trebuie să ia „toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracţiunile menţionate la articolele 3 şi 4 (deturnarea, reţinerea, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, darea şi luarea de mită etc.) sunt sancţionate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea”.
Dacă prejudiciul este de minim 100.000 de euro, directiva prevede o pedeapsă de cel puţin 4 ani de închisoare.

„Corupţia constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru interesele financiare ale Uniunii, putând fi,  în multe cazuri, de asemenea legată de comportamentul fraudulos”, se arată în Directiva Uniunii Europene.

Directiva prevede că statele membre trebuie să ia „toate măsurile necesare pentru a se asigura că infracţiunile menţionate la articolele 3 şi 4 (deturnarea, reţinerea, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, darea şi luarea de mită etc.) sunt sancţionate cu o pedeapsă maximă care prevede închisoarea”.Dacă prejudiciul este de minim 100.000 de euro, directiva prevede o pedeapsă de cel puţin 4 ani de închisoare.

Post-ul Comisia Europeana mareste puterea procurorilor de la DNA apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un clujean și-a împuşcat fratele în braţ, cu un pistol! EXCLUSIV. UPDATE

$
0
0

UPDATE:

Aflăm, în sfârșit că – afată într-o tensiune teribilă – familia victimei a fost inexactă în ceea ce privește arma folosită de „pistolar”:  glonțul cu care a fost lovit Mircea Cordoș este de cauciuc, dar fiind tras de la o distanță atât de mică i-a străpuns cu ușurință  antebrațul . Cu toate acestea, dacă proiectilul ar fi atins o parte vulnerabilă a corpului victimei, precis efectul ar fi fost letal. Cu mâna prinsă în atele, la câteva ore de la discuția noastră cu fiica sa, aflat în sediul I.M.L.Cluj,  Mircea Cordoș  ne-a mărturisit următoarele:  „Vreau să știți că, în primul rând el a fost cel care a tras cu arma după mine, iar eu văzând asta am fugit  în casă după cuțit, ca să mă apăr.  Apoi m-a nimerit în mână fiind cât pe ce să ne omoare pe toți, inclusiv pe soția lui, care mă ținea de mână să nu mă pot apăra. Șuierau gloanțele, puzderie, pe lângă tâmpla mea, a fiicei și copiilor și a fost un adevărat miracol că nu ne-a nimerit în cap”. Intervine în discuție și fiica lui, d-na Gabi:  „Am să fac plângere și în numele meu fiindcă pot să spun că am trecut, practic, împreună cu copiii, pe lângă moarte – tocmai în casa părintească a tatălui, pe care deține drept de moștenire, nefiind făcută  – din câte știu – succesiunea pe ea după moartea bunicului”.

După ce Mircea Cordoș a fost consultat de către legiștii clujeni, aceștia au evitat să-i elibereze deocamdată bărbatului certificat, considerând că problema e mai complexă și de competența Parchetului. Prevăzători, i-au recomandat victimei să facă plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla pentru ca respectivul caz să fie abordat așa cum se cuvine, printr-o ordonanță sosită de la poliție, dată fiind gravitatea rănii.

”La data de 3 august a.c., în jurul orei 14:50, Secţia 7 Poliţie Rurală Gherla a fost sesizată cu privire la un scandal care a avut loc în localitatea Pâglişa, din comuna Dăbâca, judeţul Cluj.
Conform primelor informaţii, un bărbat de 50 de ani din Cluj-Napoca, ar fi făcut uz de armă neletală în timp ce se afla în curtea locuinţei sale, rănind o altă persoană.  
Cu ocazia primelor verificări a rezultat că bărbatul s-ar fi simţit ameninţat de un alt bărbat de 54 ani, din Cluj-Napoca, care a intrat în curtea sa, motiv pentru care a executat patru focuri, două în plan verical şi două în direcţia acestuia, iar un proiectil de cauciuc i-a provocat vătămări în zona mâinii.  Ambii au formulat plângeri penale privind posibile infracţiuni.
În cauză poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de armă fără dreptloviri şi alte violenţeviolare de domiciliu şi ameninţare, sub supravegherea parchetului competent”,  a declarat pentru Gazeta de Cluj, ag. șef adj. Adrian Ștefan, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

_________________________________

Text inițial:

Împuşcături joi după-amiază, în jurul orei 15.00 în localitatea Pâglişa, comuna Dăbâca! Totul, după ce Mircea Cordoş, un bărbat din Cluj-Napoca a hotărât să-şi viziteze părinţii împreună cu fiica şi cei doi nepoţi ai săi. Acolo însă a avut surpriza să-şi găsească fratele cu care era certat, din pricina unei rivalităţi mai vechi pentru „avere”.La un schimb mai dur de replici între ei, acesta a scos un pistol, din maşina parcată în curte, iar Mircea un cuţit, din casă, pentru a se apăra. A fost rănit la antebraţ şi doar o minune a făcut ca în încleştare să nu fie împuşcaţi şi cei doi nepoţi ai săi, minori, fiica şi chiar şi soţia „pistolarului”, care-l oprea pe Mircea să reacţioneze.

impuscaturi intre frati cluj.jpg

Gabriela Puşcaş, fiica victimei, mărturiseşte vineri, 4 august – în curtea Spitalului Judeţean Cluj – că tocmai a trecut prin aventura vieţii iar tatăl ei, Mircea Cordoş a scăpat „doar” cu antebraţul drept găurit de o rană de cartuş calibrul 9,5, deşi incidentul se putea sfârşi tragic.„Ieri după-amiază, pe la ora 15.00 am ajuns la Pâglişa, împreună cu tata şi cei doi copii ai mei, unul în vârstă de un an şi jumătate şi celălalt de nouă ani. Ajunşi acolo, am văzut în curtea bunicilor o maşină parcată, la care tata mi-a spus că-i bai. El e certat cu Radu, fratele lui şi s-au înfruntat mult timp prin tribunale, pentru avere, iar tata s-a ales şi cu o condamnare de doi ani şi ceva, cu suspendare, din conflictul cu Radu”. Femeia arată în continuare că tatăl ei a luat copilul cel mic în braţe, după care au intrat cu toţii în curte. „Radu, când l-a văzut pe tata parcă a înnebunit. A dat fuga la maşină şi a scos un pistol zicându-i: ”Te omor”! Atunci tata mi-a pus copilul în braţe, a dat fuga în casă şi a luat un cuţit, ca să se apere, moment în care fratele lui a început să tragă în el, fără să-i pese că suntem acolo noi şi chiar şi soţia lui, care-l ţinea pe tata de mână să nu uzeze de cuţit. L-a nimerit în antebraţ, găurindu-l efectiv – şi atunci s-a încheiat totul”. D-na Gabi adaugă că făcut apel la ambulanţă, însă cineva i-a oprit pe medici zicându-le că cearta s-a aplanat şi nu mai e nevoie de intervenţia lor, aşa că salvarea n-a mai sosit la Pâglişa. A venit în schimb poliţia care s-a mulţumit să facă fotografii pistolului şi cuţitului şi apoi a preluat anchetarea cazului. Apoi, pentru că sângera abundent, victima a urcat în maşină şi a condus maşina, cu o singură mână,până la U.P.U.Cluj, unde s-a prezentat în faţa medicilor.După ce i-au acordat primul ajutor, medicii l-au transferat pe bărbat la Clinica de Ortopedie, unde s-a constatat că osul e pur şi simplu găurit, impunându-se o intervenţie chirurgicală zilele următoare. „Astăzi ne prezentăm la I.M.L., apoi la poliţie şi facem plângere penală împotriva unchiului. Mergem până-n pânzele albe împotriva lui fiindcă nu e normal să tragi cu un pistol adevărat asupra fratelui tău, în prezenţa familiei acestuia şi a unor copii nevinovaţi – şi să-ţi imaginezi după aceea că scapi şi nepedepsit”, adaugă d-na Gabi.

Vom reveni cu amănunte referitoare la caz şi cu punctul de vedere al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj

Post-ul Un clujean și-a împuşcat fratele în braţ, cu un pistol! EXCLUSIV. UPDATE apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Clujul are un nou prefect

$
0
0

Guvernul a decis în şedinţa de vineri după-amiază schimbarea longevivului  Gheorghe Vuşcan din funcţia de prefect al Clujului şi numirea în această funcţie a lui Aurel Cherecheş.

 

Conform INFORMAŢIEI DE PRESĂ privind proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 4 august 2017, ora 13.00, la capitolul III punctul 16 apar PROIECTE DE HOTĂRÂRI privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Cine este Aurel Cherecheș?

Conform celui mai recent CV, Aurel Cherecheș este Șef de lucrări (Lector universitar), în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Departamentul de Autovehicule Rutiere și Transporturi. Cherecheș este funcționar public și specialist comercial la AgroTransilvania Cluster. În trecut a mai lucrat la reprezentanța NOKIA din Cluj-Napoca.

Noul Prefect al Clujului este Doctor în Inginerie Mecanică și inginer diplomat specializarea Zootehnie.

Aurel Cherecheș a fost membru PSD Cluj, unul dintre tinerii din noua generație care a condus organizația județeană  din poziția de Secretar Executiv.

Post-ul Clujul are un nou prefect apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12479 articles
Browse latest View live