Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12434 articles
Browse latest View live

Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general NATO

$
0
0

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice. Stoltenberg este un apropiat la Rusiei

Mircea Geoană o va înlocui pe Rose Gottemoeller, din Statele Unite, al cărei mandat începuse în octombrie 2016.

„Sunt bucuros să anunţ numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general NATO. Este un promotor puternic al relaţiilor transatlantice şi va aduce experienţa îndelungată de politician şi diplomat. Va fi primul român care deţine această poziţie înaltă”, a declarat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO.

Citeste si

Mircea Geoană a fost exclus din PSD

Articolul Mircea Geoană a fost numit adjunct al secretarului general NATO apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Firma USR-istului Dan Barna a avut contracte de sute de mii de euro de la PSD

$
0
0

Proaspătul desemnat candidat pentru alegerile prezidențiale, USR-istul Dan Barna a luat sute de mii de euro de la PSD. Până în vara anului 2016, președintele USR a deținut  jumătate din acțiunile unei companii de consultanță. Este vorba despre SC Grupul de Consultanță și Dezvoltare DCG SRL, care a derulat, în perioada guvernelor PSD, contracte cu statul în valoare de aproximativ 400.000 de euro, notează jurnalul.ro. Societatea a fost administrată chiar de soţia sa, Olguţa Dana Totolici.

După retragerea lui Dan Barna, compania a fost controlată de partenerul său de afaceri, Dumitru Dragoș Jaliu, acesta cooptând între timp noi asociați. Printre aceștia se numără și Ana Cristina Pojoga, fiica lui Dan Ioan Pojoga, un om de afaceri din cadrul grupului Interactive Systems & Business Consulting, entitate care activează în zona furnizării sistemelor de informații și securitate pentru Armata Română.

SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, companie înfiinţată în februarie 2007, se ocupa cu activități de consultanță juridică, contabilă și în domeniul fiscal.

În ianuarie 2010, compania a primit, din partea Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, un contract în valoare de 40.895 euro, pentru activități de formare profesională. Trei ani mai târziu, Ministerul Administrației și Internelor, condus, la acea dată, de fostul lider USL Radu Stroe, încheia cu compania lui Barna un contract de 220.576 euro pentru elaborarea și tipărirea unui ghid despre gestionarea fondurilor europene. În octombrie 2014, Ministerul Justiției, condus la acea dată de actualul senator PSD Robert Cazanciuc, a încheiat cu aceeași companie un contract în valoare de 78.361 euro, iar, în februarie același an, Consiliul Județean Ialomița, condus de PSD-istul Vasile Ciprian Ciupercă, a atribuit societății lui Dan Barna  un contact de 22.632 euro. Firma a mai primit contracte, prin cumpărare directă, cu Prefectura Constanța, cu Asociația Transilvania Nord, cu Asociația Grup de Afacere Locală Făgăraș şi cu Spitalul Municipal de Urgență Timișoara. În total, valoarea acestor contracte încheiate de firma lui Dan Barna cu statul se ridică la 1.734.225 lei cu TVA, adică 392.530 euro, scrie bugetul.ro.

Articolul Firma USR-istului Dan Barna a avut contracte de sute de mii de euro de la PSD apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un colonel SPP implicat în dosarul Țigareta II ”bâzâie” contractul de 15 milioane de euro pentru contractul de dezinsecție din Cluj Napoca

$
0
0

Una dintre firmele cu care compania DD Chim, care încearcă să preia contractul de dezinsecție/deratizare pentru Cluj Napoca, este societatea AllChim, controlată de fostul colonel SPP Mihai Sucată. El a fost implicat în Dosarul Țigareta II și a fost demis din SPP. Sucată este unul dintre oamenii lui Viorel Hrebenciuc. Împreună cu firma lui Sucată, compania DD Chim a participat la mai multe licitații.

Contractul de dezinsecție/deratizare licitat de Primăria Cluj Napoca este unul dintre cele mai atractive din România. Valoarea lui este de peste 15 milioane de euro. Din cauza unor nereguli la caietul de sarcini, licitația se află în stand-by. Contractul respectiv este vizat și de societatea DD Chim din Deva. Această societate a participat la alte licitații în asociere cu firmele AllChim și Apolimantiki AE, înregistrată în Grecia. 

Despre firma DD Chim, Gazeta de Cluj a prezentat mai multe detalii, societatea fiind firma de casă a Primăriei Deva.

Allchim Co SA este controlată de generalul de brigadă cu două stele Mihai Florin Şucată, fost SPP-ist şi fost şef al Corpului de Control al Serviciului de Protecţie şi Pază, până când a fost dat afară din instituţie, pentru implicarea sa în scandalul “Ţigareta II”. Compania Allchim a mai participat, împreună cu grecii de la Apolimantiki AE, la un contract încheiat cu Metrorex SA, având, ca obiect, serviciile de deratizare.

În 1997, Sucată a fost dat afară din SPP pentru implicare în „Tigareta II“. În 2000, a fost readus în Serviciul de Protecție și Pază de către Ion Iliescu. În 2002, Sucata a devenit general cu o stea. În 2005, a fost făcut general cu două stele și scos la pensie de către Băsescu. În 2006, afacerile lui au devenit obiect de studiu pentru procurori. Și tot în 2006, generalul Sucata a fost angajat la Cameră Deputaților de către Viorel Hrebenciuc, deputat PSD și președinte al Comisiei de Afaceri Europene a Parlamentului României.  

Firma lui Sucată are încheiate contracte cu DIICOT, mai multe administrații locale din sudul țării, cu CFR SA, etc. În perioada 2007- 2018, firma a încheiat 107 contracte cu statul, din care numai 11 au fost primite în urma unor licitaţii. 

Interesant este faptul că Traian Preoteasa, fost director la CFR SA este unul dintre sponsorii lui Sucată și a firmei AllChim. Potrivit declarației de avere a lui Preoteasa, care acum ocupă funcția de consilier în cadrul CFR SA, el a acordat împrumuturi de peste 100.000 de euro, în nume personal, firmei AllChim și lui Sucată.

Afaceri de fostul colonel SPP

Prin anii ’90, soţia lui Şucată, Mihaela Liana, alături de finul lor, Cristinel Ducu, au fost implicaţi în afaceri cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, soldate cu o privatizare păguboasă şi un faliment cu datorii la stat de 450 de miliarde de lei vechi. 

Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) SĂ Motru a făcut parte din actuală Societate Națională a Lignitului Oltenia (SNLO) până în 1996, când activitatea firmei a fost externalizată pentru eficientizare. Trei ani mai târziu, în 1999, TPSUT SĂ a fost privatizata prin cumpărarea tuturor acțiunilor de către Lamdim Trading SRL din București. 

Principalul acționar al sereleului era atunci Cristinel Ducu, fînul de cununie al generalului SPP Florian Sucata. În 2001, Ducu, împreună cu soția lui Sucata, Mihaela-Liană, și cu fiică acestuia, Florina-Oana, au înființat două firme cu denumiri asemănătoare: ITUC (Întreprinderea de Transporturi și Utilaje pentru Construcții) SĂ și ITUC Industry SĂ, care figurau la aceeași adresă cu TPSUT. Societățile nou-înființate au preluat toată activitatea fostei firme de stat. Pentru că nu au mai existat comenzi de la Societatea Națională a Lignitului Oltenia, fostă firmă de stat s-a îndreptat încet și sigur spre faliment. 

 Chiar înainte că firmă privatizata să fie declarată oficial falimentară, Ducu a vândut societatea să, Lamdim Trading, proprietară 100a a societății TPSUT SĂ, unor arabi. Astfel, mastodontul fălit a fost preluat de Nasser Fiadhel și de Gholam Reză Aslani. Aceștia au schimbat numele firmei, din Lamdim Trading în Lamdim Internațional SRL. Lichidatorul fostei firme privatizate a înaintat o acțiune în instanță pentru a anula vânzările de active și bunuri acestei societăți către ITUC și ITUC Industry deținute de familia generalului SPP și de fînul acestuia, motivând că tranzacțiile au fost ilegale, frauduloase și la prețuri derizorii. 

Fostul șef al Administrației Fiscale Motru, Victor Bobaru, nu s-a sesizat în legătură cu aceste tranzacții pe vremea când era în funcție, deși știa despre ele, din simplul motiv că are o relație foarte bună cu Cristinel Ducu. 

Soţia generalului SPP este asociată şi în Donicris Company SRL, firmă care a primit 1,3 milioane de euro de la Consiliul Judeţean Constanţa în 2013, pentru reabilitarea cinematografului „Republica”, din centrul oraşului. Anterior, în 2010, aceeaşi firmă mai încasa 200.000 de euro pentru mărirea suprafeţei terenului de joc din Sala Sporturilor din Constanţa. În paralel, reamintim, generalul Şucată efectua, prin Allchim Co SA şi serviciile de dezinsecţie şi deratizare în urbea tomitană. Servicii care au nemulţumit, an de an, atât locuitorii oraşului, cât şi turiştii din Mamaia, exasperaţi de invazia ţânţarilor. 

Probleme cu inspectorii Curții de Conturi

Firma DD Chim are problemele cu inspectorii Curții de Conturi care au publicat un raport potrivit căruia, în urma contractelor pe care DD Chim le-a încheiat cu Primăria Deva pentru serviciul de dezinsecție, s-a descoperit un prejudiciu de 2,5 milioane lei. Pentru două contracte de deratizare, care s-au derulat pe parcursul a câte patru luni fiecare, fosta administrație locală din Deva s-a angajat, în anul 2016 și 2017, să plătească mult peste suma care ar fi fost plătită în patru ani, pentru același serviciu.

Patronul DD Chim, Veres Csaba face parte din cercul de cunoscuți ai deputatului PSD de Hunedoara, Ilie Toma, și al generalului SPP Florin Sucată, cu care s-a asociat.

Mai mult, Cosmin Nicula, care este vicepreședintele Curții de Conturi a României, este fost deputat PSD din Hunedoara , iar un alt hunedorean de nădejde, Attila Dezsi, este consilier la Curtea Conturi a României, ambii având un pedigree politic substanțial în zonă.

Revenind la deputatul PSD Ilie Toma, trebuie menționat că el a fost directori tehnic la DD Chim SRL, după ce anterior fusese directorul Casei Județene de Pensii Hunedoara (2012 – 2016). Valerica, soția deputatului Toma, este șefa serviciului de relații publice din cadrul Primăriei Deva.

Cine face parte din comisia de licitații pentru dezinsecția în Cluj Napoca

Comisia de licitații este formată din 

Gheorghe Șurubaru (city-managerul municipiului – președintele comisiei) 

Marius Coroș (șef serviciu Ecologie Urbană), 

Ioan Bogdan (șef serviciu Financiar), 

Lucia Lupea (șef serviciu Achiziții), 

Vasile Moldovan (Șef serviciu Control protecția mediului) 

Marius Miron (inspector la serviciul Ecologie urbană)

Firma de consultanță a aparținut unui fost ministru

Firma care a realizat caietul de sarcini, EPMC Consulting SRL, este patonată de Cristina și Horea Corpodea. Societatea a fost denumită anterior KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer Silvian Ionescu.

Compania “mamă”, KVB Economic SA a fost administrată de Stan Răzvan Zamfir, un fost consilier PD la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă. În 2007, după ce au rămas fără funcţii publice, Sulfina Barbu şi Silvian Ionescu au intrat în acţionariatul firmei, alături de o serie de şefi de la Mediu. În 2009, când Barbu a devenit deputat PD-L şi Ionescu şef al Gărzii de Mediu, KVB Economic a încheiat un contract cu OMV-Petrom. Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a dezvăluit că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în coadă de peşte pentru că cei doi oficiali PD-L au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat.

Citeste si

Primăria Cluj Napoca și-a bătut joc de o licitație de peste 70 milioane de lei. Caietul de sarcini pentru dezinsecția și deratizarea din Cluj Napoca trebuie refăcut

Articolul Un colonel SPP implicat în dosarul Țigareta II ”bâzâie” contractul de 15 milioane de euro pentru contractul de dezinsecție din Cluj Napoca apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Procurorii au cerut arestarea unui faimos medic clujean

$
0
0

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Cluj îl anchetează pe un renumit ortoped din cadrul Spitalului de Recuperare Cluj. Potrivit informatiilor aflate în exclusivitate de către Ziar de Cluj, medicul RĂCĂŞAN FLORIN MIHAI a fost retinut în urma cu câteva zile fiind prins în flagrant când lua 700 de euro de la un pacient, relatează Mihaela Trif, reporter la Ziar de Cluj.

În prezent, medicul ortoped se află în arest la domiciliu și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. 

„În baza art.218 şi 220. C.pr.pen. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, şi în consecinţă : Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, prev. de art.202 alin.4 lit.d C.pr.pen. faţă de inculpatul : – R. F. M., – pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 15.07.2019 şi până la data de 13.08.2019 inclusiv. În temeiul art.221 alin.1 C.pr.pen. constată că inculpatul locuieşte în şi impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul situat la adresa de mai sus, fără permisiunea organului judiciar. În baza art.221 alin.2 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii : a) să se prezinte în faţa organului judiciar ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu D. N., D. R. şi D. R.-C. În temeiul art.2 alin.4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Face aplicarea art.221 alin.8 C.pr.pen. Potrivit art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu procurorul şi inculpatul”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj și rămasa definitivă astazi, la Curtea de Apel Cluj. 

Managerul: „Mita s-a luat in Spitalul de Recuperare Cluj”

Contactata pentru  pozitia Spitalului de Recuperare Cluj cu privire la medicul corupt, managerul Sanda Patrichi (FOTO) susține ca evenimentele s-au întâmplat în interiorul spitalului și că ea nu știa dinainte de ”obiceiurile bănoase” ale medicului Răcășan Florin Mihai.

„Nu am știut nimic despre toate acestea. Flagrantul prin care l-au prins a avut loc în spital. Așa am aflat și eu de mita respectivă. Doresc să precizez că poziția Spitalului de Recuperare Cluj este una de TOLERANȚĂ ZERO față de astfel de medici și astfel de practici”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, managerul Sanda Patrichi.

Art. 289

Luarea de mită

(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Șpăgar cu vechime și salariu mărit 

Potrivit surselor, Florin Răcășan obișnuia să încaseze sume frumușele de la pacienți, în special cei vârstinci și nevoiași. Uneori opta pentru a interveni de mai multe ori pe un pacient, deși putea să opereze din prima toate problemele. 

Pe internet apar tot felul de comentarii provenite de la foști pacienți ai medicului. Unii vorbesc despre sumele de bani cerute de Răcășan drept șpagă, alții vorbesc despre faptul că medicul avea probleme în a-și exercita funcția: tremurat de mâini, stări de nervozitate, etc. 

Din recenzii:
Taxa pentru artroscopie (operatie genunchi) la acest medic – minim 150EURO (altfel e suparat). Multa lume zice ca are Parkinson. Am observat ca intr-adevar ii tremura tare mainile. Degeaba are faima si recunostinta in spate – nu cred ca mai poate opera bine. Ar fi cazul sa faca teorie

Posibila ipoteza prin care se explica flagrantul organizat de procurorii clujeni consta in sesizarea unui pacien blonav indigdat de faptul că nici după majorarile salariale din sistemul medical, medicul Răcășan nu și-ar fi potolit lăcomia. 

Pentru cei 700 EURO, dacă va fi găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită, medicul Răcășan Florin Mihai riscă închisoare între 3 și 10 ani. 

SURSA: ziardecluj.ro

Articolul Procurorii au cerut arestarea unui faimos medic clujean apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Razie la blocurile făcute de țeparul Traian Onuc

$
0
0

Zece mașini de poliție, însoțite și de procurori, au deschins joi dimineața la șantierul de pe strada Miko Imre, unde țeparul Traian Onuc (fost Floarea Ianson) a construit mai multe blocuri, fără autorizație, pe care le vinde nestingherit populației.

Unele apartamente au fost vîndute de mai multe ori, la prețuri incredibil de mici, ceea ce a atras mulți clienți.

Peste 500 de persoane au fost înşelate de acest escroc care a luat avansuri de 3 milioane de euro pentru apartamente în blocuri care nu respectă legea.

Este vorba despre imobilele de pe strada Miko Imre, unde, în 2009, Primăria a autorizat construcţia a două blocuri, de opt etaje: unul de locuinţe, celălalt de birouri.

De vânzarea lor s-a ocupat constructorul Traian Floarea Ianson, care nu avea nici 25 de ani în acel moment. A început să încheie antecontracte de vânzare cumpărare încă din faza de proiect. Cele mai multe în faţa şi sub semnătură notarilor. A încasat avansuri de sute de mii de euro. A încheiat, pe aceeaşi locuinţă, mai multe antecontracte de vânzare – cumpărare.

Cele două blocuri (într-unul nici nu se poate locui) nu au fost terminate nici azi.

Pe strada Fabricii din Cluj, Traian Floarea Ianson a repetat schema. Acolo trebuia să facă o clădire de birouri şi spaţii comerciale și lucrează ilegal la apartamente.

În 2017, procurorii l-au trimis în judecată pe Traian Floarea Ianson într-un dosar de înşelăciune agravată, fiind identificate peste 130 de persoane care au fost păgubite între anii 2009-2016. Prejudiciul a fost estimat la peste 2,2 milioane de euro.

Individul a stat şi în arest 30 de zile, dar a fost eliberat sub control judiciar. Nu mai are voie să construiască sau să efectueze tranzacţii, care să implice blocurile cu probleme. Dar Traian Floarea Ianson pare de neoprit.

El și-a schimbat numele în Traian Onuc, pentru că deja era cunoscut pe piață pentru modul de lucru, şi face acum ”afaceri” pe numele tatălui său. Apartamentele le vinde prin site-urile de anunţuri, dar revoltător este că apartamentele pe care le prezintă sunt exact lângă imobilele fantomă, într-un al treilea bloc care este ridicat acum fără autorizaţie de construire.

Traian Onuc negociază, dar actele sunt semnate de tatăl lui, Codrisor Floarea Ianson, care are o firmă de construcţii.

Poliţiştii şi procurorii au în lucru un al doilea dosar penal care îl vizează pe Traian Onuc. De data aceasta, anchetatorii vorbesc de 180 de persoane vătămate, prin acelaşi mod de operare. Au cerut, în această vară, şi arestarea preventivă a lui Onuc, dar judecătorul le-a respins solicitarea şi l-a lăsat sub control judiciar.

În ciuda acestor dodare, în 2017 – 2018, țeparul Traian Onuc (fost Floarea Ianson) lucra liniștit și vindea pe site -urile de anunțuri zeci de apartamente la prețuri incredibil de mici.

Traian Onuc avea postate anunțuri pe multe site -uri, folosind numărul 0757.591.930, iar prețurile erau foarte bune. Spre exemplu, un apartament de 52 mp costa 29.000 de euro, la jumătate de preț față de restul locuințelor de pe piață. Țeparul pretindea un avans cuprins între 10 și 15%, iar în momentul în care oamenii se prindeau că au cumpărat o locuință într-un bloc fără autorizații era prea târziu. Frecvent, anunțurile erau șterse și postate cu alte detalii. Regula este că nu scrie exact unde este amplasat apartamentul. 

Știri de Cluj a sesizat OLX în privința acestor ”anunțuri țeapă” și au fost banate, dar de pe lajumate.ro nu s-au luat măsuri similare, în ciuda email- urilor trimise. 

Cei care sună pentru a se informa după ce văd anunțurile erau chemați la un birou de pe Calea Turzii pentru a li se prezenta ofertele. Țeparii profitau de persoanele prost informate și de pensionarii care vor să le cumpere nepoților un apartament. Eugenia P. a dat avans pentru două garsoniere acum 3 săptămâni, pe care voia să le cedeze nepoților. ”Am aflat între timp că este o țeapă. Onuc mi-a răspuns la telefon câteva zile, iar apoi nu mi-a mai răspuns. Părinții mei au dat avans 3500 de euro și în aprilie trebuiau să dea o altă parte din bani. Am făcut plângere la Poliție, dar este șocant că acest om este lăsat să înșele oameni și nimeni nu face nimic”, ne-a relatat fiica femeii înșelate, care s-a interesat de caz din Spania, unde locuiește.

Traian Onuc ridică două blocuri fără niciun fel de acte, în cartierul Zorilor, pe strada Miko Imre, nr. 14, și pe steada Fabricii din Mărăști. 

În luna februarie 2018, Onuc a fost găsit pe șantierul de pe strada Miko Imre, nr. 14, care coordona o echipă de cinci muncitori. La controlul făcut de Primăria Cluj-Napoca și de jandarmi au fost identificate 3 persoane interesate să achiziționeze apartamente, în acest scop având inclusiv bani asupra lor.

SURSA: stiridecluj.ro

Articolul Razie la blocurile făcute de țeparul Traian Onuc apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Un vulcan din România considerat stins „clocoteşte“ până la pragul de erupţie

$
0
0

O echipă internaţională de cercetători a descoperit depozite de magmă în Masivul Ciomatu – Puturosu, din Carpaţii Orientali, o structură a Munţilor Harghitei formată recent – un vulcan stins, care a erupt ultima oară acum 30.000 de ani, dar care nu pare cu totul mort.

Un studiu apărut recent în Earth and Planetary Science Letters arată că între 8 şi 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub Vulcanul Ciomatu – Puturosu, ceea ce nu sugerează neapărat o erupţie iminentă, dar indică un risc ce trebuie evaluat, şi anume unul care, în funcţie de rezultate, poate duce la o schimbare de statut sau, cel puţin, la o apreciere mai bună a gradului de activitate a unor vulcani ce n-au mai erupt de mii de ani.   „Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real, spune coautorul studiului. „Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, a spus el, potrivit adevarul.ro

Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne, şi echipa sa din Elveţia, Ungaria şi România s-au bazat pe analize geofizice şi geochimice, precum şi pe simulări numerice ale evoluţiei termale a vulcanului Ciomatu în estimarea cantităţii de magmă depozitate sub vulcan. Rezultatele acestora sugerează că Ciomatu ar adăposti un volum maxim de magmă ce depăşeşte spaţiul ocupat de 20.000 de Mari Piramide din Giza.   Janine Krippner, vulcanolog la Programul Global Volcanism al Smithsonian, care nu a participat la studiu, a subliniat că oamenii de ştiinţă nu spun că vulcanul e pe cale să erupă, ci doar că „Avem o mulţime de date care indică că s-ar putea produce aşa ceva.”   Noul studiu continuă cercetări anterioare care oferă indicii despre prezenţa unui rezervor ascuns de magnă situat sub Ciomatu.

În februarie 2018, un articol apărut în Journal of Volcanology and Geothermal Research a folosit termenul de „vulcani cu depozite de magmă potenţial activă” pentru a demonstra „potenţialul de retrezire” al unor sisteme inactive de multă vreme.   De asemenea, un studiu din 2010 publicat în Radiocarbon a subliniat necesitatea unor studii mai detaliate cu privire la acest vulcan aparent stins pentru a evalua dacă acesta poate redeveni cândva activ.   Echipa lui Laumonier a descoperit că rocile din crusta superioară a vulcanului sunt lichide în proporţie de 15 la sută, în medie. În unele zone însă, partea lichidă ajunge şi la 45 la sută – un punct critic al producerii erupţiilor, cred cercetătorii, spune Michale Ackerson de la Muzeul Naţional al Istoriei Naturale al Smithsonian. Sub acest prag, explică expertul, sistemele vulcanice sunt „blocate de cristale” şi nu au capacitatea să erupă.  

Expertul spune că imaginea standard a camerei magmatice este a unei gigantice şi ameninţătoare mase de magmă încinse din crustă „ce stă să erupă şi să ne ucidă pe toţi”.  

În realitate, scrie Wei-Haas de la National Geographic, rezervoarele de magmă „îşi petrec cea mai mare parte a existenţei lor fierbând în interiorul crustei…formând un fel de supă poroasă ce conţine cristale în diferite proporţii”. Mecanica precisă a acestui fenomen, inclusiv felul în care variază de la un vulcan la altul, astfel încât să putem ajunge la o clasificare mai exactă a vulcanilor în activi şi inactivi, rămâne necunoscută.   Echipa de cercetători avertizează asupra acestei clasificări instabile, mai ales că, recent, şi alţi vulcani consideraţi inactivi, precum Bolshaya Udina din peninsula Kamceatka, dau semne de trezire şi nu se ştie ce anume le provoacă activitatea: „Unii vulcani se trezesc, devenind potenţial ameninţători, mai ales că avem puţine date despre modul în care aceştia se păstrează inactivi ca apoi să revină la viaţă”.  

„Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul de activi, respectiv inactivi”, au concluzionat oamenii de ştiinţă. În 2015, o echipă de cercetători din Budapesta susţinea că masivul vulcanic Ciomatu are potenţialul de a se reactiva, afirmaţii contrazise la vremea respectivă de Institutul Geologic din România,  care susţine că nu prezintă semne de reactivare.

Articolul Un vulcan din România considerat stins „clocoteşte“ până la pragul de erupţie apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bugetul României ruinat din cauza proceselor pierdute la CEDO

$
0
0

În ultimii ani România se află pe primele locuri între țările condamnate la CEDO. Hotărârile instanței europene aduc și plata unor semnificative sume de bani. Statul Român a plătit în urma zecilor de hotărâri pronunțate la CEDO, în dosare privitoare la încălcarea drepturilor omului zeci de milioane de euro.

Amezile plătite din bani publici

Aceste amenzi se plătesc de statul român din bani publici. Deși legea prevede că statul român „se poate îndrepta prin regresie“ împotriva magistraților care „au acționat cu rea-credință sau gravă neglijență“ și au emis sentințe pentru care România a fost ulterior condamnată la CEDO, Ministerul Finanțelor nu a cerut niciodată declanșarea acestei proceduri.

România pe un loc dezonorant

În anul 2018, statele cu cel mai mare număr de condamnări la CEDO au fost Rusia – cu 248 hotărâri, Turcia – cu 146 hotărâri, Ucraina – cu 91 hotărâri, urmate de România – cu 82 de hotărâri. Astfel, în anul precedent, România a fost pe locul patru între țările cu cel mai mare număr de hotărâri privitoare la încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului.

Din ce cauze pierde România la CEDO

Cele mai multe cauze pierdute de România la CEDO se referă la încălcarea dreptului la proprietate – asupra unor imobile preluate abuziv de fostul regim comunist, mai exact acestea vizau restituirea unor imobile confiscate de regimul comunist între 1945 și 1989. Cu timpul, au început să apară și plângeri legate de înfăptuirea actului de justiție: dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane și degradante, acestea se referă în mare parte condițiile de detenție din penitenciarele românești, dreptul la un proces echitabil ori durata procedurilor judiciare.Alte reclamații contra României acuză încălcarea dreptului la viață privată, neaplicarea unor hotărâri judecătorești, diverse tipuri de discriminare.Un loc aparte printre aceste încălcări ale drepturilor omului ocupă cele anchetate în dosarele Revoluției, fapte deosebit de grave care au devenit imprescriptibile după includerea în categoria crimelor contra umanității. Motiv pentru care dosarele respective au fost redeschise.

Restituirea averilor confiscate de regimul comunist

România a fost condamnată la CEDO în cea mai mare parte pentru încălcarea dreptului la proprietate, în ceea ce privește restituirea averilor confiscate de regimul comunist între 1945 și 1989.Într-un discurs din anul 1994, Iliescu, pe atunci președintele țăriia cerut autorităților să nu aplice sentințele prin care instanțele declarau nule actele de naționalizare emise de regimul comunist.În baza acelor declarații, răposatul Vasile Manea Drăgulin, pe atunci procuror general al României, a cerut Curții Supreme de Justiție anularea unor asemenea sentințe, pe motiv că instanțele inferioare nu ar avea competența de a revizui vechile decrete de naționalizare.

În anul 2011, tot într-un discursIliescu și-a expus din nou părerea: „Este un moft chestia asta cu «sfânta proprietate privat㻓. O poziție asemănătoare a avut fostul președinte și în privința chiriașilor din casele naționalitate. La cîteva luni distanță, după ce premierul de atunci a depus la Bruxelles lista de angajamente pe care România promitea că le va îndeplini pentru grăbirea procesului de aderare, Iliescu a transmis la Guvern o propunere de prelungire a termenului de evacuare a chiriașilor din casele naționalizate.

Dreptul la proprietate

Încă din anul 1994 au început să apară la CEDO plângeri privind protecția dreptului la proprietate, însă primele hotărâri s-au pronunțat abia peste câțiva ani. Una dintre primele hotărâri a fost cea din luna octombrie 1999, în dosarul „Brumărescu vs România“. În ianuarie 2001, CEDO a decis că statul român trebuie să-i retrocedeze lui Dan Brumărescu vila din Cotroceni confiscată de regimul comunist, vilă pe care Brumărescu o câştigase în instanţele interne, şi să-i restituie imobilul în natură ori să-i plătească 136.000 dolari. Plângerile la CEDO referitoare la restituirea unor imobile au început să devină tot mai rare după ce Parlamentul României a promulgat Legea nr. 165/2013, privitoare la măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist din România.

În 2015, CEDO a obligat România să achite 3,89 milioane euro daune materiale în cauzele „Toșcuță și alții împotriva României“ și „Trofim împotriva României“, ambele pronunțate în urma unor plângeri depuse anterior promulgării acelei legi. Pentru a reglementa acest tip de probleme în 2005 s-a înființat ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților), care, oficial, trebuia să coordoneze și să controleze aplicarea legislației din domeniul restituirii proprietății funciare de către instituțiile administrației de stat și comisiile de fond funciar.

Dosarele Revoluției

Dosarele despre evenimentele din decembrie 1989 au fost târâte prin justiție vreme de aproape trei decenii. Inițial, a existat o mulțime de dosare care, în decembrie 2004, au fost reunite într-un megadosar numit generic „Dosarul Revoluției“. În anul 2015, acesta a fost blocat complet. Era pe vremea fostului procuror general Tiberiu Nițu, când anchetatorii Secției Parchetelor Militare din Parchetul General au decis „clasarea Revoluției“. Ulterior, dosarul Revoluției a fost redeschis, iar acum se află pe rolul instanței supreme. Până la pronunțarea unui verdict final, victimele Revoluției sau urmașii acestora au reclamat statul român la CEDO. Iar până acum, instanța europeană a pronunțat deja decizii prin care a acordat reclamanților „satisfacții echitabile“ care totalizează peste 3.200.000 euro,sumă carea fost achitatădin bugetul național.

Condițiile din penitenciare

Multe hotărâri pronunțate la CEDO contra României au avut la bază reclamații privitoare la condițiile din penitenciare. La începutul anului 2017, Marius Vulpe, pe atunci director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), declara că „nu există penitenciar din România care să nu aibă măcar o cauză pierdută la CEDO. Din ce ştiu eu, penitenciarele Galaţi şi Jilava au cele mai multe procese pierdute“.Ulterior, în aprilie 2017, CEDO a pronunțat o „Decizie-pilot privind condițiile din penitenciarele din România“, în care menționa că statul român are la dispoziție șase luni să prezinte un plan de măsuri pentru a rezolva suprapopularea și celelalte probleme din penitenciare.În chestiunea suprapopulării, România a găsit o variantă reglementată prin Legea 169/2017, care a introdus ideea recursului compensatoriu. În baza acesteia, pușcăriașii cazați în condiții improprii au dreptul la reducerea pedepselor.Efectul Legii 169 a fost punerea în libertate a circa trei mii de deținuți, dintre care unii vinovați de delicte grave. Majoritatea celor eliberați s-au întors în pușcărie după ce au comis noi infracțiuni, similare celor pentru care fuseseră condamnați anterior.

Articolul Bugetul României ruinat din cauza proceselor pierdute la CEDO apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ioan Bolovan a câștigat procesul în care a fost acuzat de plagiat de către un politolog

$
0
0

Ioan Bolovan, Prorectorul celei mai mari Universități din România a câștigat procesul în care a fost acuzat de plagiat de către un politolog. Prorectorul UBB l-a acționat în instanță pe Hans Heidrich, proprietarul site-ului www.neuerweg.ro care publicase în trecut două materiale acuzatorii  „Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB” şi „Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan”.

Totul a pornit de la două articole publicate în noiembrie 2017 și martie 2018 de politologul Hans Heidrich pe propriul site unde acesta susținea că Ioan Bolovan l-ar fi plagiat pe rectorul UBB Ioan Aurel Pop, dar și că s-ar fi plagiat pe sine însuși în cel puțin o lucrare. Prorectorul UBB l-a acționat în judecată pe Hans Heidrich, proprietarul site-ului neuerweg.ro, precum și Asociația Graur – Grupul pentru reformă și alternativă universitară, cea care deține portalul plagiate.ro, și care a preluat acuzațiile.

Instanța l-a obligat pe autor la plata sumei de 2.500 de lei ca daune morale și de 2.660 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată; și asociația Graur, care a preluat acuzația de plagiat, a fost la rândul său obligată să plătească daune morale comparabile și cheltuieli de judecată de 2.740 de lei. De menționat este că procesul a fost destul de scurt, cu doar cinci înfățișări, dintre care prima în luna martie. „Am mai câștigat în anii din urmă două procese în care am fost calomniat”, a comentat Ioan Bolovan pe o rețea de socializare în urmă cu puține momente. „Nu merită să-i lași pe toți care se ascund sub lozinca dreptului la exprimare liberă să îți terfelească munca de o viață”.

Decizia de ieri nu e definitivă și poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. Contactat telefonic, Prorectorul Ioan Bolovan a afirmat: „ Sentința este una reală și corectă prin intermediul căreia s-a făcut dreptate și s-a restabilit adevărul. Eu am muncit din greu ca să ajung unde sunt, am publicat mai multe cărți. Acuzațiile de plagiat și autoplagiat nu se susțin sunt doar tentative cu caracter politic, atacuri plănuite de mai mulți oameni politici care au dorit să ne denigreze atât mie cât și domnului Ioan-Aurel Pop imaginea.”

Cum arată soluția pe scurt

Admite in parte cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantul Bolovan Ioan, în contradictoriu cu, pârâtul Hans Heidrich, pârâta Asociaţia G.P.R.A.U. Obligă paratul Hans Heidrich, să înlăture de pe site-ul www.neuerweg.ro articolul din data de 24.11.2017 intitulat: „Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB”, precum şi acea parte din articolul din data de 05.03.2018 intitulat: Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan, în care îl acuză pe reclamantul Ioan Bolovan de preluarea în două opere publicate de către acesta în anul 2015 şi în anul 2017, fără semnale corespunzătoare, mai multe fragmente de text din volumul „Istoria Transilvaniei˝.

Obligă parata Asociaţia G.P.R.A.U. să facă menţiune cu privire la contestarea veridicităţii celor susţinute, pe site-ul www.plagiate.ro, în ceea ce priveşte lucrările „Ispititoarea Transilvanie˝, „Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania˝ şi „Istoria Transilvaniei˝.

Obligă pârâtul Hans Heidrich, să publice pe site-ul www.neuerweg.ro hotărârea pronunțată în prezenta cauză, cu excepția datelor cu caracter personal cuprinse în aceasta, precum şi dezminţirea articolelor „Plagiat şi autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB şi Rectorul UBB Cluj, Ioan-Aurel Pop, l-a plagiat pe prorectorul Ioan Bolovan”. Pârâtul este obligat la plata către reclamant a sumei de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale. Obligă pârata Asociaţia G.P.R.A.U, la plata către reclamant a sumei de 2.500 de lei, cu titlu de daune morale. Respinge cererea formulata de reclamant in contradictoriu cu paratii asociatia N.W si D.I ca fiind indreptata impotriva unor persoane lipsite de calitate procesuala pasiva.

Respinge cererea formulata de reclamant in contradictoriu cu paratii asociatia Neuer Weg si Dorin Isoc ca fiind indreptata impotriva unor persoane lipsite de calitate procesuala pasiva. Obligă pârâtul Hans Heidrich, la plata către reclamant a sumei de 2.660 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată și Asociaţia G.P.R.A.U a sumei de 2.740 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

De unde au început toate

Politologul Hans Heidrich a depus o sesizare Catre Decanul Facultatii de istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca,  Comisia de Etica a Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca și Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Prin această sesizare el a adus la cunoștință faptul că doua lucrari stiintifice, avandu-l ca autor si coautor pe dl. Ioan Bolovan, contin numeroase fragmente de text preluate din alte lucrari fara ca acestea sa fie semnalate ca  atare. Fragmentele de text care se gasesc în urmatoarelor lucrari Ispititoarea Transilvanie” (Editura Scoala Ardeleana, 2017) și Primul Razboi Mondial si realitatile demografice din Transilvania” (Editura Scoala Ardeleana, 2015), preluate din lucrari proprii sau de la alti autori, neindicate ca atare, constituie autoplagiat, respectiv plagiat. Prin urmare, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, aceștia au solicitat verificarea și totodată comunicarea rezultatelor verificarii cat si a documentelor aferente acesteia (de ex. procese verbale, decizii, dispozitii…).

În urma sesizării efectuate de către Hans Heidrich, Prorectorul Ioan Bolovan a decis să si apere onoarea  în instanță pentru a-și apăra imaginea dar mai presus de toate cariera. Sentința care nu este încă defintivă a înclinat, însă, balanța spre adevăr.

Articolul Ioan Bolovan a câștigat procesul în care a fost acuzat de plagiat de către un politolog apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Au început jocurile de culise pentru alegerile prezidentiale. Cum își face fiecare partid cărțile

$
0
0

Alegeri prezidențiale vor avea loc pe 10 noiembrie. Partidele au început să-și facă strategii. USR-PLUS a decis deja cine va candida în vreme ce restul partidelor știu doar că vor candidat propriu. Va mai avea Iohannis încă un mandat? Care este rolul lui Rareș Bogdan la aceste alegeri? Pe cine va alege PSD-ul? Gazeta de Cluj vă prezintă o sinteză a luptei pentru locul președintelui.

PSD a votat pentru candidat propriu la prezidențiale, partidul lui Tăriceanu amenință cu ieșirea de la guvernare

PSD de a susține la prezidențiale un candidat propriu, eliminându-l astfel pe Călin Popescu Tăriceanu din cursa pentru Cotroceni.

Prima reacție a acestora a fost să spună că ALDE nu va susține niciodată un candidat al PSD și că vor merge cu Tăriceanu la prezidențiale, însă și-au exprimat totodată și intenția de a părăsi guvernarea drept răzbunare, având în vedere că la moțiunea de cenzură din iunie, Guvernul Dăncilă a supraviețuit datorită voturilor celor de la ALDE.

O ieșire de la guvernare este luată în calcul pentru această toamnă, lucru care ar arunca în criză PSD și Guvernul Dăncilă.

”Va trebui în mod serios să discutăm despre viitorul acestei alianţe”

De altfel, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat luni că electoratul PSD-ALDE îl „validează” pe Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat al acestei coaliţii la alegerile prezidenţiale și amenință cu ieșirea de la guvernare în situația în care PSD nu îl va accepta pe Tăriceanu drept candidat unic.

O posibilă alianță Pro România-PSD-ALDE a fost spulberată

Adrian Țuțuianu a anunțat că Pro România va desemna un candidat propriu la prezidențiale, în contextul în care PSD și ALDE au anunțat deja că vor avea proprii candidați. El a adăugat că susținerea Gabrielei Firea ar putea să ducă formațiunea politică în turul II.

„Ideea unei alianţe Pro România-PSD-ALDE a fost lansată de Victor Ponta, care a spus că, pentru sănătatea vieţii politice din România, o asemenea alianţă ar putea să ducă un candidat în turul doi. Uitaţi-vă cât de gravă e situaţia social-democraţiei româneşti. Nu îşi pune problema să câştige prezidenţialele, ci să ducă un candidat în turul doi. Aici au dus Liviu Dragnea, Bădălău, Rovana Plumb, Codrin Ştefănescu și alții Partidul Social Democrat. Ce s-a întâmplat, însă ne arată că o asemenea alianţă nu este posibilă. PSD a decis că merge cu un candidat propriu şi după aceea vorbeşte cu Pro România sau cu ALDE. Cei de la ALDE au spus că soluţia este Călin Popescu Tăriceanu. (…) Ca urmare, ceea trebuie să facă Pro România este să stea pe propriile picioare, să desemnăm un candidat propriu într-un termen cât mai scurt”, a declarat Adrian Țuțuianu, la Târgoviște, în cadrul unei conferințe de presă.

Vicepreședintele Pro România a adăugat că susținerea Gabrielei Firea la prezidențiale ar putea să ducă formațiunea în turul II.

„Noi ne propusesem luna septembrie, dar evoluţiile sunt foarte rapide şi probabil va trebui să decidem ceva mai devreme şi să ne propunem să facem un scor care să ne revalideze în ochii electoratului român. Cine va fi candidatul nostru, prima opțiunea discutată în partid a fost legată de Sorin Cîmpeanu, a fost avansată și opțiunea Corina Crețu, iar eu în nume personal ieri am spus că susținerea doamnei Firea, ca un candidat susținut de Pro România, candidat independent, ar putea fi o soluție care să ne ducă în turul II la alegerile prezidențiale”, a afirmat Țuțuianu.

Declarațiile lui Adrian Țuțuianu vin în contextul în care Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că PSD va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale. Varujan Vosganian a afirmat, de asemenea, că la prezidențiale ALDE va merge cu Călin Popescu Tăriceanu.

Calcule interne PSD

Viorica Dăncilă dezvăluie calculele interne din PSD: avem precedentul Klaus Iohannis

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, vineri seară, după o vizită în judele Brăila, Galaţi şi Tulcea, că a văzut la reprezentanţii partidului de acolo dorinţa de implicare. „Acest lucru ne încurajează să mergem şi în celelalte judeţe şi să avem la final un rezultat foarte bun la alegerile prezidenţiale, să câştigăm alegerile prezidenţiale. Ştiu că mulţi vor spune: bine, bine, dar aţi avut 22 la sută. Avem precedentul, şi domnul preşedinte Iohannis a plecat de la 20 la sută”, a spus Dăncilă.

„Am făcut o evaluare a alegerilor europarlamentare, a lucrurilor bune, dar şi a lucrurilor mai puţin bune, am ascultat părerea membrilor CEx-ului, am vorbit despre probleme atât din punct de vedere guvernamental, despre proiecte, despre program de guvernare, despre modul în care trebuiesc implementate proiectele, despre obstacolele existente în administraţia publică locală. Din punct de vedere politic, toţi am fost dezamăgiţi de rezultatele de la alegerile europarlamentare, am vrut să vedem care sunt lucrurile care au nemulţumit populaţia, pentru a nu mai repeta greşelile făcute, şi în acelaşi timp am vorbit despre organizarea noastră, despre organizarea la nivel de judeţ, la nivel regional pentru a câştiga următoarele algerile”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri seară, la Tulcea.

Dăncilă a spus că şi-a propus ca în perioada următoare să ajungă în toate judeţele ţării, adăugând că, dacă până acum a fost o abordare de la centru către teritoriu, vrea ca de acum acest lucru să se schimbe, de la teritoriu spre centru.

Dăncilă a afirmat că a văzut în judeţele Brăila Galaţi şi Tulcea dorinţa de implicare.

„Acest lucru ne încurajează să mergem şi în celelalte judeţe şi să avem la final un rezultat foarte bun la alegerile prezidenţiale, să câştigăm alegerile prezidenţiale. Ştiu că mulţi vor spune: bine, bine, dar aţi avut 22 la sută. Avem precedentul, şi domnul preşedinte Iohannis a plecat de la 20 la sută la alegerile europ… alegerile prezidenţiale. Şi noi, prin implicare, unitate, un alt mod de abordare, apropierea de cetăţeni, o prioritizare a obiectivelor de investiţii pe fiecare judeţ în parte, cred că pot avea ca rezultat câştigarea alegeilor prezidenţiale”, a susţinut Dăncilă.

Dăncilă a menţionat că toate acestea trebuie dublate de alegerea unui candidat pentru prezidenţiale care să aibă susţinere în teritoriu, care să fie susţinut de PSD şi care,”prin sondajul pe care îl vom face, să aibă cât de cât un procent care să maximizeze şansele noastre de a câştiga alegerile prezidenţiale”.

Eugen Teodorovici trage un semnal de alarmă pentru PSD

Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, susține că în PSD s-a terminat perioada de ”pălăvrăgeală, harjoneală și teribilism”. El a explicat că întreg partidul trebuie să se mobilizeze în vederea alegerilor prezidențiale, locale și parlamentare.

Pentru că nici liderii, nici membrii, nici susținătorii acestui partid nu au fost deloc mulțumiți de rezultatul obținut la ultimele alegeri.

Pentru că toți, și chiar sper că toți, am înțeles că nu trebuie să căutăm motive și justificări în exterior și că, uneori, trebuie să acceptăm un adevăr incomod, unei minciuni convenabile.

Pentru că simt că este nevoie să refacem, reconstruim și redobândim acea unitate în diversitatea propriului partid. Dar o diversitate înțeleasă ca respect față de colegi și implicare reală, chiar ca o critică dreaptă și constructivă, nu ca o exteriorizare exagerată a propriilor inacțiuni și frustrări.

Nu în ultimul rând, pentru că urmează alegeri extrem de importante, atât pentru președinția României, la finalul acestui an, cât și alegeri locale și parlamentare, anul viitor. Deci ne așteaptă ore, zile și luni de muncă în echipă, în care avem nevoie de mai multă coerență, seriozitate, de atitudine și acțiune responsabilă, în care nu prea mai e loc de pălăvrăgeală, harjoneală și teribilism.”, a spus Eugen Teodorovici.

Liviu Pleșoianu se simte lucrat de serviciile secrete

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, este într-un război deschis cu actuala conducere a PSD și în special cu Viorica Dăncilă, dar și cu oamenii din servicii. El susține că în ultima perioadă s-a primit ”ordin pe unitate să mă atace în orice fel”. În trecut, Pleșoianu a spus că Viorica Dăncilă are printre consilieri oameni din serviciile secrete.

”Mergem ÎMPREUNĂ la prezidențiale?

Voi candida la alegerile prezidențiale din acest an! Eu nu sunt o nevertebrată, sunt un OM LIBER! Nu mă interesează înțelegerile lor pe sub masă, candidații lor teleghidați. Văd că unora le e atât de frică încât și-au activat nevertebratele dându-le ordinul de zi pe unitate să mă atace, în orice fel. …Mult succes! Mă lupt cu voi până la capăt, securiștilor! Nu sunt un om perfect, sunt plin de defecte. Dar voi deschide un drum nou pentru România: drumul OAMENILOR LIBERI!

…Cine merge pe acest drum?”, scrie Liviu Pleșoianu.

PMP va avea candidat la alegeri

Partidul Mişcarea Populară va avea candidat la alegerile prezidenţiale, oferind românilor „o alternativă credibilă”, ”un om politic dedicat muncii”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

„Partidul Mişcarea Populară va avea candidat la alegerile prezidenţiale. Vrem să le oferim românilor o alternativă credibilă, un candidat care să aibă exact ceea ce românii aşteaptă acum – şi anume un om politic pregătit, dedicat muncii, pentru că instituţia prezidenţială nu este doar o instituţie de reprezentare, ci este o instituţie care influenţează politicile statului român şi pentru că este important ca viitorul preşedinte al României să înţeleagă exact provocările pe care le are ţara noastră de parcurs în următoarea perioadă, să înţeleagă cât de importantă este dimensiunea europeană a ceea ce România poate oferi Europei şi, bineînţeles, că pentru noi rămâne o prioritate ceea ce ceilalţi nu discută – şi anume ca românii, indiferent unde sunt ei astăzi, să-şi recapete demnitatea. Şi acest lucru îl putem face prin aducerea Basarabiei acasă. Şi nu în ultimul rând, cred că este foarte important să începem să ne gândim la marile proiecte de infrastructură care au fost abandonate de toată lumea în ultimii ani”, a spus Eugen Tomac, joi, în deschiderea Comitetului Executiv Naţional al PMP.

Preşedintele PMP şi-a exprimat convingerea că partidul său poate oferi „o surpriză plăcută şi poate veni în faţa românilor cu un candidat care să facă diferenţa faţă de celelalte formaţiuni care propun doar oameni care vor funcţii, nu vor să se pună în slujba românilor”.

USR-PLUS a decis candidatul

USR și-a ales candidatul pentru alegerile prezidențiale și acela este nimeni altul decât președintele partidului, Dan Barna.

Dan Barna a declarat, după ce a fost ales prezidențiabilul USR în Congres, că partidul a mai făcut un pas în obiectivul Alianței USR-PLUS de a guverna în anul 2020. El a precizat că acesta e rezultatul eforturilor formațiunii din ultimii doi ani.

„Am mai făcut un pas în obiectivul Alianței USR-PLUS de a guverna în 2020. În cadrul mecanismelor statutare ale USR au avut azi alegerile pentru nominalizarea candidatului USR la alegerile prezidențiale. Am fost patru colegi în cursă. În urma rezultatele, USR m-a mandatat pe mine, am fost votat de către delegații de Congres să reprezint acest partid și vom vedea care va fi rezultatul și în urma discuțiilor în Alianță pentru poziția de candidat la Președinția României. E un rezultat care cumva confirmă eforturile de doi ani de când conduc acest partid de a ne dezvolta, de a crește, ceea ce România are atât de multă nevoie, un partid nou, un partid proaspăt care să aducă societatea activă și modernă în spectrul politic pentru a putea să mergem mai departe spre Europa”, a afirmat Dan Barna,la Congresul USR.

Dreapta Liberală vrea să se apropie de Pro România si PMP

Liderul partidului Dreapta Liberală, Viorel Cataramă, vrea o alianță cu Pro România și PMP, pentru a susține un candidat unic la prezidențiale. Cataramă a transmis scrisori celor doi președinți de partid și așteaptă un răspuns.

”Conducerea Dreptei Liberale a hotărât să propună partidelor Pro România și PMP ca împreună cu DL să formeze o alianță PRO Capitalism, care să susțină un candidat comun la Președinția României.

În acest sens, am trimis scrisori către cei doi președinți, dnii Victor Ponta și Eugen Tomac.

Avem ferma convingere că această alianță are o șansă uriașă să trimită socialismul în istorie.

Viorel Cataramă

Un nou mandat pentru Iohannis?

Iohannis a spus că vrea să rămână președinte al României și va candida pentru al doilea mandat.

”Domnul deputat Ovidiu Gant in laudatio pentru care i-am mulțumit a menționat că sunt persoane importante în țară și în Europa care m-ar vedea într-o poziție de conducere într-o instituție europeană și vreau să spun aici, acum, public. eu sunt Președintele României și vreau să rămân Președintele României și nu al Consiliului European pentru că mai sunt, dragii mei, multe de făcut și sunt dispus să rămân implicat.”, a spus Iohannis.

Președinte DL”, scrie Viorel Cataramă.

Ce rol va avea Rareş Bogdan la alegerile prezidenţiale?

„Voi susține total. Îl voi susține pe Klaus Iohannis pentru obținerea celui de-al doilea mandat. Nici nu se pune problema, Klaus Iohannis va fi președintele României. Eu am fost realizator de emisiuni și l-am susținut pe față pe președintele Klaus Iohannis și voi fi alături de domnia sa zi de zi în campanie. Trei luni de zile, atâta timp cât va dura precampania și campania îl voi susține, mă voi bate în platourile de televiziune”, a spus Rareș Bogdan.

Clujeanca care candidează la prezidentiale

Fostul consilier de stat Ramona Ioana Bruynseels şi-a lansat candidatura la Preşedinţie, din partea Partidului Puterii Umaniste, fiind prima persoană care intră oficial în cursa pentru prezidenţiale. Bruynseels, care este prima femeie candidat la Preşedinţie, a vorbit în discursul său despre greutăţile din copilărie, când mama sa a crescut-o singură, dar şi despre faptul că „şi-a schimbat destinul”. „Refuz să accept că eu reprezint doar o excepţie în România şi vreau să facem din România o ţară în care oamenii îşi împlinesc visurile, o ţară a poveştilor de succes”, a spus ea.

Articolul Au început jocurile de culise pentru alegerile prezidentiale. Cum își face fiecare partid cărțile apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cine este Tommy Cash, DJ-ul care a pus manele la Electric Castle: ”Miroseam un drogat de la 1 km”

$
0
0

A 3-a noapte de distracție la festivalul Electric Castle din Cluj a fost una cel puțin surprinzătoare pentru publicul venit să vadă LIVE trupe celebre precum Limp Bizkit sau Florence & The Machine.

Astfel, vineri seara, un DJ a pus o melodie interpretată de Adrian Minune, după care organizatorii evenimentului i-au mulțumit pe Facebook pentru această ”ultimă prestație la Electric Castle”.

DJ-ul are numele de scenă Tommy Cash, are 27 de ani și este de origine estoniană.

Născut în 1991, Tomas Tammemets este un muzician de rap și artist conceptual. El are origini estoniene, rusești, ucrainene și kazahe, însă se consideră în primul rând cetățean estonian, apoi est european în suflet și scandinav în C.V.

A crescut într-un apartament mic, cu o singură cameră, din capitala Estoniei, Tallinn, într-un cartier cu populație predominantă rusească.

Într-un interviu din 2013, Tommy Cash spunea că, deși acel cartier în care a crescut a fost un ”ghetto”, i-a plăcut să trăiască acolo.

În alt interviu din 2017 el spunea că zona în care a copilărit a fost ”partea Detroit” a orașului: ”Totul era mic, îngust, cu case de lemn putrezit și tot timpul un miros urât pe străzi. Jur că puteam să miros un drogat de la un kilometru și să-ți zic exact ce drog folosea”.

Tommy Cash mai spune că a învățat ”bine” la școală până la vârsta de 15 ani, când a început să fumeze cannabis, fapt care l-a ”ejectat” din sistemul de educație.

În 2018, Cash și-a lansat propria colecție de haine, care imită stilul occidental, dar cu influențe estice, amestecate cu … glume.

În noiembrie 2018, el și-a lansat al 2-lea album, ”¥€$”, care a primit cronici pozitive de la publicații precum Clash și PAPER.

Pe Instagram, Tommy Cash este urmărit de 523.000 de fani, iar cel mai vizionat videoclip al lui pe YouTube are până la această oră 10 milioane de vizualizări.

SURSA: https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3826380

Articolul Cine este Tommy Cash, DJ-ul care a pus manele la Electric Castle: ”Miroseam un drogat de la 1 km” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Adrian Copilul Minune lovește și la Electric Castle

$
0
0

După ce maneaua ”Așa sunt zilele mele” s-a auzit la Neversea, acum a venit rândul celor de la Electric Castle să intre în ”rândul lumii”, potrivit știridecluj.ro

Azi noapte, la una dintre scene a răsunat ”Asa sunt zilele mele”, a lui Adrian Copilul Minune, iar tinerii iubitori de muzică electronică s-au distrat.

Replica pe buzele tuturor acum este că ”Urmează Untoldul!”.

DJ -ul Tommy Cash, care a mixat pe manele, nu va mai veni la Electric. ”Thank you, Tommy Cash! For your last ever performance at Electric Castle”, au scris organizatorii

Articolul Adrian Copilul Minune lovește și la Electric Castle apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DRDP Cluj dă contracte de 3 milioane de lei unui cuplu de afaceriști care au legături cu interlopi moldoveni

$
0
0

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a semnat mai multe contracte cu firma OPERATIONAL AUTOLEASING. Firma Operational Autoleasing le aparține soților Liliana și Vasile Ripan. Ei au preluat societatea Autotehnorom, o altă firmă din portofoliul soților Ripan, de persoane din mediul interlop din Moldova. Soții Ripan sunt părinții fetei care a decedat în accidentul mortal care a avut loc la începutul anului în localitatea Florești.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, CNAIR, prin DRDP Cluj, a acordat mai multe contracte pentru transport de persoane. Licitația ”SERVICII DE INCHIRIERE AUTOVEHICULE PENTRU TRANSPORT MIXT – PERSOANE SI MATERIALE PENTRU DRDP CLUJ – ACORD-CADRU 1 AN” a fost câștigată de firmele Operational Autoleasing din Suceava și SC Agropan Victor din localitatea Păniceni, jud Cluj.

Majoritatea loturilor, în valoare de 2.875.500 lei, au fost câștigate de firma din Suceava. Firma clujeană a reușit să încheie contracte în valoare de 232.759,8 de lei, fără TVA. Valoarea estimată a licitației a fost de 2.234.700 lei, fără TVA.

Firma Operational Autoleasing este administrată de Vasile Ripan, care este și acționar majoritar alături de soția lui, Liliana Ripan. Pe anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de peste 28 de milioane de lei, un profit de un milion de lei și 32 de angajați.

Pentru anul trecut, firma Agropan Victor a declarat în bilanțul fiscal că are un singur angajat, o cifră de afaceri de aproximativ 27.000 de lei și o pierdere de 18.000 de lei. Firma le aparține lui Monica și Claudiu Victor, cel din urmă fiind și administrator.

Claudiu Victor a mai încheiat contracte cu RADP Cluj în urmă cu câțiva ani. Regia clujeană a închiriat mașini de la firma Relcom Import Export, patronată și administrată de Victor, pentru suma de 618.314 lei fără TVA. Au­to­vehiculele furnizate de această fir­mă au fost destinate Au­tos­tr­ăzii A 3 pe tronsonul Turda – Gilău care măsoară 42 de kilometri. Pentru această bucată de drum, Relcom va livra nouă maşini, ceea ce înseamnă că fiecare maşină va fi folosită pentru o bucată de au­to­stradă de doar 4,5 km.

Firmă preluată de la interlopi

Soții Liliana și Vasile Ripan sunt și patronii firmei Autotehnorom, societate care activează în domeniul infrastructurii rutiere și câștigă contracte pe bandă rulantă în zona Moldovei.

Potrivit presei locale sucevene, până să ajungă sub conducerea lui Vasile Ion Ripan, firma Autotehnorom a avut mai mulți stăpâni. Considerată inițial drept o moștenitoare a afacerii KAMER, aparținând lui Vasilică Pușcașu (care a fost închis în Austria, unde a ispășit o condamnare pentru jaf armat într-o bancă), firma l-a avut la un moment dat drept patron și pe Gheor­ghe Ignat, alias “Ursul Carpatin”, conform supranumelui său de luptător în arte marțiale. Ziarul “Obiectiv” a relatat despre faptul că acesta a fost extrădat în Anglia, unde are de dat socoteală pentru o urâtă afacere cu răpiri și șantaj. Asta după ce taman fusese liberat din pușcăria de la Botoșani, unde ispășise o parte din pedeapsa de patru ani de închisoare pentru că, împreună cu mai mulți indivizi, a furat 165.000 de dolari australieni din conturilor unor britanici ale căror carduri au fost clonate într-un chioșc din Bazarul sucevean. În 2012-2013, când problemele “Ursului” Ghiță au început să devină cunoscute,  în poziția de administrator al firmei a fost numit tatăl său, Alexandru Ignat, împreună cu un anume Stefan Cantemir Roznovan. Alături de familia Ignat, al doilea asociat la Autotehnorom a fost și Operational Autoleasing SRL Suceava, firma deținută de două persoane fizice – Ripan Ion Vasile (89,865%) și Ripan Liliana (10,135%). Operational Autoleasing SRL este una dintre firmele care au desfășurat de-a lungul anilor importante contracte în domeniul leasingului de automobile, printre clienții săi numărându-se Compania de Drumuri, Poșta Română etc.

În timp, după retragerea forțată a “Ursului” Ghiță din afaceri, conducerea efectivă a SC Autotehnorom a fost preluată de Vasile Ion Rîpan, firma continuând să câștige importante contracte de asfaltare în Suceava și împrejurimi.

Afacerea Kamer

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie-noiembrie 2011, inculpatul Vasilică Puşcaşu, în calitate de director şi administrator al SC Kamer Build Company SRL Suceava, a încheiat cu Vasile Florea, patronul de la SC Florconstruct SRL Suceava, un contractul de prestări servicii, iar ulterior a semnat situaţiile de lucrări, în baza cărora a emis facturile fiscale care includeau, în mod fictiv, cantitatea de 1966,35 tone mixtură asfaltică BAD 25 în valoare de 330.346,80 de lei şi TVA aferent de 79.283,20 de lei, precum şi cheltuieli nereale cu utilaje în valoare de 189.076,36 de lei şi TVA aferent de 45.378,33 lei. Ulterior, Florea a folosit aceste înscrisuri false cu prilejul derulării contractului de lucrări având ca obiect „Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare staţii modulare de transport în comun în municipiul Suceava” încheiat între Primăria municipiului Suceava şi asocierea de firme din care făcea parte inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, un contract de finanţare cu fonduri comunitare nerambursabile. Afaceristul a întocmit listele cu cantităţile de lucrări pe categorii de lucrări anexate la Borderourile centralizatoare de producţie majorate în mod fictiv cu suma totală de 644.084,68 de lei prin includerea nereală a cantităţii de 1.966,35 tone BAD 25 în valoare de 409.630 de lei şi a cheltuielilor nereale cu utilaje şi transport în valoare de 234.454,68 de lei, pentru care a întocmit facturile fiscale din partea inculpatei SC Florconstruct SRL Suceava, care au fost acceptate şi preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situaţiilor de plată şi în baza cărora, fără vinovăţie, acesta a întocmit facturi fiscale către Primăria municipiul Suceava. Procurorii DNA arată că acesta a creat un prejudiciu total de 644.084,68 de lei, care se compune din 431.121,22 de lei prejudiciul material creat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 de lei pagubă materială creată bugetului Primăriei municipiului Suceava şi 77.913,47 lei prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului.

Soții Ripan sunt părinții Gabrielei, tânăra care a murit într-un accident rutier în luna ianuarie a acestui an. Fata a decedat după ce șoferul mașinii în care se afla a pierdut controlul volanului și s-a lovit de un stâlp de metal. Şoferul a fost grav rănit și în urma complicațiilor i s-a amputat un picior. Fata, în vârstă de 20 de ani, era studentă în Cluj Napoca la Facultatea de Științe Economice si Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca. Accidentul a avut loc pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, dinspre Huedin spre Cluj-Napoca. Potrivit IPJ Cluj, șoferul ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu. A pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale.

Articolul DRDP Cluj dă contracte de 3 milioane de lei unui cuplu de afaceriști care au legături cu interlopi moldoveni apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Familiile corupte ale marilor politicieni

$
0
0

Peisajul politic din România stă foarte bine la capitolul dosare penale. Mai mult decât atât nici familiile marilor politicieni nu se pot lăuda cu un cazier curat. Fie că s-au bazat pe propria influență, fie au fost implicați în dosarele rudelor din spațiul politic românesc, am identificat câteva cazuri de corupție la nivel de „familie politică”.

Finul lui Vasile Blaga a dat spargere în vilele unor prieteni

Recent a apărut în presă scandalul finului lui Vasile Blaga. Cunoscut ca om de afaceri în Oradea, Coriolan Pop Bruchental ar fi participat la spargerea a două vile care aparțin unor cunoscuți de-ai săi. „Bărbatul de 57 de ani este bănuit că ar fi transportat la şi de la locul faptei un alt bărbat de 43 de ani şi ar fi asigurat complicitatea morală şi materială în timpul şi imediat după comiterea faptei” potrivit informațiilor Poliției. În urma acestui eveniment Coriolan Pop a fost plasat sub controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

El are, de asemenea, un trecut plin.  Coriolan Pop Bruchental în 2006 a fost condamnat definitiv la 4 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul „Floriol”, pentru contrabandă cu ulei, împreună cu un amic cu care aducea zeci de transporturi de ulei în țară cu documente falsificate, aplicând o ştampilă confecţionată chiar de ei cu antetul „Vama Română”, ca şi cum ar fi achitat taxele vamale.

La vremea respectivă, Pop Bruchental s-a predat pentru ispăşirea pedepsei abia după ce a fost dat în urmărire generală şi a executat până la urmă doar 2 ani şi 7 luni, fiind eliberat în 2009 pentru bună purtare.

Nepotul lui Traian Băsescu, pretenții de un milion de euro

Potrivit DNA, pe 13 martie 2014, „Dragoș Băsescu, beneficiind de ajutorul lui Ciprian Nistor, i-a pretins unui om de afaceri (Sandu Staicu), denunțător în cauza, 500.000 de euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea și încă 500.000 euro atât pentru obținerea unei soluții favorabile în cauza respectivă, cât șii pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor acestuia”

Dragoș Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu, a fost condamnat în luna ianuarie 2017 de Tribunalul București la doi ani și sase luni închisoare,  pedeapsa fiind majorata de Curtea de Apel Bucuresti, după apelul Procurorilor Anticorupție, la 3 ani de închisoare cu executare.

Complicitatea soților Năstase în dosarul „Bunuri din China (Zambaccian I)”

Soția lui Adrian Năstase, Dana Năstase, a fost condamnata la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită în dosarul dosarul „Bunuri din China (Zambaccian I)” unde a fost audiat și soțul ei.  Procurorii au adus dovezi că aceștia au primit diverse obiecte și contravaloarea unor lucrări de construcție în schimbul numirii și menținerii în funcția de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcții a Irinei Jianu. Năstase a executat efectiv în acest dosar 228 de zile din pedeapsa primită de 4 ani.

Avocată și primă doamnă a Municipiului Cluj-Napoca, Monica Apostu, acuzată de evaziune fiscală

În dosarul „Mita de la Cluj”, judecătorii au decis să-l condamne atât pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu cât și pe soția sa, Monica Apostu. 

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Sorin Apostu în timp ce acesta era primar al municipiului Cluj-Napoca. Anchetatorii l-au acuzat că a primit mită în valoare de 94.000 de euro, în 2009-2011, pentru a încheia contracte de salubrizare și de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, sumele de bani fiind încasate prin cabinetul de avocatură al soției sale.

Procurorii au demonstrat că „pentru a se disimula proveniența și scopul banilor obtinuți din actele de corupție, între firmele care au primit contractele de la primărie și cabinetul de avocatură al soției primarului au fost încheiate contracte de consultanță juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Monica Undina Apostu, învinuită în același dosar”. În iulie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Sorin Apostu la 4 ani si 6 luni de închisoare cu executare, iar pe soția sa, Monica Apostu, la 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Frații  Mazăre, complici în luare de mită

Alexandru Mazăre, a fost anchetat în același dosar în care fratele sau, Radu Mazăre, primarul PSD al Constanței, a fost acuzat de luare de mită. Procurorii DNA au început în aprilie 2014 urmărirea penală față de Alexandru Mazăre, pentru complicitate la luare de mită și fals în declarații, susținând că acesta nu a declarat un cont deschis in Israel, in care o societate comerciala a virat 80.000 de euro

Concret, DNA susține ca în acest cont la o banca din Israel pe care Alexandru Mazăre nu l-a menționat în declarația sa de avere, o firma a virat în 2011 suma de 80.000 euro  ce ar reprezenta „o parte din banii primiți, cu titlu de mită, de către fratele sau, inculpatul Mazăre Radu Ștefan„ 

Fiica lui Dan Voiculescu susține șantajul Antenelor

Unul dintre cele mai cunoscute dosare „de familie” este Dosarul „Șantaj la Antene”, în care sunt implicați Sorin Alexandrescu, Dan ți Camelia Voiculescu. Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, este acuzat de procurorii anticorupție ca l-ar fi șantajat și constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze reintroducerea în grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenințarea că altfel va publica o serie de anchete compromițătoare despre relația RCS-RDS și Dumitru Dragomir, șeful Ligii Profesioniste de Fotbal.

În acest dosar a fost trimisă în judecată și fiica sa Camelia, în cazul cărora procurorii au susținut că erau la curent cu „stadiul acțiunilor infracționale”. Camelia Voiculescu este acuzată de complicitate la șantaj, procurorii susținând ca fiica lui Dan Voiculescu a „desfășurat acțiuni de incurajare a inculpatului ALEXANDRESCU SORIN în vederea săvârșirii faptei, l-a susținut și s-au consultat permanent cu privire la evoluția și reacțiile numitului Bendei Ioan, pe parcursul acțiunilor de amenințare și intimidare, necesare menținerii presiunii psihice, în scopul de a-l determina să încheie contractul”. 

Soția și fiica lui Ioan Niculae urmărite pentru sechestru de bunuri

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în iunie 2014 împotriva lui Ioan Niculae, a fostei sale soții Domnita Niculae și a fetei lor, Adina Elena Niculae. Procurorii susțin ca „Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, angrenând în această activitate infracțională membri ai familiei sale. DIICOT susține că familia Niculae a vândut mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, printre care: un imobil din București ar fi fost vândut de soții Ioan și Domnita Niculae fiicei lor Niculae Adina Elena, iar părțile sociale deținute de Ioan Niculae la Interagro le-a vândut tot fiicei sale, Adina Elena Niculae.

Ioan Niculae a fost acuzat de sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor, fosta sa soție Niculae Domnita a fost acuzata de sustragere de sub sechestru și spălarea banilor, iar fata lor, Niculae Adina Elena, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de sub sechestru și spălare a banilor.

Articolul Familiile corupte ale marilor politicieni apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Șefii serviciilor secrete încasează sume colosale

$
0
0

Șefii de la SRI, SIE, STS și SPP încasează anual sute de mii de lei. Majoritatea dețin numeroase terenuri, case sau sume colosale în conturi. Șefii SPP sunt cei care primesc cele mai mari salarii dar nici restu directorilor serviciilor secrete nu se pot plânge de averile deținute.

SRI și averile șefilor

În anul 2015, Eduard Hellvig a devenit directorul Serviciului Român de Informații, după ce Parlamentul României și-a dat acordul în această privință. Până atunci, el mai fusese, pe rând, deputat în Parlamentul României, respectiv în Parlamentul European, dar și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul Ponta. Potrivit declarației de avere completate anul acesta, Hellvig deține împreună cu soția două terenuri intravilane în Ilfov, cumpărate în anul 2017. Eduard Hellvig deține bijuterii, ceasuri și tablouri în valoare de 34.000 de lei, dobândite în anul precedent. Acesta a vândut acum câteva luni un autoturism în valoare de 34.000 de euro. De asemenea banii din conturi însumează 12.770 de lei și 39.676 de euro. Hellvig a încasat anul trecut din funcția de director al Serviciului Român de Informații suma de 156.126 de lei, adică peste 13.000 de lei lunar.

Răzvan Ionescu este cel mai important ofițer al SRI, având cea mai mare funcție de conducere din domeniul operativ. Acesta este prim-adjunctul directorului SRI, are 45 de ani şi o experienţă de peste 20 de ani în munca operativă a Serviciului. Din declarația de avere aflăm că deține cinci terenuri în Ilfov și Galați, trei apartamente în București și o casă de vacanță în Ilfov. Acesta are semnificativa sumă de 81.500 de lei în conturi dar are și o datorie de peste 55.000 de euro la Banca Comercială Română. În anul 2018, Răzvan ionescu a încasat din funcția pe care o prestează la SRI 184.905 de lei, asta însemnând peste 15.000 de lei pe lună.

Înainte să fie numit general de bigadă, Cristian Bizadea, a ocupat poziția de șef al Cabinetului Directorului SRI. De la angajarea în Serviciu, în anul 2001, a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În această calitate, a participat la operaţiuni derulate în cooperare cu parteneri interni și externi ai SRI. Potrivit declarației de avere completată anul curent, acesta deține trei terenuri în Prahova și un apartament în București. De asemenea are și două autoturisme, un Renault din 2011 și un hyunday din 2006. Banii din conturile acestuia însumează aproape 50.000 de lei. Datoriile se ridică la 31.000 de euro și 30.000 de lei. Cristian Bizedea a încasat de la SRI în anul precedent peste 175.000 de lei.

Adrian Ciocîrlan este adjunctul directorului SRI. Anterior numirii, până în anul 2010, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul Direcției Generale Contraspionaj. În perioada 2010-2013, a fost șeful Direcției de Informații a Municipiului București. Între 2013-2016, a condus Direcția Generală Apărarea Constituției iar în anul 2015 i-a fost acordat gradul de general de brigadă. Acesta deține un teren intravilan și o casă, ambele în județul Ilfov. Ciocîrlan nu deține alte bunuri și nici conturi în bancă dar are datorii de 95.000 de euro și 135.000 de lei. Salariul încasat în anul precedent de la SRI se apropie de 200.000 de lei.

General-locotenent, George-Viorel Voinescu, a fost numit adjunct al Directorului Serviciului Român de Informaţii în anul 2005. În anul 2007 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului şi al Direcţiei Financiare a Serviciului Român de Informaţii. Acesta deține un apartament în București și un Audi din anul 2008. De asemenea are în conturi 185.359 de lei, peste 42.000 de euro și 692 de dolari. În anul 2018, acesta a încasat de la SRI peste 196.500 de lei.

Directorul codaș în topul averilor

Gabriel Vlase este directorul Serviciului de Informații Externe din 4 iulie 2018. Până atunci acesta a fost consilier local și subprefect al județului Bacău iar din 2004 până în 4 iulie 2018 a fost deputat în Parlamentul României. Ca deputat, a fost membru în Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională, vicepreședinte (2004-2008) și ulterior președinte (2008-2012) al Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SIE. Conform ultimei declații de avere completate, nu deține case sau mașini dar are bijuterii în valoare de 25.000 de euro. Vlase a acordat împrumuturi în valoare de 143.000 de euro și peste 100.000 de lei. De asemenea acesta are datorii în valoare de 45.000 de euro și 157.000 de lei. Anul trecut acesta a încasat de la SIE 67.637 de lei și de la Camera Deputaților 71.665 de lei.

Șefii STS terenuri, case sau sume semnificative în conturi

Ionel-Sorinel Vasilva este directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale. Conform declarației de aver completate în 2019, acesta deține șase terene aflate în Prahova,Sibiu și Neamț, două apartamente în București, o casă de locuit în Neamț și o casă de vacanșă în Sibiu. De asemenea mai deține și două autoturisme, un BMW din anul 2014 și o rulotă din 1980. Banii din conturi se ridică la suma de 74.861 de lei. În anul precedent acesta a încasat de la STS aproape 200.000 de lei. 

Prim-adjunct al directorului este generaul de bigadă Ionel-Sorin Bălan care deține un teren, un apartament și două case, toate situate în județul Sibiu. Acesta are și un autoturism, o Honda din 2008. Nu are conturi în bănci dar are datorii de 87.000 de euro la Banca Comercială Ferovială. În anul precedent a încasat de la STS peste 175.000 de lei.

Mădălin-Virgi Mihai este adjunc tehnic al directorului STS. Acesta deține două terenuri în Ilfov și un apartament în București. Mai are un autoturism Volkswagen din 2017 și aproape 150.000 de lei în cele două conturi deschise la Banca Transilvania. Salariul anual încasat de acesta a fost de aproximativ 168.000 de lei.

Adjunctul economic al diorectorului de la STS este Marian-Cosmin Rădoi care deține doar un apartament în București și un Renault din 2007. În schimb acesta are 10 conturi deschise cu un total de aproape 450.00 de lei. Acesta a încasat în 2018 de la STS 157.000 de lei.

Șefii SPP încasează cei mai mulți bani

Directorul Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Silvan Popontiu, deține trei terenuri în Argeș și București și o casă tot în București. Acesta are datorii de peste 250.000 de lei. Din funcția de director, îl anul precedent, a încasat peste 260.000 de lei.

Gabriel crețu este prin-adjunct al directorului SPP și deține doar un apartament, în schimb are cinci autoturisme. Acesta are datorii care ajung la suma de 36.382 de euro și 105.377 de lei. În anul 2018 a încasat peste 213.000 de lei de la SPP.

Adjunctul directorului este Daniel Ion Bălașa care deține un teren în Brăila și un apartament în București. Acesta are un autoturism marca Mazda din anul 2008. De asemenea valoare bijuteriilor ajunge la 5000 de euro iar valoare obiectelor de alrtă la 10.000 de euro. Conturile în bancă sunt inexistente dar are datorii de 10.2000 de euro și 29.000 de lei. Conform declației de avere acesta a încasat anul trecut peste 225.000 de lei de la SPP.

Articolul Șefii serviciilor secrete încasează sume colosale apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Procurorii au cerut arestarea unui faimos medic clujean

$
0
0

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Cluj îl anchetează pe un renumit ortoped din cadrul Spitalului de Recuperare Cluj. Potrivit informatiilor aflate în exclusivitate de către Ziar de Cluj, medicul RĂCĂŞAN FLORIN MIHAI a fost retinut în urma cu câteva zile fiind prins în flagrant când lua 700 de euro de la un pacient, relatează Mihaela Trif, reporter la Ziar de Cluj.

În prezent, medicul ortoped se află în arest la domiciliu și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. 

„În baza art.218 şi 220. C.pr.pen. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, şi în consecinţă : Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, prev. de art.202 alin.4 lit.d C.pr.pen. faţă de inculpatul : – R. F. M., – pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 15.07.2019 şi până la data de 13.08.2019 inclusiv. În temeiul art.221 alin.1 C.pr.pen. constată că inculpatul locuieşte în şi impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul situat la adresa de mai sus, fără permisiunea organului judiciar. În baza art.221 alin.2 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii : a) să se prezinte în faţa organului judiciar ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu D. N., D. R. şi D. R.-C. În temeiul art.2 alin.4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Face aplicarea art.221 alin.8 C.pr.pen. Potrivit art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu procurorul şi inculpatul”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj și rămasa definitivă astazi, la Curtea de Apel Cluj. 

Managerul: „Mita s-a luat in Spitalul de Recuperare Cluj”

Contactata pentru  pozitia Spitalului de Recuperare Cluj cu privire la medicul corupt, managerul Sanda Patrichi (FOTO) susține ca evenimentele s-au întâmplat în interiorul spitalului și că ea nu știa dinainte de ”obiceiurile bănoase” ale medicului Răcășan Florin Mihai.

„Nu am știut nimic despre toate acestea. Flagrantul prin care l-au prins a avut loc în spital. Așa am aflat și eu de mita respectivă. Doresc să precizez că poziția Spitalului de Recuperare Cluj este una de TOLERANȚĂ ZERO față de astfel de medici și astfel de practici”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, managerul Sanda Patrichi.

Art. 289

Luarea de mită

(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Șpăgar cu vechime și salariu mărit 

Potrivit surselor, Florin Răcășan obișnuia să încaseze sume frumușele de la pacienți, în special cei vârstinci și nevoiași. Uneori opta pentru a interveni de mai multe ori pe un pacient, deși putea să opereze din prima toate problemele. 

Pe internet apar tot felul de comentarii provenite de la foști pacienți ai medicului. Unii vorbesc despre sumele de bani cerute de Răcășan drept șpagă, alții vorbesc despre faptul că medicul avea probleme în a-și exercita funcția: tremurat de mâini, stări de nervozitate, etc. 

Din recenzii:
Taxa pentru artroscopie (operatie genunchi) la acest medic – minim 150EURO (altfel e suparat). Multa lume zice ca are Parkinson. Am observat ca intr-adevar ii tremura tare mainile. Degeaba are faima si recunostinta in spate – nu cred ca mai poate opera bine. Ar fi cazul sa faca teorie

Posibila ipoteza prin care se explica flagrantul organizat de procurorii clujeni consta in sesizarea unui pacien blonav indigdat de faptul că nici după majorarile salariale din sistemul medical, medicul Răcășan nu și-ar fi potolit lăcomia. 

Pentru cei 700 EURO, dacă va fi găsit vinovat de săvârșirea infracțiunii de luare de mită, medicul Răcășan Florin Mihai riscă închisoare între 3 și 10 ani. 

SURSA: ziardecluj.ro

Articolul Procurorii au cerut arestarea unui faimos medic clujean apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Razie la blocurile făcute de țeparul Traian Onuc

$
0
0

Zece mașini de poliție, însoțite și de procurori, au deschins joi dimineața la șantierul de pe strada Miko Imre, unde țeparul Traian Onuc (fost Floarea Ianson) a construit mai multe blocuri, fără autorizație, pe care le vinde nestingherit populației.

Unele apartamente au fost vîndute de mai multe ori, la prețuri incredibil de mici, ceea ce a atras mulți clienți.

Peste 500 de persoane au fost înşelate de acest escroc care a luat avansuri de 3 milioane de euro pentru apartamente în blocuri care nu respectă legea.

Este vorba despre imobilele de pe strada Miko Imre, unde, în 2009, Primăria a autorizat construcţia a două blocuri, de opt etaje: unul de locuinţe, celălalt de birouri.

De vânzarea lor s-a ocupat constructorul Traian Floarea Ianson, care nu avea nici 25 de ani în acel moment. A început să încheie antecontracte de vânzare cumpărare încă din faza de proiect. Cele mai multe în faţa şi sub semnătură notarilor. A încasat avansuri de sute de mii de euro. A încheiat, pe aceeaşi locuinţă, mai multe antecontracte de vânzare – cumpărare.

Cele două blocuri (într-unul nici nu se poate locui) nu au fost terminate nici azi.

Pe strada Fabricii din Cluj, Traian Floarea Ianson a repetat schema. Acolo trebuia să facă o clădire de birouri şi spaţii comerciale și lucrează ilegal la apartamente.

În 2017, procurorii l-au trimis în judecată pe Traian Floarea Ianson într-un dosar de înşelăciune agravată, fiind identificate peste 130 de persoane care au fost păgubite între anii 2009-2016. Prejudiciul a fost estimat la peste 2,2 milioane de euro.

Individul a stat şi în arest 30 de zile, dar a fost eliberat sub control judiciar. Nu mai are voie să construiască sau să efectueze tranzacţii, care să implice blocurile cu probleme. Dar Traian Floarea Ianson pare de neoprit.

El și-a schimbat numele în Traian Onuc, pentru că deja era cunoscut pe piață pentru modul de lucru, şi face acum ”afaceri” pe numele tatălui său. Apartamentele le vinde prin site-urile de anunţuri, dar revoltător este că apartamentele pe care le prezintă sunt exact lângă imobilele fantomă, într-un al treilea bloc care este ridicat acum fără autorizaţie de construire.

Traian Onuc negociază, dar actele sunt semnate de tatăl lui, Codrisor Floarea Ianson, care are o firmă de construcţii.

Poliţiştii şi procurorii au în lucru un al doilea dosar penal care îl vizează pe Traian Onuc. De data aceasta, anchetatorii vorbesc de 180 de persoane vătămate, prin acelaşi mod de operare. Au cerut, în această vară, şi arestarea preventivă a lui Onuc, dar judecătorul le-a respins solicitarea şi l-a lăsat sub control judiciar.

În ciuda acestor dodare, în 2017 – 2018, țeparul Traian Onuc (fost Floarea Ianson) lucra liniștit și vindea pe site -urile de anunțuri zeci de apartamente la prețuri incredibil de mici.

Traian Onuc avea postate anunțuri pe multe site -uri, folosind numărul 0757.591.930, iar prețurile erau foarte bune. Spre exemplu, un apartament de 52 mp costa 29.000 de euro, la jumătate de preț față de restul locuințelor de pe piață. Țeparul pretindea un avans cuprins între 10 și 15%, iar în momentul în care oamenii se prindeau că au cumpărat o locuință într-un bloc fără autorizații era prea târziu. Frecvent, anunțurile erau șterse și postate cu alte detalii. Regula este că nu scrie exact unde este amplasat apartamentul. 

Știri de Cluj a sesizat OLX în privința acestor ”anunțuri țeapă” și au fost banate, dar de pe lajumate.ro nu s-au luat măsuri similare, în ciuda email- urilor trimise. 

Cei care sună pentru a se informa după ce văd anunțurile erau chemați la un birou de pe Calea Turzii pentru a li se prezenta ofertele. Țeparii profitau de persoanele prost informate și de pensionarii care vor să le cumpere nepoților un apartament. Eugenia P. a dat avans pentru două garsoniere acum 3 săptămâni, pe care voia să le cedeze nepoților. ”Am aflat între timp că este o țeapă. Onuc mi-a răspuns la telefon câteva zile, iar apoi nu mi-a mai răspuns. Părinții mei au dat avans 3500 de euro și în aprilie trebuiau să dea o altă parte din bani. Am făcut plângere la Poliție, dar este șocant că acest om este lăsat să înșele oameni și nimeni nu face nimic”, ne-a relatat fiica femeii înșelate, care s-a interesat de caz din Spania, unde locuiește.

Traian Onuc ridică două blocuri fără niciun fel de acte, în cartierul Zorilor, pe strada Miko Imre, nr. 14, și pe steada Fabricii din Mărăști. 

În luna februarie 2018, Onuc a fost găsit pe șantierul de pe strada Miko Imre, nr. 14, care coordona o echipă de cinci muncitori. La controlul făcut de Primăria Cluj-Napoca și de jandarmi au fost identificate 3 persoane interesate să achiziționeze apartamente, în acest scop având inclusiv bani asupra lor.

SURSA: stiridecluj.ro

Articolul Razie la blocurile făcute de țeparul Traian Onuc apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cum au fost făcute jocurile de culise pentru succesul lui Kovesi și cum a decis securitatea cine ne reprezintă în PE

$
0
0

Eurodeputații au votat miercuri asupra componenței delegațiilor interparlamentare. Se pare că securitatea a făcut bine cărțile și și-a băgat oamenii de bază în funcții importante în Parlamentul European. Jocurile s-au făcut și pentru garantarea succesului Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Colaboratorul securității, Traian Băsescu, dublă victorie

Traian Băsescu, fostul președinte al României care a fost dat în judecată de CNSAS pentru colaborare cu securitatea a dat lovitura la Bruxelles și a obținut posturi-cheie. Fostul președinte, europarlamentar PMP, a obținut funcția de vicepreședinte al Comisiei AFET, Comisia pentru Afaceri Externe, considerată cea mai importantă comisie a Parlamentului European. De asemenea, Băsescu este și vicepreședinte al Delegației de la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina.

Rareș Bogan a negociat ca să sară în ajutorul lui Kovesi

După ce a negociat bine,Rareș Bogdan va fi membru în comisia de asociere UE, Republica Moldova și cea pentru relațiile cu SUA dar și din LIBE, comisia care o va audia pe Kovesi în septembrie, astfel Rareș Bogdan ar putea cere susținerea Laurei Codruța Kovesi. Ținând cont că Franța nu va instista în Consiliul European cu susținerea propriului candidat, Kovesi ar putea avea cale liberă către funcția de procuror-șef al Parchetului European. De asemenea Rareș Bogdan este prieten cu directorul SRI, Eduard Hellvig.

Serviciile secrete l-au aranjat pe Siegfried Mureșan?

La sfârșitul anului 2018, deputatul european Siegfrieg Mureșan a fost acuzat de către Adrian Rădulescu, fostul parlamentar și consilier la Cotroceni, că ar fi fost introdus pe lista candidaților la Parlamentul European serviciile secrete și, probabil, nu cele românești, ci unele străine. Se pare că deputatul a fost reales vicepreședinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European. Deputatul, cel care este și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, a obținut un post de membru în BUDG, adică Comisia pentru Bugete.

Naționalistul securist vopsit în tehnocrat ne reprezintă la Bruxelles

Trădătorul de neam şi ţară, Dacian Cioloș, cel care a fost președinte PUNR Tineret și vicepreședinte al Junimii Uniunea Vatra Românească, a fost ales președinte al Grupului Renew Europe, al treilea ca număr de deputați în Parlamentul European, cu reprezentanți din 23 de țări ale Uniunii Europene. Dacian Cioloș va fi și membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).

Buda, sub aripa șefilor de servicii secrete

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, provenind din Salaj, a beneficiat direct şi indirect de simpatia a mai multor şefi de servicii secrete: Virgil Măgureanu, SRI, Virgil Ardeleanu, fostul 0215 din MAI și Generalul SRI Dragoș Stanca, toți originari din Salaj. Acesta a fost numit membru în Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina.

Tudose, doctorat la fabrica de diplome a SRI-ului

Mihai Tudose a fost ales ca membru în Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova. Tudose are doctorat la fabrica de diplome a SRI-ului, doar că a fost acuzat de plagiat, așa că, în anul 2016, a cerut renunțarea la doctorat. Până să ajungă doctor, Tudose a urmat diferite cursuri în cadrul Colegiului Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, Colegiul Naţional de Apărare şi al Centrului European Marshall pentru studii de Securitate – Garmisch, Germania. Multe voci îl suspectau de relații apropiate cu SRI.

Care este legatura dintre Blaga și Securitatea Națională? O întrebare la care doar Băsescu poate da un răspuns

Vasile Blaga este un politician care a apărut brusc în prim-planul vieții politice în anul 2004, când a fost numit consilier prezidențial pe probleme de securitate și siguranță națională, șef al Departamentului Securității Naționale. Oficial, Blaga nu este un profesionist al informatiilor. În toate funcțiile deținute până astâzi, a prevalat criteriul politic, și nu cel profesional. Cel mai vizibil dintre meritele lui este, de departe, succesul obtinut ca șef al campaniei prezidențiale a lui Traian Basescu.

Acesta a fost numit memebru delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Corina Crețu, dragoste cu securitatea

Relația dintre Corina Crețu și fostul secretar de stat american, Colin Powell, a ieșit la iveală după ce un hacker a postat un link spre o corespondenţă prin e-mail între cei doi pe pagina sa de Facebook. „Un trădător al patriei”, a scris hackerul la respectiva postare de pe Facebook-ul lui Powell, ataşând un link cu e-mailuri primite de Powell de la Corina Creţu în perioada 2010-2011. În aceste e-mailuri, Creţu îl numeşte pe Powell „dragostea vieţii mele”. Aceeaşi Corina Creţu îi scria, în 2010, în Ajunul Crăciunului, fostului secretar de stat american: „Nu aş fi crezut că, la 43 de ani, pot plânge după un bărbat mai mult decât în adolescenţă“. Potrivit schimbului de e-mailuri, Corina Creţu părea în continuare îndrăgostită de Powell şi în 2011, când îi scria acestuia: „Nimeni nu-mi spune să merg la culcare. Vreau să te văd. Atât, nimic mai  mult“. Aceasta a fost numită miercuri în comisia parlamentară mixtă UE-Turcia.

Adina Vălean și cunoștințele în domeniul securității

Adina Vălean a absoluvit în 2006 programul de master de Studii de Integrare Europeană şi Securitate, astfel putem spune că aceasta are cât de cât experineță în domeniul securității. Vălean a fost numită membră a delegației pentru relațiile cu Statele Unite.

Așchia nu sare departe de trunchi Tatăl lui Motreanu a fost ofițer de Securitate iar Dan Motreanu a absolvit Colegiul Național de Apărare. Acesta a fost numit membru în Comisia parlamentară mixtă UE-Chile și membru în delegație la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

Articolul Cum au fost făcute jocurile de culise pentru succesul lui Kovesi și cum a decis securitatea cine ne reprezintă în PE apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Firma profesorului Iliescu de la UTCN a câștigat un nou contract de la CJ Cluj. Afacerile SC Drumex sunt strâns legate de banii publici ai clujenilor

$
0
0

Firma Drumex, patronată și administrată de Mihai Iliescu, profesor la UTCN Cluj, a mai câștigat un contract de la administrația județeană. Societatea este cunoscută pentru erorile de proiectare care au fost făcute la drumul Răchițele Ic Ponor, afacere de care s-a interesat și procurorii DNA Cluj. Iliescu este un abonat vechi la contractele publice. În 2002, firma a realizat majoritatea expertizelor tehnice pentru podurile din oraș.

CJ Cluj a atribuit contractul ”Servicii pentru întocmirea unei expertize tehnice a lucrărilor executate la obiectivele: •        Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Gherla-Mintiu Gherlii-Mica, km 1+400-16+650; •Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Mica- Sinmarghita-limita judet Bistrița-Năsăud, km 16+560- 22+570” firmei Drumex din Cluj Napoca.

Valoarea contractului este de 137.155,74 lei, fără TVA.

Pentru anul trecut, firma administrată și deținută de Mihai Iliescu, profesor la UTCN, a declarat o cifră de afaceri de 3 milioane de lei, un profit de peste 1,6 milioane de lei și 12 angajați.

Profesorul Iliescu este bine ancorat în administrația clujeană. El a câștigat de la RAADPP Cluj aproape 50 de contracte pentru diferite servicii de expertiză tehnică în infrastructură. De la administrația locală el a câștigat, prin încredințare directă, contractele de expertiză tehnică și studii de prefezabilitate pentru podurile Traian, Garibaldi și pasarelă pietonală peste răul Someș din apropierea parcului Iuliu Hațieganu.

De asemenea, Iliescu a făcut afaceri în tandem cu Mircea Pop, fostul șef al Companiei de Drumuri pe vremea când administrația județeană clujeană era condusă de Marius Nicoara.

Printre ”doctoranzii de lux” ai profesorului Mihai Iliescu se numără Mariana Pop, soţia fostului şef al CNADNR, Mircea Pop.  Un alt afacerist celebru care și-a dat doctoratul sub tutelă profesorului de la UTCN este Dorin Așchilean, patronul societății ACI. Cel mai probabil Iliescu și cu Așchilean s-au cunoscut în cadrul companiei ARL Cluj, unde ambii au lucrat.  Dacă Iliescu a fost între 1997-2000 membru în Consiliul de Administrație al ARL Cluj, Așchilean a fost inginer responsabil cu calitatea între 1996-1999. Patronul ACI a lucrat și în cadrul societății care a fost condusă de Mircea Pop.

Drumex a proiectat traseul Răchițele Ic Ponor, procurorii, au închis ochii

În 2015 s-a deschis un dosar penal în cazul investiției Răchițele – Ic Ponor, iar anul trecut, DNA Cluj a clasat dosarul. În 2014, în urma unei expertize a Consiliului Județean Cluj s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 1 milion euro.

Proiectul tehnic pentru obiectivul „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor” a fost întocmit în anul 2007 și revizuit în ianuarie 2011 de către SC Drumex SRL Cluj-Napoca. Proiectul tehnic inițial a fost aprobat prin HCJ nr. 179/2007.

Drumul județean în lungime de 20,5 km a fost proiectat cu o lățime a părții carosabile de 4 – 5 m și acostamente de 0,5 – 0,7 m. Carosabilul trebuia să fie alcătuit din: 4 cm strat de uzură din beton asfaltic rugos, cu bitum aditivat BAR 16; 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis, cu bitum aditivat BAD 25; 8 cm macadam; 12 cm piatră spartă amestec optimal.

Pe tronsoanele pietruite s-a proiectat o scarificare și nivelare a sistemului rutier existent și completarea cu balast, minim 10 cm – în funcție de linia roșie; pe tronsoanele cu sistemul rutier compromis s-a proiectat un strat de 35 cm de balast, la care se adaugă sistemul de asigurare a scurgerii apelor: șanțuri și rigole pereate sau din pământ, cu descărcare spre podețe sau spre emisarul natural.

Nume grele în dosar

Printre cei implicați în proiectul de reabilitare al acestui drum se numără unii dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Cluj.

”Există indicii că, în contextul elaborării proiectului ce a stat la baza HCJ 210 din 28 august 2012 pentru modificarea şi completarea HCJ 225 din 22.11.2007 privind aprobarea cofinanţării proiectului „Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, proiect aflat în derulare la nivelul instituţiei judeţene, suspectul Teaha Mihai, avocat în Baroul Cluj şi consilier apropiat al preşedintelui CJ Cluj, i-a propus acestuia ca în cadrul cheltuielilor decontate din sumele acordate de CJ Cluj de la buget pe partea de participare la cheltuielile neeligibile să fie alocată în plus suma de 101.449,62 lei, ce urma a fi justificată fictiv prin emiterea unor facturi către antreprenorul MBS Group SRL de către societatea Desk Impex SRL Sighişoara, societare ce aparţine numitului Băicoci Gheorghe, tatăl lui Băicoci Alin, apropiat al avocatului Teaha Mihai şi al preşedintelui CJ Cluj.

Fiind de acord cu propunerea făcută, suspectul Uioreanu Horea Dorin a întreprins demersurile necesare şi finalizate la data de 28 august 2012 când a fost adoptată HCJ 210 pentru aprobarea cofinanţării proiectului ”Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – Ic Ponor”, prin care s-a alocat de la bugetul CJ Cluj suma totală de 12.311.229,89 lei fără TVA.

Ulterior, la înţelegere cu Băicoci Alin şi cu tatăl acestuia, SC Desk Impex a emis un număr de 3 facturi fiscale în valoarea totală de 101.449,62 lei ce au atestat fictiv închirieri de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 şi începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, reprezentantul SC Desk Impex a trimis preşedintelui CJ Cluj în două tranşe, suma totală de 33.675 lei, din care 20.000 lei prin intermediul avocatului Teaha Mihai şi 13.675 lei prin intermediul consilierului Pop Răzvan Marius”, scriau procurorii anticorupție în cererile de arestare preventivă a lui Horea Uioreanu

Cariera drumarului Iliescu

Cariera lui Mihai Iliescu

1991 – Preşedinte al Asociaţiei de Drumuri şi Poduri –Filiala Transilvania;

1993 – Administrator SC Drumex SRL;

1995 – Verificator autorizat de proiecte al MLPAT, exigenţe A4.1, B2.1, D2;

1995-1999– Membru in Consiliul de Administraţie al Regiei Judeţene de

Drumuri şi Poduri Cluj;

1997-2000 – Membru in Consiliul de Administraţie al ARL Cluj;

2000 – Membru in comisia de mediu a A.P.D.P Romania;

2000 – Membru in Asociaţia Urbaniştilor Clujeni(AUC);

2000 – Membru in Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Construcţii (AAFC);

2000 – Membru A.I.C.P.R. – comisia TC 2.5 Drumuri rurale;

2001 – Expert tehnic in domeniile construcţiilor rutiere, drumuri, piste

de aviaţie, poduri, tunele al MLPAT, A4, B2, D;

2001-2003 – Membru in Consiliul de Administraţie al R.A.D.P. Cluj;

2002 – Expert CNCSIS;

1980-2005 – Activitate de proiectare şi de cercetare : 95 proiecte, 34 contracte de

cercetare (din care unul cu B.M.), 570 verificari proiecte.

2005 – Membru in corpul Experţilor Tehnici din Romania, filiala Cluj-Napoca

Descrierea succintă a contractului sau a achiziţiei/achiziţiilor

Obiectul contractului îl reprezintă prestarea serviciilor  pentru întocmirea unei expertize tehnice a lucrărilor executate la obiectivele:

•Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Gherla-Mintiu Gherlii-Mica, km 1+400-16+650;

• Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din județul Cluj, pentru perioada 2011 – 2015, Lot IV, Etapa II – DJ 172F Mica- Sinmarghita-limita judet Bistrița-Năsăud, km 16+560- 22+570.

Expertiza va analiza și stabili:

•adecvarea și corectitudinea alegerii soluțiilor proiectate;

•legalitatea execuției lucrărilor din punct de vedere al avizării și autorizării lor;

•cauzele apariției degradărilor;

•categoriile de lucrări executate și care respectă normele de calitate și cerințele contractuale;

•categoriile de lucrări executate și care nu respectă normele de calitate și cerințele contractuale;

•soluțiile de remediere.

Articolul Firma profesorului Iliescu de la UTCN a câștigat un nou contract de la CJ Cluj. Afacerile SC Drumex sunt strâns legate de banii publici ai clujenilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

”Teroristul cu mămăligă” condamnat de Curtea de Apel Cluj a dat statul român în judecată la CEDO

$
0
0

Vasile Coman, pensionarul maramureșean condamnat de justiția clujeană pentru terorism, a dat statul român în judecată la CEDO și a cerut despăgubiri de 10.000 de euro și plata cheltuielilor de judecată. În cerere el a solicitat și recuzarea judecătorului Iulia Motoc, reprezentantul României în cadrul CEDO. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Coman pentru că ar fi montat în toaleta tribunalului o bombă artizanală care, ulterior, s-a dovedit a fi un cilindru umplut cu pământ.

Vasile Coman, un bătrân de peste 70 de ani din Vișeul de Sus, a dat în judecată statul român la CEDO ”pentru încălcarea drepturilor prevăzute în Convenția Drepturilor Omului, în special a articolului 6 din Convenție, fiind condamnat penal, probabil la ordin, fără să existe nicio probă, care să dovedească vinovăția. Solicit obligarea statului român la plata cheltuielilor judiciare în sumă de 42.000 lei și daune morale în valoare de 10.000 de euro”, arată Coman în cerere.

În cadrul documentului el a formulat o cerere de recuzare împotriva judecătorului CEDO Iulia Motoc pentru că magistratul ar fi emis concluzii de inadmisibilitate în două cauze (14665/2015 și 5577/2016, n.red.) deși, în opinia lui Coman plângerile ar fi putut fi admise.

Anul trecut, judecătorul Iuliana Moldovan de la Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Vasile Coman, un bătrân de 70 de ani din Vișeul de Sus, la doi ani și trei luni de închisoare pentru acuzația de terorism. Omul a făcut apel, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a schimbat pedeapsa cu închisoarea într-o amendă penală de 6.000 lei, bani pe care Coman nu are de unde să îi plătească.

”Cred că m-au confundat cu primarul sau cu vreun om de afaceri din localitate (Vișeul de Sus, n.red.) de m-au pus să plătesc o asemenea sumă pentru nimic! Eu n-am de unde să plătesc acești bani și am dat statul român în judecată la CEDO!”, a declarat Coman.

El a fost acuzat că ar fi instalat în toaleta Tribunalului Maramureș o bombă artizanală care s-a dovedit că, de fapt, erau niște cilindri de hârtie umpluți cu pământ.

Șefii justiției din Vișeu caricaturizați

Bătrânul spune că problemele pe care le are în justiție au început după ce a lipit mai multe caricaturi prin Vișeul de Sus în care erau ridiculizați judecători, procurori și polițiști din localitate.

”Am cumulat 14 ani de condamnare cu suspendare. În primul dosar de la Vișeu, cel cu caricaturile din 2013, am fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și patru ani de supraveghere. În dosarul respectiv am atras atenția asupra faptului că procurorul a fost incompatibil pentru că era satirizat în cele două caricaturi și tot el a făcut rechizitoriul, dar judecătorul s-a făcut că plouă. S-a făcut apel, dar și la Curtea de Apel Cluj, fără nici un act în plus, am fost condamnat. Cumulat, am fost judecat în multe instanțe timp de patru ani de zile! Spre exemplu, judecătorul Toader Coman, care apare în caricaturile respective, cerea 100.000 de milioane daune morale!”, povestește Vasile Coman.

El mai adaugă și că se pregătește să dea statul român în judecată la CEDO.

”Acum pregătesc plângerea la CEDO. Amenda penală este de 6.000 de lei! Sunt pensionar, am peste 70 de ani și cred că o s-o plătesc în 10 ani. Am lucrat în mină, am fost proiectant, inginer, profesor, și acum mă aștept că ANAF o să îmi pună poprire pe pensie! Plus că mai am de plătit și un credit la bancă!”, mai spune Coman.

De asemenea el mai susține că a fost internat la spitalul de psihiatrie doar în baza unei ordonanțe date de procurorul de caz Cristian Ioan Dragotă de la DIICOT Maramureș, și nu în urma unei evaluări a unui medic psihiatru.

Bomba cu pământ

Conform reprezentanţilor DIICOT, la data de 23 noiembrie 2016 autori necunoscuţi au amplasat un pachet având aspectul şi elementele caracteristice unui dispozitiv exploziv confecţionat artizanal, format din 4 batoane cilindrice, un acumulator şi un indicator luminos, în incinta clădirii Tribunalului Maramureş. În mai puțin de 12 ore de la momentul producerii evenimentului și sesizării din oficiu, au fost descoperite şi strânse probe cu privire la fapta ce formează obiectul anchetei penale și totodată identificat și pus sub acuzare inculpatul Coman Vasile. Principala pagubă produsă de Coman în urma amplasării ”bombei” este că activitatea instituțiilor care își au sediul în clădirea tribunalului maramureșean a fost oprită pentru câteva ore.

Potrivit rechizitoriului, ”la confecționarea acestuia (a bombei artizanale, n.red.), inculpatul a folosit cernoziom (pământ, n.red.) pe care l-a modelat sub forma a patru batoane cilindrice, împachetându-le individual în carton pe care l-a lipit cu bandă adezivă tip scotch. Profitând de cunoștințele dobândite ca urmare a experienței desfășurate în industria minieră, inculpatul s-a preocupat și a reușit să manufactureze cele patru batoane în așa fel încât să imite cât mai fidel dinamita folosită în exploatările miniere. Tot în seara zilei de 22 noiembrie 2016, inculpatul a procedat în continuare la conectarea unui bec prin intermediul unor conductoriu la o baterie și la secționarea unor alte patru segmente de conductori electrici monofilari cu manta de plastic. Toate aceste obiecte au fost introduse de către inculpat în interiorul unei genți diplomat, disimulate în niște dosare, astfel încât, în cazul unui control al bagajelor să fie dificil de depistat”, arată rechizitoriul.

Jandarmii specialiști păcăliți de o ”bombă” cu noroi

Potrivit DIICOT, Vasile Coman a plecat din Vișeu la ora 05:00 împreună cu un vecin pe care îl rugase să îl ducă la Baia Mare. A ajuns la tribunal, unde ”a făcut niște fotocopii la biroul de copiat acte din incintă, pentru ca mai apoi să se deplaseze la grupul sanitar aflat la același nivel. Profitând de împrejurarea că la acel moment nu se aflau alte persoane în zonă, a asamblat componentele anterior pregătite, unind cei patru elemenți cilindrici, bateria și becul prin lipire cu bandă adezivă și a amplasat dispozitivul sub un vas urinar din grupul sanitar, după care a plecat în grabă pentru a nu fi observat”, mai arată procurorii.

După aceea a urcat în sala unde avea loc procesul său, unde a fost anunțat că instanța va striga cauza care îl privește în jurul orei 10:00, însă bărbatul a preferat să plece motivând că nu mai poate aștepta din cauza unor probleme de sănătate.

La scurt timp cei care au găsit dispozitivul i-a anunțat pe jandarmi care au evacuat clădirea. ”Alarmați de aspectul dispozitivului care părea a fi unul exploziv chiar și pentru persoanele cu pregătire, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Pintea Viteazul Maramureș au izolat zona și au evacuat persoanele din clădire”, subliniază procurorul Cristian Ioan Dragotă de la DIICOT Maramureș.

În cadrul urmăririi penale, Vasile Coman a fost supus unei expertize psihiatrice care a stabilit diagnosticul de ”tulburare delirantă persistentă”, având discernământul diminuat.

Geniștii SRI au făcut noroi din bombă!

”Întrucât specialiștii geniști în urma evaluării riscului apreciat prin prisma observării aspectului exterior al dispozitivului care prezenta caracteristicile tehnice funcționale ale unui dispozitiv exploziv de inițiere a unei încărcături cu caracteristici necunoscute, au concluzionat că există posibilitatea ca dispozitivul în cauză să fie apt de explozie s-a decis și s-a acționat prin intervenția și utilizarea disruptorului tip DR 2 din dotare, dispozitiv destinat anihilării efectelor explozibililor. Dispozitivul a fost astfel neutralizat prin pulverizare cu apă la o presiune de cca. 100 atm cu ajutorul disruptorului din dotarea echipei pirotehnice din cadrul Serviciului Român de Informații. (…) Ulterior, cu ocazia efectuării cercetării la fața locului s-a stabilit că dispozitivul utilizat de inculpat nu era apt să producă explozie fiind confecționat din materiale improprii unui astfel de scop”, se arată în rechizitoriu.

Coman spune că a fost condamnat fără nicio probă

Pe de altă parte, Vasile Coman spune că a primit amenda penală fără ca acuzațiile de terorism să fie probate în vreun fel.

”La București, unde a fost rejudecat dosarul, martorii aduși cu mandat au declarat că nici măcar nu m-au văzut în ziua respectivă. De la tribunal au spus că în ziua respectivă nu funcționau camerele de vedere, așa că nu au imagini cu mine. Practic, la dosar nu era nicio probă, imagini, amprente, urme de pași, nimic! La procesul de la Cluj judecătoarea nici măcar nu m-a lăsat să vorbesc, că am avocat din oficiu. Însă pe hol i-am surprins pe avocatul de serviciu și pe procurorul de ședință conversând amical. Când m-au văzut s-au comportat ca niște elevi prinși de profesor la fumat!”, spune Vasile Coman.

Articolul ”Teroristul cu mămăligă” condamnat de Curtea de Apel Cluj a dat statul român în judecată la CEDO apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

ISU, ”moșia” lui Raed Arafat, nu se poate despărți de oamenii Deltamed

$
0
0

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) din București a încheiat un contract în valoare de de peste 2,4 milioane de lei, fără TVA, cu o societate controlată de unul dintre foștii acționari ai firmei clujene Deltamed. La licitația respectivă firma acționarului companiei clujene a fost singura care s-a înscris.  Patronul Deltamed, Dan Gorgan, este unul dintre prietenii lui Raed Arafat a cărui carieră a început în Târgu Mureș.

ISU București a organizat licitația ”Acord-cadru de prestare a serviciu de întreținere și reparații instalații speciale ce se află montate pe autospecialele de intervenție și salvare de la înălțimi din parcul auto al autorității contractante, pe o perioada de 12 luni, pentru lot 3 – Bronto Skylift – F 70 RPX/F 38 RLX.” Estimarea inițială a valorii contractului a fost de 2.474.056, fără TVA, iar pentru această sumă firma clujeană Datasec Consulting a câștigat licitația. De altfel, a fost singura societate care a participat la licitație. TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN este administratorul și singurul acționar. Pentru anul trecut, compania a declarat o cifră de afaceri de 133.766 de lei, o pierdere de 77.301 lei și trei angajați. În 2017, firma nu a declarat nicio cifră de afaceri, niciun angajat și o pierdere de aproximativ 3.000 de lei. De altfel, din 2013 până în prezent societatea nu a făcut niciun profit.

Chiar dacă societatea care a câștigat licitația are un bilanț aproape falimentar, până anul trecut Topârcean a făcut parte din acționariatul și conducerea Deltamed, care este cunoscută ca fiind firma ”abonată” la contractele scoase la licitație de ISU.

Firma Datasec are ca domeniu principal de activitate ”activități de consultanță în tehnologia informației”, adică se ocupă de proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software și tehnologii de comunicații.

A cedat acțiunile de la o firmă cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de lei

În urmă cu un an, patronul Datasec i-a cedat lui Dan Gorgan, patronul Deltamed, cele 50 de acțiuni pe care le avea la ”abonatul” ISU. Topârcean a lucrat în funcții de conducere la Deltamed timp de aproape 11 ani!

”Cesiunea, la valoarea nominală, a tuturor celor 50 părți sociale deținute de către asociatul-cedent, TOP RCEAN RĂZVAN ADRIAN, în favoarea asociatului-cesionar, GORGAN VASILE DAN. Asociatul cedent declară că a fost despăgubit la valoarea nominală a părților sociale și că nu mai are alte pretenții față de societate sau cesionar. 2.Odată cu cesiunea părților sociale asociatul cedent renunță și la mandatul de administrator al societății. Că urmare, în locul acestuia este numit dl Gorgan Vasile-Dan, având datele de identificare mai sus menționate. 3.Ca efect al celor de mai sus, actul constitutiv al societății se modifică cu privire la:

 a) asociați, care vor fi: GORGAN VASILE-DAN, GAVRILĂ GEORGETA-DANIELA, OSAN GEORGE-MIHAI și OSAN DAN-IOAN, având datele de identificare mai sus menționate;

 b) distribuirea părților sociale între asociați, după cum urmează: „Capitalul social subscris și vărsat este de 5.000 lei. Capitalul social este divizat în 500 părți sociale a 10 lei fiecare parte, care, potrivit aportului fiecărui asociat sunt repartizate astfel: GORGAN VASILE-DAN-400 părți sociale, corespunzător unui aport de 4000 lei; GAVRILĂ GEORGETA-DANIELA-50 părți sociale, corespunzătoare unui aport de 500 lei; OSAN GEORGE-MIHAI-25 părți sociale, corespunzătoare unui aport de 250 lei; OSAN DAN-IOAN-25 părți sociale, corespunzătoare unui aport de 250 lei;” c)administrarea societății de către administratorii Gavrilă Georgeta-Daniela și Gorgan Vasile-Dan. Administratorii lucrează independent. Fiecare dintre ei are competențe nelimitate în exercitarea atribuțiilor, corespunzătoare obiectivelor și scopurilor societății. Durată mandatului lor este nelimitată. d)Participarea asociaților la profitul și pierderile societății, care este direct proporțională cu aportul acestora la capitalul social, și anume: GORGAN VASILE-DAN-80%, GAVRILĂ GEORGETA- DANIELA-10%, OSAN GEORGE-MIHAI-5%, OSAN DAN-IOAN-5%”, arată decizia din Ministerul Oficial.

Pentru anul trecut, Deltamed a raportat o cifră de afaceri de peste 150 milioane de lei și un profit de peste 12 milioane de lei.

Fabrica de ambulanțe

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan. Ulterior, ambulanțele furnizate de Deltamed au ajuns să fie folosite de fundația Crucea Roșie, din care făcea parte și Mihaela Geoană în calitate de membru onorific.

În 2015, Primăria Cluj Napoca a cumpărat o ambulanță de la SC Deltamed, firmă patronată de Dan Vasile Gorgan, prietenul secretarului de stat, Raed Arafat. Pentru licitația ”Autospecială de intervenție necesară Departamentului Situații de Urgență din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca”, municipalitatea clujeană a dat 178.800 de lei, fără TVA.

În 2016, compania clujeană Deltamed, specializată în afacerile cu Ministerul Sănătății, a încheiat un contract cu Universitatea Babeș Bolyai în valoare de 324.500 de lei. Contractul ”Achizitie de instalații, echipamente si instrumente independente pentru cercetare si componentele acestora” a fost atribuit prin procedura ”invitație de participare”, adică cei de la UBB au lansat o invitație firmei Deltamed, care a venit cu o ofertă.

Gorgan se leapădă de prietenia cu Arafat

Potrivit reprezentanților Deltamed, ”se reia obsesiv temă unei ”prietenii de decenii’’ care i-ar lega pe ”cei doi foști colegi de studenție”, respectiv pe d-nul dr. Arafat și dl. Gorgan, fondatorul Deltamed. Nu doar că nu au fost colegi de facultate, cei doi nu au fost nici măcar colegi de Universitate, unul absolvind Universitatea de Medicină și Farmacie (în acea perioadă Institutul Medico-Farmaceutic), celălalt Universitatea Babeș-Bolyai ! Nici măcar anii de studenție nu li se suprapun decât parțial. O simplă verificare printre foștii colegi de facultate și prieteni din acea perioadă ai celor doi ar arăta foarte rapid că ambii aveau alte cercuri de prieteni. Nici un jurnalist însă nu a dorit să facă o astfel de verificare, preferând să intoxice prin preluarea poveștii cu ”prietenia din studenție”. Legătura dintre cei doi este una strict profesională, fără nici o componența personală, așa cum o relație de prietenie ar trebui să aibă.        

300 milioane euro cu sirene

În toamna anului trecut, IGSU a semnat cu societățile Deltamed, Renault Commercial Roumanie și Țiriac Auto un acord cadru pe o perioadă de patru ani pentru furnizarea a 2.990 de ambulanțe în valoare de 216,68 milioane de euro, fără TVA. În cadrul acestui acord, 780 de ambulanțe de tip B 4X2 vor fi livrate de Deltamed și Renault Commercial Roumanie, care vor încasa 51,45 milioane de euro, fără TVA. De asemenea, tot Deltamed și Țiriac Auto vor livra 2.210 de ambulanțe tip B 4X4 în valoare de 165,23 milioane de euro, fără TVA.

Articolul ISU, ”moșia” lui Raed Arafat, nu se poate despărți de oamenii Deltamed apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12434 articles
Browse latest View live