Quantcast
Channel: Arhive Știri - Ziar Gazeta de Cluj
Viewing all 12518 articles
Browse latest View live

Înregistrări video de la ritualurile masonice din România. Vezi ce personalități apar în filmări…

$
0
0

FLUX 24 prezintă noi înregistrări de la ritualurile masonice din România. În înregistrări par a apare Sorin Blejnar – fost sef ANAF, Ovidiu Soare – fost general in SRI,Gabriel G Stanescu – fost director la Gardianul, fost consul in Franta, Bogdan Licu – adjunct al procurorului general al Romaniei, Mihnea Moțoc, fost ministru al apărării în guvernul Cioloș.

Înregistrările prezintă înaintarea la gradul 33 în ritul scoțian din Masonerie, dar și înaintarea la grad de Cavaler a regretatului Florian Pittiș, dar și alte ritualuri.

În înregistrări apar mai multe personalități cunoscute în spațiul public.

FLUX 24 prezintă înregistrările video fără alte comentarii:







Post-ul Înregistrări video de la ritualurile masonice din România. Vezi ce personalități apar în filmări… apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Femeia de cinste din structura Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) a IPJ Cluj: Claudia Rotar

$
0
0

Soţie, mamă şi luptătoare, o poliţistă din Cluj este singura femeie din structura Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) a IPJ Cluj, celebrii mascaţi, practicând această meserie de 16 ani, iar când îşi pune cagula pe faţă, peste părul blond, doar statura o mai poate deconspira pe Claudia Rotar, potrivit Mediafax.

Claudia Rotar, agent şef principal în cadrul IPJ Cluj, a intrat în Poliţie în 1996 iar, la un moment dat, când s-au scos posturi la concurs pentru Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), a decis să se înscrie.

Iniţial, au fost cinci fete în această structură, dar Claudia a rămas, acum, singura, făcând parte din structura SAS a Poliţiei Cluj de 16 ani, într-o echipă de 36 de bărbaţi cu care se antrenează cot la cot în stagiile de pregătire, coboară în rapel pe clădire, trece garduri, trage cu armele în poligon.

Sub cagulă, printre ceilalţi mascaţi, nu i se vede părul blond, dar o deconspiră silueta.

„Restul fetelor care au fost în această structură, probabil că şi-au descoperit drumul, faptul că au fost în SAS o perioadă a fost o etapă din viaţa lor care le-a pregătit pentru altceva. Nu pot spune că eu am fost cea mai bună dintre ele şi am rămas, toate am fost bune. Eu mi-am dorit, am vrut să încerc pentru că aşa sunt eu, curajoasă, am intrat şi am rămas. Structura nu îmi era străină, pentru că soţul meu lucra în SAS dar nu ştiam ce mă aşteaptă. Nu e acelaşi lucru, să vezi din afară sau să fii şi să lucrezi cu ei, e altceva. Am fost bine primită, băieţii sunt deosebiţi, i-am respectat şi am primit respectul lor, mi-am câştigat locul între ei cu multă muncă, efort, răbdare şi îmi merit locul pe care îl am între ei. Nu a fost o reticenţă în a mă primi în rândul lor”, a declarat Claudia Rotar corespondentului Mediafax.

Întrebată ce a simţit prima oară când a îmbrăcat ţinuta de mascat şi a participat la prima intervenţie în cadrul SAS, Claudia a răspuns simplu, „emoţie şi frică”.

„Nu ai cum să nu îţi fie frică, eşti om, nu ai de unde să ştii ce urmează, cu ce te întâlneşti, ce trebuie să faci. Activităţile la noi nu sunt planificate, nu se desfăşoară după un grafic, după anumite reguli stricte, adică merg la birou şi fac un lucru sau altul. În momentul în care ajungi la faţa locului la o intervenţie te adaptezi, ţinând cont de procedurile după care îţi desfăşori activitatea, dar nu ştii ce găseşti, uneori trebuie să improvizezi. Cel mai important lucru este că această activitate nu se poate desfăşura decât în echipă, te bazezi pe omul de lângă tine iar acesta, la rândul său, se bazează pe tine iar acea legătură în timp se creează şi se simte”, a explicat femeia.

Nu a practicat niciodată un sport de performanţă, dar are anumite calităţi fizice care au ajutat-o, şi se antrenează zilnic, la sala de sport a Poliţiei Cluj sau în diferite baze sportive, antrenamentul fiind unul specific, fizic, de forţă, de rezistenţă, de alergare, dar şi tactic, care include şi procedee de autoapărare.

Ca singura femeie din cadrul structurii SAS, Claudia s-a simţit protejată de echipă, dar niciodată nu a fost pusă să stea deoparte şi menajată.

„În cazul unei intervenţii a echipei, fiecare are rolul şi locul lui, niciodată nu mă vor pune pe mine băieţii cu scutul în faţă, nu mă vor pune să car un berbec de 40 de kg, ci voi primi o altă poziţie, dar asta nu înseamnă că stau deoaparte”, a subliniat luptătoarea SAS.

Claudia Rotar a reuşit să gestioneze foarte bine statutul de poliţistă într-o echipă de elită cu cel de soţie şi mamă, având noroc că şi soţul său lucrează în aceeaşi structură.

„Soţul m-a înţeles, iar băiatul nostru, care are 20 de ani şi este jucător de rugby, a crescut de mic ştiind că părinţii săi sunt mascaţi. L-am lăsat şi singur când era mic, i-am explicat, a înţeles şi nu a fost o problemă că mama şi tata trebuie să plece pe nepusă masă, s-a adaptat. Intervenţiile sunt dimineaţa, noaptea, programul meu nu se încheie la o anumită oră, este 24 de ore din 24. Disponibilitatea este o calitate a membrilor echipei, eu m-am obişnuit şi pot foarte repede să îmi prind părul sub cagulă, să îmi scot cerceii şi să mă îmbrac în ţinuta de intervenţie”, a menţionat aceasta.

Claudia Rotar consideră că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească, cum e cea de luptător în structura SAS: „să lucrezi cu bărbaţii este simplu deoarece ei spun foarte clar ce vor”.

„Iar când mi s-a cerut să fac un anumit lucru l-am făcut. Încă mai pot, îmi place ceea ce fac, mi-e locul aici şi cred că îmi merit locul aici”, a precizat Rotar.

Singura femeie din structura SAS a IPJ Cluj le transmite tinerelor care ar dori să îi calce pe urme că, pentru a face parte dintr-o astfel de echipă de poliţişti, trebuie, în primul rând, să îşi dorească, dar şi să accepte sacrificii şi concesii.

„Ar trebui să fie extrem de responsabile pentru că filmele, televiziunea, eroi şi supereroinele de acolo sunt altceva, iar realitatea este alta. Dacă îşi doresc ceva ce văd la televizor, s-ar putea să fie dezamăgite, dacă îşi doresc să realizeze ceva şi cred că pot intra într-o astfel de structură şi să şi rămână, să fie dispuse să facă sacrificii şi eforturi, concesii, dacă cred că pot să reziste şi să îi respecte pe cei din echipă şi să le câştige respectul, atunci da, haideţi, îndrăzniţi, fiţi colegele mele”, a conchis Claudia Rotar.

 

Sursa – Mediafax.ro

Post-ul Femeia de cinste din structura Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) a IPJ Cluj: Claudia Rotar apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Ovidiu Vasu cere un milion de euro pentru ”U” după ce l-a pierdut pe sportivul Robert Glință

$
0
0

Cei de la NumaiU.ro publică două ştiri ce lovesc cu forţă de măciucă în orice minte normală:

1. Universitatea Cluj, club condus de Ovidiu Vasu, l-a pierdut pe înotătorul Robert Glinţă, transferat la Dinamo Bucureşti. Multiplu campion mondial la juniori, deţinător al recordului mondial de juniori la 100 metri spate, finalist la Jocurile Olimpice de la Rio şi declarat „Sportivul anului 2016” de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, Robert Glinţă era legitimat la Universitatea Cluj dar se antrena la Baia Mare.

2. Universitatea Cluj, club condus de eternul Ovidiu Vasu spre cele mai înalte cote ale performanţei în deconturi, solicită Primăriei din Cluj să îi aloce 4 500 000 lei pentru anul 2017. Suma totală alocată de Primărie pentru cluburile clujene în 2017 este de 5 600 000 lei, cu puţin mai mult decât cere Vasu doar pentru clubul condus de el. Alte aproape 50 de formaţiuni sportive din Cluj au depus cereri de finanţare, consilierii locali urmând să voteze în următoarea şedinţă cum se împart aceşti bani.

Interesant este că în documentele depuse la primărie Ovidiu Vasu îşi justifică cererea prin realizările din 2016 (când a primit 2.300.000 lei de la bugetul local) şi obiectivele din 2017. În 2016, zic actele lui Vasu, clubul Universitatea Cluj, prin 19 secţii, a cucerit 68 de titluri de campioni naţionali la seniori. Grosul acestor titluri naţionale, 29 mai precis, vin de la secţia de nataţie, exact cea lovită în plex prin plecarea lui Glinţă la Dinamo! Restul titlurilor naţionale, la mare distanţă de performanţele obţinute la nataţie, vin de la secţiile de patinaj (11), atletism (4) sau de la excentricele scrable (10), culturism- fitness (4) sau echitaţie (5).

În stilul care l-a făcut celebru, Vasu nu specifică nici măcar în cererea către Primărie cât anume are nevoie pentru fiecare secţie a clubului, preferând să tragă o liniuţă atât în rubrica privind suma alocată în 2016 cât şi în cea a solicitării pentru anul acesta. Ceva de genul „daţi voi bani că ştiu eu să îi împart”. Insideri din club spun că acesta este stilul directorului, evită întotdeauna să întocmească la vedere bugetele pe secţii.

Fie ca transferul lui Glinţă să deschidă acest subiect sensibil!

Sursa: Numaiu.ro

Post-ul Ovidiu Vasu cere un milion de euro pentru ”U” după ce l-a pierdut pe sportivul Robert Glință apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Evazionistul clujean bătut de doi ”clienți” așteaptă mâine sentința

$
0
0

Mâine, magistrații de la Tribunalul Cluj au anunțat că vor emite o sentință în dosarul de fond în care este judecat evazionistul DUMITRAS COSMIN SEBASTIAN.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe DUMITRAȘ COSMIN SEBASTIAN, administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, 38 acte materiale.
”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2008 – februarie 2011, inculpatul Dumitraș Cosmin Sebastian, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în mod repetat, a omis în tot sau în parte, să evidențieze, în actele contabile și în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate (vânzări de autoturisme second hand, achiziționate din țări membre ale Uniunii Europene) și veniturile realizate, producând astfel bugetului de stat un prejudiciu total de 10.552.195,79 lei (echivalent a 2.552.594,21 euro).
Concret, inculpatul nu a evidențiat, colectat, declarat și plătit TVA aferentă operațiunilor comerciale și veniturilor realizate în realitate de către firma pe care o administra.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două bunuri imobile ce aparțin inculpatului Dumitraș Cosmin Sebastian.

Anul trecut, Dumitraș ar fi împrumutat câteva sute de euro de la doi clujeni, Edi și Cucuruzan. Însă pentru că acesta nu a restituit banii la timp, cei doi au pus un plan la cale prin care să îi aplice o corecție evazionistului.

Astfel că s-au înarmat cu o bâtă de baseball și au intrat forțat în locuința lui Cosmin Dumitraș din Cartierul Zorilor, zona Eugen Ionescu. Acolo, cei doi l-au bătut reușind să îi rupă picioarele. Acțiunea a continuat mai apoi într-o altă locație.

Edi și Cucuruzan l-au transportat într-o mașină pe Dumitraș la un apartament de pe strada Coastei din Cluj-Napoca, unde l-au sechestrat peste noapte, lăsând-ul să zacă în sânge și cu membrele inferioare rupte. În dimineața următoare, dat fiind faptul că tatăl victimei nu a reușit să aducă 1500 euro agresorilor, Dumitraș a fost din nou bătut de aceștia având mai multe oase rupte.

După ce iubita unuia dintre bătăuși l-a scos din ghearele agresorilor, Dumitraș a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, unde a primit tratament și a fost internat la secția de Terapie Intensivă. Chiar dacă Sebastian Cosmin Dumitraș le declarase inițial medicilor că a căzut pe scări, starea în care se afla i-a alarmat pe cei de la UPU care au sesizat autoritățile.

La sfârșitul lunii octombrie, după ce a ieșit din spital, Cosmin Dumitraș a depus o plângere la Parchet împotriva celor doi agresori.

 

Post-ul Evazionistul clujean bătut de doi ”clienți” așteaptă mâine sentința apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Cristina Guseth reacție la plecarea Steluței Cătăniciu din Parlament: ”… prietena mea”

$
0
0

Cei de la Adevărul.ro au publicat astăzi un material din care reiese că parlamentarul Steluța Cătăniciu va pleca din funcție.

Curtea Supremă a respins astăzi contestaţia în anulare făcută de deputata Steluţa Gustica Cătăniciu împotriva sentinţei definitive care stabilit că parlamentara a fost în conflict de interese. Potrivit legii, deputata nu ma poate ocupa funcţii publice timp de trei ani, arată cei de la Adevărul.ro.

Știrea a fost distribuită pe Facebook unde mai mulți utilizatori au opinat pe marginea acestui subiect. Surpriza a venit din partea Cristinei Guseth care printr-un comentariu enunța: ”asta-i prietena mea, sa nu te legi de ea…”.

Reamintim că deputatul Steluța Cătăniciu a umilit-o pe Cristina Guseth la audierile în care cea din urmă a candidat la funcția de ministru al Justiției. (vezi video aici). Ulterior propunerea Cristinei Guseth pentru funcția mai sus menționată a fost retrasă de către Guvernul Cioloș( vezi video aici).
Citeste mai mult:

Post-ul Cristina Guseth reacție la plecarea Steluței Cătăniciu din Parlament: ”… prietena mea” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Anna Horvath și-a anunțat demisia din funcția de viceprimar după ce ÎCCJ a confirmat controlul judiciar

$
0
0

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, aflată în concediu fără plată după ce a fost plasată de către DNA sub control judiciar pentru trafic de influenţă, a anunțat că va demisiona din funcție. Decizia vine la trei zile după ce recursul Annei Horvath la prelungirea măsurii de control judiciar a fost respins de Înalta Curte de Casație și Justiție. 

”În prima şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca îmi voi înainta demisia din funcţia de viceprimar”, a declarat Anna Horvath.

Aceasta îşi va continua activitatea ca şi consilier local din partea UDMR în Consiliul Local Cluj-Napoca.

Post-ul Anna Horvath și-a anunțat demisia din funcția de viceprimar după ce ÎCCJ a confirmat controlul judiciar apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

FOSTUL șef DIPI, Gelu OLTEAN s-a ”pensionat” !

$
0
0

Potrivit surselor Gazetei de Cluj, la orele prânzului, fostul șef DIPI, Gelu Oltean și-a strâns ultimele lucruri din birou și se îndreptă spre casă unde lunar va primi o pensie pe măsură.

Mai exact, la șase luni după ce procurorii DNA au început să-l ancheteze pe chestorul Gelu Oltean, președintele Klaus Iohannis l-a cam dat afară din Ministerul de Interne pe fostul șef al DIPI.

Potrivit unui decret prezidențial publicat la data de 1 martie în Monitorul Oficial, chestorului principal Gelu-Marin Oltean „îi încetează raporturile de serviciu cu Ministerul Afacerilor Interne”.

Reamintim că fostul șef al DGIPI (Serviciul secret al Poliției Române), Gelu Oltean, este cercetat penal alături de alți trei chestori de poliție și doi comisari șefi, pentru că luau bani din bugetul instituției.

La sfârşitul anului 2012, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI, a cărei conducere era numită de ministrul de Interne, a fost reorganizată ca departament, coordonat de un secretar de stat, ajutat de doi subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. Gelu Oltean, numit director general al DGIPI în aprilie 2012, a fost reconfirmat la conducerea structurii, la începutul lunii ianuarie 2013, de premierul de atunci Victor Ponta, fiind numit secretar de stat la şefia DIPI. Ulterior, în anul 2014, a fost eliberat din funcţie la propunerea ministrului de atunci, Gabriel Oprea şi înlocuit cu Gheorghe Nicolae.

Citește și

Apocalipsa la Doi şi un sfert! Şefii dau cu subsemnatul la DNA

Post-ul FOSTUL șef DIPI, Gelu OLTEAN s-a ”pensionat” ! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Operațiunea “NOI SUNTEM STATUL!”. SRI punea țara la cale cu șefi din DNA, magistratură și mari politicieni la tenis și chermeze

$
0
0

Ies la iveală jocurile ascunse pe care șefii SRI, judecători ICCJ, procurori DNA și oameni politici le-au făcut în perioada 2010-2014.

Jurnalistul Dan Andronic face în Evenimentul Zilei dezvăluiri despre partidele de tenis ale liderilor PSD Liviu Dragnea și Victor Ponta cu Florian Coldea și Ovidiu Maior, dar și cu fostul vicepremier Gabriel Oprea. La chermezele organizate în cadrul operațiunii “Noi suntem statul!” mai erau prezenți Laura Codruța Kovesi și sociologul Vasile Dîncu, apropiat al fostului șef SRI Ovidiu Maior.

Ocazional, potrivit surselor lui Andronic, gravitau în jurul acestei adunări: Horia Georgescu, directorul Agenției Naționale de Integritate, Eugen Bejenariu, deputat PSD, și cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă: Sebastian Ghiță.

Întâlnirile aveau loc în locații protejate de Serviciul Român de Informații sau DGIA. Mai exact, la baza sportivă a lui Dinu Pescariu și la Ștrandul Generalilor, o bază de agreement de pe malul lacului Băneasa.

La Ștrandul Generalilor s-a discutat prima dată punerea Laurei Kovesi în fruntea DNA, implicarea ofițerilor SRI în cadrul ANAF, dar și despre transferul bazei Olănești sub autoritatea Serviciului, potrivit lui Andronic.

“Se organizau partide la dublu, după formula: Liviu Dragnea /George Maior contra Victor Ponta / Florian Coldea; Gabriel Oprea juca mai rar, stătea mai mult pe bancă, iar Vasile Dîncu aproape deloc”, spune jurnalistul EVZ.

Din 2013, după scandalul Microsoft, în care a fost implicat și Pescariu, jocurile de tenis s-au mutat în curtea unei vile de pe Aleea Privighetorilor “denumită, codificat, T-14”.

“Era locul unde se mutase Florian Coldea”, spun sursele citate de Andronic.

În această locație era văzută foarte des și Kovesi.

“Aici aveau loc discuțiile cele mai sensibile, după partidă având loc, de fiecare dată, o masă de refacere la care se așezau toți. Și puneau țara la cale”, mai scrie în articol.

La T-14 mai aveau loc și întâlniri cu diplomați americani. Despre asta a vorbit și Sebastian Ghiță în dezvăluirile sale.

Un alt loc de întâlnire pentru nucleul SRI-DNA-ICCJ-Politicieni era K2, un imobil somptuos de pe Bulevardul Mircea Eliade, aflat în administrarea SRI. Aici se dădeau petreceri private, cum ar fi sărbătorilea aniversărilor lui Maior și Coldea.

La acestea au fost prezenți, pe lângă cei enumerați mai sus, Vasile Blaga, Ilie Sârbu, Teodor Meleșcanu, directorul DGIA, gen-maior Marian Hăpău, șefa ICCJ Licia Stanciu, procurorul-șef DIICOT Alina Bica, Horia Șelaru, fost procurer, actual judecător al ICCJ, Lia Palade, procurer șef PCA București, Bogdan Licu, prim adjunct al Procurorului General, Oana Hăineală, procurer CSM, Codruț Olaru (DIICOT), Petre Tobă, șeful Poliției Române și fost ministru de Interne, Lucian Pahonțu, șef SPP, generalul SR Dumitru Dumbravă.

Despre lăturarea de ofițeri SRI, politicieni, judecători și procurori s-au scris pagini întregi, dar Andronic se întreabă dacă Traian Băsescu, pe atunci președinte al României, știa de aceste întrevederi și discuțiile din cadrul operațiunii “Noi suntem statul!”.

“Greu de spus, pentru că la acel moment toți păreau oamenii lui Băsescu. Sau cel puțin așa credea Președintele României, fără să înțeleagă că sub el se edifice un system de tip PCR-Pile/Cunoștințe/Relații carea avea ca obiectiv instituirea unui control absolute asupra României”, este de părere jurnalistul.

Dacă acesta poate fi considerat “un eșec al lui Băsescu este, din nou, greu de spus”, adaugă Andronic.

“În mod cert știm doar că el și apropiații lui au devenit victimele malaxorului SRI-DNA”, conchide el.

În  urmă cu câteva zile, fostul președinte a declarat că „Din EVZ am aflat că, în timp ce mă informau pe mine, Maior şi Coldea jucau tenis, secondaţi de Vasile Dâncu. Nu am motive să nu-l cred pe Dan Andronic, că la partidele de tenis urmate de un şpriţ şi o masă nu s-a discutat ce bine ar fi să fie doamna Kovesi la DNA… Oamenii ăştia au făcut un joc dublu, să le fie bine în orice situaţie! Dâncu, Coldea, Maior aveau interese şi le rezolvau, e clar (…) În dosarul Elenei Udrea nu sunt probe concludente. Nu poţi cere 21 de ani dacă eşti normal la cap! Procurorii se tem de achitare. DNA este într-o situaţie dificilă”.

Post-ul Operațiunea “NOI SUNTEM STATUL!”. SRI punea țara la cale cu șefi din DNA, magistratură și mari politicieni la tenis și chermeze apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Costică Pocola a zburat cu forța din Vila Eunicia

$
0
0

Omul din spatele afacerii ilegale – Piața Mărăști, Costică Pocol a adunat de-a lungul anilor numeroase plângeri penale pe numele său. Una dintre ele a fost înaintată de Solvendi S.P.R.L la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Actualii proprietari ai vilei Eunicia, printre care Marius Grecu în calitate de lichidator judiciar l-a acuzat pe Pocol că a schimbat yala imobilului după ce l-a vândut și că s-a mutat în coridorul de acces din clădire. A venit însă timpul ca Pocol să zboare din Vila Eunicia.

 

 

Costică Pocol, evacuat din Vila Eunicia

Ieri, 9 martie, Costică Pocol a fost evacuat din Vila Eunicia de către executorul judecătoresc Cîmpian Mihai Radu. La fața locului au intervenit și jandarmi și angajați de la Scutul Negru. Potrivit surselor, în urmă cu o săptămână când s-a mai încercat evacuarea lui Pocol, acesta s-a opus intervenției și l-a boxat pe lichidatorul judiciar Marius Grecu care a fost prezent la fața locului.

În plus, știm deja că Pocol este cunoscut pentru afacerile sale ilegale, iar metoda cu care joacă acesta e simplă: orice se construieşte cu mâna lui, nu are niciun fel de aviz şi autorizaţie necesară. Potrivit acestui principiu, Costică s-a hotărât să-și construiască și o terasă deasupra Vilei Eunicia, unde era instalat oricum ilegal.

 

Pocol și-a făcut cuibușor în imobilul falimentat

Potrivit celor de la Solvendi, Costică Pocol ar fi comis mai multe fapte penale. Firma Eunicia are în patrimoniul societății imobilul de pe strada Emile Zola din Cluj-Napoca, adică Vila Eunicia. Pocol a vândut imobilul din cauza datoriilor și a faptului că firma sa a intrat în insolvență, iar după tranzacție s-a instalat în interiorul acestuia pe segmentul de acces în clădire (casa scării).

Pocol locuieşte, împreună cu soţia lui, Simona Ionescu, într-un apartament construit în cadrul Vilei Eunicia, din centrul oraşului, de pe strada Emile Zola. Se pare că locuinţa ar fi construită ”artizanal” între etaje, pe holul hostelului menţionat anterior.

După ce a predat Vila Eunicia, Costică Pocol s-a cuibărit în imobil și continuă să intre de câte ori poftește acolo. Ba mai mult a schimbat yala clădirii și s-a înstalat pe coridorul de la intrare.

 

Istoric de ilegalități sub ochii tuturor

Extinderea Pieţei Mărăşti, o altă afacere ”marca” Pocol, a întâmpinat, de-a lungul timpului, nenumărate probleme. Autorizaţia de construire emisă pentru imobilul din Piaţa Mărăşti îi permitea lui Pocol să construiască spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E. Singura problemă e că în autorizaţie se precizează faptul că imobilul urmează să fie construit pe bulevardul 21 Decembrie 131 – 135, iar pe partea cu Piaţa Mărăşti sunt numai numere pare, deci autorizaţia îi permite lui Pocol să construiască pe partea cealaltă a bulevardului. Această eroare administrativă nu s-a mai întâlnit în istoria municipiului Cluj-Napoca.

Pocol a fost nevoit să „asigure” construcţia cu mai mulţi stâlpi de susţinere la etajul unu, în principal din cauza că imobilul era în pericol să se dărâme. Acest aspect a demonstrat faptul că respectiva clădire suferă foarte mult din cauza erorilor de proiectare şi de execuţie. Alte nereguli, asupra cărora Gazeta de Cluj a atras atenţia în repetate rânduri, se referă la faptul că imobilul este realizat fără fundaţie, existând oricând pericolul să se prăbuşească. Mai mult, imobilul este construit pe magistrala de apă, motiv pentru care, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţie nu vor putea face nimic pentru a rezolva problemele.

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de autorităţi. Tot în anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local  Cluj-Napoca că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la un alt imobil „celebru” realizat de Pocol, hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.

Amenzi, procese, toate au fost în van

Problemele construcţiei Pieţei Mărăşti au început cu ani mulţi în urmă. Lucrările au început pe baza unei autorizaţii obţinute de investitor de la comisiile de specialitate din Primăria Cluj-Napoca. Cu toate acestea, construcţiile şi amenajările au depăşit cu mult ceea ce era prevăzut în autorizaţie, așa cum am precizat mai sus. De acolo au început scandalurile, amenzile şi procesele. În 2007, Primăria a amendat SC Center Star, unul din proprietarii imobilului, cu suma de 7.000 de lei pentru că acesta a obstrucţionat un control şi nu a prezentat unele documente solicitate de primărie. La un alt control, făcut în luna ianuarie 2008, s-a constatat că proprietarul imobilului execută lucrări de construcţie necuprinse în autorizaţie, pe laturile de sud şi de est. Amenda dată în acel moment a fost de 10.000 de lei, cu menţiunea că se cere sistarea lucrărilor şi demolarea extinderii realizate, necuprinsă în autorizaţie. Pentru că proprietarul nu a făcut acest lucru, primăria a depus o plângere penală.

Primăria a pierdut procesul

Costică Pocol, proprietarul, investitorul şi beneficiarul clădirii, a avut câştig de cauză în instanţă, pe motiv că autorizaţia este valabilă pentru tot ceea ce era construit. În perioada următoare, Serviciul Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii a întocmit, de asemenea, o plângere penală împotriva SC Center Star SRL, reprezentată de Pocol, pentru faptul că nu a demolat ceea ce s-a construit în afara autorizaţiei şi a şi amendat proprietarul cu 10.000 de lei. O altă amendă, de 100.000 de lei de această dată,  a fost aplicată pentru construirea unei terasei Toskana, fără autorizaţie. Toate amenzile acordate sunt pe rolul instanţelor de judecată, deoarece acestea au fost rând pe rând contestate de Pocol.

 

 

Post-ul Costică Pocola a zburat cu forța din Vila Eunicia apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Curtea Constituțională a României în scandalul Guvern-DNA: ”Niciun ministru nu poate fi tras la răspundere”

$
0
0

CCR a dat motivarea decizia referitoare la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul şi Justiţie – DNA.

„Niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu regim de lege”, susțin judecătorii CCR.

Cu alte cuvinte, membrii Guvernului nu pot răspunde penal dacă adoptă acte cu încălcarea legii.

„Curtea reţine că aprecierea oportunităţii adoptării unei ordonanţe de urgenţă, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, care poate fi cenzurat doar în condiţiile prevăzute expres de Constituţie, respectiv doar pe calea controlului parlamentar (…). Aşadar, doar Parlamentul poate decide soarta actului normativ al Guvernului, adoptând o lege de aprobare sau de respingere. (…) Având în vedere prevederile constituţionale invocate, Curtea constată că nicio altă autoritate publică, aparţinând altei puteri decât cea legislativă, nu poate controla actul normativ al Guvernului din perspectiva oportunităţii actului de legiferare”, se precizează în motivarea publicată vineri pe site-ul CCR.

În plus, instanţa constituţională a apreciat că tot ceea ce DNA a prezentat drept elemente materiale constitutive ale infracţiunilor sunt doar aprecieri personale sau critici formulate de autorii denunţului formulat cu privire la legalitatea şi oportunitatea actului adoptat de Guvern, iar în acest caz se impunea clasarea dosarului.

„Toate faptele reclamate priveau în realitate aspecte legate de procedura de adoptare a unui act normativ, respectiv aspecte de oportunitate şi legalitate care nu cad sub incidenţa controlului organelor de cercetare penală, indiferent de încadrarea juridică stabilită de către procuror. Întrucât, doar prin ea însăşi, adoptarea actelor normative nu poate constitui elementul material al unor infracţiuni, Curtea constată că faptele reclamate prin denunţul care a stat la baza întocmirii Dosarului nr.46/P/2017 (…) nu pot intra sub incidenţa legii penale, indiferent de încadrarea juridică dată”, se menţionează în documentul citat.

„S-a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat”

„Apare cu evidenţă faptul că Ministerul Public, ca parte a autorităţii judecătoreşti, s-a considerat competent să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative şi, implicit, legalitatea adoptării ordonanţei de urgenţă a Guvernului. O astfel de conduită echivalează cu o încălcare gravă a principiului separaţiei puterilor în stat (…), deoarece Ministerul Public nu doar că îşi depăşeşte atribuţiile prevăzute de Constituţie şi de lege, dar îşi arogă atribuţii ce aparţin puterii legislative sau Curţii Constituţionale”, se precizează în motivare.
„Declanşarea unei ample anchete penale care s-a concretizat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicarea de acte, audierea unui număr mare de funcţionari publici, secretari de stat şi miniştri a determinat o stare de tensiune, de presiune psihică, chiar pe durata derulării unor proceduri de legiferare, creându-se premisele unui blocaj în activitatea de legiferare. Astfel, sub imperiul unei temeri declanşate de activitatea de cercetare penală şi de formularea unor viitoare acuzaţii care pot determina incidenţa răspunderii penale, Guvernul este blocat în activitatea sa de legiuitor. Împrejurarea creată goleşte de conţinut garanţia constituţională referitoare la imunitatea inerentă actului decizional de legiferare, de care beneficiază membrii Guvernului, garanţie care are ca scop tocmai protejarea mandatului faţă de eventuale presiuni sau abuzuri ce s-ar comite împotriva persoanei care ocupă funcţia de ministru, imunitatea asigurându-i acesteia independenţa, libertatea şi siguranţa în exercitarea drepturilor şi a obligaţiilor ce îi revin potrivit Constituţiei şi legilor”, se mai arată în motivare.

Post-ul Curtea Constituțională a României în scandalul Guvern-DNA: ”Niciun ministru nu poate fi tras la răspundere” apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Pedofilie la Cojocna. Un bărbat de 25 de ani se iubeşte cu o fată de când aceasta avea 12! EXCLUSIV

$
0
0

Mama şi fiica ei păşesc, precaute, în sediul I.M.L. Cluj, însoţite de un poliţist. Relaţia lor pare extrem de încordată, iar schimburile de vorbe curg între ele, acide, precum un foc încrucişat de mitralieră. Fata de 14 ani încearcă mereu s-o convingă că iubitul ei de 25 e un băiat bun, iar mama aproape îi strigă că băiatul nu-i de nasul ei – şi pe deasupra nu-i pregătită pentru o astfel de relaţie, pe primul plan fiind, în opinia sa, şcoala. Dar fata nici nu vrea să audă vorbele mamei şi o contrează mereu pe aceasta aruncându-i cuvinte dure.

Mama este o femeie evident muncită, cu faţa zbârcită – în ciuda relativei sale tinereţi. Fata, elegantă, deja femeie, cu forme atractive, îmbrăcată „ultimul răcnet” şi cu bun gust: jeanşi noi, mulaţi pe trup şi adidaşi eleganţi în picioare. Intrăm în vorbă cu cele două. Mama ne mărturiseşte, fără ezitare, că fiica ei a fost victima unui viol, într-o localitate de lângă Cojocna. (În ciuda tentaţiei de a oferi cititorilor numele localităţii unde s-a petrecut întreaga tărăşenie – precum şi numele fetei – ne înfrânăm datorită complicaţiilor extrem de grave care, după cum se va vedea mai târziu, au survenit între timp în viaţa minorei.) La protestul fetei, femeia se corectează puţin: „Individul ăsta, care nu-i deloc de ea şi care provine dintr-o familie „slabă” trăieşte cu ea încă din perioada când avea 12 ani. De atunci au ţinut secretă relaţia lor, până zilele trecute când bărbatul s-a gândit că ar fi timpul să ştim şi noi ce se întâmplă între ei şi a pus-o pe fată să-mi mărturisească iubirea lor. Ea n-a avut curaj să-mi spună în faţă şi a făcut-o în scris. Când am aflat grozăvia eu am considerat că cel mai bun lucru este să anunţ poliţia, fiindcă aici nu poate fi vorba de iubire adevărată, e practic un gest de pedofilie şi de seducere a unei minore, după ce individul a profitata de naivitatea ei”. Mărturiseşte mai departe că gestul său de a sesiza autorităţile a dus la un gest extrem al fetei: aceasta – considerând că mai bine moare decât să trăiască fără chipeşul ei Romeo – şi-a tăiat, pur şi simplu venele şi a fost nevoie de intervenţia rapidă a medicilor de pe ambulanţă ca să o salveze. Aceştia, conform procedurii, după ce au intervenit medical au transportat-o pe fată direct la Psihiatrie, unde specialiştii de acolo au reţinut-o timp de două săptămâni, acordându-i şi tratamentul corespunzător. Iar acum, pentru că mama nu doreşte în ruptul capului să-şi retragă plângerea – în ciuda rugăminţilor fierbinţi ale fetei – adolescenta a fost adusă cu ordonanţă de la poliţie pentru a i se constata lipsa virginităţii, iar cazul să-şi urmeze cursul în faţa organelor abilitate.

După consult, în ciuda situaţiei stânjenitoare în care se afla, fata părea lipsită de orice fel de jenă, părând mai degrabă îngrijorată de situaţia viitoare a iubitului ei, despre care îi spunea mereu mamei că-l iubeşte şi nu doreşte ca „omul” ei să păţească ceva. Aşa, tot ciondănindu-se, cele două au părăsit incinta I.M.L. Cluj, gardate discret de poliţistul care asista, impasibil, la scena melodramatică.

Punctul de vedere al I.P.J. Cluj:

“La nivelul Postului de Poliţie din Cojocna este înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,act sexual cu un minor”, în urma unei plângeri depuse de către mama unei minore de 14 ani. În continuare se efectuează cercetări, sub coordonarea unităţii de parchet competente”, a declarat, referitor la acest caz, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J. Cluj.

Post-ul Pedofilie la Cojocna. Un bărbat de 25 de ani se iubeşte cu o fată de când aceasta avea 12! EXCLUSIV apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Finul lui Zaharia Ciorbă intră la Penitenciarul Gherla cu o sentinţă redusă substanţial

$
0
0

După ce prima instanţă, Tribunalul Bacău l-a condamnat pe  afaceristul clujean Dan Petru la nu mai puţin de 10 ani de închisoare cu executare, apelul la sentinţa de fond i-a schimbat soarta acestuia. Potrivit avocatului său, Anatol Pânzaru, magistraţii şi-au revenit în simţiri şi au constatat că pedeapsa trebuia redusă. Astfel, patronul firmei de polistiren de la Iclod a fost condamnat la doar trei ani de închisoare.

 

Dan Petru, victimă colaterală

În opinia avocatului Anatol Pânzaru, sentinţa de 10 ani de închisoare cu executare pronunţată de instanţa pe fond era îndreptată spre o persoană cu notorietate în zona Bacău şi nu are legătură cu Dan Petru

”Părerea mea personala conform actelor dosarului, acuzaţia de spălare de bani nu a fost dovedita cu nicio proba fiind vorba de doua expertize de specialitate în care au fost demontate acuzaţiile DIICOT Bacău, inclusiv expertul oficial de fond a arătat că toate operaţiunile derulate prin Societăţile Comerciale ale lui Dan Petru au  la baza operaţiuni reale şi nu au elemente ce să fie listate ca spălare de bani. Pe de altă parte, instanţa a dispus achitarea clientului nostru pentru una dintre infracţiunile de înşelăciune care din punctul nostru de vedere a fost demontată. De altfel, toate faptele de înşelăciune reprezintă elemente de asemănare, din punct de vedere legal se impunea o soluţie de achitare faţă de toate trei. pe una asta a primit.

Ca o părere generală cu privire la sentinţa de fond, pot spune că era o soluţie îndreptată împotriva unui personaj ce face parte din peisajul  local al Bacăului. Soluţia respectivă nu are nici o legătura cu clientul meu. Mai mult aceasta a fost stabilită a putea ajunge la o condamnare a unei persoane ce a ridicat probleme pe plan local. Ancheta s-a derulat prin identificarea mai multor persoane cu care acel om a avut  relaţii comerciale. Aşa s-a ajuns la Dan Petru. Din punctul meu de vedere, nu erau probe care să ducă la concluzia enunţată de instanţa de fond.

 

Fraudă pe fonduri europene denunţată la DNA Cluj

Camelia Dan, fina comisarului Zaharia Ciorbă este acuzată de complicitate alături de soţul ei, condamnatul Dan Petru de fraudare a fondurilor europene. Potrivit documentelor obţinute de Gazeta de Cluj, pe numele celor doi există denunţuri la DNA cu privire la modul fraudulos prin care au construit fabrica de polistiren de la ICLOD, dar şi despre activitatea evazionistă derulată de aceştia prin mai multe firme.

Activitatea infracţională a celor doi soţi se întinde pe mai mulţi ani, cunoscut fiind dosarul, în speţă, cel de la Bacău în care Dan Petru a fost condamnat la închisoare cu executare pentru achiziţii fictive prin leasing de utilaje.

Cei doi, Nicoleta şi Petru s-au cunoscut în perioada în care femeia lucra la un magazin de pantofi din centrul oraşului Cluj-Napoca, ce aparţinea familiei comisarului Zaharia Ciorbă. La cununia celor doi, Zaharia şi soţia lui au acceptat rolul de naşi, lucru ce a întărit relaţiile dintre ei. Camelia a început studiile juridice şi simultan se ocupa de contabilitatea firmelor create de Petru Dan pentru operaţiuni economice frauduloase.

Prin intermediul Sigma Therm SRL, Dan Petru a încercat în 2007-2008 să acceseze o finanţare europeană pentru a construi o hală. În prima fază, pentru nerespectarea condiţiilor impuse de UE, dosarul său a fost respins. Însă, în 2010-2011 a repetat procedura obţinând de această dată bani europeni.

Acel proiect s-a consolidat în actuala fabrică de polistiren de la Iclod. Potrivit surselor, soţii Dan trebuiau să facă dovada că au 30% din valoarea totală a proiectului prin finanţare proprie, iar Uniunea Europeană deconta în trei tranşe restul de 70%. Astfel că Dan Petru neavând suma respectivă s-a împrumutat de la Adrian Mînzat şi Rostaş Emanuel, doi prieteni de-ai săi.  În ceea ce îl priveşte pe Rostaş Emanuel, acesta este unul dintre suspecţii procurorilor de evaziune fiscală în Dosarul CRIDOV care a explodat la Cluj în iarna anului trecut.

Cu toate că există denunţuri înregistrate la DNA  Cluj, avocatul Anatol Pânzaru susţine că a făcut verificări în acest sens şi că nici un Parchet din România nu a început urmărirea penală pe numele lui Dan Petru.

„Tot ce pot să vă spun că în prezent, clientul meu, Dan Petru nu este cercetat penal de nici un organ de investigare de la Cluj sau din România”, arată avocatul.

anatol panzaru

Zece minus şapte

Instanţa de apel s-a pronunţat definitiv în dosarul de evaziune, stabilind ca Dan Petru să fie condamnat doar la trei ani de închisoare şi nu la zece cum decisese judecătorul de fond.

„ Condamnă inculpatul Dan Petru, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – două infracţiuni de spălare de bani prevăzută de art. 29 al. 1 lit. b din Legea 656/2002, cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a Cod penal şi art. 76 al. 1 Cod penal art. 5 Cod penal la două pedepse de 2 ani închisoare. – trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzute de art. 322 Cod penal cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a Cod penal şi art. 76 al. 1 Cod penal şi art. 35 al. 1 Cod penal la trei pedepse de 4 luni închisoare – constituirea unui grup infracţional organizat , prevăzută şi pedepsită de art. 367 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 al. 2 lit. a Cod penal şi art. 76 al. 1 Cod penal la pedeapsa de 8 luni închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a , b şi g Cod penal ca pedeapsă complementară pe o durată de 2 ani . În temeiul art. 38 Cod penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an, 2 luni şi 20 zile închisoare. Pedeapsă de executat pentru inculpatul Dan Petru: 3 ani , 2 luni şi 20 zile închisoare şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a , b şi g Cod penal ca pedeapsă complementară pe o durată de 2 ani . Interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a , b şi g Cod penal ca pedeapsă accesorie. ” se arată în sentinţa definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel.

 

Imediat după sentinţă s-a mutat la Gherla

Potrivit celor de la Inspectoratul de Poliţie Cluj, Dan Petru a primit mandat de executare a pedepsei în ziua în care magistraţii Curţii de Apel s-au pronunţat. Astfel, finul comisarului Zaharia Cirobă este încarcerat la Penitenciarul Gherla, unde îşi va ispăşi restul de pedeapsă din sentinţă.

„La data de 07 martie, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Serviciul de Investigaţii Criminale, au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei emis de către Tribunalul Bacău, privind un bărbat de 38 ani din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi fals în înscrisuri. Bărbatul a fost escortat la penitenciar pentru a fi încarcerat” arată reprezentanţii IPJ Cluj.

 

Post-ul Finul lui Zaharia Ciorbă intră la Penitenciarul Gherla cu o sentinţă redusă substanţial apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Suferinţa continuă! Familia unui fost deţinut politic se judecă de 12 ani pentru casa care i-a aparţinut acestuia!

$
0
0

În comunism, Antonie Crişan, decedat între timp în anul 2005 – strălucit absolvent de Litere, Filosofie şi Drept – a fost încarcerat pentru nouă ani şi jumătate pentru „uneltire contra ordinii sociale”.  Însă în 1972 acesta şi-a pierdut minţile de pe urma bătăilor şi suferinţelor pătimite în puşcării şi la Canal, fapt certificat şi de către medici. Dar, din păcate, casa lui a ajuns pe mâna unei vecine, prin manevre obscure, care i-a văduvit familia de moştenire. Astfel că de peste 12 ani aceasta se judecă zadarnic pentru casă şi, pe lângă cheltuielile de înmormântare a bătrânului sau de construcţie a locului de veci, a cheltuit deja în procese peste 49 de pensii!

 

Arestat prima oară pentru susţinerea lui Lucian Blaga!

Urcăm, pieptiş, strada Spicului, din cartierul clujean Dâmbu-Rotund, până la casa familiei Mătieş. Ajunşi acolo  suntem poftiţi într-una din camerele clădirii, unde, pe un pat se lăfăie doi câini de rasă, iar pe pereţi tablouri ale stăpânei casei, Eugenia-Liana Mătieş, pictoriţă amatoare apreciată, cu lucrări răspândite în colecţii particulare din 12 ţări.  După o scurtă perioadă în care rămânem în compania soţului ei, apare şi aceasta scuzându-se că a avut ceva de făcut, urgent, la bucătărie. Apoi, fără să mai piardă timpul, intră direct în subiectul care i-a scos peri albi, la propriu, în ultimii 12 ani şi a determinat-o să cheltuiască prin tribunale o avere: „Tatăl meu, Antonie Crişan s-a născut pe 14 februarie 1922, în localitatea Filea de Jos şi a decedat la 10 ianuarie 2005. A avut doi copii – Crişan Eugen, decedat în 2004 şi pe subsemnata. Ambii copii am fost înfiaţi de către Ştefan Sucală, cel de-al doilea soţ al mamei, după ce Securitatea i-a pus mamei în vedere să divorţeze de el, totodată şi pentru că tata se întorsese cu minţile zdruncinate din puşcăriile comuniste. Acesta şi-a pierdut minţile în timpul celei de-a doua perioade de detenţie, la Aiud, între 1958 – 1964, prima detenţie având loc între 1949 şi 1953, la Canal”. Relatează, pentru început, împrejurările în care s-a petrecut prima arestare a tatălui său: „Deoarece în anul 1948 au avut loc mişcări studenţeşti în favoarea lui Lucian Blaga, la Casa Universitarilor, după ce acesta fusese dat afară din universitate – tatăl meu, promotorul mişcării a fost luat în vizorul Securităţii. Urma, ca absolvent cu „magna cum laude” al facultăţilor de Litere-Filosofie şi Drept – făcute simultan – să fie numit asistent personal al acestuia. Pe de altă parte, unchiul lui, Ioan Crişan – zis „Perietu`”, din Filea de Jos, era urmărit de Securitate ca având apartenenţă la mişcarea legionară. Tatăl meu s-a întâlnit cu el, întâmplător, la o rudă şi de atunci a început şi drama familiei noastre: a fost pus sub o supraveghere draconică. Iar ca urmare a acestor fapte n-a mai fost lăsat nici să meargă la Vatican, unde primise o bursă să-şi continue studiile – dar nici să devină asistent la catedra lui Lucian Blaga. Imediat după mişcările studenţeşti, tata s-a ascuns în casa părintească din Filea de Jos, mai precis şi-a făcut o gaură în podeaua târnaţului (n.n. – prispei) peste care pusese o sanie, ca să nu fie găsit  de Securitate – care-l căuta atât pe „Perietu`” cât şi pe el. Între timp, pentru că a crezut că lucrurile s-au mai domolit puţin, a ieşit din ascunzătoare deoarece a primit un post de profesor suplinitor în localitatea Unirea din judeţul Alba. Dar a fost imediat arestat şi dus la Canal”.

Agusta Maria

Antonie Crisan

„Am trăit ascunşi în spatele rafturilor unei biblioteci”!  

În salon îşi face apariţia mama femeii, Agusta Maria, o femeie cu un aer nobiliar, în vârstă de 89 de ani, bolnavă şi slăbită dar cu memoria conservată într-un mod de-a dreptul incredibil. Intervine aceasta, în discuţie cu o frază surprinzătoare: „Eu n-am mai râs din 1949, de când soţul meu a fost arestat pentru prima oară”! Fiica, văzând nelămurirea de pa faţa noastră a rugat-o să aibă puţină răbdare. Apoi continuă: „Înainte de arestare tata fost anchetat îndelung, însă „Perietu`” a fost împuşcat pe străzile Clujului, după ce ieşise de la părintele Vasile Chindriş – fratele tatălui regretatului Ioan Chindriş, fost director al filialei Cluj a Bibliotecii Academiei – care-l adăpostise lângă Biserica Minoriţilor, actualmente „Schimbarea la faţă””. Impulsionată de povestire, mama femeii intervine din nou cu o emoţionantă completare: „Am fost de trei ori la el, la Canal, la Poarta Albă – şi o dată şi cu Eugenia. Am fost lăsaţi să discutăm cu el, la o masă mare. Noi pe de o parte, iar el pe cealaltă. În tot acest timp fetiţa striga şi întindea mânuţele spre tatăl lui, strigând „nenea, nenea” ”.  Revine din nou Eugenia-Liana: „Când s-a întors din puşcărie prima dată i s-a fixat domiciliu forţat în Cluj. Statul a refuzat să-i dea locuinţă, aşa că la început – vreo şase luni – am locuit cu toţii ascunşi în spatele rafturilor de la Biblioteca Şcolii Tehnice Financiare din Cluj, astăzi sediul Episcopiei Bisericii Greco-Catolice, de pe str. Moţilor”. Intervine din nou, cu precizări tulburătoare, bătrânica: „Am stat acolo, în 1954 prin bunăvoinţa directorului Şcolii Tehnice, Ioan Rusu. Şase luni, pe un reşou mic s-a fiert lapte, s-a făcut supă de chimion şi s-au făcut cartofi – iar seara, dacă de la masa elevilor rămânea mâncare, bucătarul ne aducea pe şest câte ceva. Asta pentru că atunci nu aveam nicio sursă de venit. În tot acest timp, unde auzeam că-i ceva de închiriat îmi luam copilul în braţe, fetiţa de mână şi dam fuga să caut locuinţă. Însă ni se cerea o taxă de 3.000 de lei, preţ incredibil fiindcă până şi salariul soţului de mai târziu nu a depăşit 348 de lei”. Preia, din zbor, tânăra, continuarea povestirii: „După şase luni, părintele Chindriş ne-a ofeit ruina unei foste popicării, de pe Kogălniceanu 5-7. Era vorba de nişte rămăşiţe de la nişte ziduri exterioare – deasupra capului era doar cerul – iar mama, tata, rudele noastre şi colegii săi de detenţie au organizat o clacă prelungită şi au construit şi un acoperiş. Eu aveam 5 ani şi ceva, iar fratele meu câteva luni. Era un copil bolnăvicios, cu infiltrat TBC încă de la trei luni, datorită condiţiilor vitrege în care am locuit. Ne aflam în anul 1954. Povesteşte mai departe, vorbind de cea de-a doua condamnare a tatălui că între timp mama ei a divorţat, la îndemnurile Securităţi, care a avertizat-o că dacă n-o va face nu-şi va găsi loc de muncă, aşa că s-a recăsătorit cu Ştefan Sucală, un om cumsecade. „S-a recăsătorit, speriată şi pentru că vine tata acasă şi-i va face ceva rău, fiindcă între timp – din pricina chinurilor şi bătăilor suferite – acesta şi-a pierdut efectiv minţile, devenind extrem de violent”. Adaugă bătrâna, evident afectată: „La a doua venire din puşcărie, pe lângă faptul că i-am dat bani în permanenţă, i-am pus la dispoziţie o cameră din casa în care stăteam cu noul soţ – însă Antonie s-a trezit în miez de noapte şi a plecat. A murit în 2005, după ce o fostă călugăriţă l-a îngrijit ani de zile şi i-a luat casa şi pensia pe care o primea, ca deţinut politic”.

in 1956 familia

Falsuri peste tot în actele de vânzare-cumpărare

Fiica fostului deţinut politic intră şi ea – însă mult mai temeinic – în povestea casei pentru care se judecă de peste 12 ani: „În 1964 tata s-a întors în Cluj şi a stat în chirie până când a primit de la I.C.R.A.L. o cameră pe strada Caracal, paralelă cu Horea. A locuit acolo ani de zile până când s-a eliberat o căsuţă din vecini, de pe aceeaşi stradă – pe care a obţinut-o, prin repartiţie, după 1989. Iar în 1997 a cumărat căsuţa de la I.C.R.A.L. cu 7.145.000 de lei vechi, în rate. A plătit vreo şase rate, apoi altele un nepot de soră al tatălui meu, din Filea de Jos – după o înţelegere pentru cedarea, către el a unei grădini mari din Filea. Curând, simţind că-i rost de pus mâna pe casă, femeia care-l îngrijea a trimis o prietenă la nepotul de soră al tatălui – care păstra şi chitanţele aferente plăţilor ratelor – pentru achitarea împrumutului, deşi casa fusese cumpărată pe baza Legii 112/1997 fără permisiune de vânzare mai degrabă de 10 ani”. Arată apoi că în anul 2001, acea vecină, fostă asistentă medicală la Oncologie, pensionată de boală,  a convins-o pe cea care-l îngrijea pe Antonie Crişan să-i vândă ei casa, „încheind” în aceeaşi zi cu acesta trei rânduri de acte: testament, contract de vânzare-cumpărare, convenţie de întreţinere şi, ulterior, o anexă la convenţia de întreţinere. „I-au cumpărat casa cu 1584 de mărci, asta când tatăl meu era declarat bolnav psihic irecuperabil, încă din 1972, de o comisie de specialitate, condusă de cel mai reputat psihiatru al vremii, profesorul Bilegan. Comisia stabilise, pe baza măsurătorilor făcute cu aparate, deteriorarea iremediabilă a creierului şi suspendarea discernământului. Pe deasupra, nemaiavând discernământ, bătrânul luase o raniţă din gară, fiind supus apoi la două internări la Psihiatrie şi la anchete cerute de Judecătoria Cluj – care cerceta cazul „furtului” din gară. Absolut toate l-au declarat irecuperabil, urmare a bolii contactate după chinurile suferite cu prilejul celor două şederi în puşcăriile comuniste. Iar aşa-zisele semnături de pe documente ale tatălui sunt false, pentru că el avea un anume cod al propriei semnături, mărturisit nouă după întoarcerea din puşcărie, care nu se regăseşte în niciuna din semnăturile ce apar în actele de „vânzare” a casei”. Indignată, femeia  dezvăluie şi alte nereguli flagrante – care însă n-au avut darul de a-i convinge pe cei din justiţie: „În momentul „semnării” actelor notarul s-a prezentat acasă – ceea ce foarte dubios – dar fără a cere certificat privind existenţa discernământului tatălui, atestat de un psihiatru şi în absenţa unui reprezentant din partea serviciului de asistenţă socială din cadrul Primăriei, care să-i apere drepturile. Asta s-a petrecut în condiţiile în care tata era paralizat, în pat, ca urmare a două-trei accidente vascular-cerebrale. Iar încadrarea medicilor la Decretul 12/1965, la bolnavi psihici periculoşi, dovedeşte că orice act semnat de el era lovit de nulitate şi de asemenea această încadrare se putea anula doar printr-o altă instanţă de judecată şi printr-o nouă comisie medico-legală, care ar fi trebuit să demonstreze că şi-a recuperat discernământul. Ori, aceste lucruri nu s-au întâmplat. Până şi în fişa de sănătate a tatălui meu, medicul său de familie, la comanda celor două femei, nu pomeneşte niciunde de vreo boală psihică”… La finalul discuţiei noastre femeia mărturiseşte că intenţionează să le dea în judecată pe toate persoanele care se fac vinovate de actuala situaţie: „Mă simt frustrată atât sufleteşte, cât şi din punct de vedere material pentru că am pierdut casa – şi pentru ea n-am dormit mii de nopţi şi am cheltuit 49 de pensii. Aşa că la această oră nu mai merită nimic urmaşii omului care – pe lângă cărţile de filosofie, poezie, etc, aflate la oponenţii noştri – a afirmat că Stalin trebuia împuşcat precum Lenin, a scris un poem lirico-filosofic în care-l preamărea pe Dumnezeu şi a rostit celebra frază: „cizma sovietică a călcat covorul de flori al Europei”! Iar până acum şase comisii de la Institutul Legal „Mina Minovici” din Bucureşti n-au ştiut că Decretul 12/1965 se referă la bolnavi psihici periculoşi şi nu la oameni certaţi cu legea! Iar fraza lor, cum că tata a fost încadrat pentru a fi salvat de puşcărie nu ţine: în acea perioadă – mai ales el fiind fost deţinut politic – nimeni nu-şi risca pentru un ”bandit” libertatea. Iar hotărârea judecătoarei de la Judecătoria Cluj, care s-a ocupat de cazul nostru, aceea de a impune o taxă judiciară de 20 de ori mai mare decât valoarea de cumpărare a casei, a dictat 3 expertize imobiliare şi 5 grafoscopice, fără să remarce nimic dubios  –  îmi pare cusută cu aţă albă. Oricum, singura noastră speranţă de a ne recupera casa de pe strada Caracal a rămas ultima etapă a procesului, care se va desfăşura la Curtea de Apel pe 16 martie”! Îşi face o cruce mare şi rosteşte apoi Psalmul după care ea şi întreaga familie se ghidează, de multe decenii: „Răsplăteşte Doamne/ După mare mila Ta/După puterea îndurărilor Tale/ Şi după dreptatea care ni s-a făcut”!

Verdictul final al medicilor

Post-ul Suferinţa continuă! Familia unui fost deţinut politic se judecă de 12 ani pentru casa care i-a aparţinut acestuia! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Probleme pentru Steluţa Gustica Cătăniciu. ANI nu se lasă şi o vrea afară din Parlament

$
0
0

Deşi deputatul clujean Steluţa Gustica Cătăniciu a fost condamnată penal de instanţele din România pentru incompatibilitate, aceasta a ignorat principiile unei politici de minimă decenţă şi şi-a croit drumul prin politică dincolo de sfera legală, reuşind să obţină din nou imunitate de deputat. Numai că, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) nu se lasă şi o vrea pe Gustica cu orice preţ afară din Parlament.

 

ANI vrea să o zboare pe Steluţa Gustica Cătăniciu din Parlament

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut în 6 martie 2017 Legislativului vacantarea a trei mandate de parlamentari. Doi dintre aceştia au fost salvaţi, recent, de colegi devenind parlamentari în ciuda verdictelor de incompatibilitate.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a trimis o scrisoare Camerei Deputaţilor prin care cere vacantarea locurilor de deputaţi ocupate de Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Ioan Sorin Roman (PSD). Cei doi au pierdut procesele cu ANI, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi au decizii definitive de incompatibilitate.

Astfel, în cazul Steluţa Cătăniciu raportul de evaluare întocmit de ANI a rămas defintiv prin decizia luată de instanţa supremă pe 24.11.2015.

Potrivit legii, cei aflaţi în această situaţie, nu mai pot ocupa o funcţie publică, aleasă sau numită timp de trei ani de la aplicarea sancţiunii principale. Scrisoarea trimisă de ANI a fost repartizată de Biroul Permanent Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

O solicitare similară a fost adresată de ANI şi la începutul legislaturii parlamentare, în 21 decembrie 2016. La momentul respectiv, deputaţii majorităţii au validat, însă, mandatele colegilor lor, pretextând că scrisoarea ANI ar fi sosit după ce lucrările comisiei de validare s-au încheiat.

Preşedintele Comisiei de validare, Florin Iordache (PSD), a dirijat, la vremea respectivă, operaţiunea de salvare a colegilor. „Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza. În momentul în care a ajuns de dimineaţă (miercuri), am discutat-o şi am respins-o”, a fost explicaţia furnizată de Florin Iordache. În consecinţă, atât Cătăniciu cât şi Roman au depus jurământul ca deputaţi.

 

Contestaţia în anulare, respinsă

Curtea Supremă a respins în 9 martie 2017 contestaţia în anulare făcută de deputata Steluţa Gustica Cătăniciu împotriva sentinţei definitive care a stabilit că parlamentara a fost în conflict de interese. Potrivit leii, deputata nu mai poate ocupa funcţii publice timp de trei ani.
”Respinge ca nefondată contestaţia în anulare”, este decizia Curţii Supreme.
Sfidare de politician

Chiar dacă Steluţa Gustica Cătăniciu figura pe ”lista neagră” a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ca având interdicţia de a mai candida la alegerile parlamentare, aceasta a candidat pe un loc eligibil din partea formaţiunii ALDE Cluj şi a obţinut, ca prin minune, validarea unui nou mandat de deputat pentru următorii trei ani.

Când parlamentari au fost convocaţi la Parlamentul României pentru a le fi validate mandatele, clujeanca Steluţa Cătăniciu şi alţi doi politicieni aflaţi în aceeaşi situaţie penală au rămas codaşi. Însă, în următoarea zi, cei din Camera Deputaţilor au ignorat raportul ANI ce preciza că cei trei politicieni nu trebuie validaţi ca parlamentari, astfel Gustica a reuşit să depună jurământul şi să obţină din nou imunitate de deputat.

 

Cătăniciu s-a ţinut cu dinţii de funcţie

În ciuda faptului că ANI a declarat-o pe Steluţa Cătăniciu incompatibilă, iar pentru acest lucru, instanţele din România au condamnat-o penal, definitiv şi irevocabil, în cadrul unei conferinţe de presă, Cătăniciu a declarat că ea nu se consideră vinovată de incompatibilitate şi nu a văzut ca o problemă candidatura sa la alegerile parlamentare.

Potrivit reprezentanţilor ANI, ”Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenţei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoană a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupă aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoană nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată ANI.

 

Tactica PSD-ALDE care a stârnit confuzii

Singura formaţiune care a votat împotriva validării mandatului clujencei Cătăniciu, au fost cei de la Uniţi Salvăm România (USR). Liderul USR, Nicuşor Dan a ţinut să explice public de ce formaţiunea a votat împotriva anumitor politicieni.

”Primul motiv este validarea domnului Dragnea. Art. 7 alin. 3 spune: Comisia de validare nu validează persoane care au hotărâre judecătorească de condamnare rămasa definitiva pentru infracţiuni legate de desfăşurarea procesului electoral. De asemenea, exista trei persoane – domnul Roman, doamna Cătăniciu si doamna Furtuna – pentru care exista chestiuni legate de incompatibilitate”, a spus Nicuşor Dan de la tribuna.

Un alt coleg de-al lui Nicuşor Dan acuză administraţia parlamentară de încălcare a legii. Cristian Ghinea, susţine că raportul comisiei de validare nu menţiona nimic despre documentul ANI ce preciza că Steluţa Cătăniciu are interdicţie la un nou mandat, deşi acesta(documentul ANI) avea data de intrare anterioară întrunirii comisiei, prin urmare trebuia prezentat.

“Ulterior, miercuri, spre finalul şedinţei când s-a depus jurământul, preşedintele comisiei de validare a venit şi a spus că e un raport suplimentar care privea pe reprezentantul minorităţii slovace şi ni s-a cerut să-l votăm în plen. Nu s-a spus că raportul suplimentar privea şi respingerea documentului ANI. Am aflat asta după ce s-a votat, oricum USR s-a abţinut. Este o tactică premeditată de a stârni confuzie, adică amestecarea subiectului ANI. Deci PSD a folosit tertipuri ruşinoase pentru a valida mandatele celor doi şi sper că ANI să atace în instanţă decizia”, a explicat Cristian Ghinea.

Validarea Steluţei Cătăniciu a stârnit reacţii şi din partea deputatului PNL Tinel Gheorghe, care la rândul său a precizat că Gustica a fost privilegiată şi că toată acţiunea de validare a fost o strategie ca aceasta să îşi obţină imunitatea pe ascuns. Contactat de Gazeta de Cluj, liberalul Tinel Gheorghe a menţionat că atât PSD cât şi ALDE au ascuns raportul ANI.

A venit raportul de la Agenţia Naţională de Integritate în care se cerea nevalidarea mandatului Steluţei Cătăniciu cu o zi înainte ca aceştia să fie validaţi. Acea hârtie a fost dosită şi ascunsă până la inevitabil. S-a efectuat întâlnirea grupurilor de lucru pentru rapoarte de validare, unde nu a fost prezentat acest document de la ANI.

 

Steluţa, în incompatibilitate

Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii în litigiul avut cu”, arată raportul inspectorilor ANI. Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.

Post-ul Probleme pentru Steluţa Gustica Cătăniciu. ANI nu se lasă şi o vrea afară din Parlament apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viaţa şi suferinţele lui Gheorghe Vinţan, traducătorul celei mai vechi scrieri din lume, cea de la Tărtăria!

$
0
0

După întâlnirea de la începutul anului 2017, de la Uioara de Jos, judeţul Alba, cu Gheorghe Vinţan – scriitor, sumerolog, arheolog, traducătorul tăbliţelor de la Tărtăria – domnia sa ne-a trimis, din Spania, locul unde s-a stabilit în urmă cu 17 ani un text care cuprinde interpretarea acestor tăbliţe. Aşa că ne facem datoria de onoare de a-l publica pentru prima oară în România – dar nu înainte de a vă prezenta biografia, demnă de un erou de film de aventuri a acestui mare savant şi român, forţat să plece din ţară,  la început de autorităţile comuniste dar ceva mai târziu şi de cele „democrate”.

Monument_for_the_Neolithic_Tartaria_tables,_Tartaria,_Romania

„Mi-au dat drumul să plec din ţară doar după ce i-am ameninţat”!

În luna ianuarie 2017, cu prilejul realizării reportajului “Enigme la 60 de km de Cluj” l-am cunoscut, la Uioara de Jos – Ciunga, pe Gheorghe Vinţan, renumitul traducător a trei tăbliţe de lut dezgropate la Tărtăria, în judeţul Alba, pe care a fost inscripţionată cea mai veche scriere din lume.(n.n.: Conform cercetătorului Harald Haarman, expert mondial în domeniu “Tăbliţele de la Tărtăria au o vechime de peste 7500 de ani. Pe vremea aceea sumerienii nici nu ştiau că vor fi sumerieni”). Acestea datează din 5.300 îH  şi au fost descoperite în 1961 de către arheologul Nicolae Vlassa, iar actualmente piesele se află la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Cu prilejul primului interviu am aflat că Vinţan reuşise extraordinara performanţă, de a le descifra, în anii `80, sub îndrumarea profesorului Antoine Cavigneaux de la Muzeul Luvru, pe care-l cunoscuse în Irak, la ruinele vechiului Babilon unde savantul francez făcea săpături arheologice. Acolo, Vinţan era responsabil de utilajele cu care trustul românesc făcea desecări şi sisteme de irigaţii în cădere liberă, astfel că în timp ce acestea nu lucrau românul îi punea la dispoziţie profesorului utilajele pentru explorările sale. Povesteşte Gheorghe Vinţan, parcă înviorat, amintindu-şi de un capitol fabulous al vieţii sale: ”Am lucrat acolo din 1983 şi până în 1990, când m-am întors acasă fiindcă izbucnise Războiul din Golf. Nu plecam în mod normal de acolo, fiindcă intrasem deja profund în amănunte legate de traducerea tăbliţelor sumeriene, dar am fost siliţi până la urmă s-o facem. Am tradus texte din vremea regelui Gudea din Lagaş şi am fost şi la Luvru în 1989 – după nişte peripeţii teribile cu Securitatea –  ca să traduc împreună cu profesorul Antoine Cavigneaux, Tăbliţele de la Tărtăria. La început în franceză şi apoi în limba română. Atunci, după cinci ani de lucru în Irak, la traduceri, împreună cu profesorul, m-am întors în ţară ca să capăt aprobare să mă deplasez la Paris, la prietenul meu, pentru decriptarea Tăbliţelor de la Tărtăria. Aveam invitaţie şi bani de la profesor, dar autorităţilor nu le păsa de ceea ce avem de gând să întreprind – pentru naţia română, în fond, nu pentru mine personal. Dar lovindu-mă de refuzul repetat al autorităţilor, am ajuns în situaţia să pun în aplicare un plan de fugă din ţară, bine elborat: într-un loc poreclit “Izvorul lui Homoşteanu” (n.n. – şeful Securităţii Alba de pe vremea lui Ceauşescu) veneau Tir-işti turci şi aranjasem cu unul dintre ei – direct în turceşte, fiindcă vorbeam şi limba turcă – să mă ducă până-n Ungaria, pitit printre mărfuri. Dar paşaportul nu mi-a fost eliberat decât după a douăzecea cerere, refuzată, când le-am transmis că dacă nu-mi aprobă plecarea, în decurs de două săptămâni, o să fug din ţară iar ei vor primi o vedere de la Paris. Şi, într-o zi, timp ce mă îndreptam spre şantierul de la Lupeni, unde fusesem surghiunit m-au întors din drum şi mi-au comunicat că voi primi paşaportul. Aşa am ajuns la Paris şi am tradus cele trei tăbliţe de la Tărtăria care dovedesc legătura dintre civilizaţia carpato-danubiano-pontică, mai precis a zonei central transilvănene cu cealaltă civilizaţie din Mesopotamia, cea a Sumerului, dintre anii 4.000 – 3.000 îH.

La bustul ...Ruinele de la Borsipa-Babilon...

Dispreţuit de români…adoptat de spanioli

Vinţan este la această oră autorul a unsprezece cărţi – de literatură dar şi de arheologie, cea mai cunoscută fiind lucrarea “Sumerul, Babilonia şi Asiria” –  şi s-a stabilit în Spania în urmă cu circa 17 ani, sătul de România, după ce nişte escroci i-au falimentat, cu sprijinul autorităţilor, afacerea prosperă pe care o începuse. Pe vremea lui Ceauşescu Vinţan publicase poezie de bună calitate în revistele “Tribuna”, “Steaua”, “Luceafărul”, “Flacăra”, etc. Însă, ajuns în ţara de adopţie, pe lângă traducerea în româneşte a marelui poet Juan Ramon Jimenez şi a altor  autori spanioli – dar şi în spaniolă, a scriitorilor români, Vinţan a fondat şi  Societatea Culturală Spania-România. Apoi, tot în Spania a absolvit Secţia de Istorie Antică la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii “Alcala De Henares”, din Madrid, fiind la această oră un sumerolog extrem de apreciat în Spania.  Înnegurându-se, profesorul explică – parcă dezvinovăţindu-se – motivele plecării sale definitive din ţară: “Am emigrat în 1999, pe considerente economice, fiindcă nu mai aveam nimic, nici măcar serviciu. Practic, am fost alungat din România. Ce se întâmplase?  Nu puteam să accept că I.P.J. Alba, după ce i-am pus la dispoziţie dovezile hoţiei produse în firma mea această instituţie m-a trimis să mă judec cu hoţii, în Civil, după câţiva ani în care am fost ţinut blocat…. Era vorba de un furt de un miliard şi şapte sute de milioane de lei vechi. Am văzut că nimeni nu vrea să înţeleagă situaţia mea şi la acea oră  aveam două soluţii: să rămân ani de zile acasă şi să mă judec încontinuu, sau să-mi pun funia de gât. Atunci mi-am zis: “Dacă nimeni nu-mi face dreptate în ţara asta să ies la liman, atunci plec”. Şi-am plecat! Referindu-mă acum la anii `80, e o minune pe care nu mi-o explic faptul că am ajuns acolo, în Irak – eu care m-am născut la Ciunga, unde există o civilizaţie asemănătoare, încă îngropată – şi vă mărturisesc sincer că  abia acolo la Babilon m-am trezit cu adevărat – fiindcă până atunci dormisem”. Apoi, ca şi cum mi-ar împărtăşi un lucru de mare taină îmi mărtruiseşte: ”Credinţa mea este că relicvele civilizaţiei sumeriene sunt distruse acum deliberat pentru că în ele apar multe lucruri legate de secretele apariţiei omenirii şi de promotorii civilizaţiei umane, cu totul şocante, care răstoarnă absolut toate teoriile promovate de americani şi evrei. De asemenea, Războiul din Golf, în afară de petrol a avut ca scop distrugerea pentru totdeauna a relicvelor şi acum, prin aşa-zisul I.S.I.S., stingerea urmelor acestei civilizaţii care vorbeşte despre trecutul – dar mai ales despre viitorul omenirii”!       

 Gheorghe Vinţan, pe şantierul din Iraktăblită de la Tărtăria

Despre Tăbliţele de la Tărtăria

La trei luni de la întâlnirea noastră de la Uioara de Jos – Ciunga, profesorul Gheorghe Vinţan ne-a oferit, în exclusivitate, un text pe care vi-l vom prezenta în rândurile de mai jos şi care conţine decriptarea şi comentarea conţinutului Tăbliţelor de la Tărtăria. Totodată Vinţan ne-a mărturisit că mai există şi o a patra tabliţă de la Tărtăria, la a cărei traducere/decriptare va lucra în perioada următoare şi pe care ne-o va oferi spre publicare după ce-şi va finaliza munca.  Deocamdată, iată textul despre cele trei tăbliţe:

„Prima antichitate sau antichitatea primitivă va fi întotdeauna o epocă a istoriei de un interes deosebit pentru generaţiile de azi şi de mâine, pentru că este de fapt fundaţia dezvoltării ulterioare a societăţii umane, a fost în sine leagănul civilizaţiei noastre. În această antichitate au trăit o seamă de popoare care de mult au ieşit din scena acestei lumi în care trăim, au părăsit-o – însă nu pe uşa din dos

imag 01

ci pe poarta largă din adâncurile mileniilor lăsându-ne aproape tot ce-au creat în domenii precum economia, cultura, meşteşugurile, conflictele din acea vreme, care au fost adeseori multiple şi chiar sângeroase; toate acestea datorându-se celor mai înalte pârghii ale gândirii: limba şi scrisul. Gândirea umană de azi este legată fără dubiu de trecutul ei, de aceea orice încercare de elucidare a vieţii şi obiceiurilor popoarelor din antichitate constituie un pas înainte spre a şti cine suntem şi de unde venim!

Am făcut această scurtă introducere pentru a putea relua ideea domnului Sorin Grecu din rspectabila publicaţie „Gazeta de Cluj” în care, la 14 ianuarie în numărul 751/2017 sub tema de la pagina 11, Dezvăluiri, în articolul despre mine (Gheorghe Vinţan) şi traducerea Tăbliţelor de la Tărtăria, domnia sa spunea doar că le-am tradus – poate termenul tradus nu este chiar atât de potrivit, chiar dacă eu însumi mă îndoiesc acum după mai mult de treizeci de ani de la acel moment şi cred că ar fi mai potrivit să spun că le-am decodificat – însă, nici un termen nici altul nu-i greşit ţinând seama că înfăţişarea renumitelor texte poate fi luată în considerare şi dintr-o parte şi din alta.

Imaginea ce ne stă în faţă este cea a celor trei celebre tăbliţe descoperite de eruditul istoric şi arheolog Nicolae Vlassa, în 1961, în situl arheologic de la Tărtăria din Judeţul Alba şi a căror prezenţă în Muzeul de Istorie din metropola clujeană, pe bună dreptate onorează şi ridică nivelul simbolic  al acestei instituţii mult peste o valoare obişnuită, (spun asta pentru a nu cădea în meteahna superlativelor!). Dar cum vorba lungă-i sărăcia omului, aş vrea să prezint cititorului interesat ce reprezintă de fapt semnele aflate pe anticele tăbliţe.

Mai întâi, semnele acestea nu sunt altceva decât o încercare a autorului – sau mai bine zis a celui care le-a deţinut – de a face o informare probabil asupra a ceea ce a întâlnit el la vremea respectivă în acest spaţiu, unde tot probabil a ajuns printr-o oarecare împrejurare, dar ele mai pot fi trecute şi în categoria să-i spunem aşa, de şcoală a scrisului, chiar dacă ele până acum au rămas unice, pentru că descoperiri de acest fel s-au mai făcut în acel loc din Tărtăria, numai că nu vin să prezinte ceea ce prezintă aceste trei tăbliţe.

Desigur pentru a fi datate şi înţeles mesajul lor, personal am utilizat comparativ unele texte sau pictograme proto-eufratiene descoperite la Djamdat-Nasr şi Uruk, cetatea eroului sumerian Ghilgameş, azi Warka care au o vechime de peste cinci mii două sute de ani, bineînţeles raportaţi la prezentul nostru şi care fac parte din prima fază a scrierii cuneiforme folosită în ţinuturile Mesopotamiei, începând cu sumerienii şi sfârşind cu asiro-babilonienii. Deci, semnele de pe tăbliţele noastre vin să ne spună:

– prima tăbliţă, am dedus că este omologată naturii din spaţiul carpatin, reprezentată firesc prin nemuritorul căprior. Flora: brazii ca străjuiesc înălţimile şi apele ţinutului încheie împreună cu bourul sau zimbrul un registru dintr-o pagină a geografiei trecutului, identică – aproape – cu cea de azi;

– a doua tăbliţă, împărţită în patru registre, vine să ne spună ceva despre existenţa omului pe aceste meleaguri, cunoscător al olăritului, care are fii şi fice, ducându-şi viaţa într-o ţară mare şi puternică, peste care soarele îşi poartă lumina;

– a treia tăbliţă, împărţită la rându-i în trei registre vine să ne sugereze ceva despre existenţa în ţinuturile respective nu doar a omului ci şi îndeletnicirile lui în domeniul agricol şi al creşterii animalelor. Se disting clar pictogramele ce reprezintă grânele, animalele domestice, plugul, dar şi terenuri agricole şi grădini.

Pentru a încheia această disertaţie asupra ceea ce reprezintă Tăbliţele de la Tărtăria, prin ceea ce sunt şi ce reprezintă şi de fapt doar repetându-mă asupra celor spuse de mine în „Sumerul. Babilonia şi Asiria”, Ed. Bălgrad, 1999 şi pentru că în respectiva carte nu am redat aceste semne pictografice, vreau să prezint acum o parte din ele şi ceea ce vrea să ne sugereze ele. În prima imagine de sus în jos: mână, apă sau râu, casă, stăpân, mare sau uriaş, ţară sau pământ, aşezare: sat sau oraş, gospodărie;

imag 02

În această a doua imagine întâlnim pictograme care ne sugerează  alte nume de obiecte, plante, stele şi animale. De sus în jos: trestie, palmier, stea, plug, munţi, soare, vaze-oale-urcioare, câine şi grădină.

imag 03

În jurul şi în mănosul teritoriu ce-l cuprindea Mesopotamia, azi distrusă şi vandalizata ţară a Irak-ului, au fost create de omul sumerian, babilonian şi asirian o multitudine de bunuri materiale, creaţii ştiinţifice, culturale şi de asemenea sociale, indisolubil legate de acest trecut îndepărtat. Ar fi bine să nu uităm că aici pentru prima dată în istoria sa, omul a scris, a calculat, a cântărit şi-a creat prima poezie, prima carte de lut, primele legende şi dintre toate cea a lui Ghilgameş din care am să redau câteva versuri în care apar de fapt cuvintele lui Utnapiştim – Noe cel Biblic, răspunzându-i eroului din Uruk la întrebarea pusă de acesta: „Dar tu cum ai căpătat viaţa veşnică?”, Ghilgameş fiind în căutarea vieţii veşnice, Noe îi spune că fusese ajutat de zeul apelor şi-al înţelepciunii, Ea, cu aceste sfaturi:

„Nu-ntârzia, tu om din Şurupac!

O, vino, fiu al lui Ubara-Tutu!

Dărâmă-ţi, încă astăzi casa ta,

Şi grabnic o corabie-ţi îmbină.

Agoniseala, lasă-ţi-o acum

Şi peste ape socoteşte-ţi viaţa.

Ai grijă, în corabie să-ţi iei

Seminţele a tot ce-i viu pe lume”.

imag 04

Această ultimă imagine, cu toate că un dicţionar al scrierii pictografice sumeriene în traducere românească nu există, vine prin pictogramele ei de sus în jos să ne spună ceva în plus faţă de ce spuneam mai înainte: picior, trunchi sau mijloc, femeie, leu, bou, porc, pasăre, şarpe şi peşte.

 

Cu sincere mulţumiri: Gheorghe Vinţan”

Post-ul Viaţa şi suferinţele lui Gheorghe Vinţan, traducătorul celei mai vechi scrieri din lume, cea de la Tărtăria! apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.


Procurorii intră în șefii Penitenciarului Gherla

$
0
0

Potrivit unor informații judiciare, directorul administratv al Penitenciarului Gherla, Constantin Dumitru, ar fi în atenția procurorilor care investighează o serie de atribuiri de contracte și lucrări făcute în cadrul penitenciarului gherlean cu girul lui Dumitru.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla, Dan Donciu, a declarat că instituția nu a fost informată oficial de această anchetă. ”Nu am discutat cu domnul Constantin Dumitru, ci cu directorul general al penitenciarului care mi-a transmis că instituția nu a fost informată oficial despre ceea ce îmi spuneți dumneavoastră”, a declarat Donciu.

Constantin Dumitru a declarat că nu este chemat la DNA și că nu știe despre această problemă.

Post-ul Procurorii intră în șefii Penitenciarului Gherla apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

DNA pe contractele RAADPP Cluj parafate de Mircea Avram

$
0
0

Procurorii DNA Cluj ar derula o serie anchete în care sunt vizate contractele de reabilitare de drumuri încheiate de RAADPP Cluj, insttituție condusă până de curând de Mircea Avram. Printre contractele respective este vizat și cel de reabilitare al drumului județean 108B de care s-a ocupat societatea dejeană Samus patronată de Ioan Tecar.

Mircea Avram nu a putut fi contactat de reporterii Gazeta de Cluj pentru a își exprima o poziție oficială.

Ioan Tecar controlează firma Samus Constructii SA și Metalic Plas Impex. El mai detine și Termotec, specializată în fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții dar și Refrabaz, companie care fabrica produse refractare, tot din Dej.

De fapt, Ioan Tecar este un antreprenor român care conduce un business de 125 de milioane de euro cu 1.300 de angajați și care locuiește în Dej. Tecar și-a clădit grupul de 13 firme cu activități de producție prin achiziții succesive, în mare parte a unor firme aflate aproape de faliment. Cea mai importantă preluare a fost fabrica de hârtie Pehart Tec din Petrești, tranzacție finalizată în 2005. Omul de afaceri din Dej a reușit să-i convingă pe reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) să vină cu 6 milioane de euro pentru a dezvolta compania care produce hârtie tissue (servețele, hârtie igienică, prosoape din hârtie) și care rulează anual peste 20 de milioane de euro. Proiectul demarat în mai 2009 reprezintă prima implicare a băncii într-o afacere privată românească nebancară.

Post-ul DNA pe contractele RAADPP Cluj parafate de Mircea Avram apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Autodenunțul SERVICIILOR: SIE, SRI, SPP și STS. Protocolul din 2014 și colaborarea cu județele din România…

$
0
0

Raport privind activitatea desfasurata in anul 2014″, un document depus de Serviciul Roman de Informatii la Comisia de supraveghere de la Parlament. In septembrie 2015, cand i-a venit randul sa fie aprobat de parlamentari, documentul a devenit public si mai multi ziaristi au publicat fragmente din el.

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca implicarea SRI in activitati de cercetare penala nu e corecta si procurorul general Augustin Lazar a anuntat ca a denuntat protocoalele cu SRI, o informatie …citeste toata stirea

Post-ul Autodenunțul SERVICIILOR: SIE, SRI, SPP și STS. Protocolul din 2014 și colaborarea cu județele din România… apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Clujean martor la un furt în autobuz. A raportat-o pe hoață și a fost felicitat de polițiști

$
0
0

La data de 13 martie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au identificat și reținut pentru 24 ore, o femeie cercetată pentru sărvărșirea infracţiunii de „furt calificat”.

 În fapt, la data de 13 martie, în jurul orei 17:27, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, Secția 2 Poliție, au fost sesizați telefonic de un bărbat din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, despre faptul că a fost martor la un furt din buzunare într-un mijloc de transport în comun și că urmărește femeia care ar fi comis furtul după ce a coborât din autobuz.

Polițiști au intervenit imediat și au identificat persoana indicată de martor, ca fiind o femeie de 57 ani, din municipiul Cluj-Napoca.

Cu ocazia cercetărilor efectuate a rezultat că aceasta ar fi sustras un portmoneu dintr-un mijloc de transport în comun între stațiile dintre facultatea F.S.E.G.A. și Piața Mărăști. Polițiștii au stabilit faptul că portmoneul aparține unei femei din comuna Dumbrăveni, jud. Suceava.

În urma probatoriului administrat s-a propus continuarea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de „furt calificat”, față de aceasta fiind luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore.

Aceasta urmează să fie prezentată magistraților pentru dispunerea altor măsuri.

Poliţiştii continuă cercetările pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, sub coordonarea unităţii de parchet competente.

 

 „Poliţia Clujeană mulţumeşte domnului care a sprijinit intervenţia poliţiei și a condus la prinderea femeii, pentru spiritul civic de care a dat dovadă şi pentru contribuţia activă adusă în procesul de descurajare a acestui gen de fapte.

Chiar dacă pentru unii spiritul civic înseamnă a-ţi „pierde” timpul cu declaraţii la poliţie, nu trebuie să uităm faptul că mâine fiecare din noi poate fi cel care are nevoie de ajutorul celor din jur.

A nu fi nepăsător la ceea ce se întâmplă în jurul tău şi a sesiza poliţia atunci când ceva sau cineva ţi se pare suspect, nu îi ajută numai pe ceilalţi, ci şi pe tine!” menționează cei de la IPJ Cluj. 

Post-ul Clujean martor la un furt în autobuz. A raportat-o pe hoață și a fost felicitat de polițiști apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Serviciile secrete de astăzi sunt de 6 ori mai numeroase decât Securitatea lui Ceaușescu

$
0
0

La aproape 28 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, denumite generic Revoluție, serviciile secrete românești au un personal mult mai numeros decât fosta Securitate.

Calculele FLUX 24 indică un număr de cel puțin 6 ori mai mare. Un calcul bazat doar pe informațiile OFICIALE.

În 1989 se spunea că Securitatea ar fi controlat tot ce mișca în România.

În 1989, fosta Securitate avea în Departamentul Securității Statului toate cele 8 servicii secrete românești de astăzi într-o singură structură. Personalul era estimat la aceea vreme conform mărturiilor fosților șefi ai temutei Securități la circa 14.500 de cadre Astăzi numărul acestora este de circa 85-90.000 cel puțin.  

De cel puțin 6 ori mai mare decât pe vremea lui Ceaușescu.

Sa explicăm calculele FLUX 24:

În 1989, Departamentul Securității Statului (DSS) care funcționa în cadrul Ministerului de Interne, avea următoarea organizare:

Din organigrama DSS mai făceau parte: Comandamentul pentru Tehnică Operativă și Transmisiuni, Consiliul Politic al Departamentului Securității Statului și Centrul de Informații Externe(fostul D.I.E), SIE de astăzi.

 

În 2016, Guvernul României a scăpat o informație foarte interesantă  în proiectul de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest lucru în contextul în care numărul angajaților serviciilor secrete este secret de stat în România.

Potrivit documentului OFICIAL din 2016 un număr de 1.219.335 de persoane sunt plătite din fonduri publice, din care 24% în Educație (290.369), Apărare și Ordine publică 21% era pe locul doi, respectiv 260.000 de persoane,

O altă categorie de angajați la stat este trecută la capitolul ALTELE din documentul guvernului — 30.444 persoane. Aceștia fiind de fapt angajați la o parte din serviciile secrete care în 1989 făceau parte din fosta Securitate.

Să explicăm.

Domeniul Apărare și Ordine publică se află pe locul doi al angajaților statului român cu 260.000 de persoane. Acest domeniu indică o parte din numărul angajațiilor din instituțiile de forță: ministerele de interne și apărare plus serviciile secrete din cele două instituții, dar nu numai.

Conform informațiilor publice, Ministerul de Interne are 130.000 de angajați, iar Ministerul Apărării 75.000, adică 205.000 în total. Din cele 260.000 de persoane din domeniu.

Adică avem circa 55.000 de persoane plus cei 30.444 trecuți la ALTELE. Plus cei de la MApN și MI care sunt în structurile de informații din cele două structuri și care sunt parte din cei 205.000 de angajați. Într-un cuvânt calculul nostru poate fi eronat: numărul angajaților din serviciile secrete este, de fapt, mult mai mare!

La Ministerul de Interne intră în datele publice menționate și angajații serviciilor secrete, în special celebra unitate Doi și un Sfert. La fel și în cazul angajațiilor serviciilor secrete de la Ministerul Apărării. În 1989, aceștia erau înregistrați ca fiind cadre ale Securității.

Citește continuarea aici…

Post-ul Serviciile secrete de astăzi sunt de 6 ori mai numeroase decât Securitatea lui Ceaușescu apare prima dată în Ziar Gazeta de Cluj.

Viewing all 12518 articles
Browse latest View live