Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12479 articles
Browse latest View live

Consiliul Județean Cluj obligat să plătească peste 40 de milioane de lei pentru lucrările de la CMID EXCLUSIV

$
0
0

Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), cu rol de mediator în disputa dintre Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi firma Atzwanger, fostul executant al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, a dat recent o decizie prin care Consiliul Județean Cluj este bun de plată. Aceasta este a doua oară când Comisia de Adjudecare a fost nevoită să intervină pentru a  se pronunța cu privire la modul în care trebuia să se desfășoare realizarea CMID-ului.

Peste 40 de milioane de lei din bugetul județului se vor vărsa în conturile firmelor din Asocierea ATZWANGER S.P.A. – LADURNER S.R.L. – S.C. Confort SA – Vel SERVICE S.R.L., ce câștigase licitația pentru execuția CMID. Printre beneficiarii sumelor se vor număra și firmele deținute de afaceristul Ioan Bene: Asocierea Societatea de Construcții Napoca SA – SC Napocamin SRL – SC Panpetrol SRL, liderul asocierii fiind NAPOCA SA. Cele trei firme ale lui Ioan Bene au executat în calitate de subcontractat proiectant subcontractat.

Pe scurt, Comisia de Adjudecare a disputelor a dat câștig de cauză firmelor aflate în asocierea ce a obținut licitația pentru CMID, stabilind ca cei de la CJ CLUJ să vireze în conturile acestora peste 40 milioane de lei.

6.1 Comisia de Adjudecare a Disputelor are jurisdictie si este competenta sa solutioneze disputele din acest contract, asupra careia i s-a cerut decizia conform Sub-clauzei 20.4 din Contract.

DISPUTA 1

6.2 Comisia de Adjudecare a Disputelor decide ca Antreprenorul este indreptatit la restituirea Garanției de bună execuție, constituită prin Polița seria M nr. 000000573 din 11.01.2012 emisă de City Insurance, în valoare de 10.753.601,15 lei, în baza Subclauzei 16.4. lit. a) din Acordul contractual.

DISPUTA 2

6.3 Comisia de Adjudecare a Disputelor decide ca Antreprenorul este indreptatit la plata de către Beneficiar a sumei de 2.855.034,70 lei, plus TVA aplicabilă și dobânzi datorate, în temeiul Subclauzei 16.4, lit. b) raportată la Subclauza 19.6, lit. a) din Acordul contractual.

DISPUTA 3

6.4 Comisia de Adjudecare a Disputelor decide ca Antreprenorul este indreptatit la plata de catre Beneficiar a sumei de 26.571.172 lei, plus TVA unde este aplicabila si dobanzi datorate, conform Sub-clauzelor 16.4, lit. b) si 19.6, lit. c) din Contract. Decizia nr. 2 a Comisiei de Adjudecare a Disputelor, 30 ianuarie 2017 Pag 79 din 88

DISPUTA 4 6.5 Comisia de Adjudecare a Disputelor decide ca Antreprenorul este indreptatit la plata sumei de 6.117.587 lei, plus TVA aplicabilă și dobânzi datorate, în temeiul Subclauzei 16.4, lit. b) raportată la Subclauza 19.6, lit. c) din Acordul contractual, cu titlu de restituire a reținerilor operate.

DISPUTA 5 6.6 Comisia de Adjudecare a Disputelor decide ca Antreprenorul este indreptatit la plata sumei de 135.723 lei, plus TVA unde este aplicabilă, și dobânzi legale datorate, în temeiul Subclauzei 16.4, lit. b) raportată la Subclauza 19.6, lit. d) din Acordul contractual.

DISPUTA 6 6.7 Comisia de Adjudecare a Disputelor decide ca Antreprenorul este indreptatit la plata sumei de 5.928.256 lei, care reprezinta pierderea de profit a Antreprenorului plus dobânzile legale datorate, în temeiul Subclauzei 16.4, lit. c) din Acordul contractual.

 

Post-ul Consiliul Județean Cluj obligat să plătească peste 40 de milioane de lei pentru lucrările de la CMID EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Doctor în drept și avocat al Baroului Cluj, Radu Chiriță, devoalează manipulările din spațiul public în cazul grațierii și codului penal

$
0
0

Ordonanțele privind grațierea unor pedepse și modificarea Codului Penal au stârnit proteste în rândul unei părți a electoratului din România. Radu Chiriță, expert în Drept, s-au pronunțat, public, despre efectele acestor ordonanțe.

Doctor în drept constituțional al Universității Babeș-Bolyai, profesor de drept constituțional, avocat al Baroului Cluj, specialist în libertățile publice în dreptul penal, Radu Chiriță este președintele Asociației de studii în dreptul constituțional și drepturile omului. Acesta a scris un articol despre manipulare, ordonanțe, și efectele reale ale acestor acte normative.
Vă redăm integral textul:

”Trăim o epocă ciudată. Explozia Internetului a schimbat lumea. În bine şi în rău, dracu’ ştie dacă mai mult bine sau mai mult rău. Din punctul meu de vedere, un lucru e cert: Internetul şi explozia comunicării au creat, între altele, raiul băieţilor care trăiesc din manipulare. Dacă prin mijloace clasice era al dracu’ de greu să manipulezi mulţimi importante de oameni, netul şi presa modernă (aia clasică a decedat din cauza netului) a făcut-o extrem de uşoară. Oamenii au astăzi tendinţa naturală de a nu citi decât chestiile cu care sunt de acord dinainte de a le citi, nu se uită decât la cei cu cate sunt, din start, de acord etc. Targetarea publicului ţinţă e atât de facilă încât manipularea s-a transformat dintr-o chestie subtilă într-una “pe faţă”. Nici măcar nu e nevoie să minţi, adevărul e atât de gri zilele astea, că e suficient să îl prezinţi incomplet unor oameni care vor, din start, să vadă numai alb sau negru.

Hai să luăm vânzoleli ultimelor perioade pe post de exemplu:

Graţierea şi modificarea codurilor prin ordonanţe de urgenţă. Jurişti de renume mondial, de la Danileţ până la înfierbântaţii de la Curtea de Apel Constanţa susţin că nu se poate constituţional asta, pentru că o graţiere se dă numai prin lege organică. Ba se poate! Domeniile în care nu pot să intervină ordonanţele de urgenţă sunt scrise în Constituţie, iar Curtea Constituţională a clarificat de mult (prost, din punctul meu de vedere) ce se poate reglementa prin ordonanţe şi ce nu. Că nu e legitim, e adevărat. Dar e valabil pentru 99% din OUG-urile date în neştire de toate guvernele. E cel puţin bizar faptul că acum prostestăm că cică nu schimbăm legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă (foarte corectă afirmaţia, de altfel) dar nimeni nu a zis nici mâc când acum un an Guvernul a schimbat prin ordonanţă de urgenţă vreo 70 de articole din codul de procedură penală. Fără aviz de la CSM, fără dezbatere publică, de la cel mai european guvern din istoria României. Am aflat de acea ordonanţă de urgenţă în sala de judecată, judecându-mă pe unul dintre articolele modificate. Cel mai ironic în toată lupta asta între “penali” şi “instituţiile anti-corupţie” este că şi DNA-ul a fost înfiinţat tot prin ordonanţă de urgenţă. Şi încă nu protestează nimeni pe tema asta. Iar acea ordonanţă de urgenţă a fost aprobată în Camera Deputaţilor cu mai puţine voturi decât era nevoie pentru o lege organică…

Pe scurt, e adevărat că nu e firesc să modifici coduri prin ordonanţe de urgenţă. E la fel de adevărat că nu e firesc să protestezi pentru asta numai când instituţii înfiinţate prin ordonanţă de urgenţă cer asta.

Graţierea în sine este o instituţie perfect legitimă. E adevărat că, în urma graţierii, unii ies din puşcărie, iar alţii nu mai merg. Dar, pentru numele lui Sauron, dacă asta este un dezastru pentru omenire, de ce dracu mai avem această instituţie? De ce s-au mai dat graţieri (ultima acum vreo 10 ani parcă) şi nu o fost atâta scandal? E de discutat textul ordonanţei/proiectului de lege sau ce dracu o fi. Acel articol 2 este stupid din punct de vedere juridic şi extrem neclar în ceea ce priveşte aplicarea sa (nu scrie când trebuie să ai 60 sau copii: la data comiterii faptei, la data condamnării, la data aplicării graţierii etc.). Lista de infracţiuni excluse de la graţiere e discutabilă, dar nu ştiu de unde ideea că vine Apocalipsa peste noi. Cine citeşte până la capăt lista aia constată că, prin referire la art. 5 din Legea 78, toate faptele de corupţie sau asimilate sunt excluse.

Nu cred că această graţiere poate rezolva problema enormă a suprapopulării puşcăriilor. O poate diminua, dar nu cred că o poate rezolva. În egală măsură însă, nici alte afirmaţii publice nu sunt reale, ci sunt făcute cu scopul de a manipula. Tocmai citesc o ştire că ceva deşteaptă de la un ONG spune că graţierea ar închide dosarele revoluţiei şi ale mineriadei. Era să îmi pice ochii din orbite. Dooooaaaaamnăăăăă, cred că nici la Spiru nu te putea învăţa aşa ceva! Preşedintele, repet Preşedintele, plus Preşedintele Senatului, repet al Senatului, primii doi oameni în statul ăsta cretin pe care îl avem vorbesc despre amenda pe care ne-o dă/nu ne-o dă CEDO. Nu te aştepţi ca băieţii ăştia să ştie ce face CEDO, dar te aştepţi ca ai lor consilieri să ştie. CEDO nu dă amenzi. Eventual, îţi spune că tu, ca şi stat, te-ai pişat pe propria constituţie atunci când ai ignorat nişte drepturi fundamentale ale unor oameni. Şi, eventual, te obligă să le dai nişte bani acelor oameni ca despăgubiri pentru că ţi-ai bătut joc de ei. Dar nu dă amenzi. Sau poate am lipsit eu în ultimii ani de pe planeta asta.

Alţii or făcut lista celor care scapă. Nume, unu’ şi unu’, suficiente cât să agite masa din ce în mai mare de IYI (intellectual yet idiot) funcţionali pe care îi putem manipula. De unde Avraaam ştiţi asta? Că acele procese sunt pe rol, se pot pronunţa tot felul de pedepse, se pot schimba încadrări juridice etc. La mine în birou am făcut o analiză să vedem ce se întâmplă dacă intră graţierea aia în vigoare. O să iasă din închidoare 2 foşti clienţi: unul condamnat pentru ucidere din culpă (accident de circulaţie), iar altul condamnat pentru transferul unor date de carduri. Atât. Pe dosarele aflate pe rol, habar nu am şi e imposibil de anticipat. Eventual, am un client în apel unde doar eu am făcut apel, omul are sub 5 ani şi nu se mai poate mări, dar ăla cred că va fi achitat. Oricum, e cu suspendare, deci graţierea nu tare îl interesează. De unde Dzeu or ajuns unii la concluzia că scapă Udrea, de exemplu, să mor dacă ştiu. Că ar putea să o ajute graţierea e adevărat, dar până acolo drumul e lung.

Pe scurt, eu cred că, dacă eliminăm art. 2 din ordonanţă şi mai revizuim un pic lista de fapte exceptate, ar fi lege bună. Mai ales dacă ar fi adoptată de Parlament, nu de Guvern.

Abuzul în serviciu. A doua iritare maximă a societăţii oarecum civile este modificarea conţinutului de la infracţiunea de abuz în serviciu. Ca să fiu sincer, eu aş abroga acel text. Cu totul, nu cu 200.000 lei sau orice alte sume. Încerc să explic.

Înainte de asta, pentru urechile fine i-auzi una de la Comisia de la Veneţia (n-am chef să explic ce e asta, dar există google.): “Comisia susține că asemenea prevederi penale generale sunt foarte problematice, atât cu privire la cerințele calitative ale articolului 7 al CEDO, cât și la alte cerințe fundamentale conform principiului suveranității legislative, precum previzibilitatea și acuratețea juridică și susține, de asemenea, că acestea sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive (conform Liivik v. Estonia, 25 iunie 2009) […] 102. Pe această bază, Comisia de la Veneția considera prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, excesul de autoritate și expresii similare trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparțialității administrației publice, șamd.

Ce i-o fi apucat pe băieţii ăia de la Strasbourg să spună o astfel de inepţie? Şi de ce dracu’ statele care susţin “lupta anti-corupţie” precum SUA, Olanda, Franţa sau Germania nu or incriminat drăcovenia asta de infracţiune, dacă asta este sursa binelui în lume. Răspunsul e simplu: pentru că incriminarea e atât de largă încât nu există funcţionar care să nu fi comis fapta asta. Textul spune că merge la pârnaie orice funcţionar (public sau privat) care o încălcat o lege în exercitarea atribuţiilor sale şi o provocat o pagubă cuiva. Orice poliţist care o făcut un proces verbal de contravenţie anulat ulterior în instanţă pentru că e nelegal merge la puşcărie. Orice procuror care o redactat sau avizat un rechizitoriu anulat în instanţă merge la puşcărie. Orice judecător care pronunţă o soluţie casată de instanţa superioară merge la puşcărie. Orice casier de la butic care nu îţi dă 5 bani rest merge la puşcărie. Orice şef de instituţie care semnează vreun act pe care îl pun sub nas departamentele de sub el, iar actul e anulat ulterior în instanţă ca fiind nelegal merge la puşcărie. Etc. Aaaa, nu e normal să fie aşa? Fix de aia o zis Comisia de la Veneţia ce o spus, tocmai de aia învăţătorii noştrii mai din Vest nu au aşa ceva prin legi. Sigur că nici la noi nu merg la pârnaie toţi funcţionarii. Dar legea asta permite organelor să aleagă pe cine vor, că sigur ceva îi găsesc. Aşa cum mi-a spus un procuror: “o să luăm toate dosarele la care a lucrat dl. X până găsim ceva unde a făcut vreun act ilegal“. Sau cum a spus un procuror de şedinţă atunci când am spus că am hotărâri judecătoreşti care spun că un act a fost legal: “Ministerul Public are o altă opinie“. Pe scurt, vreţi Kafka? Infracţiunea de abuz în serviciu este o subiect permanent.

Sigur, voci autorizate, mari jurişti ai acestei ţări până să descopere că sunt doar nişte jurnalişti cu ochi albaştri, susţin altceva. Că scapă Dragnea, că scapă Udrea sau alte persoane pe care nu le adoră nimeni. De data asta, s-ar putea să fie adevărat. Dar, oricum o luăm şi o punem, textul ăla de la abuzul în serviciu este o imbecilitate. Cu sau fără ăia 200.000 lei, cu sau fără decizia CCR. Iar apropos de isteria declanşată prin aceleaşi butoane, vă mai amintiţi:

  • cum urla aceeaşi societate civilă despre pericolul pentru lupta anticorupţie atunci când CCR a spus că nu e firesc ca SRI, SIPI, DIPI şi alţi I să ne asculte telefonul? Se spunea că scapă nu ştiu câţi, erau liste prin presă, Moise Guran era cu ochii ieşiţi din orbite, iar Mândruţă plângea amar la radio. Or trecut aproape 2 ani. Câţi or scăpat?
  • cum urla aceeaşi societate civilă despre pericolul pentru lupta anticorupţie atunci când CCR a modificat oarecum textul de la abuz în serviciu? Se spunea că scapă nu ştiu câţi, erau liste prin presă, Moise Guran era cu ochii ieşiţi din orbite, iar Mândruţă plângea amar la radio. O trecut vreun an. Îmi spune cineva numele unuia achitat?

PS. Vă mai amintiţi de M10? :)) Care lupta masiv cu corupţia, condus de un fost procuror care aresta studenţi în perioada mineriadei… Care sprijinea statul de drept negociind politic funţiile înalte din parchet… Care se dădea mare că o înfiinţat DNA-ul, când, de fapt, surpriză, DNA-ul a fost înfiinţat de Adrian Năstase, un simbol al luptei anti-corupţie. Ce mai face M10, chiar?

PS. Textul meu nu are concluzie. Are doar nişte constatări şi un îndemn: nu vă mai lăsaţi tâmpiţi atât de uşor. Nici de Antena 3 şi nici de hotnews. Mulţi dintre cei care s-au separat în loc să se unească sunt la fel: oameni cinstiţi, educaţi, care vor să fie bine. Pentru asta trebuie să folosim propriul creier. Să folosim informaţia, nu senzaţia. Şi să verificăm dracu’ acea informaţie. De la unii care se pricep la domeniul respectiv. Nu de la cei care se pricep la toate, pentru că atunci când nu ştii nimic poţi să faci orice”.

Post-ul Doctor în drept și avocat al Baroului Cluj, Radu Chiriță, devoalează manipulările din spațiul public în cazul grațierii și codului penal apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Accident la Răscruci: 12 muncitori răniți în urma impactului FOTO

$
0
0

Un accident rutier s-a produs vineri dimineata in jurul orei 6.45 pe DN1C, la Rascruci. Din primele informatii, in coliziune a fost implicat un microbuz de calatori si un TIR.20170203_084929

Microbuzul transporta muncitori de la Gherla la Jucu. Mai multe persoane au fost ranite si mai multe echipaje medicale, de politie si pompieri au intervenit, arată cei dela Gherlainfo.ro.

Circulatia auto a fost oprita in zona si se poate circula doar pe o varianta ocolitoare.

accident

Post-ul Accident la Răscruci: 12 muncitori răniți în urma impactului FOTO apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Consiliul Județean Cluj l-a sancționat pe directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

$
0
0

Consiliul Județean Cluj, întrunit în ședință extraordinară, a adoptat vineri, 3 februarie 2017, proiectul de hotărâre privind sancționarea disciplinară a directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, domnul Claudiu Daniel Tămaș.

Decizia forului administrativ județean vine ca urmare a cercetării administrative întreprinse în acest sens de o comisie de disciplină constituită, potrivit legii, în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judetean Cluj, comisie care a propus sancţionarea disciplinară a domnului director Claudiu Daniel Tămaș cu sancţiunea prevăzută de art. 77 alin. 3 lit. b) din Legea nr. 188/1999, respectiv diminuarea drepturilor salariale cu 20% pe o perioadă de 3 luni.

Sancțiunea vine ca urmare a unei serii de abateri disciplinare constatate în exercitarea funcției de director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, respectiv cea de neglijență repetată în rezolvarea lucrărilor și încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, conform constatărilor expuse în Raportul Comisiei de disciplină.

Întrucât pe parcursul efectuării cercetării disciplinare a domnului director al Claudiu Daniel Tămaș s-au constatat indicii că poate fi angajată răspunderea contravențională, comisia de disciplină a sesizat Inspectoratul Județean în Construcții Cluj (adresa nr. 60/17.01.2016, urmând ca acesta să dispună măsurile care se impun.

Totodată, întrucât s-au constatat indicii că faptele constatate pe parcursul cercetării pot angaja răspunderea penală, Comisia de disciplină a sesizat atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca (Sesizarea nr. 61/17.01.2016 și adresa nr. 2001/26.01.2017).

Pentru conformitate, anexăm raportul Raportul nr. 64/25.01.2016 al Comisiei de disciplină, împreună cu anexele aferente.

Post-ul Consiliul Județean Cluj l-a sancționat pe directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Bătaie între o fată şi un băiat. Deşi băiatul a fost cel lovit, fata, într-o criză de isterie, a început să se autoflageleze!

$
0
0

Incident bizar, duminica trecută la Apahida! După un diminutiv deloc ofensator, legat de numele de familie al unei fetiţe de 11 ani, aruncat de un băiat mai mic cu un an decât ea, aceasta – practicantă de sporturi de contact – l-a atacat pur şi simplu pe băiat şi i-a administrat o „corecţie” serioasă, rănindu-l la cap cu telefonul mobil. Apoi – povestesc martorii scenei – atacatoarea, cuprinsă de o teribilă criză de isterie, a început să se dea cu capul de uşa unui bloc. La această oră poliţia din comună încearcă să descâlcească iţele incidentului.

 

Octavian este însoţit de părinţi la I.M.L. Cluj, având şi o mică rană în dreptul arcadei drepte. Este elev la o şcoală generală din comună, iar tatăl lui povesteşte că în ziua precedentă – duminică, 29 ianuarie – fiul lui se afla împreună cu nişte colegi pe strada Libertăţii, în faţa blocului acestora. Cu toţii o aşteptau pe mama colegilor pentru a se deplasa către Sala sporturilor din Cluj-Napoca, unde avea loc un concurs de KENDAMA , jocul japonez care constă în prinderea unei mingi de lemn în cavitatea unui corp lemnos – care face actualmente furori în rândul copiilor. Declară în continuare bărbatul :

„La un moment dat pe lângă ei a trecut Antonia, o fată mai mare decât ei – şi Octavian i-a adresat un diminutiv de dezmierdare, nicidecum de batjocură, legat de numele său de familie. La care – mi-au povestit colegii lui – aceasta, ca lovită de streche a sărit la el, l-a înghesuit într-o conductă de gaz – și înainte ca băiatul să se dezmeticească – i-a ars una cu telefonul mobil în cap, provocându-i o rană”.

Apoi, ca să aflu adevărul și din gura unei terţe persoane, formează numărul mamei colegilor lui Octavian, cei care au fost martori la eveniment. Cu amabilitate, d-na Ana Condurat continuă relatarea incidentului:

„Am coborât ca să-i duc pe copii la Cluj şi am aflat imediat de la copiii mei ce se întâmplase. Totodată mi-au mai spus că fata, cuprinsă de isterie – după ce l-a pocnit pe Octavian a început să dea cu capul în uşa blocului. Am întrebat-o pe elevă în ce clasă e, iar aceasta mi-a răspuns cu o obrăznicie rară: „Treaba mea în ce clasă sunt”.

Plângea de nervi şi-şi agita telefonul zicând că Octavian a bătut-o şi în secunda următoare m-a ameninţat că anunţă imediat poliţia. Eu, crezând că totul s-a încheiat, fiindcă întârziam la concurs am urcat în maşină şi cu am pornit toată trupa la Cluj. Dar nu au trecut douăzeci de minute şi am aflat că între timp fata alarmase poliţia, unde s-a prezentat cu vreo cinci copii, prieteni de-ai ei, dintre care niciunul nu fusese martor la incident. Asta în timp ce martorii reali, copiii mei, se aflau cu mine la Cluj.

De asemenea, am aflat că – în mod ciudat – părinţii ei au făcut plângere împotriva părinţilor lui Octavian. Eu cred că fata asta are probleme medicale, fiindcă aşa ceva n-am văzut în viaţa mea, atâta obrăznicie şi tupeu la un copil de 11 ani”!

Între timp, Octavian este poftit în cabinetul de consultaţii al I.M.L. Cluj, de unde se întoarce cu un certificat medico-legal în care i-au fost recomandate două zile de îngrijiri. Tatăl băiatului, un om cu un rar bun simţ, îmi spune că nu mai ştie, efectiv, ce să facă în continuare: să depună sau nu plângere la poliţie, însă până la urmă crede că e nevoit să acţioneze – deoarece ştie precis că tocmai părinţii fetei care a stârnit scandalul i-au reclamat deja. Apoi părăseşte sediul I.M.L.,împreună cu Octavian şi soţia lui, îndreptându-se spre U.P.U., menţionând, îngrijorat, că băiatul suferă de ameţeli puternice şi are nevoie de examinări suplimentare.

“La nivelul Secţiei 2 Poliţie Rurală Apahida au fost depuse două plângeri sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe de către părinţii a doi minori care, la data de 29.01.2017, aflându-se pe strada Libertăţii, din Apahida, s-ar fi lovit reciproc în urma unui conflict verbal. Cercetările sunt continuate de către poliţişti pentru stabilirea exactă a împrejurărilor în care s-a produs incidentul şi luarea măsurilor legale”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

 

 

Post-ul Bătaie între o fată şi un băiat. Deşi băiatul a fost cel lovit, fata, într-o criză de isterie, a început să se autoflageleze! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Tineri, bătuţi „în serie” în discoteca dejeană „Casa de piatră”! Apoi, purtaţi pe drumuri de medici

$
0
0

Bătăile se ţin lanţ în discoteca dejeană „Casa de piatră”! În noaptea de 28 spre 29 ianuarie, două scandaluri majore – total diferite unul de celălalt – au avut loc la un interval de numai câteva minute,  victime ale acestora ajungând  doi tineri din municipiu. Conform martorilor evenimentelor, nici patronul discotecii – dar nici angajaţii săi – n-au putut opri scandalul. De altfel şi acesta a avut probleme, anul trecut, după ce nişte interlopi din municipiu i-au pulverizat, în urma unui conflict, un jet de spray lacrimogen în faţă!

Cătălin, un tânăr de 23 de ani este primul dejean bătut în noaptea de sâmbătă spre duminică la populara discotecă. Acesta mărturiseşte, pe coridoarele I.M.L. Cluj, că duminică, în jurul orelor 1.30 dimineaţa, a fost atacat pe neaşteptate de nişte tineri pe care nu-i cunoaşte: „ Unul dintre ei m-a lovit cu un obiect contondent în ureche – un inel, ceva – şi apoi au zbughit-o din local. După câteva minute în care m-am mai liniştit dar, totuşi, cu sângele şiroind am fost lămurit de body-guarzii discotecii că agresorii au plecat, aşa că pot să mă deplasez şi eu acasă, în linişte. Dar, ajuns afară, ca să aştept salvarea pe care cineva o chemase, aceştia – pitiţi pe undeva – m-au luat la o nouă serie de lovituri, de data aceasta până mi-am pierdut cunoştinţa. M-am trezit doar când mă aflam întins pe o targă din Spitalul Municipal Dej, în timp ce medicii îmi acordau primul ajutor. Şi, culmea, după cinci minute a mai apărut un client al aceleiaşi discoteci, de data aceasta cu nasul rupt ”. Arată mai departe că poliţiştii, sosiţi şi ei la spital, după ce i-au luat o declarație l-au îndrumat spre I.M.L. Cluj, pentru certificatul medico-legal, pe baza căruia să facă plângere penală împotriva agresorilor. Curând tânărul este invitat în cabinet, de unde se întoarce cu un certificat în care i-au fost recomandate nouă zile de îngrijiri medicale.

Ca un făcut, în faţa lui apare chiar „camaradul” de suferinţă pe care-l întâlnise în spital, un tânăr de 28 de ani, la rândul său bătut în aceeaşi discotecă. La rândul său, acesta mărturiseşte că a fost victima furiei a doi militari angajați pe bază de contract la unitatea din Dealul Florilor, după ce se „frecase” de unul dintre ei, pe un coridor. Arată că n-a putut reacționa deloc fiindcă inșii respectivi l-au pocnit în nas,  mişeleşte, de la spate, așa că s-a trezit și el transportat la spital. Călin declară, mutându-și cu nervozitate centrul de greutate, de pe un picior pe altul, că se grăbeşte teribil fiindcă e nevoit ca a doua zi, marţi 31 ianuarie, să ia avionul spre Vest, ca  să ajungă la locul de muncă. Însă – după cum se va dovedi mai târziu – pentru el intenţia de a părăsi rapid ţara va rămâne un vis frumos: din diverse cauze medicale, Călin nu-şi va obţine certificatul care să ateste fractura de piramidă nazală suferită, decât joi 2, februarie, fiind nevoit între timp să facă patru drumuri între Dej şi Cluj-Napoca, inclusiv pe la diferite clinici clujene. Totul, pentru că medicii – de la Dej inclusiv cei de la clinica privată din Cluj la care omul s-a prezentat – n-au fost capabili să interpreteze o simplă radiografie, scriind mereu – negru pe alb – de o „suspiciune de fractură”, nu şi de o fractură certă, așa cum se prezintă situația în realitate. Iar miercuri – colac peste pupăză – legistul de la I.M.L. Cluj, cel care preluase cazul său se afla, independent de voinţa lui,  pe teren, la o urgenţă. Aşa că tânărului i-a fost eliberat un certificat provizoriu, pe care figurau doar opt zile de îngrijiri medicale, urmând ca a doua zi – cu un nou verdict, de data aceasta veridic – să obţină restul de zile prevăzute de lege într-o astfel de situaţie.

“În noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona unui local public din Dej, a avut loc un conflict între mai multe persoane. Poliţiştii au intervenit la faţa locului pentru aplanarea conflictului.

La nivelul unităţii de poliţie au fost depuse două plângeri sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de Codul penal”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Tineri, bătuţi „în serie” în discoteca dejeană „Casa de piatră”! Apoi, purtaţi pe drumuri de medici apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Consilier din Beliş bătut şi reţinut de poliţişti, la un local, pentru o faptă inexistentă. Patronul acestuia îi confirmă nevinovăţia!

$
0
0

Hotărât lucru, Răzvan Popşea, consilier local PSRO în cadrul Primăriei Beliş, reprezintă o „sulă în coaste” pentru diriguitorii zonei. Om de munte carismatic şi pe deasupra ins şcolit la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, el este şi deţinătorul a două firme de exploatare a lemnului, fiind în proces de câţiva ani cu vechea conducere a Primăriei, pentru o factură substanţială neachitată de aceasta. Motiv pentru care Popşea reprezintă o ţintă permanentă pentru poliţişti, amicii „vechilor”, care i-au confecţionat până acum o mulţime de dosare, adunând şi două condamnări, din care una aflată în apel la Tribunalul Cluj! Iar ce i s-a întâmplat recent pentru un fapt imaginar, într-un local, întrece deja orice închipuire!

 

Poliţiştii: „În sfârşit am reuşit să-l zdrobim”!

Bine „şifonat” în zona capului, consilierul aştepta, miercuri, 25 ianuarie, pe coridorul I.M.L. Cluj, să fie  examinat de legişti. Expresia feţei sale emana o îndârjire ieşită din comun –  semn că motivul venirii sale la instituţia medicală clujeană nu e unul oarecare. Abordat de reporterul Gazeta de Cluj, acesta mărturiseşte fără ezitare: „Am fost agresat duminică de doi „celebri” poliţişti din Huedin, Marius Raţ şi Darius Boboş, într-un restaurant din Şaula. Celebri pentru că au mai bătut nişte oameni, inclusiv un biet călugăr din zonă care n-avea asupra lui buletin, iar cazul cu femeia încătuşată, bătută şi ameninţată cu pistolul în sediul poliţei a făcut „savoarea” întregii naţii, anul trecut – prin intermediul presei şi a televiziunilor. Acum au reuşit după nenumărate şicane, provocări, pânde şi capcane să mă încătuşeze, total ilegal, pentru că aş fi făcut scandal în localul „Andreiuţa” din localitatea Şaula, Izvoru-Crişului şi i-aş fi ameninţat cu moartea. Motiv pentru care am căpătat şi 60 de zile de control judiciar de pe urma acestei „manopere” a lor”. Bărbatul este întrerupt de o asistentă care-l invită în cabinet. Se întoarce, în scurt timp, cu un certificat medico-legal în care i s-au recomandat nouă zile de îngrijiri. Îl rog să aprofundăm puţin subiectul, iar Popşea este de acord, aşa că reia firul povestirii: „Aşa cum vă spuneam, duminică, 22 ianuarie, în jurul orelor 2.00 mă aflam în pensiunea „Andreiuţa”, la un chef public şi nu privat cum au vehiculat poliţiştii – anunţat prin Facebook chiar de către muzicanţii care cântau în seara respectivă – şi brusc m-am trezit cu cei doi lângă mine, Marius Raţ şi Darius Boboş, prietenii vechiului primar, cu care sunt în proces pentru o factură neachitată de 50.000 de euro. Mi-au zis doar atât: „Tu vii cu noi!”, însă fără să se legitimeze. Am ieşit cu ei afară din local şi împreună mine au ieşit şi câţiva dintre cunoscuţii mei. I-am întrebat pe polițiști ce se întâmplă şi, pe un ton agresiv, mi-au răspuns că trebuie să merg cu ei. Apoi au mai legitimat două-trei persoane din grupul meu, la care i-am întrebat, politicos, din ce cauză au făcut acest lucru, pentru că nu fusese vreun scandal în restaurant. Erau la faţa locului cei doi mai sus menţionaţi şi încă un poliţist şi două poliţiste. La care Raţ le-a zis să mă încătuşeze. Aceştia s-au executat şi mi-au pus un rând de cătuşe. Apoi, după ce m-au tras din raza camerei de supraveghere, mi-au pus al doilea rând de cătuşe, de parcă aş fi fost cel mai temut infractor din lume”. Bărbatul mărturiseşte că în încleştarea care a urmat a fost târât pe caldarâm şi a suferit leziuni la cap şi picioare, motiv pentru care a cerut să fie transportat la Spitalul Orăşenesc din Huedin. Continuă acesta: „Apoi, după ce medicii m-au pansat, m-au dus la Poliţie unde m-au ţinut până a doua zi când m-au prezentat procurorului. Iniţial au vrut să mă acuze de tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar după ce s-au lămurit, urmărind camerele, că n-a fost niciun fel de scandal, m-au încadrat la „ultraj şi ameninţare”. Iar a doua zi, în urma acestui fapt, am primit control judiciar de 60 de zile pentru scandal într-un local public – asta când însuși procurorul a recunoscut că n-a fost scandal în local. Dar mai trebuie să vă spun ceva:  când eram la Urgenţă, încătuşat, Raţ a raportat cuiva astfel: „În sfârşit am reuşit să-l zdrobim”! Fapt care dovedeşte, fără urmă de îndoială că a fost o înscenare pusă la cale de duşmanii mei ”! Apoi, bărbatul îşi ia rămas bun, nu înainte de a ne oferi numărul său de telefon, pentru a ne ţine la curent cu desfăşurarea ulterioară a cazului.

razvan popsea 2 Razvan Popsea in vremuri

Patronul localului: „La mine n-a avut loc niciun fel de scandal”!

Joi, 26 ianuarie, cerem punctul de vedere al poliţiei referitor la acest caz. Răspunsul I.P.J., venit cu promptitudine, sună astfel: “Poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Huedin au intervenit pentru aplanarea unui conflict iscat într-un local public din localitatea Şaula, comuna Izvoru Crişului. Unul dintre bărbaţii implicaţi în scandal a fost recalcitrant în prezenţa poliţiştilor, motiv pentru care s-a impus imobilizarea acestuia. În acest context, bărbatul l-a ameninţat pe unul dintre poliţişti. În cauză a fost înregistrat dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj, faptă prevăzută de Codul penal. La data de 22 ianuarie a.c., faţă de bărbat a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile”. Intrigaţi, îl sunăm pe dl. Ioan Florea, patronul localului unde a  avut loc așa-zisul scandal, eveniment care a constituit motivul descinderii în forţă şi reţinerii lui Popşea de către poliţie. Acesta se arată ferm pe poziţie: “Popşea nu a făcut niciun fel de scandal în localul meu, de nici de o “culoare”. A consumat liniştit, cu prietenii lui – şi asta se poate constata şi urmărind camerele de supraveghere din local. De asemenea am citit o absurditate, în urmă cu câteva minute într-o publicaţie obscură on-line de la Cluj, și anume că aş fi fost chemat la poliţie şi am făcut plângere împotriva lui Popşea. Ascultaţi-mă, e o minciună, o făcătură toată această problemă cu dl. Popşea.” Insistăm şi sunăm pe un alt martor ocular al incidentului de duminica trecută. Se numeşte Alin Matiş şi e un bărbat în vârstă de 28 de ani, originar din zonă, muncitor în străinătate care a vrut să se relaxeze, în seara respectivă, în localul din Şaula: “Am venit cu dl. Popşea de la Huedin, dintr-un local – unde am citit într-o publicaţie de la Cluj că ar fi făcut Popşea scandal şi într-o criză de nebunie acesta ar fi devastat localul. După care grupul nostru s-ar fi mutat la pensiunea din Şaula. Minciună: la Huedin s-a spart într-adevăr, accidental, un pahar sau o sticlă, căzută de pe masă – dar nu a fost nimic altceva.  Cât despre acţiunea poliţiei de la Şaula, să vă spun eu cum a fost: a venit poliţia şi ne-a scos afară pe toţi şase – câţi eram în grup – şi a început să ne legitimeze, la care Răzvan i-a întrebat de ce ne legitimează. În secunda următoare poliţiştii au intervenit în forţă şi i-au pus două rânduri de cătuşe.

Monumentul de la Crucea Iancului

Ca un fapt divers: prima dată i-au pus un rând de cătuşe, apoi l-au tras din faţa camerelor şi acolo i-au pus al doilea rând de cătuşe şi au început să-l bumbăcească. Nici pe interlopii care fac trafic de persoane nu-i ia poliţia aşa, darmite pe un om nevinovat. Scandalul cu poliţia durează de ceva timp pentru că Răzvan a ieşit consilier şi vechiul primar Crainic Viorel are ceva cu el  – iar poliţiştii cei doi sunt comandaţi chiar şi acum de Crainic, pentru că el i-a adus în comună. Aşa încât toată strădania lor este să-l compromită prin orice mijloace pe Răzvan Popşea. Cu mine încă n-au făcut nimic, doar cu el, am aflat că l-au plasat sub control judiciar pentru două luni”. Pentru o mai mare veridicitate îl apelăm şi pe Cosmin Paşca, un tânăr de 27 de ani, prezent şi el peste tot pe “traseul” făcut – din Huedin până la Şaula – de Răzvan Popşea şi cunoştinţele sale: “E o minciună gogonată că dl. consilier ar fi devastat un local în Huedin. S-a spart, într-adevăr, o sticlă sau un pahar – dar n-a avut loc niciun scandal însoţit de o devastare – cum am citit că au visat nişte tipi din presă. Iar la Şaula am stat separat de dl. Răzvan, eram cu un alt grup la masă şi am văzut numai cum îl cheamă poliţia afară. Eu am rămas înăuntru, n-am ieşit şi nu ştiu ce s-a mai întâmplat după aceea. Habar n-am ce-i între dl. Răzvan şi poliţişti şi – să vă spun sincer – nici nu mă prea interesează”!

 

Leontina Giurgiu femeia

În loc de concluzii

Vineri, 27 ianuarie, la orele serii îl contactez din nou pe Răzvan Popşea, protagonistul întâmplărilor cu poliţia şi îl întreb ce are de gând să întreprindă pe viitor în cazul său – practic, pentru a-şi salva pielea.  Acesta îmi răspunde că tocmai i-a fost respinsă contestația la controlul judiciar de către tribunalul Huedin. Dar va recurge la toate formele de apărare pentru că știe că are dreptate. Apoi, îi va da în judecată pe cei doi poliţişti, pe care-i consideră capul răutăţilor în multe evenimente nefireşti care se petrec în zonă – şi în acest sens afirmă că o grămadă de localnici sunt dispuşi să-i sprijine demersul. Şi concluzionează: “Oamenii isteţi şi cu pregătire au fost dintotdeauna ţinta celor care au vrut să-i supună cu orice preţ – pe ei, dar şi pe ceilalţi membri ai societăţii. Ori, eu, acum fiind şi consilier local am misiunea să fac tot ce pot ca să dispară acei indivizi care vor să-şi facă de cap aşa cum vor şi consideră bunul public sau al altora drept unul personal”!

 

Restaurantul Andreiuta din Saula

Mărturia Leontinei Giurgiu şi a lui Nicolae Dura

Joi, 26 ianuarie 2017 femeia în vârstă de 55 de ani ne-a declarat, telefonic, următoarele: “Ce mi s-a întâmplat cu cei doi poliţişti mi-a dereglat complet sănătatea. De atunci, nu mai sunt ce am fost. Pe 4 august 2016 cei doi  – Raţ Marius şi Boboş Darius – au intrat la mine-n curte şi au întrebat de noră-mea, Diana. M-am speriat, am crezut că-i ceva cu noră-mea, gestionară în Râşca de Sus. I-am rugat să se legitimeze, fiindcă nu-i cunoşteam. Nici măcar o hârtie, ceva nu mi-o arătat. Vroiau să filmeze o căruţă cu lemne, aflată acolo. Un poliţist mi-o pus mâna-n piept şi m-a întrebat dacă am auzit de el, de Raţ, iar eu i-am spus că nu-l cunosc. Dl. Raţ stătea cu mine şi dl. Darius filma căruţa cu lemne. I-am întrebat cu ce drept filmează şi ce s-a întâmplat. Şi am dat cu mâna în telefon, abia l-am atins, dar acesta i-a căzut şi s-a fisurat. Atunci, furioşi, m-au trântit la pământ şi m-au încătuşat după care m-au dus la post, unde mai era un băiat încătuşat de dimineaţă. El a văzut totul. Acolo mi s-a făcut rău şi a apărut şeful de post de la mine din Râşca, dornic să mă ducă, personal, acasă. Între timp mi-a crescut tare tensiunea, mi-a paralizat şi mâna stângă, iar când au venit fetele mele la poliţie am leşinat. Acolo unul dintre ei m-a ameninţat că mă împuşcă – după cum la fel m-a ameninţat şi-n maşină, pe drumul spre post. Mai târziu a vrut Darius să scrie în raport, ca să se “scoată” că le-am dat două pălmi dar a renunţat când am protestat tare de tot. Între timp fetele mele au sunat după salvare şi după ce a venit salvarea am ajuns la Spitalul Orăşenesc Huedin, unde medicii m-au tratat. Nu după mult timp,  câteva ore, m-am întors acasă. Apoi a doua zi am mers la I.M.L. Cluj, unde am primit un certificat cu 6 zile de îngrijiri medicale. Am făcut mai târziu plângere împotriva celor doi şi mi-a venit o hârtie cum că aceasta s-a înregistrat peste tot, da` nu s-a mai întâmplat nimic şi n-a mai avut loc nici confruntarea  – cu ei şi autorităţile, la Cluj – aşa cum mi s-a promis”!

Conform cotidianului “Evenimentul zilei” din 10 august 2016, care a consemnat întâmplarea petrecută Leontinei Giurgiu, un alt reţinut din acea zi, Nicolae Dura, aflat în sediul poliţei ca suspect într-un caz de furt de lemne, a declarat presei următoarele: “Mi-au pus cătuşele la mâini şi m-au legat de grilajul unei uşi. Erau agenţii Marius Raţ şi Darius Boboş. Au tras draperiile şi au închis uşa, după care au venit către mine cu electroşocul. De frică am semnat o declaraţie că am furat trei copaci (…) După două ore cât am stat cu cătuşele pe mâini, au revenit poliţiştii şi o trăgeau pe o femeie, care era legată cu cătuşele la mâini. Vorbeau tare urât cu ea şi îi ziceau că o împuşcă. Unul dintre ei a scos şi pistolul, care era legat de pantalon cu un cablu”.

 

Mărturia părintelui Paisie, stareţul Mănăstirii Mărişel

Părintele ieromonah Paisie Plic, stareţul Mănăstirii Mărişel spune că anul trecut, în vară, chiar fratele lui, călugărul Teodor a fost victima intransigenţei  cuplului de poliţişti din Huedin. Declară acesta, joi, 26 ianuarie 2017, telefonic, reporterului Gazeta de Cluj: “Fratele se afla la Crucea Iancului, la Beliş Fântânele, de unde venea spre mânăstire. Nu avea buletinul la el şi cei doi poliţişti l-au abordat într-un mod foarte dur: l-au trântit la pământ, l-au lovit cu piciorul şi apoi l-au încătuşat. Iniţial am făcut plângere împotriva lor dar apoi am retras-o fiindcă n-am vrut să avem tulburare şi să umblăm la nesfârşit cu ei la lege, aşa că am tolerat, am suportat până la urmă gestul lor teribil de deplasat ”.

Post-ul Consilier din Beliş bătut şi reţinut de poliţişti, la un local, pentru o faptă inexistentă. Patronul acestuia îi confirmă nevinovăţia! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Dragnea – ultima încercare de oprire a loviturii de stat

$
0
0
Liderii PSD și ALDE au hotărât, in extremis, să retragă OUG care a scos în stradă sute de mii de români, de la fașă la barba albă. Este ultima încercare pe care o mai face Liviu Dragnea de a opri o lovitura de stat, desfășurată ca la carte.

 

 

De la bun început, îmi precizez punctul de vedere: este o mare greșeală să încerci să schimbi orice lege importantă, de la educație și sănătate până la Codul Penal, prin ordonanțe de urgență. Lucrurile trebuie dezbătute în Parlament, la lumina zilei, cu argumente și experți. Minciuna are picioare scurte. Problema Justiției din România nu se află numai în penitenciare. Codurile penale au oferit procurorilor o putere enormă, iar judecătorii nu au suficientă independență în fața lor în cazul infracțiunilor de corupție sau asociate. Emblematic rămâne maestrul Mircea Diaconu, la Bruxelles, care a întors cu discursul său întreg Parlamentul European chitit împotriva României. Maestrul Diaconu a făcut un singur lucru: a spus adevărul. În cuvinte puține, dar din suflet, a explicat doar unul dintre miile de abuzuri ale Justiției din România. Nu știu dacă lideriii politici de la București au învățat ceva din lecția oferită de maestru.
În România însă a mai avut loc un experiment. Astfel, graţie nodurilor de rețea, sute de mii de oameni, în cea mai mare parte educați și cu venituri peste medie, au fost scoși în stradă, pe textul unei ordonanțe pe care, de fapt, nimeni nu a citit-o. Realitatea a fost înlocuită perfect de imagine. O decizie care privea punerea în acord a unei decizii a Curții Constituționale cu articole din Codul Penal a fost înlocuită cu formule rimate ușor de digerat: “Hoții- hoții!”, Jos Guvernul (Abrogaţi şi plecaţi!”), “Ciuma Roșie”, “DNA să vină să vă ia!”. Însuși președintele țării, Klaus Iohannis, a condus demonstrațiile neautorizate. Ambasadele principalelor state occidentale la București, în frunte cu Statele Unite, au fost ferme: ordonanța oprește lupta împotriva corupției. Dacă cetățenii nu au avut timp să citească și să analizeze texte de lege, ambasadele au avut însă posibilitatea să se informeze. Faptul că au mers pe aceeași line arată că PSD are o gravă problemă de credibilitate în plan internațional. De altfel, din cancelarii au venit nenumărate admonestări. Pur și simplu, nu s-a mai luat în calcul oprirea asaltului asupra României din Parlamentul European.
În acest moment, este foarte probabil că protestele nu se vor opri. Dacă un guvern a fost îngenunchiat tentația de a-l da jos este mult prea mare. În paralel, mișcările de intimidare sunt în toi. Fapt unic în istoria democrațiilor de tip occidental, 38 de ziariști ai unui post de știri național au fost târâți și interogați la Parchet pentru a se afla de unde primesc casetele cu dezvăluiri din partea fostului deputat PSD, secretar al Comisiei de Control a SRI, Sebastian Ghiță. Cum ar fi să fie interogate Al Jazeera, BBC sau CNN pentru casetele cu oameni răpiți sau decapitați de ISIS?
În același timp, tot Parchetul Anticorupție anchetează decizia politică a guvernului de a emite ordonanțele. Pe surse se vorbește despre punerea sub acuzare a 4 miniștri și 2 secretari de stat, inclusiv a premierului. Tulburător nu este ce se întâmplă în România. Sunt lucruri care își urmează ordinea firească. Tulburător este faptul că agențiile de presă acreditate la București și ambasadele, pur și simplu nu au luat în seamă ultimele două evenimente. Nu a existat nicio reacție, nici măcar informare în legătură cu ele.
Între timp, PSD a început să dea în clocot. Liviu Dragnea știe că dacă oamenii ies în stradă vor fi incidente, iar singurul responsabil va fi considerat chiar el. Ca urmare, ordonanța se retrage și nu va avea reacție nici la căderea guvernului. Experimentul poate fi considerat reușit. Dacă sute de mii de români pot fi aduși în stradă fără să știe de ce, separarea României în provincii istorice e pe repede înainte. „Scârbiți de corupția de la București”, transilvănenii vor fi în dreptul lor să-și proclame autonomia. Cu atât mai mult cu cât vor fi încurajați să o facă.
Ce s-a întâmplat astăzi în țara noastră este rezultatul faptului că Dragnea și Grindeanu au făcut prima vizită după venirea la putere la Washington și nu la Berlin. Epoca lui Băsescu, din nefericire, nu a regresat România doar în plan intern, ci și în plan extern. Pur și simplu, decizia orientării politice a Românie către Washington s-a făcut fără calcularea consecințelor europene. Neacademic vorbind, fără voie de la Berlin. Cine are îndoieli să citească discursul lui Hollande, de la Malta…
Singurul loc de unde mai poate veni salvarea pentru România – nu în sensul susținerii PSD, ci a integrității și susținerii României, indiferent de formula politică – este Administrația Trump. Procesul de tranziție la Washington durează însă. Deci, până la acomodarea noii Administrații și punerea în practică a  discuțiilor avute de liderii PSD la Washington va mai dura. Pentru România ca stat național unitar s-ar putea să fie prea târziu. Administrația Obama, reprezentată încă de ambasada SUA de la București și apropiată de valorile promovate de miliardarul și filantropul american George Soros, nu are aceeași viziune și nici nu sprijină valorile și ideile lui Donald Trump.
Sursa dcnews.ro

Post-ul Dragnea – ultima încercare de oprire a loviturii de stat apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Fabrica Clujana vinde active dar nu renunţă la angajaţi şi la plata datoriilor

$
0
0

Reprezentanţii de la Clujana SA, fabrica de pantofi deţinută de Consiliul Judeţean Cluj se luptă pentru a menţine afacerea pe linia de plutire, plata datoriilor la zi şi totodată asigurarea condiţiilor salariale impuse de Guvernul Grindeanu angajaţilor. Însă, nu este un secret că datoriile societăţii Clujana sunt de departe de a fi achitate, astfel că, directorul Florin Gliga le-a cerut aprobarea celor de la CJ Cluj pentru a vinde câteva imobile ce nu generează profit îndestul.

 

La şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Cluj, directorul Clujana SA, Florin Gliga s-a prezentat pentru a le aminti consilierilor situaţia precară de la fabrică şi totodată ce efecte financiare produce noul Guvern Grindeanu prin măririle salariale.

 

Vând şi se menţin pe piaţă

Pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean, în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie, s-a aflat un proiect de hotărâre prin care cei de la Clujana cereau aprobarea pentru a vinde două imobile aflate în patrimoniul ei, în vederea achitării mai multor rate din datoriile curente ale societăţii.

Aflat şi el la şedinţă, directorul Florin Gliga a luat cuvântul pentru a le explica celor din CJ necesitatea înstrăinării prin vânzare a unui apartament situat în Cluj-Napoca şi totodată o hală care deşi are spaţii date în chirie, nu produce suficient pentru a fi păstrată în inventarul Clujana SA.

„Legat de proiectul propus spre aprobare, vreau să precizez că face obiectul Adunării Generale a Asociaţilor ce va fi convocată în 16 februarie. Acea întâlnire va avea ca scop discutarea vânzării anumitor active din Clujana SA. Nu este afectat fluxul activităţii sau fabrica în sine. Este vorba de active deţinute încă din 2007 de către Clujana: un apartament situat pe strada Mihali- Cluj Napoca şi o hală care jumătate este nefuncţională iar parţial este închiriată fără a genera un venit suficient” susţine Gliga.

Potrivit executivului fabricii, Clujana SA are de acoperit un credit de aproximativ 10 milioane de lei şi alte 300 mii lei datorii la ANAF. În prezent, lunar, nu mai puţin de 20 de procente din totalul încasărilor se îndreaptă spre ratele lunare pentru acele datorii.

 

Angajaţii, o prioritate pentru Clujana

Din nefericire pentru fabrică, unele costuri de producţie s-au mărit substanţial. Directorul Florin Gliga aminteşte aici faptul că majorarea salariului minim pe economie generează cheltuieli suplimentare lunare pe care fabrica va trebui să le suporte.

„Avem creşteri de costuri în vederea desfăşurării activităţii la Clujana SA. Mai exact, de la 1 februarie intră în vigoare decizia Guvernului de a majora salariul minim pe economie. Astfel că, orice venit suplimentar este mai mult decât necesar. Prin vinderea acelor imobile, pe care ANAF-ul oricum pusese sechestru, acoperim datoria de la finanţe şi alocăm contribuţii de 50% din rata lunară la datoria principală. Trebuie să luăm presiunea de pe fabrică pentru ca aceasta să funcţioneze în condiţii normale” mai spune Gliga.

Întrebat de consilierul liberal, Dorel Secară, dacă fabrica de pantofi Clujana face faţă în prezent la achitarea datoriilor, Gliga a răspuns ca nu are încotro. Rata lunară pentru datoriile vechi atinge suma de 200.000 lei pe lună, adică 1/5 din încasările lunare ale societăţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Păunel Tişe a intervenit şi el în dialog pentru a reaminti că fabrica de pantofi şi brandul Clujana trebuie salvat cu orice preţ.

„Am discutat deja o posibilă strategie de ieşire la liman din datoriile în care se află Clujana SA. Vom lua în calcul şi găzduirea acestora într-unul din parcurile industriale Tetarom. Trebuie să salvăm acest brand al Clujului” explică Tişe.

 

Cândva o prestigioasă fabrică de încălţăminte

Clujana, un brand de succes până în momentul în care unii au decis că poate fi muls cu succes. S-a început cu salarii neruşinate pentru şefi şi s-a sfârşit cu devalizarea patrimoniului. „Clujana” nu mai era de multă vreme o fabrică de papuci, era o afacere imobiliară căreia unul dintre cei 15 mii de specialişti ai Convenţiei Democrate, Radu Sârbu, s-a gândit cum să-i dea papucii.

În 15 martie 2000, experţii economişti erau de părere că succesul reformei industriei româneşti depindea de capacitatea autorităţilor de a organiza recalificarea forţei de muncă. Astfel au fost propuse spre privatizare nu mai puţin de 64 de societăţi prin programul PSAL, convenit cu Bancă Mondială. În acest sens au fost semnate de către Radu Sârbu, pe atunci preşedintele Fondului Proprietăţii de Stat şi Traian Băsescu ministrul transporturilor, o serie de contracte de consultanţă cu diferite firme de renume. Companiile de consultanţă, în bază contractelor semnate, urmau să pregătească strategii de privatizare restructurare sau lichidare a marilor întreprinderi româneşti. Experţii consultanţi afirmau la vremea respectivă că pentru multe dintre societăţile scoase la privatizare nu se vor găsi cumpărători că urmare a datorilor cumulate. Cu toate acestea  printre cele mai atractive întreprinderi se regăsea şi celebra  fabrică Clujana.

Prin Ordonanţa nr 47 din 10 iulie 2003 se face transferul pachetului de acţiuni al Societăţii Comerciale „Clujana”-S.A., Cluj-Napoca, din proprietatea privată a statului şi din administrarea Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în proprietatea privată a judeţului Cluj şi în administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

Gliga Florin fusese numit de către CJ Cluj director interimar la Clujana SA în aprilie 2015. Mai exact, după ce Puiu Şomlea a demisionat în urma unor presiuni Clujana a căzut în mâinile a 3 persoane. Primul care a ocupat scaunul directorului pentru o scurtă perioadă a fost Mircea Prodan care ocupa deja funcţia de director tehnic. Ulterior, Clujana a trecut în mâinile directorului adjunct, Mircea Crăciunaş. Într-un final, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie al Clujana a fost numit director interimar, Gliga Florin, care este membru în consiliu şi totodată consilier local. Gliga Florin este de asemenea membru al noului PNL.

„Din anul 2015 mi-am asumat cu titlu de interimar conducerea executivă a fabricii de încălţăminte Clujana SA, un puternic brand al judeţului Cluj, unde împreună cu echipa ne străduim să o aducem din nou în condiţii de securitate a activităţii şi să punem acest nume valoros în dimensiunea lui reală” a declarat Gliga. Datoria pe care a avut-o Clujana SA s-a diminuat substanţial de când Gliga a preluat mandatul de conducere în societate.

Post-ul Fabrica Clujana vinde active dar nu renunţă la angajaţi şi la plata datoriilor apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Povestea vechilor discoteci şi DJ din Clujul comunist: „Dacă prezentai în engleză Securitatea zicea că retransmiţi posturi străine”!

$
0
0

Peter Tarnay, Nelu Mureşan, Dorin Zogoreanu, Rigo Laci, Gelu Cornea, iată doar câteva din numele ale vechilor DJ ai Clujului cei care, cu risc infinit, sub ochii atenţi ai Partidului şi ai Securităţii ofereau tinerilor muzica formaţiilor din Occident. Vitale pentru tânăra generație ei fiindcă atunci funcționau puține discoteci. Iar poveştile de viaţă ale „călăreţilor, mânuitorilor de discuri, nu simpli asistenţi, ca-n zilele noastre”, în rândul cărora se include cel mai celebru dintre ei, Peter Tarnay reprezintă pagini desprinse parcă din romanele de aventuri.

 

Rigo Laci: „Clienţii preferenţiali erau miliţienii şi securiştii”

O discuţie avută, întâmplător, cu dl. Rigo Laci, om aflat la circa 60 de ani, fost DJ în câteva discoteci clujene pe vremea comunismului, mi-a strânit dorinţa de a intra mai profund în prezentarea acestui subiect, prea puţin tratat până acum. Acesta – actualmente angajat al I.M.L. Cluj – îmi prezintă „datele generale” ale Clujului anilor `70 – `80  perioadă când, tânăr fiind şi îndrăgostit de formaţiile legendare din Occident ale vremii, a intrat cu „motoarele” turate în domeniu, munca de DJ – Disc-Jockey. Îşi începe acesta mărturisirea, făcându-mi o prezentare a discotecilor Clujului acelor ani: „Cea mai selectă discotecă din acea vreme, trebuie să mărturisesc fără ocoliş, a fost cea de la „Arhitectură” – de pe vechea Budai Nagy Antal, lângă fosta autogară, actualmente Dorobanţilor. De ce era selectă? Pentru că avea stroboscop, orgi de lumină, creând o atmosferă extrem de plăcută, intimă, care îmbia spre apropieri fizice – spre deosebire de Casa de Cultură a Studenţilor, unde lumina era orbitoare, astfel că sutele de tineri, băieţi şi fete nu aveau parte de atmosfera necesară pentru a-şi înfrânge timiditatea”. Arată că el „funcţiona” pe atunci la renumita discotecă „Jozsa Bela” – devenită ulterior „Echinox” – clădire situată vizavi de Universitatea „Babeş Bolyai”. „Eram, practic, ajutorul renumitului Peter Tarnay, starul acelor vremuri şi deţineam aparatură performantă, în condiţia în care programul era în fiecare week-end şi se desfăşura până la ora 23.00, cu alternanţă şi la foaierul Casei Universitarilor. Administrator era atunci regretatul Braşoveanu, un om cu adevărat minunat. Am rămas acolo, până când am plecat în armată, în 1975. Apoi ne-am mutat la discoteca de la Hotel „Belvedere” – administrată de I.A.P.I.T. sau, mai bine zis, Institutul de Agrement şi Prestări Servicii în Turism Bucureşti – unde am intrat, tot ca ucenic al lui Peter Tarnay, prin dl. Creţea. Acesta era un moldovean stabilit al Bucureşti şi el a fost cel care ne-a invitat să lucrăm acolo pe timpul verii, în timp ce  era detaşat la renumita „Vox Maris” de pe Litoral. Între timp am mai funcționat, tot împreună cu Tarnay, la”Melody”, în „beci” – din 1981 până prin 1984 – ca prin 1985 să ajungem la discoteca de la Campingul Făget, la vestitul Biriş, unde pentru o perioadă de timp discoteca a fost condusă de Egressy, un excelent organizator de spectacole şi de discoteci, posesor totodată al unor „scule” extraordinare. Era prezent în zonă şi marele Dorin Zogoreanu – emigrat în Danemarca înainte de revoluţie, realizator la Radio Cluj, împreună cu Sergiu Alex a emisiunii Top 10. Omniprezent era şi „Soso”, Sorin Ghite, omul care iniţiat postul TV Cablu – actualmente stabilit la Miami Beach, în America. Şi, să nu-i uit pe Nelu Mureşan, viitorul soţ al designerului Rita Mureşan sau pe doctorul Helgiu, cel care ţinea o excelentă discotecă la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Desigur, mai existau şi alte discoteci, precum „Ana Sârbu”, de pe Moţilor, dedicată studenţilor de la „Agronomie” sau „Lemnul”, de la Carbochim care se adresa direct clasei muncitoare”. Îşi aminteşte apoi ceva şi revine: „Însă, un lucru să ţineţi minte: peste tot clienţii preferenţiali erau miliţienii şi securiştii, infiltraţi printre noi – dar şi „interlopii” de atunci: Luci Aţă, Puiu Paşca, Paizs Miki senior – dar şi juniorul, marele boxer – Gelu Macu, Brătescu, Papazu, deloc neglijabile fiind şi prostituatele „oficiale” ale Clujului – Ildi „Blonda” sau Nuşi.”

Peter Tarnay astaziTarnay in clasa a IX-a

Tarnay: „Mi-a plăcut pe scenă, nu să stau în colţ şi să fiu un nimeni”

Pe Peter Tarnay – renumitul DJ al Clujului din perioada comunistă nu l-am mai întâlnit de circa patruzeci de ani, din perioada când autorul acestor rânduri, adolescent fiind frecventa în fiecare seară „Continentalul”, unde aveau loc fulminantele spectacole ale formaţiei „Semnal M”. Atunci, Tarnay evolua alături de membrii legendarei trupe şi, între intervenţiile sale la chitară, ”manevra” de asemenea şi complicata şi gigantica aparatură de amplificare. De aceea, şocul reîntâlnirii cu un „zeu ajuns la amurg” a fost imens, oferindu-mi senzaţia fizică, nudă a îmbătrânirii reale ca fenomen ireversibil în viaţa omului.  Mi-l amintesc: zburda ca un spiriduş, în ciuda înălţimii sale de circa un metru nouăzeci, cu pletele în vânt – sub privirile fetelor care-l sorbeau din priviri, şi din rândul cărora alegea în fiecare seară câte una –  totul în timp ce subsemntatul era perpetuu tuns chilug, la şcoală, pentru „abateri” de la conduita pe care ar fi trebuit să o aibă un UTC-ist.  Cu aerul că mă ştie de când lumea, asemeni tuturor oamenilor puternici, mă pofteşte proteguitor să iau loc pe un taburet din bucătăria superbului apartament din cartierul Gheorgheni. Am dorit să depănăm amintirile doar în bucătărie, acolo fiind o masă disponibilă, unde să pot consemna, în voie, amintirile acestuia. Începe acesta, ex-abrupto: „Eu sunt clujean get-beget şi muzica mi-a intrat, de mic, în sânge.  Încă de prin clasa a VI-a îmi confecţionam singur chitarele electrice cu care cântam şi tot atunci începeam deja să ascult, la „Europa Liberă”, emisiunile muzicale realizate acolo de Cornel Chiriac.  Prin 1972 am început să cânt cu „Experimental Quintet”, la Bucureşti – dar nu am fost luat în trupă pentru că eram fenomenal, ci pentru că aveam 12 difuzoare, un vis pentru acele vremuri! Am continuat pe la baluri – împreună cu bietul Teo Peter, Dumnezeu să-l odihnească – dar ideea mea era una şi bună: să-mi fac o trupă serioasă. Astfel, pot să spun, fără să mă laud, că eu am înfiinţat în România stilul punk, cu ritm prelungit şi improvizaţia cât cuprinde a melodiilor, dar din păcate nu mai există niciun critic muzical care să fie în stare să certifice acest lucru”. Arată apoi că după întoarcerea lui Ceauşescu, prin 1972, de la chinezi şi-a dat seama că s-a terminat cu piesele străine la radio, aşa că a hotărât, împreună cu un prieten, Leontin Pop, să încerce să facă muzică „adevărată”  la „Jozsa Bela”, unde până la el erau doar piese difuzate cu sonorul la maximum, neexistând un DJ autentic. Continuă Tarnay, zâmbind: „Mie îmi plăcea pe scenă, să mă produc – nu să stau în colţ şi să fiu un nimeni. Acolo erau două staţii „Electronica” şi administrator extraordinarul domn Braşoveanu. Casier, la intrare era George Tadici, actualul mare antrenor de la Zalău, pe atunci student la I.E.F.S. Ca primă măsură de modificare a spaţiului de acolo am vopsit pereţii, totul pentru ca discoteca să arate a club, am confecţionat o orgă de lumini din tave de copt cozonac, învelite în celofan colorat şi dintr-o reţea de beculeţe care se stingeau şi se aprindeau cu intermitenţe. Chiar şi aşa, era o aglomeraţie uriaşă la discotecă, un delir atât de mare încât chiar şi noi – eu şi prietenul Rigo – reuşeam cu greu să trecem prin mulţime ca să ajungem la muncă. La fel a fost şi mai târziu, la „Belvedere”, însă la „Jozsa Bela” şi la Foaierul Casei universitarilor – unde făceam discotecă atunci când era ocupat la „Jozsa Bela” – s-a terminat totul în 1976 fiindcă m-am plictisit, pur şi simplu.  Îmi doream parcă altceva, deşi dl. Remus Câmpeanu, preşedintele clubului „U” – club care era beneficiarul fondurilor câştigate de către discotecă – mă implora să rămân.  Ne aflam în 1975 şi aveam un salariu de 5.500 de lei, cam de trei ori mai mare cât salariul minim pe economie de atunci”. Îşi încheie apoi relatarea despre perioada „Jozsa Bela”, astfel: „Cea mai mare belea a fost un maior de securitate, Codoban, „spaima” centrului Clujului, care mi-a dat intezis pe vreo şase luni pentru că, vezi Doamne, pun posturi străine pe staţie. Însă dobitocul nu înţelegea de fapt că eu sunt cel care vorbeşte în engleză acolo”.

Tarnay Peter alaturi de Teo Peter

„La discoteca „Pui de urs” Nicu Ceauşescu făcea show întotdeauna”

În 1976, Tarnay a părăsit Clujul, vremelnic, şi şi-a dat atestatul la Bucureşti angajându-se la renumita discotecă „Pui de urs” din Olimp. Acolo, clientela era aleasă pe sprânceană: de la Bjorn Borg şi soţia lui, Mariana Simionescu, până la beizadeaua Nicu Ceauşescu sau cascadorii lui Sergiu Nicolaescu şi multe alte personalităţi ale vremii. Râde şi-şi aminteşte un episod cu Nicu Ceauşescu: „Într-o noapte, discoteca s-a golit ca să vadă un spectacol ce se desfăşura afară: beţi, Nicu Ceauşescu – având un Pontiac înmatriculat în S.U.A. şi cascadorul Miclea, cu un Mercedes ultimul tip, verificau rezistenţa automobilelor intrând în viteză într-o bancă aflată în apropiere de faleză. Făcuseră pariu că maşina fiecăruia e mai rezistentă decât a celuilalt, aşa că încercau să demonstreze acest lucru”. Apoi într-o noapte a venit, incognito, proprietarul discotecii – care aparţinea unui concern britanic. Acesta aflând că Tarnay primeşte un salariu de 2.500 de lei, în condiţiile în care firma plăteşte statului român – reprezentat de tovarăşul Bocăneală, fostul body-guard al lui Gheorghe Gheorghiu Dej – 700 de lire sterline pe lună s-a enervat şi i-a facilitat, în compensaţie, accesul direct la toate noutăţile muzicale ale vremii, inclusiv ambonamente la publicaţiile, de top, „New Musical Express” sau „Melody Maker”. „Aşa am ajuns ca toată lumeasă se milogească în faţa mea ca să le împrumut şi procur melodii, după ce cu puţin timp în urmă făcusem eu acest lucru, la Mamaia. Dar şi de povestea asta m-am plictisit, astfel că ultima mea discotecă de pe litoral a fost în 1987, la „Calypso”, în Venus de unde m-am întors la Cluj.  La Cluj am mai rămas puţin, după care m-am mutat la Durău, în Neamţ, în „paradisul de pe pământ”, loc unde m-am distrat extraordinar, până la Revoluţie. Şi acum, o amintire de la Durău, de prin 1988: a venit la mine şeful de post să-i dau casete video, porno – fiindcă mă ocupam şi de închiriat casete-  iar eu i-am cerut drept garanţie pistolul. Acesta, n-a avut ce face – mi l-a dat, însă fără gloanţe”.   Apoi a plecat din ţară, pentru câţiva ani, încercând să se stabilească undeva, însă dragostea pentru Cluj l-a biruit şi l-a adus mereu înapoi, acasă. „Am încercat să mă despart de Cluj şi chiar de Europa, dar n-a „mers”, deşi m-am simţit excelent în ţări precum Bali şi Mexic. Peste tot în lume mi-au lipsit prietenii şi această vibraţie puternică, vitală a oraşului meu –  care m-au determinat să mă întorc, într-un suflet, din orice parte a globului m-aş fi aflat”.

Tarnay alaturi de Nelu Muresan

Gelu Cornea: „Am fost şi „judecat” în şcoală pentru pasiunea mea!”

Gelu Cornea, născut în 1952 este un „racoviţist”, cu educaţie gimanzială muzicală la Şcoala de Muzică şi provine dintr-o familie cu legături puternice cu arta: tatăl lui a fost maşinist principal, timp de peste patru decenii, la Teatrul Naţional. Mărturiseşte acesta: „Fiind daltonist, am renunţat la şofat, marea mea pasiune în afară de muzică şi sport, pe care l-am practicat ca și fotbalist la C.F.R., alături de Ţegean, Nagy Pişti – micul şi mulţi alţii. Aşa că m-am dedicat celui de-al treilea hobby, muzica – aşa că m-am apucat de colecţionat discuri. Am început să organizez discoteci, pe Bulevardul Lenin, într-un beci, împreună cu administratorul de la Liceul „Ady Şincai” de atunci unde ascultam, în tăcere, muzica lui Chiriac, fără să facem altceva. Dar eram coleg, la „Racoviţă”,  cu fata lui Duca, primul secretar şi cu Ungureanu, fiul generalului care conducea armata din Transilvania – dar şi cu copiii altor mahări comunişti – astfel că cineva dintre ei m-a turnat la Securitate cum că aș organiza discoteci ilegale. Aşa că am fost reţinut şi anchetat o noapte întreagă pe „strada Traian”, împreună cu alţi colegi, iar administratoul de la Şincai a fost chiar condamnat şi închis pentru o jumătate de an”. Povesteşte, amuzat, cum a fost adus în Sala festivă a Liceului şi judecat în faţa unui „tribunal” format din elevi, fiind eliminat din şcoală pentru o săptămână, concomitent cu scăderea notei la purtare. „Însă Dumnezeu s-a dovedit repede a fi de partea mea: realizând „tovarăşii” că tineretul român e gata-gata să erupă, au dat o hotărâre prin care fiecare clasă de liceu din ţară era obligată să organizeze seri de audiţie muzicală. Aşa că am „căzut” exact în picioare, fiind reabilitat şi pus să organizez aceste serate – tocmai eu, care nu demult era să fiu distrus din aceeaşi cauză. Deja umblau cu toţii după mine să-mi fac cerere de intrare în U.T.C. iar eu îmi permiteam să fac figuri. Şi de acele „buli” – chefuri – se ocupau Lelia Cambrozie, profesor de la Informatică, omul care pregătea lotul de olimpici ai şcolii şi profesorul Egrasi, care avea şi discotecă. Pe atunci primeam multă muzică de la ei dar primeam discuri şi din America, de la Radu Vulpescu, discuri ce conţineau muzica zeilor de atunci ai rock-ului, dar şi  muzică country, blues şi soul. După liceu mi-am continuat activitatea de DJ, de data aceasta ca angajat oficial la ARIA şi apoi ca impresar artistic la Teatrul de Păpuşi din Cluj”. Povesteşte că întâlnirile între membrii breslei aveau loc la „Croco”, în Parcul „Babeş” şi la Hotelul „Napoca”. Enumeră apoi câteva din localurile unde a ţinut discoteci de-a lungul a peste patru decenii, dar ţine să menţioneze că lista lor e mult mai lungă: „Club M”, „Diesel”, „Topaz”, „Onix” – striptease, „Belvedere” – striptease, Balul Operei, „Rapsodia”, „Perla” din cartierul Zorilor, discoteca în aer liber „Daniel Club”, cea de la „Patinoar”, ROCA, etc. etc. Arată că totuşi, deşi organizează în ultima vreme, doar rareori, petreceri – şi numai pentru prietenii vechi – mai are o ambiţie: aceea de a deschide „Clubul Racoviţă”, într-o localitate de lângă Cluj-Napoca, loc destinat pentru a găzdui întâlnirile absolvenţilor diverselor generaţii ale prestigiosului liceu.

Gelu Cornea - Copy

 

Post-ul Povestea vechilor discoteci şi DJ din Clujul comunist: „Dacă prezentai în engleză Securitatea zicea că retransmiţi posturi străine”! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Executorul Marius Stolnean şi doi judecători clujeni acuzaţi de implicare într-o ţeapă de 350.000 de euro

$
0
0

Muzeul Farmaciei ar putea fi vândut în cadrul unui proces de executare silită pentru că proprietarul imobilului, Gabor Csaba Hintz a încercat să îşi tragă în piept avocatul care i-a câştigat retrocedarea acestui imobil istoric. Avocatl prahovean Viorel Clinciu ar fi trebuit să primească de la Hintz un onorariu de 350.000 de euro, însă s-a ales doar cu 31.000 de euro, moştenitorul Hintz refuzând să mai plătească restul de bani. Clinciu acuză că în această ţeapă sunt implicaţi executorul judecătoresc clujean Marius Stolnean şi judecătorii Ana Sorina Seleşiu şi Dorin Tatu de la Tribunalul Cluj.

 

Muzeul Farmaciei, o clădire de patrimoniu din centrul municipiului Cluj Napoca a ajuns, în urma unui proces de retrocedare, în proprietatea lui Hintz Gabor Csaba după ce imobilul fusese naţionalizat în 1949.

În cadrul procesului de retrocedare, Hintz a încheiat în 2008 un contract de asistenţă juridică cu avocatul prahovean Viorel Clinciu prin care se obliga să plătească un onorariu de 350.000 de euro dacă va câştiga procesul.

Avocatul Clinciu a câştigat în 2012, însă nu şi-a primit banii, Hintz preferând să amâne plata. În 2014 a deschis un dosar de executare silită care a fost înregistrat la executorul judecătoresc clujean Romeo Stolnean.

Avocatul prahovean simţind mirosul unei ”ţepe” totale a ajuns la o înţelegere cu Hintz ca cei 350.000 de euro să se ”transforme” în 50.000 de euro, iar în schimbul acestei sume el a acceptat să renunţe la plângerile penale făcute până atunci şi la executarea silită a datoriei de 350.000 de euro. Însă, Hintz i-a virat avocatului doar 31.000 de euro şi, cu toate acestea, executorul Stolneanu a închis, fără să aibă acest drept, dosarul execuţional.

”Am pornit executarea silită împotriva debitorului Hintz Gabor Csaba într-un dosar înregistrat la executorul judecătoresc Stolnean Romeo Marius, datoria constând în 350.000 de euro reprezentând onorariu de succes conform contractului încheiat cu Hintz. La data de 27.02.2015, debitorul a achitat suma de 31.000 de euro din datoria de 350.000 de euro, dar executorul judecătoresc nu a ţinut seama de cererea subsemnatului de a înceta executarea silită doar pentru partea din datorie achitată şi a întocmit o încheiere prin care a constat încetarea întregii executări silite”, spune avocatul.

Reprezentantul lui Gabor Hintz, avocatul clujean Tamas Zoltan, a declarat că nu îşi poate expune un punct de vedere până nu este mandatat în acest sens de Hintz.

 

Judecători clujeni băgaţi în clinci

Pentru a îşi recupera banii, Viorel Clinciu a deschis mai multe procese, civile şi penale, şi, în mod atipic, într-un singur proces, judecătorii Ana Sorina Seleşiu şi Dorin Tatu i-au dat câştig de cauză lui Hintz. ”Admite apelul declarat de Hintz Gabor Csaba împotriva sentinţei civile 9117 din 07.10.2015, pronunţată în dosarul 5742/211/2015 al Judecătoriei Cluj Napoca pe care o schimbă în întregime în sensul că admite excepţia calităţii procesuale active şi în consecinţă respinge contestaţia la executare formulată de Clinciu Viorel în contradictoriu cu pârâtul Hintz Gabor Csaba. Respinge cererea pârâtului Hintz Gabor Csaba de obligare a contestatarului la plata cheltuielilor de judecată. Decizia este definitivă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din data de 11.10.2016”, arată soluţia dată de cei doi judecători clujeni.

Astfel, pe lângă plângerea penală depusă împotriva executorului judecătoresc Stolnean, avocatul Clinciu a formulat o altă plângere penală împotriva judecătorilor Seleşiu şi Tatu pe care îi acuză de abuz în serviciu.

”Soluţia legală şi temeinică pe care ar fi pronunţat-o orice judecător este de respingere a excepţiei ca fiind inadmisibilă. Nu există nici un text de lege care să prevadă posibilitatea legală ca un litigiu aflat pe rolul unei instanţe să poată fi soluţionat în baza excepţiei soluţionată în alt dosar, dosar care nu se află pe rolul instanţei care se pronunţă. Nu există nici un alt precedent al unei astfel de hotărâri judecătoreşti în practica instanţelor autohtone sau a celor din uniunea europeană. În concluzie, rezultă că cei doi învinuiţi (judecătorii Ana Sorina Seleşiu şi Dorin Tatu, n.red.) şi-au exercitat atribuţiile de serviciu ce le incumbă statutul de judecător în mod defectuos pronunţând o hotărâre care nu are corespondent în practica judecătorească autohtonă şi europeană”, apreciază avocatul Clinciu în plângerea depusă împotriva celor doi magistraţi clujeni.

gabor hintz andrei aronet edit

După retrocedare, paella

După ce Gabor Hintz a primit imobilul înapoi, în lipsa unor cumpărători, spaţiul de la stradă a fost închiriat unui restaurant spaniol, Don Mario, cu o chirie de 3000 de euro pe lună, potrivit unor surse. Gazeta de Cluj a fost sesizată în legătură cu faptul că proprietarii restaurantului au dat găuri în peretele dinspre curtea interioară a Casei Hintz, clădire monument istoric care datează din secolul XVI. De asemenea, tâmplăria dinspre stradă pare schimbată, iar aparatele de aer condiţionat fac bălţi în curte.

Arhitectul Virgil Pop, reprezentantul Comisiei Monumentelor Istorice, spune că, la data respectivă nu i s-a cerut nici un aviz pentru modificările care au fost aduse clădirii „Nu s-a solicitat şi nu s-a eliberat vreun aviz pentru casa Hintz. Vi s-au spus numai minciuni. Lucrările sunt ilegale”, a declarat Pop.

Pe de altă parte, patronii restaurantului cu specific spaniol au spus că există toate aprobările necesare şi a fost depus un dosar şi la primărie, de unde urmează să primească şi alte avize. Spaţiul a fost închiriat de la moştenitorii familiei Hintz, opt proprietari care s-au asociat pentru a revendica imobilul. „Geamurile nici măcar nu au fost vopsite, doar le-am gletuit. Poate fi considerată o îmbunătăţire, nu e renovare, s-a respectat aspectul iniţial”, au arătat patronii restaurantului. Restaurantul specializat în paella nu-i deranjează deloc pe vecini, au declarat proprietarii, iar unora chiar le face plăcere să vină aici să mănânce.

Vecinii nu erau chiar atât de incantaţi şi se plângeau că atunci când restaurantul s-a instalat în Casa Hintz, ”s-a bocănit zile la rând, iar după ce mobilierul a fost făcut în curte, au rămas acolo lemne printre care s-au adăpostit şobolani”. De asemenea, din cauză că se circula mai des pe poartă, aceasta, deja în stare precară, stătea să cadă. Partea cea mai gravă este că s-au dat găuri în clădirea de secol XVI pentru coşurile de la bucătărie.

 

Judecătorii care nu pot face diferenţe

Vizavi de hotărârea judecătorească dată de judecătorii Seleşiu şi Tatu, avocatul prahovean mai spune că ”această hotărâre nu este rezultatul necunoaşterii de către cei doi învinuiţi a ştiinţei dreptului civil şi procesual civil. Îmi este greu să accept ideea că doi judecători care activează la nivelul unei instanţe cum este Tribunalul Cluj nu cunosc că este inadmisibil ca un dosar să fie soluţionat printr-o excepţie invocată în alt dosar care nu se află pe rolul instanţei care pronunţă hotărârea sau că nu pot să aprecieze existenţa identităţii între subiectele unui raport juridic litigios şi părţile din proces. Consider că această hotărâre a fost ”comandată” după ce executorul judecătoresc a ”ieşit din scenă”, rolul său fiind preluat de cei doi învinuiţi”, spune avocatul Viorel Clinciu.

 

Istoricul Casei Hintz – Muzeul Farmaciei din Cluj Napoca

Casa Hintz, cunoscută şi cu numele de Casa Mauksch-Hintz, este un monument istoric şi arhitectural aflat pe strada Regele Ferdinand nr. 1, colţ cu Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. În 1573, aici a fost deschisă prima farmacie din Cluj. Între primii chiriaşi s-a numărat farmacistul Tobias Mauksch, originar din Ungaria, care era şi demnitar al Bisericii Evanghelice – Luterane, situate chiar vizavi. Casa si farmacia au intrat în posesia familiei Hintz în a doua jumătate a secolului 19, fiind folosită de membrii acesteia până la naţionalizare, după cel de-al Doilea Război Mondial. În ultima perioadă, clădirea a fost cunoscută pentru Colecţia de Istorie a Farmaciei a MNIT. Clădirea, evaluată la aproximativ două milioane de euro, a fost retrocedată către moştenitorii familiei Hintz.

Sebastian Albescu

Post-ul Executorul Marius Stolnean şi doi judecători clujeni acuzaţi de implicare într-o ţeapă de 350.000 de euro apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

ISCTR a dat copy-paste la sumele imputate de DNA în dosarul Rareș Pop

$
0
0

Procesul în care fostul şef al ISCTR Cluj, Rareş Pop a fost trimis în judecată se apropie de final, după ce magistratul de la Tribunalul Cluj, Nora Boiciuc a stabilit ca în cauză să mai fie audiat un singur martor, iar ulterior să se ajungă discuţiile de fond şi concluziile finale ale inculpaţilor. Însă la ultimul termen, cel din 1 februarie, s-a depus la dosar un răspuns la o adresă înaintată Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier cu privire la modul de calcul al prejudiciului suferit de instituţie în baza acţiunilor inculpaţilor din prezentul dosar.

Înainte de a prezenta răspunsul dat de ISCTR cu privire la constituirea acestuia ca parte civilă în dosar, amintim pe scurt faptul că la termenul din decembrie 2016 a fost citat, în calitate de martor, însuşi liderul instituţiei centrale, Costel Dorin Ştefan. Aflat sub jurământ, judecătorul Nora Boiciuc i-a încuviinţat inculpatului Rareş Pop să îi adreseze mai multe întrebări care, relevante speţei, să ateste dacă sunt sau nu fondate acuzaţiile DNA din rechizitoriu. Printre speţele discutate la acest termen s-a numărat şi modalitatea în care ISCTR a acceptat invitaţia procurorilor de a se constitui ca parte civilă în dosar, transmiţând un raport ce conţinea sumele de bani din posibile sancţiuni ce trebuiau aplicat de inspectorii de trafic rutier aflaţi în subordinea lui Rareş Pop.

Însă, şeful instituţiei, cu toate că a semnat acel raport nu a putut să dea explicaţii despre modul în care a fost întocmit sau dacă cei de la departamentul juridic au verificat sumele propuse de DNA ca posibil prejudiciu, în vederea inventarierii din documentul ataşat la dosar.

Drept urmare, Costel Dorin Ştefan a propus ca instanţa sau inculpaţii să ceară explicaţii pe tema acestui subiect, exclusiv celor de la departamentul juridic.

Copy-paste din dosar

Conform procedurii, în momentul în care procurorii anchetează un funcţionar public(angajat al unei instituţii de stat) pentru fapte de corupţie şi/sau abuz în serviciu, se constată că prin săvârşirea infracţiunilor, instituţia la care suspectul lucrează ar înregistra pierderi fie ele financiare sau de imagine. Acesta a fost cazul şi în dosarul lui Rareş Pop, unde DNA susţine că dacă nu ar fi existat anumite intervenţii din partea acestuia la subordonaţii săi, s-ar fi aplicat sancţiuni de amenzi, înregistrate şi consemnate în procese verbale ale inspectorilor de trafic.

DNA a trimis o astfel de adresă ISCTR-ului(structurii centrale), prin care îi cerea celui din urmă să facă front comun cu ei şi să afirme că acele sancţiuni trebuie imputate inculpaţilor Crişan Vasile, Vasile Dohotaru şi Rareş Pop.

ISCTR a acceptat invitaţia şi a luat prin modelul copy-paste toate sumele trecute de DNA în rechizitoriu( sume nesigure dat fiind că procurorii nu sunt specializaţi pe legislaţia după care funcţionează Inspectoratul de Trafic Rutier) fără a verifica dacă în speţele prezentate de procurori se impunea, conform legii aplicarea amenzilor respective.

În răspunsul dat de cei de la Bucureşti se recunoaşte că singura probă pentru întocmirea raportului de constituire parte civilă a fost rechizitoriul.

„Aşa cum am precizat, sumele au fost stabilite pe baza actului de sesizare în cauză, comunicat instituţiei noastre de către Direcţia Naţională Anticorupţie-Serviciul Teritorial Cluj, la data de 17 iulie 2014” recunosc cei de la ISCTR.

De ce prejudiciu…

Conform legislaţiei un anumit procent din sancţiunile aplicate de inspectorii ISCTR îi reveneau instituţiei pentru buna funcţionare şi sustenabilitatea financiară. Dat fiind acest lucru, instituţia era obligată să se constituie parte civilă într-un dosar în care angajaţii ei sunt acuzaţi de încălcare a legii şi neaplicarea sancţiunilor corespunzătoare. Însă greşeala a fost că cei de la ISCTR, experţi fiind pe legislaţia de funcţionare a instituţiei, trebuiau să verifice fiecare act material de acest gen, din rechizitoriu şi să aprecieze dacă amenzile estimate de DNA erau corecte sau nu. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, inculpaţilor Crişan, Pop şi Dohotaru li s-au impus un prejudiciu total de aproximativ 50.000 lei.

„In vederea onoratei instanţe, faptul că în aceeaşi adresă am detailat modul de calcul a sumelor parţiale care au condus la suma totală de 15.000 lei(procentul de 30% cuvenit ISCTR, conform legii) apreciată ca fiind prejudiciu patrimonial cauzat instituţiei noastre(…). În atare situaţie, în lipsa oricăror alte probe, am apreciat că Parchetul deţine informaţii şi dovezi suficiente pentru dovedirea stării de fapt cu privire la  existenţa contravenţiilor nesancţionate numai pentru cele menţionate la respectivele acte materiale” arată cei de la structura centrală.

Justificare…tot Dorin o semnează

În ultima parte a răspunsului se vorbeşte despre faptul că însuşi cei de la Bucureşti nu au avut posibilitatea de a verifica dacă acuzaţiile DNA sunt sau nu fondate. Nu ştim dacă este vorba de o superficialitate, lene sau incapacitate de exercitare a funcţiei, însă şeful ISCTR, Dorin Ştefan semnează această adresă ce atestă că el nu a reuşit fiindu-i prezentate speţele să îşi dea seama dacă subordonaţii au încălcat legea.

„Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier nu a avut o altă posibilitate de a evalua şi cuantifica prejudiciul, decât ţinând cont de cercetările efectuate în prezenta cauză, şi nici nu a avut posibilitatea de a stabili CU CERTITUDINE dacă în cazul intervenţiilor lui Pop Rareş Vasile, Crişan Claudiu Vasile şi Dohotar Radu într-adevăr puteau fi constatate abateri care trebuiau sancţionate conform legii.

Am formulat cererea de constituire ca parte civilă, pornind de la prezumţia că în cazul în care se va dovedi vinovăţia celor trei inculpaţi, aceştia să fie obligaţi la repararea prejudiciului cauzat instituţiei noastre prin faptele săvârşite conform rechizitoriului” mai se adaugă în răspunsul ISCTR semnat de directorul Ştefan.

În încheiere, instituţia îi reaminteşte Norei Boiciuc că rămâne la aprecierea ei dacă este sau nu fondată cererea ISCTR de a se constitui ca parte civilă vătămată.

Tecar audiat pentru termopanele date de Samus

De asemenea, la termenul de judecată de la începutul acestei lui a fost audiat Florin Tecar, pentru a face precizări cu privire la discount-urile făcute pentru Rareş Pop.

Florin Tecar, director general executiv la societatea Samus Construcţii, parte din grupul MG Tec, a fost audiat la Tribunalul Cluj, unde a dat explicaţii cu privire la relaţia dintre societatea pe care o conduce şi Universal Auto Special SRL, firmă la care a fost administrator şi asociat Rareş Pop pană să devină director la ISCTR.

”Intre firma noastră şi Universal Auto au existat relaţii comerciale. Toate maşinile firmei noastre fac verificarea ITP la Universal. În grupul nostru de firme, Termotec produce termopane. În urmă cu câţiva ani, Pop Rareş a comandat pentru casa sa şi pentru firmă pvc executat de Termotec. Ş-au fost compensaţii cu verificările ITP”, a spus Tecar.

Procurorii DNA au susţinut în rechizitoriu că ISCTR a amendat maşinile firmei Samus pentru că Termotec nu a făcut discount, existând o interceptare în care Rareş Pop intreabă şefa de la UAS dacă s-a făcut discount.

Pop ne-a explicat că era normal să se facă acel discount căci Samus avea datorii la UAS şi că nu are legătură cu amenzile date ISCTR atât anterior cât şi după acea discuţie.

Rareş Pop este acuzat de mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu comis în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite (40 de acte materiale), de care ar scăpa dacă intră în vigoare prevederile noului OUG.

Post-ul ISCTR a dat copy-paste la sumele imputate de DNA în dosarul Rareș Pop apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Nelutu Varga în spatele vânzării clubului de fotbal CFR Cluj

$
0
0

Potrivit unor surse, în spatele tranzacției cu 62% din acțiunile clubului de fotbal CFR Cluj s-ar afla Nelu Varga, un cunoscut al cluburilor de fițe din Cluj Napoca, dar și al lui Arpad Paskany. Nelu Varga nu este la prima afacere cu Paszkany. El a intermediat vânzarea clădirii C.I.A. din Zorilor către un cetățean german și încearcă să preia clădirea Sigma, clădirea respectivă fiind în patrimoniul lui Paszkany.

Marian Băgăcean, care a apărut public ca deținătorul a 62% din acțiunile clubului clujean de fotbal, este unul dintre apropiații lui Varga și potrivit informațiilor, Băgăcean s-a consultat cu Varga înainte de a face public această tranzacție.

Potrivit informațiilor, tranzacția nu a fost făcută prin intermediul vreunei societăți comerciale, în contul clubului de CFR Cluj virându-se un milion de euro de la Marian Băgăcean. Însă, tranzacția este ciudată în sensul că, în urmă cu jumătate de an, ”mogulul” RCS&RDS, Zoltan Teszari, i-a făcut lui Paszkany o ofertă de trei miloane de euro pentru club, însă afaceristul clujean a refuzat-o.

De asemenea, Băgăcean a cumpărat, la jumătate de preț, cranțele CFR Cluj de la Pop Pușcaș și alți afaceriști față de care clubul de fotbal acumulase datorii. Spre exemplu, Pușcaș care avea o creanță de aproximativ o creanță de aproximativ 200.000 de euro la CFR Cluj i-a vândut-o lui Băgăcean cu 100.000 de euro.

 

Post-ul Nelutu Varga în spatele vânzării clubului de fotbal CFR Cluj apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ciudatele conexiuni rusești ale manifestației din Piața Victoria: Liderul pro rus din Moldova, Sora, Izvestia și Iohannis

$
0
0

Liderul pro rus al Partidului Nostru din Republica Moldova, Renato Usatâi (Usatîi), cu conexiuni interesante cu președintele Klaus Iohannis, a organizat duminică la Chișinău Marșul solidarității împotriva corupției  din România. Un gest de solidaritate cu manifestanții din Piața Victoriei din București și împotriva PSD. 

FLUX 24 prezintă faptele fără a le comenta în nici un fel. 

https://www.facebook.com/100000977877509/videos/1435986739777241

Interesante sunt conexiunile care apar în această poveste, inclusiv un articol comandat de ziarul rus Izvestia (fostul oficios al Partidului comunist sovietic) la București, dar refuzat că ar fi fost prea critic față de mitingul anti guvernamental din București. 

În același timp, postul de televiziune oficial de propagandă al Kremlinului, Russia Today, transmite live de câteva zile din Piața Victoriei din Capitală

https://www.facebook.com/100000977877509/videos/1433922536650328/

Ceea ce a initiat Guvernul din România este o adevărată sfidare nu doar a statului de drept, dar și o amenințare la adresa democrației.Toți – de la mic la mare, săteni sau orășeni se simt în primul rând cetățeni, care au ieșit în apărarea propriului stat.Vedem că hoții nu au naționalitate sau cetățenie: fie la București, fie la Chișinău, plahotniucii procedează exact la fel – cu ședințe nocturne, cu aprobări secrete, cu hoții promovate prin acte oficiale.De ce pe noi ar trebui să ne pună în gardă intențiile criminale ale guvernanților de la București? Pentru că odată adoptate aceste norme erau să devină pentru plahotniucii noștri drept normă internațională. Și este logic ca să ne așteptăm că vreun Serioja Sârbu s-ar ridica în Parlament să spună că ”iată uitați-vă care este practica internațională”. Vă asigur că în trei mișcări aceasta normă era să fie aprobată și la noi, spunea Usatîi pe facebook.

ionita

Izvestia mi-a cerut un articol. Dead-line scurt. Îmi spun că e în regulă în engleză și că îl traduc ei în rusă. Accept. L-am dat. Preventiv cer să văd forma finală în rusă. Greșeli flagrante. Le remediez. Cred că mi-am luat niște „urări de bine și mamă”. Azi verific. Nu-l găsesc. Cer explicații. Nu a fost publicat. Nu mi s-a explicat de ce. Dar e evident, opinia mea era contrară celei pe care o voiau ei. Voiau una care să justifice protestele de susținere organizate de Usatâi în Rep Moldova . 😢 PS: Rog #SRI să-i dea un SMS președintelui să-și bage tâmpiții în casă. Sau în alea 6 case. La alegere!, a scris pe facebook jurnalista Gabriela Ioniță, care a fost contactată de Izvestia să scrie un articol despre rolul pozitiv al lui Usatîi în susținerea manifestației de la București.

Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria România, prieten cu Klaus Iohannis şi finanţator al campaniei acestuia din 2014, este căsătorit cu Veronica Usatîi, sora lui Renato Usatîi. Fostă angajată Lukoil, Veronica Schmidt, soţia în vârstă de 31 de ani a milionarului Michael Horst Schmidt (54 de ani), l-a găzduit pe Klaus Iohannis în timpul campaniei în locuinţa sa din Bulevardul Primăverii unde îşi are domiciliul.

DOCUMENTAR RISE PROJECT DESPRE RENATO USATÎI:

Presa de la Chişinău a dezvăluit relaţia directă, de familie, a lui Renato Usatîi, un om al Moscovei şi virulent anti-român, cu bunul prieten al lui Klaus Iohannis, omul de afaceri Michael Schmidt.

Între Klaus Iohannis şi Michael Schmidt este nu doar o prietenie ci şi o relaţie de afaceri: Automobile Bavaria a pus la dispoziţie primăriei din Sibiu numeroase limuzine în cadrul unui contract de comodat.

 

Sursa: flux24.ro

Post-ul Ciudatele conexiuni rusești ale manifestației din Piața Victoria: Liderul pro rus din Moldova, Sora, Izvestia și Iohannis apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Referendumul anticorupție cerut de președinte, avizat de Parlament

$
0
0

Solicitarea declanșării unui referedum național cu tema luptei anticorupție a președintelui Klaus Iohannis a primit aviz pozitiv de la Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi aviz pozitiv, potrivit Agerpres.

Liberalii și parlamentarii USR au spus că sunt de acord cu emiterea unui aviz favorabil, susţinând că solicitarea preşedintelui este justificată şi întemeiată.

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că şi el este de acord cu emiterea unui aviz favorabil, dar cu observaţii legate de felul cum ar trebui să decurgă acest referendum.

Şerban Nicolae (PSD), preşedintele Comisiei juridice a Senatureferendum lui, a menţionat că cele două comisii vor da un aviz tehnic solicitării preşedintelui pronunţându-se pe legalitate, iar din acest punct de vedere susţine avizul favorabil. În schimb, el a arătat că un astfel de referendum nu e necesar, iar în proiectul de buget pe acest an nu sunt prevăzuţi cei 250 de milioane de lei, bani care vor fi cheltuiţi pentru referendum.

Președintele KIaus Iohannis nu este obligat să țină cont de decizia Parlamentului, decizia acestuia fiind pur consultativă.

La rândul său, Liviu Dragnea, a spus, la România TV, că ar trebui ca românii să fie întrebați într-un referendum și dacă doresc să dispară imunitatea parlamentarilor și ca familia să fie definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ambele necesitând modificarea Constituției pentru a intra în vigoare. Liderul PSD a adăugat că nu este neapărat necesar ca întrebările să fie puse în același referendum solicitat de președinte pe tema luptei anticorupție.

Referendumul anunțat de Klaus Iohannis este al şaptelea care se organizează în ultimii 27 de ani. Românii au mai fost chemaţi să spună dacă vor demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte şi dacă doresc să se modifice Constituţia.

Șeful statului a declanșat pe 24 ianuarie procedurile pentru organizarea unui referendum prin care românii să spună dacă vor „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Un referendum este validat dacă rata de participare este de cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

Post-ul Referendumul anticorupție cerut de președinte, avizat de Parlament apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


PNL Cluj: ”PSD stopează dezvoltarea infrastructurii judeţului Cluj şi a întregii Transilvanii! Deviza PSD: Sfidare până la capăt!”

$
0
0
Social-democrații clujeni sunt acuzați de liberali că au respins finanțarea lucrărilor pentru Centura Metropolitană a Clujului și Autostrada Transilvania. 
”Ieri, în cadrul şedinţei de plen comun al Camerei Deputaţilor şi a Senatului, s-a adoptat bugetul Ministerului Transporturilor în forma propusă de Guvern.
Parlamentarii PNL Cluj au depus o serie de amendamente la Legea Bugetului, la capitolul infrastructură, amendamente care se referă la finanţarea lucrărilor pentru Centura Metropolitană a Municipiului Cluj-Napoca, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsonul Cluj Vest-Mihăieşti (24 km),  Suplacu de Barcău-Borş (64,5 km) şi Mihăieşti-Suplacu de Barcău (76 km). Din păcate, parlamentarii PSD au dat dovadă de autism şi nu au susţinut aceste proiecte, drept urmare, toate amendamentele au fost respinse.
PNL Cluj îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de gestul parlamentarilor PSD, în mod special a parlamentarilor PSD Cluj în frunte cu Horia Nasra, de a respinge finanţarea acestor proiecte de o importanţă majoră nu doar pentru cetăţenii judeţului Cluj ci pentru cetăţenii întregii Transilvanii. PSD a arătat încă o dată că pentru ei nu a contat încrederea şi votul acordat de cetăţeni şi demonstrează că ei susţin doar legile şi proiectele care îi favorizează, iar acest lucru s-a putut observa şi prin modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală din zilele trecute.
Suntem curioşi să ştim care este părerea cetăţenilor care au acordat în 11 decembrie votul lor celor de la PSD iar acum constată că acest partid îi sfidează sistematic”, arată reprezentanții PNL Cluj. 
Am încercat să aflăm și punctul de vedere al opoziție, contactându-l telefonic pe deputatul PSD Horia Nasra, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. 

Post-ul PNL Cluj: ”PSD stopează dezvoltarea infrastructurii judeţului Cluj şi a întregii Transilvanii! Deviza PSD: Sfidare până la capăt!” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Judecătorul clujean Dana Gârbovan propusă ca Ministru al Justiției

$
0
0

Într-o scrisoare deschisă, președintele Partidului Noua Românie, Sebastian Constantin Popescu, îi face premierului Sorin Grindeanu propunerea ca în funcția de Ministru al Justiției să fie numită judecătorul clujean Dana Gârbovan, care este și președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

„În calitate de președinte al Partidului Noua Românie, prima formațiune politică din România creată de la zero, de către tineri neafiliați politic, vă adresez prezenta scrisoare deschisă prin care vă propun ca soluție de detensionare a situației create în România după adoptarea și mai apoi abrogarea Ordonanței 13/2017 remanierea actualului ministru al Justiției, Florin Iordache, și desemnarea unui ministru din interiorul sistemului juridic. Propunerea Noua Românie este numirea doamnei judecător Dana Gîrbovan, magistrat la Curtea de Apel Cluj și președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, în funcția de ministru al Justiției”, se arată în scrisoarea deschisă.

Sebastian Constantin Popescu precizează că, potrivit Constituției, numirea și revocarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului.

„În calitate de președinte PNR, respect separația puterilor în stat și vă rog să luați aceste propuneri ca și recomandare și nu ca o imixtiune în activitatea de prim-ministru al României. Consider că numirea doamnei Dana Gîrbovan la Ministerul Justiției ar fi un semnal către popor că incidentul ‘Ordonanța 13’ nu se va mai repeta. În plus, competența juridică a doamnei magistrat Gîrbovan nu cred că poate fi contestată de cineva. Vă rog să luați cele mai bune decizii în favoarea poporului român pentru ca societatea românească să nu se împartă în două tabere: români contra români”, conchide președintele PNR.

Post-ul Judecătorul clujean Dana Gârbovan propusă ca Ministru al Justiției apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Țeparul Traian Onuc către procurorul Marius Pantea Călin: ”Îl rog cu respect să nu mai dribleze crezându-se Maradona”

$
0
0

Traian Onuc (fost Floarea Ianson) este acuzat de înşelăciune cu un prejudiciu estimat la 680.300 euro. A fost arestat preventiv la sfârşitul lunii mai 2016, între timp eliberat şi pus sub control judiciar. Pe un site de anunțuri imobiliare, www.homezz.ro, Traian Onuc a postat un mesaj ironic atât pentru cumpărători, cât și pentru membrii Tribunalului Cluj, el crezându-se în continuare lipsit de orice vină, fiind implicat și acuzat pe nederept în acest ”teatru al absurdului”. 

Vă redăm integral anunțul:

”22000 EUR Cluj, Cluj-Napoca (Municipiu), Mărăşti vanzare apartament 2 camere, confort I, decomandat, etaj 2/10, 1 grup sanitar, suprafata 50 mp. an c-tie2016, pret 22.000 EUR
În cazul in care aceasta plangere nu se va solutiona, stimati promitenti cumparatori va rog sa pregatiti parchetului logistica necesara pentru a putea gestiona organizarea de santier in vederea continuarii executiei lucrarilor pana la finalizarea lor de catre membrii parchetului in frunte cu ,,papusarul, achizitionand urmatoarele unelte specifice specializari la care au pregatiti: mistrii , cancioace, betoniere, lopeti cu care acestia vor putea edifica si finalizaoperaconstructia. ei sunt cei care v au prejudiciat, avand in vedere ca sunt specialisti, experti si doctoranti, privind contextul social politic este la moda sa fii specialist in mai multe domenii , dar cu siguranta va vor rezolva problemele in dosarul 5657/p/2014 in care nu exista nici un prejudiciu creat de persoana mea, ci doar de autoritati prin reprezentantul acestora dl. pantea marius calin. il rog cu respect sa nu mai dribleze crezandu-se maradona, deoarece eu nu mai detin nici mingile si nici imobilele de pe str miko imre si str. fabricii . insist sa mentina control judiciar pana la varsta pensionarii alaturi de basmele si pe povestile domniei sale, caruia nu ii plac documentarele realiste, doar lectura de anticipatie pe care
o expune in fata unor judecatori la fel de literati si specialisti, dar ignoranti, fara ca acestia sa studieze si analizeze documentele din dosar, ascultand doar discursul sau cu o deosebita atentie si curiozitate luand in semna doar muzica si ritmul vorbelor sale batand ritmul cu
ciocanul . pe viitor nu voi mai depune nici un fel de contestatie la ,, teatrul absurdului, intrucat ii voi permite sa faca ce doreste domnia sa iar legat de judecatori gen (
alde…. sau ex politisti care stiu sa puna catuse pe mijloace
frauduloase ce sa mai….. ) eu nu v am prejudiciat cu nimic, ba mai mult am fost incatusat de parchet si conditionat sa nu va mai dau casele. intentionam sa edific 470 de apartamente iar parchetul cu actele pe care le detine stie ca nu sunt vandute 471 de apartamente astfel nu aveam cum sa va insel”, a transmis Traian Onuc.

 

Citește și: Ţeparul Traian Floarea Ianson (Onuc) minte din nou

Traian Onuc: ”Parchetul se mărgineşte la a mă acuza, dar practic nu rezolvă nimic, neavând competenţă”

Ţeparul îşi schimbă numele, dar năravul ba. Traian Floarea Ianson a revenit pe piaţa imobiliară clujeană

 

 

Post-ul Țeparul Traian Onuc către procurorul Marius Pantea Călin: ”Îl rog cu respect să nu mai dribleze crezându-se Maradona” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Sentință dură în cazul lui Ovidiu Roja. Ani de închisoare cu executare EXCLUSIV

$
0
0

Judecătorul Ramona Mornăilă s-a pronunțat miercuri, 8 februarie în dosarul unde interlopul turdean Ovidiu Roja a fost acuzat de tentativă de omor.

Cu toate că la ultimul termen de fond, părțile implicate(mai puțin procurorul) au cerut schimbarea încadrării faptei lui Roja, de la ”tentativă de omor” la ”lovire și alte violențe”, magistratul Tribunalului Cluj a respins această cerere.

Gazeta de Cluj a urmărit procesul acestuia și a obținut decizia pe scurt a magistratului.

Astfel că, miercuri după-masa, s-a întocmit soluția pe scurt în dosarul soților Roja, unde Ovidiu este condamnat la opt ani și șase luni de închisoare cu executate pentru tentativă de omor.

Această sentință a fost pronunțată la aproape 12 luni de când Roja fusese arestat de către polițiști ca urmare a incidentului petrecut cu soția lui, Camelia, care ar fi ajuns în februarie 2016 în stare gravă la Spitalul Municipal Turda, iar ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe Cluj.

*Recent, la sfârșitul anului trecut, un profil de facebook a publicat mai multe declarații ale câtorva persoane din Turda cu o anumită notorietate în rândul infractorilor din zonă. Printre acestea se număra și un angajament semnat de Roja cu anchetatori în vederea colaborării pentru binele propriu în calitate de martor. Însă respectivele fapte s-au petrecut în perioada 2003-2004.

Pe aceeasi tema:

Ovidiu Roja rămâne închis. Judecătoarea Mornăilă i-a respins toate cererile de eliberare…Exclusiv

Soţia cere Tribunalului Cluj să îl achite pe Ovidiu Roja de tentativă de omor

sau

Declarațiile diferite ale polițiștilor Alin Sabău și Sorin Șipoș în dosarul lui Ovidiu Roja

Post-ul Sentință dură în cazul lui Ovidiu Roja. Ani de închisoare cu executare EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Oamenii lui Felix Tătaru, cel mai cunoscut manager de comunicare politică, implicați în organizarea și popularizarea protestului

$
0
0

Televiziunile au prezentat imaginile cu sosirea în Bucureşti a unui grup de clujeni care vor participa la protestul din Piaţa Victoriei, preluând imaginile de pe Facebook-ul unui oarecare Marian Ionescu. Dacă ar fi fost atente, ar fi descoperit că Marian Ionescu este „Head of Social Media la GMP PR“, firma lui Felix Tătaru, nimeni altul decât şeful campaniilor electorale ale lui Traian Băsescu, Klaus Iohannis şi PNL!

Postarea lui Marian Ionescu, care conţine filmul din Gara de Nord a studenţilor din Cluj, este însoţită de textul: „CLUJUL APARE, DRAGNEA DISPARE“.

Cu alte cuvinte, Marian Ionescu, şeful social media al firmei lui Felix Tătaru, anunţă schimbarea radicală a mesajului din Piaţa Victoriei, precum şi noua ţintă: Liviu Dragnea, adică PSD! După anunţarea retragerii Ordonanţei PSD, era şi ridicol ca mitingul să continue, însă, aşa cum s-a scris deseori în Cotidianul, miza lui Klaus Iohannis este Guvernul PSD, nu „graţierea“ sau „abuzul în serviciu“.

Faptul că însuşi omul lui Felix Tătaru face acest anunţ nu trebuie să ne surprindă, pentru că postarea lui Marian Ionescu nu face decît să confirme ceea ce se ştia: din momentul prezenţei lui Klaus Iohannis între protestatari, era clar că în întreţinerea manifestaţiei se vor implica anumite servicii şi organizaţii apropiate de şeful statului.

Practic, din această zi, protestul din Piaţa Victoriei devine unul eminamente politic, coordonat aproape oficial, deşi nedeclarat, de către „oamenii preşedintelui“, sau, mai nou, de către „românii mei“, aşa cum i-a numit Iohannis pe cei din stradă!

Cine are curiozitatea să deschidă site-ul „GMP PR“, unde lucrează Marian Ionescu, se va convinge că şeful acestuia este Felix Tătaru, cel care apare cu biciul în mînă:

biciul_lui_felix

Celor care nu ştiu ce este cu firma GMP PR, le reamintim că ea face parte din grupul GMP, patronat de Felix Tătaru. Acesta a fost şeful campaniei electorale a lui Traian Băsescu la prezidenţialele din 2004 şi 2009, al lui Klaus Iohannis, la prezidenţialele din 2014, şi al PNL, la parlamentarele din 2016. În 2014, Felix Tătaru a decis să afilieze divizia GMP Advertising companiei germane Jung von Matt.

felix_-_foto_timi_slicaru

Tătaru, omul din spatele campaniei lui Băsescu şi a Alianţei D.A., în 2004. Foto Timi Slicaru

felix.z08psxnfo6

Prezenţa oamenilor săi la protestele din aceste zile confirmă faptul că „spontaneitatea“ mitingului este doar aşa, de paradă! În realitate, PR-ul protestului este unul bine organizat, lăsat pe mîna specialiştilor în astfel de campanii.

Probabil, zicem noi, Iohannis n-a avut încredere să-i lase pe cei din PNL să se ocupe de organizarea unui miting asumat şi autorizat, după rezultatul catastrofal de la ultimele alegeri, şi a apelat la cel care i-a condus lui campania electorală din 2014, cînd s-a reuşit crearea unei atît de puternice emoţii în ţară şi străinătate, încît turul doi a dat peste cap toate calculele sondajelor!

Dacă aşa stau lucrurile, înseamnă că vom asista în zilele următoare la exploatarea acestei emoţii populare, generate de protestul uriaş din Bucureşti, din marile oraşe din ţară şi din Diaspora. Numai chior să fie cineva să nu observe asemănările dintre ce vedem în aceste zile şi atmosfera din 2014, înaintea turului doi al alegerilor pentru funcţia de preşedinte!

Sursa: cotidianul.ro.

Post-ul Oamenii lui Felix Tătaru, cel mai cunoscut manager de comunicare politică, implicați în organizarea și popularizarea protestului apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12479 articles
Browse latest View live