Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12399 articles
Browse latest View live

Totul despre Dacian Cioloș și PLUS, noul său partid de ”acoperiți”

$
0
0

Material preluat din podul.ro

Colegi de-ai noştri care împărtăşesc aceleaşi valori, aceleaşi principii, oameni anonimi, dar care vor să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic”, anunța degajat Dacian Cioloș momentul apariției partidului său PLUS, Partidul Libertății, Unității și Solidarității. Nume generos. Cerererea de înfiinţare a formațiunii politice a fost înregistrată pe 28 septembrie 2018 la Tribunalul Bucureşti. Fiind invitat pe atunci la o emisiune a prietenului meu, Tavi Hoandră, la Realitatea TV, nu m-am putut abține de la un comentariu. Anume că anonim înseamnă ”acoperit”. Adică securist sub acoperire. Nu aveam de unde să știu atunci nu numai cîtă dreptate aveam, dar și că pentru mine ”eminența cenușie” din spatele partidului condus de Dacian Cioloș este de fapt o mai veche cunoștință: anchetatorul meu de la Securitate, fostul maior de la Direcția de cercetări penale, Alexandru Iordache. Probabil acesta a ținut ca Dacian Cioloș să nu divulge numele fondatorilor partidului. Cum scria Iordache acum un an și jumătate în revista SRI-ului, ”Intelligence în serviciul tău” despre istoria serviciilor secrete de informații din România, ”discreția și precauția caracterizau întreg sistemul”, iar ”secretul puterii serviciului și liderilor săi a rezidat în discreție”. Care, iată, n-a mai putut fi păstrată și anonimii lui Dacian Cioloș nu au rămas, deci, multă vreme așa.

Presa a titrat la cîteva zile de la acea emisiune la care participasem, pe 15 decembrie, cu litere de-o șchioapă: ”Lovitură de teatru! S-a aflat cine sunt de fapt ADEVĂRAȚII fondatori ai noului partid, PLUS, al lui Dacian Cioloș”. Toți fondatorii, aşa cum apar pe site-ul Tribunalului Bucureşti sunt de la Casa de avocatură „Iordache & Partners”, fondată în 1992 de Alexandru Iordache, personaj care mi-e mai cunoscut mie, lui Caius Dobrescu și Sorin Matei drept ”maiorul Alexandru” de la Securitate, coordonatorul anchetei penale la care am fost supuși în vara anului 1988. Secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș este Iordache Adrian Alexandru (”managing partner” la „Iordache Partners”) și fiul fostului nostru anchetator, ”maiorul Alexandru”, de la Serviciul de anchete penale al Securității Municipiului București. Preşedintele partidului este o anume Daneş Raluca Florina (senior associate la firmă) și vicepreşedinte este Iordache Iulia (soţia secretarului general și nora lui Alexandru Iordache). Partidul Libertății, Unității și Solidarității condus de Dacian Cioloș a fost înființat, așadar, ca partid de familie al fostului meu anchetator de la Securitate.

Fiul său, Adrian Iordache, după cum am găsit pe internet, este convins că ”psihologia cognitivă va schimba acest secol în moduri profunde şi interesante”. Tare! Secretarul general al partidului condus de Dacian Cioloș are 8 joburi enumerate în profilul său de pe Linkedin și, cu aceasta, nouă. În vara anului 2001, însă, nu era așa de profund și implicat în ”viața cetății”. Pe atunci, presa constănțeană relata că un oarecare Adrian Iordache, ”un șofer de 23 ani posesor al unui jeep Mitsubishi Pajero cu numărul B-35-PAJ” a accidentat un polițist în misiune, pe motocicletă, în stațiunea Mamaia. Adrian Iordache din Bucuresti a fost identificat drept fiul avocatului Alexandru Iordache. Iordache senior a intervenit prompt la autoritățile constănțene, care, din nu știm ce motive, l-au prezentat drept parlamentar. Era ”doar” consilier personal al generalului Toma Zaharia din MAI. Adrian Iordache, fiul lui, își făcea pe atunci studiile in străinatate, în Canada si Franța. Cu promisiuni, victima, plutonierul de poliție Stoian a fost convins de către Alexandru Iordache să nu depună plîngere, pentru a aplana un posibil dosar penal. După ce a fost sigur de muşamalizare, Iordache nu i-a mai plătit poliţistului nici costul tratamentului, nici măcar pe cel al tomografiei efectuate după accident. Cînd acesta l-a sunat, fostul anchetator al Securităţii i-a răspuns: „Ce, dom’le, vrei să mă suni pentru fleacul ăsta pînă ieşi la pensie?”

Despre Alexandru Iordache-tatăl, aflăm de pe pagina de prezentare a casei de avocatură Iordache & Partners, unde figurează drept fondator și mentor, că înaintea admiterii în barou în 1992, a lucrat în “law enforcement” (cum se numește, mai nou, Securitatea), fiind familiarizat cu “ambele tabere ale baricadei”. Și mai tare! În schimb, Armaghedonul securiștilor din 2002 îl prezintă altfel: ”Fost ofițer de securitate, specializat în cercetari penale. La 31 Decembrie 1990 a fost trecut în rezervă la cerere din Serviciul Român de Informații. Implicat in operațiuni de contrabandă cu țigari aduse din Cipru, prin care a fraudat statul român cu 110 milioane dolari. La 15 Iulie 2001 a fost reactivat pentru scurtă vreme în SRI. În prezent (adică 2002 – n.n.) este consilier personal în probleme juridice al generalului Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul de Interne. S-a semnalat că deține conturi în Elveția, la BNP Schweiz”.

La ancheta din 1988, prietenii mei, Caius Dobrescu şi Sorin Matei, au fost bătuţi serios de anchetatori, conduşi de Alexandru Iordache, care se recomanda „maiorul Alexandru”, venit pentru această anchetă de la Bucureşti, şi de căpitanul Gheorghe Moldoveanu din Serviciul de Anchete Penale al Inspectoratului de Securitate Braşov (acesta se prezenta tăios „Moldovan”, copiindu l cumva comic pe comisarul din filmele lui Sergiu Nicolaescu). Eu am avut mai mult noroc. Securitatea m-a găsit la Sarmisegetuza, de unde am fost fost ”săltat” chiar de pe șantierul arheologic. În mașina care m-a dus la sediul Miliției din comună, maiorul Iordache ședea în față, lîngă șeful de post, plutonierul Rusu. Eu eram încadrat de doi securiști, un anchetator de la Brașov și șeful biroului Securității din Hațeg, căpitanul Jurconi. Cei trei conversau între ei, făcînd pronosticuri asupra viitorului meu. Toate sumbre. Atît am mai apucat să le spun, ”dacă mă bateți, îi spun englezului și află BBC-ul” (lucram pe șantier cu un arheolog britanic, Mike Dawson), la care maiorul Iordache s-a întors către mine, cumva neliniștit, spunîndu-mi ”băiete, noi nu procedăm așa”. E drept, în vreme ce și-a petrecut amiaza jucînd table cu directorul muzeului pe treptele Miliției din Sarmisegetuza, maiorul Iordache mai lua o pauză și venea la anchetă, spre a domoli zelul căpitanului Moldoveanu. Cel din urmă a devenit după 1989 membru fondator al Vetrei Românești (unde se spune că a ”cotizat” și Dacian Cioloș) și al PUNR-ului. Căpitanul Jurconi a ajuns șeful SRI-ului din Hațeg. Plutonierul Rusu a ieșit la pensie locotenent-colonel, la Poliția din Alba Iulia. Iar ”maiorul Alexandru”, după ce coordonase ”cercetarea arestaților” duși la Jilava în noaptea de 21 decembrie 1989 a intrat, pentru scurtă vreme, în Serviciul Român de Informații. De unde a plecat, pentru a se lansa în afaceri, alături de fiul său mai mare, notarul Mircea Constantin, fratele lui Adrian Iordache, secretarului general al Partidul Libertății, Unității și Solidarității, condus de Dacian Cioloș.

Familia mafiotă, strămoșul partidului de familie

În cartea mea Moștenitorii Securității, apărută la Polirom anul trecut într-o ediție revizuită și adăugită (editua Humanitas a declinat oferta de a o republica, deși prima ediție din 2004 s-a bucurat de un tiraj consistent) am scris mult despre ”destinul exemplar” al fostului meu anchetator Iordache, mentorul casei de avocatură care a fost mamă-surogat al Partidul Libertății, Unității și Solidarității, condus de Dacian Cioloș.

Alexandru Iordache, fostul şef al Serviciului Cercetări Penale din Securitatea Municipiului Bucureşti a fost implicat în vaste acţiuni de contrabandă cu ţigări. În anul 2002 au fost prezente în presă, în mai multe rînduri, probe şi documente cu privire la „mecanismele celei mai profitabile reţele de contrabandă cu ţigări, care a adus României un prejudiciu de peste 110.000.000 de dolari”, reţea organizată de Bogdan Petrescu, informator al Serviciului Român de Informaţii, un tînăr de doar 21 de ani, în spatele căruia se afla însă „creierul” întregii afaceri, fostul meu anchetator de la Securitate, Alexandru Iordache. Petrescu şi Iordache au tras pe sfoară atît firma Papastratos, cît şi statul român, beneficiind de înalta protecţie de care se bucura fostul şef al cercetărilor penale din Securitatea Bucureşti, ajuns consilier al generalului Toma Zaharia, în faţa autorităţilor. Poate să nu fie tot o coincidență de nume că astăzi, în echipa de la Iordache & Partners care a fondat Partidul Libertății, Unității și Solidarității condus de tehnocratul Dacian Cioloș lucrează și o anume doamnă Antonia Zaharia. Ori că Sorin Boldi, “special counsel” la firmă are exact același nume cu unul din membrii consiliului de administrație de la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia.

Alături de Iordache și Petrescu, în actele de contrabandă a fost implicat şi fiul mai mare al anchetatorului meu și frate al lui Adrian, acum secretarul general al PLUS. Mircea Constantin Iordache. Acesta era notar la începutul anilor 2000 și îşi avea sediul în Strada Braziliei, nu departe de blocul în care locuia Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii. Nu a fost implicat numai fiul anchetatorului meu, dar şi cumnatul fiului, avocatul Ion Chiriţă (şi el fost ofiţer al Securității). Cotidianul Ziua a publicat în 2002, vreme de aproape şase luni, dezvăluiri privind implicarea lui Alexandru Iordache, a fiului său Mircea Constantin și a cumnatului acestuia în acţiuni de contrabandă cu ţigări. Iordache a transformat reţeaua de contrabandă cu ţigări într-o „familie” de tip mafiot. Fără aportul lui, scenariul care a stat la baza operaţiunilor de contrabandă nu ar fi avut viaţă lungă. Dovezile publicate demonstrau implicarea sa într-o acţiune de amploare, care căpătase nuanţe de subminare a economiei naţionale. Presa remarca la capătul dezvăluirilor că „Petrescu ar fi fost de mult după gratii, dacă n-ar fi avut spatele asigurat de SRI, de fostul securist Alexandru Iordache, de fiul acestuia şi de cumnatul lui, avocatul Ion Chiriţă […]. Nimic nu se putea realiza fără mîna profesionistă a lui Alexandru Iordache, fostul lucrător la Cercetări Penale. Protejarea contrabandiştilor s-a făcut ani de-a rîndul, iar creierul logistic, Alexandru Iordache, a fost reactivat în 2001 într-un post-cheie din Ministerul de Interne, de-a dreapta generalului Toma Zaharia, făcînd imposibilă orice cercetare pe dosar”.

În urma dezvăluirilor presei, pe 13 ianuarie 2002 Iordache a fost nevoit să iasă la pensie din MAI. Înainte de asta, generalul Toma Zaharia a încercat să-I ia apararea fostului meu anchetator, implicat in mafia contrabandei cu țigări, afirmînd public că “nu exclude posibilitatea ca unele cadre active ale Ministerului de Interne sa fi lucrat pentru fosta Securitate”, adăugînd că acestea “nu au făcut poliție politică”. Iordache nu făcea parte din ultima categorie, atîta vreme cît în presă s-a scris că ”a agresat violent persoanele reținute la Jilava în decembrie ’89”. Cum am spus, eu am avut noroc, spre deosebire de prietenii mei Caius și Sorin în 1988, sau de revoluționarii din 1989.

În presă s-a explicat pe atunci și „de ce a fost nevoie de atîta vreme pentru punerea în mişcare a anchetei” în cazul de contrabandă coordonat de Iordache, pentru care „exista un maldăr de probe”. S-a întîmplat pentru că graţie lui Iordache, „spatele mafioţilor era prea lat”. Atît de lat, încît nu l-a putut dărîma nici măcar generalul Victor Marcu, pînă în 1995 prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu. Acesta, „unul dintre deţinătorii marilor secrete ale serviciilor la fel de secrete ale României”, a înaintat la sfîrşitul anului 2000 un raport către preşedintele Ion Iliescu în care, pe lîngă alte referiri, a dezvăluit că „Domnul director [este vorba de Virgil Măgureanu – n.n.] m-a atenţionat că TRUMP INVEST şi MAS MED IMPEX SRL [firmele coordonate de Petrescu şi Iordache – n.n.] au operat în numele dumnealui şi al SRI”. În raportul Consiliului Național de Acțiune Împotriva Corupției și Crimei Organizate, pe care l-am redactat în anul 2000 din sarcina președintelui Emil Constantinescu, scriam despre această din urmă firmă: ”Înfiinţată în 1993 de doi nevăzători, aceasta avea ca obiect de activitate prestări de servicii medicale (masaje, terapie, gimnastică medicală). Ulterior, din 1994, societatea şi-a diversificat activitatea, trecînd la importuri de ţigări. Cu privire la aceste activităţi, organele de control ale Curţii de Conturi a României au constatat că în perioada 28 iunie 1994 – 30 mai 1995, cu aprobarea directorului general al Vămilor, Mihai Pînzariu, i s-au restituit MAS MED SRL taxe vamale şi alte drepturi datorate statului în valoare totală de 80,5 miliarde lei. În afara acestor sume, societatea a mai obţinut restituirea TVA-ului pe ţigările importate, în sumă de 2,7 miliarde lei. S-au dispus aceste măsuri printr-o interpretare abuzivă a Legii 57/1992 privind încadrarea în muncă a persoanelor handicapate şi a scutirilor de TVA prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr.3/1993, prin care activităţile specifice autorizate prevăzute în statutul Mas Med SRL erau scutite de plata acestei taxe. În mod ilegal, aceste înlesniri au fost extinse şi asupra importurilor de ţigări, deşi activitatea nu este scutită nici de plata TVA şi nici de taxe vamale”. Cu alte cuvinte, nevăzătorii au fost paravanul contrabandei operate de Iordache.

Pe bună dreptate, ziariştii care s-au ocupat de acest caz conchideau: „A ieşit la iveală şi umbrela care a acoperit toate ilegalităţile săvîrşite de trioul mafiot Bogdan Petrescu şi ex-securiştii Alexandru Iordache şi Ion Chiriţă. Fostul prim-adjunct al directorului SRI a spus-o răspicat: totul s-a făcut în numele lui Măgureanu şi al SRI”. Stau să mă întreb dacă în nu la fel s-a întîmplat și în cazul tînărului și noului partid al lui Dacian Cioloș, Partidul Libertății, Unității și Solidarității, care aduce un suflu nou și un PLUS de vigoare fostei Securități, prin copiii ei. „Sîntem gata să trecem la treabă”, afirma Dacian Cioloș depre partidul primit cadou de la familia Iordache. ”Însă avem nevoie de acest vehicul politic. Pentru noi, un partid politic nu este un scop în sine. Nu ne dorim un partid de dragul de a avea un partid şi de a face politică. Partidul este un instrument prin care să atingem nişte obiective pentru România”, a mai afirmat Dacian Cioloş. Coincid acestea cu ale familiei Iordache, care a născut partidul? Numai domnul Cioloș poate ști. Și poate ne spune. (Articol publicat pe podul.ro)

Post-ul Totul despre Dacian Cioloș și PLUS, noul său partid de ”acoperiți” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Primul proces de corupție care se discută după decizia CCR privind protocoalele cu SRI

$
0
0

Primul proces pentru care s-a făcut o cerere în concordanță cu noile reguli dispuse de CCR după denunțarea protocoalelor SRI cu Justiția este al fostului preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu, judecat pentru trafic de influenţă, luare de mită şi fals în declaraţii. În procesul respectiv, judecătorul de cameră preliminară a decis să admită cererea formulată de unul dintre inculpați, administratorul unei societăţi comerciale acuzat de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

„Admite cererea formulată de inculpatul Costea Vasile. Dispune repunerea cauzei pe rol în vederea reluării dezbaterilor, în procedura de cameră preliminară, prin aducerea în discuţia participanţilor procesuali a deciziei Curţii Constituţionale din data de 16.01.2018 (nepublicată în Monitorul Oficial până la data pronunţării prezentei încheieri) – decizie referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a Protocolului nr. 00750 din 04.02.2009”, se arată în decizia Curţii de Apel Galaţi.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Stanciu Nicolae, în calitate de judecător şi preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, a pretins şi primit de la Costea Vasile mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815.03 lei. Obiectele respective au fost livrate la locuinţa magistratului în data de 21 decembrie 2012. În schimbul acestor foloase, Stanciu Nicolae a promis că îşi va exercita influenţa derivată din calitatea sa de preşedinte al Curţii de Apel Constanţa asupra magistraţilor ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în aşa fel încât acesta să obţină soluţii favorabile.

Procurorii au stabilit că promisiunea s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluţionării unui dosar înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa având ca obiect plângerile formulate de concurenţii societăţii lui Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziţii publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunţarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de Costea Vasile. În declaraţia de avere întocmită la data de 12 iunie 2013, Stanciu Nicolae nu a declarat suma de 14.815 lei, reprezentând contravaloarea obiectelor de mobilier, au precizat reprezentanţii DNA.

Post-ul Primul proces de corupție care se discută după decizia CCR privind protocoalele cu SRI apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Fostul finanțator al Untold, Sorin Gadola, și fostul administrator Ionuț Morariu, și-au recunoscut faptele în dosarul de trafic de droguri

$
0
0

Sorin Gadola și  Ionuț Morariu și-au recunoscut faptele descrise de procurori în rechizitoriu. Cei doi au fost trimiși în judecată, în această primăvară, pentru infracțiunile de consum și trafic cu droguri, scrie ziardecluj.ro.

După ce dosarul a trecut de camera preliminară, la fondul cauzei, Morariu și Gadola au cerut instanței să-i judece pe procedura simplificată, pentru că ei recunosc învinuirile aduse de anchetatori. La termenul din 19 noiembrie, Gadola și Morariu au declarat în fața instanței că recunosc faptele prezentate în rechizitoriu. Însă, în timpul declarației, Morariu a schimbat puțin ”recunoașterea” susținând că nu știa ce conțineau timbrele LSD, motiv pentru care procurorul a dorit să se consemneze că, deși în declarațiile anterioare acesta știa că LSD este un drog de mare risc, acum s-a răzgândit.

Morariu nu știe de la cine își lua marfa pentru clienți

Mircea Ionuț Morariu este acuzat de trafic de droguri, procurorii susținând că activitatea infracțională a acestuia era în primăvara anului 2015- aprilie 2018. Tot în acest timp, Morariu era pus de Gadola junior administrator la Untold SRL, cu acordul lui Bogdan Buta. Încercând să obțină o pedeapsă mai ușoară, prin recunoașterea faptelor, Morariu a menționat că nu știe de la cine procura drogurile pe care le vindea la imobilele lui Gadola și că nu știa că LSD este un drog cu risc mare.

„Solicit judecata mea în procedură simplificată privind recunoașterea vinovăției. Recunosc faptele din rechizitoriu. Eu am achiziționat drogurile de la o persoană necunoscută, în timp ce mă aflam la o petrecere. Individul m-a întrebat dacă vreau LSD. Efectele drogurilor îmi dădeau amețeli și mă mișcam mai greu. Eu am consumat și droguri cu alcool. Nu știam ce substanțe conțineau timbrele și nu voiam să mă risc. Consumam jumătate de timbru, nu tot odată”, a explicat Morariu.

 

Gadola: De la droguri vedeam gânduri și emoții. Judecătoarea: Poftim?

De pe spatele lui Gadola,”MORARIU MIRCEA IONUȚ a obţinut suma de 25.000 de lei (cel puţin; la calcularea acestei sume, am avut în vedere preţul minim, respectiv 50 de lei/gram, şi cantitatea minimă de 500 de grame de cannabis, vândută în total în minim 100 de săptămâni, 5 grame/săptămâna)”.

Anchetatorii susțin că, Morariu livra droguri și ”la domiciliu”. Când juniorul nu putea să vină după ”comandă”, Morariu îi ducea droguri lui Sorina Gadola Jr. la o pensiune deținută de familia acestuia sau la cabana personală. Dependența de droguri a lui Gadola a crescut în ultimul an, acesta începând să consume și timbre LSD. Este ciudat cum singurele acuzații pentru junior sunt cele de deținere și consum de droguri, în vreme ce Morariu se folosea de pensiunea lui Gadola, „Soare din Maramureș”, pentru a vinde droguri către alți 10 clienți, printre care și omul DIICOT care era colaborator autorizat.

La termenul de fond, Gadola și-a recunoscut faptele și a vorbit despre ce efecte au avut drogurile asupra sa.

Sorin Gadola a fost întrebat de judecător ce afecte aveau drogurile consumate de el, respectiv canabis și LSD.

Sorin Gadola: Morariu mi-a vândut o singură dată, două timbre LSD. Arătau ca niște pătrățele.

Judecător: Ce efecte aveau aceste droguri?

Sorin Gadola: Îți dau posibilitatea să îți vezi gândurile și sentimentele.

Judecător: Nu înțeleg. Ce dorit să spuneți de fapt?

Sorin Gadola: Îți recunoști mai bine emoțiile și gândurile.

Judecătoarea s-a lăsat păgubașă și a consemnat cele declarate de Gadola Jr.

La finalul ședinței, Gadola a declarat că regretă infracțiunile comise și că este dispus să efectueze muncă în folosul comunității, dacă va primi o sentință de închisoare cu suspendare.

 

Iubita lui Sorin a demontat toată apărarea lui Morariu: Eu nu știam diferența dintre LSD și LSA, dar Morariu și Cosma mi-au explicat pentru că erau ”profesioniști”

După ce procurorul a contestat cele declarate de Morariu, care cere și schimbarea încadrării juridice, pe motiv că nu știa ”ce face”, că face trafic cu droguri de mare risc, judecătorul a audiat-o pe iubita lui Sorin Gadola. Tânăra a declarat că nu a consumat niciodată droguri și ca se afla în preajma lui Sorin și a lui Morariu în timp ce aceștia erau sub efectul drogurilor.

„Timbrele erau aduse de Ionuț Morariu. Prima dată nu am știut ce sunt și am întrebat. Mi s- spus că sunt timbre LSD. Lumea se amuza că nu știam. Mi-au spus că au efect halucinogen. Mi-au oferit și mie dar și am refuzat. Ei știau să sunt împotriva drogurilor. Sorin nu insista să iau, Ionuț Morariu și Rareș Cosma îmi tot spuneau despre droguri și mă tachinau pentru că știau că eram împotriva consumului. Când eram în preajma lor, le observam comportamentul. Spre exemplu, odată, după ce aceștia au consumat droguri se uitau fix la un copac. Ei luau câte o jumătate de timbru. Efectul dura câteva ore. După aceea luau cealaltă jumătate. Nu știu cum împărțeau drogurile. Eu veneam după ce aceștia începeau să consume”, a explicat tânăra.

Avocatul lui Morariu încerca să scoată de la tânără o declarație prin care să arate instanței că Ionuț Morariu nu știa proprietățile LSD.

Av. Inc. Morariu: Cunoașteți diferența dintre LSD și LSA?

Martora: Nu. Însă Morariu și Rareș Cosma erau ”profesioniști” și îmi explicau că ei consuma LSD și ce efecte are acest tip de drog.

În urma audierilor, judecătoarea de la Tribunalul Cluj a decis că se impune, pentru următorul termen, audierea lui Rareș Cosma, Bircea Sorin și Bogdan Buta.

Anterior, în faza de urmărire penală, Rareș Cosma a povestit anchetatorilor cum decurgeau ”întâlnirile high”, de la pensiunea din Maramureș:

„Începând cu ianuarie 2018, Sorin Gadola mi-a cerut să ma ocup, împreună cu el, de un proiect privind amenajarea şi modernizarea unor pensiuni din satul Breb, jud. Maramureş, deoarece are experienţă în amenajarea spaţiilor interioare, (…) când am ajuns la pensiunea din Breb, acolo se mai aflau Bircea Sorin, soţia acestuia, Hisem Tudor Ionuţ şi Morariu Mircea Ionuţ; la pensiune mai veneau, Buta Bogdan şi Diana, prietena lui Gadola Sorin; în scurt timp, am aflat că toţi cei menţionaţi anterior, cu excepţia Dianei, sunt consumatori de canabis”.

La pensiune, se consuma din greu iarba. Cosma Rares Cristian susține ca, pe o masa din pensiune, odihnea un borcan cu 400 de grame de canabis din care se serveau toți ca la supermarket:

„în perioada în care am locuit la pensiune, au fumat împreună canabis şi Buta Bogdan, Bircea Sorin şi Hanc Sorin”

Sursa: ziardecluj.ro

Post-ul Fostul finanțator al Untold, Sorin Gadola, și fostul administrator Ionuț Morariu, și-au recunoscut faptele în dosarul de trafic de droguri apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Hackerul clujean care a spart serverele NASA, condamnat la închisoare după ce a vândut bilete false la UNTOLD

$
0
0

Hackerul român Robert Butyka, cunoscut cu pseudonimul „IceMan”, a devenit celebru după ce a spart serverele NASA în 2010, infracţiune pentru care a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. În schimb, el a fost condamnat la închisoare într-un alt dosar.

Magistrații Curții de Apel Cluj i-au aplicat lui Robert Butyka o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni pentru clonarea site-ului festivalului de muzică electronică şi furtul datelor bancare ale unui procuror, la care s-a adăugat condamnarea cu suspendare din dosarul NASA, de 3 ani, transformată pentru recidivă în pedeapsă cu executare.

”Admite apelul declarat de inculpatul BR, împotriva sentinţei penale a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează numai cu privire la pedepsele aplicate inculpatului BR şi judecând: Reduce pedepsele aplicate inculpatului BR pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic de la 2 ani închisoare la 1 an închisoare şi pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare. Menţine pedeapsa de 1 an închisoare aplicată inculpatului pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 8 luni, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare. Menţine dispoziţia din sentinţă privind revocarea suspendării sub supraveghere pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca, definitivă prin decizia Curţii de Apel Cluj, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 3 ani închisoare alături de pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare, în final 5 ani şi 8 luni închisoare, în detenţie. Deduce din pedeapsa rezultantă detenția preventivă din perioada 16.11.2011-17.01.2012 și cea din perioada 14.04.2016 – 15.04.2016. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21 noiembrie 2018”, se arată în soluția pe scurt.

 

 

Post-ul Hackerul clujean care a spart serverele NASA, condamnat la închisoare după ce a vândut bilete false la UNTOLD apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Aproape totul e penal în jurul familiei Botezan

$
0
0

 

Hilarion Botezan, cumnatul Elenei Botezan, fosta șefă a DNA sau ”Doamna de Fier a anticorupției din Transilvania” cum mai era numită, și-a deschis firmă ce efectuează studii de trafic. Nu ar fi nicio problemă dacă noua afacere nu ar fi la limita penalului. Dacă deocamdată ”Hilu” scapă de incompatibilite doar pentru că Guvernul amâna aplicabilitatea legii, cazul de conflict de interese este mult mai clar. Și pentru că activitatea e construită la limita penalului, noua firmă merită și un asociat pe măsură.


Citește mai multe detalii despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Cluj.

Post-ul Aproape totul e penal în jurul familiei Botezan apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Președintele CNSC, Silviu Cristian Popa, cercetat de ANI și Curtea de Conturi

$
0
0

La începutul lunii decembrie, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului a dispus să înainteze o plângere care îl vizează pe șeful Comisiei Naționale pentru Studierea Contestațiilor (CNSC), Silviu Cristian Popa, către Agenția Națională de Integritate și Curtea de Conturi a României. În plângerea respectivă, șeful CNSC este acuzat că și-a mărit nelegal salariul și că a ascuns faptul că a fost cercetat de procurorii DNA. În replică, șeful instituției spune că cercetarea ”nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Citește mai multe detalii despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Cluj.

Un angajat din cadrul CNSC, Dumitru Daniel Șerban, a formulat o plângere împotriva șefului instituției care a ajuns să fie discutată de Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului.

”Din verificările efectuate, Comisia pentru cercetarea abuzurilor,combaterea corupției și petiții, cu unanimitate de voturi, a constat că petentul a acționat cu bună-credință, sesizările sale fiind circumscrise avertizării în interes public. Comisia, cu unanimitate de voturi, având în vedere că este competentă să se pronunțe cu privire la stabilirea calității de avertizor, constată statutul de avertizor în interes public al domnului Dumitru Daniel Șerban. Comisia decide sesizarea Curții de Conturi și agenției Naționale de Integritate cu privire la aspectele sesizate în petiție”, arată minuta ședinței în cadrul căreia s-a dispus ca ANI și Curtea de Conturi să îl cerceteze pe șeful CNSC.

Potrivit plângerii formulate, șeful acestei instituții, Silviu-Cristian Popa şi-a acordat, în mod nelegal, un salariu brut de 24.841 lei, mai mare decât acela al Preşedintelui României, de 22.800 lei. Potrivit punctului de vedere oficial al CNSC, ”veniturile de natură salarială aferente funcţiei de preşedinte, respectiv consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice şi personal contractual reprezintă o informaţie de interes public, publicată pe portalul instituţiei la rubrica “Informaţii Publice”.

Acuzații de incompatibilitate la adresa șefului CNSC

În cadrul plângerii se arată că ”membrilor Consiliului le este interzis să deţină calitatea de asociat la societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată. În pofida acestei interdicţii exprese şi imperative, domnul Silviu-Cristian Popa, încă de la numirea sa în funcţia publică la Consiliu, deţine calitatea de asociat la SC Romtirservice SRL, respectiv o parte socială din această societate reglementată de Legea nr. 31/1990, după cum afirmă şi semnează sub sancţiunea faptei de fals în toate declaraţiile sale de interese. În cei zece ani de la numirea sa în funcţia publică la Consiliu, după cum a completat în propriile declaraţii, domnul Silviu-Cristian Popa a fost asociat la SC Romtirservice SRL. Nimic nu l-a împiedicat pe domnul Silviu-Cristian Popa să cedeze partea socială deţinută la respectiva firmă privată şi să respecte legea. Întrucât legislaţia aplicabilă nu permite unei persoane să deţină concomitent atât calitatea de membru al Consiliului, cât şi pe aceea de asociat la o societate cu răspundere limitată, apreciez că există o suspiciune rezonabilă de încălcare a legii de către domnul Silviu-Cristian Popa, sub forma unei incompatibilităţi care durează de zece ani. Legea nu face nicio distincţie în funcţie de numărul de părţi sociale deţinute, de valoarea lor ori de modalitatea de dobândire”.

Ca răspuns la aceste acuzații, reprezentanții CNSC nu au comentat această situație, dar au preferat să îl incrimineze pe autorul plângerii.

CNSC face turnătorii oficiale

”În urma unei petiţii formulată de un consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice din cadrul C.N.S.C., Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.) a dispus, prin Hotărârea nr. 648/26.10.2016, amendarea domnului Dumitru – Daniel Şerban (autorul plângerii, n.red.) cu suma de 1.000 lei pentru săvâşirea unor acţiuni catalogate discriminatorii. Ulterior, domnul Dumitru – Daniel Şerban a solicitat instanţelor de judecată competente atât anularea hotărârii emise de către C.N.C.D., cât şi altor acte administrative emise de C.N.S.C. în cursul cercetării sale disciplinare, însă acestea i-au respins ca fiind neîntemeiate acţiunile. Deşi domnul Dumitru – Daniel Şerban a uzat de numeroase mijloace legale pentru a ataca actele administrative emise în urma cercetării sale disciplinare, acesta nu s-a limitat la a-şi menţine o conduită obligatorie de funcţionar public cu statut special corespunzătoare poziţiei sale procesuale, ci, dimpotrivă, a manifestat o profundă atitudine ostilă faţă de orice persoană (coleg) care a luat atitudine în mod civilizat în privinţa comportamentului său. Constatând faptul că demersurile sale în diverse instanţe nu au avut rezultatele scontate de domnia sa, domnul Dumitru – Daniel Şerban, a înţeles să sesizeze în nenumărate rânduri diverse instituţii ale statului, precum şi organe de urmărire/cercetare penală cu privire la presupuse fapte de natură penală săvârşite de persoanele cu care acesta a intrat în conflict, însă sesizările sale au fost clasate din lipsă de probe.

Ca fapt divers, amintim faptul că domnul Dumitru – Daniel Şerban, în calitate de consilier de soluţionare a contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice, a omis să precizeze în “sesizarea” sa faptul că a acţionat în judecată C.N.S.C. pentru obţinerea în mod ilegal a sporului de doctorat, motiv pentru care instanţa i-a respins acţiunea. În legătură cu acest aspect, vă aducem la cunoştinţă că instituţia noastră a sesizat şi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (C.N.A.T.D.C.U.) în vederea analizării suspiciunilor de plagiat care planează asupra tezei de doctorat a persoanei în cauză. În încheiere, menţionăm faptul că nenumăratele demersuri iniţiate şi derulate de domnul Dumitru – Daniel Şerban care, prin modul profund virulent şi agresiv deseori a întreţinut în cadrul C.N.S.C. o stare conflictuală permanentă ce a provocat o stare de tensiune în activitatea unor colegi, mulţi dintre aceştia fiind deturnaţi de la activităţile principale ca urmare a diverselor petiţii/sesizări/plângeri penale/acţiuni în instanţă/interpelări jurnalistice etc promovate de domnul Dumitru – Daniel Şerban”, arată Ovidiu Zară, purtătorul de cuvânt al instituției.

Dezmințirile CNSC

Potrivit plângerii, Silviu Cristian Popa ar fi fost vizat și într-un dosar instrumentat de procurorii DNA care, însă, au clasat acuzațiile.

”Pe portalul instituţiei, la rubrica “Informaţii publice/Interes public”, se găseşte adresa nr. 1246/C/268/2018, emisă de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care confirmă că domnul Silviu – Cristian POPA, preşedintele C.N.S.C. nu are calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, aşa după cum afirmă domnul Dumitru – Daniel Şerban. Faţă de acest aspect, menţionăm că în data de 13.04.2018, Consiliul a emis şi un comunicat de presă, prin intermediul căruia a dezminţit categoric aceste ştiri false vehiculate în mass-media de către persoana menţionată”, arată punctul de vedere al CNSC.

Post-ul Președintele CNSC, Silviu Cristian Popa, cercetat de ANI și Curtea de Conturi apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bărbat atacat în scara blocului unde locuia, după ce şi-a scos bani de la un bancomat

$
0
0

Liviu Chira este un dejean în vârstă de 49 de ani, de profesie impiegat de mişcare în cadrul Regionalei C.F. Cluj. Marţi, 15 ianuarie, acesta a avut ghinionul să fie atacat, chiar în scara blocului din Dej, unde locuia, de un infractor care l-a urmărit după ce şi-a scos bani dintr-un bancomat! Din fericire, a fost salvat de un vecin care a iesit din apartament când a auzit ţipetele sale, determinându-l pe tâlhar să renunţe şi să dispară. Mobilizându-se la maximum, poliţiştii dejeni au reuşit să-l captureze într-un timp record pe suspect, un bărbat de 50 de ani din Căşeiu!

Bărbatul în vârstă de 49 de ani este însoţit la I.M.L.Cluj, de un poliţist de la Dej, care după emiterea unei ordonanţe l-a condus pe acesta la instituţia medicală clujeană, în vederea consultării sale de urgenţă. Abordat de reporterul Gazeta de Cluj, deşi teribil de grăbit, Chira îşi face timp şi, amabil, relatează păţania cruntă pe care a trăit-o în ziua precedentă: „Ieri, în jurul orei 20.00 am scos nişte bani din bancomatul din oraş, aflat la „Farmacie”. Cred că am fost urmărit de un individ înalt, îmbrăcat într-un fel de trening şi care avea şi o glugă trasă pe cap. M-a atacat, cu o rară violenţă, în momentul când am intrat în scara blocului unde locuiesc, în zona „Profi” din carierul Dealul Florilor. Nu a apucat să-şi ducă fapta până la capăt deoarece am zbierat şi am avut norocul ca un vecin să iasă, rapid, gata să intervină. Atunci, tâlharul s-a intimidat şi a luat-o la fugă, dispărând în noapte”. Acesta arată mai departe că, alertate de vecin, la numărul 112, la faţa locului au apărut de urgenţă două echipaje, unul de poliţie şi altul al Serviciului de Ambulanţă, el fiind transportat de urgenţă la Spitalul Municipal Dej, cu un dinte rupt şi buza spartă. „Acolo, medicii mi-au acordat primul ajutor, mi-au cusut buza cu patru copci şi m-au reţinut pentru câteva minute, ca să-mi mai vin în fire. Însă, la scurt timp am şi aflat că poliţiştii au reuşit să-l prindă pe individ, fapt care mă bucură la maxim, fiindcă i-au salvat pe alţi cetăţeni de posibilele fapte ale unui asemenea personaj. Iar acum, aceştia au fost atât de amabili încât m-au adus la Institutul de Medicină Legală, ca să îndeplinim toate formalităţile necesare pentru ca respectivul să nu mai atace prea curând pe nimeni”!

Punctul de vedere al I.P.J. Cluj

„La data de 15 ianuarie a.c., în urma investigațiilor efectuate, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej au identificat și depistat un bărbat, în vârstă de 50 de ani, din Cășeiu, bănuit de comiterea unei tentative la infracțiunea de tâlhărie. Conform cercetărilor efectuate, la data menționată, în jurul orei 20:00, cel în cauză ar fi încercat să-l deposedeze de geantă, prin violență, pe un bărbat de 49 de ani, din Dej. Anterior incidentului, persoana vătămată și-ar fi scos bani de la un ATM, fiind urmărit de către agresor din acel loc până în casa scării imobilului în care locuiește, unde a avut loc agresiunea. Polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de bărbat, acesta fiind cercetat pentru comiterea infracțiunii de tentativă la tâlhărie calificată, faptă prevăzută de Codul penal. În continuare, miercuri 16 ianuarie, bărbatul a fost prezentat magistraților pentru dispunerea altor măsuri preventive iar judecătorul a eliberat pe numele său un mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile”, au declarat referitor la acest caz reprezentanţii Biroului de Presă al I.P.J.Cluj.

Post-ul Bărbat atacat în scara blocului unde locuia, după ce şi-a scos bani de la un bancomat apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un clujean a fost cât pe ce să-şi piardă ochii din cauza unui copac toaletat greşit în Grigorescu!

$
0
0

Alexandru Fatol, un clujean în vârstă de 64 de ani păşeşte pe coridoarele I.M.L.Cluj, având doi plasturi prelungi aplicaţi în jurul ochilor.  Acesta mărturiseşte că în ziua precedentă – marţi 15 ianuarie – a trecut prin încercarea vieţii sale, fiind la un pas să-şi piardă un ochi sau chiar ambii după ce a intrat din greşeală cu capul în ţepuşele unui copac, toaletat greşit şi aflat în spatele staţiei de autobuze, de la capătul liniei CTP din cartierul Grigorescu. Acesta a făcut plângere la Poliţia locală a Primăriei Cluj-Napoca şi spune că singura sa doleanţă este ca vinovaţii să-şi ducă treaba la capăt, pentru ca să nu sufere şi alţi oameni ce aleg să treacă pe sub copacii din staţie!

Clujeanul, un bărbat extrem de lucid şi energic, tehnician electromecanic de profesie, povesteşte consternat cum a trecut ca prin miracol pe lângă pierderea unui ochi sau, poate a amândurora:

„Locuiesc în Grigorescu şi ieri mă îndreptam, venind dinspre cartier, spre podul peste Someş care duce spre hypermarketul „Cora”. Am ajuns la ultima staţie CTP, cea de la benzinărie, unde mai este şi o florărie, iar în staţie un magazin alimentar şi un bar. Am trecut aşadar pe sub copacul aflat lângă florărie, ce fusese curăţat în luna decembrie, anul trecut. Au tăiat aiurea crengile copacului din spatele magazinului din staţie – dar nu suficient –  şi ele rămăseseră acolo, la nivelul capului trecătorilor, atârnând periculos şi semânând cu nişte vârfuri de săgeţi. Din păcate eu am trecut pe sub acel copac şi brusc m-am trezit la pământ, cu o durere imensă în zona feţei şi plin de sânge”. Bărbatul arată că primul gest al său a fost să se spele cu zăpadă, după care a dat fuga la bar unde, în faţa privirilor şocate ale clienţilor a cumpărat o sută de grame de vodcă, băutură cu care şi-a dezinfectzat rana. Apoi, cu un şervet de hârtie, pus la dispoziţie de barmaniţă – şi pe care şi-l aplicase în zona vătămată – a dat fuga acasă, unde şi-a îngrijit aşa cum trebuie rana. Explică acesta mai departe: „Imediat după ce m-am mai liniştit m-am prezentat la secţia de poliţie din cartier, Secţia 5, dar cei de acolo m-au redirecţionat spre Poliţia locală a primăriei. Aşa că m-am prezentat de urgenţă acolo şi am scris o reclamaţie , neaflând însă deocamdată cine e vinovat de toaletarea criminală din staţia CTP din Grigorescu: primăria, ROSAL-ul sau terţe persoane din cadrul unităţilor comerciale din preajmă.

Cert este însă faptul că o să aflu cu exactitate acest lucru şi o să depun plângere la adresa vinovaţilor, pentru un singur motiv: nu doresc să se mai întâmple aşa ceva şi altora! Am scăpat destul de ieftin, printr-un noroc ieşit din comun, fiindcă puţin a lipsit să-mi pierd un ochi – sau pe amândoi! Dacă mi-ar fi fost afectat un ochi, măcar, ar fi fost o nenorocire pentru mine: mi-aş fi pierdut iremediabil slujba, totul, fiindcă lucrez în automatizări şi vederea este bunul meu cel mai de preţ – atât în meserie, cât şi în viaţa de zi cu zi, ca la orice om”!

Post-ul Un clujean a fost cât pe ce să-şi piardă ochii din cauza unui copac toaletat greşit în Grigorescu! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Boc face speculații nefondate referitor la anunțul Ministrului Finanțelor Publice. Ce spun ceilalți primari din Cluj

$
0
0

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că impozitul pentru venit rămâne 100% la nivelul autorităţilor locale, de la 1 decembrie 2019. Deși Legea bugetului de stat pentru 2019 este una benefică, primarul Clujului, Emil Boc, nu s-a putut abține să nu facă speculații pe baza acestui subiect: “în detalii se ascund problemele”. Primarii din Cluj sunt încântați de anunț cu toate că sunt sceptici cu privire la acesta.

 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reafirmat, sâmbătă dimineața, 12 ianuarie, într-o emisiune, că impozitul pentru venit rămâne 100% la nivelul autorităţilor locale, de la începutul acestui an.

Teodorovici a subliniat că „impozitul pentru UAT-uri, adică autorităţile locale, la 100%” se va regăsi în Legea bugetului de stat pentru 2019, iar măsura va fi aplicată de la 1 ianuarie 2019.

„Nu este nicio veste. Este ceea ce am promis şi ceea ce am făcut. Ei sigur ştiu acest lucru. Impozitul pe venit rămâne 100% la nivel local”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, sâmbătă dimineaţa, într-o emisiune la Antena 3.

teodorovici_2_0-538x332

Boc face speculații înainte de alegeri?

După anunțurile făcute de Eugen Teodorovici, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, speră ca această veste să nu fie doar o simplă „știre de matinal de weekend, pentru divertisment”. Deși Teodorovici a declarat clar că Impozitul pe venit rămâne 100% la nivel local, Boc incă e sceptic referitor la acest anunț.

Deși Emil Boc pare încântat de Legea bugetului de stat pentru 2019 și a recunoscut că, în lipsa unei Legi a bugetului de stat, municipalitatea pierde lunar circa o jumătate de milion de euro din bugetul local, dă de înțeles că s-ar putea să fie anumite detalii care vor crea probleme pe viitor. Astfel, Boc recunoaște că anunțul este unul pozitiv și benefic orașului Cluj-Napoca, dar induce, fără argumente concrete sau dovezi, faptul că s-a putea ascunde alte detalii în spatele anunțului.

„Dacă știrea aceasta nu este una de matinal de weekend, pentru divertisment, atunci ar fi pozitivă. Dar haideți să vedem cum va arăta bugetul ca proiect trimis la Parlament de către Guvern! Repet, dacă știrea este exact așa cum s-a transmis, ar avea un caracter pozitiv pentru municipalitate, dar în detalii se ascund problemele.”, a declarat edilul orașului Cluj Napoca, la un post de radio local. 

Boc: Este important ca odată cu această sumă anunțată să nu se dea duble responsabilități fiscale.

Deși nu a anunțat nimeni că o dată cu faptul că impozitul pentru venit rămâne 100% la nivelul autorităţilor locale vor apărea alte responsabilități fiscale ale consiliului local și până în momentul actual nu există nici o datorie fiscală în plus față de anul precent, Boc insistă pe faptul că în spatele acestei Legi a bugetului de stat s-ar putea ascunde noi datorii fiscale din partea consiliului local care până acum erau suportate din bugetul național.

“Adică să ne spună, «OK, până acum vă dădeam 43% din impozitul pe venit înapoi la municipalitate. Vă dăm acum 100%, dar vă mai punem 10 poveri fiscale pe care până acum le suportam din bugetul național». Trebuie văzut dacă această descentralizare rămâne efectivă pentru a recupera pierderile pe care le-am avut anul trecut. Sper că așa va fi, îmi doresc din suflet pentru orașul nostru să nu mai pierdem 28 de milioane de euro. În fiecare lună pierdem jumătate de milion de euro doar prin faptul că nu avem o Lege a bugetului de stat, în comparație cu anul trecut”, a declarat edilul, la un post de radio local.

Părerile primarilor din jueţul Cluj 

Primarul municipiului Câmpia Turzii,  Dorin Nicolae Lojigan, nu este la curent cu anunțul făcut de Eugen Teodorovici dar consideră că dacă va rămâne 100% impozitul pentru venit la nivel local ar fi foarte benefic pentru municipalitate.

mircea-morosan-primar-huedin

Mircea Moroşan, primarul din Huedin, nu crede în anunțul făcut de Teodorovici și e de acord cu Boc că dacă chiar se va da 100% din impozitul pentru venit la nivel local, acest fapt ar putea ascunde și alte detalii.

“Până nu văd nu cred. În plus aceștia dau cu o mănă și iau cu doua, e posibil să se ascundă și alte datorii pentru administrația locală.”, a declarant Mircea Moroșan, primarul municipiului Huedin.

horia-sulea

Horia Şulea, primarul comunei Florești, e de părere că e o decizie foarte benefică tuturor autorirăților locale și în favoarea comunei Florești, astfel va putea investi mai mult in beneficiul Floreștiului.

Post-ul Boc face speculații nefondate referitor la anunțul Ministrului Finanțelor Publice. Ce spun ceilalți primari din Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DNA este neconstituțională!

$
0
0

Fostul Avocat al Poporului, profesorul universitar de drept Gheorghe Iancu, a făcut o dezvăluire bombă la Realitatea TV, în emisiunea lui Octavian Hoandră.

„Acest DNA a pornit foarte bine, sub formă de PNA. Vă spun în premieră că eu am fost primul propus pentru a rămâne la PNA, pe funcția de procuror general la PNA. Am refuzat. Propunerea mi-a fost făcută de cineva care îmi era foarte apropiat în domeniu. De ce am refuzat? PNA – sau DNA ulterior – care s-a emancipat extraordinar de mult… pornise bine. Însă după ce s-a transformat în DNA a devenit neconstituțional. Nu știu dacă știți acest lucru. Există un text în Constituție care spune că parchetele se constituie pe lângă instanțele judecătorești. DNA nu este constituită pe lângă nimeni, PNA da, era la vremea respectivă”, a spus Gheorghe Iancu la Realitatea TV.

”Dacă cineva atacă, înseamnă că se poate desființa DNA?”, a întrebat Octavian Hoandră.

”Oricum trebuie făcut ceva – reconstruit, nu desființat! Din punctul de vedere al neconstituționalității, lucrurile sunt clare. Nu s-a ținut cont de așa ceva! Dacă nu respecți reguli de procedură… este un argument foarte grav pentru anularea tuturor rechizitoriilor făcute de DNA”, a răspuns profesorul universitar care a adăugat că ”mai este o problemă – componența DNA”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) este un parchet specializat în combaterea corupției, la nivel înalt și mediu, o organizație juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

A fost înființată în anul 2002 prin Ordonanța de Urgență nr. 43/2002 a Guvernului României. La înființare parchetul a fost numit Parchetul Național Anticorupție, iar între octombrie 2005 – martie 2006 a fost denumit Departamentul Național Anticorupție, ambele organizații funcționând ca o organizație autonomă pe lângă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Post-ul DNA este neconstituțională! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Sabin Gherman, fost realizator la Look TV, susține autonomia Ținutului Secuiesc

$
0
0

Duminică a avut loc la în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe Marea Adunare de Centenar, ce evocă lupta din ultimii o sută de ani pentru obţinerea unor drepturi pentru maghiari, şi protestul de solicitare a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, în timpul căruia cei ce au luat cuvântul au vorbit despre promisiunile nerespectate ale proclamaţiei de la Alba Iulia din 1918, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Cele mai multe aplauze le-a atras singurul vorbitor român al evenimentului, Sabin Gherman, activistul care a cerut în nenumerate rânduri autonomia Transilvaniei. Acesta a deplâns faptul că Transilvania, care pe vremea Vienei şi a Budapestei figura tot timpul pe hartă, nu mai există acum, în manualul de geografie al Bucureştiului. Acesta a arătat că Bucureştiul nu şi-a ţinut promisiunea nici faţă de românii din Transilvania şi a asmuţit unul asupra celuilalt popoarele care trăiau paşnic, de secole, în Ardeal, deşi dacă şi-a fi respectat promisiunea de la Alba Iulia, dacă ar fi acordat autonomie regiunilor istorice, aceasta s-ar fi tradus prin dezvoltarea întregii ţări, spune agenția ungară, potrivit flux24.ro.

Sabin Gherman scrie acum la Newsweek România.

REPORTAJUL TELEVIZIUNII MAGHIARE DE LA MITINGUL DE LA SFÂNTU GHEORGHE 

Post-ul Sabin Gherman, fost realizator la Look TV, susține autonomia Ținutului Secuiesc apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Piața imobiliară clujană în scădere cu aproape 40%

$
0
0

Se vorbeşte în ultimul timp de un declin al pieţei imobiliare care se face resimţit şi în Cluj dacă luăm în calcul numărul autorizaţiilor de construire eliberate de către Primăria Municpiului Cluj-Napoca în anul 2018 . Prin urmare, volumul de lucru pentru clădirile rezidențiale este deja în scădere și, cel puțin in Cluj-Napoca, va continua să scadă .

 

În ultimele 12 luni, potrivit datelor INS, volumul lucrărilor de construcții pentru clădirile rezidențiale din toată țara a scăzut cu 24.7%. În plus, volumul lucrărilor pentru clădiri noi a scăzut cu 6.1% în aceeași perioadă. Această scădere este semnificativă, mai ales în contextul în care a avut loc pe parcursul unui singur an calendaristic.

Datele INS cu privire la autorizațiile de construcții emise de autorități reprezintă de asemenea un indicator important pentru piața imobiliară, întrucât reflectă interesul investitorilor pentru a începe noi construcții. Atfel, din datele înregistrate se poate vedea scăderea interesului investitorilor din anul 2018 faţă de anul precedent. Aşadar, în Cluj, în anul 2018 s-au emis 24 de autorizaţii pentru blocuri, un număr mult mai mic faţă de anul precedent în care s-au emis 36 astfel de autorizaţii.

Piața imobiliară din Cluj, în picaj 

În septembrie 2018, la nivel național, 42.522 de imobile au fost vândute, în scădere cu 26% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). De altfel, chiriile sunt mai ieftine cu până la 10 procente atât în Cluj cât și în alte orașe importante din țară.

Mai exact, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare la nivel naţional în cea de-a opta lună a acestui an este cu 16.410 mai mic faţă de luna august 2017.

Astfel, valoarea medie de piaţă a unui metru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestru doi din 2018 prima scăderea de 0,1%, după creşteri consecutive din 2016 încoace.

Statisticile pieţei imobiliare în anul 2017 

Clujul a ajuns în 2017, cel mai scump şi cel mai valoros din România, din punct de vedere imobiliar. Este cel mai dinamic oraş al României, datorită sectorului IT şi a numărului mare de studenţi care aleg să studieze aici. Astfel, chiar dacă sunt zeci de ansambluri rezidenţiale în construcţie, cererea depăşeşte oferta atât pe sectorul vânzărilor de apartamente cât şi pe cel al chiriilor. Clujul a reuşit să recupereze aşadar, declinul consemnat în perioada recesiunii. Deoarece chiriile pot constitui un venit lunar consistent, foarte multe persoane aleg să cumpere apartamente în Cluj-Napoca dar şi în împrejurimi, cum ar fi Floreşti şi Baciu.

Spre deosebire de 2016, în 2017, preţurile apartamentelor de vânzare în Cluj s-au majorat cu 17%, preţul mediu pe metrul pătrat ajungând la 1457 euro, chiriile au explodat consemnând o creştere de 30%, apartamentele de două camere fiind cele mai căutate.

O evaluare în detaliu a ceea ce a însemnat piaţa imobiliară în anul 2017, cât şi estimări asupra evoluţiei acesteia în anul ce urmează reies din statistici, realizate pe baza tranzacţiilor imobiliare inițiate în lunile ale anului 2017. Mai precis, un număr total de tranzacţii cu o valoare totală în creştere valorică faţă de anul 2016 cu peste 20%.

Clujul în afara unui podium național la finalul anului 2018

Un număr de aproape 30.000 de proprietăţi imobiliare au fost vândute în Cluj până la finalul lui 2018, conform statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), astfel Clujul se regăseşte în afara unui podium naţional dominat de București, Ilfov și Timiș.

Chiar şi pe final de an, interesul pentru achiziţia de proprietăţi rezidenţiale este încă crescut în cele şase mari centre regionale ale ţării. Preţurile s-au temperat în ultimele luni, însă depăşesc pragul  mediu de 1.000 de euro/mp în toate aceste oraşe. Ba mai mult, Clujul conduce cu o medie de 1.500 de euro /mp.

Preţul mediu pe metru pătrat util a ajuns la 1.556 de euro. Pe segmente de locuinţe, apartamentele vechi se vându cu 1.584 de euro pe metru pătrat util, iar cele nou-construite cu 1.534 de euro pe metru pătrat.

Aşadar, la început de decembrie, cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe preferă cartierele clasice: Mănăştur – 14%, Gheorgheni – 13% şi Măraşti – 13% şi unităţile localtive bi – 46% şi tricamerale – 32 %. Şi terenurile sunt la mare căutare, printre zonele preferate se numără Borhanci, Floreşti, Iris, Făget, Mănăştur, Dâmbu Rotund, Feleacu, Andrei Mureşanu, Gheorgheni şi Zorilor.

Potrivit specialiștilor, cererea pentru proprietăți rezidențiale a avut o evoluție anuală descendentă. Statisticile relevă, față de 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării. 

Estimări pentru anul 2019 

Analiștii estimează că în 2019 prețurile locuințelor vor stagna sau, cel mult, vor înregistra ușoare creșteri, urmând ca până în 2022, în marile orașe, preţurile să ajungă la valori mai mari, în special în zonele cu cel mai mare potenţial de dezvoltare economică.

Astfel, 2018 a adus după sine o ușoară apreciere a prețurilor locuințelor și un număr total de tranzacții mai mic față de 2017. Mărirea gradului de îndatorare, creșterea ROBOR, mediul politic și economic instabil, zvonurile privitoare la o viitoare criză imobiliară au influențat percepția cumpărătorilor și a micilor investitori, care au amânat în multe cazuri decizia de cumpărare sau inițiativa de a porni proiecte noi.

Post-ul Piața imobiliară clujană în scădere cu aproape 40% apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bărbat de 33 de ani distrus în bătaie, de cumnatul invidios!

$
0
0

Adrian Moldovan este un ins de o mare curăţenie sufletească, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în comuna Apahida, care munceşte în străinătate pentru a asigura un trai decent soţiei şi celor două fete ale sale. Însă, de la o vreme, întâmpină ostilitatea făţişă a cumnatului, invidios pe realizările sale, care-l tot ameninţa cu bătaia în caz că nu dispare în secunda când se întâlneşte cu el! Şi, tocmai pentru că l-a „înfruntat” astfel, refuzând să dispară când l-a văzut pe acesta, deşi bietul om se afla pe jos iar cumnatul într-o maşină, marţi 15 ianuarie individul a coborât din mașină şi l-a făcut praf pe Moldovan, provocându-i o fractură gravă de pomete, care necesită aproape o lună de îngrijiri medicale.

Adrian mărturiseşte, aproape plângând, pe coridoarele I.M.L.Cluj – însă cu o mare îndârjire întipărită pe figură – că Grigore, fratele soţiei, îi face viaţa grea, şi asta de mai multă vreme… Arată că înainte de Crăciun s-a întors acasă din Franţa, unde a muncit, la o firmă de construcţii, de această dată pentru o perioadă de numai şase luni. Însă, faptul că familiei sale îi merge bine  se pare că-l deranjează pe cumnat şi acesta a ajuns să-l ameninţe cu bătaia în cazul în care nu dispare din faţa sa când se întâlnesc. De asemenea, Grigore îl batjocoreşte pe unde-l prinde, făcându-l în public „Hornar”, numele de „ciufală” al familiei – pentru că mama lui fusese hornar de profesie –  dar lui nu-i pasă câtuşi de puţin de acest lucru. „De fiecare dată când mă întorc acasă mă ameninţă cu ciomăgeala şi chiar înainte de bătaia încasată marţi, în urmă cu două săptămâni a venit personal să mă bată, chiar la mine la domiciliu. A fost şi poliţia atunci şi l-am reclamat, lucru care i-a sporit ura faţă de mine. Plus că nu-i vine să creadă că nu mi-e frică de el şi de cei trei fraţi ai lui, nu înţelege că nu trăieşte în junglă şi el e şeful aici”. Descrie apoi împrejurările în care s-a petrecut agresiunea: „Marţi, pe la amiază, povesteam cu un vecin, în faţa carmangeriei din sat, când l-am văzut pecumnat coborând dintr-o dubiţă pe care a parcat-o când m-a văzut. Eu n-am plecat din faţa lui – aşa cum mi-a cerut în atâtea rânduri – aşa că s-a oprit în dreptul meu, însoţit de taică-său. Apoi, fără vreo legătură cu noi mi-a spus că mă va omorî dacă fratele lui păţeşte ceva în Franţa, unde se află la muncă. Eu i-am replicat că nu înţeleg care-i legătura cu mine, la care s-a întors şi a plecat. N-a făcut însă mai mult de trei metri. S-a întors şi mi-a ars, pe neaşteptate, o serie de vreo opt pumni, exact în faţă – atât de puternic încât am căzut imediat la pământ. Apoi m-a călcat în picioare, în timp ce taică-său stătea cu un cuţit în mână, râzând”. Tânărul mărturiseşte că a făcut, totuşi, un efort uriaş şi – în loc să cheme salvarea – s-a deplasat la poliţie, unde a întocmit o plângere pe numele agresorului. Ajuns acasă, s-a simţit foarte rău, dar de data aceasta a chemat ambulanţa şi a ajuns, în sfârşit, la U.P.U.Cluj-Napoca, unde a aflat că are o fractură serioasă. Acum spune că s-a prezentat la I.M.L. fiindcă e hotărât să nu-l lase pe cumnat în pace şi să-l determine să suporte consecinţele, chiar dacă acesta ar fugi cu sacul de bani după el.  „O să-l ating unde-l doare, deşi a fost la noi când eu eram la spital, speriindu-mi familia când a încercat să intre şi s-o convingă pe soţie să nu-i fac plângere. Dar ce mi-a făcut mie sper să nu mai facă nimănui şi să înveţe să stea pe locul lui! Acum vrea să plece în Olanda şi s-ar putea să nu mai ajungă acolo!” Moldovan este poftit în cabinetul de consultaţii şi se întoarce cu un certificat în care legiştii i-au recomandat între 23 şi 25 de zile de îngrijiri medicale…

Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

„La Secţia de Poliţie Rurală Apahida există o plângere depusă sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Se fac verificări pentru clarificarea tuturor aspectelor care au condus la comiterea faptei”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

Post-ul Bărbat de 33 de ani distrus în bătaie, de cumnatul invidios! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un tânăr medicinist, agresat grav de un cocalar pus pe harţă

$
0
0

Incident de o gravitate extremă, sâmbătă 12 ianuarie, pe o stradă aflată în vecinătatea străzii Oaşului din cartierul Iris: după o neînţelegere în trafic, un medicinist clujean în vârstă de 20 de ani a fost cât pe ce să-şi piardă ochiul! A fost lovit, nemotivat, cu mare cruzime, de un individ care trecuse strada pe loc nemarcat prin faţa maşinii pe care o conducea fratele său. Şi, deşi nici o clipă nu-i fusese viaţa în primejdie, atacatorul a hotărât să le aplice o corecţie exemplară celor doi, strângându-l pe şofer de gât şi lovindu-l apoi, îngrozitor, pe medicinist. Atât de tare încât acesta a fost nevoit să se deplaseze de urgenţă la o clinică privată din Bucureşti şi să se opereze pentru a-i fi slavat ochiul!

 

Alex este un dezgheţat student medicinist clujean, ajuns pentru prima oară, în calitate de pacient, la I.M.L. Cluj – şi nu în interes de studii – după cum el însuşi mărturiseşte, zâmbind amar. Asta, după ce a fost victima unui incident de o bizarerie pe care nu şi-o poate nicicum explica, oricât şi-ar forţa imaginaţia! Povesteşte, având ochiul stâng aproape închis, că necazul s-a abătut asupra lui sâmbătă 12 ianuarie, pe la ora amiezii, pe când se afla în maşina fratelui său, pe o stradă adiacentă zonei de blocuri de pe Oaşului. „Mă aflam lângă fratele meu, rulam cu circa 15 km pe oră, pe drumul carosabil de lângă blocuri, când numa` ne-am trezit cu un ins, uriaş, chiar în faţa noastră. Fratele a frânat rapid, ne-am oprit la mai bine de un metru de el, moment în care acesta a început să urle la noi că vrem să-l omorâm! Apoi, după ce fratele i-a strigat să treacă, fiindcă nu-i nicio problemă, ne-a ameninţat că ne omoară, deşi vinovatul era el! Şi s-a repezit brusc la fratele meu, care coborâse parbrizul, l-a prins de gât după care i-a ars un pumn în maxilar.

Fratele n-a putut replica pentru că era prins în strânsoarea mâinilor sale, fiind imobilizat de asemenea şi de centură… Am coborât rapid, ca să-l eliberez din mâinile acelui ins. La care acesta a venit la mine şi, fără să spună ceva, mi-a ars un pumn, ucigător, în ochi.

Am reacţionat şi eu, din reflex, şi i-am dat doi pumni – iar după ce m-am mai dezmeticit puţin îl tot chemam să vină cu noi la poliţie şi să lămurim cazul. A intrat apoi liniştit în scara blocului de vizavi – unde am aflat că locuieşte – ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”. Mai departe, studentul arată că fratele l-a dus grabnic la U.P.U. Cluj-Napoca, unde medicii i-au acordat primul ajutor, identificându-i două dezlipiri majore de retină şi o ruptură a acesteia. „M-am interesat ce se poate face şi, pentru că la Cluj-Napoca era dificil să mi se facă urgent această operaţie, am găsit la Bucureşti o clinică particulară, reuşind să fiu programat acolo. Am ajuns repede la Bucureşti şi am fost supus unei intervenţii chirurgicale, din fericire reuşite – care m-a costat 2.000 de euro.

Între timp mi-am angajat un avocat şi zilele viitoare depunem plângere la Parchet, pentru o mai mare operativitate”. Abia-şi termină acesta fraza şi tânărul este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce după câteva minute cu un certificat în care legiştii i-au dat un verdict rar întâlnit, dovadă că lovitura cocalarului a fost cu adevărat teribilă: între 80 şi 85 de zile de îngrijiri medicale!  Adaugă Alex, zâmbind din nou, cu resemnare, înainte de a părăsi sediul I.M.L.Cluj: „Ziua de sâmbătă 12 ianuarie a fost, cu adevărat – hai să-i spunem – interesantă. În aceeaşi dimineaţă fratele meu s-a trezit fără oglindă, la cealaltă maşină, după ce un alt nebun i-a distrus-o dintr-un pumn, pentru că se certase cu nevastă-sa şi dorea să se descarce. Cred că tot pentru ca să se descarce a procedat astfel şi individul de pe Oaşului, pricinuindu-mi atâtea necazuri – tocmai acuma când mă aflu şi în plină sesiune de examene”!

Post-ul Un tânăr medicinist, agresat grav de un cocalar pus pe harţă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Primăria a fușerit peste 70 milioane de lei! CNSC a dispus refacerea licitației pentru dezinsecția din Cluj Napoca

$
0
0

Reprezentanții Primăriei Cluj Napoca care se ocupă de licitația pentru concesionarea serviciului de dezinsecție din Cluj Napoca și-au bătut joc de peste 70 milioane de lei, bani publici, valoarea estimată a contractului. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus refacerea documentației pentru această licitație în urma unei sesizări depuse de firma Coral Impex, care s-a ocupat până acum de acest serviciu. Documentația pentru licitație a fost realizată de firma de consultanță EPMG Consulting, angajată de municipalitate de pe un sac de bani, și votată orbește de reprezentanții administrației locale. Firma de consultanță a aparținut unui fost ministru democrat.

Citește mai multe despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Cluj.

Post-ul Primăria a fușerit peste 70 milioane de lei! CNSC a dispus refacerea licitației pentru dezinsecția din Cluj Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


”Băieții deștepți” din Cluj vând SRI-ului plicuri goale cu peste 40.000 euro

$
0
0

O unitate militară care aparține de Serviciul Român de Informații (SRI) a cumpărat plicuri poștale de la firma GPV ROMANIA PRODCOM SERV SRL în valoare de peste 200.000 lei. SRI nu este la primul contract cu această societate. Firma clujeană aparține concernului german MAYER-KUVERT-NETWORK care a fost amendat de Comisia Europeană, alături de alte societăți de profil din Suedia, Franța și Spania pentru practici neconcurențiale. Firma respectivă are legături cu oameni de afaceri din domeniul energiei, iar o parte dintre cunoscuții acestui personaj fac afaceri cu SRI-ul în domeniul supravegherilor electronice. De asemenea, legăturile de business dintre asociaţii care gravitează în jurul acestui “personaj-cheie” merg până la afacerea radarelor fixe.

Citește mai multe detalii despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Cluj.

Post-ul ”Băieții deștepți” din Cluj vând SRI-ului plicuri goale cu peste 40.000 euro apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Aproape totul e penal în jurul familiei Botezan

$
0
0

 

Hilarion Botezan, cumnatul Elenei Botezan, fosta șefă a DNA sau ”Doamna de Fier a anticorupției din Transilvania” cum mai era numită, și-a deschis firmă ce efectuează studii de trafic. Nu ar fi nicio problemă dacă noua afacere nu ar fi la limita penalului. Dacă deocamdată ”Hilu” scapă de incompatibilite doar pentru că Guvernul amâna aplicabilitatea legii, cazul de conflict de interese este mult mai clar. Și pentru că activitatea e construită la limita penalului, noua firmă merită și un asociat pe măsură.


Citește mai multe detalii despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Cluj.

Articolul Aproape totul e penal în jurul familiei Botezan apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Piața imobiliară clujană în scădere cu aproape 40%

$
0
0

Se vorbeşte în ultimul timp de un declin al pieţei imobiliare care se face resimţit şi în Cluj dacă luăm în calcul numărul autorizaţiilor de construire eliberate de către Primăria Municpiului Cluj-Napoca în anul 2018 . Prin urmare, volumul de lucru pentru clădirile rezidențiale este deja în scădere și, cel puțin in Cluj-Napoca, va continua să scadă .

 

În ultimele 12 luni, potrivit datelor INS, volumul lucrărilor de construcții pentru clădirile rezidențiale din toată țara a scăzut cu 24.7%. În plus, volumul lucrărilor pentru clădiri noi a scăzut cu 6.1% în aceeași perioadă. Această scădere este semnificativă, mai ales în contextul în care a avut loc pe parcursul unui singur an calendaristic.

Datele INS cu privire la autorizațiile de construcții emise de autorități reprezintă de asemenea un indicator important pentru piața imobiliară, întrucât reflectă interesul investitorilor pentru a începe noi construcții. Atfel, din datele înregistrate se poate vedea scăderea interesului investitorilor din anul 2018 faţă de anul precedent. Aşadar, în Cluj, în anul 2018 s-au emis 24 de autorizaţii pentru blocuri, un număr mult mai mic faţă de anul precedent în care s-au emis 36 astfel de autorizaţii.

Piața imobiliară din Cluj, în picaj 

În septembrie 2018, la nivel național, 42.522 de imobile au fost vândute, în scădere cu 26% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). De altfel, chiriile sunt mai ieftine cu până la 10 procente atât în Cluj cât și în alte orașe importante din țară.

Mai exact, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare la nivel naţional în cea de-a opta lună a acestui an este cu 16.410 mai mic faţă de luna august 2017.

Astfel, valoarea medie de piaţă a unui metru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestru doi din 2018 prima scăderea de 0,1%, după creşteri consecutive din 2016 încoace.

Statisticile pieţei imobiliare în anul 2017 

Clujul a ajuns în 2017, cel mai scump şi cel mai valoros din România, din punct de vedere imobiliar. Este cel mai dinamic oraş al României, datorită sectorului IT şi a numărului mare de studenţi care aleg să studieze aici. Astfel, chiar dacă sunt zeci de ansambluri rezidenţiale în construcţie, cererea depăşeşte oferta atât pe sectorul vânzărilor de apartamente cât şi pe cel al chiriilor. Clujul a reuşit să recupereze aşadar, declinul consemnat în perioada recesiunii. Deoarece chiriile pot constitui un venit lunar consistent, foarte multe persoane aleg să cumpere apartamente în Cluj-Napoca dar şi în împrejurimi, cum ar fi Floreşti şi Baciu.

Spre deosebire de 2016, în 2017, preţurile apartamentelor de vânzare în Cluj s-au majorat cu 17%, preţul mediu pe metrul pătrat ajungând la 1457 euro, chiriile au explodat consemnând o creştere de 30%, apartamentele de două camere fiind cele mai căutate.

O evaluare în detaliu a ceea ce a însemnat piaţa imobiliară în anul 2017, cât şi estimări asupra evoluţiei acesteia în anul ce urmează reies din statistici, realizate pe baza tranzacţiilor imobiliare inițiate în lunile ale anului 2017. Mai precis, un număr total de tranzacţii cu o valoare totală în creştere valorică faţă de anul 2016 cu peste 20%.

Clujul în afara unui podium național la finalul anului 2018

Un număr de aproape 30.000 de proprietăţi imobiliare au fost vândute în Cluj până la finalul lui 2018, conform statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), astfel Clujul se regăseşte în afara unui podium naţional dominat de București, Ilfov și Timiș.

Chiar şi pe final de an, interesul pentru achiziţia de proprietăţi rezidenţiale este încă crescut în cele şase mari centre regionale ale ţării. Preţurile s-au temperat în ultimele luni, însă depăşesc pragul  mediu de 1.000 de euro/mp în toate aceste oraşe. Ba mai mult, Clujul conduce cu o medie de 1.500 de euro /mp.

Preţul mediu pe metru pătrat util a ajuns la 1.556 de euro. Pe segmente de locuinţe, apartamentele vechi se vându cu 1.584 de euro pe metru pătrat util, iar cele nou-construite cu 1.534 de euro pe metru pătrat.

Aşadar, la început de decembrie, cei aflaţi în căutarea unei noi locuinţe preferă cartierele clasice: Mănăştur – 14%, Gheorgheni – 13% şi Măraşti – 13% şi unităţile localtive bi – 46% şi tricamerale – 32 %. Şi terenurile sunt la mare căutare, printre zonele preferate se numără Borhanci, Floreşti, Iris, Făget, Mănăştur, Dâmbu Rotund, Feleacu, Andrei Mureşanu, Gheorgheni şi Zorilor.

Potrivit specialiștilor, cererea pentru proprietăți rezidențiale a avut o evoluție anuală descendentă. Statisticile relevă, față de 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării. 

Estimări pentru anul 2019 

Analiștii estimează că în 2019 prețurile locuințelor vor stagna sau, cel mult, vor înregistra ușoare creșteri, urmând ca până în 2022, în marile orașe, preţurile să ajungă la valori mai mari, în special în zonele cu cel mai mare potenţial de dezvoltare economică.

Astfel, 2018 a adus după sine o ușoară apreciere a prețurilor locuințelor și un număr total de tranzacții mai mic față de 2017. Mărirea gradului de îndatorare, creșterea ROBOR, mediul politic și economic instabil, zvonurile privitoare la o viitoare criză imobiliară au influențat percepția cumpărătorilor și a micilor investitori, care au amânat în multe cazuri decizia de cumpărare sau inițiativa de a porni proiecte noi.

Articolul Piața imobiliară clujană în scădere cu aproape 40% apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bărbat de 33 de ani distrus în bătaie, de cumnatul invidios!

$
0
0

Adrian Moldovan este un ins de o mare curăţenie sufletească, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în comuna Apahida, care munceşte în străinătate pentru a asigura un trai decent soţiei şi celor două fete ale sale. Însă, de la o vreme, întâmpină ostilitatea făţişă a cumnatului, invidios pe realizările sale, care-l tot ameninţa cu bătaia în caz că nu dispare în secunda când se întâlneşte cu el! Şi, tocmai pentru că l-a „înfruntat” astfel, refuzând să dispară când l-a văzut pe acesta, deşi bietul om se afla pe jos iar cumnatul într-o maşină, marţi 15 ianuarie individul a coborât din mașină şi l-a făcut praf pe Moldovan, provocându-i o fractură gravă de pomete, care necesită aproape o lună de îngrijiri medicale.

Adrian mărturiseşte, aproape plângând, pe coridoarele I.M.L.Cluj – însă cu o mare îndârjire întipărită pe figură – că Grigore, fratele soţiei, îi face viaţa grea, şi asta de mai multă vreme… Arată că înainte de Crăciun s-a întors acasă din Franţa, unde a muncit, la o firmă de construcţii, de această dată pentru o perioadă de numai şase luni. Însă, faptul că familiei sale îi merge bine  se pare că-l deranjează pe cumnat şi acesta a ajuns să-l ameninţe cu bătaia în cazul în care nu dispare din faţa sa când se întâlnesc. De asemenea, Grigore îl batjocoreşte pe unde-l prinde, făcându-l în public „Hornar”, numele de „ciufală” al familiei – pentru că mama lui fusese hornar de profesie –  dar lui nu-i pasă câtuşi de puţin de acest lucru. „De fiecare dată când mă întorc acasă mă ameninţă cu ciomăgeala şi chiar înainte de bătaia încasată marţi, în urmă cu două săptămâni a venit personal să mă bată, chiar la mine la domiciliu. A fost şi poliţia atunci şi l-am reclamat, lucru care i-a sporit ura faţă de mine. Plus că nu-i vine să creadă că nu mi-e frică de el şi de cei trei fraţi ai lui, nu înţelege că nu trăieşte în junglă şi el e şeful aici”. Descrie apoi împrejurările în care s-a petrecut agresiunea: „Marţi, pe la amiază, povesteam cu un vecin, în faţa carmangeriei din sat, când l-am văzut pecumnat coborând dintr-o dubiţă pe care a parcat-o când m-a văzut. Eu n-am plecat din faţa lui – aşa cum mi-a cerut în atâtea rânduri – aşa că s-a oprit în dreptul meu, însoţit de taică-său. Apoi, fără vreo legătură cu noi mi-a spus că mă va omorî dacă fratele lui păţeşte ceva în Franţa, unde se află la muncă. Eu i-am replicat că nu înţeleg care-i legătura cu mine, la care s-a întors şi a plecat. N-a făcut însă mai mult de trei metri. S-a întors şi mi-a ars, pe neaşteptate, o serie de vreo opt pumni, exact în faţă – atât de puternic încât am căzut imediat la pământ. Apoi m-a călcat în picioare, în timp ce taică-său stătea cu un cuţit în mână, râzând”. Tânărul mărturiseşte că a făcut, totuşi, un efort uriaş şi – în loc să cheme salvarea – s-a deplasat la poliţie, unde a întocmit o plângere pe numele agresorului. Ajuns acasă, s-a simţit foarte rău, dar de data aceasta a chemat ambulanţa şi a ajuns, în sfârşit, la U.P.U.Cluj-Napoca, unde a aflat că are o fractură serioasă. Acum spune că s-a prezentat la I.M.L. fiindcă e hotărât să nu-l lase pe cumnat în pace şi să-l determine să suporte consecinţele, chiar dacă acesta ar fugi cu sacul de bani după el.  „O să-l ating unde-l doare, deşi a fost la noi când eu eram la spital, speriindu-mi familia când a încercat să intre şi s-o convingă pe soţie să nu-i fac plângere. Dar ce mi-a făcut mie sper să nu mai facă nimănui şi să înveţe să stea pe locul lui! Acum vrea să plece în Olanda şi s-ar putea să nu mai ajungă acolo!” Moldovan este poftit în cabinetul de consultaţii şi se întoarce cu un certificat în care legiştii i-au recomandat între 23 şi 25 de zile de îngrijiri medicale…

Punctul de vedere al I.P.J.Cluj

„La Secţia de Poliţie Rurală Apahida există o plângere depusă sub aspectul comiterii infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Se fac verificări pentru clarificarea tuturor aspectelor care au condus la comiterea faptei”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Traian Morar, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.

Articolul Bărbat de 33 de ani distrus în bătaie, de cumnatul invidios! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un tânăr medicinist, agresat grav de un cocalar pus pe harţă

$
0
0

Incident de o gravitate extremă, sâmbătă 12 ianuarie, pe o stradă aflată în vecinătatea străzii Oaşului din cartierul Iris: după o neînţelegere în trafic, un medicinist clujean în vârstă de 20 de ani a fost cât pe ce să-şi piardă ochiul! A fost lovit, nemotivat, cu mare cruzime, de un individ care trecuse strada pe loc nemarcat prin faţa maşinii pe care o conducea fratele său. Şi, deşi nici o clipă nu-i fusese viaţa în primejdie, atacatorul a hotărât să le aplice o corecţie exemplară celor doi, strângându-l pe şofer de gât şi lovindu-l apoi, îngrozitor, pe medicinist. Atât de tare încât acesta a fost nevoit să se deplaseze de urgenţă la o clinică privată din Bucureşti şi să se opereze pentru a-i fi slavat ochiul!

 

Alex este un dezgheţat student medicinist clujean, ajuns pentru prima oară, în calitate de pacient, la I.M.L. Cluj – şi nu în interes de studii – după cum el însuşi mărturiseşte, zâmbind amar. Asta, după ce a fost victima unui incident de o bizarerie pe care nu şi-o poate nicicum explica, oricât şi-ar forţa imaginaţia! Povesteşte, având ochiul stâng aproape închis, că necazul s-a abătut asupra lui sâmbătă 12 ianuarie, pe la ora amiezii, pe când se afla în maşina fratelui său, pe o stradă adiacentă zonei de blocuri de pe Oaşului. „Mă aflam lângă fratele meu, rulam cu circa 15 km pe oră, pe drumul carosabil de lângă blocuri, când numa` ne-am trezit cu un ins, uriaş, chiar în faţa noastră. Fratele a frânat rapid, ne-am oprit la mai bine de un metru de el, moment în care acesta a început să urle la noi că vrem să-l omorâm! Apoi, după ce fratele i-a strigat să treacă, fiindcă nu-i nicio problemă, ne-a ameninţat că ne omoară, deşi vinovatul era el! Şi s-a repezit brusc la fratele meu, care coborâse parbrizul, l-a prins de gât după care i-a ars un pumn în maxilar.

Fratele n-a putut replica pentru că era prins în strânsoarea mâinilor sale, fiind imobilizat de asemenea şi de centură… Am coborât rapid, ca să-l eliberez din mâinile acelui ins. La care acesta a venit la mine şi, fără să spună ceva, mi-a ars un pumn, ucigător, în ochi.

Am reacţionat şi eu, din reflex, şi i-am dat doi pumni – iar după ce m-am mai dezmeticit puţin îl tot chemam să vină cu noi la poliţie şi să lămurim cazul. A intrat apoi liniştit în scara blocului de vizavi – unde am aflat că locuieşte – ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”. Mai departe, studentul arată că fratele l-a dus grabnic la U.P.U. Cluj-Napoca, unde medicii i-au acordat primul ajutor, identificându-i două dezlipiri majore de retină şi o ruptură a acesteia. „M-am interesat ce se poate face şi, pentru că la Cluj-Napoca era dificil să mi se facă urgent această operaţie, am găsit la Bucureşti o clinică particulară, reuşind să fiu programat acolo. Am ajuns repede la Bucureşti şi am fost supus unei intervenţii chirurgicale, din fericire reuşite – care m-a costat 2.000 de euro.

Între timp mi-am angajat un avocat şi zilele viitoare depunem plângere la Parchet, pentru o mai mare operativitate”. Abia-şi termină acesta fraza şi tânărul este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce după câteva minute cu un certificat în care legiştii i-au dat un verdict rar întâlnit, dovadă că lovitura cocalarului a fost cu adevărat teribilă: între 80 şi 85 de zile de îngrijiri medicale!  Adaugă Alex, zâmbind din nou, cu resemnare, înainte de a părăsi sediul I.M.L.Cluj: „Ziua de sâmbătă 12 ianuarie a fost, cu adevărat – hai să-i spunem – interesantă. În aceeaşi dimineaţă fratele meu s-a trezit fără oglindă, la cealaltă maşină, după ce un alt nebun i-a distrus-o dintr-un pumn, pentru că se certase cu nevastă-sa şi dorea să se descarce. Cred că tot pentru ca să se descarce a procedat astfel şi individul de pe Oaşului, pricinuindu-mi atâtea necazuri – tocmai acuma când mă aflu şi în plină sesiune de examene”!

Articolul Un tânăr medicinist, agresat grav de un cocalar pus pe harţă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12399 articles
Browse latest View live