Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12388 articles
Browse latest View live

Rareș Pop și Daniel Don despre decizia CCR și implicarea ilegală a SRI în dosarele penale

$
0
0

Miercuri, 16 ianuarie, CCR a admis sesizarea Camerei Depuțatilor și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public, ca urmare a protocoalelor dintre parchet și SRI. Protocolul din 2009 a fost declarat neconstituțional în totalitate, iar cel din 2016 parțial. Deși s-a stabilit că protocoalele secrete sunt nelegale, Curtea Constituțională a anunțat că parchetele și instanțele judecăorești vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depășirea competențelor, adică dacă s-au folosit probe obținute în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public și SRI. Astfel că, efectele se vor produce de la caz la caz doar în dosarele aflate în curs de soluționare, asupra cărora nu s-a luat o decizie definitivă. Ce spun Rareș Pop, fostul șef al ISCTR Cluj și Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj despre decizia CCR și implicarea SRI în dosarele în care au fost anchetați, ambii având dosare intrumentate de DNA – ST Cluj, aflate în prezent pe rolul instanțelor de judecată.

rares-pop1-696x464

Rareș Pop: Ce poate fi mai trist în țara asta decât să fii trimis în judecată de niște infractori?

În consecință, există dosare pe rolul instanțelor de judecată în care probele ar trebui eliminate, deoarece au fost obținute cu ajutorul SRI, ceea ce este ilegal pentru că Serviciul Român de Informații nu este un organ de urmărire penală.

Un astfel de caz este cel al lui Rareș Pop, fostul șef al ISCTR Cluj, dosar ce se află pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. În iunie 2014 procurorii DNA – ST Cluj au anunțat că față de Rareș Pop, Claudiu Crișan și Radu Ioan Dohotar s-a dispus efectuarea urmăririi penale. În comunicatul de presă, DNA menționează faptul că ”procurorii au beneficiat de suportul informativ și de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”. Având în vedere faptul că probele din dosarul lui Rareș Pop se bazează doar pe interceptări, probe obținute cu ajutorul SRI, acestea ar trebui înlăturate, astfel că soluțiile se îndreaptă spre clasare sau achitare. Însă, acest lucru rămâne la latitudinea instanței de judecată care hotărăște dacă probele din dosar vor fi sau nu lovite de nulitate.

”Faptul că CCR a declarat ilegale protocoalele dintre PÎCCJ și SRI, nu poate decât să îmi confirme faptul că în România în ultimii ani s-a făcut anchetă penală într-un mod ilegal. În dosarul în care eu am fost cercetat și trimis în judecată nu există alte probe în afară de respectivele înterceptări. Bineînțeles că împreună cu avocatul meu, Radu Chiriță, vom contesta legalitatea acestor probe, însă având în vedere că dosarul se află pe rolul Curții de Apel Alba Iulia nu pot spune mai multe detalii legate de cererile și acțiunile pe care le vom întreprinde. Cert este că în primul rând așteptăm motivarea deciziei Curții Constituționale, iar sper ca într-un final lucrurile să fie ok.

Ce poate fi mai trist în țara asta decât să fii trimis în judecată de niște infractori? Prin decizia Curții Constituționale se confirmă faptul că în România toți oamenii care au fost cercetați de DNA, de fapt au cercetați de către niște infractori, pentru că acești oameni au fentat legea prin faptul că au făcut cercetare penală  alături de Serviciul Român de Informații”, a declarat Rareș Pop.

daniel don

Daniel Don: Tot dosarul meu este făcut în baza colaborării dintre SRI și DNA

În aceeași situație se află și Daniel Don, fostul șef al AJOFM Cluj, acuzat de procurorii DNA- ST Cluj de luare de mită și fals în declarații. Și în acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijin de specialiteate din partea SRI, așa cum tocmai DNA – ST Cluj a precizat în comunicatul de presă din noiembrie 2015 când s-a dispus reținerea lui Daniel Don. Fostul șef al AJOFM spune că întreg dosarul său a fost făcut în baza colaborării dintre SRI și DNA.

”Dosarul meu s-a făcut în data de 13 martie 2015 printr-un proces verbal de sesizare din oficiu, proces verbal ce nu este susținut de niciun document, ceea ce înseamnă că sesizarea este făcută pe baza unui protocol secret. Mai mult, la prima instanță, documentele pentru supraveghere tehnică depuse în dosar sunt documente de la SRI.

Domnul Vâtcă (n.r. Valer Vâtcă, ofițer de poliție judiciară DNA – ST Cluj) a făcut un denunț, un proces verbal de sesizare din oficiu fără să aibă niciun document care să-l susțină. Avocații au tot întrebat în instanță, în cameră preliminară, despre modalitatea în care s-a făcut dosarul, ce documente și ce informații există. Informațiile erau de la SRI, drept pentru care, dacă primul act din dosar este lovit de nulitate absolută, toate celelalte sunt lovite de nulitate absolută.

Ulterior, când am fost eu arestat au apărut și denunțurile. Denunțurile au apărut în timpul unor percheziții, percheziții la care am participat mai multe persoane. Denunțurile au fost făcute în timpul perchezițiilor, ceea ce iar denotă că tot ce a însemnat în dosarul penal din 13 martie până în 13 noiembrie sunt lovite de nulitate pentru că sunt făcute pe baza unui protocol între SRI și DNA, document neștiut nici de avocații mei și nici de mine care să știu cum să mă apăr”, povestește Daniel Don.

Fostul șef al AJOFM Cluj amintește și de o deciza a Curții Constuționale care arată că dacă măsurile de supraveghere au fost puse în executare cu suportul tehnic al SRI atunci ele trebuie înlăturate. Totuși, Daniel Don susține că în cazul său, chiar dacă SRI a fost implicat în supravegherea sa tehnică, acele înregistrări nu au fost înlăturate din dosar.

”Mai mult, chiar dacă exista decizia Curții Constituționale cu privire la înlăturarea înregistrării care au fost făcute cu sprijinul SRI, în dosarul meu au rămas înregistrările, chiar dacă acestea au fost trunchiate și a participat și SRI. Ei au dotat-o tehnic pe Elena Motoiu, martor protejat în dosarul meu și care a fost folosită ca și agent provocator, în sensul că având tehnică asupra ei a încercat să obțină informații, înregistrând cu ajutorul tehnicii din dotare. A mers și cu pizza la o colegă de-a mea ca să extragă informații. Faptul că a fost dotată cu aparatură tehnică se aude din înregistrare, se aude cum a fost montat microfonul. Tot dosarul meu, de la ”a” la ”z” și toate probele sunt făcute în baza acestor colaborări dintre SRI și DNA. De la primul act din dosar, până la ultimul”, spune Daniel Don.

Ca și consecință, Daniel Don a declarat că dorește suspendarea procesului pe fond și contestarea decizie din cameră preliminară. Totodată, fostul șef al AJOFM spune că inclusiv arestarea și păstrarea sa în arest la domiciuliu s-a efectuat în baza unui document despre care nici el și nici avocații ce îl reprezintă nu știau nimic.

”Eu am discutat cu avocații mei înaintea apariției acestei decizii a Curții Constituționale și dorim suspendarea fondului și să contestăm decizia din camera preliminară. Practic, ce s-a întâmplat în cameră preliminară consider că este nul de drept, deoarece primul act din dosarul penal este lovit de nulitate absolută, ceea ce înseamnă că tot dosarul e lovit de nulitate absolută.

Inclusiv arestarea mea și păstrarea mea în arest la domiciuliu a fost făcută în baza unui dosar penal în care Elena Motiu mă învinuia că aș fi agresat-o. Nu înțelegeam de ce eram considerat de către instanță ”pericol public” – pentru că în dosarul meu s-a ”născut” un dosar secret în 13 martie 2016. Nu s-a dovedit că nici acum că eu aș fi amenințat-o, dar la Poliția Cluj-Napoca – Secția 4 există un dosar, un așa-zis substituitor necunoscut, iar eu am fost în arest la domiciliu pentru că am amenințat-o. În toate încheirile de ședință apărea faptul că sunt pericol public, eu și avocații meu nu știam și nu înțelegeam de ce nu putem anula această interdicție. Toate aceste fapte au avut ca și scop inducerii ideii în spațiul public că eu aș fi vinovat, fiind în arest la domiciliu. De trei ani, acel dosar nu s-a finalizat, iar Elena Motoiu este în continuare martor protejat, chiar dacă nu există niciun element în dosar care să demonstreze că aș fi vinovat. I-am cerut în instanță domnului judecător Lupea să desecretizeze acel dosar și nu s-a dorit, pentru că acest dosar mă menținea în arest la domiciliu și astfel s-a folosit această șmecherie securistă, stalinistă”, mai povestește Daniel Don.

Articolul Rareș Pop și Daniel Don despre decizia CCR și implicarea ilegală a SRI în dosarele penale apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Klaus Werner Iohannis, du-te în Germania!

$
0
0

Trebuie să recunosc. Cea mai bună veste pe care am primit-o în acești ultimi ani după achitarea mea în procesul Gazeta a fost decizia CCR care a statuat o dată pentru totdeauna că protocoalele încheiate de Parchete și instanțe cu SRI sunt ilegale. Din păcate, soluția n-a fost destul de curajoasă lăsând la latitudinea instanțelor să cenzureze sau nu modul în care au lucrat procurorii cu serviciile secrete așa încât unele dosare vor merge mai departe cu probele măsluite de către securiști, iar alte dosare vor fi întoarse la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.

Două lucruri mi se par foarte grave. Primo: din perioada obsedantului deceniu n-am mai avut securiști care să conducă anchete penale cu un plus pentru securiștii de astăzi. În timpul regimului comunist, Securitatea nu avea voie să recruteze membrii ai PCR decât cu aprobarea primului secretar al PCR la nivel de județ. Măsura fusese luată de către activul de partid tocmai pentru a se evita încălecarea partidului de către securiști. Astăzi oricine poate fi recrutat de către noua Securitate.

Secundo: într-o țară membră a UE a NATO, serviciile secrete au ajuns să controleze toate partidele politice politice cu excepția PSD, să aibă cele mai profitabile firme din economia românească, așa încât dacă depășește o cifră de afaceri anuală, să zicem de 1 milion de dolari ori bați palma cu sistemul și te asociezi cu ei într-un fel sau altul sau dai faliment și/sau mergi la pușcărie. Aici ne-au dus niște gunoaie de oameni: Traian Băsescu – un securist nenorocit -, George Maior, nepotul lui Onan din biblie care avea o poreclă minunată în liceu – lăbarul -, Laura Codruța Kovesi o baschetbalistă ratată și un procuror de tot rahatul. Acestea sunt numele celor care sunt fețele odiosului sistem care distruge România din 2004 încoace. Nimic n-a rămas spurcat de acest sistem de căcat. Clasa politică românească cu toate defectele ei a adus România în cea mai puternică alianță occidentală NATO și în cea mai de succes poveste europeană de la sfârșitul ultimului război mondial – Uniunea Europeană. Răsplata? La pușcărie cu ei! Adrian Năstase, omul care a avut probabil cea mai mare contribuție la ancorarea clară a României în Occident a fost băgat la închisoare și umilit nu o dată, ci de două ori. A înființat DNA la cererea partenerilor noștri euroatlantici, parchet care l-a și nenorocit și pe el și pe colegii săi de generație Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, frații Mazăre de la PSD, Ioan Olteanu de la PDL, Marius Nicoară de la PNL, Crin Antonescu, fost președinte al PNL, toți au fost ”paradiți” de către sistem. Ziariștii de la Gazeta de Cluj sau Ziarul de Mureș, confrații de la Bună Ziua Iași sau directorii de la trustul Antena, toți au fost țintele statului paralel.

Intelectualii care simțeau românește și nu erau vânduți spurcăciunilor ”internaționaliste” au fost și ei ținta aceluiași stat paralel. Să ne gândim cum a fost bălăcărit în mod cu totul odios academicianul Ioan Aurel Pop de către un gunoi sorosit al cărui nume nici nu mă obosesc să-l menționez. Presa ticăloșită sprijină statul paralel și ne induc câteva idei fixe și tâmpite: am fi un popor fără istorie, fără cultură, fără mândrie, fără valoare, am fi un neam de slugi ratate. Răpește-i unui popor valorile și el deja s-a predat, nu mai trebuie niciun război. Asta au făcut și fac în continuare gunoaiele din statul paralel. De aceea este așa de bună vestea declarării ilegale a acestor protocoale mizerabile. Ar trebui dată o lege care să îndrepte lucrurile.

Abia acum începe eliberarea țării de către ”ocupanții” ilegitimi. Sper ca în toamnă ultimul ocupant german al României să fie trimis la pensie în țara lui de suflet Germania. Klaus Werner Iohannis, du-te unde îți sunt și părinții tăi care au renunțat la cetățenia română. Du-te să nu te mai vedem!

Liviu Man

Articolul Klaus Werner Iohannis, du-te în Germania! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

”Băieții deștepți” din Cluj vând SRI-ului plicuri goale cu peste 40.000 euro

$
0
0

O unitate militară care aparține de Serviciul Român de Informații (SRI) a cumpărat plicuri poștale de la firma GPV ROMANIA PRODCOM SERV SRL în valoare de peste 200.000 lei. SRI nu este la primul contract cu această societate. Firma clujeană aparține concernului german MAYER-KUVERT-NETWORK care a fost amendat de Comisia Europeană, alături de alte societăți de profil din Suedia, Franța și Spania pentru practici neconcurențiale. Firma respectivă are legături cu oameni de afaceri din domeniul energiei, iar o parte dintre cunoscuții acestui personaj fac afaceri cu SRI-ul în domeniul supravegherilor electronice. De asemenea, legăturile de business dintre asociaţii care gravitează în jurul acestui “personaj-cheie” merg până la afacerea radarelor fixe.

Citește mai multe detalii despre acest subiect în ediția tipărită a Gazetei de Cluj.

Articolul ”Băieții deștepți” din Cluj vând SRI-ului plicuri goale cu peste 40.000 euro apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Legea recursului compensatoriu, dincolo de mistificare

$
0
0

Crima din Mediaș a declanșat un alt val de controverse în România. Pe de o parte sunt cei care pun nefericitul eveniment în cârca PSD-ALDE, iar pe de cealaltă parte se vorbește de manipulări și dezinformări. Acuzațiile curg de ambele părți, așa că avocatul clujean Mircea Ilian explică ce este recursul compensatoriu, cum funcționează și care este de fapt marea problemă în România.

Povestea pe scurt a crimei de la Mediaș

Un tânăr de 25 de ani a murit, duminică, la Spitalul din Mediaş, judeţul Sibiu, după ce acesta fiind înjunghiat în timpul nopţii, în urma unui conflict izbucnit între mai mulţi localnici, într-un club, apoi continuat în stradă. Conform surselor judiciare, conflictul a pornit în urma unor neînțelegeri mai vechi între două grupuri de tineri. Principalul suspect, Marius Rusu, în vârstă de 30 de ani a mai fost condamnat pentru tentativă de omor, fiind eliberat din închisoare la sfârșitul lunii mai 2018. Controversele au apărut după ce în presă s-a scris că agresorul ar fi fost eliberat în baza recursului compensatoriu.

Opoziția se agită. PSD contraatacă

Cei mai mulți dintre politicieni aruncă vină pe PSD-ALDE care, potrivit acestora ”apără interesele infractorilor”. Un astfel de mesaj a fost transmis de prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan. Tot în acest context, vicepreşedintele PNL Gigel Ştirb a anunţat că va propune o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader.

Totodată, liderul USR, Dan Barna a anunțat că partidul va depune o inițiativă de abrogare a Legii recursului compensatoriu, iar președintele PMP, Eugen Tomas, susține că în orice ţară normală în care s-ar întâmpla o grozăvie precum crima de la Mediaș, miniştrii responsabili şi-ar da demisia sau ar fi demişi.

Printre cei care au adus critici se află și Monica Macovei care spune că ”Toader și PSD&ALDE sunt vinovați pentru eliberarea deținuților prin legea recursului compensatoriu”. Totuși, Macovei o ‘exonerează’ pe Raluca Prună, fostul ministru al Justiției din guvernul Cioloș, cea care a inițiat legea recursului compensatoriu.

”Chiar dacă legea a fost scrisă de altcineva, chiar dacă a fost aprobată când ministru era Iordache, pe Toader nu îl împiedica nimeni, după ce a ajuns ministru, să se opună ferm adoptării ei în Parlament (…)”, spune Monica Macovei.

În acest context, PSD îi acuză de ipocrizie pe cei care îl fac responsabil pe Tudorel Toader pentru eliberarea condiţionată a unor infractori care recidivează, spunând că acesta nu are nicio legătură cu legea recursului compensatoriu. De asemenea, afirmă că autorul crimei de la Mediaş, crimă care a readus în discuţie efectele legii recursului compensatoriu, nu a fost eliberat în baza acesteia.

Avocat Mircea Ilian: Problema cea mai mare nu e eliberarea în baza recursului compensatoriu

Avocatul Mircea Ilian a explicat pentru Gazeta de Cluj ce este recursul compensatoriu, cum funcționează și care este de fapt marea problemă în România.

”Recursul compensatoriu, așa cum îi spune și numele a fost conceput ca și o măsură compensatorie pentru detenția în spații improprii, practic a fost introdus prin Legea 169/2017. Cum funcționează recursul? Recursul acestea, în esență, a generat mai multe zile câștigate – la fiecare lună executată în condiții improprii se considerau câștigate încă 6 zile – un deținut poate câștiga fie prin recurs, fie prin muncă. Și nu înseamnă neapărat că recursul compensatoiu generează eliberarea unor persoane. Recursul compensatoriu generează niște zile câștigate, astfel încât se atinge fracția care te face propulzabil pentru eliberare condiționată. Oamenii respectivi, despre care s-a tot vehiculat în presă că au fost eliberați în baza recursului compensatoriu, de fapt au fost eliberați printr-o procedură de eliberare condiționată. Și în cadrul acelei proceduri, îndeplinirea fracției de pedeapsă este doar un element. Pentru eliberare, vine o comisie din cadrul penitenciarului care formulează o propunere care ulterior, un judecător este cel care propune eliberarea sau nu condiționată a persoanei. Pe lângă acest fapt, contează o sumedenie de alte elemente alături de îndeplinirea fracției.

Pe de altă parte, eu cred că această problemă s-a dezbătut în ultima vreme în presă greșit, probabil în necunoștință de cauză. Am constatat că lumea e revoltată că persoane eliberate condiționat au comis din nou infracțiuni. Dvs. chiar credeți că dacă persoanele respective nu ar fi beneficiat de recursul compensatoriu și nu ar fi îndeplinit fracția de eliberare condiționată, peste trei, șase luni sau un an, ar fi avut un alt comportament? Problema cea mai mare e că persoanele ies din penitenciar fără să beneficieze de niciun fel de reabilitare. Teoretic, statul în penitenciar ar trebui să genereze o reeducare a persoanei, ceea ce nu se întâmplă în România – asta e marea problemă!

Din nefericire, eu nu cred că acea perioadă în plus petrecută în penitenciar generează o reeducare. Adică dacă o persoană va comite noi infracțiuni, la fel o va comite și dacă e eliberată mai repede și dacă e eliberată mai târziu cu trei luni. Problema cea mai mare nu mi se pare că e eliberarea mai repede în baza recursului compensatoriu, ci problema cea mai mare mi se pare că sistemul penitenciar din România nu reușește să reeduce și să reabiliteze oamenii. De aceea se ajunge să comită noi infracțiuni. În esență, recursul compensatoriu, așa cum a fost el gândit, e o măsură ca să compenseze cumva condițiile impropri de detenție și cumva să protejeze statul român împtriva altor forme de despăgubiri, spre exemplu, eventuale persoane care cer despăgubiri prin Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Văd oameni care ies din penitenciar fără să i se fi îmbunătățit deloc educația sau pregătirea. Dimpotrivă, cu puțin ghinion, de foarte multe ori ies chiar mai ”înrăiți” din penitenciar”. Deci, în concluzie, nu se ajunge la comiterea de noi infracțiuni în baza recursului compensatoriu”, a declarat avocatul Mircea Ilian.

Avocat Mihai Neamț: Cine nu s-a educat în 5 ani, nu se educă nici în 5 ani și patru luni

Avocatul  clujean Mihai Neamț spune despre recursul compensatoriu că e o obligație pe care statul român o are față de CEDO și este de părere că, câteva luni în minus de detenție nu are o amprentă atât de puternică asupra unui om.

”În 2016 s-au pus în eliberare mult mai mulți deținuți decât acuma și e o obligație pe care România o are față de deciziile CEDO. Cine nu s-a educat în 5 ani, nu se educă nici în 5 ani și 4 luni. Recidiva, din punct de vedere statistic, este sub media anilor 2000-2010. Sunt hipermediatizate incidentele, dar infracționalitatea nu a crescut în mod real. E aceeași amprentă statistică, același ritm de recidivă ca și înainte. Și în plus e o obligație – statul român nu a făcut pușcării mai multe, deci nu a asigurat condiții de detenție, deci până nu rezolvă chestia aceasta, nu are ce face, trebuie să dea o variantă compensatorie: fie recurs, fie bani”, a declarat avocatul Mihai Neamț.

danilet
Judecătorul Cristi Danileț strânge semnături

În contradictoriu cu cele arătate mai sus, Asociația VedemJust, fondată de judecătorul clujean Cristi Danileț, cere într-un apel postat pe Facebook abrogarea Legii recursului compensatoriu. De asemenea, magistratul clujean cere ajutor pe pagina sa de Facebook pentru a strânge semnături pentru o petiție pentru a se abroga legea amintită mai sus.

„ALERTĂ! România a devenit o ţară nesigură, căci infractori periculoşi sunt în libertate. VeDemJust solicită Parlamentului României iniţierea procedurilor pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu nr. 169/2017! Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie atrage atenţia asupra creşterii numărului de infracţiuni cu violenţă în România, majoritatea comise de recidivişti eliberaţi din penitenciare mai devreme decât perioada stabilită prin hotărârile de condamnare. Astfel, doar în ultima lună opinia publică a fost oripilată de înregistrări video privind o tânără din Alba Iulia care a fost atacată într-o scară de bloc, o adolescentă de 15 ani din Constanţa care a fost tâlhărită pe stradă, o barmaniţă din Timişoara care a fost jefuită după ce a fost bătută cu cruzime de un bărbat, un interlop din Iaşi care violat o tânără de 17 ani racolată într-un club, un tânăr care a fost omorât sâmbătă seara la Mediaş de un bărbat condamnat anterior pentru omor. Legea nr. 169/2017 – prin care 30 de zile de detenţie se consideră a fi executate 36 de zile – s-a aprobat fără vreun studiu de impact. Ea a obligat judecătorii să elibereze condamnaţii mai înainte de a-şi ispăşi pedepsele. România nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar, motiv pentru care rata recidivei şi este de 60-70%. Serviciul de Probaţiune este total depăşit de situaţie, neavând resursele umane şi financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberaţi. S-a ajuns, astfel, în situaţia ca efectele acestei legi să fie periculoase pentru integritatea fizică şi chiar viaţa cetăţenilor oneşti. La această reglementare dovedită ca periculoasă se adaugă greutăţile Poliţiei în a-i prinde pe unii criminali (peste 300 de autori ai unor omoruri sunt neprinşi); acordarea mult prea uşoară a liberărilor condiţionate de către unii judecători, uitându-se că liberarea este o vocaţie şi nu un drept al condamnatului, astfel că ea nu trebuie să se acorde automat când sunt îndeplinite condiţiile formale prevăzute de lege; stabilirea de către unii judecători de sancţiuni inadecvate pentru infracţiuni cu violenţă, constând în pedepse prea mici sau acordându-se chiar suspendarea pedepsei (inclusiv pentru tentativă de omor!); lipsa din comunicarea publică a instanţelor de informaţii regulate despre arestarea şi condamnarea persoanelor care comit infracţiuni cu violenţă, uitându-se astfel de rolul pedepselor în prevenţia generală, populaţia trebuind să fie înştiinţată cu privire la reacţia justiţiei faţă de asemenea fapte. Astăzi, siguranţa cetăţenilor este în pericol, astfel că VeDemJust solicită reacţia adecvată a oamenilor legii: Parlamentul trebuie să adopte legi care să protejeze oamenii nevinovaţi; Poliţia trebuie să reacţioneze imediat pentru prinderea răufăcătorilor; Parchetul trebuie să administreze rapid probele; Justiţia trebuie să sancţioneze foarte aspru infractorii care pun în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor“, este apelul Asociației VedemJust.

Articolul Legea recursului compensatoriu, dincolo de mistificare apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cum a apărut cea mai prețioasă stea a serviciilor secrete – Zoltan Teszari

$
0
0

Avocatul orădean Alexandru Lele vine cu completări după ce săptămâna trecută a declarat pentru Gazeta de Cluj că scandalul de la DNA Oradea este regizat de SRI. Una dintre reacțiile care au urmat în urma publicării respectivului articol este cea a avocatului Răzvan Dosneanu, care a difuzat înregistrarea cu conținutul discuției purtate de procurori în sediul DNA Oradea. Într-o postare pe Facebook, Răzvan Dosneanu dezminte ipoteza că a fost omul de legătură între SRI și DNA, așa cum afirmase Alexandru Lele. În replică, Lele vine cu date exacte și explică de ce este esențială salvarea lui Alexandru Kiss pentru anumite mari interese din serviciile de informații și cum a ajuns RCS-ul de la fostul președinte al Consiliului Județean Bihor în mâna lui Zoltan Teszari.

În data de 11 ianuarie 2019, Gazeta de Cluj a publicat în varianta online a ziarului un articol intitulat

Avocatul Alexandru Lele: Scandalul de la DNA Oradea, regizat de SRI”, articol în care este prezentată o nouă ipoteză în cazul înregistrărilor de la DNA Oradea, potrivit afirmațiilor avocatului Alexandru Lele.

Pentru că mărturisirile nu au fost redate într-o manieră explicită, Alexandru Lele revine cu date exacte care să completeze articolul scris anterior, astfel încât cititorii să înțeleagă exact semnificația scandalului înregistrării celor cinci procurori din cadrul DNA – ST Oradea.

”În timp ce conduceam pe Valea Oltului, spre Oradea, am fost sunat de Carmen Gorgan să-i spun, pentru GAZETA DE CLUJ, ce se află în spatele scandalului generat de mediatizarea înregistrării celor cinci procurori de la DNA Oradea, care puneau la cale să-i sperie pe judecători. Timp de mai bine de o oră, într-o expunere cât mai plastică și colorată posibil, i-am demonstrat cum, prin astfel de practici ce transpar din înregistrare, au fost create ”culoarele” din justiție, formate din polițiști, din procurori și judecători obedienți, începând de la poliție, apoi la parchete și, în final, la instanțe, pe care sunt lansate dosarele ce cuprind marile interese și pentru care se urmăresc anumite soluții. Rolul de a veghea la ”buna funcționare” a culoarului revine anumitor procurori de la DNA, care intervin prompt și eficient în cazul oricărei ”abateri” sau ”defecțiuni”de pe traseul preconizat, semnalate, în principal, de supervizorii din serviciile de informații, trimiși în ”câmpul tactic”.

Carmen m-a întrebat dacă poate scrie tot ce i-am spus și bineînțeles că am fost de acord: cred că libertatea de a spune ce știu și ce cred este cel mai mare privilegiu pe care eu l-am dobândit după ce am fost ani în șir hăituit de parchete și de mai multe servicii de informații, învingând un sistem despre care, până atunci, nici măcar în șoaptă nu se vorbea, dar căruia, pentru că trebuia să poarte un nume, i se zice acum ”Binomul SRI-DNA”.

Când am citit articolul din GAZETA DE CLUJ, m-am supărat pe Carmen Gorgan pentru că punctuația nu  era la locul ei, a redat prea întocmai povestirea mea despre culisele scandalului de la Oradea și nu a rupt-o cu intertitluri. Părea o șuetă la gura sobei, un basm la o cană cu vin fiert.

Reacțiile care au urmat după publicarea articolului în GAZETA DE CLUJ și după preluarea lui în alte ziare, m-au convins că am avut dreptate în acea analiză spontană și foarte orală. Iar, acum, ca să nu se creadă că am vorbit resentimentar și doar din amintiri, vin cu date foarte exacte, corelate, analizate și redactate în liniștea biroului meu, pentru ca lumea să înțeleagă semnificația scandalului înregistrării celor cinci procurori ai DNA Oradea și de ce, în acest moment, pentru anumite mari  interese (nicidecum doar locale) din serviciile de informații, este esențială salvarea de la pușcăria românească a lui Kiss Alexandru, fost vicepreședinte al UDMR. Și de ce serviciile de informații – aflate acum într-o perioadă în care își reevaluează și adaptează metodele de păstrare a controlului asupra câmpului tactic din instituțiile implicate în actul de justiție – nu vor renunța la culoarele ce brăzdează justiția românească, păstorite de interese oculte și păzite de oamenii SRI și ai DNA. De ce trebuie – ca fază a noii lor strategii – să se distanțeze în primul rând de DNA, împreună cu care au făcut însă toate mizeriile de până acum, pe care, ca avocat, le reclamam în instanță în timp real”, spune Alexandru Lele.

Răzvan Dosneanu: ”Dezmint categoric ipoteza că am fost omul de legătură între SRI și DNA”

În articolul precedent, menționat mai sus, avocatul Alexandru Lele a afirmat faptul că Răzvan Dosneanu a fost omul de legătură dintre SRI și DNA. Mai mult, Alexandru Lele spunea că întreaga situație creată pe fondul înregistrărilor DNA este un colac de salvare pentru Alexandru Kiss, fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, care este reprezentat în instanță de către Răzvan Dosneanu. Ca urmare a acestor afirmații, Dosneanu a publicat un mesaj pe pagina personală de Facebook, mesaj în care anunță că nu se va lăsa intimidat și totodată dezminte ipoteza că ar fi fost omul de legătură între SRI și DNA.

”NU MĂ VOI LĂSA INTIMIDAT. Sper să nu fie o „luptă” a avocatului Alexandru Lele pentru mai mulți clienți și mai multe onorarii. Refuz să accept o astfel de ipoteză. Dezmint categoric ipoteza că am fost omul de legătură între SRI și DNA. Având în vedere invenția apărută în spațiul public, în cursul zilei de azi voi face și alte dezvăluiri. Nu voi fi intimidat de dosarele inventate de DNA și nici de scenariile care nu înțeleg la acest moment cui profită. De ce ar fi „deranjat” pe cineva că apar astfel de dezvăluiri? Deși probabil se așteaptă să intru într-un <război> cu avocatul Alexandru Lele nu o voi face. Suntem <cunoștințe> vechi de pe vremea când îl reprezentam de Adrian Tărău, fiul fostului prefect de Bihor, căruia Lele îi imputa trimiterea în judecată și încheierea carierei de procuror. I-am făcut și ceva plângeri penale pe vremuri fiind audiat pe la Parchet la București. Am crezut că a depășit momentul ăla. Credeam că azi suntem doi colegi avocați… În final sunt convins că se va convige și domnul Lele Alexandru care e adevărul. Părerea mea despre domnul avocat Alexandru Lele, profesional vorbind, este că e un avocat bun și cu experiență, care în mod cert cunoaște mult mai multe despre serviciile de informații decât cunosc eu. Asta indiferent despre opinia lui despre mine. Eu mă aștept ca domnul Lele să facă el însuși dezvăluiri despre procurorul CIPRIAN MAN, comisarul șef SURDUCAN TRAIAN și restul găștii de la DNA Oradea. Că așa de comentat de pe margine…”, a scris Răzvan Dosneanu pe pagina personală de Facebook.

Alexandru lele

Alexandru Lele: ”Mediatizarea înregistrării a fost o misiune pe care serviciile de informații o puteau încredința doar unui om de încredere”

Ca urmare a acestor afirmații făcute de Răzvan Dosneanu, în replică, avocatul Alexandru Lele revine cu date exacte pentru a completa articolul precedent din Gazeta de Cluj și pentru a-și susține declarațiile anterioare:

”De principiu, sunt împotriva ideii de a-l împușca pe mesager, dar nu am putut accepta ca un cabotin – de genul celor care aglomerează scena cotidiană – să inducă în eroare opinia publică cu atâta tupeu. La ora actuală, avocatul orădean Răzvan Doseanu, ”viteazul” postac al înregistrării, îi blamează pe toți cei care îl arată că e în curul gol, nu cred în el, i-au înțeles jocul și îi cunosc rolul pe care l-a avut ani în șir în asigurarea fațadei de aparentă legalitate în multe dintre dosarele lansate pe culoarele SRI-DNA. El este disperat văzând că opinia publică nu poate fi indusă la infinit în eroare, își pune întrebări, face asocieri și, până la urmă, s-a înțeles că mediatizarea înregistrării a fost o misiune pe care serviciile de informații o puteau încredința doar unui om de încredere.

Șansa de reabilitare a postacului Doseanu ar mai exista numai dacă opinia publică ar crede că:

  1. Man sau alt procuror al DNA Oradea ar fi făcut înregistrarea, iar nicidecum un serviciu de informații;
  2. Altcineva, nu avocatul Doseanu, a fost omul de legătură, pe cauze concrete, între serviciile de informații și DNA Oradea.

Or, deja, Doseanu și alți colaboratori ai serviciilor de informații au lansat zvonul că procurorul Man a făcut înregistrarea și, recent, chiar l-a indicat expressis verbis pe comisarul șef Traian Surducan ca om de legătură între SRI și DNA! Câtă intuiție!

Recunosc că actuala mea reacția e determinată și de mojicia postacului Doseanu, care pretinde că mi-aș fi încheiat cariera de procuror ca urmare a lui Adrian Tărău, pe care el îl apăra și cu care mi-a făcut mai multe plângeri penale. Or, după scandalul suspendării mele, am mai lucrat trei ani ca procuror și m-am pensionat din magistratură fiindcă mi-e greu să înțeleg de ce să fi continuat să muncesc pentru stat și să primesc un salariu mai mic decât pensia, când pot cumula pensia cu onorariile de avocat, muncind numai pentru mine.

Dar gura păcătosului adevăr grăiește: postacul Doseanu, marcat de colaborarea cu serviciile secrete și cu DNA, notorie în Oradea (e suficient să ne amintim doar episodul recent, când, pe un post central de televiziune, Doseanu dezvăluia cum procurorul DNA Man i-ar fi povestit despre un client de-al postacului, care se masturba! Dincolo de faptul că nu s-a mai înțeles cine era autorul faptei – Man, Doseanu sau clientul? – e greu de crezut că șeful DNA Oradea a mai avut astfel de momente intime cu alți avocați orădeni decât cu actualul său autodeclarat dușman de moarte!), a adus în discuție acest nomina odiosa, Adrian Tărău, fiul fostului prefect de Bihor, pe care l-am caracterizat, în public și în actele făcute ca procuror care l-a arestat în anul 2001, ca fiind interfața serviciilor de informații în activitatea de procurare a banilor negri prin fraudă cu produse petroliere, considerați necesari pentru buna funcționare a activităților lor secrete, mai ales după intrarea României în NATO, moment de la care bugetarea lor a devenit mai transparentă și nu le puteau fi alocați suficienți banii publici.

Ce-i unește pe postacul Doseanu cu Adrian Tărău și Alexandru Kiss & Alexandru Mudura (Kiss fiind cel care trebuie musai salvat de serviciile de informații românești, mai ales după ce a fost mediatizată o altă înregistrare ce dovedește implicarea și a serviciilor de informații maghiare în acest dosar nr. 2022/111/2015, din care care Mudura Alexandru s-a salvat prin deces)? Pe lângă faptul notoriu că toți trei au legături cu serviciile de informații, avocatul Răzvan Doseanu le girează complexele afaceri penale încă din 2001!

Or, Doseanu a intrat în avocatură abia la 01.01.2001, deci e greu de crezut că niște tipi cu asemenea anvergură penală a afacerilor și problemelor personale s-ar fi dat de bună-voie pe mâna unui puțoi ce abia ieșise din facultate, unde – îmi spune un coleg de-al lui – și-a picat tocmai dreptul penal! Pactul cu diavolul se poate face în multe forme și încă de la o vârstă fragedă!”, spune avocatul Alexandru Lele.

Alexandru Kiss, arestat în 1995

În continuare, avocatul Alexandru Lele prezintă traseul infracțional al lui Alexandru Kiss care a fost arestat în urmă cu mai bine de zece ani, după ce a comis o serie de infracțiuni economice pentru a dezvolta firma RCS.

”Kiss Alexandru a fost personajul principal în dosarul penal nr. 225/P/1995 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în care, împreună cu alte 8 persoane, au fost acuzaţi pentru infracţiuni economice foarte grave, care au impus arestarea lor în timpul cercetărilor. Kiss a fost reţinut la 3 iulie 1995, arestat a doua zi şi pus în libertate de Tribunalul Bihor la 10 iulie.

S-a stabilit că cei 9 inculpaţi au fost sprijiniţi, „fără vinovăţie”, de alte 13 persoane, cercetate şi ele sub calitatea de „făptuitori”, toate de etnie maghiară. Grupul a prejudiciat statul român, între anii 1992-1994, cu peste două milioane dolari.

În concret, între anii 1992-1995, în calitate de administratori ai 5 societăţi comerciale orădene, Kiss şi alţi 4 etnici maghiari au achiziţionat din străinătate – în special din Ungaria – cantităţi foarte mari de materiale electronice, sute de kilometri de cablu coaxial, mii de amplificatoare de semnal, aparate de măsură şi control produse în serii foarte mici, care erau necesare dezvoltării infrastructurii de cablu a SC RCS Oradea”, descrie pe scurt povestea, Alexandru Lele.

Schema de contrabandă a RCS Oradea

Avocatul orădean prezintă rețeta pusă în practică de Alexandru Kiss pentru a dezvolta societatea RCS Oradea, practici ”neortodoxe” ce i-au adus lui Kiss câteva zile după gratii.

”Dificultatea cea mare a fost că nu puteau înregistra în contabilitate „achiziţiile” şi nu aveau cum justifica banii pe care-i scoteau din firme. Sau, mai „tehnic” vorbind, „nu puteau justifica provenienţa materialelor şi înregistrarea lor în gestiune”. Pentru a rezolva problema, ei au trecut scriptic materialele prin 4 consignaţii, aflate şi acestea sub controlul lor, de fapt şi de drept. „Administratorii” trimiteau la consignaţii liste cu materialele aduse fără taxe vamale în România, menţionând cantităţile, valorile de intrare, comisionul cuvenit consignaţiei şi numele unor persoane (rude, angajaţi, cunoştinţe sau chiar fictive) care ar fi „depus spre vânzare” acele materiale. „Achizitorii” de la consignaţii s-au dovedit a fi, de fiecare dată, numai firmele pe care le foloseau capii „reţelei”. Astfel, a doua zi, materialele erau „cumpărate” – în mod scriptic, fiindcă ele nu au trecut niciodată prin depozitele consignaţiilor – de firmele „onorabile”, pe care le foloseau capii „reţelei”. Preţurile de achiziţie au fost majorate scriptic, prin fals, astfel încât cheltuielile să fie suplimentate, veniturile să fie cât mai apropiate de zero, dar şi pentru a avea motive să mărească preţurile cu care se înregistra în contabilitate adevăratul beneficiar al materialelor de contrabandă, SC RCS Oradea, al cărui acționar majoritar era Kiss Alexandru. Documentele „de achiziţie” erau apoi înregistrate în contabilităţile lor de faţadă, iar banii au putut să circule în continuare „la negru”, pentru noi acte de contrabandă”, arată Alexandru Lele.

rds rcs

Cum a ajuns RCS pe mâna lui Teszari

”Soluţia finală dată de parchet în dosarul nr. 225/P/1995 a venit abia la 6 octombrie 1997. În ciuda probelor evidente de vinovăţie, despre care procurorii au luat act sub semnătură, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Kiss şi a tuturor complicilor acestuia şi aplicarea unor amenzi administrative!

Niciunul însă nu a protestat pentru că ar fi fost „arestat nelegal”! Perfect simetric, nici un magistrat nu a fost sancţionat pentru cei „9 arestaţi netrimişi în judecată”. În acelaşi timp, UDMR şi-a contrazis propria tradiţie şi nu s-a plâns la nicio organizaţie internaţională că acei minoritari „etnici maghiari” ar fi fost arestaţi pe nedrept. În plus, în acei ani ’90, parchetul a blocat cercetarea altor acte de contrabandă realizate de trupa lui Kiss pentru edificarea rețelei de cablu a SC RCS Oradea, care, altfel, trebuiau urmărite în mod obligatoriu.

Prețul plătit de Kiss pentru obținerea acestor facilități a constat în cesionarea părților sale sociale de la SC RCS Oradea lui Teszari Zoltan. Tranzacția s-a încheiat la câteva zile de la ieșirea lui Kiss Alexandru din arest, atâtea câte au fost necesare pentru perfectarea formalităților de rigoare.

Rămâne să înțeleagă fiecare cum a fost posibilă renunțarea la o asemenea afacere prosperă și cine a pus-o la cale. Doar ca să îi fie făcută cadou unui oarecare?”, mai spune avocatul orădean.

Mai aproape de serviciile secrete

Avocatul Alexandru Lele arată în continuare că după afacerea încheiată cu Teszari, Alexandru Kiss s-a asociat cu alte persoane apropiate de serviciile secrete cărora le oferea servicii ilegale în schimbul protecției acestora.

”Fost depanator radio-tv până în anii ’90, Kiss Alexandru a intrat apoi în politică și, în paralel, a obținut mari succese în afaceri, carieră care cu greu ar putea fi însă explicată doar prin ”geniul” său: în scurt timp, a ajuns preşedinte al UDMR Bihor şi vicepreşedinte la nivel naţional. Din 2004 până în 2011, a fost președinte și vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

După ce a dat RCS-ul lui Teszari, Kiss Alexandru s-a asociat cu alte persoane apropiate serviciilor de informații, le-a spălat banii și a beneficiat de protecția acestora. Din portofoliul relevant pentru acest moment, amintesc una singură: alături de celebrul TĂRĂU ADRIAN și de controversatul MUDURA ALEXANDRU, KISS ALEXANDRU IOSIF FRANCISC a fondat SC VETROLUX SRL Oradea. Contul în ROL al noii lor firme a fost alimentat în principal prin viramente de la SC RCS Oradea și au intrat în vizorul Oficiului Naţional de Prevenire a şi Combatere a Spălării Banilor. Din materialul cu nr. S/II.232/03.04.2003, întocmit de ONPCSB, rezultă că “În anul 2000, contul SC VETROLUX a fost alimentat de la SC RCS Oradea cu 14,092 miliarde lei, plus 1,644 miliarde lei contravaloarea unei facturi. În anul 2001, contul a fost alimentat de la RCS cu 14.941.117.420 lei, cu titlu restituire credit de la  SC PRO IDEA SRL. În urma analizei a rezultat că Alexandru Kiss a încheiat în 1997 un contract de cesiune, în urma căruia avea de primit de la RCS 29,9 miliarde lei. Operaţiunile suspecte s-au înregistrat în 2002, când a efectuat plăţi din contul său pentru alţi doi asociaţi (Biro şi Mudura) cu motivarea «depunere capital social», cu toate că aveau disponibil în cont”, prezintă Alexandru Lele.

Clasificarea păcatelor

Avocatul Alexandru Lele mai arată că operațiunile suspecte din cadrul societății Vetrolux au fost îngropate și ”clasificate”, astfel că începuturile RCS&RDS sunt secretizate.

”La începutul anului 2009, MIU MITICĂ NICUŞOR, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Oradea până în 2016, a dispus „clasificarea” primelor 15 volume din cele 27 ale dosarului penal nr. 20/D/P/2006, volume care priveau exclusiv faptele de la SC VETROLUX, fără să dea o soluție pe fond cu privire la acestea. Din acel moment, materialele respective sunt considerate ca fiind documente „secret de serviciu” şi nu mai pot fi accesate. Ele cuprindeau exact materialul documentar trimis Parchetului de pe lângă fosta Curte Supremă de Justiţie (actualmente Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Înseamnă că începuturile din Oradea ale SC RCS&RDS, firmă de telecomunicaţii şi telefonie mobilă cu activităţi în România și mai multe țări europene, sunt secretizate.

În perioada 1980-1992, Miu Mitică Nicuşor a fost ofiţer activ, încadrat la UM 01277 Oradea, la o formaţiune ce aparţinea de fosta DIA (Direcţia de Informaţii a Armatei)”, mai spune Alexandru Lele.

Mirosul banilor negri pentru serviciile de informații

În acest context, Alexandru Lele amintește că zilele trecute Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat că a primit peste 3 milioane euro mită de la administratorul societății RCS&RDS, în schimbul acordării drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1.

„A, și ca să nu uităm de SC RDS&RCS SA și nici de Adrian Tărău: în dosarul ce i s-a făcut lui Mitică Dragomir pentru șpaga încasată cu ocazia achiziționării de la firma lui Teszari a drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I, în care simpaticul milițian a fost condamnat zilele trecute la 4 ani de pușcărie, a mai bântuit un personaj care apare atunci când simte mirosul banilor negri pentru serviciile de informații! Adrian Tărău a fost audiat în acest dosar ca martor – abia în cele din urmă, prin comisie rogatorie efectuată la Oradea, pentru că omul a venit greu la procurori și numai după ce i s-a promis că nu i se schimbă calitatea procesuală în inculpat, așa cum este mai noua tradiție la români – deși rolul lui real în afacere și comisionul îl recomandau să-i fie alături lui Dragomir și la rău, nu doar când s-au acordat procentele”, spune Alexandru Lele.

sri 2018

Cu ce greșiseră cei de la DNA Oradea, în accepțiunea serviciilor?

În încheiere, avocatul Alexandru Lele prezintă, încă o dată, legătura dintre înregistrarea din interiorul DNA – ST Oradea apărută în spațiul public și interesul serviciilor secrete în salvarea lui Alexandru Kiss.

”La data de 20.11.2018, în dosarul nr. 2022/111/2015, Curtea de Apel Oradea trebuia să se pronunțe asupra apelurilor declarate de inculpați, după ce Kiss fusese condamnat în fond la 8 ani închisoare pentru mai multe infracțiuni în legătură cu achizițiile publice și spălare de bani.

Cu câteva zile înainte, în mod ocult, în spațiul public a fost postată o înregistrare din care rezulta colaborarea lui Kiss și cu serviciile secrete maghiare, inclusiv în legătură cu acest dosar. Avocatul Doseanu o invocă pentru a cere strămutarea cauzei de la Oradea, dar fără succes.

În 29.11.2018, la Curtea de Apel Oradea s-a constituit complet de divergență, care a dispus, la 11.12.2018, desființarea sentinței de la fond și trimiterea dosarului la Tribunalul Bihor spre o nouă judecare. Nu s-a reținut că lui Kiss Alexandru i-ar fi fost încălcat vreun drept sau că vreunul dintre motivele de apel evocate de el ar fi fost întemeiat, dar e dus la pachet cu ceilalți, care nu au avut un proces echitabil.

La 5 ianuarie 2019, avocatul lui Kiss postează o noua înregistrare, cu discuțiile a cinci procurori ce puneau la cale șantajarea unor judecători orădeni și făceau aprecieri la obediența unora și la dosarele pe care le judecau.

De atunci, până la 16.01.2019, când a fost pronunțată Decizia Curții Constituționale referitoare la neconstituționalitatea protocoalelor cu SRI, presa a vuit numai despre cazul de la DNA Oradea, cu prea puține aprecieri despre serviicile de informații și ce mai fac ele.

Cu ce greșiseră cei de la DNA Oradea, în accepțiunea serviciilor?: procurorul Adrian Munteanu, nou venit la DNA Oradea, a omis să înțeleagă cine este Kiss Alexandru și – după ce ceilalți procurori orădeni inițiați i-au ținut dosarul ascuns în fișete vreo 5 ani – el s-a găsit singurul breaz să-l trimită în judecată la data de 16.06.2015, în dosarul nr. 54/P/2010, ceea ce creat un incident major, pe care serviciile de informații nu l-au mai putut gestiona pe culoarul de la Oradea.

Plus că, așa cum am arătat mai sus, suntem exact în perioada în care se trece la perfectarea unor noi metode de control asupra culoarelor din justiție și nu dă bine să te mai flenduri de mână prin câmpul tactic cu cineva de la DNA”, spune în încheiere, avocatul Alexandru Lele.

Articolul Cum a apărut cea mai prețioasă stea a serviciilor secrete – Zoltan Teszari apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Marcel Borodi își vinde Brinelul unui concern din Franța

$
0
0

Consiliul Concurenței este așteptat să dea undă verde pentru preluarea companiei clujene Net Brinel, afacerea lui Marcel Borodi, de către grupul francez SNEF.

Compania franceză cu activităţi în domeniul energetic maritim şi infrastruc­turi industriale, care deţine în România compania de instalaţii şi automatizări in­dustriale Imsat, va deveni acţionar ma­joritar al grupului clujean Net Brinel, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii şi servicii IT de pe piaţa locală, conform unui anunţ transmis de Consiliul Concurenţei, care a transmis că analizează tranzacţia.

„Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care compania SNEF S.A. preia Net Brinel S.A. Net Brinel S.A. face parte din Grupul Brinel, care este unul dintre furnizorii români de soluţii infor­matice, prin integrarea de soft­ware, hardware şi comu­nicaţii, precum şi ofe­rirea unui pachet com­plet de servicii. SNEF S.A. este o com­panie franceză care acţio­nează, în prin­cipal, în sectorul ener­getic, maritim, in­frastruc­turi industriale şi terţiare, sectorul nuclear şi cel al teleco­muni­caţiilor“, con­form datelor co­mu­nicate de autoritatea pentru con­curenţă.

Articolul Marcel Borodi își vinde Brinelul unui concern din Franța apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Judecătorii clujeni l-au condamnat pe polițistul care și-a desfigurat un coleg

$
0
0

Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la trei ani și opt luni pe Alin Onica, 26 de ani, polițistul care și-a stâlcit în bătaie un coleg de muncă în timp ce se aflau la o petrecere. De asemenea, Onica va trebui să plătească daune în valoare de 200.000 euro.

Agresiunea a avut loc în noaptea de 16 ianuarie 2018, în apropierea unei cabane din Şimleu, acolo unde Onica şi colegul său de serviciu Mircea Gaidoş au petrecut şi au consumat băuturi alcoolice. Pe fondul unui conflict spontan, Onica a tăbărât asupra colegului său şi l-a pus la pământ într-o ploaie de lovituri cu pumnii şi picioarele. Victima a fost salvată din mâinile agresorului de către persoane care au auzit strigătele de disperare ale victimei. În urma numeroaselor lovituri primite, Gaidoş a suferit multiple leziuni la nivelul regiunii cefalice şi toraco-abdominale, fiind transportat de urgenţă de către un echipaj SMURD la spitalul de oraş. Medicii de aici l-au trimis la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău, de unde a fost transferat la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo Facială 2 Cluj-Napoca. La examinarea computerizată şi la examenul chirurgical s-au evidenţiat tumefacţii la nivelul capului, fracturi ale nasului, ale maxilarului şi mandibulei. Leziunile au necesitat pentru vindecare 40-50 de zile de îngrijiri medicale.

 

Articolul Judecătorii clujeni l-au condamnat pe polițistul care și-a desfigurat un coleg apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Radarele fixe din Cluj vor fi repornite

$
0
0

Potrivit unui protocol semnat între Poliția Rutieră și  Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, începând din 2019 radarele fixe vor fi repornite. Pentru determinarea vitezei se vor folosi camerele de supraveghere cu rol de radare fixe din 2019. Sistemul funcționează cu ajutorul unor senzori montați în asfalt.

Un șofer care rulează cu o viteză mai mare decât cea maximă admisă va fi prins de radarul fix atunci când roțile din față ale autoturismului ajung la senzorul din asfalt.

În continuare, sistemul va calcula timpul parcurs până la următorul senzor, care este situat la 2,5 m distanță de primul.

În Clujele vor fi instalate pe 

  • DN75 – Mihai Viteazu
  • A3 – Gilău
  • DN1 – Vâlcele
  • DN1C – Jucu

Articolul Radarele fixe din Cluj vor fi repornite apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


CJ Cluj a ”sifonat” pe gazonul de pe Cluj Arena peste 2 milioane de lei

$
0
0

În septembrie 2018 și ianuarie, CJ Cluj a plătit pentru întreținerea Gazonul de pe Cluj Arena peste două milioane de lei firmei Eco Garden, patronată și administrată de Mircea Bujor Crăciun.

Mai mult, anul trecut și primăria clujeană a atribuit firmei un contract de 1,1 milioane lei pentru amenajarea unui sistem de irigații în Parcul Central.

Societatea a declarat pe anul fiscal 2017 o cifră de afaceri de peste 5,6 milioane lei, un profit de 120.000 lei la 21 de angajați.

În luna septembrie 2018, CJ Cluj a atribuit licitația ” Furnizare sistem de fotosinteza cu analizator pentru dezvoltarea gazonului la stadionul Cluj Arena” firmei Eco Garden Construct pentru suma de
1.649.900 lei, fără TVA. Firma va trebui să pună la dispoziția administrației județene un ”sistem de fotosinteza artificiala pentru materie vegetala Compus din : – 3 unități – 1 portal – 3 analizatoare cu echipament hardware și software, – Aplicație pentru IOS li Android”.

În luna ianuarie 2019, CJ Cluj a atribuit firmei patronată de Crăciu licitația ”SERVICII DE MENTENANŢĂ ŞI ÎNTREŢINERE PENTRU GAZONUL STADIONULUI CLUJ ARENA” cu o valoare de
506.700 lei, fără TVA. Potrivit descrierii succinte a contractului, ”serviciile de intretinere a gazonului vizeaza intreaga suprafata de aproximativ 8000 mp, cat si exploatarea si intretinerea corespunzatoare a sistemelor, instalatiilor, echipamentelor ce au rolul de a mentine un mediu cu conditii optime de dezvoltare pentru gazon. Servicii de intretinere a gazonului de pe taluzul din jurul stadionului.”

Articolul CJ Cluj a ”sifonat” pe gazonul de pe Cluj Arena peste 2 milioane de lei apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Noi dezvăluiri despre fondatorii partidului PLUS: jefuirea statului și mușamalizarea unui scandal cu consecințe penale

$
0
0

Editorial scris de Simona Ionescu în Evenimentul Zilei:

Multă lume știe deja că PLUS, partidul cu care Dacian Cioloș ne-a anunțat că merge în alegeri, a fost înființat cu ajutorul din umbră al fostului colonel de Securitate, Alexandru Iordache, torționarul istoricului Marius Oprea. Faptele sunt, însă, mult mai grave decât se știe până acum. Nu am scris până azi despre dezvăluirea făcută vineri de Marius Oprea din două motive:

1. Fiindcă am dorit să-mi caut achetele jurnalistice scrise în perioada 1999- 2002 ca să aduc un plus de informație despre clanul Iordache și implicarea lor în tot felul de afaceri oneroase, care au prejudiciat statul cu milioane de dolari.

2. Am așteptat o explicație din partea fostului ofițer de Securitate și MAI, Alexandru Iordache sau a fiilor săi. Iar ea a venit ieri, pe un site, prin declarația celui pe care Marius Oprea l-a nominalizat ca fiind torționarul său.

E important ca opinia publică să știe că tot ce a spus Oprea este real. Câțiva jurnaliști de investigații, printre care și eu, au scris despre aceste lucruri cu mulți ani în urmă. Azi, tatăl Iordache le neagă, gândind că nu mai există documente, căci sforile trase la nivel înalt s-au finalizat fără condamnările capilor unei condrabande cu țigări mai mari decât Țigareta 2. Acte din dosare, declarațiile unor martori care spuneau că Alexandru Iordache a avut un rol activ în afacere, că i-a șantajat, articolele publicate în Libertatea, Ziua și România liberă există încă și puteau fi găsite ușor de oricine, inclusiv de politicienii care s-au atașat partidului PLUS.

Dacă Dacian Cioloș et comp. acceptă că fostul ofițer de Securitate nu le-a nășit partidul, deci nu-i interesează trecutul de torționar al lui Alexandru Iordache, nu același lucru l-ar putea spune despre fiii acestuia, cei de la care au primit PLUS-ul la cheie.

De ce sunt necesare aceste informații ascunse în negura vremii? Pentru ca electoratul să știe ce votează, în cine își pune speranța că va schimba profilul clasei politice actuale. Așa, de altfel, s-au exprimat în „n” situații membrii ai fostului guvern Cioloș, acum în PLUS sau membrii ai USR, adică generația nouă din politică. Reacția lui Dacian Cioloș a fost, însă, șocantă. Și taxată ca atare chiar și de către mulți dintre simpatizanții săi.

Cum să spui, ca fost premier tehnocrat, pozând în Arhanghelul Dreptății pentru gruparea #rezist și tinerii din corporații că „O clasă politică nouă este o amenințare pentru politicienii vechi, iar orice scandal implicând oamenii noi amorțește speranța că există o alternativă” știind că în jurul tău, bărbat de 50 de ani, se învârt oamenii generației tale care au fost în slujba unor torționari sau au făcut bani din fraudarea statului? Povestea fondatorului partidului, Adrian Alexandru Iordache, nu a putut fi aflată cu „google” de ziariștii care se învârt în jurul politicianului Cioloș? Sau despre dosarele fratelui notar, Mircea Iordache, „fondatorul” unei afaceri cu orbi care, fiind scutiți de taxe vamale, importau țigări din Cipru? Firma MasMed, în care acționar era Mircea Iordache, nume ca Ion Chiriță, cumnatul lui Alexandru Iordache, Stelian Popa, vameșul-șef de la Aeroportul Otopeni pe unde veneau țigările, Ion Iconaru, fostul șef de la Taxe și Impozite sector 1, Mihai Pânzariu, fostul șef al Vămilor, Bogdan Petrescu, omul scos în fața anchetatorilor ca fiind capul răutăților, toate aceste nume s-au aflat între coperțile unor mari dosare ale Poliției, Parchetului General, Parchetului Militar și SRI. Se putea afla destul de ușor, așa cum spuneam, din articolele semnate de mine în Libertatea, de Adina Anghelescu în Ziua și de încă un jurnalist în România liberă, în anii 1999, 2001 și 2002.

Am să reproduc textul publicat în data de 1 august 2001, care îl are ca protagonist pe avocatul de azi Adrian Iordache, scăpat de consecințele penale ale unui accident rutier, inițial ținut la secret, apoi mușamalizat. A trebuit să-l semnez cu pseudonim ca să-mi protejez sursele din poliție, extrem de speriate.

„Un accident petrecut la Mamaia, marți seara, a avut ca victimă un polițist de la Circulație, zburat de pe motocicletă de un jeep condus de un tânăr. Plt. Leon Stoica (34 ani) își încheia detașarea la Biroul Poliției Rutiere din Constanța. El e din București și marți seara patrula pe o motocicletă pe bulevardul din Mamaia. În dreptul Hotelului Lido, a fost izbit în plin de un jeep Mitsubishi Pajero, B-35-PAJ, condus de Adrian Iordache (23 ani), care a virat brusc stânga, fără să se asigure și calcând linia continuă. Polițistul s-a răsturnat cu motocicleta și a fost internat în secția Chirurgie a Spitalului Județean Constanța cu traumatisme la abdomen, cap, umăr și genunchi. Pentru scoaterea șoferului basma curată, tatăl său face mari presiuni. Adrian Iordache e din București, fiul avocatului Alexandru Iordache, și fratele lui Mircea Iordache, implicat în traficul de tigări desfășurat prin firma Mas Med, unde statul a fost prejudiciat cu peste 80 de miliarde lei. Așa cum l-a ajutat pe fiul cel mare să scape basma curată, așa încearcă acum avocatul să netezească situația fiului care l-a lovit pe polițist. Iordache senior a intervenit prompt la autoritățile constănțene, care, din nu știm ce motive, l-a prezentat drept parlamentar.

Adrian își face studiile în străinătate și stă mai mult prin Canada și Franța, unde, dacă ar fi lovit un polițist, tăticul n-ar fi putut interveni, chiar dacă e fost milițian.”

De fapt, tăticul fusese securist la Direcția a VI-a Cercetări penale, înainte de 1989, iar în 2001-2002 era consilier al generalului Toma Zaharia, cel care conducea efectiv Ministerul de Interne. Adrian Iordache, cel care ne oferă azi alternativa PLUS, a scăpat după ce polițistul accidentat a fost convins săși retragă plângerea, agentul nefiind niciodată despăgubit.

Știind toate acestea, în ce cheie să citim declarația lui Dacian Cioloș? „Singurii oameni care vor fi în spatele PLUS vom fi noi, membrii actuali și viitori ai partidului. Oamenii care sunt sătui de minciună și de furt și vor ca elitele lor să nu fie în politică pentru a scăpa de pușcărie și a se îmbogăți, ci pentru a construi o Românie normală, o Românie decentă”.

Închei cu informații despre afacerea cu țigări pentru că familiile Iordache-Chiriță au fost în mijlocul unui jaf de proporții, de tipul celor cu care DNAul de azi și-ar fi dat măsura unei anchete de răsunet. Rechizitoriul cu numărul 74/P/1998 mai există în arhiva Parchetului General, așa cum cred că există și rapoartele unor ofițeri SRI care au monitorizat rețeaua Iordache-Chiriță-Bogdan Petrescu.

Cum au scăpat? Fiecare și-a vândut firma unor cetățeni străini (un italian, un solvac și niște arabi), care au dispărut rapid din țară, neputând fi aduși niciodată în fața instanțelor. Așa se face că Dacian Cioloș se jură că s-a aruncat în brațele unor oameni cinstiți, fără să (vrea să) vadă șobolănimea care-i mișuna printre bombeurile „made in France”

Articolul Noi dezvăluiri despre fondatorii partidului PLUS: jefuirea statului și mușamalizarea unui scandal cu consecințe penale apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Exclusiv Petreceri deocheate în inima Clujului: orgii, BDSM, swingeri, toate într-un club

$
0
0

Chiar în centrul Clujului, ferit totuși de ochii trecătorilor, se găsește un loc ținut secret de o mică comunitate BDSM și Swingeri din Cluj care organizează diferite activităţi cu caracter erotic: petreceri dezbinate, orgii, workshopuri cu demonstraţii sexuale, sunt doar câteva dintre plăcerile participanţilor. Este o temniţă, după cum descrie acest loc chiar organizatorul pe pagina lor de Facebook: “temnița noastră, micul nostru iad, sau cum ne mai place nouă să o alintăm, beciul dracului.”

Sursa: facebook.com/oblivion

Oblivion se află pe strada Bolyai Janos, numărul 12, în fostul club Gasoline, actualul UPart. Această locație este pusă la dispoziția unei comunități restrânse din Cluj pentru anumite evenimente cam o data la o lună-două. De asemenea, tot aceștia organizează aşa-zise „workshopuri” pe diferite teme specifice comunităţii sau întâlniri în timpul zilei pentru a se cunoaște și a discuta vrute și nevrute. De fapt, acestea se transformă in adevărate orgii sexuale.

Regulile clubului

Organizatorii au creat și o pagină publică pe Facebook unde apar diferite evenimente. Primul eveniment organizat a fost în 12 ianuarie 2018, și anume o petrecere de deschidere. La evenimentul respectiv au fost prezentate și regulile clubului. Printre aceste reguli se numără: “ce se aude sau se vede aici rămâne aici; nu ai voie să intri cu nici un dispozitiv cu care se poate filma sau înregistra; fumatul este permis în zonele amenajate; e recomandat să îțî aduci „jucăriile” de acasă; nu atinge echipamentul personal al altei persoane fără acord; se recomandă practici sexuale protejate”. Acest regulament se poate găsi în descrierea evenimentelor de pe Facebook de la toate petrecerile organizate. Tot conform descrierii au și un cod, orice persoană se simte expusă la pericol trebuie să folosească cuvântul “roșu”.


Sursa: facebook.com/oblivion

Repartizarea orientărilor participanţilor

După mai multe petreceri, au implementat și un sistem de brățări colorate care să ajute la identificarea vizuală a preferințelor participanților. Astfel au fost două criterii: “rol” și “play”. În ambele categorii au existat câte trei culori, după cum urmează: la ”rol” culoarea negru înseamnă dominant, gri înseamnă switch și alb înseamnă submisiv. Pe de cealaltă parte în categoria ”play”, verde reprezintă interesat, portocaliu indecis și roșu neinteresat.

Evenimentele se ţin cu uşa închisă

Un prieten al organizatorului susține că aceste petreceri au totuși un nivel de siguranță ridicat, existând o persoană căruia îi poți comunica orice neplăcere și o persoană care monitorizează ce se întâmplă pe tot parcursul petrecerii pentru a se asigura că nu există neplăceri. Tot acesta a spus că spaţiul este unul privat şi evenimentele se ţin cu uşa închisă, existând liste de înscriere şi formulare pentru persoanele dornice să participe.

Sursa: facebook.com/oblivion

”Padre”, DJ-ul de la teologie

Cel care a fost chemat să pună muzică la prima petrecere organizată de Oblivion este chiar un cunoscut personaj al Clujului, Alexandru Ciorba, poreclit ”Padre”.

Alexandru Ciorba s-a născut în anii ’80. Astăzi, din clipa în care îl vezi, te surprinde prin modul său distinct de a fi, dar și prin aspectul fizic. Acesta a terminat Facultatea de Teologie Greco-Catolică. În prezent, pune muzică în Flying Circus, un cunoscut club clujean, dar a fost chemat ca şi DJ si în Oblivion.

Padre
sursa: http://studentpress.ro

„Pregătiţi-vă să păcătuiţi de parcă viaţa voastră ar depinde de asta”

Fiecare eveniment prezentat pe pagina de Facebook are un caracter unic, care oferă o descriere a petrecerii, dar și detalii despre intrare și tariful acesteia.

“Salutari, dragi kinksteri. Ţinem să vă anunţăm că ne-am pus capetele malefice la contribuţie să creăm o nouă petrecere întunecată și imorală în mult iubita noastră temniţă a durerii şi a plăcerii. De data asta cu mai puţine reguli şi fără dress code, dar cu acelaşi imperativ accept consensual. În noaptea de vineri, 13 iulie o sa lăsăm să iasă din noi criminalii nebuni şi ciudaţii pe care am tot încercat să-i impiedicăm să ajungă la suprafaţa societăţii, până acum. Aşa că ieşiţi, ieşiţi de oriunde aţi fi ascunşi şi nu vă fie frică, căci nimeni nu vă poate auzi strigătele oricum. Chiar dacă cu toţii iubim fraza “ Intră cine vrea, scapă cine poate” noi nu funcţionăm după ea, deci vom avea nevoie ca voi să completaţi un formular online, să putem ştii cine ne va lovi uşile (chiar dacă voi nu veţi ştii ce v-a lovit. Este doar o formalitate, deci nu trebuie sa aşteptaţi confirmarea, dar trebuie completat. Vă vom aştepta în toate colţurile întunecate pe lângă care vă va fi groază să treceţi, dar cei mai mulţi dintre noi vă aşteaptă la intrarea în Oblivion, unde vă vom fura doar 20 de lei. Somn uşor şi vise plăcute, dracii să vă sărute”, au scris organizatorii la petrecerea de Halloween din 13 iulie 2018.

De asemenea, la unul dintre evenimente aceștia au scris “vârsta e doar un număr și imaginația nu are limite”, iar la o altă petrecere descrierea suna în felul următor: “pregatiţi-vă să pacatuiti de parcă viaţa voastră ar depinde de asta. Desigur, toate păcatele trebuie să fie consensuale, aşa că fiţi nişte păcătoşi model şi întrebaţi înainte să puneţi mâinile”.

Tot în această locaţie sunt workshop-uri pe diferite teme erotice. Cel mai des, tema unui astfel de workshop este suspendarea. Despre aceste evenimente, organizatorul scrie pe pagina Oblivion Club că primesc şi persoane LGBTQ+ şi roagă toate persoanele interesate să păstreze discreţia în privinţa participanţilor. Fiecare workshop are un program şi un conţinut bine stabilit de dinainte. Spre exemplu, la unul dintre acestea, organizatorul a publicat ce va conţine evenimentul.


Sursa: facebook.com/oblivion

“Non-Impact Workshop înseamnă discuții, demonstrații și jocuri – de la simplele eșarfe și cuburi de gheață, până la electro-play, cbt sau trampling: wax – ice – water – sensory deprivation – cârlige/cleme – greutăți – pompe/ventuze – electro – tape/bondage – fireplay – medical play – natural furniture – mumificare – breathplay – goldenshower – trampling – cbt – genital torture – etc.”, se relatează pe pagina de Facebook Oblivion Club.

Lunar membrii comunităţii organizează un “meet and great”, unde orice doritor poate participa pentru a cunoaşte membrii comunităţii.

Fiecare petrecere organizată are un dress-code specific și prețul intrării poate ajunge până la 200 de lei.

Articolul Exclusiv Petreceri deocheate în inima Clujului: orgii, BDSM, swingeri, toate într-un club apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

O aeronavă Blue Air blocată in aer deasupra Clujului de aproape o oră

Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea unei firme de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene

$
0
0

În cadrul unui proces, o firmă din Alba Iulia a cerut Curții de Apel Cluj sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene într-o cauză în care aceasta a solicitat daune interese din partea Consiliului Judeţean Alba.

Este vorba despre firma Arion Trans SRL, care a pierdut procesul cu instituţia administrativă din Alba Iulia de la care a solicitat daune de peste 3 milioane de lei. Prin aceeaşi acţiune, firma privat a cerut instanţei din Cluj-Napoca revizuirea sentinţei definitive din martie 2018. Decizia Curţii de Apel Cluj-Napoca a fost pronunţată în 8 noiembrie 2018.

”Respinge cererea de sesizare a CJUE. Respinge cererea de revizuire declarată de SC Arion Trans SRL împotriva deciziei civile nr. 1403 din 08.03.2018 pronunţată în dosarul nr. 8583/117/2013 al Curţii de Apel Cluj, pe care o menţine în întregime. Decizia este definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 07.11.2018”, se precizează în dispozitivul deciziei de la Curtea de Apel.

Firma Arion Trans SRL a solicitat Consiliului Judeţean Alba suma de 1.370.166 lei reprezentând daune interese compensatorii la nivelul beneficiului nerealizat pentru perioada 2008 – 2013, actualizate cu indicele de inflaţie şi dobânda legală aferentă, respectiv 30.000 euro, echivalent în lei, la cursul de BNR din ziua plăţii, reprezentând daune morale.

În total era vorba despre mai mult de 3 milioane de lei.   Procesul a făcut parte din seria de 3 cauze în care a fost implicat Consiliul Judeţean Alba după o licitaţie controversată organizată în 2007 pentru alocarea traseelor judeţene de transport călători din perioada 2008 – 2013. Acţiunea firmei private a fost respinsă de Curtea de Apel Cluj-Napoca pe motiv că era prescrisă.   ”Respinge ca prescrisă acţiunea formulată de Arion Trans SRL în contradictoriu cu pârâţii Judeţul Alba şi Consiliul Judeţean Alba. Respinge excepţia nulităţii raportului de expertiză. Încuviinţează onorariul definitiv în cuantum de 10.000 de lei pentru expert CM şi respinge restul pretenţiilor expertului cu acest titlu. Obligă reclamanta Arion Trans SRL la plata către expert CM a diferenţei de onorariu de 8.500 de lei. Decizia este definitivă şi executorie”, se afirmă în minuta sentinţei publicată pe portalul Curţii de Apel, din 8 martie 2018.

Articolul Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea unei firme de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ce se întâmplă cu tânărul clujean care a fost prins în flagrant în timp ce ridica de la Poștă un colet cu droguri

$
0
0

În vara anului trecut, polițiștii BCCO Cluj-Napoca și procurorii DIICOT au depistat în flagrant delict un tânăr bănuit de trafic și consum de droguri de risc și mare risc. Acesta se află acum în arest preventiv în Penitenciarul Gherla. Tânărul a cerut în instanță să i se înlocuiască măsura arestării prevenitve cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă judecătorii clujeni i-au respins acestuia cererea, astfel că Alexandru Andrei Bida mai stă în penitenciar. 

Hotărârea a fost luată în 14 ianuarie 2019, iar tânărul a contestat decizia, însă fără succes. Curtea de Apel Cluj a respins ieri, 22 ianuarie, contestația formulată de Alexandru Andrei Bida.

Ce spune DIICOT

“La data de 6 august, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorilor DIICOT Cluj au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24  de ore a  inculpatului  Bida Andrei Alexandru, în vârstă de 22 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi introducere în țară de droguri de mare risc, fără drept. Există suspiciunea rezonabilă că  în perioada iunie-august 2018, inculpatul Bida Andrei Alexandru a determinat o persoană să îi expedieze în România din Germania droguri de mare risc– un număr de 504 comprimate care conțin ca substanță activă 3,4-Methylenedioxymetamfetamine MDMA (ecstasy), pe care inculpatul le-a procurat contra cost, în vederea distribuirii pe piața de consumatori. La data de  6 august, inculpatul Bida Andrei Alexandru a fost surprins în flagrant delict în timp ce ridica de la un oficiu poștal situat pe raza municipiului Cluj-Napoca, coletul expediat pe numele său din Germania, cunoscând că acesta conține droguri de mare risc, în cantitate de 504 comprimate ecstasy”, arată DIICOT.

Ulterior, polițiștii au efectuat o percheziție domiciliară pe raza municipiului Cluj-Napoca, unde locuia bărbatul în cauză împreună cu alte două persoane, și au descoperit și ridicat 300 de grame de cannabis, 0,2 grame de amfetamină, 2 cântare electronice și instrumente de consum.

Substanțele găsite au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, bărbatul, de 22 de ani, împreună cu alți doi bărbați, de 21 și 26 de ani, din Suceava,  ar fi procurat, pus în vânzare, comercializat și deținut pentru consum propriu droguri de risc, respectiv cannabis și droguri de mare risc – amfetamine și ecstasy.

Articolul Ce se întâmplă cu tânărul clujean care a fost prins în flagrant în timp ce ridica de la Poștă un colet cu droguri apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mirel Palada face lista marilor agenți ai Securității din presă, cultură și politică

$
0
0


Sociologul Mirel Palada, șeful institutului de sondare Sociopol a postat pe pagina personală de Facebook o listă ce cuprinde presupuși informatori ori acoperiți ai fostei Securități care sunt activi azi în spațiul public.

”Andrei Pleșu. Gabriel Liiceanu. Horia Roman Patapievici. Mihai Șora. Pavel Câmpeanu. Mircea Dinescu. Alin Teodorescu. Dan Oprescu. Rodica Culcer. Lucia Hossu Longin. Catrinel Pleșu. Sorin Ilieșiu. Mariana Celac. Anca Oroveanu. Andrei Oișteanu. Mircea Dumitru. Smaranda Enache. Andrei Corbea-Hoisie. Sorin Antohi. Mihnea Berindei. Călin Anastasiu. Andrei Cornea. Radu Filipescu. Vladimir Tismăneanu. Iustin Marchiș. Nicolae Corneanu. Teodor Baconsky. Cristian Preda. Lucian Boia. Alexandru Lăzescu. Monica Macovei.
31 de nume. Un întreg pluton de unitate militară. Toți propagandiști vopsiți în culori anti-comuniste. De fapt, toți oameni ai Securității: informatori sau agenți sau ofițeri acoperiți. Toți sub umbra celor care i-au inventat, crescut, încurajat și coordonat: Leonte Răutu. Gogu Rădulescu. Silviu Brucan. Virgil Măgureanu. Toți de la GDS și de la Fundația Soros, entități menite să spele pe creier o generație întreagă.
Trebuie să recunoaștem că au lucrat foarte profesionist băieții…” scrie cunoscutul sociolog.

Articolul Mirel Palada face lista marilor agenți ai Securității din presă, cultură și politică apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Ferma de pui din Florești a intrat oficial în faliment

$
0
0

La mijlocul acestei luni, compania Amareto Impex a intrat în faliment.

Patronii firmei au fost cercetați de DIICOT Cluj în 2016, dar dosarul nu a mai ajuns în instanță. În cadrul comunicatului DIICOT se prezenta că familia Cobârzan, patronii afacerii, au comis o evaziune fiscală cu un prejudiciu de 6 milioane de lei. Conform polițiștilor, începând cu anul 2012, persoanele în cauză nu ar fi înregistrat în contabilitate operațiunile efectuate și veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de plata obligațiilor fiscale aferente activității comerciale. În urma  perchezițiilor, au fost plasați sub control judiciar (măsură ulterior ridicată) următorii: proprietarul Oncos – Vasile Onacă (foto), proprietara Amareto – Viorica Cobârzan și proprietarii Puiul Regal Gilău – Camelia și Gabriel Balaș. Ca să recupereze prejudiciul calculat la nu mai puțin de șase milioane de lei, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe șase clădiri și un teren, dar și pe conturile celor patru persoane cercetate.

Potrivit soluției pe scurt a Tribunalului Comercial Cluj, ”admite cererea de trecere în faliment în procedura generală a debitoarei SC Amareto Impex SRL, în insolvenţă, membră a grupului de societăţi Amareto, formulată de creditoarea SC O.M.SRL, în contradictoriu şi cu DDG INSOLVENCY IPURL, şi cu ceilalţi creditori ai debitoarei SC A.I.SRL, şi, în consecinţă: Dispune intrarea în faliment a debitoarei SC A.I.SRL SRL şi desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu DDG INSOLVENCY IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din Legea nr. 85/2014. Stabileşte în favoarea lichidatorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 6.500 lei + TVA plus un onorariu de succes de 5% + TVA din sumele distribuite creditorilor, plafonat la suma de 4.000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 117 alin. 1 lit. a, respectiv plafonat la suma de 1.000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 117 alin. 1 lit. c din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă. Dispune dizolvarea societăţii debitoare SC A.I.SRL. Dispune întocmirea de către lichidatorul judiciar provizoriu DDG INSOLVENCY IPURL în termen de maxim 5 zile de la intrarea în faliment a debitoarei SC A.I.SRL a unei liste cuprinzând numele / denumirile şi adresele / sediile creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii. Stabileşte termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei în vederea întocmirii tabelului suplimentar al creanţelor la data de 27 februarie 2019, termenul de verificare, întocmire şi publicare a tabelului suplimentar al creanţelor, la data de 27 martie 2019, termenul de depunere la tribunal a contestaţiilor, care va fi de 7 zile de la publicarea în BPI a tabelului suplimentar, precum şi termenul de întocmire a tabelului definitiv consolidat, la data de 24 aprilie 2019. Dispune notificarea de către lichidatorul judiciar provizoriu a intrării în faliment în condiţiile art. 146 din Legea nr. 85/2014 debitoarei şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj pentru efectuarea menţiunii. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare. Dispune în sarcina lichidatorului judiciar provizoriu obligaţia de a depune rapoarte lunare privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale, cu justificarea cheltuielilor, la fiecare termen de continuare a procedurii. Stabileşte termen pentru examinarea stadiului procedurii pentru data de 24 aprilie 2019, sala 249, ora 11:00. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare, apel care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 16 ianuarie 2019”, arată soluția pe scurt a instanței.

Articolul Ferma de pui din Florești a intrat oficial în faliment apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ştefan Tudor Cârjă, șoferul implicat în accidentul mortal din Cluj NU era drogat

$
0
0

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj vine cu noi informații în cazul accidentului produs luni la intrare în Cluj-Napoca, în urma căruia o tânără de 20 de ani a murit. Deși în primul comunicat de presă, IPJ Cluj a menționat că ”în urma testărilor preliminare efectuate la unitatea medicală, tânărul ar fi consumat substanțe psihoactive”, aceeași instituție transmite astăzi că, de fapt, rezultatul de Analiză Toxicologică este negativ, ceea ce înseamnă că Ștefan Tudor Cârjă NU a consumat nici droguri, nici alcool. Vă prezentăm mai jos ambele comunicate de presă:


Comunicat de presă din data de 23.01.2019:

Urmare accidentului din 21 ianuarie 2019, produs pe DN1 E60, în afara localității Florești, a fost înregistrat un dosar penal, cercetările fiind efectuate in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Accidentul s-a soldat cu decesul unei persoane, rănirea gravă a conducătorului auto, existând indicii cu privire la existența substanțelor psihoactive în organismul acestuia din urmă.

În urma primirii Buletinului de Analiză Toxicologică de la Institutul de Medicină Legală, vă comunicăm faptul că rezultatul este negativ în ceea ce privește existența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în organismul șoferului implicat în accident, deși testele inițiale, preliminare, de la unitatea de primiri urgențe, au indicat prezența unei substanțe psihoactive.

Cercetările vor fi continuate de către polițiști sub supravegherea unității de parchet competente,  având în vedere și rezultatul analizelor toxicologice.

Comunicat de presă din data de 21.01.2019:

La data de 21 ianuarie a.c., în jurul orei 03:00, pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane și rănirea gravă a alteia.

Conform primelor informații, un tânăr, de 19 ani, din Florești, în timp ce conducea autovehiculul pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, dinspre Huedin spre Cluj-Napoca, ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu. Astfel, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale.

În urma impactului, conducătorul auto a fost rănit grav, iar o tânără, de 20 de ani, din Suceava, pasageră în autovehicul, a decedat.

În urma testărilor preliminare efectuate la unitatea medicală, se pare că tânărul ar fi consumat substanțe psihoactive.


Articolul Ştefan Tudor Cârjă, șoferul implicat în accidentul mortal din Cluj NU era drogat apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Panică în PSD CLUJ. Fost consilier județean, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

$
0
0

Tribunalul Cluj a decis ieri ca fostul consilier județean PSD Traian Florinel Cuc să fie trimis în judecată pentru evaziune fiscală în domeniul construcțiilor. Până acum cazul lui Cuc a fost judecat în cameră preliminară, iar instanța a decis că rechizitoriul a fost întocmit legal și dosarul poate fi judecat pe fond. Despre acest subiect Gazeta de Cluj a mai scris în anul 2018.

Procurorii au investigat afacerile firmelor Gentilia Construct şi Damas Construct Instal SRL, două societăţi abonate la contractele publice din judeţ. Alături de politician, soţia lui, Daniela Cristina, a fost trimis în judecată şi Tothăzan Dorul Lucian, om de afaceri acuzat de procurori, într-un alt dosar, de evaziune şi delapidare în valoare de 3,5 milioane de lei.

GIURGIU ANAMARIA SONAMITA, BARA ANDREIA GABRIELA (CUC) (fost membru în comisia de cenzori a Domeniului Public Câmpia Turzii ), CUC DANIELA CRISTINA, TOTHĂZAN D. DORU-LUCIAN, CUC T. TRAIAN-FLORINEL, RUSU V. MARIETA-CORINA (fostă PASC) şi firmele SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL şi SC GENTILIA CONSTRUCT, ambele în insolvenţă, sunt trimişi în judecată pentru evaziune fiscală.

Societăţile sunt controlate de familia Cuc şi au câştigat numeroase contracte pe bani publici, cu toate acestea au intrat în insolvenţă. SC Damas a câştigat contractul de construire al noului corp de clădire al Primăriei Viişoara şi a intrat în insolvenţă înainte de finalizarea lucrărilor. „Prin contractul de licitaţie, lucrarea trebuia finalizată în 01.03.2017, dar în 28 februarie s-au prezentat la noi reprezentanţii firmei Damas pentru a ne anunţa că nu mai pot finaliza lucrarea deoarece sunt în procedură de faliment. Vreau să vă spun că din septembrie şi până în decembrie nu au pus o cărămidă la noul corp de clădire. Totodată, din pricina lucrării prost făcute, a fost afectat şi corpul vechi de clădire, deoarece s-a infiltrat apa în pereţi, producându-se igrasie, din pricina proastei izolaţii a clădirii noi”, declara în ziar15minute.net primarul comunei, Ioan Roman, care totodată punea sub semnul întrebării procedura de faliment în care se află societatea.

Firma a câştigat contractul pentru construcţia Centrului Salvamont-Salvaspeo din Cheile Turzii pentru aproape 200.000 de lei, în situaţia în care a avut o ofertă de preţ mai mare decât societatea concurentă care, în mod bizar, nu a mai dorit să participe la licitaţie.

În urmă cu trei ani, GENTILIA CONSTRUCT S.R.L. în asociere cu WALHALLA INVEST PROD COM S.R.L. au câştigat contractul ”REABILITARE şi MODERNIZARE HOTEL POTAISSA TURDA” pentru suma de 3.700.566 lei.

În 2017, Gentilia Construct, firma fostului consilier judeţean PSD Traian Florinel Cuc, a intrat în insolvenţă acumulând datorii de aproximativ 12 milioane de lei. Reprezentanţii firmei au cerut intrarea în insolvenţă în situaţia în care compania era abonată la contractele pe bani publici.

Firma a reuşit să acumuleze, până acum, datorii faţă de aproximativ 240 de creditori, la finalul anului trecut cifra datoriilor fiind de aproape 12 milioane de lei, cu o pierdere de 1,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei.

De altfel, din 2014 până în 2016, firma a mers pe pierderi destul de masive, cea mai mare fiind de 3,5 milioane de lei înregistrată în 2014. Acest lucru se întâmplă în situaţia în care firma a câştigat în această perioadă de timp cel puţin un contract de 3,2 milioane de lei, fără TVA, de la Primăria Comunei Mihai Viteazu, un alt contract de aproximativ 7 milioane de lei de la USAMV, iar lista poate continua. Între anii 2008-2010, firma a câştigat aproximativ 30 de licitaţii cu lucrări pentru autorităţi locale şi judeţene, instituţii sau regii autonome.

Firma a câştigat licitaţii în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), Palatul Copiilor, unde director era colegul său de partid din Consiliul Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru construirea unui adăpost de animale, şi Centrul de Administrare a Creşelor.

NUP pentru Cuc

Însă, chiar dacă ANI l-a declarat incompatibil pe Florinel Cuc, iar colegii lui din PSD au făcut un memoriu prin care i-au cerut pesedistului să demisioneze din funcţiile publice, procurorii clujeni i-au dat lui Cuc neînceperea urmăririi penale în dosarul în care a fost cercetat.

”SC GENTILIA CONSTRUCT SRL din Câmpia Turzii, jud. Cluj a fost înfiinţată în anul 1998 şi părţile sale sociale în proporţie de 50% sunt deţinute din 08.10.2007 de către numita Cuc Daniela Cristina, care are şi calitatea de administrator (f.70-vol.II).

Numita Cuc Daniela Cristina este soţia numitului Cuc Traian Florinel (f.81-vol.II) care începând din anul 2004 are calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, fiind reales în anul 2008 în aceeaşi funcţie (f.16-19-vol.II).

Pe baza rezultatului licitaţiei deschise, la data de 22.12.2008, Consiliul Judeţean Cluj reprezentat de preşedintele Alin Tişe a încheiat acordul contractual nr. 72 cu SC GENTILIA CONSTRUCT SRL din Câmpia Turzii, jud. Cluj, reprezentată de administratorii Cuc Daniela Cristina şi Cuc Alexandru.

La data de 18.03.2009 Consiliul Judeţean Cluj, format din consilierii judeţeni aleşi printre care se afla şi Cuc Traian Florinel, a adoptat hotărârea 30 privind aprobarea bugetului general propriu pe anul 2009. În anexa 4 a hotărârii respective era prevăzută suma de 120.000 lei pentru finanţarea investiţiei „amenajare drum acces la Gospodăria de Apă din loc. Cămăraşu, com. Cămăraşu, jud. Cluj”.

Pe baza ordinului de începere a lucrărilor din 06.04.2009 (f.137-vol.I) emis de Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, SC GENTILIA CONSTRUCT SRL din Câmpia Turzii a demarat lucrările la obiectivul convenit în acordul contractual nr. 72/22.12.2008, iar la data de 06.07.2009 lucrările executate au fost recepţionate de o comisie formată din Creţu Alexandru, Moceanu Iancu Marcel, Rotaru Angela, Ciortea Teofil şi Fărcaş Vasile (f.104-106-vol.I).

După recepţionarea lucrării, Consiliul Judeţean Cluj prin ordinul de plată din 13.07.2009 a plătit preţul lucrării în valoare de 130.200 lei către SC GENTILIA CONSTRUCT SRL (f.103-vol.I).

Faţă de cele de mai sus considerăm că în cauză nu se impune începerea urmăririi penale faţă de numitul Cuc Traian Florinel pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese prev. de art. 2531 din CP deoarece nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, mai precis lipseşte latura obiectivă şi anume participarea susnumitului la luarea acelor decizii în urma cărora SC GENTILIA CONSTRUCT SRL a realizat un folos material. Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că numitul Cuc Traian Florinel nu a făcut parte din comisia care a ales oferta cea mai avantajoasă în cursul procedurii de achiziţie publică, nu a participat la semnarea acordului contractual nr. 72/2008 şi nu a făcut parte nici din comisia de recepţie. Folosul material a fost realizat de SC GENTILIA CONSTRUCT SRL pe baza acordului contractual nr. 72/22.12.2008, prin care beneficiarul se obliga să plătească preţul de 130.219,32 lei şi nu pe baza hotărârii Consiliului Judeţean nr. 30/2009 prin care s-a adoptat bugetul propriu al acestei autorităţi locale”, arată procurorii în rezoluţia NUP.

Puţin de la Fati

Gentilia Construct a primit şi de la Primăria Apahida un contract de 1,6 milioane de lei. contractul a fost semnat anul trecut, când primarul PSD al comunei, Grigore Fati a atribuit contractul “Construire infrastructură de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor”, adică ridicarea unor maluri de pământ, pentru suma menţionată mai sus. În 2011, SC Gentilia Construct a câştigat un contract cu Primăria comunei Mociu, pentru un proiect finanţat în mare parte din banii Consiliului Judeţean Cluj. Cu câteva zile înainte de această atribuire, ANI îl declarase incompatibil pe Cuc.

Puţin de la Dâncu

Anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a atribuit licitaţia ”Achiziţionarea de servicii de depozitare/arhivare documente elaborate în cadrul AM POR şi structurile suport” firmelor Certsign din Bucureşti şi SC DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, firmă patronată şi administrată de turdeanul Traian Florinel Cuc. Estimarea contractului a fost de 780.000 de lei, fără TVA, dar cele două firme au câştigat licitaţia cu o ofertă de 644.757 de lei, fără TVA.

”În baza art.345 alin.1 şi 2 C.pr.pen. respinge cererile şi excepţiile cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală invocate de inculpaţii B.A.G., G.A.S., C.T.F. şi C.D.C., prin apărători aleşi. În temeiul art.346 alin.2 C.pr.pen. constată legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, emis la data de 28.12.2017 în dosarul de urmărire penală nr.309/P/2013, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii B.A.G., G.A.S., C.T.F., C.D.C., T.D.L. şi R.M.C., trimişi în judecată prin rechizitoriul sus-menţionat pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni :B.A.G. – pentru comiterea infracţiunilor de : evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (2 acte materiale) (SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL Viişoara – SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL Amati), cu aplicarea art.5 N.C.penal (pct. A din rechizitoriu) şi complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal din 1969 (22 de acte materiale) şi art.5 din N.C.penal (cu referire la tranzacţiile comerciale pretins derulate de SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL Viişoara cu SC GENTILIA CONSTRUCT SRL Câmpia Turzii, pct. C4 din rechizitoriu), totul cu aplicarea art.33 lit.a C.penal din 1969 şi art.5 N.C.penal; G.A.S. pentru comiterea infracţiunilor de : complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (2 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL Amati – SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL – pct. A din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (7 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL Amati – SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL – pct. A din rechizitoriu), evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (3 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – SC HOTDECOR C&C SRL şi SC BOR&NEM IMPACT SRL – pct. B din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (3 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – SC HOTDECOR C&C SRL şi SC BOR&NEM IMPACT SRL – pct. B din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (16 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C1 din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (63 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL, pct. C1 din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (14 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C3 din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (16 acte materiale) şi art.5 din N.C.penal (SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C3 din rechizitoriu) şi spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (87 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL Câmpia Turzii – pct. C4 din rechizitoriu), totul cu aplicarea art.33 lit.a Codul penal din 1969 şi art.5 N.C.penal; C.T.F. – pentru comiterea infracţiunilor de : evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969, art.5 N.C.penal (2 acte materiale) (SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL Viişoara – SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL Amati, pct. A din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 şi art.5 N.C.penal (8 acte materiale) (SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL – SC TIANHAN CONSTRUCŢII Amati şi SC HOTDECOR C&C SRL, pct. A din rechizitoriu), evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (3 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – SC HOTDECOR C&C SRL şi SC BOR&NEM IMPACT SRL, pct. B din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (3 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – SC HOTDECOR C&C SRL şi SC BOR&NEM IMPACT SRL, pct. B din rechizitoriu), evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.9 alin.1 lit.c şi alin.3 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (118 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC GENTILIA CONSTRUCT SRL Câmpia Turzii – SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL Amati, SC AMA ROM SRL, SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL, SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL, SC BOR&NEM IMPACT SRL, SC RNG CONSTRUCT SRL, SC BORG CORP SRL şi SC BOBIQ SRL Cluj-Napoca – pct. C din rechizitoriu) şi spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (254 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC GENTILIA CONSTRUCT SRL pe relaţia cu cei opt pretinşi furnizori – pct. C din rechizitoriu), totul cu aplicarea art.33 lit.a Codul penal din 1969 şi art.5 N.C.penal; C.D.C. pentru comiterea infracţiunii de : evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.9 alin.1 lit.c şi alin.2 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (49 de acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – SC TIANHAN CONSTRUCŢII SRL, SC AMA ROM SRL, SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL şi SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL – pct. C1, C2, C3 şi C4 din rechizitoriu); T.D.L. pentru comiterea infracţiunilor de : spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002 (un act material) (SC HOTDECOR C&C SRL – SC DAMAS CONSTRUCT INSTAL SRL Viişoara – pct. A din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005 (un act material), cu aplicarea art.5 N.C.penal (SC HOTDECOR C&C SRL – SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – pct. B din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002 (un act material), cu aplicarea art.5 N.C.penal (SC HOTDECOR C & C SRL – SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – pct. B din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (2 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BOR&NEM IMPACT SRL – SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – pct. B din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (2 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BOR&NEM IMPACT SRL – SC DYNAMIC LOGISTICS CENTER SRL – pct. B din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (6 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC AMA ROM SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C2 din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (4 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC AMA ROM SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL -pct. C2 din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c şi alin.2 din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (25 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BOR&NEM IMPACT SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C5 din rechizitoriu), spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (38 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BOR&NEM IMPACT SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C5 din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (17 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC RNG CONSTRUCT SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C6 din rechizitoriu),spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (37 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC RNG CONSTRUCT SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C6 din rechizitoriu), complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (6 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BORG CORP SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C7 din rechizitoriu) şi spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (5 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BORG CORP SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C7 din rechizitoriu), totul cu aplicarea art.33 lit.a Codul penal din 1969 şi art.5 N.C.penal; R.M.T. pentru comiterea infracţiunilor de : complicitate la evaziune fiscală, prev. şi ped. de art.26 Codul penal din 1969 rap. la art.9 alin.1 lit.c din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (4 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BOBIQ SRL- SC GENTILIA CONSTRUCT SRL – pct. C8 din rechizitoriu) şi spălare de bani, prev. şi ped. de art.29 alin.1 lit.a şi c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art.41 alin.2 Codul penal din 1969 (4 acte materiale) şi art.5 N.C.penal (SC BOBIQ SRL – SC GENTILIA CONSTRUCT SRL, pct. C8 din rechizitoriu), totul cu aplicarea art.33 lit.a Codul penal din 1969 şi art.5 N.C.penal.Cu drept la contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 23 ianuarie 2019”, arată soluția pe scurt a instanței.

Articolul Panică în PSD CLUJ. Fost consilier județean, trimis în judecată pentru evaziune fiscală apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

S-a luptat pe viaţă şi moarte, cu trei câini

$
0
0

Un bărbat în vârstă de 51 de ani din comuna turdeană Mihai Viteazu a trăit, în urmă cu circa o săptămână, aventura vieţii sale: a fost atacat de trei câini în momentul când a intrat, poftit de către gazdă, în curtea gospodăriei acesteia. Vizitatorul a suferit multiple răni, însă ce e mai trist e faptul că omul s-a luptat din răsputeri cu patrupedele dezlănţuite, fiind salvat în ultima clipă de un vecin care a intervenit cu mâinile goale şi l-a scos din colţii celui mai fioros dintre ei, descurajându-i astfel pe ceilalţi. Pentru că proprietarul câinilor a promis că despăgubeşte victima pentru cheltuielile făcute, aceasta declară că deocamdată nu va depune plângere la poliţie…

Bărbatul, domiciliat în comuna turdeană Mihai Viteazu, îmi promite că îmi va povesti, detaliat, aventura trăită, doar cu condiţia păstrării ascunse a identităţii sale, argumentând că nu are nevoie de publicitate, dată fiind natura meseriei. După ce convenim asupra acestui lucru, omul mă lasă prima dată cu gura căscată, arătându-mi cinci fotografii surprinse pe diferite locuri de pe corp, acolo unde au pătruns colţii celor trei câini care l-au atacat, vinerea trecută, în gospodăria unui sătean din comună. Mărturiseşte acesta, mai departe: „Doamna m-a invitat în curte când a văzut ezitarea mea, liniştindu-mă că dulăii ei nu muşcă… Aşa că am intrat, cu încredere. Brusc, unul din cei trei, legat până atunci a reuşit să se dezlege şi a sărit pe mine! Iar ceilalţi, deşi păreau paşnici, i-au urmat imediat exemplul! Atunci, mi-am văzut moartea cu ochii deoarece toţi trei au început să mă muşte, aprig, de toate părţile corpului. Am reuşit să-mi feresc bergata de muşcătura celui mai rău dintre câini, sacrificându-mi în schimb mâna şi pieptul, dar am scăpat, cu bine, într-o primă instanţă. Dar, când să-mi dea câinii lovitura de graţie, îngerul meu păzitor – pot să zic asta fără ezitare! – a fost un vecin care a văzut scena şi, sacrificându-se, a sărit pe cel rău şi s-a luptat cu mâinile goale cu animalul, îndepărtându-l. Dar, totul, după ce eu mă luptasem singur cu ei, timp de vreo patru minute!” Imediat după aplanarea situaţiei, bărbatul s-a deplasat la secţia U.P.U. a Spitalului Municipal Turda, unde i-a fost acordat primul ajutor. Apoi a fost transferat la cea de boli infecţioase, unde a trecut la un tratament drastic de injecţii antirabice, care se va întinde pe durata unei luni. Omul este poftit, curând, în cabinetul de consultaţii şi se întoarce cu un certificat în care legiştii i-au recomandat între 28 şi 30 de zile de îngrijiri medicale, semn că atacul canin suferit de el n-a fost unul oarecare! Adaugă acesta, pregătindu-se să părăsească sediul I.M.L.Cluj: „Am vorbit cu proprietarii câinelui şi aceştia s-au dovedit foarte cooperanţi şi dornici să mă despăgubească pentru cheltuielile făcute zilele astea, cu medicamentele şi trambalările! Cât despre suferinţa îndurată prefer să o trec în contul meu. Eu îi cred pe cuvânt, deocamdată – şi le acord această prezumţie”!

Articolul S-a luptat pe viaţă şi moarte, cu trei câini apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Informații de ultimă oră despre Ștefan Tudor: Medicii NU i-au amputat piciorul

$
0
0

Ștefan Tudor Cârjă, tânărul implicat în cumplitul accidentul rutier produs luni între Gilău și Cluj se află într-o stare de comă indusă de 72 de ore. Operația care a durat 12 ore s-a încheiat cu succes, după ce medicii din Cluj-Napoca au reușit să-i reconstruiască membrul inferior, fiind salvat prin revascularizare, ceea ce înseamnă că medicii NU i-au amputat tânărului niciun picior, așa cum s-a vehiculat în presă.

Ștefan a fost dus de un echipaj SMURD la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, luni, în jurul orei 04:00 cu politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic, fractura scapulă stângă și traumatism complex de gambă și picior drept, cu ischemie acută post-traumatică.

La ora 05:30, o echipă chirurgicală formată din medici cu diverse specializări (chirurgie vasculară, ortopedie, chirurgie plastică) a intrat cu pacientul în sala de operații, încercând revascularizarea membrului inferior prin bypass arterial. Operația s-a încheiat cu succes!

Citește și: Ştefan Tudor Cârjă, șoferul implicat în accidentul mortal din Cluj NU era drogat

Articolul Informații de ultimă oră despre Ștefan Tudor: Medicii NU i-au amputat piciorul apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12388 articles
Browse latest View live