Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12482 articles
Browse latest View live

Trafic cu minore la Sălaj! Erau ascunse într-o autocisternă

$
0
0

Începând de azi dimineață, Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T, efectuează 25 de percheziții domiciliare la persoane bănuite de trafic de migranți, potrivit IGPR. Potrivit comunicatului oficial, o parte din percheziții au loc în Sălaj la persoane suspecte că fac parte din această rețea.

‘La data de 26 ianuarie 2017, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T—B.T. Arad, efectuează 25 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Botoșani, Dolj, Giurgiu, Sălaj, Timiș și în municipiul București, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți”, conform unui comunicat de presă transmis de Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că, în perioada august — decembrie 2016, grupul infracțional organizat, specializat în traficul de migranți, pe relația Turcia — România — Ungaria, ar fi introdus fraudulos în țară, de mai multe ori, peste o sută de persoane, cetățeni sirieni, irakieni, turci, afgani și marocani, pe care, ulterior, ar fi încercat să îi treacă fraudulos peste frontiera româno-maghiară, destinația finală fiind Germania.

Pe parcursul activităților investigative, au fost depistate cinci transporturi de migranți, în unul dintre cazuri, 42 de persoane, dintre care 18 minore, fiind găsite ascunse într-o autocisternă.

Vor fi puse în executare 20 de mandate de aducere.

La activități participă și polițiști de la inspectoratele de poliție județene Arad și Timiș, inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră Oradea și Timișoara, precum și jandarmi.

Post-ul Trafic cu minore la Sălaj! Erau ascunse într-o autocisternă apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


UPDATE: Tânărul rănit de explozia din Gruia va fi transportat la București ULTIMA ORĂ

$
0
0

 

Update:
Pacientul in varsta de 19 ani, adus la UPU, cu arsuri, va fi transferat la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, Sectia ATI Arsi. Transportul se va face, in dupa-masa acestei zile, cu un avion SMURD.


Cei de la Spitalul Județean de Urgență fac precizări cu privire la starea tânărului rănit astăzi în explozia unui apartament din Gruia.

Potrivit celor de la UPU Cluj pacientul a suferit arsuri în urma exploziei centralei termice de la domiciliu.

„Pacientul are arsuri localizate pe față, gât, mâini și căile aeriene. A fost intubat în pre-spital. În prezent, este asistat hemodinamic și respirator. Au fost făcute consulturile interdisciplinare necesare. Conform procedurilor, a fost anunțat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.) al Ministerului Sănătății, solicitându-se transferul spre o clinică cu profil de arși” arată cei de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca precizează că vor comunica ulterior informații despre starea pacientului sau, după caz, transferul acestuia la o clinică de specialitate.

Citește mai multe despre incident:

Explozie puternică la un bloc din cartierul Gruia

 

Post-ul UPDATE: Tânărul rănit de explozia din Gruia va fi transportat la București ULTIMA ORĂ apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cherecheș rămâne la mâna șefei Secției Penale a Tribunalului Cluj, Nora Boiciuc EXCLUSIV

$
0
0

La ultimul termen din dosarul în care edilul din Baia-Mare, Cătălin Cherecheș este acuzat de dare de mită, avocatul său Călin Budișan a formulat o cerere de recuzare a judecătoarei Nora Boiciuc.

Șefei Secției Penale a Tribunalului Cluj, magistratul Boiciuc a suspendat ședința urmând ca un alt complet de judecată să se pronunțe pe cele invocate de Budișan, joi 26 ianuarie, în termen de 24 de ore.

Astfel că, în această dimineață, magistratul de la Tribunalul Cluj, Maria Luminița Firicel a decis să respingă cererea, lucru ce înseamnă că în continuare procesul penal va fi judecat de Nora Boiciuc.

Citește mai multe despre cererea de recuzare formulată de Călin Budișan aici. 

Post-ul Cherecheș rămâne la mâna șefei Secției Penale a Tribunalului Cluj, Nora Boiciuc EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ex-patronul ”U” Cluj în libertate pentru alte 30 de zile. Daniel Capră pleacă în Republica Moldova /EXCLUSIV

$
0
0

Florian Walter și Daniel Capră s-au prezentat astăzi în fața magistraților de la Tribunalul Cluj pentru a se stabili sub ce măsuri preventive vor fi luate pentru aceștia, în următoarele 30 de zile.

Judecătorul a decis prelungirea măsurii controlului judiciar pentru cei doi inculpați, admițând totodată și cererea lui Daniel Capră de a părăsi teritorului României pentru a pleca în Moldova cu condiția ca acesta să își asume revenirea în țară până la următorul termen(peste aproximativ 30 de zile).

Iată soluția pe scurt:

„În baza art. 348 rap. la art. 207 alin. 2 şi 4 C.pr.pen., constată legalitatea şi temeinicia măsurilor preventive a controlului judiciar luate faţă de inculpaţii : W.F. şi C.D., măsuri pe care le menţine, cu următoarea modificare faţă de ambii inculpaţi : înlăturarea obligaţiei de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor. Permite inculpatului C.D. deplasarea în Republica Moldova până la următoarea verificare a măsurii preventive a controlului judiciar. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia” se arată în soluția pe scurt

La data de 03.11.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a acestora.

Potrivit procurorilor acuzațiile sunt următoarele:

WALTER FLORIAN,  pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, CAPRĂ DANIEL, MĂRGINEAN IOAN şi NICOLAE MARIUS ADRIAN, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, în modalitatea constituirii unui grup infracţional organizat, urmat de săvârşirea unei infracţiuni.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că  în cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian, şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de   administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Post-ul Ex-patronul ”U” Cluj în libertate pentru alte 30 de zile. Daniel Capră pleacă în Republica Moldova /EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Incendiu izbucnit la o fabrică de mobilă ULTIMA ORĂ

$
0
0

Un incendiu a izbucnit astăzi, în jurul orei 12:55, la un magazin de mobilă de pe strada Mihai Eminescu din Gherla.

În urma apelului la 112, la fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, pompierii din cadrul SVSU Gherla, un echipaj de prim-ajutor, dar și polițiștii.

Din primele informații, incendiul a izbucnit la un magazin de mobilă situat pe strada Mihai Eminescu din Gherla. Ajunși la locul solicitării, pompierii au trecut imediat la lichidarea flăcărilor.

O anchetă a fost demarată în acest caz pentru a se stabili cauzele exacte ale izbucnirii incendiului.

Sursa Dej 24

Post-ul Incendiu izbucnit la o fabrică de mobilă ULTIMA ORĂ apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Mii de protestatari în Piața Unirii și Mărăști Foto/video

$
0
0

Protestele continuă și în această duminică la Cluj. Oamenii s-au adunat in Piata Unirii din centrul orasului. Si aici protestatarii au pornit apoi intr-un mars spre Cartierul Marasti.

Protestatar: „Nesimtire si calcarea in picioare a ceea ce sta la baza unui stat de drept si la urma urmelor ce lasam in urma noastra.”

Protestatar: „E absurd sa ne lasam, sa ne calce in picioare justitia, asa ceva nu se mai poate.”

Post-ul Mii de protestatari în Piața Unirii și Mărăști Foto/video apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DIICOT ştia de infracţiunile comise de Clanul Sukosd încă din 2011

$
0
0

Patru şoferi ce transportau banane din Polonia pentru Clanul Sukosd au fost audiaţi la ultimul termen din dosarul Banane de Milioane. Potrivit acestora au existat numeroase pachete sigilate pe care inculpaţii Ştefan Sukosd şi Vana Dan Traian le-ar fi înmânat transportatorilor pentru a fi predate polonezilor în momentul în care făceau achiziţii de banane. Reamintim că, cei de la DIICOT ST Cluj au reuşit să îi trimită în judecată pe Ştefan Sukosd, fiica acestuia -Deszo Timea pentru constituire grup infracţional, fals în înscrisuri şi evaziune fiscală prin operaţiunile ilegale de aducerea a bananelor pe teritoriul României. Prejudiciul cauzat de Clanul Sukosd Statului Român ajunge la peste 16 milioane de lei(sumă ce reprezintă marfă pentru care nu s-a plătit TVA-ul). Acest lucru înseamnă că în total, clanul clujean a adus marfă de peste 70 de milioane pe care a vândut-o fără a o înregistra legal în contabilitate, ci folosindu-se de datele de identificare a diferitor firme-fantomă. Cu toate că cei de la DIICOT ştiau de activitatea infracţională încă din 2011, cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj n-au reuşit să construiască un caz împotriva acestora decât trei ani mai târziu.

 

Pe data de 23 ianuarie 2017, Tribunalul Cluj, instanţă de fond a dosarului ”Banane de Milioane” i-a audiat pe martorii Dan Marica, Fekete-Kovacs Pal Istvan, Dan Lung şi Marius Alexandru Petruş, cerându-le acestora, sub jurământ să declare cum îşi desfăşurau activitatea în calitate de angajaţi ai firmelor suspecte de evaziune fiscală din prezenta cauză.

 

”Am preluat o firmă şi m-au chemat la DIICOT”

Procurorii DIICOT au monitorizat activitatea infracţională a inculpatului Ştefan Sukosd încă dinainte de 2011. Acest lucru se deduce din declaraţiile martorului Dan Marica, cel ce preluase la indicaţiile inculpatului firma Citrus Fresh, un SRL prin care se efectuau operaţiuni economice frauduloase. În altă ordine de idei, Marica susţine că nu i-a întâlnit niciodată pe cei din clanul Sukosd ori pe Dan Vana Traian, cel ce avea firma de transport care aducea bananele în ţară. Martorul locuieşte în Bucureşti şi nu în judeţul Cluj, iar din rechizitoriu şi din declaraţii anterioare a reieşit că cei din familia Sukosd foloseau deseori identităţile unor firme ce nu le aparţineau pentru a comanda banane din Polonia.

„Arăt că menţin declaraţia pe care am dat-o în faza de urmărire penală, sens în care precizez că am preluat SC: Citrus Fresh undeva în luna septembrie 2011, iar la circa trei săptămâni -o luna de zile am fost chemat la DIICOT unde am fost informat că s-ar fi desfăşurat activităţi de evaziune fiscală pe această firmă, motiv pentru care am şi predat documentele şi ştampila societăţii fără a mai desfăşura activitate în continuare pe această firmă. Doresc să precizez că nu cunosc pe niciunul dintre inculpaţii din prezentul dosar şi de asemenea, nu am cunoştinţă despre societăţile poloneze de la care s-au făcut achiziţii de banane in numele Citrus Fresh” susţine Dan Marica.

La o căutare aprofundată cu privire la datele de identificare ale Citrus Fresh SRL, aflăm că firma a fost fondată de către Chiajna Liliana Florentina în 2008, iar doi ani mai târziu, aceasta şi-a cedat 90% din drepturi unui libanez pe nume Fadi Obeid. În următorul an, capitalul social am firmei s-a mărit, astfel întrând cu un procent de 20% în societate, Dan Marica. Liliana se retrage, numele lui Fadi dispare, iar în ciuda faptului că Marica susţină că după audierea la DIICOT a renunţat să mai activeze pe societatea respectivă, numele său rămâne în documente pana la radierea SRL-ului ce a avut loc în 2013.

Din start, spusele procurorilor se confirmă. Citrus Fresh fusese creată pentru operaţiuni economice frauduloase. Spre exemplu, firma ce se ocupa de comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor a înregistrat în doar trei ai o cifră de afaceri totală în valoare de peste 14 milioane de euro. De asemenea, Citrus Fresh apare într-un dosar cu 23 de inculpaţi, ce se află pe rolul Tribunalului Bucureşti. Ca şi în cazul dosarului de la Cluj, vorbim de infracţiuni comise prin evaziune fiscală.

dan lung

Şoferii transportau pachete sigilate

Cu toate că erau trimişi să aducă banane din Polonia pe care le descărcau la Debreczen sau Cluj, doi dintre şoferi au declarat în faţa magistraţilor că deseori li se înmânau pachete sigilate pe care trebuia să le dea anumitor persoane de la depozitele respective. Procurorii susţin în rechizitoriu că de fapt acele pachete erau bani cash folosiţi pentru plata bananelor aduse ilegal în ţară, dat fiind faptul că pentru comenzile legale făcute pe firmele Bana Distrib şi Bananas Garden(ambele ale familiei Sukosd) se făceau plăţi bancare. Astfel, cantităţile ”extra” erau achitate numerar oamenilor de legătură din Polonia.

„Mi-am desfăşurat activitatea că şofer, iniţial la SC. Banans Garden, apoi la Siebenburgen şi în final în cursul anului 2014 am fost angajat la VDA Speed. Menţionez că în concret transportam banane din Polonia, banane care erau aduse fie direct la Cluj, fie erau descărcate la Debreten, la gazare. Menţionez că am adus banane pentru SC. Banane Distrib şi SC. Bananas Garden. SC. VDA Speed aparţine inc. Vana, însă prea puţin am ţinut legătura cu acesta. Menţionez că au fost situaţii în care descărcam marfă pentru gazare în Debrecen şi încărcam altă marfă de aici, pe care o aduceam la Cluj. Au fost puţine situaţiile în care să mă întorc la Cluj cu camionul gol, de obicei după ce descărcam marfă la Debrecen mă reîntorceam în Polonia şi încărcam un nou transport(…). Precizez că am transportat din Cluj în Polonia nişte pachete sigilate care nu ştiu ce conţin, pachete pe care mi le dădea Sukosd Stefan” declară fostul angajat,  clujeanul Marius Alexandru Petruş.

Un alt şofer, Dan Lung, care la fel ca Petruş a fost angajat pe firma VDA Speed susţine că pe lângă acele pachete se trimiteau şi plicuri sigilate. Însă acesta susţine că pachetele i-au fost înmânate de Vana Dan Traian, inculpatul din dosar ce a declarat că nu avea cunoştinţă despre ce activităţi infracţionale derula Sukosd prin intermediul transporturilor efectuate de firma sa.

„Am fost angajat ca şofer la firma lui Vana Dan, SC. VDA Speed SRL circa 1 an de zile, însă am lucrat vreme de aproximativ două luni şi pe firma Siebenburgen. Precizez că şeful meu direct era Vana Dan care de obicei îmi dădea indicaţii în legătură cu transporturile pe care le aveam de efectuat dar se întâmpla să primesc astfel de indicaţii şi de la Sukosd Ştefan(…).  Având în vedere că ţineam mai mult legătura cu Vana am primit de la acesta anumite pachete sau plicuri sigilate pe care le înmânam reprezentanţilor firmelor poloneze dar se întâmpla să aduc astfel de pachete si din Polonia in România. Fiindu-mi citită consemnarea din declaraţia dată in fata organelor de politie, fila 86, vol. II, up. Legat de faptul că primeam astfel de pachete şi de la Sukosd şi că Vana îmi comunica că parchetele pe care mi le dădea provin de la Sukosd Ştefan, precizez că această consemnare corespunde realităţii. In mod obişnuit punctul de trecere al frontierei era Borş” mărturiseşte tânărul din Iara, Lung Dan.

 

Inei, Moceanu şi Timea întocmeau CMR-urile

Cel de-al patrulea martor audiat în dosar, Istvan Fekete-Kovacs-Pal a lucrat şi el pentru Vana Traian, implicit se ocupa cu transportul respectivelor banane. Însă acesta punctează că CMR-urile pentru marfă erau întocmite de celelalte două co-inculpate în dosar, Inei şi Moceanu. De asemenea Pal a declarat în faţa instanţei că ştia şi că de acest tip de activităţi se ocupa şi fiica lui Ştefan Sukosd, Timea.

„Menţionez că începând cu anul 2013 am fost angajat la SC. Siebenburgen SRL, societate aparţinând numitului Vana Dan, în calitate de şofer. Am colaborat cu această firmă până în iulie 2014, iar activitatea mea concretă consta în transportul şi distribuţia de banane din Cluj-Napoca în diverse judeţe din ţară, respectiv Suceava, Bacău, Bistriţa sau Bucureşti. Menţionez că după încărcarea mărfii primeam aviz de însoţire a mărfii şi CMR, documente care erau întocmite fie de Ienei Rebeka, fie de Moceanu Alina. După cunoştinţele mele, plata mărfii se făcea prin CEC însă eu am primit de la clienţi bilete la ordin şi de asemenea, plicuri închise care, însă nu cunosc ce conţineau. Menţionez că cel care îmi achita salariul era numitul Sukosd Ştefan iar activitatea o desfăşuram la indicaţiile numitei Moceanu Alina. Am cunoştinţa că şi inculpata Sukosd Timea întocmea avize de însoţire a mărfii ori CMR(…). Legat de faptul că după angajare activitatea de transport pe care o făceam era realizată la indicaţiile numitului Sukosd Ştefan şi că nu am mai luat legătura cu numitul Vana Dan, precizez că aceasta corespunde realităţii” declară martorul Kovacs Pal.

Revenind la prima declaraţie, cea dată de Bucureşteanul Dan Marica, cei de la DIICOT ştiau de activitate infracţională desfăşurată încă din 2011. Cu toate acestea, pe cei din Clanul Sukosd i-au percheziţionat doar trei ani mai târziu. Moment celebru marcat de faptul că poliţiştii de la IPJ Cluj au fost nevoiţi să vândă peste 30.000 de kg de banane confiscate.

Dosarul Banane de Milioane a fost întocmit de procurorul şef Radu Mihai Paşca. De asemenea prejudiciul estimat de acesta se ridică la trei milioane de euro (aproximativ 17 milioane de lei), iar pentru întocmirea rechizitoriului, probe, acuzaţii, interceptări, cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au cheltuit peste 80 de mii de lei.

Post-ul DIICOT ştia de infracţiunile comise de Clanul Sukosd încă din 2011 apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Probleme în paradisul Metropolis! Producția TV ”Bingo Uniplay Show” riscă să fie suspendată

$
0
0

Pe 21 ianuarie, o știre lansată în spațiul public a pus iar pe jar pe împătimiții jocului de bingo din întreaga țară. Jocul de noroc care se desfășoară în cadrul emisiunii Bingo Uniplay Show de pe Antena 1, urma să fie suspendat, ca de fapt întreaga producție TV. Era o situație fără precedent, zecile de mii de cumpărători de tichete de joc se agitau speriați că vor rămâne fără banii daţi pe cartoanele de joc.

 

Primele zvonuri sugerau că, Antena 1 a scos emisiunea din grila „din motive care nu țin de postul TV”, ulterior au apărut alte informații, unele pe surse, că organizatorul „Bingo Uniplay Show”, „își asumă responsabilitatea” și va difuza emisiunea, duminică, pe post. În tot cursul serii respective, dar și în cursul nopții au circulat informații contradictorii, ba că emisiunea a fost suspendată, ba că „Informația difuzată anterior a fost greșită, iar emisiunea „Uniplay Show”, totuși va fi difuzată mâine la ora 20:00”.

 

Oficial, din cauză de audienţă

Se pare că toată situația a fost generată de audiența catastrofală, deși emisiunea avea o vârstă extrem de tânără, de doar patru ediții. Incertitudinea a ridicat emoția jucătorilor atunci când sâmbătă, 21 ianuarie, la orele 20.00, organizatorii emisiunii anunțau că vor reveni „cu un comunicat oficial în legătură cu partida”, fără a da alte detalii. Nu s-a precizat o altă oră sau dată a emisiunii și nici ce se va întâmpla cu cei care au cumpărat deja cartoane de joc. Emoția a fost de infarct când programul Antenei 1 a fost modificat. Astfel, duminică, 22 ianuarie, de la ora 20.00, în locul emisiunii Bingo Uniplay show, prezentată de Horia Brenciu, apărea un film artistic. Antena 1 s-a delimitat de emisiunea „Bingo Uniplay Show” printr-un mesaj postat sâmbătă seara pe portalul informatic al postului TV și difuzat la emisiunea de știri, Observator.

„Din motive independente de Antena 1, emisiunea „Uniplay Show” nu va fi difuzată în această duminică. Toţi cei care au achiziţionat bilete pentru partida de mâine, 22 ianuarie, sunt rugaţi să contacteze „Uniplay”, fie online ori la punctele de vânzare, pentru a afla cum şi când va avea loc extragerea”.

Ultimele două ediții ale jocului de noroc au tras în jos audiențele Antenei 1, aceasta ocupând locurile patru și cinci la nivel național și locul doi pe comercial. În săptămâna de dinaintea intenției de suspendare, audiența emisiunii a ajuns pe locul șase, în orașe și în toată țara.

 

Ba e albă, ba e neagră

Că emisiunea a fost pe muchie de cuțit să fie suspendată stau drept dovadă seria de comunicate, care se contraziceau unul pe altul și nimeni nu mai știa ce mai creadă.

Astfel, în 21.01.2017, ora 19.45, la „Observator”, prezentatoarea anunță că „Din motive independente de Antena 1, emisiunea „Uniplay Show” nu va fi difuzată în această duminică. Toţi cei care au achiziţionat bilete pentru partida de mâine, 22 ianuarie, sunt rugaţi să contacteze „Uniplay”, fie online ori la punctele de vânzare, pentru a afla cum şi când va avea loc extragerea”.

Ora 19.46: Același mesaj este postat și pe pagina a1.ro, pe care se anunță și filmul care intră în locul „Uniplay Bingo”.

Ora 20.00: Pe pagina de Facebook Uniplay Show este postat un mesaj ambiguu, în care se menționa că vor reveni „cu un comunicat oficial în legătură cu partida din 22.01”
Ora 23.00: Pe pagina de „Facebook Uniplay”, mesajul inițial este modificat: „Informația difuzată anterior a fost greșită. UPDATE: „Uniplay” își asumă responsabilitatea ca emisiunea „Uniplay Show” va fi difuzată mâine (duminică, 22 ianuarie) la ora 20.00”.
Ora 23.15: Mesajul de pe pagina de „Facebook Uniplay Show”, modificat din nou: dispare din formulare „își asumă responsabilitatea”.
Duminică, 22.01.2017, ziua desfășurării jocului de noroc a început sub spectrul aceleiași incertitudini. La emisiunea de știri a dimineții, la orele 07.50, Antena 1 dădea știrea că emisiunea Uniplay Bingo nu va fi difuzată și că în locul acesteia a fost programat filmul Celularul, cu Jason Statham.

 

Sub aceeaşi umbrelă a lui Radu Chifa

”Uniplay Bingo TV” este organizată de Monte Calm Play SRL, cu sediul în Bistrița, și produsă de Monte Calm Group, care în luna iunie 2016 a înregistrat mai multe mărci la OSIM, Uniplay Show, Uniplay Live, Uniplay Gaming, Uniplay Bingo, Uniplay Keno și Uniplay Games.

Totodată, firma avea peste 115 puncte de lucru și săli de joc în toată țara, în ideea în care proiectul Uniplay urma să se dezvolte”.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Monte Calm Group este o companie lansată în 2014, în Bistrița, care în 2016 a avut pierderi de 4,5 milioane de lei, având ca acționari pe Chifa Radu (95%) și pe Plăian Cozma (5%). Chifa Radu este acționar și la Metropolis Bets SRL, firma care până în primăvara lui 2016 a organizat Superbingo Metropolis. Emisiunea a fost scoasă din grila Antenei 1 în luna aprilie a acestui an, chipurile să facă o pauză până în toamnă pentru a apărea într-o nouă formă.

 

Bingo cu cântec şi firme cu datorii

Istoria jocurilor de noroc de tip bingo, marca Bistrița, a avut trei sezoane, cu mai multe episoade, cu denumiri diferite. Aşa cum am precizat mai sus, inițial s-a numit Super Bingo Metropolis, întrerupt în primăvara anului 2012, şi mai apoi în 2016.

Jocul de noroc de tip bingo a intrat în grila Antenei 1 în anul 2009, fiind produsă de Phoenix Games, deținută de Radu Chifa și Petru Rus. În 2012, emisiunea a fost suspendată de Antena 1, din cauza unor probleme ale companiei cu Ministerul Finanțelor , despre care ”Gazeta de Bistrița” a oferit numeroase detalii. De fapt Phoenix Games i-a fost retrasă licența de organizare de jocuri de noroc din cauza unor datorii.

La data de 16 februarie 2012, ”Phoenix Games”SRL, primul organizator al primei ediții Super Bingo Motropolis, a pierdut licența de organizare pentru o datorie de 1,2 milioane euro. Rămas fără licență, firma în cauză, a cerut în aceeași zi să fie plasată sub protecția insolvenței. Cu o viteză demnă de lucruri mai bune, Tribunalul Bistrița-Năsăud, a doua zi, pe 17 februarie 2012, a admis urgent cererea în dosarul nr.812/112/2012. În tabelul preliminar actualizat al creditorilor din 21.05.2012, a fost solicitată o sumă de 21,87 milioane lei, din care administratorul judiciar a acceptat suma de 13,8 milioane lei.

Superbingo Metropolis a revenit după doi ani de la dispariție, cu o nouă firmă în calitate de producător, Metropolis Bets. Emisiunea-concurs a fost difuzată de atunci săptămână de săptămână, în fiecare duminică, în intervalul 16.15 – 19.00. În 2015, în luna noiembrie, emisiunea s-a scurtat, ajungând la doar o oră jumate (16.00 – 17.30).

 

Scandal cu iz penal la CNA

Acest joc de noroc, de tip bingo, organizat de cei doi patroni din Bistrița, Radu Chifa și Petru Rus, sub acoperirea mai mult firme, schimbate în funcție de circumstanțe, a avut o istorie tumultuoasă. În urmă cu trei ani Consiliul Național al Audiovizualului a propus un amendament referitor la jocurile de noroc, inclusiv de tip bingo, care interzicea jocul în intervalul 6.00 – 23.00. Acest amendament care punea practic capăt acestui joc nociv, a fost votat, fapt extrem de rar, în unanimitate de voturi de CNA. Lovitura de teatru a intervenit după publicarea acestui cod privind jocurile de noroc în Monitorul Oficial. S-a constatat că din document lipsește referirea legată de jocurile de noroc. Ulterior s-a aflat că președinta CNA, Laura Georgescu, a scos din documentul votat, chiar înainte de trimiterea la Monitorul Oficial, două amendamente, printre care și cel referitor la jocurile de tip bingo. S-a vorbit la momentul respectiv de un prezumtiv caz uriaș de corupție, de sume de bani cash, plătite de cei interesați ca jocul de bingo să se desfășoare fără nici o problemă. Ca urmare a imensului scandal creat, trei membrii ai CNA au acuzat-o pe șefa CNA, Laura Georgescu, că a comis o infracțiune și au decis să sesizeze președinții celor două camere ale Parlamentului, precum și oficiali ai Comisiei Europene. Ulterior, unul din acuzatorii Laurei Georgescu, Valentin Jucan, a înaintat o plângere penală la DNA, privind fapta comisă de aceasta.

Doru Costin

Post-ul Probleme în paradisul Metropolis! Producția TV ”Bingo Uniplay Show” riscă să fie suspendată apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Procurorii clasează plângerile penale împotriva imobiliarilor de carton din Florești

$
0
0

O familie din Cluj Napoca a făcut plângeri penale împotriva unui constructor de locuințe pentru că apartamentul cumpărat s-au dovedit de proastă calitate. Cu toate acestea, procurorii au decis să claseze ancheta, iar judecătorii au respins plângerea ca fiind nefondată. Este vorba de familia Moshkowitz care a cumpărat un apartament pe strada Tăuţiului nr.19 din Floreşti de la firma Rodesi Construct, aflată acum în faliment. Lichidatorul firmei a scos la vânzare un teren pe care patronii Rodesi, RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS l-au cumpărat de la Claudiu Sugar care, la rândul lui, îl cumpărase de la Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al DGIPI.

 

În 2007, Angela și Zvi Moshkowitz, împreună cu fiica lor, Laura Miron, au achiziționat un apartament în Florești de la firma Rodesi, patronată de RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS.

După o perioadă de timp de la primirea apartamentului au apărut să apară fisuri în pereți și infiltrații de apă, iar în 2013 cumpărătorii au făcut o plângere penală împotriva firmei Rodesi. Anul trecut, procurorii au clasat dosarul, însă soții Moshkowitz au contestat decizia la Tribunalul Cluj. În decembrie anul trecut, judecătorii au respins plângerea ca fiind nefondată. ”În temeiul 341 alin. 6 lit. a) C.proc.pen., respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenţii MOSHKOWITZ ANGELA LUCIA şi MOSHKOWITZ ZVI împotriva Ordonanței de clasare din data de 16.05.2016, emisă în dosarul de urmărire penală nr. 1139/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin 2 Cod Procedură Penală, obligă pe fiecare dintre petenţi la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a sentinței.

După terminarea blocului, potrivit Inspectoratului teritorial în construcții Cluj, firma Rodesi nu a anunţat, potrivit legii, finalizarea lucrărilor de execuţie şi nu a prezentat documentaţia în vederea efectuării recepţiei. Cu toate acestea, blocul respectiv are o recepție făcută de reprezentanții, de atunci ai primăriei din Florești, în speță Ioachim Vancea, şeful Serviciului Urbanism, Alexandru Lădariu, inginerii Marius Manu şi Bogdan Gînscă.

Inițial, în 2010 soții Moshkowitz au făcut o plângere la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, iar patronii firmei Rodesi și-au asumat atunci răspunderea să remedieze problemele

Potrivit procesului verbal, ei și-au asumat refacerea lucrărilor de „schimbare a acoperişului ce prezintă risc de infiltraţii, din ţiglă ceramică în ţiglă metalică, şi repararea etanşărilor foliei autocondens de sub învelitoare; remedierea tuturor deficienţelor survenite în urma infiltraţiilor de apă prin acoperiş (tavane, pereţi); schimbarea supapei de cap coloana aerisire din baia de mansardă din supapă diametru 50 în supapă diametru 110”. Cu toate acestea, lucrările nu au mai avut loc.

Cei de la Rodesi au contractat firma de proiectare  Helvconstruct SRL în cadrul căreia a lucrat Bogdan Gânscă, inginer în cadrul primăriei din Florești, care se numără printre semnatarii recepției blocului.

 

Paternitatea unui teren de la fiul Vulpii la o firmă falimentară

Extrem de interesante sunt contractele câștigate de  RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS, patronii Rodesi Construct. Înainte de a intra în faliment, firma a încheiat două contracte cu Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj, ”patronată” de Mircea Avram, în valoare de aproximativ 150.000 de lei. De asemenea, ei sunt și patronii la firma SC Australis, din Dezmir, care are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și a încheiat un contract cu Regia clujeană.

Acum, bunurile firmei Rodesi Construct sunt scoase la licitație în cadrul procedurii de faliment.

Potrivit unui anunț de licitație, ”SC RODESI CONSTRUCT SRL, prin lichidator judiciar, vinde prin licitație teren cu suprafața de 1.200 mp și o construcție nefinalizată la stadiul de D+P+E, situate în Cluj-Napoca, str. Pădurii, FN, județ Cluj, la prețul de 274.230 euro, (pentru TVA se vor aplica reglementările legale în vigoare la data vânzării)”.

Terenul respectiv are o istorie legată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI, Virgil Ardelean.

Terenul a fost, inițial, cumpărat de Alin Ardelean pe când acesta avea aproximativ 20 de ani, adică în 1997. După circa 10 ani, potrivit unor surse, Ardelean i-ar fi cedat terenul lui Claudiu Sugar în ideea dezvoltării unui proiect imobiliar, însă planul de afaceri nu a stat în picioare deoarece, la vremea respectivă, zona era reglementată doar pentru construcții de maxim patru etaje. Astfel că, Sugar a vândut terenul firmei Rodesi.

 

Afaceri de familie cu imobiliare și tehnică de filaj

Chiar dacă, inițial, lui Alin Ardelean nu i-a mers afacerea imobiliară, în urmă cu doi ani, la primăria clujeană a fost depus, pentru informarea publicului, un anunț potrivit căruia Virgil Ardelean și fiul lui, împreună cu SCM Solidaritatea, Drăgan Valentin şi soţia Amelia Maria, Pop Simion şi soţia Anicuţa, mandatați prin societatea DUNCAN REAL ESTATE SRL, una dintre afacerile omului de afaceri Dan Dunca, vor să edifice un proiect imobiliar mixt în cartierul Gheorgheni.

După pensionare, Virgil Ardelean și-a deschis împreună cu Alin, fiul lui, două societăți: una de detectivi ArviFox și una de asigurare de pază și protecție. Sc Arviprot Security. În paralel, Alin Ardelean este asociat în cadrul  SECTAG EASTERN EUROPE, care se ocupă de “comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații”, iar prin această societate este asigurată tehnica necesară filajului. În această firmă mai este asociat și Vasile Staicu, din Timișoara, care în 1989 era căpitan în Miliția Timiș și a luat parte la evenimentele Revoluției, fiind descoperit cu urme de praf de pușcă pe mâini. Ulterior, Staicu a fost șef al SIPA din cadrul Poliției Timiș, dar a ieșit la pensie.

 

 

De la Caritas la detectivi

Prima rampă de lansare a lui Virgil Ardelean după 1989 a fost afacerea Caritas, care l-a prins pe acest personaj în timp ce ocupa funcţia de conducere a poliţiei clujene. Jocul piramidal desfăşurat între 1991-1994 şi care a păgubit peste 250 de mii de români, dar i-a potenţat şi pe cei din sferele poliţiei, SRI-ului sau Armatei a fost destructurat de Ardelean. În urma controlului, au dispărut dischetele cu evidenţele plăţilor făcute oamenilor politici. Cu toate acestea, Ardelean a contestat mereu existenţa unor documente care să conţină informaţii despre deponenţii Caritas. “Subalternii mei au ridicat conform regulilor procedurale, pe bază de proces-verbal, documentele şi dischetele de la firmă şi, în baza lor, au constituit dosarul penal. Toate acestea sunt la dosarul cauzei. Nu a existat o dischetă aparte, cu nume importante, cum se vehiculează”, a declarat în trecut Ardelean. Peste patru ani de la acest incident, Virgil Ardelean a ajuns şef la serviciul secret al MAI.

În anul lui 2004, Virgil Ardelean a fost acuzat de fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru că le-a înscenat întregul dosar, deoarece au refuzat să plătească pe adjuncţii chestorului Ardelean. Dosarul Cămătaru a fost gestionat de Ardelean, care ocupa la vremea respectivă şefia DGIPI.

Tot de numele lui Ardelean se leagă şi fuga din ţară a lui Omar Hayssam, acesta fiind şi motivul celei de-a doua demisii a fostului şef al DGIPI.

 

“Vulpea” prinsă la “smotocit” telefoane de ziariști

În septembrie 2003, Virgil Ardelean a fost învinuit că a cerut lui Ioan Amarie, procurorul general al PNA, să dispună ascultarea telefoanelor agenţiilor de presă MEDIAFAX şi AM PRESS, pe motiv că aceste interceptări l-ar ajuta să depisteze o presupusă activitate subversivă a inspectorului principal de poliţie, Constantin Duvac, din IGP.

Sebastian Albescu

Post-ul Procurorii clasează plângerile penale împotriva imobiliarilor de carton din Florești apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Activitatea infracţională a avocatei din Baroul Cluj, Nicoleta Camelia Dan şi a soţului condamnat la închisoare

$
0
0

Camelia Dan, fina comisarului Zaharia Ciorbă este acuzată de complicitate alături de soţul ei, condamnatul Dan Petru de fraudare a fondurilor europene. Potrivit documentelor obţinute de Gazeta de Cluj, pe numele celor doi există denunţuri la DNA cu privire la modul fraudulos prin care au construit fabrica de polistiren de la ICLOD, dar şi despre activitatea evazionistă derulată de aceştia prin mai multe firme.

 

Activitatea infracţională a celor doi soţi se întinde pe mai mulţi ani, cunoscut fiind dosarul de la Bacău în care Dan Petru a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru achiziţii fictive prin leasing de utilaje.

Cei doi, Nicoleta şi Petru s-au cunoscut în perioada în care femeia lucra la un magazin de pantofi din centrul oraşului Cluj-Napoca, ce aparţinea familiei comisarului Zaharia Ciorbă. La cununia celor doi, Zaharia şi soţia lui au acceptat rolul de naşi, lucru ce a întărit relaţiile dintre ei. Camelia a început studiile juridice şi simultan se ocupa de contabilitatea firmelor create de Petru Dan pentru operaţiuni economice frauduloasă.

Prin intermediul Sigma Therm SRL, Dan Petru a încercat în 2007-2008 să acceseze o finanţare europeană pentru a construi o hală. În prima fază, pentru nerespectarea condiţiilor impuse de UE, dosarul său a fost respins. Însă, în 2010-2011 a repetat procedura obţinând de această dată bani europeni.

Acel proiect s-a consolidat în actuala fabrică de polistiren de la Iclod. Potrivit surselor, soţii Dan trebuiau să facă dovada că au 30% din valoarea totală a proiectului prin finanţare proprie, iar Uniunea Europeană deconta în trei tranşe restul de 70%. Astfel că Dan Petru neavând suma respectivă s-a împrumutat de la Adrian Mînzat şi Rostaş Emanuel, doi prieteni de-ai săi.  În ceea ce îl priveşte pe Rostaş Emanuel, acesta este unul dintre suspecţii procurorilor de evaziune fiscală în Dosarul CRIDOV care a explodat la Cluj în iarna anului trecut.

 

Adrian Uţiu Mânzat a acceptat să vorbească despre împrumuturile nerestituite pe care acesta le-a făcut soţilor Dan, dar şi despre modul în care aceştia au desfăşurat operaţiuni frauduloase pentru fabrica de polistiren de la Iclod.

minzat utiu

„Îi duceam banii în şacoşe la Hanul Dacilor”

Potrivit spuselor lui Mînzat, Dan Petru  era un om care ”tot timpul avea nevoie de bani”. Dat fiind faptul că cei doi se cunoşteau din copilărie, în repetate rânduri, Mînzat susţine că l-a ajutat pe Petru şi pe Camelia cu sume colosale de bani, care nu i-au mai fost restituiţi.

„Fabrica de polistiren de la Iclod au făcut-o pe firma Sigma Therm, însă s-au folosit de mai multe firme fantomă pentru a deconta achiziţii fictive. Eu personal i-am ajutat cu peste 150.000 euro în mai multe tranşe atât prin bancă cât şi cash. La început mi-a cerut bani pentru a plăti nişte utilaje sau materiale ce urmau să îi vină din China. Dan Petru s-a înţeles cu Dronca de la Alba să facă comanda printr-o firmă fantomă deţinută de cel din urmă şi ulterior să i le vândă lui la un preţ mai mare, pentru a le putea deconta. Proiectul prevedea ca achiziţiile respective să fie în valoare de 150.000 euro. Astfel că i-am dus în sacoşe, la Hanul Dacilor, aproximativ un miliard jumătate de lei vechi, într-o singură zi.  Dan a găsit marfa la un preţ mic, undeva la 80.000 de dolari, şi chiar şi aşa, dolarul era prea puţin valorizat în acea perioadă. Dronca trebuia să facă acea comandă pe o firmă şi apoi să îi livreze lui cu facturare pe preţul impus de proiect. Diferenţa, foarte mare de altfel, o băgau ei în buzunar”, explică Adrian Mînzat.

Însă cei de la DIICOT Bacău l-au arestat între timp pe Dan Petru în dosarul cu achiziţii fictive de utilaje prin firme de leasing de pe teritoriul României. În acelaşi dosar, co-inculpat apar şi afaceriştii hunedoreni Dronca Marius şi soţia lui Daniela, cei ce trebuiau să îi aducă respectiva comandă din China.

În acel moment, Mînzat susţine că Nicoleta Camelia Dan a început să ceară împrumuturi pentru plata avocaţilor ce urmau să îl apere pe Dan în faza de urmărire penală.

„I-am dat atunci 480 de milioane de lei vechi ca Dan să se descurce la Bacău pentru că DIICOT a obţinut arestarea preventivă a acestuia. Mai târziu, când m-am prezentat împreună cu un prieten la biroul Cameliei de pe strada Dorobanţilor din Cluj-Napoca, aceasta mi-a replicat: mie nu mi-ai dat nici un ban, sumele au fost pentru Dan iar eu nu am de când să îţi dau nici un leu înapoi” şi a refuzat să îmi dea înapoi banii deşi ea era cea care i-a luat atunci. De atunci nu am mai văzut-o niciodată, nici după ce a ieşit Dan din închisoare”, mai adaugă Mînzat.

 

iacob ilie

Planul B: Ilie şi soţia lui, avocata Nicoleta Iacob

Dat fiind faptul că soţii Dronca erau monitorizaţi, Camelia şi Dan au apelat la o avocată din Baroul Cluj a cărei soţ avea la rândul său avea o firmă ce i-a luat locul prin cedare creanţă SRL-ului fantomă deţinut de hunedoreni. Vorbim de Ilie şi soţia lui, avocata Cristina Nicoleta Iacob.

Ilie Iacob a înfiinţat firma  YRC Star SRL, cu sediul în Comuna Jichişu de Jos. Dat fiind relaţiile de prietenie dintre soţia lui şi Camelia Dan, în momentul în care Petru a fost arestat preventiv(pe o perioadă de aproximativ şase luni, la Bacău), Iacob l-a vizitat. Atunci, Petru i-a cerut ajutorul prin preluarea comenzii din China pe firma YRC Star. Între timp, utilajele au fost achitate(un avans era dat încă de pe firma lui Dronca) şi au sosit în ţară la Dan Petru. Cel din urmă a ieşit din arest şi s-a întors la Cluj. Pentru că nu era emisă factura dintre YRC şi Sigmatherm în vederea decontării sumei de către UE, Petru l-a rugat pe Ilie să îi factureze utilajele la suma de 150.000 euro. Ilie a refuzat, însă a acceptat propunerea lui Petru de a cesiona firma(cu tot cu utilajele încărcate fiscal în gestiune) unui macedonian pe nume Despotski Pece.

„Dan Petru m-a rugat să îi aduc acele utilaje, astfel că am făcut comanda pe YRC Star pentru că ştiam ca am cui să i le vând: lui. Ulterior, când am aflat ce avea de gând cu ele, am decis să vând firma acelui macedonian. De atunci nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu ele. Nu am vrut să mă mai am nici un amestec” relatează soţul avocatei, Ilie Iacob.

sigmaterm fabrica

Mizeria curăţată de un inculpat din dosarul CRIDOV

Având în vedere că nu avea cum să deconteze acele utilaje şi să finalizeze proiectul obţinut pe fonduri, Dan Petru l-a abordat pe Raul Alin Luca, un alt individ ce apare în dosarul Cridov şi care a formulat un denunţ împotriva penal prin care explică modul fraudulos de închidere a proiectului european cu fabrica de polistiren Sigmatherm de la Iclod.

„Ştiu că Sigmatherm SRL trebuia să realizeze prin fonduri europene o fabrică de polistiren în Iclod, judeţul Cluj. Avea nevoie de utilaje pentru producţia de polistiren, iar acestea ştiu că proveneau din China. Iniţial de aceste utilaje trebuia să se ocupe o persoană numită Dronca, dar acesta a fost încarcerat în penitenciar după ce s-a achitat primul avans(către China). Ulterior, utilajele au fost achitate prin intermediul lui Iacob Ilie şi firma lui SC YRC SRL. Nu ştiu cu ce documente au fost aduse aceste utilaje în Romania şi nu ştiu cum au ajuns concret la Sigmatherm. Eu am facturat aceste utilaje de pe YRC Star SRL către Sigmatherm SRL şi după o perioadă de timp mergeam şi tot ridicam bani de la bancă. Utilajele erau necesare deoarece fără aceste nu putea să primească alte tranşe de bani aferente proiectului de fonduri europene. Eu am ridicat o sumă foarte mare de bani, adică peste un milion de lei. Ridicam la fiecare tranşă la bancă sume cuprinse între 20.000- 100.000 lei. (…)Pentru dovedirea faptelor pe care le-am descris există extrase de cont ce atestă ridicarea acelor sume” se arată în denunţul lui Alin Raul Luca.

Potrivit surselor, Luca a intrat în ”operaţiune” imediat după ce firma era cesionată macedonianului. Dan Petru a obţinut o procură prin care l-a împuternicit pe Luca să finalizeze operaţiunile infracţionale refuzate de Iacob Ilie. Un alt lucru important de menţionat este faptul că din momentul în care a fost arestat, apoi perioada în care Luca a efectuat operaţiunile de emitere a facturilor pentru utilajele respective şi ridicările de bani, şi până în prezent, firma Sigmatherm a aparţinut avocatei din Baroul Cluj, Nicoleta Camelia Dan. Iniţial, în 2012 aceasta a fost numită administrator al firmei, iar ulterior a ajuns asociat unic.

Post-ul Activitatea infracţională a avocatei din Baroul Cluj, Nicoleta Camelia Dan şi a soţului condamnat la închisoare apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Consilier din Beliş bătut şi reţinut de poliţişti, la un local, pentru o faptă inexistentă. Patronul acestuia îi confirmă nevinovăţia!

$
0
0

Hotărât lucru, Răzvan Popşea, consilier local PSRO în cadrul Primăriei Beliş, reprezintă o „sulă în coaste” pentru diriguitorii zonei. Om de munte carismatic şi pe deasupra ins şcolit la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, el este şi deţinătorul a două firme de exploatare a lemnului, fiind în proces de câţiva ani cu vechea conducere a Primăriei, pentru o factură substanţială neachitată de aceasta. Motiv pentru care Popşea reprezintă o ţintă permanentă pentru poliţişti, amicii „vechilor”, care i-au confecţionat până acum o mulţime de dosare, adunând şi două condamnări, din care una aflată în apel la Tribunalul Cluj! Iar ce i s-a întâmplat recent pentru un fapt imaginar, într-un local, întrece deja orice închipuire!

 

Poliţiştii: „În sfârşit am reuşit să-l zdrobim”!

Bine „şifonat” în zona capului, consilierul aştepta, miercuri, 25 ianuarie, pe coridorul I.M.L. Cluj, să fie  examinat de legişti. Expresia feţei sale emana o îndârjire ieşită din comun –  semn că motivul venirii sale la instituţia medicală clujeană nu e unul oarecare. Abordat de reporterul Gazeta de Cluj, acesta mărturiseşte fără ezitare: „Am fost agresat duminică de doi „celebri” poliţişti din Huedin, Marius Raţ şi Darius Boboş, într-un restaurant din Şaula. Celebri pentru că au mai bătut nişte oameni, inclusiv un biet călugăr din zonă care n-avea asupra lui buletin, iar cazul cu femeia încătuşată, bătută şi ameninţată cu pistolul în sediul poliţei a făcut „savoarea” întregii naţii, anul trecut – prin intermediul presei şi a televiziunilor. Acum au reuşit după nenumărate şicane, provocări, pânde şi capcane să mă încătuşeze, total ilegal, pentru că aş fi făcut scandal în localul „Andreiuţa” din localitatea Şaula, Izvoru-Crişului şi i-aş fi ameninţat cu moartea. Motiv pentru care am căpătat şi 60 de zile de control judiciar de pe urma acestei „manopere” a lor”. Bărbatul este întrerupt de o asistentă care-l invită în cabinet. Se întoarce, în scurt timp, cu un certificat medico-legal în care i s-au recomandat nouă zile de îngrijiri. Îl rog să aprofundăm puţin subiectul, iar Popşea este de acord, aşa că reia firul povestirii: „Aşa cum vă spuneam, duminică, 22 ianuarie, în jurul orelor 2.00 mă aflam în pensiunea „Andreiuţa”, la un chef public şi nu privat cum au vehiculat poliţiştii – anunţat prin Facebook chiar de către muzicanţii care cântau în seara respectivă – şi brusc m-am trezit cu cei doi lângă mine, Marius Raţ şi Darius Boboş, prietenii vechiului primar, cu care sunt în proces pentru o factură neachitată de 50.000 de euro. Mi-au zis doar atât: „Tu vii cu noi!”, însă fără să se legitimeze. Am ieşit cu ei afară din local şi împreună mine au ieşit şi câţiva dintre cunoscuţii mei. I-am întrebat pe polițiști ce se întâmplă şi, pe un ton agresiv, mi-au răspuns că trebuie să merg cu ei. Apoi au mai legitimat două-trei persoane din grupul meu, la care i-am întrebat, politicos, din ce cauză au făcut acest lucru, pentru că nu fusese vreun scandal în restaurant. Erau la faţa locului cei doi mai sus menţionaţi şi încă un poliţist şi două poliţiste. La care Raţ le-a zis să mă încătuşeze. Aceştia s-au executat şi mi-au pus un rând de cătuşe. Apoi, după ce m-au tras din raza camerei de supraveghere, mi-au pus al doilea rând de cătuşe, de parcă aş fi fost cel mai temut infractor din lume”. Bărbatul mărturiseşte că în încleştarea care a urmat a fost târât pe caldarâm şi a suferit leziuni la cap şi picioare, motiv pentru care a cerut să fie transportat la Spitalul Orăşenesc din Huedin. Continuă acesta: „Apoi, după ce medicii m-au pansat, m-au dus la Poliţie unde m-au ţinut până a doua zi când m-au prezentat procurorului. Iniţial au vrut să mă acuze de tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar după ce s-au lămurit, urmărind camerele, că n-a fost niciun fel de scandal, m-au încadrat la „ultraj şi ameninţare”. Iar a doua zi, în urma acestui fapt, am primit control judiciar de 60 de zile pentru scandal într-un local public – asta când însuși procurorul a recunoscut că n-a fost scandal în local. Dar mai trebuie să vă spun ceva:  când eram la Urgenţă, încătuşat, Raţ a raportat cuiva astfel: „În sfârşit am reuşit să-l zdrobim”! Fapt care dovedeşte, fără urmă de îndoială că a fost o înscenare pusă la cale de duşmanii mei ”! Apoi, bărbatul îşi ia rămas bun, nu înainte de a ne oferi numărul său de telefon, pentru a ne ţine la curent cu desfăşurarea ulterioară a cazului.

razvan popsea 2 Razvan Popsea in vremuri

Patronul localului: „La mine n-a avut loc niciun fel de scandal”!

Joi, 26 ianuarie, cerem punctul de vedere al poliţiei referitor la acest caz. Răspunsul I.P.J., venit cu promptitudine, sună astfel: “Poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au intervenit pentru aplanarea unui conflict iscat într-un local public din localitatea Şaula, comuna Izvoru Crişului. Unul dintre bărbaţii implicaţi în scandal a fost recalcitrant în prezenţa poliţiştilor, motiv pentru care s-a impus imobilizarea acestuia. În acest context, bărbatul l-a ameninţat pe unul dintre poliţişti. În cauză a fost înregistrat dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, faptă prevăzută de Codul penal. La data de 22 ianuarie a.c., faţă de bărbat a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile”. Intrigaţi, îl sunăm pe dl. Ioan Florea, patronul localului unde a  avut loc așa-zisul scandal, eveniment care a constituit motivul descinderii în forţă şi reţinerii lui Popşea de către poliţie. Acesta se arată ferm pe poziţie: “Popşea nu a făcut niciun fel de scandal în localul meu, de nici de o “culoare”. A consumat liniştit, cu prietenii lui – şi asta se poate constata şi urmărind camerele de supraveghere din local. De asemenea am citit o absurditate, în urmă cu câteva minute într-o publicaţie obscură on-line de la Cluj, și anume că aş fi fost chemat la poliţie şi am făcut plângere împotriva lui Popşea. Ascultaţi-mă, e o minciună, o făcătură toată această problemă cu dl. Popşea.” Insistăm şi sunăm pe un alt martor ocular al incidentului de duminica trecută. Se numeşte Alin Matiş şi e un bărbat în vârstă de 28 de ani, originar din zonă, muncitor în străinătate care a vrut să se relaxeze, în seara respectivă, în localul din Şaula: “Am venit cu dl. Popşea de la Huedin, dintr-un local – unde am citit într-o publicaţie de la Cluj că ar fi făcut Popşea scandal şi într-o criză de nebunie acesta ar fi devastat localul. După care grupul nostru s-ar fi mutat la pensiunea din Şaula. Minciună: la Huedin s-a spart într-adevăr, accidental, un pahar sau o sticlă, căzută de pe masă – dar nu a fost nimic altceva.  Cât despre acţiunea poliţiei de la Şaula, să vă spun eu cum a fost: a venit poliţia şi ne-a scos afară pe toţi şase – câţi eram în grup – şi a început să ne legitimeze, la care Răzvan i-a întrebat de ce ne legitimează. În secunda următoare poliţiştii au intervenit în forţă şi i-au pus două rânduri de cătuşe.

Monumentul de la Crucea Iancului

Ca un fapt divers: prima dată i-au pus un rând de cătuşe, apoi l-au tras din faţa camerelor şi acolo i-au pus al doilea rând de cătuşe şi au început să-l bumbăcească. Nici pe interlopii care fac trafic de persoane nu-i ia poliţia aşa, darmite pe un om nevinovat. Scandalul cu poliţia durează de ceva timp pentru că Răzvan a ieşit consilier şi vechiul primar Crainic Viorel are ceva cu el  – iar poliţiştii cei doi sunt comandaţi chiar şi acum de Crainic, pentru că el i-a adus în comună. Aşa încât toată strădania lor este să-l compromită prin orice mijloace pe Răzvan Popşea. Cu mine încă n-au făcut nimic, doar cu el, am aflat că l-au plasat sub control judiciar pentru două luni”. Pentru o mai mare veridicitate îl apelăm şi pe Cosmin Paşca, un tânăr de 27 de ani, prezent şi el peste tot pe “traseul” făcut – din Huedin până la Şaula – de Răzvan Popşea şi cunoştinţele sale: “E o minciună gogonată că dl. consilier ar fi devastat un local în Huedin. S-a spart, într-adevăr, o sticlă sau un pahar – dar n-a avut loc niciun scandal însoţit de o devastare – cum am citit că au visat nişte tipi din presă. Iar la Şaula am stat separat de dl. Răzvan, eram cu un alt grup la masă şi am văzut numai cum îl cheamă poliţia afară. Eu am rămas înăuntru, n-am ieşit şi nu ştiu ce s-a mai întâmplat după aceea. Habar n-am ce-i între dl. Răzvan şi poliţişti şi – să vă spun sincer – nici nu mă prea interesează”!

 

Leontina Giurgiu femeia

În loc de concluzii

Vineri, 27 ianuarie, la orele serii îl contactez din nou pe Răzvan Popşea, protagonistul întâmplărilor cu poliţia şi îl întreb ce are de gând să întreprindă pe viitor în cazul său – practic, pentru a-şi salva pielea.  Acesta îmi răspunde că tocmai i-a fost respinsă contestația la controlul judiciar de către tribunalul Huedin. Dar va recurge la toate formele de apărare pentru că știe că are dreptate. Apoi, îi va da în judecată pe cei doi poliţişti, pe care-i consideră capul răutăţilor în multe evenimente nefireşti care se petrec în zonă – şi în acest sens afirmă că o grămadă de localnici sunt dispuşi să-i sprijine demersul. Şi concluzionează: “Oamenii isteţi şi cu pregătire au fost dintotdeauna ţinta celor care au vrut să-i supună cu orice preţ – pe ei, dar şi pe ceilalţi membri ai societăţii. Ori, eu, acum fiind şi consilier local am misiunea să fac tot ce pot ca să dispară acei indivizi care vor să-şi facă de cap aşa cum vor şi consideră bunul public sau al altora drept unul personal”!

 

Restaurantul Andreiuta din Saula

Mărturia Leontinei Giurgiu şi a lui Nicolae Dura

Joi, 26 ianuarie 2017 femeia în vârstă de 55 de ani ne-a declarat, telefonic, următoarele: “Ce mi s-a întâmplat cu cei doi poliţişti mi-a dereglat complet sănătatea. De atunci, nu mai sunt ce am fost. Pe 4 august 2016 cei doi  – Raţ Marius şi Boboş Darius – au intrat la mine-n curte şi au întrebat de noră-mea, Diana. M-am speriat, am crezut că-i ceva cu noră-mea, gestionară în Râşca de Sus. I-am rugat să se legitimeze, fiindcă nu-i cunoşteam. Nici măcar o hârtie, ceva nu mi-o arătat. Vroiau să filmeze o căruţă cu lemne, aflată acolo. Un poliţist mi-o pus mâna-n piept şi m-a întrebat dacă am auzit de el, de Raţ, iar eu i-am spus că nu-l cunosc. Dl. Raţ stătea cu mine şi dl. Darius filma căruţa cu lemne. I-am întrebat cu ce drept filmează şi ce s-a întâmplat. Şi am dat cu mâna în telefon, abia l-am atins, dar acesta i-a căzut şi s-a fisurat. Atunci, furioşi, m-au trântit la pământ şi m-au încătuşat după care m-au dus la post, unde mai era un băiat încătuşat de dimineaţă. El a văzut totul. Acolo mi s-a făcut rău şi a apărut şeful de post de la mine din Râşca, dornic să mă ducă, personal, acasă. Între timp mi-a crescut tare tensiunea, mi-a paralizat şi mâna stângă, iar când au venit fetele mele la poliţie am leşinat. Acolo unul dintre ei m-a ameninţat că mă împuşcă – după cum la fel m-a ameninţat şi-n maşină, pe drumul spre post. Mai târziu a vrut Darius să scrie în raport, ca să se “scoată” că le-am dat două pălmi dar a renunţat când am protestat tare de tot. Între timp fetele mele au sunat după salvare şi după ce a venit salvarea am ajuns la Spitalul Orăşenesc Huedin, unde medicii m-au tratat. Nu după mult timp,  câteva ore, m-am întors acasă. Apoi a doua zi am mers la I.M.L. Cluj, unde am primit un certificat cu 6 zile de îngrijiri medicale. Am făcut mai târziu plângere împotriva celor doi şi mi-a venit o hârtie cum că aceasta s-a înregistrat peste tot, da` nu s-a mai întâmplat nimic şi n-a mai avut loc nici confruntarea  – cu ei şi autorităţile, la Cluj – aşa cum mi s-a promis”!

Conform cotidianului “Evenimentul zilei” din 10 august 2016, care a consemnat întâmplarea petrecută Leontinei Giurgiu, un alt reţinut din acea zi, Nicolae Dura, aflat în sediul poliţei ca suspect într-un caz de furt de lemne, a declarat presei următoarele: “Mi-au pus cătuşele la mâini şi m-au legat de grilajul unei uşi. Erau agenţii Marius Raţ şi Darius Boboş. Au tras draperiile şi au închis uşa, după care au venit către mine cu electroşocul. De frică am semnat o declaraţie că am furat trei copaci (…) După două ore cât am stat cu cătuşele pe mâini, au revenit poliţiştii şi o trăgeau pe o femeie, care era legată cu cătuşele la mâini. Vorbeau tare urât cu ea şi îi ziceau că o împuşcă. Unul dintre ei a scos şi pistolul, care era legat de pantalon cu un cablu”.

 

Mărturia părintelui Paisie, stareţul Mănăstirii Mărişel

Părintele ieromonah Paisie Plic, stareţul Mănăstirii Mărişel spune că anul trecut, în vară, chiar fratele lui, călugărul Teodor a fost victima intransigenţei  cuplului de poliţişti din Huedin. Declară acesta, joi, 26 ianuarie 2017, telefonic, reporterului Gazeta de Cluj: “Fratele se afla la Crucea Iancului, la Beliş Fântânele, de unde venea spre mânăstire. Nu avea buletinul la el şi cei doi poliţişti l-au abordat într-un mod foarte dur: l-au trântit la pământ, l-au lovit cu piciorul şi apoi l-au încătuşat. Iniţial am făcut plângere împotriva lor dar apoi am retras-o fiindcă n-am vrut să avem tulburare şi să umblăm la nesfârşit cu ei la lege, aşa că am tolerat, am suportat până la urmă gestul lor teribil de deplasat ”.

Post-ul Consilier din Beliş bătut şi reţinut de poliţişti, la un local, pentru o faptă inexistentă. Patronul acestuia îi confirmă nevinovăţia! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Scandal de proporții la Consiliul Județean Cluj(VIDEO) Reproșuri de bune maniere și încheierea subită a ședinței

$
0
0

Consilierii județeni ai Clujului s-au întrunit marți, 31 ianuarie într-o ședință ordinară pentru a apropa sau amâna proiecte de hotărâre cu privire la buna funcționare a instituțiilor subordonate.

Printre acestea se numără și modificarea organigramei de la Direcția Județeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj unde, președintele CJ Cluj a propus amânarea discuțiilor pe baza proiectului pentru o viitoare ședință programată vinerea aceasta.

dan_tamas19-eo_0Însă înainte de aceasta, consilierul județean PNL, Mariana Leș avusese un amendament, care a trecut prin vot majoritar, ce prevedea strict aprobarea modificărilor de organigramă exclusiv pe zona Huedin, unde în cadrul Direcției sunt angajate mai multe soții de politicieni liberali sau din fostul PD-L. Ca reacție la acest amendament, cei din PSD s-au opus cu vehemență spunând că trebuie aprobată modificarea per ansamblu și nu parțial și convenabil politic.

Consilierul județean PSD,Chiorean a declarat că(avocat fiind de meserie) acele propuneri de modificări ale organigramei se încadrează în limita legală.

„Nu știu și nu mă interesează să știu ce interese politice și private există pe acest subiect. Beneficiarii acestor modificări sunt copiii ce au ajuns în această instituție pentru că nu au dus o viață tocmai ușoară. Neadoptarea organigramei în intregime împiedică desfășurarea activități DGASPC CLUJ” declară avocata Laura Chiorean.

În cele ce au urmat, mai mulți reprezentanți ai consiliului de la diferite partide au cerut președintelui Tișe să îi dea cuvântul directorului de la Asistență Socială Cluj, Daniel Claudiu Tămaș, însă acesta a refuzat argumentând că îi va da cuvântul la sfârșitul ședinței ”la punctul diverse”.

În continuare urmăriți scurta intervenție a directorului D.G.A.S.P.C. Cluj, Daniel Claudiu Tămaș care a fost întreruptă de atacul consilierului local din PNL, Dorel Secară și ulterior de președintele Alin Tișe ce a declarat ședința închisă.

Citește aici proiectul în starea inițială.

Dorel Secară l-a acuzat pe Tămaș de lipsa unui comportament adecvat motivând că are mâna în buzunar în timp ce i se adresa doamnei Leș.

În replică, directorul i-a aminit lui Dorel Secară că nu este în măsură să facă asemenea comentarii deoarece, în mandatul trecut a jignit-o în plină ședință pe secretarul județului, Simona Gaci.

Post-ul Scandal de proporții la Consiliul Județean Cluj(VIDEO) Reproșuri de bune maniere și încheierea subită a ședinței apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Fostul șef al ISCTR, Rareș Pop afectat de modificările adoptate de Guvern în această seară

$
0
0

În urmă cu câteva minute, ministrul Justiției, Florin Iordache a anunțat implementarea legii grațierii și modificarea Codului Penal pe partea de abuz în serviciu.

Dat fiind faptul că acuzația principală a celor de la DNA Cluj împotriva fostului șef al ISCTR IT 4 Cluj, Rareș Pop face referire la abuzul în serviciu, acesta va beneficia direct de modificarile anunțate de Iordache și cel mai probabil se îndreaptă spre o sentință de achitare. Spunem asta pentru că acuzațiile de mită au fost demontate de însuși martorul denunțătoru, Ștefan Cadar și celelalte de martori veniți la proces precum fostul prefect de alba Gheorghe Feneșer.

Consultă aici modificările aprobate în această seară pe Codul Penal.

Post-ul Fostul șef al ISCTR, Rareș Pop afectat de modificările adoptate de Guvern în această seară apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Lista politicienilor ce au fost ”salvați” în această noapte!NUME GRELE

$
0
0
Guvernul Grindeanu a decis în ședința din această seară modificarea prin Ordonanță de urgență a Codului Penal și a adoptat un proiect de lege privind Grațierea. Mai mulți politicieni vor scăpa de pedepse:
  1. Ioan Adam
  2. Ion Iliescu
  3. Victor Viorel Ponta
  4. Adrian Năstase (spre exemplu, în dosarul “Trofeul Calității” principala infracțiune este abuzul în serviciu, iar Năstase este beneficiarul folosului)
  5. Dan Șova (și toți responsabilii de la CE Turceni și Rovinari, care i-au îmbogățit pe Ponta și Șova)
  6. Darius Vâlcov (fost ministru PSD al Finanțelor)
  7. Sebastian Ghiță
  8. Viorel Hrebenciuc
  9. Ilie Sârbu
  10. Dan Ioan Popescu
  11. Liviu Dragnea
  12. Ecaterina Andronescu
  13. Corneliu Iacubov
  14. Mihai Tănăsescu
  15. Eugen Bejinariu
  16. Mădălin Voicu
  17. Nicolae Păun
  18. Nicolae Bădălău
  19. Robert Negoiță
  20. Olguța Vasilescu
  21. Paul Stănescu
  22. Cristian Rizea
  23. Tudor Pendiuc
  24. Cătălin Rădulescu
  25. Constatin Nicolescu
  26. Radu Mazăre
  27. Nicușor Constantinescu
  28. Gabriel Mutu
  29. Bunea Stancu
  30. Marian Vanghelie
  31. Gheorghe Nichita
  32. Adrian Severin
  33. Mircea Cosma
  34. Vlad Cosma
  35. Andreea Cosma
  36. Ovidiu Marius Isăilă
  37. Cătălin Voicu
  38. Adrian Duicu
  39. Constatin Popescu
  40. Serban Mihăilescu
  41. Dan Nica
  42. Mircea Drăghici
  43. Constantin Adăscăliței
  44. Radu Băbuș
  45. Daniel Bărbulescu
  46. Dan Bordeianu
  47. Florin Constantinescu
  48. Alexandru Cordoș
  49. Sonia Drăghici
  50. Marian Ghivenciu
  51. Vasile Gliga
  52. Iulian Iancu
  53. Sorin Lazar
  54. Marius Manolache
  55. Eduard Martin
  56. Alexandru Mazăre
  57. Lucian Șova
  58. Gabriel Vlase
  59. Vasile Duță
  60. Emil Cutean
  61. Ion Stan
  62. Anghel Stanciu și mulți, mulți alții.

Consultă aici modificările aprobate în această seară pe Codul Penal.

Post-ul Lista politicienilor ce au fost ”salvați” în această noapte!NUME GRELE apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Aurelia Cristea a demisionat din PSD:”mi-am pierdut speranța”

$
0
0

Fostul deputat clujean, Aurelia Cristea a demisionat din Partidul Social Democrat. Potrivit scrisorii înaintată către actualul lider al filialei Cluj-Horia Nasra, decizia a fost luată după ce Cristea susține că activitatea partidului nu se mai reflectă în principiile sale.

Iată precizările făcute de Aurelia Cristea în demersul de a demisiona din PSD.

Menționăm că aceasta a ales să demisioneze printr-un e-mail transmis actualului deputat și totodată președinte al PSD Cluj, Horia Nasra.

La ora publicării articolului, Nasra nu a răspuns pentru a comenta decizia luată de recent-fosta colegă de partid.

Aurelia Cristea s-a remarcat în mandatul de deputat(2012-2016) prin legea anti-fumat, implementată la nivel național.

Reamintim că un motiv similar(activitatea de partid nu corespunde cu principiile personale) l-a invocat și fostul consilier local Claudia Anastase, anul trecut când a demisionat din PSD.

Post-ul Aurelia Cristea a demisionat din PSD:”mi-am pierdut speranța” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM își avertizează colegii și îi îndeamnă să țină Justiția departe de conflictele politice

$
0
0

 

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a reacționat după ce la CSM a avut loc o ședință prezidată de Klaus Iohannis unde s-a decis, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale pentru a se constata existența unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Aceasta a spus că politica penală a unui stat nu o redactează magistrații. Judecătorii aplică legile, nu le creează, iar dacă astăzi unii spun că nu vor anumite legi, mâine ar putea striga că nu mai doresc instanțe.

Prezentam in continuare mesajul judecatoarei Gabriela Baltag adresat colegilor din CSM si prezentat in exclusivitate de Lumeajustitiei.ro:

Stimati membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penala a unui stat nu o redacteaza magistratii. Puterea judecatoreasca trebuie sa respecte vocatia constitutionala a celorlalte doua putere, motiv pentru care nu se poate interfera in activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezinta strict de atributul lor.

Am speranta ca justitia nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care si le dau unii sau altii dintre actorii politici.

Judecatorii aplica legile, nu le creeaza. Daca este buna sau nu o reforma, fie ea si …. penala (asa cum ni se solicita sa ne pronuntam explicit zilele acestea), este cine sa ne spuna.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit ca nu mai avem mult si ramanem fara procedura penala. Curtea Constitutionala are suficiente mecanisme sa verifice, pe de o parte, respectarea atributiilor de catre cei in drept sa legifereze, iar pe de alta parte, sa inlature tot ce nu este in acord cu drepturile si libertatile cetatenilor.

Nimeni nu mai vorbeste astazi despre principii, despre garantiile pe care trebuie sa le primeasca toti cei care ajung in fata instantelor, indiferent de gradul de jurisdictie.

Ma asteptam sa vad un interes sporit pentru o tema care ar trebui sa intereseze pe fiecare. Este justitia in afara de orice influenta nefericita, este la adapost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu si-a asumat aceasta tema pana la capat. Avem angajamentul ca dupa pozitia exprimata de Curtea Constitutionala suntem la adapost de orice pericol. Nu avem inca si dovada… care implica responsabilitati concrete.

Ce ar trebui sa ne ingrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au incercat sa ne dea lectii, sa ne indrume, potrivit viziunilor lor; se intampla acest lucru si in ultimul timp. Ce nu stiu aceste persoane este ca justitia a existat dintotdeauna, indiferent de oranduire, de puterea celor indreptatiti sa surprinda sau nu o realitatea legislativa care uneori se intersecteaza si cu nevoia de schimbare a societatii.

Apreciez ca este timpul sa ne implinim fiecare sarcinile, obligatiile, sa nu mai privim catre locuri unde nu avem ce cauta. Justitia are sansa ei, la fel si legislativul si executivul. Justitia nu poate fi partasa la scene de incitare populara pe teme pe care mai apoi trebuie sa le implementeze. Astazi, unii spun ca nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar maine daca vom continua in acelasi mod vor striga ca nu mai doresc instante! Spre ce ne indreptam este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreapta justitia trebuie sa ramana departe de conflictele pe care mai tarziu este chemata sa le dezlege! Asa consider ca trebuie sa fie justitia: fara prejudecati, fara partinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteti sa devina Consiliu o scena politica! Nu acesta este rolul nostru! Prezenta intempestiva a presedintelui tarii la sedinta de astazi a Consiliului reprezinta o evidenta imixtiune, de netolerat, in activitatea justitiei. Va rog sa nu mai ingaduiti alte lectii, de principii, asa cum in mod penibil s-a intamplat in ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

judecator Gabriela Baltag

Membru in Consiliul Superior al Magistraturii

Post-ul Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM își avertizează colegii și îi îndeamnă să țină Justiția departe de conflictele politice apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Aproximativ 25.000 de oameni pe străzile Clujului VIDEO-PROTESTE

$
0
0

Numărul protestatarilor din Cluj-Napoca a crescut substanțial în această seară. Dacă la manifestările anterioare, se ajungea la aproximativ 10.000 de oameni, miercuri, 1 februarie, conform estimărilor, au ieșit în stradă peste 25.000 de oameni.

La nivel național, potrivit StirileProTv.ro au ieșit la proteste peste 100.000 de oameni:

Cluj – 25.000 de oameni, Timisoara – 15.000, Sibiu si Iasi – 10.000.

Post-ul Aproximativ 25.000 de oameni pe străzile Clujului VIDEO-PROTESTE apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Jandarmii și protestatarii de la CLUJ au cântat ”Deșteaptă-te române!”

$
0
0

Jandarmi care insotesc coloana de protestatari ce marsaluiesc pe strazile din centrul Clujului au intonat, alaturi de manifestanti, imnul Romaniei, „Desteapta-te romane”, scrie news.ro. Momentul a avut loc in zona Pietei Marasti, cand coloana de protestatari s-a oprit sa cante imnul national.

Astfel, cativa dintre jandarmii care ii supravegheau pe manifestanti au cantat si ei. La ora transmiterii acestei stiri, marsul continua, coloana de manifestanti intinzandu-se pe mai mult de trei kilometri. La Cluj protesteaza peste 25.000 de oameni.

Post-ul Jandarmii și protestatarii de la CLUJ au cântat ”Deșteaptă-te române!” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

VIDEOParlamentarul clujean Emanuel Ungureanu protestează peste noapte în Camera Deputaților

$
0
0

Noul parlamentar clujean, membru al formațiunii USR, Emanuel Ungureanu s-a alăturat câtorva colegi de partid în demersul de a protesta pentru cele două ordonanțe ce în noaptea aceasta au scos românii, din toate colțurile țării, în stradă.

Opt parlamentari ai Uniunii Salvaţi România vor rămâne peste noapte în sala de plen a Camerei Deputaţilor în cadrul unei acţiuni de protest de tip sit-in.

„Am hotărât să utilizăm această formă de protest şi să ne solidarizăm cu oamenii din stradă, pentru că, până la urmă, fiecare dintre noi reprezintă 74.000 de oameni – aceasta fiind norma de reprezentare a unui deputat. Ideea noastră a fost că protestele din stradă trebuie să ajungă şi în Parlament”, a declarat deputatul USR, Silviu Dehelean, pentru AGERPRES.

El a menţionat că cei opt parlamentari ai USR care se află în acest moment în sala de plen vor fi înlocuiţi dimineaţa de alţi reprezentanţi ai Uniunii Salvaţi România.

Silviu Dehelean a mai precizat că reprezentanţii USR nu au întâmpinat dificultăţi în a-şi desfăşura acţiunea de protest.

Deputatul Oana Bîzgan a afirmat, la rândul ei, că acţiunea reprezintă o dovadă de solidaritate cu oamenii care protestează în stradă.

„Am promis că vom aduce Casa Poporului mai aproape de oameni, şi Parlamentul este Casa Poporului. În consecinţă, simţim nevoia să protestăm pe toate planurile. Protestăm pentru că ceea ce se întâmplă este inacceptabil. Dorim să ne protejăm atât viitorul, cât şi pe oamenii care ne-au oferit votul lor şi au încredere în noi. (…) Vom continua protestul atâta timp cât este nevoie. Nu am definit un timp anume, e mai degrabă o formă de protest pe care doar noi o puteam face, pentru oameni”, a precizat ea.

Deputatul Bogdan Rodeanu a reamintit că miercuri, în timpul şedinţei de plen, mai mulţi deputaţi USR au protestat.

„Cred că astăzi, pentru prima oară în istoria României, s-a întâmplat ca o şedinţă a Camerei Deputaţilor să se desfăşoare cu deputaţi stând pe scări, în faţa preşedintelui. Deputaţii USR aveau pancarte cu ‘Ruşine!’, ”Hoţii’ şi s-au expus vizibil, în semn de protest faţă de cele două ordonanţe. Nimeni nu a îndrăznit să ne dea deoparte. Au preferat să continue şedinţa, foarte frugal, dar noi am rămas pe poziţii”, a spus el.

 

Post-ul VIDEOParlamentarul clujean Emanuel Ungureanu protestează peste noapte în Camera Deputaților apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Procurorii clasează plângerile penale împotriva imobiliarilor de carton din Florești

$
0
0

O familie din Cluj Napoca a făcut plângeri penale împotriva unui constructor de locuințe pentru că apartamentul cumpărat s-au dovedit de proastă calitate. Cu toate acestea, procurorii au decis să claseze ancheta, iar judecătorii au respins plângerea ca fiind nefondată. Este vorba de familia Moshkowitz care a cumpărat un apartament pe strada Tăuţiului nr.19 din Floreşti de la firma Rodesi Construct, aflată acum în faliment. Lichidatorul firmei a scos la vânzare un teren pe care patronii Rodesi, RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS l-au cumpărat de la Claudiu Sugar care, la rândul lui, îl cumpărase de la Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul șef al DGIPI.

 

În 2007, Angela și Zvi Moshkowitz, împreună cu fiica lor, Laura Miron, au achiziționat un apartament în Florești de la firma Rodesi, patronată de RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS.

După o perioadă de timp de la primirea apartamentului au apărut să apară fisuri în pereți și infiltrații de apă, iar în 2013 cumpărătorii au făcut o plângere penală împotriva firmei Rodesi. Anul trecut, procurorii au clasat dosarul, însă soții Moshkowitz au contestat decizia la Tribunalul Cluj. În decembrie anul trecut, judecătorii au respins plângerea ca fiind nefondată. ”În temeiul 341 alin. 6 lit. a) C.proc.pen., respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenţii MOSHKOWITZ ANGELA LUCIA şi MOSHKOWITZ ZVI împotriva Ordonanței de clasare din data de 16.05.2016, emisă în dosarul de urmărire penală nr. 1139/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin 2 Cod Procedură Penală, obligă pe fiecare dintre petenţi la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a sentinței.

După terminarea blocului, potrivit Inspectoratului teritorial în construcții Cluj, firma Rodesi nu a anunţat, potrivit legii, finalizarea lucrărilor de execuţie şi nu a prezentat documentaţia în vederea efectuării recepţiei. Cu toate acestea, blocul respectiv are o recepție făcută de reprezentanții, de atunci ai primăriei din Florești, în speță Ioachim Vancea, şeful Serviciului Urbanism, Alexandru Lădariu, inginerii Marius Manu şi Bogdan Gînscă.

Inițial, în 2010 soții Moshkowitz au făcut o plângere la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, iar patronii firmei Rodesi și-au asumat atunci răspunderea să remedieze problemele

Potrivit procesului verbal, ei și-au asumat refacerea lucrărilor de „schimbare a acoperişului ce prezintă risc de infiltraţii, din ţiglă ceramică în ţiglă metalică, şi repararea etanşărilor foliei autocondens de sub învelitoare; remedierea tuturor deficienţelor survenite în urma infiltraţiilor de apă prin acoperiş (tavane, pereţi); schimbarea supapei de cap coloana aerisire din baia de mansardă din supapă diametru 50 în supapă diametru 110”. Cu toate acestea, lucrările nu au mai avut loc.

Cei de la Rodesi au contractat firma de proiectare  Helvconstruct SRL în cadrul căreia a lucrat Bogdan Gânscă, inginer în cadrul primăriei din Florești, care se numără printre semnatarii recepției blocului.

 

Paternitatea unui teren de la fiul Vulpii la o firmă falimentară

Extrem de interesante sunt contractele câștigate de  RUS ROMULUS MIRON şi RUS EDUARD ROMULUS, patronii Rodesi Construct. Înainte de a intra în faliment, firma a încheiat două contracte cu Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj, ”patronată” de Mircea Avram, în valoare de aproximativ 150.000 de lei. De asemenea, ei sunt și patronii la firma SC Australis, din Dezmir, care are ca obiect de activitate ”Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor” și a încheiat un contract cu Regia clujeană.

Acum, bunurile firmei Rodesi Construct sunt scoase la licitație în cadrul procedurii de faliment.

Potrivit unui anunț de licitație, ”SC RODESI CONSTRUCT SRL, prin lichidator judiciar, vinde prin licitație teren cu suprafața de 1.200 mp și o construcție nefinalizată la stadiul de D+P+E, situate în Cluj-Napoca, str. Pădurii, FN, județ Cluj, la prețul de 274.230 euro, (pentru TVA se vor aplica reglementările legale în vigoare la data vânzării)”.

Terenul respectiv are o istorie legată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI, Virgil Ardelean.

Terenul a fost, inițial, cumpărat de Alin Ardelean pe când acesta avea aproximativ 20 de ani, adică în 1997. După circa 10 ani, potrivit unor surse, Ardelean i-ar fi cedat terenul lui Claudiu Sugar în ideea dezvoltării unui proiect imobiliar, însă planul de afaceri nu a stat în picioare deoarece, la vremea respectivă, zona era reglementată doar pentru construcții de maxim patru etaje. Astfel că, Sugar a vândut terenul firmei Rodesi.

 

Afaceri de familie cu imobiliare și tehnică de filaj

Chiar dacă, inițial, lui Alin Ardelean nu i-a mers afacerea imobiliară, în urmă cu doi ani, la primăria clujeană a fost depus, pentru informarea publicului, un anunț potrivit căruia Virgil Ardelean și fiul lui, împreună cu SCM Solidaritatea, Drăgan Valentin şi soţia Amelia Maria, Pop Simion şi soţia Anicuţa, mandatați prin societatea DUNCAN REAL ESTATE SRL, una dintre afacerile omului de afaceri Dan Dunca, vor să edifice un proiect imobiliar mixt în cartierul Gheorgheni.

După pensionare, Virgil Ardelean și-a deschis împreună cu Alin, fiul lui, două societăți: una de detectivi ArviFox și una de asigurare de pază și protecție. Sc Arviprot Security. În paralel, Alin Ardelean este asociat în cadrul  SECTAG EASTERN EUROPE, care se ocupă de “comerț cu ridicata de componente și echipamente electronice și de telecomunicații”, iar prin această societate este asigurată tehnica necesară filajului. În această firmă mai este asociat și Vasile Staicu, din Timișoara, care în 1989 era căpitan în Miliția Timiș și a luat parte la evenimentele Revoluției, fiind descoperit cu urme de praf de pușcă pe mâini. Ulterior, Staicu a fost șef al SIPA din cadrul Poliției Timiș, dar a ieșit la pensie.

 

 

De la Caritas la detectivi

Prima rampă de lansare a lui Virgil Ardelean după 1989 a fost afacerea Caritas, care l-a prins pe acest personaj în timp ce ocupa funcţia de conducere a poliţiei clujene. Jocul piramidal desfăşurat între 1991-1994 şi care a păgubit peste 250 de mii de români, dar i-a potenţat şi pe cei din sferele poliţiei, SRI-ului sau Armatei a fost destructurat de Ardelean. În urma controlului, au dispărut dischetele cu evidenţele plăţilor făcute oamenilor politici. Cu toate acestea, Ardelean a contestat mereu existenţa unor documente care să conţină informaţii despre deponenţii Caritas. “Subalternii mei au ridicat conform regulilor procedurale, pe bază de proces-verbal, documentele şi dischetele de la firmă şi, în baza lor, au constituit dosarul penal. Toate acestea sunt la dosarul cauzei. Nu a existat o dischetă aparte, cu nume importante, cum se vehiculează”, a declarat în trecut Ardelean. Peste patru ani de la acest incident, Virgil Ardelean a ajuns şef la serviciul secret al MAI.

În anul lui 2004, Virgil Ardelean a fost acuzat de fraţii Nuţu şi Sile Cămătaru că le-a înscenat întregul dosar, deoarece au refuzat să plătească pe adjuncţii chestorului Ardelean. Dosarul Cămătaru a fost gestionat de Ardelean, care ocupa la vremea respectivă şefia DGIPI.

Tot de numele lui Ardelean se leagă şi fuga din ţară a lui Omar Hayssam, acesta fiind şi motivul celei de-a doua demisii a fostului şef al DGIPI.

 

“Vulpea” prinsă la “smotocit” telefoane de ziariști

În septembrie 2003, Virgil Ardelean a fost învinuit că a cerut lui Ioan Amarie, procurorul general al PNA, să dispună ascultarea telefoanelor agenţiilor de presă MEDIAFAX şi AM PRESS, pe motiv că aceste interceptări l-ar ajuta să depisteze o presupusă activitate subversivă a inspectorului principal de poliţie, Constantin Duvac, din IGP.

Sebastian Albescu

Post-ul Procurorii clasează plângerile penale împotriva imobiliarilor de carton din Florești apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12482 articles
Browse latest View live